Wikipedia:Projekt vägar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vägprojeketet[redigera | redigera wikitext]

Sweden road sign A20.svg

Mål:

  • att alla europa- och riksvägar skall ha intresanta artiklar.
  • att alla motorvägar i Sverige skall ha en lista på trafikplatser, kompletta med trafikplatsnamn och efterhand som vägverket sätter upp avfartsskylar, avfartsnummer.
  • att alla typer av vägar: motorväg, motortrafikled, 2+1-väg, enskild väg m.fl. skall ha artiklar.

Syfte med denna sida:

  • att vara platsen där frågor om vägsidor, deras innehåll och utformning diskuteras.

Användarruta[redigera | redigera wikitext]

Lägg in den här rutan om du är medlem i projektet {{Projekt vägar/deltagarruta}}

(fyll på)

  • Fylla på listorna med trafikplatser med dess namn och till vilka orter det skyltas där.
  • Sidor för alla färjelederna på Vägverket Färjerederiet
  • Trafikplatser på landsvägar (måste finnas fler än Veberöd)lågprioriterad?)
  • Sidor för alla trafikplatser (lågprioriterat?)
  • Motorvägslänkarna, (Södra länken (fixat), Norra länken, Tvärleden (vad är det? - se diskussionssidan), Essingeleden) kring Stockholm behöver åtminstone trafikplatslistor.
  • Sidor om all världens Vägmärken.

Samtliga vägmärken som går att hitta på nätet är nu uppladdade och finns nu på svenska wikipedia. De är just nu uppdelade på följande sidor:

För den som är intresserad av att se samtliga vägmärken samlade är det bara att titta på Kategori:Vägmärken där samtliga finns samlade och även en del annat.

Nytt mål: Grupperingen av vägmärken utgår från Vägverkets indelning. Det kan finnas anledning att göra en ny indelning som mer ligger i linje med vad som är logiskt och vad ett flertal andra europeiska länder gör. Detta är gjort, i och med att Väjningspliktsmärken är serparerade.

En kommentar:

Förkörsrätts- och väjningspliktsmärken är en ny kategori som egentligen avviker lite från övriga artiklar om vägmärken här på svenska wikipedia. I motsats till övriga kategorier utgår inte denna från den uppdelning som Vägverket håller sig till. Detta beror på att Vägverket har valt en mycket ologisk uppdelning av just de inblandade vägmärkena. Det är framförallt vägmärkena för väjningsplikt och stopplikt som hos Vägverket är fullständigt galet placerade då märket för väjningsplikt är placerat som ett varningsmärke och stopplikt som förbudsmärke. Dessa två vägmärken är till sin funktion varken varningsmärken eller förbudsmärken. De uppfyller en helt annan funktion. Efter att ha tittat på hur andra europeiska länder har löst detta har jag fastnat för en lösning som finns i Danmark och Finland. Där benämns dessa vägmärken som väjningspliktsmärken eller just Förkörsrätts och väjningspliktsmärken. Även fyra andra skyltar ingår i denna kategori i dessa länder och därför har jag lagt in just dessa skyltar här också för att på så sätt ta efter deras system. Förhoppningsvis kanske vår samling och uppdelning av vägmärken i svenska wikipedia bli så pass bra att Vägverket istället kan anta våra indelningar och använda wikipedia som förebild för sina egna tabeller och hemsidor om vägmärken. /E70 8 april 2005 kl.23.13 (CEST)

Uppdaterat ovan i enlighet med att förkörsrätten togs bort --Cl5z 25 april 2005 kl.18.05 (CEST)

En artikel som behandlar är nu också skapad. Denna kan betraktas som ett komplement till Vägmärken. Denna artikel behandlar samtliga vägmarkeringar som finns.

Namn och nummer på trafikplatser[redigera | redigera wikitext]

Under flera år hade Vägverket satt ut namn på trafikplatser på större vägar, främst motorväg och motortrafikled. På E6/E20 hade de däremot inte tagit detta system utan istället satt ut avfartsnummer enligt ett system som redan fanns i t ex Tyskland och Danmark. Från 2004 och framåt har Vägverket bestämt sig för att samtliga längre sträckor med motorväg och även i vissa fall motortrafikled ska ha nummer enligt ett system som utgår från de nummer som sattes ut i Halland. Detta innebär att större antal trafikplatser som sedan förut var försedda med namn även fick avfartsnummer. Vad som är intressant i det här fallet är om Vägverket har tänkt sig att sätta ut namn på trafikplatserna i Halland eller om de tycker att det räcker med nummer som funnits där sedan länge? Vägverket har kanske tappat lite av intresset för namngivning av trafikplatser sedan avfartsnummer införts?

De gamla namnen finns ju kvar, även om de inte är skyltade så hittar man dem på kartor i och i databaser. Även om vv tarbort skyltarna så har namnen oftast någon koppling till platsen där de låg och kommer därmed även framöver att vara intresanta --Cl5z 6 mars 2005 kl.22.35 (CET)

Nytt vägmärke ( Varningsmärke )[redigera | redigera wikitext]

Häromdagen såg jag på motorväg E6 mellan tpl. Varla och tpl. Klovsten vid LV158 ett nytt varningsmärke. Märket var en triangel med gul botten och röda kanter och på detta så fanns det tre st. stiliserade bilar sedda bakifrån avbildade och som avbildades nerifrån och uppåt svagt åt höger på vägmärket. Någon som också sett detta nya varningsmärke och kan tala om vad det betyder? Benjon66 8 maj 2006 kl.20.43 (CEST)

Det betyder risk för köbildning. Det har funnits ett antal år på många håll i Europa men i Sverige har man varit tröga med att införa detta utmärkta vägmärke. Här i Skåne har vi haft vägmärket i alla fall 2-3 år nu men i resten av Sverige har man istället tyvärr brukat sätta upp märket för "annan fara" och med en tilläggstavla med texten "Risk för kö". Det är mindre lyckat för utländska trafikanter som inte förstår svenska. Tyvärr finns tydligen fortfarande inte vägmärket med i Vägverkets officiella tabeller ännu. Varför det inte finns med där vet jag inte. Det är möjligt att man här i Skåne har infört detta på lokalt initiativ med inspiration från t ex Tyskland och att nu även Halland och Göteborgsområdet i sin tur har hämtat vägmärket från Skåne. /E70 8 maj 2006 kl.21.02 (CEST)

Tyvärr nästan bara motorvägar[redigera | redigera wikitext]

Tyvärr är det nästan bara motorvägar och europavägar här. Är ingen här intresserad av andra vägar? Är alla här bara motorvägsintresserade? Det finns massor av andra vägar inte minst i Sverige att skriva om. Rockyspace 29 augusti 2006 kl. 14.33 (CEST)Svara[svara]

Jag har skrivit på diverse riksvägsartiklar, inte minst riksväg 45 (som i.o.f.s är europaväg nu, har dock inte sett något skylt ännu). BIL 29 augusti 2006 kl. 17.42 (CEST)Svara[svara]
Men det är ändå stamväg. Är det ingen som är intresserad av mindre vägar?Rockyspace 30 augusti 2006 kl. 15.26 (CEST)Svara[svara]
Än så länge är det mest de stora vägarna som fått bra artiklar, men med tiden kan nog artiklar om mindre vägar bli bättre och bättre. Det är bara att fortsätta skriva om dem. --Boɛvie 30 augusti 2006 kl. 15.52 (CEST)Svara[svara]
Det är en kille som skriver på Lista över sekundära länsvägar i Sverige, när vi pratar om små vägar. Jag har skrivit en del länsvägsartiklar. Numera finns det artiklar om alla primära (nr 100-404), det saknades många före mars i år. användare:Freke skrev många i Norrland. Skriv på bara, förbättra dem. Om ni åker längs en numrerad väg, kanske ni sedan kan skiva lite om dess standard etc BIL 30 augusti 2006 kl. 22.53 (CEST)Svara[svara]
SWE-Map Rike new.PNG

Jag har nu skapat en karta över riksvägsvägnätet i Sverige. Använd gärna den för att skapa nya kartor över respektive vägars sträckningar och kanske över vilka sträckor som är motorväg eller motortrafikled osv. Det kunde väl vara ett bra mål att i varje riksvägsartikel kunna vissa dess sträckning på en karta? Antingen kan man ta bort alla andra vägar eller så kan man markera aktuell väg med annan färg än de övriga. Skvattram 29 juli 2008 kl. 20.53 (CEST)Svara[svara]