Wikipedia:Utvald artikel/Francis Tresham (konspiratör)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gravyr av Francis Tresham från 1804.

Francis Tresham, född cirka 1567, död 23 december 1605 i London, var en av de katolska konspiratörerna som försökte lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det engelska överhuset i Westminsterpalatset, i vad som kallas för krutkonspirationen år 1605. Tresham värvades till konspirationen den 14 oktober 1605.

Tresham ska ha haft en hetlevrad personlighet och andra källor säger att han var en vild och ostagad man. Jesuitprästen Oswald Tesimond beskrev Tresham som en man med gott omdöme, men han lyfte även fram att Tresham inte riktigt var att lita på. En kort tid efter det att Treshams far hade avlidit, och inte ens en månad innan det tilltänkta sprängdådet, blev han värvad till konspirationen. Konspirationen misslyckades tack vare ett anonymt brev som skickades till William Parker, 4:e baron Monteagle (en av Treshams svågrar) den 26 oktober 1605. Tresham misstänktes för att ha sänt detta brev och han konfronterades av Robert Catesby och Thomas Wintour, vilka Tresham lyckades övertyga att han var oskyldig till detta dåd. Efter att konspirationen hade misslyckats var Tresham en av de få konspiratörerna som stannade kvar i London, där han greps den 12 november 1605.

Tresham satt fängslad i Towern, men under sin fångenskap led han av blåsspasmer (tenesmus vesicae). Han avled i sviterna av denna sjukdom den 23 december 1605 och ställdes därför aldrig inför rätta för sina brott. Han halshöggs dock post mortem och hans huvud visades upp i Northampton, bredvid huvudena av Catesby och Thomas Percy. Treshams kropp kastades ned i ett hål vid Tower Hill. ► Läs mer