Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:


Senaste frågorna från Fikarummet:[redigera | redigera wikitext]

Fråga från Fikarummet:

Hur ändrar man en persons yrkestitel, visad i Google?[redigera | redigera wikitext]

Hej, Om man googlar på Sojourner Truth, slaverimotståndare och människorättsaktivist under 1800-talet, får man upp en kortfattad wikipediasammanfattning till vänster om sina sökresultat. Sammanfattningen visar först bilder på Truth, sedan hennes namn, och under detta hennes officiella titel, i grått. Jag finner det dock problematiskt att hennes titel inte nämner varken slaverimotståndare, människorättsaktivist eller ens kvinnorättskämpe, utan istället endast "hushållsarbetare". Jag skulle gärna vilja ändra detta, men vet inte hur jag ska göra. Har någon några tips på hur?

Tack så mycket!

Sjkek (diskussion) 13 mars 2018 kl. 19.06 (CET)

Du kan ge återkoppling till Google genom att klicka på ordet Feedback under rutan med personpresentationen på sökresultatsidan. Larske (diskussion) 13 mars 2018 kl. 19.12 (CET)

Lägga in bilder[redigera | redigera wikitext]

Hej. Jag har tidigare skrivit om 'Djurliv' i Ontario, kan läsas på sidan 'Ontario' på svenska. Nu har jag försökt att lägga till bilder till texten för at illustrera några av de djurarter som lever här. När jag använde bilderna kom jag så långt att jag kunde se bilderna till höger om texten, och skrev även bildtext. Bilderna går nu tyvärr ej att se, jag gjorde just ett försök att ladda upp dem igen och fick då ett meddelande att den redan existerar. Var finns bilden? Hur gör jag för att lägga till bild och bildtext i avsnittet Djurliv? Tack på förhand, Tobbe Helin, Bracebridge, Ontario

Tobbe Helin (diskussion) 11 mars 2018 kl. 14.44 (CET)

Snappsköldpadda.
Hej. Jag ser att du laddat upp några bilder på Commons. Du kan lägga in både egna och andras bilder (från Commons) i artiklarna. Jag har lagt in din bild på snappsköldpaddan här. Om du tittar i wikikoden (klicka på "Redigera wikitext" ovan) kan du se precis hur man gör – det fungerar likadant i artikeln. Se även Wikipedia:Hur man lägger in bilder på en sida. Det går också bra att lägga in bilder från ordbehandlarläget ("Visual Editor"). Men tyvärr verkar det finnas ett fel som gör att det är svårt att söka fram dina bilder där, så för tillfället måste jag rekommendera wikitext. Mvh NH 11 mars 2018 kl. 14.58 (CET)

vill stödja wikipedia via faktura[redigera | redigera wikitext]

Hej, vi över sextio år vill ha en faktura när vi betalar till någon.--2a00:801:320:74:14a6:84ae:6016:7dbf (diskussion) 4 mars 2018 kl. 23.59 (CET)‎ (Signatur tillagd i efterhand.)

Hej, eftersom driften av Wikipedia sköts av den amerikanska stiftelsen Wikimedia Foundation och det är dom som tigger pengar så fungerar det inte med svenska betalssystem. Men, det finns en svensk stödförening som heter Wikmedia Sverige. De har inte så mycket med driften att göra men får ekonomiskt stöd från bland annat Wikimedia Foundation för att verka för fri kunskap i allmänhet och Wikipedia i synnerhet. Wikimedia Foundation föreslår att man donerar till Wikimedia Sverige om det är svårt eller olustigt att göra betalningarna direkt till den amerikanska organisationen. Till Wikimedia Sverige går det att donera bland annat via bankgiro, se Wikimedia:Donera. Här kan du läsa mer om föreningen:[1], och kanske bli medlem?--LittleGun (diskussion) 5 mars 2018 kl. 08.05 (CET)

Skänka pengar[redigera | redigera wikitext]

Skulle gärna bidraga med en slant om ni hade swish eller direktbetslning. PayPal och kreditkort känns inte riktigt up to date. Känner inte nån som har PayPal och inte många som lämnar ut sitt kreditkortsnummer. //Tobbe

Om du har någon av de svenska bankerna är betalning med bankkort skottsäkert. /NH 20 februari 2018 kl. 00.18 (CET)
Men allvarligt!? PayPal känns inte "upp to date" men direktbetalning är det? Sedan verkar folk ha väldigt svårt att förstå att Swish, hur smidigt det än verkar, bara fungerar i Sverige och på Åland. /ℇsquilo 22 februari 2018 kl. 13.17 (CET)
Mer info finns här.--Paracel63 (diskussion) 2 mars 2018 kl. 23.35 (CET)
@Esquilo:Varför ifrågasätta någons personliga åsikt när den kommer med ett önskemål? Att många hör av sig om betalningar har säkert att göra med annonser om frivilliga bidrag som visas för oinloggade. Som jag uppfattat det verkar många tro att pengarna går oavkortat till svenskspråkiga Wikipedia. Sedan handlar det nog mycket om vana. Är en person van vid ett betalningssätt känns säkert det enklare och tryggare för just den personen. Jag ser ingenting konstigt i det. /Kyllo (f.n. fadder)|diskutera?| 9 mars 2018 kl. 19.06 (CET)
Eftersom den "personliga åsikten" inte är baserad på fakta utan på okunskap, kanske? Både okunskap om olika betalningslösningar och deras tillförlitlighet och okunskap om vart pengarna tar vägen. /ℇsquilo 9 mars 2018 kl. 19.13 (CET)
Det har ingen betydelse. Kunniga som okunniga ska känna sig välkomna här och få ett gott bemötande. /Kyllo (f.n. fadder)|diskutera?| 10 mars 2018 kl. 21.18 (CET)

Omdirigeringar som är anslutna till ett Wikidata-objekt[redigera | redigera wikitext]

"Kategori:Omdirigeringar som är anslutna till ett Wikidata-objekt" tar robotar hand om det eller krävs det en aktivitet? En dels ska finnas kvar. Maundwiki (diskussion) 1 mars 2018 kl. 17.24 (CET)

Det krävs ingen åtgärd; det är en spårningskategori som inte listar felaktigheter. Däremot finns det förstås möjligheter till aktivitet i form av artikelskapande, då dessa omdirigeringar ofta har länkar till artiklar på andra språkversioner. --JohanahoJ (diskussion) 1 mars 2018 kl. 17.53 (CET)
Jag förvandlar vid geobotstädningen ofta grensidor till omdirigeringar. De får ovanstående kategori. Hittills har jag tagit bort kopplingen till Wikidata, eftersom det är klassat som grensida i Wikidata och objektet i svwp inte längre är det. Rätt tänkt, eller ska jag låta WD-kopplingen vara kvar? Kitayama (diskussion) 1 mars 2018 kl. 18.23 (CET)
Jag har inte hört annat än att vi ska fortsätta hålla grensidor för sig, så det borde vara rätt att fortsätta ta bort kopplingenom du gör nu. --JohanahoJ (diskussion) 1 mars 2018 kl. 20.00 (CET)
Hur tar jag bort grensidor ur wikidata som nu omdirigerar till en grensida? Maundwiki (diskussion) 3 mars 2018 kl. 22.21 (CET)
@Maundwiki: I sektionen med Wikipedialänkar under egenskaperna klickar du redigera och sedan helt enkelt på soptunnan för svenska. Ainali diskussionbidrag 3 mars 2018 kl. 22.25 (CET)
Tack, det var lätt, men nu har wikidata noll språkversioner. Tar en robot bort det? Maundwiki (diskussion) 3 mars 2018 kl. 22.28 (CET)
Nä, man får begära radering av objektet ifall det inte ska finnas kvar. /ℇsquilo 7 mars 2018 kl. 10.55 (CET)

Närservice på mindre orter[redigera | redigera wikitext]

Ska man radera uppgifter om t.ex mataffärer, bensinstationer och apotek som finns i mindre samhällen/stadsdelar? Ibland kan ju en aktiv handel på orten signalera "livskraft"; fast var drar man gränserna? Slumpmässiga exempel: Myggenäs och Höviksnäs. -- KlasHass (diskussion) 3 mars 2018 kl. 21.25 (CET)

En affär kan ju vara det närmaste en märkesbyggnad som finns på en liten ort och som gör den till centralort i sin bygd, så i allmänhet tycker jag sådana uppgifter kan få finnas kvar, men det behöver inte gå till överdrift med varumärken och annan detaljinformation. /Ascilto (diskussion) 3 mars 2018 kl. 22.37 (CET)
Jag uppfattar den information om Myggenäs och Höviksnäs som lagts in av Raekkan som värdefull men alltför detaljerad. Detta handlar inte om glesbygd utan om två tätorter, som fått sin nuvarande utformning på grund av närheten till Tjörnbroleden och storindustrin i grannkommunen Stenungsund. Roufu (diskussion) 4 mars 2018 kl. 06.55 (CET)
Problemet med denna typ av uppgifter är inte minst att de kräver ständig uppdatering för att hållas aktuella. Snabbt föråldrade artiklar är ingenting vi eftersträvar. Tostarpadius (diskussion) 6 mars 2018 kl. 22.17 (CET)
Det kan ändå vara mycket viktigt för förståelsen av en ort att veta vilken service där förut funnits. En uppgift att orten har skola, bibliotek, post, bank och butik skall inte användas för att planera en resa eller avgöra om man skall flytta dit, men berättar att vad som ser ut som en rad hus mitt på landet faktiskt varit en levande och viktig by. Man kan förstås undvika att berätta vilken service orten har "nu" och istället berätta att skolan byggdes 1932, att butiken kom till byn 1954 och att posten lades ner 2002. --LPfi (diskussion) 8 mars 2018 kl. 09.51 (CET)
Ja, om man gör på det sättet är uppgifterna oerhört värdefulla. Över huvud är det ett oskick att bara stryka det som blivit inaktuellt. I de flesta fall är det bättre att uppdatera, men samtidigt låta äldre information finnas kvar som en del av historieskrivningen. Tostarpadius (diskussion) 14 mars 2018 kl. 00.10 (CET)

Muntliga källor[redigera | redigera wikitext]

Hej,

Jag har fått en fråga från en äldre dam som börjat använda Wikipedia. Hon frågar om man man ange muntliga källor som källa i en artikel på Wikipedia. Jag svarade att troligtvis går inte det. Men vad säger ni på Wikipedia om muntliga källor?

Hälsningar Patricia

Hejsan. Du har helt rätt, muntliga källor godkänns inte på Wikipedia. Ett av kraven är att källan ska ha varit publicerad på något sätt. Du kan läsa mer om det på Wikipedia:Trovärdiga källor. mvh Fem5 (diskussion) 7 mars 2018 kl. 17.00 (CET)
Jag hoppas ändå att hon vill bidra till Wikipedia. Det bästa är att lära sig att ange källor. I annat fall går det att föreslå ändringar och påtala fel i artiklar via respektive artikels diskussionssida. /Kyllo (f.n. fadder)|diskutera?| 16 mars 2018 kl. 16.32 (CET)

Latitud och longitud till kartor[redigera | redigera wikitext]

I den här diskussionen blev det klart att kartor som bygger på mapframe och hämtar information från Wikidata antingen måste specificera latitud och longitud, eller kräver att användaren laddar in en särskild ResourceLoader-modul (till exempel med hjälp av en finess), för att fungera. För att lösa det problemet skapade jag MediaWiki:Gadget-maphack.js och slog på den för alla. Även om det inte finns något funktionellt problem med den, så visar det sig att det här lägger till en tiondels sekund på alla sidor. Om vi hade haft väldigt många mapframes ute i det vilda hade man kanske kunnat ta det smällen, men vi har ganska få. Därför skulle jag vilja ta bort maphack. Det jag skulle uppskatta hjälp med är att någon eller några:

  1. Avaktiverar "Lägg till en interaktiv karta om en sida har koordinater och inte redan har en interaktiv karta." och "Tillfälligt hack för att kartor ska fungera." på Special:Inställningar#mw-prefsection-gadgets och sparar sina inställningar
  2. Går igenom den här listan för att se om kartan fungerar
  3. Om kartan inte fungerar, lägger till latitud och longitud som JohanahoJ har gjort i den här redigeringen

Om ingen kan eller vill göra det här så gör jag det när jag får tid, men ju fortare vi kan få bort maphack desto bättre. Nirmos (diskussion) 7 mars 2018 kl. 22.58 (CET)

Jag fixar. /Bengtsson96 (diskussion) 7 mars 2018 kl. 23.25 (CET)
Fixat Fixat /Bengtsson96 (diskussion) 7 mars 2018 kl. 23.43 (CET)
Jag upptäckte däremot att jag kan panorera och zooma kartorna när jag förhandsgranskar artiklarna, men inte när de är sparade. /Bengtsson96 (diskussion) 7 mars 2018 kl. 23.49 (CET)
Tack! Stort tack. Ja, det är jättekonstigt att det fungerar när man förhandsgranskar, men inte i visningsläget. Det är med i min buggrapport på phab:T187741, men det är hittills inte någon MediaWiki-utvecklare som har förklarat just den biten. Jag har nu hur som helst tagit bort maphack i Special:Diff/42565889. Nirmos (diskussion) 8 mars 2018 kl. 00.21 (CET)

Hur svarar man på en diskussion?[redigera | redigera wikitext]

Jag har såhär i efterhand (är helt ny på detta) sett att mina översättningar blivit borttagna och jag har fått lite arga meddelanden (förståeligt) från medlemmar som inte förstår varför jag fortsätter skriva (har som sagt inte sett dessa meddelanden förrän nu) och nu förstår jag inte hur jag ska svara på deras meddelanden? Jag vill gärna göra rätt men jag förstår inte hur jag ska svara för att kunna få hjälp. Agnesoa (diskussion) 2018 mars 11 kl. 15.59 (Signatur tillagd i efterhand.)

Du redigerar din diskussionssida (där meddelandena finns) på samma sätt som alla andra sidor. Klick på "redigera" högst upp på diskussionssidan. Riggwelter (diskussion) 11 mars 2018 kl. 16.00 (CET)

Fråga om kontohändelse[redigera | redigera wikitext]

inlägg flyttat från min diskussionssida.Yger (diskussion) 13 mars 2018 kl. 10.03 (CET)

Hej! Jag fick en notis om att någon redigerat min sida på Sydaserberjanska Wikipedia. Jag kan inte tyda texten och undrar vem jag kan vända mig till om detta? Jag har aldrig tidigare varit på det Wiki:t då jag inte talar det språket. //GustafSeb (diskussion) 13 mars 2018 kl. 09.29 (CET)

Jag är själv lite oklar på det men tror det inte har någon betydelse, men låter andra svara.Yger (diskussion) 13 mars 2018 kl. 10.03 (CET)
@GustafSeb:Du kan bortse från dessa notiser, se tidigare diskussion på Bybrunnen. --Larske (diskussion) 13 mars 2018 kl. 10.08 (CET)
@Larske:Tack för infromationen // GustafSeb (diskussion) 14 mars 2018 kl. 09.35 (CET)

Offentliga tack[redigera | redigera wikitext]

Skickade just ett tack och då blev jag upplyst om att alla tack är offentliga. Vad menas med det? Ser Ni andra vad jag tackade för? Ifall man skulle vilja tacka för något kontroversiellt... KlasHass (diskussion) 13 mars 2018 kl. 12.48 (CET)

Det syns i tack-loggen vem du tackar, inte för vad eller vilken artikel du tackar för. -- Tegel (disk) 13 mars 2018 kl. 12.57 (CET)
Det var huggarn! Den sidan visste jag inte om. Tusen tack för upplysningen. -- KlasHass (diskussion) 13 mars 2018 kl. 13.02 (CET)

Var/hur lägger jag in bilden...?[redigera | redigera wikitext]

Jag har laddat upp en bild på Arent Silfversparre på Commons. Jag vill lägga in den i artikeln, på sedvanligt sätt i den bio-mall som finns där. Men si, det visar sig vara en Wikidatamall. Glad i hågen klickar jag på "redigera wikidata" för att, förhoppningsvis, kunna redigera mallen. Men si, den gubben gick inte. På den sida jag kom till finns bara tabelldata och länkar. Söker jag på någon form av mall för artikelämnet finner jag inget. OK, jag ger upp. Hur får jag in bilden i mallen? Eller sker det automatiskt? Riggwelter (diskussion) 13 mars 2018 kl. 23.54 (CET)

Längst ner står det "Lägg till uttalande". En av de första heter "Bild". Välj den. I dess ruta klistrar man in filens namn. Sen klickar man "Publicera". Nu har jag gjort det för just den här, men det här var första gången för mig, så nu lärde jag mig också något.//Hannibal (diskussion) 13 mars 2018 kl. 23.58 (CET)
Stort tack, Hannibal. Men detta innebär alltså att jag, om jag vill skriva en ny artikel, måste redigera tre wikimediasidor:
  1. Wikipedia, för texten
  2. Commons, för bilden
  3. Wikidata, för en standardmall
Är det rätt uppfattat, tro...? Riggwelter (diskussion) 14 mars 2018 kl. 00.02 (CET)
Som jag har förstått det, ja. Men förr eller senare kommer någon säkert att förenkla det.//Hannibal (diskussion) 14 mars 2018 kl. 00.05 (CET)
Vill man inte att mallen skall hämta bilden från wikidata går det bra att lägga till parametern bild så som jag gjort i artikeln. Går förstås bra att ta bort nu när wikidata är länkad med Commons. - Skivsamlare (diskussion) 14 mars 2018 kl. 00.09 (CET)
Det är ett oskick med alla dessa wikidatamallar utan utskrivna parametrar. De borde stoppas en gång för alla. Tostarpadius (diskussion) 14 mars 2018 kl. 00.11 (CET)
Jag är i sig en vän av standardisering. Det var till exempel bra att vi valde att stänga av den lokala uppladdningen till förmån för en central illustrationsdatabas (men givetvis borde vi kunna använda uppladdningsfunktionen på svwp på så sätt att bilderna hamnar direkt på Commons). Wikidata förstår jag dock inte alls. Förutom att man verkar behöva vara datavetare för att förstå hur man skall redigera/lägga till, blir det direkt löjeväckande att behöva redigera tre olika wikimediasidor för att skapa en artikel. Det är vare sig förenkling eller standardisering, det är bara dumt. Funktioner som slår så hårt mot användare/bidragsgivare som WD gör borde utvecklas först, sedan betatestas, sedan föras in under förutsättning att konsensus har uppnåtts. Jag tycker vi har köpt WD alldeles för lättsinnigt, nu när eländet dessutom verkar läggas in på bred front i ortsartiklar. Jag har i ett par olika sammanhang försökt ställa frågan varför WD är bra, men svaren har varit rätt oklara eller har uteblivit (eller så har jag missat poängen helt...). Riggwelter (diskussion) 14 mars 2018 kl. 00.19 (CET)
@Riggwelter: En fördel med att lagra språkoberoende data, och källa för densamma, på en plats är att du slipper mångfaldiga den på alla språkversioner. Det är inget du märker när du skriver den första artikeln, men din ansträngning kommer alla andra som skriver artikel om samma subjekt på andra Wikipedior till nytta. Precis som med bilderna på Commons alltså. En annan fördel med att använda Wikidata, som är data med en struktur, är att det ofta finns "rimlighetskontroller" som inte alls finns i Wikipediorna. Om du påstår att "A är far till B" och "B är mor till A" eller att en person dog innan den föddes så är det fullt möjligt i Wikipedia, medan det i Wikidata ger upphov till ett "regelbrott" som lättare kan uppmärksammas och åtgärdas. --Larske (diskussion) 14 mars 2018 kl. 00.36 (CET)
Skrota WD-mallen, den är alldeles för krånglig och motverkar att ”alla kan redigera” Wikipedia. Folk ser t ex ut att ha flera pågående äktenskap samtidigt när partnern har avlidit./Pontuz (diskussion) 14 mars 2018 kl. 07.27 (CET)
Eftersom alla även kan redigera Wikidata så ser jag inte hur det kan motverka att alla kan redigera Wikipedia. Det är ju precis samma sak man lägger till på wikidata som i en mall. Parametern "bild" i en mall heter "bild" på wikidata också. /ℇsquilo 14 mars 2018 kl. 10.13 (CET)
En till fördel med Wikidata är att man kan göra sökningar av typen: "Alla kvinnliga professorer födda i Indien på 1900-talet som har en artikel på enwiki, men inte på svwiki." Boⅰⅵᴇ (🖉) 14 mars 2018 kl. 08.29 (CET)

Problemet är att det är gjort för it-nördar. Vi vinner på att folk lätt kan gå in o ändra när de ser att något blivit fel./Pontuz (diskussion) 14 mars 2018 kl. 10.38 (CET)

Jag hoppas att vi kan få ett användarvänligt gränssnitt som gör att man inte upplever att man lämnar Wikipedia för Wikidata när såna mallar skapas och att Wikidata kan byggas ut via mallen. Typ som den för iw-länkar (språk). Wikidata är långt mycket mindre intuitivt än att hämta en bild från Commons, och det är ändå bökigt nog för en nybörjare (en skillnad är att bilden finns, och det är bara en bild. På Wikidata innehåller en sida många "objekt" (instanser) och de allra flest är inte ens skapade=osynliga). Därför blir också språk-dialogen begriplig det är bara enb sak som ändras. Wikidatas gränssnitt skiljer sig mycket från textbehandling (vilket WP i huvudsak är) och använder fikontermer som etikett, instans av, händelse, värde etc.--LittleGun (diskussion) 14 mars 2018 kl. 13.02 (CET)
Jag kan bara instämma med vad Tostarpadius, Riggwelter och Pontuz skriver ovan. Det är extremt frustrerande och för en om wikidata okunnig användare att t ex gå in i en artikel med intentionen att byta ut en bild och sedan inte alls finna någon bild synlig i koden i redigeringsläge för att den på något för de flesta obegripligt sätt hämtas från Wikidata. /FredrikT (diskussion) 14 mars 2018 kl. 13.47 (CET)
Jag är iofs gammal datavetare (är det månne samma som IT-nörd?) så personligen har jag inte haft särskilt svårt att sätta mig in i hur man ska göra. Jag förstår emellertid ändå de som klagat över funktionen: Det är inte självklart hur man ska göra, gränssnittet tillhör inte precis Wikipedia-världens mest instruktiva, och mitt intryck är att funktionaliteten har tagits i bruk väl snabbt, innan den var färdigutvecklad. Det faktum att man i värsta fall behöver gå in på tre olika sidor för att skriva en ny artikel är givetvis inte heller någonting som uppmanar till ökad aktivitet bland nytillkommna. / TernariusD 14 mars 2018 kl. 14.04 (CET)
Det är lätt att haka upp sig på en ny inlärningströskel när man redan behärskar Wiki, men om man inte behärskar Wiki är tröskeln att lägga till påståenden på Wikidata lägre än att lära sig hur mallar i Wiki fungerar. Det är mycket lättare att göra fel i en mall. /ℇsquilo 14 mars 2018 kl. 18.26 (CET)
Det är väl ändå ett väldigt subjektivt påstående, ℇsquilo? Har du några argument med mer allmän bärighet för det som du hävdar ovan? Vad som är lätt respektive svårt varierar nog från person till person. Jag konstaterar att de rent tekniska kraven på Wikipediaskribenter hela tiden har ökat, samtidigt som Wikipedia alltid varit dåligt på att skriva några instruktioner. Om man numera måste behärska editeringstekniker för tre olika typer av sidor tror jag nog de flesta uppfattar det som en försämring, oavsett vilket av metaspråken som är lättast. Syftet är väl ändå att vi ska skriva en encyklopedi, inte behöva lära oss tekniker som uppenbarligen många upplever som krångliga för att göra det? / TernariusD 14 mars 2018 kl. 19.07 (CET)
Om jag i stället säger så här; Det finns långt fler möjligheter att göra fel när man fyller i en mall än när man fyller i värden i Wikidata. /ℇsquilo 14 mars 2018 kl. 19.11 (CET)

Det finns fördelar med Wikidata, det förnekar jag inte, men mallar som hämtar data därifrån borde alltid innehålla om inte alla så dock ett stort antal parametrar. Då kan man enkelt redigera lokalt också. Tostarpadius (diskussion) 14 mars 2018 kl. 20.33 (CET)

Det vore förstås idealet, problemet är att "|bild = " betyder att det inte ska vara någon bild. Det är bara om parametern "bild" helt saknas som det går att hämta bilden från Wikidata. Det problemet beror på hur mallar på Wikipedia fungerar och har inget med Wikidata att göra. /ℇsquilo 14 mars 2018 kl. 20.43 (CET)
Det går att komma förbi. På andra språkversioner, exempelvis den danska, läggs parametrarna in. Tostarpadius (diskussion) 14 mars 2018 kl. 20.55 (CET)
Jag tillhör dem som tycker att WD-faktamallar är allt annat än användarvänliga. Efter 12 år med wikikod och 5 år med den (ofta men inte alltid buggfria) VE-miljön har utvecklingen gått bakåt, med kravet att lära sig databashantering när det enda man vill är att skriva ett uppslagsverk. Att kunna få utskrivna parametrar som förval i inlagda WD-faktamallar vore en välgärning, att se tydligare och mer intuitiva mall- och WD-instruktioner (gärna på svenska) ännu bättre. Ingen förnekar att Wikidata har många möjligheter, men det är dessa möjligheters ibland tveksamma nåbarhet som gör många av oss till halvanalfabeter. Mina två ören.--Paracel63 (diskussion) 14 mars 2018 kl. 23.30 (CET)
Jag vet inte om något ändrats nyligen, men när jag provar att lägga in alla parametrar från Mall:Faktamall biografi WD i artikeln Arent Silfversparre utan att någon är ifylld, så vissas ändå bild och all tillgänglig WD-data. --JohanahoJ (diskussion) 15 mars 2018 kl. 00.18 (CET)
Det går alldeles utmärkt att lägga in hela mallen med tomma parametrar om man nu vill det. Så länge en parameter inte är ifylld eller innehåller =noWikidata hämtas uppgifterna från Wikidata. Se dessa artiklar som exempel, Philipp Christoph Zeller och Coenraad Jacob Temminck.- Skivsamlare (diskussion) 15 mars 2018 kl. 00.48 (CET)
Jag anser att det bör stå i instruktionerna att så bör ske och att det skall vara legitimt skäl för tillbakarullning om det inte äger rum. Tostarpadius (diskussion) 15 mars 2018 kl. 02.56 (CET)
I så fall hade jag tydligen fel. Det är glädjande för då kan vi faktiskt skriva ut parametrarna i wikidatamallar. /ℇsquilo 15 mars 2018 kl. 07.50 (CET)

Bevakningslistan - automatiskt vid redigering[redigera | redigera wikitext]

Jag har nu minst två gånger i kväll upptäckt att nya artiklar jag redigerar i inte automatiskt kommit i min bevakningslista (ifylld stjärna uppe till höger). Jag har alternativet ifyllt i inställningar (kollade efter första gången). Vad beror detta på? Adville (diskussion) 15 mars 2018 kl. 00.11 (CET)

Jag har sedan en tid noterat att stjärnan uppe till höger, trots likadan inställning, inte är ifylld efter en redigering, men att artikeln ändå hamnat i bevakningslistan och stjärnan syns ifylld om jag laddar om sidan. Kan det vara samma här? --JohanahoJ (diskussion) 15 mars 2018 kl. 00.29 (CET)
Möjligt. Försökte kolla och redigerade i två "nya" artiklar, men då lades stjärnan dit direkt. Skall fortsätta tänka på det framöver. Adville (diskussion) 15 mars 2018 kl. 00.50 (CET)

Wikidata och 16. century[redigera | redigera wikitext]

16. århundrade tolkar vi i Sverige (eller i alla fall jag) som tidsspannet 1600-1699 medan det engelska 16. century betyder tidsspannet 1501-1600. När man lägger in 16. århundrade på Wikidata visas det som 1600 i faktarutorna på Wikipedia, går det att ändra visningen till typ 1500-talet för det ser konstigt ut att en person som är född 1600 målar signerade porträtt 1606 och anställs av kung Kristian IV 1610. Exempelartikel Jacob van Doordt. Att plocka bort texten är ju ingen lösning eftersom den är rätt i engelskspråkiga Wikipedia och möjligen även i andra språkversioner. Janee (diskussion) 18 mars 2018 kl. 19.48 (CET)

16:e århundradet på svenska är precis som på engelska 1500-talet och så måste även WD visa annars är det fel någonstans. /Ascilto (diskussion) 18 mars 2018 kl. 20.02 (CET)
Det som ligger lagrat för Jacob van Doordt i Wikidata är ett "värde" som (bland annat) innehåller:
  • time: '+00000001600-01-01T00:00:00Z'
  • precision: 7
där 7 betyder century, det vill säga sekel. Det är svwp-modulen Wikidata2 som gör översättningar som olika mallar/infoboxar använder sig av. Men vare sig för sekel (precision=7) eller decennium (precision=8) görs idag någon översättning utan årtalet i time returneras "oformaterat" såvitt jag kan se. Vi skulle kunna ändra 1600 till 1600-talet i dessa fall för utskrifterna i våra infoboxar. Men inte till 1500-talet. 1600 med precision 7 betyder nämligen 1600–1699 enligt den här hjälpsidan. Det är därför mycket olyckligt att det står 16. century i Wikidata.
Helst borde även inmatningen i Wikidata tydliggöras så att man "ser" XXXX-talet (eller XXXXs på engelska) när man stoppar in data. Det är ologiskt att ovan nämna tid/precision skulle avse 1500-talet. Det avser alltså 1600-talet och borde därför anges som 17. century på engelska. Detta för att 1620-01-01 med precisionen 8 (decennium) avser 1620-talet (1620–1629) och inte 1610-talet, dvs årtalet i time är det första i perioden. På grund av denna förvirring misstänker jag att det är ett stort antal objekt i Wikidata som har fått "fel sekel" angivet för diverse datumuppgifter. --Larske (diskussion) 18 mars 2018 kl. 21.10 (CET)