Wikipedia:Utvald artikel/Mercedes Boy

Från Wikipedia
En Mercedes-Benz C126 av samma modell som Pebbles ses köra i musikvideon till "Mercedes Boy".

Mercedes Boy är en låt framförd av Pebbles, inspelad till hennes självbetitlade debutalbum (1987). Den skrevs av henne själv och producerades av Charlie Wilson. Remixversionen som också var radioversionen har ytterligare produktion av Jeff Lorber och Louil Silas Jr. Skivbolaget MCA Records gav ut "Mercedes Boy" som albumets andra musiksingel den 11 mars 1988 genom att skicka den till amerikansk R&B-radio (urban contemporary). Den såldes i skivaffärerCD, kassettband och vinylskiva.

"Mercedes Boy" gjorde att Pebbles fick ett skivkontrakt med MCA efter att hon visat skivbolagscheferna en hemmagjord musikvideo till låten. Kompositionen som går i medelsnabbt tempo rör sig inom ramarna för R&B och danspop. Den har en freestyleinspirerad basgång och ett elgitarrsolo och har jämförts med musik utgiven av Madonna. Låttexten beskriver en ung kvinnas förtjusning över en främmande man som hon beundrar på avstånd. Hon erbjuder honom skjuts i sin Mercedes. Musikjournalister förhöll sig positiva till "Mercedes Boy" och misstänkte att den skulle bli en ännu större hit än föregångaren "Girlfriend" (1987).

"Mercedes Boy" toppade amerikanska R&B-listan Hot Black Singles och båda radiotopplistorna för R&B-stationer publicerade av Gavin Report och Radio & Records. Efter framgångarna beslutade MCA att testa "Mercedes Boy" på amerikansk popradio (contemporary hit radio) den 6 juni 1988. Under sommaren nådde den andraplatsen på den prestigefyllda singellistan Billboard Hot 100 samt på dansmusiktopplistan Hot Dance Club Play. Den hade varierande framgångar internationellt. I Japan blev den en hit som nådde andraplatsen på landets officiella singellista. Den nådde topp tjugo i Kanada, topp fyrtio i Nederländerna samt topp femtio i Storbritannien. I USA blev "Mercedes Boy" Pebbles framgångsrikaste musiksingel och hennes signaturmelodi. Hon omskrevs som en i raden av afroamerikanska sångerskor att efter Janet Jackson också utropa självständighet med ett feministiskt laddat budskap. År 2005 rankades "Mercedes Boy" i Rock Song Index: The 7500 Most Important Songs for the Rock and Roll Era av musikjournalisten Bruce Pollack. ► Läs mer