Wikipedia:Utbildningsprogram/Studenter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Så sätter du igång med att redigera Wikipedia inom din utbildning[redigera | redigera wikitext]

Art+Feminism Brussels 8th March 2015.JPG
  1. Skapa ett konto på Wikipedia: Om du inte redan har ett användarkonto, se då till att du börjar genom att skapa ett. Välj ett användarnamn som passar just dig och läs gärna vad Wikipedia säger om att välja användarnamn. Vi rekommenderar att du registrerar dig med din e-postadress, den kommer aldrig att vara synlig på Wikipedia eller gå att associera med ditt konto, men det möjliggör för andra användare i Wikipedias gemenskap att kontakta dig via e-post. Det gör också att du kan välja i dina inställningar att få ett meddelande på e-post från Wikipedia när något sker på din bevakningslista eller diskussionssida.
  2. Lär känna Wikipedia närmre: När du skriver en ny artikel eller bygger ut en redan existerande artikel på Wikipedia har du stor användning av det du vet och kan sedan tidigare om att skriva faktatexter. Skillnaden är att du på Wikipedia skriver för en ny och stor publik, skriver i enlighet med encyklopedisk stil, och att du gör det på en ny plattform. Det kan kännas överväldigande att lära sig om hur Wikipedia redigeras och därför har vi skapat en översiktlig vägledning för studerande som hjälper dig med det du behöver veta för att framgångsrikt bidra till Wikipedia.
  3. Registrera dig på kurssidan: Om ni i din utbildning använder er av en kurssida på Wikipedia så borde din lärare ha skickat dig länken till den, i annat fall kan du hitta den i den här listan av kurser. Se till att du är inloggad på ditt användarkonto. På kurssidan hittar du information om den Wikipediauppgift som din lärare skapat för din utbildning.

Om att välja artikel[redigera | redigera wikitext]

Om din uppgift är att själv välja den artikel som du ska utveckla kan det vara bra att du tar del av vägledningens guide till att välja en passande artikel. Här är en summering av det mest centrala:

  • Sträva efter att välja en relativt kort artikel, som på Wikipedia kallas för "stubbar".
  • Sök och granska Wikipedia för att se om ditt ämnesinnehåll redan finns, kanske som del i en annan artikel.
  • Försäkra dig om att artikeln du ska skriva är relevant enligt Wikipedias riktlinjer.
  • Försäkra dig om att du har tillräcklig många trovärdiga källor att använda som referenser till ditt bidrag.
  • Om du översätter en artikel från exempelvis engelska Wikipedia, se till att du har den permanenta länken så att du kan hänvisa korrekt till förlagan.