Wikipedia:Kommentarer om administrationen av Wikipedia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Detta är en diskussionssida ägnad åt svenskspråkiga Wikipedias administration, till exempel ärenden från Wikipedia:Begäran om åtgärder eller Wikipedia:Begäran om IP-kontroll.

En diskussion kan inledas direkt här på sidan eller flyttas hit från annan plats.

Denna sida arkiveras av en robot efter 7 dygn.

Internetcafé blockerat pga Serge Woodzing?[redigera | redigera wikitext]

Jag fick nyligen ett mejl från SergeWoodzing där han skrev "FYI" och skickade med en mejltråd som ett par andra wikipedianer hade fått. En del var naturligtvis en diskussion om blockeringsgrunden (och den kan jag alldeles för dåligt för att diskutera - så försök att bortse från den delen), men han skrev också:

Nu har det största internetkaféet i Stockholm, Matrix vid Hötorget, det enda riktiga som finns kvar, 50 maskiner, fått sin IP-adress blockerad på svWP därför att "SergeWoodzing har använt det".

Jag har inte lust att försöka leta reda på den blockeringen (jag hittar den inte vid en snabb sökning bland blockeringarna), men undrar om någon kan förklara bakgrunden till just den blockeringen. Om det är så som beskrivs i mejlet, vore det anmärkningsvärt. Om det inte gick till så, vore det bra att kunna meddela det. Tack på förhand.//Hannibal (diskussion) 23 april 2017 kl. 01.26 (CEST)

Vilken ip har caféet? Annars är det ganska svårt att hitta blockeringen. Adville (diskussion) 23 april 2017 kl. 01.34 (CEST)
Med tanke på att vi infört en ny hårdare praxis vid skolklotter/läsårsblockering där även registrering av konton förbjuds, så är det troligare cafet stängts av för "skolklotter" och inte beroende på SW.Yger (diskussion) 23 april 2017 kl. 07.03 (CEST)
För att SW ska kunna stänga ner kaféet måste han dagligen gå dit för att försöka kringgå sin blockering. -- Innocent bystander (diskussion) 23 april 2017 kl. 08.15 (CEST)
Jag har ingen aning om IP-adress och vill inte sätta igång en diskussion med en blockerad användare innan jag vet mer. Min fråga är helt enkelt om någon känner igen situationen. Ygers förklaring är trolig, men jag vill inte utgå ifrån att det, och sedan bli överbevisad.//Hannibal (diskussion) 23 april 2017 kl. 09.15 (CEST)
Se mw:Autoblock. Det är osannolikt att kafeet blivit långvarigt blockerad av att en enda blockerad användare försökt redigera från stället. IP-kontrollanterna kan sitta på information som inte är allmänt känd, men SW har så vitt jag vet ingen historik av att försöka kringgå sina blockeringar. -- Innocent bystander (diskussion) 23 april 2017 kl. 11.43 (CEST)
Det är också osannolikt att flera olika personer besöker samma internetcafé för att trolla Wikipedia. Då är det väl troligare att en person, SW, varit supertrollig från den platsen. De som äger stället kanske får meddela oss deras IP-adress så det går att kolla vart den fastnat? dnm (d | b) 23 april 2017 kl. 12.49 (CEST)
Jag kan bara se en autoblockering med koppling till SW:s blockering som utförts och den utfördes 9 timmar efter att denna diskussion startades. Den automatiska blockering som jag åsyftar utfördes av programvaran (inte av administratör) i dag kl. 10.24. Att den har koppling till SW:s blockering framgår av blockeringsloggen. Det fungerar väl så här: Om SW försöker redigera på svenskspråkiga Wikipedia, så blockeras den aktuella IP-adressen på svenskspråkiga Wikipedia i ett dygn. Detta eftersom ett tillval använts vid blockeringen (görs som standard) som lyder ungefär "Blockera automatiskt alla IP-adresser som användaren försöker redigera ifrån". Det här tillvalet på SW:s blockering kan enkelt tas bort om tillvalet anses onödigt/olämpligt. Svensson1 (diskussion) 23 april 2017 kl. 14.22 (CEST)
Efter vad jag förstått så räcker det med att öppna fönstret för att redigera, är tillräckligt för att aktivera den här blocken. Det är inte ett "spara"-tryck som aktiverar den. Man kan alltså aktivera den här blocken utan avsikten att kringgå någon blockering. ~-- Innocent bystander (diskussion) 23 april 2017 kl. 15.10 (CEST)
Skjut, gräv, tig. Riggwelter (diskussion) 23 april 2017 kl. 21.04 (CEST)
Jag har inte tänkt den tanken innan, och om SW redigerar som jag är det möjligt han öppnar redigeringsrutor på svwp för att ta kod eller så... Då blockeras det ip. Han redigerar inte här, men på enwp. Därför är det onödigt att autoblockera ip, och kag tog nu bort det så att han omedvetet råkar blockera bibliotek. Det skallinte han lastad för. Om någon motsätter sig det så kan det ändras tillbaks. Adville (diskussion) 23 april 2017 kl. 21.19 (CEST)