Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Kontakta Wikipedia
Frågor
Kontakt
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:


Senaste frågorna från Fikarummet:[redigera | redigera wikitext]

Fråga från Fikarummet:

Översätta andra länders wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag misstänker att denna fråga handlar om kostnader, men... varför finns inte andra länders wikipedia översatta till svenska? Jag har sökt på en speciell person (Cornelis Corneliszoon) Holländsk uppfinnare av väderkvarnsåg samt dito pump, detta efter en mycket intressant TV-serie som gick i slutet på 90-talet. Finns det tanke på att översätta andra länders wikipedia? --185.113.99.85 (diskussion) 23 februari 2020 kl. 19.28 (Signatur tillagd i efterhand.)

Hej! Varje språkversion är fristående och har exempelvis sina egna riktlinjer och rutiner, därför varierar artikelutbudet och artikelinnehållet mellan språkversioner. Wikipedia som projekt drivs av allmänheten på frivillig basis och utan ersättning. En del artiklar översätts automatiskt av botar, men många översätts också av användare. Du är alltså lika välkommen som alla andra att översätta artiklar från andra språkversioner. Jag skulle rekommendera att du registrerar ett konto gratis och loggar in, så får du tillgång till fler funktioner och slipper risken att förväxlas med klottrare. Det finns en del att tänka på både när man skapar artiklar och när man översätter artiklar, så det är klokt att läsa på först och rådfråga andra. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 23 februari 2020 kl. 19.53 (CET)

Vederbörande[redigera | redigera wikitext]

Finns det inte en mall som visar att man vill slippa bli omtalad som "hen"? Jag hade gör mig att jag lagt in en dylik på min användarsida. Tostarpadius (diskussion) 12 februari 2020 kl. 17.31 (CET)

Du kan alltid titta på min användarsida så får du ett tips om hur du kan skapa en sådan. 62 osv (diskussion) 12 februari 2020 kl. 17.41 (CET)
Tänker du på Mall:Hörnsymbol kvinna och Mall:Hörnsymbol man? Eller i inställningarna under Mitt konto →Internationalisering? ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 12 februari 2020 kl. 17.47 (CET)
Tack för svaren! Jag har bestämt för mig att det fanns en för några år sedan för allmänt bruk. Tostarpadius (diskussion) 12 februari 2020 kl. 18.27 (CET)
Det är inte en mall utan det är en inställning. Du hittar den under "Inställningar" => "Mitt konto" => "Internationalisering". Den inställningen används sedan av bland annat mallen {{h*n}}. /ℇsquilo 15 februari 2020 kl. 10.52 (CET)
Mall: Vederbörande finns, upptäckte jag nu. Min fråga är nu om det går att lägga in en inställning som gör att det är det ordet som syns även när Mall: Genus avänds? Tostarpadius (diskussion) 16 februari 2020 kl. 14.33 (CET)
Inställningarna är globala. Det är alltså en utvecklare som måste utföra ändringen. Hade inställningarna varit lokala hade ett sådant tillägg förmodligen varit görbart, men eftersom vad som är könsneutrala ord varierar från språk till språk (på vissa är redan de personliga pronomina könsneutrala) så misstänker jag att utvecklarna kommer att tycka uppgiften är oöverstiglig. (Redan att konstruera den formella logiken till en sådan konstruktion är förmodligen hopplös – Vilka könsneutrala ord är det som skall undvikas? Hur göra om det finns flera motstridiga åsikter om vad som är oönskade sådana ord?) / TernariusD 16 februari 2020 kl. 15.00 (CET)
Tack för beskedet! Det låter som en rimlig bedömning. Tostarpadius (diskussion) 16 februari 2020 kl. 15.07 (CET)

Vem är det[redigera | redigera wikitext]

Kan man förvänta sig att samtliga landets professorer återfinns i "Vem är det"? Finns de isåf där enbart fram till pensionsåldern, eller finns emeritusar med?

Undrar eftersom jag haft svårt att snoka upp en person som på bokbaksidor osv. uppges vara professor emeritus. I "Vem är vem" från mitten av 60-talet hittar jag till slut "Prof.komp i systematisk teologi vid Lunds univ 62". Han finns dock inte i "Vem är det" årgång 1987. "Vem är vem" är nu ett mer omfattande verk om fyra band, där "Vem är det" bara har ett, men jag är ändå förvånad - är det någon annan som förstår?

(Om någon vet får den gärna berätta vad en "Prof.komp" är för slags professor. Annars kan jag förstås leta upp boken igen, nånstans bör en förklaring finnas) --Hjordmån (diskussion) 13 februari 2020 kl. 13.11 (CET)

Jag vet inte om det har samma betydelse på alla ställen det används, men på sidan 26 i årsredovisningen för Mittuniversitetet 2004 hittade jag en tabell där man listar antalet professorer och antalet professorskompetenta, det sistnämnda med förkortningen Prof.komp och förklaringen "Gruppen professorskompetenta innefattar adjungerade och biträdande professorer, gästprofessorer och forskningsledare.
--Larske (diskussion) 13 februari 2020 kl. 13.26 (CET)
Men vi måste också tänka på att Vem är det har haft ett mycket mer sparsmakat urval än Vem är vem. Om någon är professorskompetent har någon sökt en professur och av sakkunniga bedömts som professorskompetent men ändå inte fått professuren. Om detta sker i våra dagar ansöker då vederbörande om att bli befordrad på den tjänst han eller hon redan har. Så det är inget stort problem för oss. 95.192.13.95 13 februari 2020 kl. 13.43 (CET)
Ang emeritusarna så har Vem är det alltid haft den principen att om en person väl kommit in så står han eller hon kvar till döddagar. 95.192.13.95 13 februari 2020 kl. 13.45 (CET)
Tack! Ja, professorskompetent bör det ha betytt. Han var nog aldrig professor i Lund. Ang. professur hittar jag inget mer specifikt än, på en bokbaksida "akademisk lärare vid universiteten i Lund och de senaste åren i Göteborg, varifrån han som professor emeritus återvänt till Lund". Man kan väl rimligen inte bli professor emeritus utan att först ha haft någon professur? men mer handfast info vore bra ... särskilt som Vem är det av något skäl inte tagit med honom. Att googla Benkt-Erik Benktson (ja han stavade så) ger ingen info. Däremot finns en hygglig mängd publikationer [1] Finns något annat tips på var jag kan leta efter biografiska uppgifter, än att checka i hans böcker vad förlagen uppgav? --Hjordmån (diskussion) 13 februari 2020 kl. 14.18 (CET)
Benkt-Erik Benktsson var innehavare av professors namn. /Annika (diskussion) 13 februari 2020 kl. 14.48 (CET)
Ah! Ja han står ju faktiskt med på professors namn. Utsedd 1981, vid 63 års ålder. Men i så fall är det väl faktiskt lite inkorrekt att benämna honom "professor emeritus". Om han i realiteten funkat som en sån i Lund, är det en lite annan sak. --Hjordmån (diskussion) 13 februari 2020 kl. 15.35 (CET)
Han var nog aldrig aktuell för tjänsten i Lund 1962. Så vitt jag har förstått stod det mellan Per Erik Persson (som fick den) och Bengt Hägglund (som också blev professor där några år senare). Båda har avlidit i hög ålder för inte så länge sedan. Tostarpadius (diskussion) 14 februari 2020 kl. 21.20 (CET)
Om han småningom beklätt en professorsstol bör det ha varit i Göteborg, där han vistades fram till pensioneringen. --Hjordmån (diskussion) 14 februari 2020 kl. 21.26 (CET)

(Redigeringskonflikt) När Hägglund väl blev professor var det därför att alla forskardocenter på vissa villkor erbjöds sådan befordran. Ordet "forskardocent" är en omdirigering till docent, men jag hittar inga uppgifter om dessa tjänster i den artikeln. Förmodligen borde vi ha en egen artikel i ämnet. Tostarpadius (diskussion) 14 februari 2020 kl. 21.31 (CET)

Innehållsöversättning[redigera | redigera wikitext]

Jag levde i tron att vi tackat nej till maskinöversättningar i innehållsöversättningsverktyget. Nu beslöt jag att prova det (jag gjorde ett snabbt försök också när det lanserades). Inledningstexterna talar uttryckligen om att översätta, vilket jag inte tycker att är något vi skall rekommendera (skriv istället artiklar självständigt eller på basen av dem på andra språk), och innehållsöversättningsverktyget prackar sig på alltid när man börjar skriva en ny artikel (i det här fallet efter att jag skrivit första meningen, som verktyget kallt struntade i).

Verktyget ber en kontrollera språket och inte nöja sig med maskinöversättningen som sådan. Den varnar inte explicit för faktafel.

Första stycket blir rappakalja:

Turun Pursiseura ry on Turussa toimiva, vuonna 1906 perustettu pursiseura.
→ Yacht Association of Åbo Åbo funktionell i 1906 grundade yacht club .

Bildtexten blir usel, men maskinöversättningen verkar att ge viss ledning:

Turun Pursiseuran Ruissalon vierasvenesatama ruotsinlaivalta kuvattuna talvella 2015.
(Turun Pursiseuras Runsala gästhamn fotograferad från en sverigebåt [i Sverige: finlandsbåt] vintern 2015.)
→ Ruissalo gästhamn av Turku Pursiseura, ett svenskt skepp fotograferat vinter 2015.

Översättningen är alltså också här helt oduglig. Om den hade lyckats lite bättre hade någon mindre noggrann översättare kunnat lämna kvar felaktigheter. På bilden ser man ju att motivet inte är ett fartyg, men om texten redogjort för ett förlopp hade sådant kunnat bli kvar.

Och hast du mir gesehn: texten om föreningens grundande blir rätt god svenska, men

paikkakunnan ensimmäiseksi suomenkieliseksi pursiseuraksi
(som det första finskspråkiga segelsällskapet på orten)
→ den första finska yachtklubben i Finland

Accepterade vi verktyget, förmedlades protesten inte till WMF eller har verktyget senare införts efter att försökstiden tagit slut?

--Alpark (diskussion) 14 februari 2020 kl. 08.31 (CET)

Jag har också testat den med ungefär lika varierande resultat. Se Tapani Brotherus (en del blev bra, annat konstigt, se även diskussionsidan), liksom Användare:Per_W/Disconnector och Användare:Per_W/Negativ_binomialfördelning (två som jag inte fått ordning på).
En sak som jag retar mig på är att det går inte så lätt att spara i sin sandlåda. Verktyget tycker att det finns för många fel. Per W (diskussion) 14 februari 2020 kl. 10.43 (CET)
Tror aldrig det var fråga om att verktyget skulle kunna väljas bort. Tvärtom är det vad som rekommenderas till nya användare när de skapar ett konto. Vi hade det väl som ”betatest” ett tag, däremot. /NH 14 februari 2020 kl. 12.52 (CET)
De blir väl aldrig tillfrågade. I mediawiki-dokumentationen sägs att man skall ha 500 redigeringar innan den aktiveras (om jag förstod rätt, och man inte gjort ändringar i ett visst projekts inställningar). Men efter det blir man då alltså påprackad det här verktyget och uppmanas använda det istället för att skriva fritt med artikeln på ett annat språk i en andra flik som inspiration? Är det verkligen lättare? Har funktionaliteten upplevts nyttig? Ger det dugliga artiklar? Jag kan tänka mig att det fungerar bättre mellan mer närbesläktade språk, men ändå. Maskinöversättning må vara nyttig när man vet hur man hanterar den, men att rekommendera den i första hand? --Alpark (diskussion) 14 februari 2020 kl. 20.25 (CET)
När ett nyskapat konto skapar sin första artikel dyker en pop up-ruta upp, med innehållet ”Nu är det lättare att skapa nya sidor med översättning! Vill du prova på beta-verktyget Innehållsöversättning?”. Och sedan är man igång. /NH 14 februari 2020 kl. 20.44 (CET)
Oj nej. --Alpark (diskussion) 14 februari 2020 kl. 21.02 (CET)
Dessutom finns det översättningar gjorda av yrkesfolk som inte håller måttet. Översättning är en konst för sig. Per W (diskussion) 15 februari 2020 kl. 09.44 (CET)

Färglagda omdirigeringslänkar[redigera | redigera wikitext]

Jag anser att det skulle vara önskvärt att länkar som går till omdirigeringssidor får en färglagd bakgrund, likt länkar till grensidor som har rosa bakgrund. Förslagsvis en grön bakgrund för att skillnaden skall bli tydlig. Tekniskt borde det vara genomförbart. Har detta diskuterats tidigare? /Ascilto (diskussion) 17 februari 2020 kl. 17.16 (CET)

Om du lägger in följande i din Personliga CSS (som finns under Inställningar/Utseende) kommer bakgrunden att bli ljusgrön.
.mw-redirect {
	background-color: lightgreen;
}
--Larske (diskussion) 17 februari 2020 kl. 18.16 (CET)
Tack Larske, jag gjorde detta tillägg i CSS-filen och rensade cachen, men ändringen syns inte. /Ascilto (diskussion) 17 februari 2020 kl. 18.40 (CET)
@Ascilto: Du missade att ta med punkten före mw.
--Larske (diskussion) 17 februari 2020 kl. 18.50 (CET)
Sedan kan man öka på med nedanstående så får länkar till förgreningssidor röd bakgrund:
/* Annorlunda färg för länkar till förgreningssidor */
.bkl-link-inner { background-color: #90EE90;}
/Machatjkala (diskussion) 17 februari 2020 kl. 18.38 (CET)
Den där css-koden för länkar till grensidor har nog inte fungerat sedan 2015. ".bkl-link-inner" behöver ersättas med ".mw-disambig". Eller så kan man använda finessen "Förgreningskoll" på Special:Inställningar#mw-prefsection-gadgets under rubriken Stilmallar. /EnDumEn 17 februari 2020 kl. 19.54 (CET)
Observera också att färgkoden #90EE90 är en grön färg, så om man vill ha röd bakgrund så måste färgkoden också ändras. /EnDumEn 21 februari 2020 kl. 15.13 (CET)
Den fungerar utmärkt för mig sedan drygt ett år./Machatjkala (diskussion) 21 februari 2020 kl. 16.46 (CET)

Läsårsblockeringsmallen[redigera | redigera wikitext]

Kan nån lägga in den i snabbmenyn under redigeringsfönstret för användardiskussioner? Just nu finns den inte där så man får skriva ut mallen manuellt. DIEXEL (diskussion) 20 februari 2020 kl. 12.21 (CET)

 Utfört --Larske (diskussion) 20 februari 2020 kl. 12.40 (CET)

Arne Karlsson[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag har en fråga ang en skribent. Jag håller på och skriver en bok där jag kommer att ha information om Erik Arne Karlsson 1912-08-04. En del av det som står om honom på wikipedia kände jag inte kände till förut. Jag skulle väldigt gärna vilja komma i kontakt med personen som skrivit texten. Vänliga hälsningar Pia Karlsson Fil Dr; skribent Vapengatan 24, 12652 Hägersten email: piakarlsson@outlook.com

Här ser du alla som har skrivit i den artikeln. Du kan även skriva på artikelns diskussionssida och fråga om de uppgifter du är tveksam till. Då ser fler och kan kolla upp det. Mvh Adville (diskussion) 20 februari 2020 kl. 14.31 (CET)

"Sidor som länkar hit"[redigera | redigera wikitext]

Under gårdagen började engelsk text att visas på specialsidan "Sidor som länkar hit". Det visas "Displayed xx items". Exempel: Special:Länkar_hit/Portal:Huvudsida Detta är text som borde översättas. Vem vet hur? --北山 Kitayama (diskussion) 21 februari 2020 kl. 07.39 (CET)

Förr i världen hade det varit nån sida i namnrymden Mediawiki som behöver skapas. Vet ej hur man lämpligen hittar den, eller om det fortfarande funkar så. --Hjordmån (diskussion) 21 februari 2020 kl. 08.19 (CET)
Jag tror att det är den här översättningen som inte har slagit igenom ännu. Den gjordes så sent som i tisdags kväll och det brukar kunna ta ett par dagar. ::--Larske (diskussion) 21 februari 2020 kl. 08.31 (CET)
Funktionen, "Show number of displayed pages on WhatLinksHere", är ett förslag från 2014, se T44357, som nu har införts i den Mediawikiversion Mediawiki 1.35/wmf.20 som svwp fick igår.
--Larske (diskussion) 21 februari 2020 kl. 08.55 (CET)
Tack! Då är det bara att avvakta. --北山 Kitayama (diskussion) 21 februari 2020 kl. 09.26 (CET)
"Visade X objekt" är inte helt begripligt. Till att börja med, måste det heta objekt? Är inte objekten ifråga sidor? Varför tempus för förfluten tid? "X sidor visas" vore isåf bättre. Eller, om man inte kan byta ordning på de ingående delarna, "Visas här: X sidor". För det är väl vad som avses. Eller?
Att 50 sidor av ett (icke angivet) antal visas framgår ju av länk-rabblan "Visa (förra 50 | nästa 50) (20 | 50 | 100 | 250 | 500)". Textsträngen är EMM redundant. Jag förmodar att den inte kan tas bort, men fixa åtm. svenskan. Nog kan man fortfarande köra över Mediawikis centrala översättningar genom att redigera (skapa) rätt sida i namnrymden MediaWiki. Bör gå att identifiera i Special:Allmessages. --Hjordmån (diskussion) 21 februari 2020 kl. 10.05 (CET)
Det är inte redundant. Om jag vill veta hur många sidor som länkar till "Portal:Huvudsida" så kan jag nu gå till [2] och få den informationen. Tidigare har jag behövt:
  1. Gå till [3]
  2. Öppna webbläsarkonsolen (f12 i de flesta webbläsare)
  3. Skriva in $( '#mw-whatlinkshere-list > li' ).length
  4. Trycka på enter
Nirmos (diskussion) 22 februari 2020 kl. 08.32 (CET)
Om det är vad funktionen är till för, funkar den inte när antalet är större än 500. Rimligare hade varit att ange det totala antalet direkt. Om funktionen är till för att visa totala antalet länkar till en sida, är den felprogrammerad. --Hjordmån (diskussion) 22 februari 2020 kl. 09.31 (CET)
Ja, både "det gamla" och "det nya" sättet som Nirmos beskriver är begränsade till hur många sidor som kan visas på sidan "Special:Vad länkar hit", det vill säga högst 5 000. Vill man veta hur många sidor som länkar till sidan Island, just nu nästan 12 000, räcker det inte att gå till den här sidan. Då får man använda andra sätt, till exempel PetScan.
--Larske (diskussion) 22 februari 2020 kl. 09.45 (CET)
Bör vara MediaWiki:Whatlinkshere-count. Du kan nog lägga in <!----> i sidan och spara så får du nog bort det. 62 osv (diskussion) 21 februari 2020 kl. 10.07 (CET)
Föreslår ovan nämnda åtgärd, eller åtm. byte till bättre text. Kräver admin powers. --Hjordmån (diskussion) 21 februari 2020 kl. 10.11 (CET)
Det här systemet med att man översätter text helt skiljt från både sammanhang och mening är rena snurren. Men det är väl så det fungerar i data-världen idag. När jag gick en kurs på universitetet fick jag instruktionerna att när jag var klar med min webexamen, så tryckte jag på "Finska" för att "avsluta". (finnish) 62 osv (diskussion) 21 februari 2020 kl. 10.25 (CET)
Klagomål på "fel tempus" har redan framförts i T44357 som jag länkade till ovan.
Jag tror ändå att det är bäst att göra ändringen via translatewiki.
Pingar @WikiPhoenix: som la in den svenska översättningen där för en kommentar.
--Larske (diskussion) 21 februari 2020 kl. 10.31 (CET)
Jag har uppdaterat till sida/sidor på Translatewiki. Ainali diskussionbidrag 21 februari 2020 kl. 23.32 (CET)

Sökfunktionen[redigera | redigera wikitext]

Jag märkte nu, när jag skulle söka i sökrutan, att det inte kommer upp några kategorier, som det har gjort förut när man har sökt utan att skriva kategori först. Dock denna "funktion/finess" har dock aldrig fungerat på till exempel engelska Wikipedia så det måste ha varit/är någon lokal sökfiness som finns på svenska Wikipedia? Finns det nån möjlighet att få tillbaka den eller få den "reparerad" så man kan använda den åter, för den var ju väldig praktiskt när man slipper skriva kategori först och även "bredda" sökandet. DIEXEL (diskussion) 21 februari 2020 kl. 11.32 (CET)

Det gäller även mallar med mera. DIEXEL (diskussion) 21 februari 2020 kl. 11.57 (CET)
Special:Sök finns en rad där det står "Sök på: (Artikel) X" (eller något liknande). Klickar du på den raden (inte på X:en) så expanderas den så du kan välja namnrymder. När du valt namnrymder finns en ruta där du kan kryssa i "Kom ihåg val för framtida sökningar". Klickar du i den rutan och gör en sökning så borde det fungera som du vill.
Tidigare fanns på Special:Inställningar möjlighet att välja vilka namnrymder man ville söka i. Jag gissar att du gjort ett sånt val på svenska Wikipedia men inte på engelska Wikipedia. Den här inställningen är numera ersatt med det jag beskrev ovan (det gjordes antagligen i samband med den stora ändringen av Special:Sök för ett tag sedan). /EnDumEn 21 februari 2020 kl. 15.08 (CET)
Det går att återställa till det gamla sökinterfejset. Inställningar > Sök > kryssa i "Visa inte gränssnittet för avancerad sökning". När man väl är i den gamla hederliga sökfunktionen finns rutan "Kom ihåg val för framtida sökningar". --Hjordmån (diskussion) 21 februari 2020 kl. 20.20 (CET)
EnDumEn: Det jag frågade om var rörande sökrutan längst upp till höger, höger om "mer". Jag skrev ett uppslagsord och då kom det upp förslag i form av artiklar, kategorier och mallar om det fanns existerande sådana. För några år sen gick det inte, som det är nu. Men kanske för två år sen och fram till nyligen så gick det att söka på valfritt uppslagsord och då gav det förslag i olika namnrymder. Det var ju väldigt smidigt så man slipper skriva kategori eller mall i sökrutan. DIEXEL (diskussion) 21 februari 2020 kl. 21.00 (CET)
DIEXEL. Klicka en gång på förstoringsglaset för att komma till en sida med bara sökfunktion. Där väljer du inställning för vilka namnrymder en sökning normalt ska gälla i; den gäller sedan även när man söker direkt med högra hörnet-rutan. Det funkar iaf för mig. Förutsättningen för att man ska kunna göra detta val är dock att rutan i inställningarna är ikryssad, enl. ovan --Hjordmån (diskussion) 21 februari 2020 kl. 21.26 (CET)
Hjordmån: Det vet jag men det var inte det jag efterfrågade. DIEXEL (diskussion) 22 februari 2020 kl. 10.24 (CET)
Förlåt! Jag trodde du ville ha en permanentinställning för att kunna använda vanliga sökrutan uppe till höger till att söka i alla, alternativt ett personligt urval av namnrymder. Jag måste ha missförstått. --Hjordmån (diskussion) 22 februari 2020 kl. 11.08 (CET)
Jag missuppfattade frågan. Men namnrymdsvalet på Special:Sök påverkar sökförslagen när man skriver i sökrutan. Om man till exempel valt artikel-, mall- och kategorinamnrymderna och skriver "riksdagsle" i sökrutan så får man förslag på mallar. Det som kanske har ändrats är prioriteringen av sökförslagen. Nu verkar i första hand artikelförslag visas och andra namnrymder visas bara om det inte finns tillräckligt många artikelförslag. Även felstavade artikelförslag visas före exakta förslag från andra namnrymder. Det här fungerar likadant på andra Wikipedior och är inte något som ändrats eller gått sönder lokalt på svenska Wikipedia. /EnDumEn 22 februari 2020 kl. 14.55 (CET)

Kategorier i sandlådor[redigera | redigera wikitext]

Finns det nån möjlighet att göra så att kategorier inte behandlas som kategorier i användares sandlådor? Det vore bra om det gick att standardisera detta så man slipper se såna läggas till i kategorier när sandlådeägare inte verkar ta till sig att man inte ska göra så! DIEXEL (diskussion) 24 februari 2020 kl. 14.55 (CET)

Det är inte så länge sedan vi diskuterade det. Tydligen är det svårt att få mjukvaran att sköta det åt oss. Däremot kan jag tycka att det borde vara möjligt att ordna ett bot-job. Kategorier i Användarnamnrymden skulle i så fall redigeras så de får ett kolon först. Är det orimligt? /Machatjkala (diskussion) 24 februari 2020 kl. 16.04 (CET)
@DIEXEL: Det beror lite på vad du menar med "behandlas som", med "användares sandlådor" och med "se såna läggas till". Om problemet som söker en lösning är att undersidor i användarnamnrymden visas i listorna på kategorisidorna kan man lösa det problemet. Jag har sedan ett halvår tillbaka använt mig av en finess som döljer användarundersidor, alltså sidor i användarnamnrymden som har ett / i namnet, i kategorilistorna. Förutom att dölja användarsidorna får man också uppgift om hur många sidor döljs på den aktuella kategorisidan.
Den som vill prova finessen kan lägga in följande rad i sin commons.js
mw.loader.load( mw.config.get( 'wgScript' ) + '?title=Anv%C3%A4ndare:Larske/cathidesubpages.js&action=raw&ctype=text/javascript' );
Och följande i sin commons.css
.gadget-cathidesubpages {
	display:none;
}
Jag tycker att det underlättar mycket för att se vilka artiklar som ligger i åtgärdskategorier som till exempel Kategori:Sidor med referensfel där det för närvarande finns 94 sidor varav endast 8 är i artikelnamnrymden. Här är problemet att de många användarsidorna "skymmer sikten" så att sidor i artikelnamnrymnden blir svårare att se. Finessen löser det problemet, men i övrigt "behandlas" sidorna som att de ingår i respektive kategori.
--Larske (diskussion) 24 februari 2020 kl. 16.15 (CET)
Larske??? Det har inte med min konto att göra överhuvudtaget. Det handlar om att användare lägger in kategorier när de skriver nya artiklar i sina sandlådor. Sandlådor ska absolut inte vara med i befintliga kategorier, det var därför jag frågade om man kunde göra så att sandlådan automatiskt gör om kategorierna till "icke-kategorier". Ett exempel: Jag lägger in [ [Kategori:Män]] i min sandlåda. Då blir det automatiskt Kategori:Män ([ [:Kategori:Män]]) och därav blir min sandlåda ej inlagd i kategorin om män. Förstår du nu vad jag menar?
Machatjkala: Ja visst, det är ju bättre än inget och det löser ju problemet. Vem vill åta sig uppgiften och skapa boten? DIEXEL (diskussion) 24 februari 2020 kl. 16.36 (CET)
Tekniskt bjuder boten på två svårigheter. För det första måste den redigera vid en tidpunkt när man inte förväntar att användaren själv jobbar med sidan. (Det måste ha gått ett par timmar sedan sidan redigerades senast.) För det andra måste den välja bort kategorier som är legitima att ha på användarsidor. Ett tredje problem är att sådant som "Sidor med scriptfel" inte kan åtgärdas. Om boten löser punkt ett och två, så är det nog bara att tuta och köra. En fråga är om boten ska vara flaggad eller inte. Jag skulle föredra oflaggad här. 62 osv (diskussion) 24 februari 2020 kl. 16.53 (CET)
Jag har inget emot att en eventuell bot lämnar åtgärdskategorier orörda. Kanske finns det fler kategorier som ska tillåtas på användarsidor?/Machatjkala (diskussion) 24 februari 2020 kl. 17.13 (CET)
Ja, jag förstår nu att det inte bara är visningen av sandlådor på kategorisidorna som är det problem du önskade lösa DIEXEL. I mitt inlägg ovan beskriver jag ett pragmatiskt sätt som gör att man inte "får se" användarundersidorna just där. Det avhjälper tyvärr inte problemet att en del användare bryter mot principen att sandlådor "absolut inte ska vara med i befintliga kategorier".
--Larske (diskussion) 24 februari 2020 kl. 18.49 (CET)

Mall:Dts2[redigera | redigera wikitext]

Se Malldiskussion:Dts2. Maundwiki (diskussion) 24 februari 2020 kl. 17.26 (CET)

 Fixat --Larske (diskussion) 24 februari 2020 kl. 17.54 (CET)