Wikipedia:Veckans tävling/Referensutbyte II

Från Wikipedia


Veckans tävling
TävlingsledareZquid
SegrareDu?
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 250 poäng
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Söndag och måndag: Tävlingsledaren "tjuvstartade" redan tidigt på söndagen, genom att lägga in tips på artiklar och referenser. Eller var det en tjuvstart? Viss förvirring rådde, eftersom även tipsaren får poäng i denna tävling och då kanske ska räknas som tävlande, och begränsas av tävlingstiderna. Men efter lite konfererande mellan nuvarande och tidigare tävlingsledaren (Nordelch) blev slutsatsen att utan tips blir inga artiklar skapade eller utökade. Tips i förväg är OK, och tips radades nu upp även av Nordelch, Thoasp, VisbyStar och Allexim.
Det är en blandad pott med artiklar som väntar på att förbättras eller skapas. Solglasögon och Myggor är aktuella och mycket lästa så här års. Primater behöver hjälp att behålla sin "bra artikel"-kvalitet, Cândido Firmino de Mello-Leitão‏ behöver skapas och fylla behovet från 994 platser där den är länkad... det finns många bra anledningar att skriva och förbättra. Nu väntar vi bara på den första som tar sig an en artikel från tipslistan!
Tisdag: Den förste som förbättrade en artikel, blev Mickeno, som förbättrade artikeln Primater. Ett nytt tips finns nu i listan tack vare Salgo60. Tack till er båda och välkomna till tävlingen!
Onsdag: Skribenten Mickeno har 7 poäng och tipsaren Nordelch har 7 poäng... Än så länge är detta de enda poäng som erövrats i tävlingen. Detta är ju också en vecka då många kanske vill tillbringa fritiden i solen i någon park eller vid stranden, och inte sitta och skriva på internet. Vi får väl se om vädret ändrar sig och några fler skrivsugna dyker upp.
Torsdag: Nu välkomnar jag Paracel63 till tävingen. Paracel63 har letat upp fem artiklar som länge behövt förbättringar. Jag tackar så mycket och undrar om det finns någon som antar utmaningen?
Fredag: Det kom inga tips och inga artikelredigeringar under fredagen, men...
Lördag:... under lördagen hände det saker! Deryni dök upp som tävlande, och utökade en ödleartikel samt lade in källor i en trafikartikel. Välkommen, Deryni, och tack för bidragen! .
Efter lördagen ligger Nordelch på första plats med 17 poäng, Deryni tätt efter med 16 och följd av Mickeno med 7 och Paracel63 med 6. Tipsarna Thoasp, VisbyStar, Allexim och Salgo60 har ännu så länge 0 poäng. Tävlingsledaren är också poänglös, dock - efter att ha varit tämligen omsvärmad - försedd med ett antal myggbett. Tur att det finns botemedel, och förströelse till exempel i form av Wikipedia-artiklar. Är det någon förresten som vill utöka artikeln om de små surrande insekterna? Eller ta sig an det nyinlagda tipset om artikeln Dadelpalm? Om några timmar får vi se hur tävlingen slutar.
Söndag: Under tävlingens sista dag fortsatte Deryni att förbättra artikeln om bränsleförbrukning. Sedan påbörjades utökning av artikeln Myggor. När dagen, veckan och tävlingen var över, fanns Deryni på första plats, Nordelch på andra, Paracel63 på tredje och Mickeno på fjärde. Och trots sommarvärmen, som kanske även deltagarna hade hos sig, blev fyra artiklar förbättrade (varav en fick hjälp att behålla sin status som "bra"). Andra artiklar som inte hanns med är nu iallafall uppletade och kan komma att fixas lite senare.
Jag säger Grattis till Deryni och ett stort Tack till alla som genom sökande, tipsande och skrivande, engagerat er i att artiklar på Wikipedia ska bli bättre!

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.

Nästa vecka tävlas det i ämnet Kvinnor inom idrott och sport. Välkommen att delta även där!

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Mål: Skapa eller utöka Wikipedias artiklar med hjälp av andra deltagare.
  • Tid: 28 maj - 3 juni 2018.
  • Tävlingsledare: Zquid
  • Anmälan: Bara skapa en underrubrik med ditt användarnamn under rubriken Deltagare och skriv in vad du har gjort.
  • Poäng: Du räknar själv ut dina poäng och ger samma poäng åt deltagren som gav tipset. (undantag tävlingsledaren)
  • Pris: Vinnaren får . Alla som når minst 250 poäng får och alla som når 100 poäng får .
  • Vinnare:

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Den här veckan har jag lånat en tävlingsidé från Nordelch. Tävlingen liknar i viss mån "Månadens uppdrag" men du får själv bjuda på konkreta tips.

Tävlingen innehåller tre steg:

  1. I första steget ger du eller någon annan ett tips om en artikel som kan skapas eller utökas enligt en eller flera konkreta källor, till exempel ett kapitel av en bok som är tillgänglig över Google books eller en annan webbsida. Observera - skribenterna ska inte behöva ta omvägen över andra språkversioner för att komma fram till referenserna. Den som ger tipset får länka till rätt rubrik i boken på Google books eller till rätt och fungerande webbplats.
  2. I andra steget antar någon ditt tips eller du antar ett tips som förekommer i listan. Antagna tips ska avklaras inom 2 dygn (inom tävlingsveckan).
  3. Efter utökningen får du och den som gav tipset samma antal poäng. Undantaget är tävlingsledaren som bara kan ge tips men som inte får poäng.

Man får inte lista fler än 5 tips i taget. När ett av dina tips blir antaget kan du fylla upp. Dessutom får man inte anta mer än 2 tips samtidigt.

Den förra tävlingen som handlade om referensutbyte var den första tävling jag deltog i. Jag tyckte att det var en bra tävling för mig som nybörjare. Jag var tvungen att titta på olika källor och försöka bedöma dem. Dessutom märkte jag att jag måste kolla så att länkarna fungerar ordentligt efter att jag klistrat in dem. En källa fick utgå eftersom det var något konstigt med adressen (som fungerade utanför Wikipedia). Nu när jag har skrivit lite mer på Wikipedia, tycker jag fortfarande att det är en bra tävling. Förhoppningsvis vill många - både vana och ovana skribenter - vara med och tävla genom att föreslå/skriva artiklar.

Vill du veta du vad som föreslogs och skrevs om i den första tävlingen med detta upplägg, se Veckans tävling: Referensutbyte.

Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

  • 1 poäng för 100 byte (avrunda uppåt från 51).
  • Referensen/referenserna från tipset ska finnas.
Användarnamn, 77 p
  •  Fixat Deltagare1: Solen, +3 875 byte = 39 p
  • Av deltagare2 fixat eget tips Sverige = 22 p
  • Antaget Antaget Deltagare1: Vinter kan utökas enligt Årstiderna (länk till Google books)

Deryni, 27 p [redigera | redigera wikitext]

Mickeno, 7 p[redigera | redigera wikitext]

  •  Fixat Nordelch: primater, +683 byte = 7 p

Nordelch, 17 p[redigera | redigera wikitext]

Paracel63, 9 p[redigera | redigera wikitext]