Wikipediadiskussion:Frågor och svar

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

T.ex. - till exempel[redigera wikitext]

Förkortningar kan vara mindre jobbiga att ta till sig snabbt (och undermedvetet koppla innebörden). Här är det inte frågan om att skriva en encyklopedisk artikel med perfekt språk, utan att snabbt ge folk information. "till exempel" som det står nu flyter ihop med meningen innan, dvs. markerar inte tydligt att det är ett exempel som följer. T.ex. används i större utsträckning än till exempel, vilket ytterligare talar för användandet av det här. / MartinHagberg 29 maj 2006 kl.17.00 (CEST)

Förkortningar kan användas om det finns utrymmesbrist men det finns det inte här, förutom i {{Frågor}} även om det ser ganska illa ut även i den. Förkortningar gör läsningen ryckig och bör inte användas i skrivningar som riktar sig till den stora massan läsare. Dessutom finns inget vedertaget sätt att förkorta (t.ex., t ex., t.e.x. osv). Förkortningar kan göra att läsaren måste bromsa sin läsrytm för att tänka till vad som egentligen är förkortat. Googlesökningar är inget bra exempel eftersom detta handlar om hur vi vårdar språket på Wikipedia. //StefanB 29 maj 2006 kl.17.15 (CEST)
Jag håller med om att texten ser bättre ut utan förkortningar. Att förkorta "till exempel" kan som jag ser det ha tre skäl: utrymmesbrist, tidsbesparing vid skrivandet eller slarv/vana. Inget av dessa skäl motiverar förkortningen här. (När det gäller Google-jämförelsen, så tar den inte hänsyn till att förkortningen "t.ex." även ersätter det som i löpande text kan uttryckas med "exempelvis", "som exempel", "exempel som", "bland annat/andra", "såsom", och säkert en del andra skrivningar.) /dcastor 29 maj 2006 kl.17.23 (CEST)

Det centrala är att få textlayouten tydligare och enklare, nu ser den för rörig och jobbig ut, som en enda massa. / MartinHagberg 29 maj 2006 kl.17.55 (CEST)


Vad sägs om något i den här stilen:
  • Vanliga frågor — Svar på de vanligaste frågorna (FAQ), till exempel
    • Hur man gör och vart man vänder sig i olika fall.
  • Faktafrågor — Allmänna faktafrågor, till exempel
    • Vem var Sveriges statsminister 1914?
    • Hur gammal är jorden?
  • Wikipediafrågor — Frågor som rör själva Wikipedia, till exempel
    • Hur gör jag en tabell?
  • Bildfrågor — Frågor som rör bilder på Wikipedia, till exempel
    • Vilka bilder får jag använda?
Med det upplägget kan man nog till och med undvika "till exempel" helt och hållet. Jag noterar också att "Hur man gör och vart man vänder sig i olika fall" inte är en fråga.
LX (diskussion, bidrag) 30 maj 2006 kl.05.14 (CEST)