Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:

Mallar[redigera wikitext]

Hej,

jag har försökt sätta mig in i hur Wikipedias mallar och moduler fungerar vid lite olika tillfällen men kan inte få någon klarhet och det känns övermäktigt (jag är ändå lite kvalificerad, med kunskaper i php, sql, html, css).

Nu tänkte jag försöka göra ett ytdiagram för en artikel, men det verkar inte finnas någon mall för det på svenska Wikipedia(?). På engelska dito hittade jag https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Graph:Chart som verkar jättebra - men att försöka föra över den till sv.wiki klarar jag inte i nuläget.

Någon som har något tips på annan ytdiagramsmall eller tillvägagångssätt för att föra över den engelska mallen ovan?

MVH Utloggad

Felaktiga kategorier som bör åtgärdas[redigera wikitext]

Modul:Infoboxtest innehåller Kategori:Articles which use infobox templates with no innehåll rads och Kategori:Pages which use embedded infobox templates with the titel parameter. Någon som kan åtgärda detta?--Bruno Rosta (diskussion) 17 juli 2016 kl. 09.00 (CEST)

Någon som kan ordna en åtgärd till detta?--Bruno Rosta (diskussion) 20 juli 2016 kl. 01.49 (CEST)
Modulen verkar vara under utveckling. För närvarande används den inte av några artiklar så det är ingen risk att dessa kategorier fylls på med andra sidor, men modulen bör naturligtvis ändå åtgärdas eller tas bort om den inte längre planeras att användas. @CFCF: som är den som tycks arbeta med denna modul. --Larske (diskussion) 20 juli 2016 kl. 02.26 (CEST)

Någon sorts bugg eller liknande[redigera wikitext]

Kategori:Tomma mallar på artiklar kommer fram i artikeln Hitta Nemo. Detta ligger alltså i någon mall. Någon som kan få bort detta?--Bruno Rosta (diskussion) 17 juli 2016 kl. 09.02 (CEST)

Finns det ingen åtgärd för detta?--Bruno Rosta (diskussion) 20 juli 2016 kl. 01.49 (CEST)
Det var mallen {{Filmmottagande}} som genererade denna kategori. Mallen verkar inte riktig klar att tas i drift än så jag har återställt Hitta Nemo till att inte använda mallen. @CFCF: som kanske kommer att jobba vidare med utvecklingen av mallen. --Larske (diskussion) 20 juli 2016 kl. 02.17 (CEST)

Möjligt dölja "TemplateData"?[redigera wikitext]

När jag öppnar redigeringsfönstret för en mall, hoppar raden med "TemplateData" fram när jag vill börja redigera. Raden dyker inte upp förrän efter några sekunder, vilket gör att jag alltid klickar på fel rad. Om man som jag ofta redigerar {{Boxwikiträff}}, blir det många felklick. Oftast vill jag ta bort info på den översta raden, efter att ett evenemang slutförts. Och väldigt ofta slutar det med att jag istället öppnar fönstret "Malldokumentationsredigerare".

Min fråga… Finns det något sätt att dölja den här TemplateData-mallen? Det vore fantastiskt trevligt och praktiskt om det gick. Allt gott.--Paracel63 (diskussion) 20 juli 2016 kl. 01.06 (CEST)

Guldstjärna till Larske!
Prova den här kodsnutten i din "common.css"
/* visa inte raden med "Hantera TemplateData" och "Information om TemplateData" */
.tdg-editscreen-main {
        display: none;
}
--Larske (diskussion) 20 juli 2016 kl. 01.26 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar Det funkar – härligt! Det är värt en guldstjärna! Den kan du sätta på din användarsida (om du hade någon)… SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 21 juli 2016 kl. 14.42 (CEST)

af och von i standardsortering[redigera wikitext]

Med anledning av den här diskussionen: af och von är en del av namnet. Hur ska "af" och "von" hanteras i standardsorteringen?--LittleGun (diskussion) 24 juli 2016 kl. 16.30 (CEST)

Ett fåtal släkter skriver det s.k. prefixet (Van der, Von, De etc) versalt och då sorteras det på prefixet (De Geer, De la Gardie exv). Skrivs prefixet gement däremot sorteras det på huvudnamnet. De flesta släkter skriver med gement prefix (af Peterséns, af Burén, von Mörner etc), så den allmänna regeln är att sortera på huvuddelen av namnet.--Klementin (diskussion) 24 juli 2016 kl. 16.39 (CEST)
Så här gör man alltså i exv Svenskt Biografiskt Lexikon.Klementin (diskussion) 24 juli 2016 kl. 16.45 (CEST)
Att det ska sorteras så på svenska tror jag ingen egentligen är emot, även om kanske inte alla känner till det och ganska många artiklar är felsorterade. Frågan här gäller tekniskt hur man ska skriva standardsorteringen för att få den sorteringen av artiklarna. Se den länkade diskussionen för exempel. 81.231.250.89 24 juli 2016 kl. 21.15 (CEST)

Mall:Infobox Konstnär - konstig parameter[redigera wikitext]

Jag lade in boxen i artikeln om Hieronymus Bosch, men parametern "verk" visar något annat än de verk jag skrev in. Vad beror det på? Slånbär (diskussion) 27 juli 2016 kl. 01.06 (CEST)

Fixat Fixat Det var ett kodningsfel i mallen {{Infobox konstnär}} som gjorde att parametrarna för verk och rörelse inte fungerade som avsett. --Larske (diskussion) 27 juli 2016 kl. 04.52 (CEST)
@Larske: Tack så mycket! Slånbär (diskussion) 27 juli 2016 kl. 23.34 (CEST)

Skapa konto[redigera wikitext]

Det verkar vara omöjligt att skapa ett användarkonto i Wikipedia. Namn godkännes inte, fel lösenord,svårt att skriva av det förvrängda ordet m.m. Användarnamn cliffen gokändes inte bytte och skrev cliffen311 som inte heller gick igenom nålsögat. Hans Clifstock

Ja, det är tyvärr lite klurigt. Ett sätt är att gå till https://accounts.wmflabs.org och fylla i formuläret där. Då får du hjälp med att skapa kontot (håll koll på din epost). Mvh NH 28 juli 2016 kl. 10.56 (CEST)