Wikipediadiskussion:Att skriva om språk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Åsikter?[redigera wikitext]

Vad sägs om det här förslaget till ämnesguide? Jan Arvid Götesson och andra språkintresserade får gärna titta genom och putsa. Större förändringar av guiden tror jag det är bra om vi diskuterar först på den här diskussionssidan. Okej? SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 2 januari 2020 kl. 16.14 (CET)

Tack för inbjudan. Jag återkommer med ett genomtänkt inlägg. Jan Arvid Götesson (diskussion) 4 januari 2020 kl. 13.08 (CET)
Jag har nu putsat lite. Grammatik (Morfologi) är nog mer grundläggande för ett språk än Ljudlära, så jag flyttade upp den.--Paracel63 (diskussion) 5 januari 2020 kl. 23.23 (CET)
Traditionellt är ordningen i grammatiska redogörelser för ett språk denna:
  • Fonologi
  • Morfologi
  • Syntax
Jag skulle nog överväga att stå fast vid den ordningen i artiklar.
Jan Arvid Götesson (diskussion) 6 januari 2020 kl. 01.08 (CET)
Håller med om ordningen ovan, fonologi ska stå före morfologi som står före syntax. Föreslår även att man inkorporerar Dialekter i samma rubrik som Geografisk utbredning eftersom de är något överlappande. Så har jag gjort på t.ex. Älvdalska. Jag tycker också att vi bör fastställa huruvida rubrikerna ska vara Fonologi/Ljudlära, Morfologi/Formlära och Syntax/Satslära. Själv lutar jag åt de internationella orden. Jag tror inte tillgängligheten ökar m.h.a. svenskspråkiga termer, och ”formlära” är inte så genomskinligt ändå. --Lundgren8 (d · b) 21 januari 2020 kl. 09.36 (CET)