Wikipedia:Veckans tävling/Sydafrika

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Article blue ZA flag-map.svg

Tävla om den sydafrikanska rosetten och få ett deltagarpris!


Priser
 • Segrarpris: Article blue ZA flag-map.svg
 • Övriga med minst 200 poäng: Article purple.svg
 • Övriga med minst 100 poäng: Article brown.svg
 • Alla deltagare: En sydafrikansk …

Fotothek df roe-neg 0006711 006 Ein Mann spielt ein Sousaphon auf der Leipziger Herbstmesse 1954.jpg Tävlingen har slutat!

Tävlingslogg

Nkosi Sikelel' iAfrika – välsignad hymn.

Måndag: Veckan började redan tolv minuter över midnatt. Det var Kaljami som stämde upp till en välsignad hymn. Innan dagen var över hade även Deryni, EstrellaSuecia, Nalle&Lisa, Nordelch, Sjunnesson och Zquid fått fart under fötterna. Varmt välkomna, allihopa!

När första dagen var över hade Kaljami tagit en tidig ledning, sedan måndagen avslutats med en språkkurs. På andra plats hittade vi Nordelch, som rockat hårt i sköldpaddornas rike. Trea var Nalle&Lisa, som hittat både gamla nedslagsplatser och lite nyare vattenhinder. En bit därefter kom en kvartett som ännu inte fått fast mark under fötterna. Zquid försökte avancera med kvastiga fenor, tätt följd av Sjunnesson ute i den lösa sanden, våtmarksexperten Deryni samt en Estrella Suecia med simhud mellan tårna.

Sju tävlande redan dag ett, och två med rosetter. Inte illa.


Ternarius använde vingarna.

Tisdag: Under tisdagen anlände även Jan Arvid Götesson, Myohmy671 och Ternarius. Totalt hade vi sju fordon igång där ute i terrängen, och ytterligare en rosett delades ut.

Jan Arvid Götesson inledde sitt deltagande med en stark författare. Tre av våra tävlande hade fastnat i Kalahariöknens sand och kom inte ur fläcken, men Sjunnesson var van vid underlaget och tog en ny vända med den lösa sandens mästare. Ternarius flög dock förbi på lätta vingar, samtidigt som nykomlingen Myohmy671 tog över fjärdeplatsen efter skrivarhjälp och en papegojblomma.

Nalle&Lisa tog sig denna dag fram med båt och tåg. Under tiden kröp och hoppade Nordelch rätt så effektivt, och andraplatsen var aldrig riktigt i fara. Och Kaljami fortsatte de framgångsrika språkstudierna, efter ännu en dag i ledningen.


Nalle&Lisa tog tåget norröver.

Onsdag: Onsdagen blev något av en mellandag. Tre fordon var igång ute i terrängen, medan övriga kört vilse någonstans i Karoo.

Ternarius gick till anfall, avancerade en placering via en luftlandsättning och ägnade resten av dagen åt ett idogt hoppande. Nalle&Lisa försvarade sin egen tredjeplats genom en resa från sydväst med Afrikas stolthet. Nordelch började dagen på rena larvstadiet men ökade sedan farten via skutt på lätta fötter.

Kaljami var fast ute på stäppen och kunde nu se förföljarna närma sig. Det artade sig till en spännande torsdag.


Enoch Sontonga, kompositör i hög hatt.

Torsdag: Fjärde tävlingsdagen såg fyra fordon färdas förbi hindren på höglandet. Halva ensemblen var fortfarande strandsatt på stäppen, men i toppen började det hetta till. Och en ny rosett erövrades.

Sjunnesson gjorde en kultursatsning, lärde sig den lokala dialekten och träffade på mannen som komponerade nationalsången. Femteplatsen var nu inte långt borta.

Något längre fram var kampen än hårdare. Efter sitt vanliga morgonhoppande tog Ternarius till flygstridskrafterna och lyckades landa precis på den för dagen strandsatte Nordelch. Nalle&Lisa höll dock ångan uppe och lyckades i sista stund köra om den krockande duon medelst en lyxig dubbelfoting. Kaljami fick samtidigt igång motorn och tog ndebelisk hjälp för att hålla konkurrenterna på avstånd.


HMS Birkenhead spelade roll under xhosakrigen.

Fredag: På fredagen hände det saker. Vi fick två nya tävlande – varmt välkomna, AHA och Boelnorra! Två rosettgränser passerades. Och striden om tätpositionerna gick vidare.

Sent startande Boelnorra avancerade till åttonde plats via en vindsnabb ångare. AHA hade ännu mer luft under vingarna och hackade sig fram till femteplatsen i tävlingen.

Nordelch inledde dagen med att sova och fortsatte den nedgrävd i sanden. Den taktiken var inte väl vald, och Nalle&Lisa kunde dra ifrån efter rena guldruschen till höglandet i norr. Än smartare var Ternarius, som förklädd helt osedd kunde hoppa förbi upp till en ny andraplats.

Ledaren Kaljami hade koll på läget ännu en dag. Till frukost pratades det tuuspråk, medan kvällsvarden tillbringades någonstans i det stora landet.

Idag är det lördag, och på Wikipedias digitala bokmässa har idag Sydafrika som tema hela dagen lång. Titta gärna in på vårt pågående videomöte, ställ frågor och inhämta fler tips. Klockan 14:00 är ni särskilt välkomna, eftersom det då blir direktuppkoppling med Sydafrika.

Ha annars en bra dag där ute. Just nu är det 13 grader och blandad molnighet i Kapstaden, medan dagen hotar att bli het och solig i Krugerparken. SMirC-smile.svg


Orangebröstad solfågel, AHA:s biljett till fjärdeplatsen.

Lördag: Här på den digitala bokmässan var det gott om folk under lördagen – inklusive en timme med uppkoppling till Sydafrika. Aktiviteterna tycks ha smittat av sig även till tävlingen, där det brummade från hela tolv motorer under dagen – inklusive från de tre nykomlingarna Historiker, Boberger, Adville och StenS. Varmt välkomna, allihopa!

StenS inledde tävlandet på rätt ställe, medan Adville hittade en svenska med rötter långt nere i söder. Zquid grävde i marken och hittade en udde. Boberger använde studiohjälp för att ta över elfteplatsen, men Historiker var än värre och körde om efter alla konstens regler. Värst var dock EstrellaSuecia, som brottade sig fram till en jazzig åttondeplats.

Sjunnesson började lördagen i Östra Kapprovinsen och avslutade den hos Jacobus och Jan. Nordelch fortsatte tävlingen på hoppande vis, men AHA var snabbare och sprang som en tätting med en fin fjärdeplats som resultat.

Något längre fram hoppade Ternarius omkring, omkring Kapstaden. Nalle&Lisa var denna dag rent explosiv och tog sig från Robben Island tillbaka till andraplatsen. Ledande Kaljami hade en minst lika bra dag, såg på TV till frukost och avslutade lördagen med en språkkurs.

Nu är det söndag och slutspurt, både på vår bokmässa och i tävlingen. I Sanipasset är det 1 plusgrad just nu, medan Mahikeng är betydligt varmare. Det är sol på båda ställena, så paraplyet kan lämnas hemma. Lycka till!


Med havsutsikt hamnade Höstblomma högt.

Söndag: Sista tävlingsdagen blev den livligaste. Hela elva fordon körde omkring där ute, inklusive en sent startande Höstblomma – varmt välkommen! Ytterligare en rosettgräns passerades, och fler var nära.

Jan Arvid Götesson slutade veckan på plats 17, strax bakom Adville och Deryni. StenS fick bonus i tanken och avancerad på upploppsrakan en placering. Höstblomma knep dock åt sig trettonde plats, efter besök i kustskogen. Boberger blev tolva och Historiker elva, efter att Zquid köpt ett kontantkort och ringt upp presidenten.

Myohmy671 slutade tolva, sedan hen på sluttampen blivit omkörd av både Boelnorra och EstrellaSuecia. Färden gick från frihetsparker till slavskepp respektive till jazziga toner. Sjunnesson började dagen i Östra Kapprovinsen och paddlade sedan snabbt undan förföljarna. Nordelch tog flyget till morgonkvisten och avslutade söndagen med två horn i pannan, och en säkrad femteplats.

AHA hade högre mål i blick och flaxade vilt hela dagen lång. Det räckte dock inte mot Ternarius, som surrade ivrigt och i sin aftonförklädnad själv försökte smita oupptäckt förbi. Nalle&Lisa var dock vaken, tog fram den stora kikaren och avslutade dagen på en plats med god utsikt. Ingen rådde dock på Kaljami, som tuggade slang till frukost och med hjälp av kommissarien hade läget helt under kontroll – grattis till en välförtjänst seger!

Nu delas rosetter och deltagarpriser ut. Till alla väntar varsin pingvin. Hoppas vi syns i kommande tävlingar. SMirC-smile.svg

Athletics tracks finish line.jpg De tävlande har gått i mål!

 • Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.
 • Emoji u1f449.svg Nästa vecka tävlas det i ämnet Uppdatera. Välkommen att delta även där.

Sydafrika …[redigera | redigera wikitext]

Drakensberg och dessa fyra pingviner finns i samma land – Sydafrika. Drakensberg och dessa fyra pingviner finns i samma land – Sydafrika.
Drakensberg och dessa fyra pingviner finns i samma land – Sydafrika.

… är ett land i södra Afrika. Det gränsar till Namibia, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Swaziland och Lesotho. Den här veckan är det dock landet Sydafrika som vi ägnar oss åt. Sydafrika är tema på Bokmässan i Göteborg (liksom på Wikipedias egen "digitala bokmässa"), och vi passar därför på att rikta fokus dit.

I det här landet finns höga berg och hungriga fåglar, många språk och kända författare, fjärran uddar och hål i marken, ståtliga skrapor och snabba bollhållare, ädla stenar och ett mörkt förflutet, överlevare och martyrer. Det är ett land med många sidor, och den här veckan ska vi utforska så många som vi hinner med. Välkommen! Sanibonani! Salibonani! Hallo! Hello! Thobela! Dumela! Lumela! Abusheni! Sanibona! Avuwani! Molo!

Relaterade tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Tidigare tävlingar om liknande ämnen:

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

 • Tid: Vecka 39, 2020 (21 augusti kl 00:00 – 27 augusti kl 23:59)
 • Tävlingsledare: Paracel63
 • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
 • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng.
 • Priser: Segraren föräras den sydafrikanska rosetten. Övriga som når minst 200 poäng får den lila rosetten. Övriga som når minst 100 poäng får den bruna rosetten. Alla som deltar i tävlingen får varsin sydafrikansk …

Deltagarpris[redigera | redigera wikitext]

Den här gången får alla deltagarna varsin sydafrikansk pingvin.

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt.
 • OBS! 1 Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag. Även utökningar av texten i artiklarna kräver minst en källa.
 • OBS! 2 Om du lägger in information i en robotskapad artikel, behövs ofta överflödiga instruktioner, tomrader och oanvänd kod ur faktarutan rensas bort ur artikelkoden. Ett tips är att göra den städningen först och därefter spara artikeln. Då kan du i nästa steg utöka artikeln med "egen information" och behöver då bara tävlingsnotera dina tillägg i artikelsparning 2.
 • 3 p i bonus för första bilden i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Om artikeln endast innehåller en karta, räknas detta också som en bildlös artikel.
 • 3 p i bonus för första källhänvisningen i en artikel som skapats före tävlingsveckan.
 • Under hela veckan blir det dubbla poäng för redigeringar i Sydafrika, Sydafrikas historia och Sydafrikansk litteratur.
 • Alla artiklar om Sydafrika räknas in. Det inkluderar folk som är födda där, folk som bott där ett rejält tag, djur- och växtarter som lever där etc.

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

(Plats för artikelförslag som alla wikipedianer kan lägga in. Av praktiska skäl endast ett tiotal per tipsare. Stryk över det som har fixats.)

 1. Paracel63: Önskelistor/Sydafrikanska författare (med mängder av röda och blå länkar)
 2. Paracel63: Önskelista/Geografi#Sydafrika
 3. Paracle63: Wikipedia:Önskelista/Afrika (med ett antal sydafrikanska tips)
 4. Paracel63: Sydafrikas litteratur (viktig artikel)
 5. Paracel63: Noni Jabavu (en)
 1. Zquid: Utöka artikeln om författaren Nadine Gordimer och ge den fler källor
 2. Zquid: Utöka artikeln om Oranjefloden och ge den fler källor
 3. Zquid: Utöka artikeln om nuvarande presidenten Cyril Ramaphosa
 4. Zquid: Utöka artikeln om Kvinnomarschen (Sydafrika) och ge den källor
 5. Zquid: Skapa artikeln om författaren Mark Gevisser (en)
 6. Zquid: Skapa artikeln om Sydafrikas nationalbibliotek (en)
 7. Zquid: Skapa artikeln om Sophiatown (en)
 8. Zquid: Skapa artikeln om Zanele Situ, som är paralympics-medaljör och huvudperson i en barnbok [1] (en)
 9. Zquid: Skapa artikeln om Eurekadiamanten [2] (en)
 10. Zquid: Utöka artikeln om South African National Space Agency och ge den källor
 1. Allexim: Skapa en artikel om Anna Amelia Obermeyer, sydafrikansk botaniker(fr)(eng). Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Vetenskap m.m..
 2. Allexim: Skapa en artikel om Tikvah Alper (eng), en av dem som lade grunden till andra forskares förståelse av Galna ko-sjukan.
 1. SomeCatsKnow: Utöka artikeln om musikern Hugh Masekela, gärna utifrån den omfattande engelskspråkiga artikeln
 1. Myohmy671: I artikeln om Ikhamangaorden finns många röda (och några blåa) länkar

Kategorier[redigera | redigera wikitext]

Flera artikeltips kan fås genom att undersöka olika artiklar som finns på många olika kategorier, se Kategori:Sydafrika.

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

exempel:

Exempelanvändare, 64 p
 1. Noni Jabavu, ny 2 000 byte = 20 p
 2. Sydafrikas historia, +1 500 byte, källa 1 = (15+3)*2 (bonus) = 36 p
 3. Tsonga, +500 byte, bild 1 = 5+3 = 8 p
OBS! Nedanstående rosetter är endast provisoriskt utplacerade. De kan senare bytas ut mot en mer värdefull rosett. Deltagarna listas alfabetiskt.

Adville, 6 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Nea (artist), +600 byte = 6 p

AHA, 327 p Article purple.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Svarttrapp, +11 077 byte = 111 p
 2. Proteasiska, +2 119 byte = 21 p
 3. Kapspringhöna +1 607‎ byte = 16 p
 4. Knysnaspett +3 682 byte = 37 p
 5. Orangebröstad solfågel + 9 231 byte = 92 p
 6. Kapbulbyl +4 973 byte = 50 p

Boberger, 30 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Master KG, ny 3000 = 30 p

Boelnorra, 94 p[redigera | redigera wikitext]

 1. HMS Birkenhead (1845), ny 4680 = 47 p
 2. Freedom park (Sydafrika), ny 2350 = 23 p
 3. São José Paquete Africa, ny 2366 = 24 p

Deryni, 8 p[redigera | redigera wikitext]

 1. iSimangaliso våtmarkspark, +492 byte, första källan = 5 + 3 = 8 p

EstrellaSuecia, 117 p Article brown.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Sydafrikansk pingvin, +179 byte = 2 p
 2. Angélico, ny 2 100 byte = 21 p
 3. PJ Black, ny 800 byte = 8 p
 4. Klickljud, +500 byte, första källan = 8 p
 5. Johnny Palazzio, ny 1 000 byte = 10 p
 6. Sanipasset, ny, 500 byte = 5 p
 7. Abdullah Ibrahim, ny 1000 byte = 10 p
 8. Cape jazz, ny 900 byte = 10 p
 9. Allen Kwela, ny 4 400 byte = 44 p

Historiker, 36 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Bill Ainslie, ny 1639 = 16 p
 2. Jack Heath, ny 2019 byte = 20 p

Höstblomma, 27 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Garden Route nationalpark, ny 2671 byte = 27 p

Jan Arvid Götesson, 3 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Bryce Courtenay, +342 byte = 3 p

Kaljami, 609 p Article blue ZA flag-map.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Nkosi Sikelel' iAfrika, +208 byte + första källan = 2 + 3 = 5 p
 2. University of South Africa, +654 byte + första källan o bilden = 7 + 3 + 3 = 13 p
 3. Venda (språk), +2 957 byte = 30 p
 4. Sydafrika, +2 361 byte (dubbla poäng) = 54 p
 5. Nǀu, +3 552+1 630 byte = 36+16 = 52 p
 6. Nordsotho, +655‎ byte + första källan = 7 + 3 = 10 p
 7. Sesotho, +2 309 byte = 23 p
 8. Sydndebele, +4 059 byte + första bilden och källorna = 41 + 3 + 3 = 47 p
 9. ǁXegwi, ny, 1 715 byte = 17 p
 10. Siswati, +2 050 byte = 21 p
 11. Setswana, +2 483 byte = 25 p
 12. Sydafrika, +1 074 byte (dubbla poäng) = 22 p
 13. South African Broadcasting Corporation, ny, 5 551 byte = 56 p
 14. Gayle (slang), ny, 3 721 byte = 37 p
 15. Ngunispråk, + 671‎ byte = 7 p
 16. Khoemana, ny, 3 189 byte = 32 p
 17. IsiNgqumo, ny, 3 017 byte = 30 p
 18. Nordsotho, + 2 280 byte = 23 p
 19. Sydafrikas historia, +2 165 byte + första källor = 22+3 x 2 = 50 p
 20. Pan South African Language Board, ny, 2 275 byte = 23 p
 21. Centrala khoisanspråk, + 770‎ byte + första källan = 8 + 3 = 11 p
 22. Sotho–Tswana-språk, + 277‎ byte + första källan = 3 + 3 = 6 p
 23. Die Taalkommissie, ny, 1 492 byte = 15 p

Myohmy671, 82 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Bessie Head, +1248 byte = 12 p
 2. Ikhamangaorden, ny +6994 byte = 70 p

Nalle&Lisa, 412 p Article purple.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Vredefortkratern, +770 byte, första källa = 8 + 3 = 11 p
 2. Premier Mine, +862 byte, första källa = 9 + 3 = 12 p
 3. Bevattningstunneln Orange–Fish, +402 byte, första bild = 4 + 3 = 7 p
 4. Gariepdammen, ny, 2 493 byte = 25 p
 5. Olifants river, Limpopo, +399 byte, första bild = 4 + 3 = 7 p
 6. The Golden Jubilee, +554 byte, första källa = 6 + 3 = 9 p
 7. Diamantrush, ny, 3 219 byte = 32 p
 8. Blue Train (Sydafrika), +377 byte, första bild = 4 + 3 = 7 p
 9. Matjiesfontein, ny, 1 693 byte = 17 p
 10. Pride of Africa, ny, 1 338 byte = 13 p
 11. Rovos Rail, ny, 1 892 byte = 19 p
 12. Shongololo Express, ny, 1 581 byte = 16 p
 13. Barberton, +444 byte, första bild = 4 + 3 = 7 p
 14. Makhonjwabergen, ny, 1 470 byte = 15 p
 15. Cape Government Railways, ny, 1 896 byte = 19 p
 16. Komani, ny, 1 984 byte = 20 p
 17. Guldrushen i Witwatersrand, ny, 1 799 byte = 18 p
 18. Explosionen i Braamfontein, ny, 1 938 byte = 19 p
 19. Natal Railway Company, ny, 3 405 byte = 34 p
 20. Govan Mbeki, +1 524 byte = 15 p
 21. Southern African Large Telescope, + 909 byte, första källa, första video = 9 + 3 + 0 = 12 p
 22. Cangogrottorna, ny, 2 035 byte = 20 p
 23. Signal Hill, Kapstaden, ny, 3 330 byte, 33 p
 24. Lion's Head, ny, 2 467 byte = 25 p

Nordelch, 281 p Article purple.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Neoraja stehmanni, +1 411 = 14 p
 2. Tetronarce cowleyi, ny 2 513 byte = 25 p
 3. Amblysomus robustus, +2 410 byte = 24 p
 4. Zebrias regani, +934 byte = 9 p
 5. Graphiurus ocularis, +2 824 byte = 28 p
 6. Homopus areolatus, +1 736 byte = 17 p
 7. Chersina angulata, +2 140 byte = 21 p
 8. Vandijkophrynus amatolicus, +1 626 = 16 p
 9. Xenopus gilli, +1 148 byte = 11 p
 10. Arthroleptella lightfooti, +899 byte = 9 p
 11. Graphiurus platyops, +2 496 byte = 25 p
 12. Breviceps macrops, +741 byte = 7 p
 13. Afrixalus spinifrons, +2 139 byte = 21 p
 14. Cistugo lesueuri, +1 977 byte = 20 p
 15. Cistugo seabrae, +1 886 byte = 19 p
 16. Bläsbock, +1 512 byte = 15 p

Sjunnesson, 167 p Article brown.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Alan Paton, +1 153 byte, första källa = 12 + 3 = 15 p
 2. Sydafrikansk engelska, +1 916 byte, första källa = 19 + 3 = 22 p
 3. Richard's Bay, +854 byte, första källa = 9 + 3 = 12 p
 4. Vaal, +779, första källa = 8 + 3 = 11 p
 5. Enoch Sontonga, +653 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
 6. Burgersdorp + 1 521 byte, första källa, första bild = 15 + 3 + 3 = 21 p
 7. Kleinfontein, +835 byte, första källa = 8 + 3 = 11 p
 8. Afrikaner Bond, +1 240 byte, första källa, första bild = 12 + 3 + 3 = 18 p
 9. Burgersdorp + 3 906 byte, 39 p
 10. Molopo, +827 byte, 8 p

StenS, 12 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Sydafrika, +591 byte = 6x2 = 12 p

Ternarius, 389 p Article purple.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Xylocopa olivacea, +5 680 byte = 57 p
 2. Xylocopa rufitarsis, +3 918 byte = 39 p
 3. Sclerophrys pantherina, +3 134 byte = 31 p
 4. Cacosternum nanum, +3 653 byte = 37 p
 5. Xylocopa inconstans, +1 018 byte = 10 p
 6. Bradypodion nemorale, +1 980 byte = 20 p
 7. Australolacerta rupicola, +1 501 byte = 15 p
 8. Platysaurus broadleyi, +2 493 byte = 25 p
 9. Natalobatrachus bonebergi, +2 243 byte = 22 p
 10. Hyperolius horstockii, +2 514 byte = 25 p
 11. Heleophryne rosei, +4 028 byte = 40 p
 12. Ceratina tanganyicensis, +1 978 bytes = 20 p
 13. Allodapula variegata, +3 017 bytes = 30 p
 14. Bradypodion setaroi, +1 775 byte = 18 p

Zquid, 50 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Marjorie Courtenay-Latimer, +641 byte, första bild, första källa = 6 + 3 + 3 = 12 p
 2. Gavin Hood, +375 byte, första bild = 4 + 3 = 7 p
 3. Premier Mine, +124 byte = 1 p
 4. Kapudden, +76 byte = 1
 5. MTN Group, + 63 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
 6. Addo nationalpark, + 378 byte = 4 p
 7. Agulhas nationalpark, + 315 byte = 3 p
 8. Karoo nationalpark, + 316 byte = 3 p
 9. Johannesburg, + 123 byte = 1 p
 10. Kvinnomarschen (Sydafrika), + 736 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
 11. Marthinius Pretorius, + 96 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p