Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:


Auktoritetsdatawikikod i textval[redigera | redigera wikitext]

Kan "någon lägga till {{auktritetsdata}} som ett av snabbvalen bland wikikod-strängarna under wikitext editorn? Eller är det en dum idé?--LittleGun (diskussion) 14 maj 2017 kl. 19.21 (CEST)

Upptagen med att göra så här, så här och så här på femtioelva projekt. Nirmos (diskussion) 15 maj 2017 kl. 02.33 (CEST)
Ingen panik, vid tillfälle eller om någon annan nappar.--LittleGun (diskussion) 15 maj 2017 kl. 18.26 (CEST)

Som det är designat just nu så är det fyra rader i huvudnamnrymden: först diverse wikitext som inte är mallar, sedan åtgärdsmallar, därefter referens-relaterat och slutligen den rad som är gemensam för alla namnrymder. Vill man lägga till diverse mallar som är användbara i huvudnamnrymden är det nog bäst att göra det på en ny rad, men en rad med bara en mall skulle bli lite tokigt. Om det går att hitta några andra mallar som används väldigt ofta i huvudnamnrymden finns inga problem att skapa en ny rad med dessa. Nirmos (diskussion) 17 maj 2017 kl. 01.05 (CEST)

{{taxonbar}} kan vara en sådan mall. Thoasp (diskussion) 17 maj 2017 kl. 18.41 (CEST)

LittleGun: Det ser ut som att edittools håller på att fasas ut. När jag trycker på någon snabbknapp i redigeringsläget står det "Use of "toolbar" is deprecated." i webbläsarens JavaScript-konsol. Det finns även det här uppdraget på Phabricator. Det är nog bäst att lägga till auktoritetsdata utan att gå till redigeringsläget över huvud taget, genom att lägga till

//<nowiki>
mw.loader.using( [ 'mediawiki.util', 'mediawiki.api.edit' ], function () {
	'use strict';
	if ( mw.config.get( 'wgNamespaceNumber' ) === 0 ) {
		$( function() {
			if ( !$( '.auktoritetsdata' ).length ) {
				mw.util.addPortletLink(
					'p-tb',
					'#',
					'Auktoritetsdata',
					't-auktoritetsdata',
					'Lägg till mallen "Auktoritetsdata"'
				);
				$( '#t-auktoritetsdata' ).find( 'a' ).click( function ( e ) {
					e.preventDefault();
					( new mw.Api() ).postWithToken( 'csrf', {
						action: 'edit',
						title: mw.config.get( 'wgPageName' ),
						summary: 'Lägger till [[Mall:Auktoritetsdata]]',
						appendtext: '\n{{Auktoritetsdata}}'
					} ).then( function() {
						location.reload();
					} );
				} );
			}
		} );
	}
} );
//</nowiki>

Special:Min sida/common.js. Det lägger till en knapp i verktygslådan i sidomenyn om du är i huvudnamnrymden och auktoritetsdata inte finns på sidan. När du klickar på knappen gör du en redigering som lägger till mallen i slutet av sidan. När redigeringen har gått igenom laddas sidan om. Nirmos (diskussion) 23 maj 2017 kl. 19.32 (CEST)

Enastående elegant, tack så mycket. Du är grym!--LittleGun (diskussion) 23 maj 2017 kl. 19.45 (CEST)

Elliottia - Trillingazaleasläktet[redigera | redigera wikitext]

Djur och natur är inte min starka sida men det verkar för mig som amatör att dessa två egentligen är samma, stämmer det? Elliottia och Trillingazaleasläktet? //Mippzon (diskussion) 18 maj 2017 kl. 18.51 (CEST)

Bild i artikel[redigera | redigera wikitext]

Jag ser inte hur den felaktiga bilden i Euchaetis är inlagd? Maundwiki (diskussion) 18 maj 2017 kl. 20.50 (CEST)

Den verkar tas från Wikidata. JohanahoJ (diskussion) 18 maj 2017 kl. 21.02 (CEST)

Sidan Tromsø[redigera | redigera wikitext]

På sidan om Tromsø är det nu bra med källor. Överst på sidan sitter rutan om "Källhänvisningar". Sitter den där bara p.g.a. att det på sidan är markert "källa behövs" för badtemperaturen i havet? Detta är en uppgift som är svårt att hitta källa på. Men det är ingen kontroversiell uppgift alls. Det är mycket känt att temperaturen i havet utanför Nord-Norge ligger på runt 10-11 grader i juli/aug. Är det inte lite synd att den stora rutan står på toppen av sidan bara p.g.a. en sån bagatell? Åsikter? Colosseum~nowiki (diskussion) 20 maj 2017 kl. 13.07 (CEST)

När mallen lades in i december 2015 var det bara ytan som var källbelagd. Nu ser det mycket bättre ut, och jag tog därför bort mallen. Thoasp (diskussion) 20 maj 2017 kl. 14.52 (CEST)

Bokmål[redigera | redigera wikitext]

När jag är inne på en svensk wiki sida och läser om t. ex. Narvik och så vill veta lite mera och därför vill läsa på den norska sidan. Då ser jag på språk till vänster och då hittar jag "Norsk nynorsk". Men varför är det inte "Norsk bokmål" som kommer upp bland de översta språken? Det är Norsk Bokmål som är det stora språket i Norge och som har de största sidorna. Jag vet att jag hittar Bokmål längre ner på listan men om det bara skall stå ett norskt språk överst så bör det vara bokmål. Detta har skett på väldigt många av de sidor jag sett på, alltså inte bara Narvik.Colosseum~nowiki (diskussion) 20 maj 2017 kl. 13.07 (CEST)

När jag går in i artikel Narvik så ser jag afrikaanska, arabiska och en variant på kinesiska överst. Bokmål kommer direkt före Nynorsk mycket längre ner. Har du synpunkter på de kompakta språklänkarna så är det en utvecklarnas heliga graal som vi inte får stänga av. -- Innocent bystander (diskussion) 20 maj 2017 kl. 14.33 (CEST)

fråga om artikeln om stanislav grof som jag har just nu försökt uppdatera[redigera | redigera wikitext]

Hej, jag uppdaterade denn artikeln eftersom forskaren det handlar om, Stanislav Grof, kommer till Sverige senare denna vecka. Det är ett ganska unikt tillfälle (senaste besöket var för 17 år sedan och han är nu 85 år). Han är väldigt uppskattad bland sina kretsar och räknas som en stor celebritet. jag undrar därför om det vore läge att nämna hans besök på wikipedias allmänna hemsida (första sidan med nyheter etc)

Mvh --NLEE (diskussion) 22 maj 2017 kl. 19.33‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Hej själv! Jag tror bristen på intresse att svara här beror på att ingen anser Stanislav Grofs besök i Sverige är av tillräcklig dignitet för aktuella händelser. Jag tycker i varje fall inte det. Den rutan är i och för sig ganska styvmoderligt behandlad, så jag tror att om du lyckats själv hade det fått vara kvar, men egentligen ska fokus vara på internationellt uppmärksammade händelser och oberoende av Sverige. Men eftersom de flesta som skriver på svenska också är svenskar blir det såklart slagsida: Både att Vatikanen fått en ny kardinal och KI en ny rektor är av internationell dignitet, men jag tror inte kardinalen nämnts om han inte varit svensk och inte rektorn om institutionen varit utländsk. För ett Sverigebesök av en, om än namnkunnig, psykiatriker och internationell föreläsare kan i varje fall inte jag motivera tillräcklig internationell dignitet. Så tyvärr.--LittleGun (diskussion) 25 maj 2017 kl. 10.00 (CEST)
@LittleGun: I Portal:Huvudsida/Visste du att har Grof legat ett par dagar nu. -- Innocent bystander (diskussion) 25 maj 2017 kl. 14.04 (CEST)
Jaha, vad bra. Där funkar den såklart. Jag fattade inte att det var en ny artikel.--LittleGun (diskussion) 25 maj 2017 kl. 16.45 (CEST)

Placering av infobox i biografier?[redigera | redigera wikitext]

Jag har nyligen sett flera biografier som har inledning, sedan infobox, sedan resten av texten. Detta i både engelska och svenska Wikipedia. Tidigare har jag bara sett artiklar med infobox allra först, under den inledning och resten. Är detta någon ny policy? Zquid (diskussion) 25 maj 2017 kl. 09.17 (CEST)

Exempel? --Larske (diskussion) 25 maj 2017 kl. 09.21 (CEST)
Marie Lu (en) och Veronica Roth. Det ser OK ut i läget för stationär dator, men konstigt i mobilläget. Zquid (diskussion) 25 maj 2017 kl. 09.45 (CEST)
Syftar du på normalvisning eller i wikiläge? För mig (dator) ligger infoboxen ovanför inledningen i dina exempel när jag tittar på källkoden i wikiläge. Jag vet att det kan bli ett glapp mellan infoboxen och inledningen i artikeln beroende på hur många blankrader det är mellan infoboxen och inledningen i källkoden. Men att källkod byter plats utan vidare låter för mig mycket egendomligt. Däremot kan jag tänka mig att artiklar kan se lite olika ut beroende på vilken enhet och webbläsare som används. /Kyllo (f.n. fadder)|diskutera?| 25 maj 2017 kl. 11.14 (CEST)

phab:T143139, phab:T145216, phab:T150325. Nirmos (diskussion) 25 maj 2017 kl. 13.15 (CEST)

Normalvisning? Wikiläge? Eh, jag hänger nog inte riktigt med nu... Jag tror att jag får avvakta lite och fråga på nästa veckas skrivstuga. Då kan jag även visa hur det ser ut på mobilen. Detta var inte jättebråttom med, utan bara ännu en sak jag försöker komma underfund med. Men så är det väl med mycket, en del klurar man ut själv, en del efter tips från andra, och en del måste man få hjälp med "på plats" (eller vad man säger). Det som verkar klart är iallafall att det inte är nån särskild policy, utan något med tekniken. Tack till er som svarat! Zquid (diskussion) 25 maj 2017 kl. 17.17 (CEST)
Det har gjorts en ändring i hur artiklar visas på mobiltelefoner. Någon tyckte att infoboxarna tar för mycket plats så att det blir svårt att se brödtexten och vad artikeln handlar om. Därför har artikeln inledning flyttats upp så den visas före infoboxar när man läser från mobiltelefoner. 90.227.175.244 25 maj 2017 kl. 17.29 (CEST)
Zquid: Jag tänkte nog inte på att du kunde vara nybörjare. Jag kan förstå att du reagerar och jag förmodar att det är lättare att förstå problemet när man ser det, än när man bara försöker föreställa sig det. Men nu verkar det som att du har fått svar från andra som vet. /Kyllo (f.n. fadder)|diskutera?| 25 maj 2017 kl. 18.14 (CEST)

Sidradering av andra än administratörer[redigera | redigera wikitext]

På senare tid har jag observerat att användare som inte är administratörer kunnat radera artiklar. Det har gjorts av såväl etablerade användare som okända. Raderingarna har skett i samband med sidflyttar, vilket normalt kräver administratörer. Hur hänger detta ihop? /Ascilto (diskussion) 28 maj 2017 kl. 18.08 (CEST)

Visa gärna något exempel? /NH 28 maj 2017 kl. 18.38 (CEST)
Det har egentligen alltid fungerat så. Om X skapades som en omdirigern till Y och inte har fler redigeringar så kan alla användare flytta Y till X. En av anledningarna till det är att alla ska kunna ogöra vanliga sidflyttar. Det nya är att en radering görs som visas i raderingsloggen och att omdirigeringen till Y ligger som en raderad sidversion av X. Tidigare försvann omdirigeringen spårlöst. EnDumEn 28 maj 2017 kl. 18.39 (CEST)
Tack, då förstår jag. /Ascilto (diskussion) 28 maj 2017 kl. 18.55 (CEST)