Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:


Senaste frågorna från Fikarummet:[redigera | redigera wikitext]

Fråga från Fikarummet:

Wikipedia API[redigera | redigera wikitext]

Hej. Finns det någon skillnad gällande i formationen som finns i webversionen och den info som finns i API? Janne

Det bör det inte vara, men frågar man efter en wikitextversion, får man inte ut all information som syns i html-versionen. En del kan ha genererats av olika mallar. Så vill du t.ex ha folkmängden för Örebro kan du inte få den från bara wikitexten och hur man får fram den med en api-fråga övergår mina kunskaper. Taxelson (diskussion) 30 juli 2017 kl. 10.10 (CEST)
@Janeri09: Om du tittar i mw:API:Expandtemplates så finns det vägar runt sådana problem som Taxelson nämner. Jag kan dock inte heller ge dig någon färdig lösning i det nämnda exemplet, men behärskar du redan api, så klurar du nog ut det! -- Innocent bystander (diskussion) 30 juli 2017 kl. 11.28 (CEST)

Hjälp med Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Hej!
Jag försöker använda {{#invoke:Wikidata}} för att hämta data från Wikidata. Att hämta värden på "properties" går bra (t.ex. {{#property:P94|from=Q1754}} ger Stockholm vapen bra.svg som förväntat), men hur får jag fram objektets "label" på svenska (i fallet Q1754 "Stockholm") och sitelink? /ℇsquilo 1 augusti 2017 kl. 11.35 (CEST)

Jag skulle alltså behöva något i stil med en:Module:WikidataIB#Function_getLabel, men den verkar inte vara implementerad i våra {{#invoke:Wikidata}} eller {{#invoke:Wikidata2}}. Vad säger Innocent bystander? /ℇsquilo 2 augusti 2017 kl. 14.33 (CEST)
@Esquilo: Jag bor i kartonger just nu, har inget skrivbord att ställa datorskrället på. Men i Module:Wikidata2 kan du prova parameter "nolink=yes"
Stockholms stadsvapen
Det ska också finnas ngn funktion för att bara få fram labeln, men jag har inte den i huvudet nu. Innocent bystander (diskussion) 4 augusti 2017 kl. 09.02 (CEST)
Det är ingen brådska. Jag har kommit fram till att det nog är bättre att använda P1448 i stället för labeln, men du kan hjälpa mig att plocka fram sitelänken vid ett senare tillfälle. /ℇsquilo 4 augusti 2017 kl. 09.05 (CEST)
"Stockholms kommun" ger en sitelink här på svwiki. Om du använder Wikidata2-modulen så får du lite extra information dolt i texten när du anropa Propertys som P1448.
Om du hovrar över texten här:
Ala
så syns det i mouseovern att texten är skriven på svenska.
Att modulerna har olika funktion på olika projekt beror nog på att de olika projekten har haft olika behov och utvecklat modulerna efter det. Jag hade hoppats att det skulle ske en bra och snabb och enkel utveckling av Modul:Wikidata som vi skulle kunna kopiera över allteftersom. Initialt var det dock utvecklingen ganska långsam, och de lösningar som finns på Wikidata och Commons är inte enkelt överförbara till enspråkiga projekt. Det var därför jag kopierade denna modul och istället vidareutvecklade Modul:Wikidata2 för att utveckla oberoende av utvecklingen av orginalmodulen. Utvecklingen har divergerat ganska brutalt och Wikidata2 är idag troligen inte lik någon annan modul på ngt annat projekt.
Det finns en hake här nu, och det är att olika modullösningar kan ge ganska olika utseende på hur de sätter ihop referenserna. Det kan krocka och orsaka fel av olika typer. Det gör dock inte att du ska vara rädd att kopiera över andra moduler från andra projekt. The more the merrier. -- Innocent bystander (diskussion) 4 augusti 2017 kl. 16.57 (CEST)
Jag har nu skapat {{Q}} och {{Etikett}} som löser en del av önskemålet. Ainali diskussionbidrag 11 augusti 2017 kl. 17.40 (CEST)

Länk som inte blir rätt[redigera | redigera wikitext]

Jag lyckas inte få länken till PDF dokumentet för 2017 (ref 6) bli rätt, den skall ju likna den för 2016 (ref 5) i Falkagård.Yger (diskussion) 8 augusti 2017 kl. 12.20 (CEST)

Fixat Fixat Det var en radbrytning i den långa titeln som ställde till problem. --Larske (diskussion) 8 augusti 2017 kl. 12.28 (CEST)

Skriptfel i sidan Husspindel[redigera | redigera wikitext]

Av någon anledning blir det ett skriptfel i sidan Husspindel : "Luafel i mw.wikibase.entity.lua på rad 37: data.schemaVersion must be a number, got nil instead."

Bör man rapportera det någonstans?

Har diskuterats här, här och här. Rapporterat på phab:T170039. Nirmos (diskussion) 8 augusti 2017 kl. 15.40 (CEST)

Visning av markeringar (stjärnor) för utmärkta, bra och rekommenderade artiklar har upphört att fungera centralt[redigera | redigera wikitext]

Jag märkte att det inte längre visades några stjärnor vid språklänkarna för artiklar som bedömts som Utmärkta eller Rekommenderade på andra språk. Endast artiklar som bedömts som Bra hade stjärnor. Vet inte om det är något medveten steg i utvecklingen eller bara något som blivit lite fel. Klasser för .badge-featuredarticle, .badge-goodarticle och .badge-recommendedarticle läggs fortfarande ut i koden och jag har därför kompletterat MediaWiki:Common.css för svwp med länkar till lämpliga stjärnor och hoppas att detta inte ställde till med några problem. Åtgärden påverkar bara svwp och det verkar som om övriga språkversioner har samma problem (inga stjärnor visas) så det behövs nog en åtgärd på något gemensamt ställe. När detta åtgärdats centralt kan vi backa den lokala åtgärden om vi vill ha samma färger på stjärnorna som resten av världen, men det ville vi tydligen inte ha för Bra artiklar eftersom det fanns en lokal deklaration av den stjärnan i svwp-css.

Så min fråga är: Var ska detta åtgärdas för att stjärnorna åter ska visas för samtliga språkversioner (om de nu ska det)? --Larske (diskussion) 10 augusti 2017 kl. 14.40 (CEST)

Jag skapade phab:T172989. Nirmos (diskussion) 10 augusti 2017 kl. 15.35 (CEST)

Söka efter ljud och filmer på Commons[redigera | redigera wikitext]

Hej,

På Commons huvudsida finns det tydliga länkar till Bilder, Ljud och Video. Länkarna går till övergripande kategorier. Men jag skulle vilja ha en funktion för att söka på ljud eller filmer inom en kategori, d.v.s. ett filter som gör att enbart en viss sorts filer visas när man söker. Ett typfall: om jag exempelvis söker på en opera kanske jag inte vill ha bilder, utan enbart ljudfiler. Hur gör jag det? Det finns säkert något smart verktyg på Wmflabs, men hur hittar en person som inte känner till Wmflabs utan bara vill kunna klicka i en ruta och rensa bort vissa filer? Skulle det gå att göra en sådan funktion inuti Commons?//Hannibal (diskussion) 12 augusti 2017 kl. 15.06 (CEST)

Hannibal: Om du kan ge exempel på en sådan kategori så kan jag titta på det (jag ser inga ljudfiler som ligger direkt i c:Category:Opera). Nirmos (diskussion) 12 augusti 2017 kl. 20.12 (CEST)
Fastcci intersect1.png
På kategorisidorna på Commons finns ett verktyg uppe till höger. Med det borde det vara möjligt att söka "I denna kategori och i" med kategorin "audio files". Tyvärr fungerar det inte för mig nu. 90.227.175.244 12 augusti 2017 kl. 20.26 (CEST)
Nirmos: Tack för svar. Till exempel den här kategorin.
90.227.175.244. Jag ser inget sådant verktyg. Hur ser det ut?//Hannibal (diskussion) 12 augusti 2017 kl. 21.05 (CEST)
Det ser ut som på bilden. Det finns lite instruktioner på Commons:Help:FastCCI#Advanced interface. Men "Audio files" innehåller underkategorier med innehpåll som inte är ljudfiler. Verktyget verkar dessutom mest anpassat till bilder, ljudfiler visas bara som en vit ruta med en trasig bildikon. 90.227.175.244 13 augusti 2017 kl. 10.40 (CEST)

Hannibal: Du kan lägga till

if ( mw.config.get( 'wgNamespaceNumber' ) === 14 ) {
	mw.loader.using( 'oojs-ui', function() {
		'use strict';
		$( function() {
			var typekey = 'gadget-filterfilesbytype-types';
			var buttontitle = 'Filter files by file type';
			var buttontext = 'Filter';
			var label = 'File types to hide (separate with newline).';
			var close = 'Close';
			function getTypes() {
				var typesoutput = localStorage.getItem( typekey );
				var arr;
				var sanitizedarr;
				if ( typesoutput ) {
					typesoutput = typesoutput.trim();
					if ( typesoutput ) {
						arr = typesoutput.split( '\n' );
						sanitizedarr = arr.map( function( v ) {
							return v.replace( '.', '' );
						} );
						return sanitizedarr;
					}
				}
				return [];
			}
			var regex = /[^\.]+$/;
			var li = $( '#mw-category-media' ).find( '.gallerybox' );
			function filterFiles() {
				var types = getTypes();
				li.each( function( i, e ) {
					$( e ).removeClass( 'gadget-filterfilesbytype-hidden' );
					var href = $( e ).find( '.gallerytext' ).children( 'a' ).attr( 'href' );
					var match = href.match( regex );
					var type;
					if ( match ) {
						type = match[ 0 ];
						if ( types.includes( type ) ) {
							$( e ).addClass( 'gadget-filterfilesbytype-hidden' );
						}
					}
				} );
			}
			if ( mw.config.get( 'wgUserLanguage' ) === 'sv' ) {
				buttontitle = 'Filtrera filer efter filtyp';
				buttontext = 'Filtrera';
				label = 'Filtyper att dölja (separera med radbrytning).';
				close = 'Stäng';
			}
			filterFiles();
			$( '#firstHeading' ).append( '<button type="button" title="' + buttontitle + '" id="gadget-filterfilesbytype-settingsbutton">' + buttontext + '</button>' );
			$( '#gadget-filterfilesbytype-settingsbutton' ).click( function() {
				var types = getTypes();
				var settingsstr = '<div>';
				settingsstr += '<p><label for="gadget-filterfilesbytype-type">' + label + '</label></p>';
				settingsstr += '<textarea id="gadget-filterfilesbytype-type"></textarea>';
				settingsstr += '<button type="button" id="gadget-filterfilesbytype-close">' + close + '</button>';
				settingsstr += '</div>';
				// Creating and opening a simple dialog window.

				// Subclass Dialog class. Note that the OOjs inheritClass() method extends the parent constructor's prototype and static methods and properties to the child constructor.

				function MyDialog( config ) {
					MyDialog.super.call( this, config );
				}
				var myDialog;
				var windowManager;
				if ( $( '.oo-ui-window-active' ).length === 0 ) {
					OO.inheritClass( MyDialog, OO.ui.Dialog );

					// Specify a title statically (or, alternatively, with data passed to the opening() method).
					MyDialog.static.name = 'gadgetfilterfilesbytypedialog';
					MyDialog.static.title = 'Simple dialog';

					// Customize the initialize() function: This is where to add content to the dialog body and set up event handlers.
					MyDialog.prototype.initialize = function () {
						// Call the parent method
						MyDialog.super.prototype.initialize.call( this );
						// Create and append a layout and some content.
						this.content = new OO.ui.PanelLayout( { padded: true, expanded: false } );
						this.content.$element.append( settingsstr );
						this.$body.append( this.content.$element );
						$( '#gadget-filterfilesbytype-type' ).val( ( getTypes() ).join( '\n' ) );
						$( '#gadget-filterfilesbytype-type' ).on( 'input', function( e ) {
							var typeinput = $( e.currentTarget ).val().trim().replace( '.', '' );
							if ( typeinput ) {
								localStorage.setItem( typekey, typeinput );
							} else {
								localStorage.removeItem( typekey );
							}
						} );
						$( '#gadget-filterfilesbytype-close' ).click( function() {
							myDialog.close();
							filterFiles();
						} );
					};

					// Set up the ready mode of the window. 
					MyDialog.prototype.getReadyProcess = function ( data ) {
						return MyDialog.super.prototype.getReadyProcess.call( this, data )
						.next( function () {
							$( '#gadget-filterfilesbytype-type' ).focus();
						}, this );
					};

					// Use the getTeardownProcess() method to perform actions whenever the dialog is closed.
					// This method provides access to data passed into the window's close() method
					// or the window manager's closeWindow() method.
					MyDialog.prototype.getTeardownProcess = function ( data ) {
						return MyDialog.super.prototype.getTeardownProcess.call( this, data )
						.first( function () {
							// Perform any cleanup as needed
							$( '.oo-ui-windowManager' ).remove();
						}, this );
					};

					// Make the window.
					myDialog = new MyDialog( {
						classes: [
							'gadget-filterfilesbytype-dialog'
						]
					} );

					// Create and append a window manager, which will open and close the window.
					windowManager = new OO.ui.WindowManager();
					$( 'body' ).append( windowManager.$element );

					// Add the window to the window manager using the addWindows() method.
					windowManager.addWindows( [ myDialog ] );

					// Open the window!
					windowManager.openWindow( myDialog );
				}
			} );
		} );
	} );
}

c:Special:MyPage/common.js och

#gadget-filterfilesbytype-settingsbutton {
	margin-left: 1em;
}

.gadget-filterfilesbytype-dialog label {
	user-select: none;
	-moz-user-select: none;
	-webkit-user-select: none;
	-ms-user-select: none;
}

#gadget-filterfilesbytype-close {
	margin: 1em auto;
	display: block;
}

.gadget-filterfilesbytype-hidden {
	display: none !important;
}

c:Special:MyPage/common.css. Sedan kan du gå till valfri kategorisida, trycka på "Filtrera" vid huvudrubriken och sedan mata in vilka filändelser du vill dölja. Nirmos (diskussion) 13 augusti 2017 kl. 04.05 (CEST)

Åh, det ska jag testa. Tack!
Min fråga var dock egentligen "hur hittar en person som inte känner till Wmflabs utan bara vill kunna klicka i en ruta och rensa bort vissa filer?" Jag gissar att det här inte är något som finns i Commons, utan något som man får önska separat via Phabricator. Anledningen till att jag frågar är att jag stötte på den amerikanska National Jukebox, där man kan förfina sökningen med språk, plats, datum, etc.//Hannibal (diskussion) 13 augusti 2017 kl. 05.30 (CEST)
Det är en utmärkt fråga och borde egentligen byggas in i mjukvaran direkt via en phabricator-förfrågan som du är inne på. Som en workaround innan dess skulle en gadget kulla skapas, som är påslagen för alla, som ger två knappar på sökresultatssidan. Dessa skulle kunna filtrera på ljud eller video och egentligen bara återuprepa samma sökning en gång till fast med tilläggen filetype:video eller filetype:audio som borde ge samma resultat fast bara videos eller ljud. Förmodligen en fråga för commons-bybrunnen att få påslagen dock. Ainali diskussionbidrag 13 augusti 2017 kl. 17.34 (CEST)

Problem med att ladda upp egen bild[redigera | redigera wikitext]

Hej! Försöker ladda upp en bild till sidan om Bengt Krantz, svensk operasångare. Det är en porträttbild i hans roll i en föreställning som är producerad av Operafabriken, som jag jobbar för. Jag har själv tagit bilden och har Bengt Krantz godkännande för att ladda upp den. Bilden finns redan i media både i digital och tryckt form. Wikipedia verkar dock inte tro att det är min bild! Därför går det inte att ladda upp den! Hur löser man detta?

Med vänlig hälsning,, Maria Hegborn

maria.hegborn@gmail.com --Mariahegborn (diskussion) 14 augusti 2017 kl. 00.36‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand av Skivsamlare)

Är det en annan bild en den som redan ligger i artikeln? Wikipedia granskar inga bilder, är det Wikimedia Commons du menar? Är bilden redan publicerad på annat ställe kan det stöta på patrull. Det som Commons då behöver är skriftligt på att det är du som tagit bilden godkänner att den släpps under en fri licens. Följ denna länk för indtruktioner. Kan för övrigt inte se att Commons har raderat någon bild för dig.- Skivsamlare (diskussion) 14 augusti 2017 kl. 01.09 (CEST)
Jag brukar använda Uppladdningsguiden som är en ganska enkel vägledning för att ladda upp bilder. Mvh --Bairuilong (diskussion) 14 augusti 2017 kl. 07.39 (CEST)
Det är en sak att lada upp bilden och en annan att övertyga administratörerna att man har tillstånd. Också om uppladdningen lyckas (vilket den bör göra), måste man i det här fallet skicka e-post där upphovsrättsinnehavaren förklarar att han godkänner den valda licensen till bilden ifråga. Instruktionerna finns på OTRS-sidan som Skivsamlare länkade till. --LPfi (diskussion) 14 augusti 2017 kl. 16.20 (CEST)

Standardsorteringsnyckel[redigera | redigera wikitext]

Bör t.ex. Första Moseboken standardsorteras som "1 Moseboken" eller "Moseboken 1". Artikeln har i nuläget ingen standardsorteringsnyckel. / Semaphorus (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 01.43 (CEST)

Jag anser att det bör vara "Moseboken 1" ("1 Moseboken" fungerar inte), alltså på samma sätt som för Första Mackabeerboken och Andra Mackabeerboken. Samma princip bör användas för alla artiklar i Kategori:Gamla testamentet och Kategori:Nya testamentet som har namn som börjar på Första, Andra, Tredje, Fjärde eller Femte. --Larske (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 07.11 (CEST)
Jag instämmer. Tostarpadius (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 07.21 (CEST)
Som ovan, men jag kan också i vissa kategorier tänka mig "#01" som sorteringsnyckel, för att få böckerna i rätt ordning, oavsett titel. Alltså Josua som "#06" och "Malaki" som "#39". -- Innocent bystander (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 08.43 (CEST)
Jag ansluter mig tiLarske och Tostarpadius och har gjort gissa ändringar av böcker i Kategori:Gamla testamentet. Det behöver tänkas något mer på sorteringen i Kategori:Apokryfer så att den också blir intuitivt riktig. Roufu (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 09.24 (CEST)
Tack Roufu! Du gjorde det jag hade tänkt göra. Jag har sorterat de deuterokanoniska böckerna enligt förslaget av Innocent bystander. / Semaphorus (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 10.23 (CEST)
Jag blir bara förvirrad när kategorier används som listor på det sättet. Tostarpadius (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 11.46 (CEST)
Just apokryferna är lite knepiga. Jag vet inte om det blir optimalt som det ser ut där. -- Innocent bystander (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 12.20 (CEST)
Vad sägs om att skapa Kategori:Deuterokanoniska böcker som underkategori till Kategori:Apokryfer? / Semaphorus (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 12.23 (CEST)
Det löser inte allt. En del av de här texterna erkänns bara av vissa, åter andra av ingen. Manasses bön finns ofta i svenska biblar under Apokryferna, men passar det egentligen att kategorisera den som sådan? Sedan är jag förbryllad över att öht hitta NT-relaterade texter i denna kategori. Men jag vet inte var man annars kan lägga dem. En del av dem kan möjligen kategoriseras som Gnostiska, men inte heller det passar alla NT-texter. -- Innocent bystander (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 14.19 (CEST)
Kategori:Tillägg till Gamla testamentet har den funktionen. Tostarpadius (diskussion) 15 augusti 2017 kl. 15.51 (CEST)
Man måste också tänka på vad som ska vara standardsortering och vad som är sortering i en eller flera specifika kategorier. Jag har sett exempel där regenter sorterats kronologiskt med standardsortering. Resultatet kan vara ok i en specifik regentkategori, men i andra personkategorier blev det då fel. Innocent Bystanders helt numeriska exempel ovan är också tydligt exempel på sortering i en specifik kategori som inte passar som standardsortering. Just bibelböckerna kanske inte förekommer annat än i bibelbokskategorier. Men om de gör det kanske det är bättre att inte ha en standardsortering och ha annan sorteringsnyckel bara i bibelbokskategorin. Om man vill sortera annat än alfabetiskt kan man också tänka på att skapa en lista istället. 90.227.175.244 15 augusti 2017 kl. 11.47 (CEST)

Internetarchivebot![redigera | redigera wikitext]

Hur kan man få den att ge f i att rädda länkar från http://www.hockeydb.com/? Jag börjar bli irriterad över att den gör det trots att alla originallänkar från Hockeydb.com fungerar felfritt! Ja, jag läste att man kan lägga till ett kommando efter varje länk alternativt på sidan för att det ska ignoreras men det är bara drygt, så jag undrar om det går på ett annat vis att få den att ignorera helt domänen Hockeydb.com? Tacksam för svar. DIEXEL (diskussion) 16 augusti 2017 kl. 20.04 (CEST)

På artikelns diskussionssida står hur du ska göra. Ja, det är jättekrångligt, och robotägaren tar inte emot feedback på något annat vis. Det verkar som att vii har accepterat det eftersom vi tycker att roboten gör mer nytta än skada trots detta. /NH 19 augusti 2017 kl. 10.25 (CEST)
Varför vill du hindra den? Kan du garantera att alla länkar till hockeydb.com kommer att fungera även i framtiden? När länkarna är döda är det för sent att arkivera. /ℇsquilo 19 augusti 2017 kl. 11.06 (CEST)

En bugg[redigera | redigera wikitext]

Kategori:⧼math-tracking-category-render-error⧽ ligger i Vit dvärg. Detta kan knappast vara annat än en sorts bugg. Kan någon ta bort detta?--Bruno Rosta (diskussion) 18 augusti 2017 kl. 22.32 (CEST)

Det försvann vid en null-edit av Vit dvärg. Kanske en släkting till våra andra "spökfel" med inläggning i Kategori:Sidor med skriptfel. --Larske (diskussion) 18 augusti 2017 kl. 22.49 (CEST)
Ok, bra att det försvann!--Bruno Rosta (diskussion) 19 augusti 2017 kl. 00.41 (CEST)

Bindestreck utan radbrytning[redigera | redigera wikitext]

Finns det något liknande &nbsp som hindrar "bindestrecksord" att redbrytas? Typ 100-årsjubileum (man kunde ju skriva hundraårsjubileum). Undrar KlasHass (diskussion) 19 augusti 2017 kl. 11.31 (CEST)

Här finns en mall som fixar det: Mall:Nowrap.//Hannibal (diskussion) 19 augusti 2017 kl. 11.35 (CEST)
Det finns också ett hårt bindestreck, som ser exakt ut som det vanliga men beter sig som du önskar. Se bindestreck. Men i artikeltext tror jag man ska vara försiktig med båda. /NH 19 augusti 2017 kl. 11.37 (CEST)
Hjärtliga tack! KlasHass (diskussion) 19 augusti 2017 kl. 12.17 (CEST)