Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:


Personer från orter[redigera | redigera wikitext]

Tog just bort en "känd" person från en ort då han inte hade en egen artikel. Dock fanns det en länk (som jag också tog bort) till ett massmedium som bekräftade att han var från platsen. Var det fel av mig? KlasHass (diskussion) 10 juni 2017 kl. 23.11 (CEST)

Jag tycker du gjorde rätt. /NH 11 juni 2017 kl. 23.11 (CEST)
Rödlänkade artiklar i listor är ofta problematiska. Om de inte har ett naturligt samband med de övriga länkarna i listan ger de ofta ingen vettig info till läsaren. En källa som bekräftar någons hemvist bekräftar inte alltid att personen är viktig och relevant nog för en egen artikel. Eller annorlunda formulerat: om en sådan länk ska finnas kvar i listan, bör artikeln i stället skapas (med ett antal vettiga och relevansskapande källor). Då kanske inte blålänken alls behöver källbeläggas.--Paracel63 (diskussion) 13 juni 2017 kl. 00.59 (CEST)

Translatewiki[redigera | redigera wikitext]

MediaWiki:Wikibase-listdatatypes-geo-shape-head/sv behöver en bättre översättning! -- Innocent bystander (diskussion) 11 juni 2017 kl. 21.06 (CEST)

Fixat Fixat här. /Frisko (dis.) (bid.) 11 juni 2017 kl. 22.23 (CEST)
@Frisko: Men är vi säkra på att "Geografisk form" är det bästa sättet att översätta "Geographic shape" just här? Observera att det här är relaterat till Data-namnrymden på Commons, och verkar beröra vissa typer av filformat? Se c:Help:Namespaces @Edaen:? -- Innocent bystander (diskussion) 12 juni 2017 kl. 13.25 (CEST)
Möjligt att det inte är en optimal översättning, jag fick efter MediaWiki:Datatypes-type-geo-shape/sv, som i så fall också bör ändras. Just MediaWiki:Wikibase-listdatatypes-geo-shape-head/sv används bara som underrubrik på sidan d:Special:ListDatatypes vad jag kan förstå? Men alla meddelanden om geo-shapes ska såklart säga samma sak. Vad vore ett bättre namn? Geografisk data? Geografisk kartdata? Kartdata? /Frisko (dis.) (bid.) 12 juni 2017 kl. 13.45 (CEST)
Det är exakt den fråga jag gärna vill ha svar på! Ping på alla som läst något i ämnet! -- Innocent bystander (diskussion) 12 juni 2017 kl. 13.53 (CEST)
Man kanske kan klargöra vad som menas, blir enklare att översätta då och jag tror @Innocent bystander: vet bäst på den punkten. Edaen (diskussion) 12 juni 2017 kl. 14.32 (CEST)
Se d:Property:P3896 på Wikidata och hur denna används samt hur filerna ser ut på Commons. Det här beskriver inte bara den geografiska formen på administrativa enheter som länder och kommuner, utan också tunnelbanelinjers och vägars sträckning. Om vi kunde få ett namn på filtypen, så vore det nog hjälpsamt när vi ska diskutera både vad datatypen och propertyn bäst heter! I väntan på ett vettigt namn har jag benämnt propertyn "geoshape", men det är bara för att slippa Wikidatas motsvarighet till "röda länkar". -- Innocent bystander (diskussion) 12 juni 2017 kl. 14.38 (CEST)
Möjligen bara "geografi" eller kanske "geografisk information" eller "geodata". "Shape" här verkar vara ett arv från ESRI:s filtyp "shapefil" och ska nog inte inspirera till översättningen "form". Edaen (diskussion) 12 juni 2017 kl. 14.55 (CEST)
Några andra förslag jag hade tänkt på är geografisk information, geografisk utsträckning eller, kanske enklare, kartinformation?
Men geodata är nog bättre. --Larske (diskussion) 12 juni 2017 kl. 15.02 (CEST)
Är geodata verkligen begränsat till bara den här typen av kartdata? Lantmäteriet verkar använda begreppet för även andra typer av geografiska data, till exempel djupvärden och höjddata. Jag tycker kartinformation och kartdata är bra förslag. Frisko (dis.) (bid.) 12 juni 2017 kl. 16.58 (CEST)

Borttagna länkar som inte försvinner[redigera | redigera wikitext]

Mall:Shakespeare rensades 11/6 från sin länk till den olyckliga omdirigeringssidan Romeo och Julia (pjäs), men ändå listas fortfarande alla artiklar som använder mallen på specialsidan "Sidor som länkar hit". Finns det något sätt att få bort detta? /Ascilto (diskussion) 13 juni 2017 kl. 18.24 (CEST)

Vänta till sidan renderas om. Har du bråttom kan du göra en "null edit" genom att klicka på "Redigera wikitext" och sedan direkt (utan att ändra något i texten) på¨"Publicera ändring". Jag gjorde det just på Henrik IV (pjäs) och den är nu inte längre kvar i listan. --Larske (diskussion) 13 juni 2017 kl. 18.29 (CEST)
Tack, jag har gjort null-edit på både omdirigeringssidan och mallen utan att det händer något med listan, du menar alltså att man måste göra null-edit på varje artikel som har mallen? /Ascilto (diskussion) 13 juni 2017 kl. 18.37 (CEST)
Ja, om man inte vill vänta. --Larske (diskussion) 13 juni 2017 kl. 20.24 (CEST)
Har sett ngn rapport om att "Whatlinkshere" skulle ha problem nu. -- Innocent bystander (diskussion) 14 juni 2017 kl. 08.22 (CEST)
Jag ser inga sådana länkar på Special:Länkar hit/Romeo och Julia (pjäs). Så om någon annan fortfarande ser dem är det något annat problem, typ den egna datamaskinen. /NH 14 juni 2017 kl. 09.45 (CEST)
Jag gjorde null-edit på flera av artiklarna och jag tror att även Användare:Larske gjorde några, då försvann länkningarna. /Ascilto (diskussion) 14 juni 2017 kl. 10.17 (CEST)

Förgreningslänk på första sidan[redigera | redigera wikitext]

Den utvalda artikeln idag om Bleach pekar under knappen "Läs mer" mot förgreningssidan Bleach. Jag vet inte hur man ändrar, men så kan vi ju inte ha det. :) Kan någon hjälpa? Matanb (diskussion) 15 juni 2017 kl. 21.59 (CEST)

Fixat så det ser bra ut. Men det var sanlöst hur man kan krångla till en lista... Just nu är utvald artikel Wikipedia:Utvald artikel/Bleach som i sin tur omdirigerar till Wikipedia:Utvald artikel/Bleach (musikalbum). Men jag kan inte för mitt liv hitta till platsen där man kan redigera en lista med vilken artikel som är utvald. Den listan borde ändras så att det står att det är [[Wikipedia:Utvald artikel/Bleach (musikalbum)]] som är utvald. [[Wikipedia:Utvald artikel/Bleach]] borde raderas från den listan, då kan även den nuvarande omdirigeringen Wikipedia:Utvald artikel/Bleach raderas. Den som vet var listan finns får gärna visa mig.--LittleGun (diskussion) 15 juni 2017 kl. 22.46 (CEST)
Skönt att höra att det var krångligt. För det var min uppfattning också när jag försökte. :) Tack! Matanb (diskussion) 15 juni 2017 kl. 22.52 (CEST)
@LittleGun: Listan du söker är {{Utvald artikel/Datum}}. Jag har rättat till det här. Frisko (dis.) (bid.) 15 juni 2017 kl. 22.55 (CEST)
Tack! Jag snurrade in på den listan flera gånger utan att haja att det var en lista.--LittleGun (diskussion) 15 juni 2017 kl. 23.16 (CEST)
Och nu har jag raderat omdirigeringen.--LittleGun (diskussion) 15 juni 2017 kl. 23.19 (CEST)

hjälp med mall eller sökfråga[redigera | redigera wikitext]

Skapade {{kso}} för att hantera referenser till lantmäteriets kartsök och ortnamn, och lagt in den i 200+ artiklar i huvudsak med bot. Jag upptäckte emellertid att referensen till kso ofta angivits utan koordinater, varvid parameter 1 och 2 blivit tomma. Dessa borde åtgärdas och jag hade hoppats kunna söka t.ex , men det går inte. Går det att formulera sökningen så att den fungerar? Ett annat alternativ vore att lägga artiklar som har mallen utan att {{{1}}} är satt hamnar i en åtgärdskategori, men sådant klarar jag inte heller av att få till. Någon som kan och vill? Taxelson (diskussion) 19 juni 2017 kl. 00.26 (CEST)

@Taxelson: Den här sökningen kanske hittar det du letar efter. --Larske (diskussion) 19 juni 2017 kl. 01.29 (CEST)
Tack Larske! Lade nu till den frågan på mallens dokumentation. Skulle kanske gå att fylla i den genom att helt enkelt konvertera artikelns koordinater till sweref99 om jag ev hittar något script för att konvertera åt det hållet. Får leta en annan dag. Taxelson (diskussion) 19 juni 2017 kl. 11.56 (CEST)
Fixade dem, något 30-tal, för hand. Taxelson (diskussion) 22 juni 2017 kl. 19.27 (CEST)

Saknar property P373[redigera | redigera wikitext]

Vad betyder egentligen det att en artikel har en commonscatmall som saknar property P373? Och är det någorlunda lätt att åtgärda? Kan man räkna med att det fixas på Wikidata (som det verkar vara relaterat till..?? Höstblomma (diskussion) 21 juni 2017 kl. 17.06 (CEST)

Har du ett exempel på en sådan artikel? Ainali diskussionbidrag 21 juni 2017 kl. 17.28 (CEST)
Ja, Albano (Stockholm). Det uppstod sedan jag kopplade ihop kategorin på Commons med artiklarna på Wikipedia (så att man får en Commonslänk i vänsterspalten), tror jag. Commonslänken fungerar dock, så jag är förbryllad, missade jag något man skulle göra t.ex? Höstblomma (diskussion) 21 juni 2017 kl. 17.33 (CEST)
Menar du att det skulle vara någon kategori på den artikeln (vilken i så fall) eller ser du det på Wikidata? Ainali diskussionbidrag 21 juni 2017 kl. 17.40 (CEST)
Det stämmer att det är kopplat till Wikidata. Du kan inte räkna med att det fixas där, utan det bästa är att du gör det själv. På artikelns sida i Wikidata klickar du på "lägg till" under uttalanden, anger egenskap P373 och commonskategorin. Klicka på spara, så är allt fixat. Thoasp (diskussion) 21 juni 2017 kl. 17.42 (CEST)
(Redigeringskonflikt) Du kan också göra så här. Det är det kategorin uppmuntrar till. Syftet med detta är att uppmuntra spridning av den information som finns på Wikipedia till Wikidata och därigenom till andra projekt. På det viset kan vi också få fram om det finns fellänkade Commonscat-mallar. (Det finns andra kategorier för det om du tittar runt lite.)
Det har varit lite delade meningar om huruvida Wikipedias artiklar ska ligga i samma objekt som Commons kategorier. Det anses av vissa vara att blanda två olika koncept. Det är dock så vi alltid gör med Wikinews så jag förstår inte riktigt problemet. Jag vet inte hur konsensus har utvecklats, Esquilo kanske har bättre koll? -- Innocent bystander (diskussion) 21 juni 2017 kl. 17.44 (CEST)
Tack, det ser ut som om det fixade sig nu :) Höstblomma (diskussion) 21 juni 2017 kl. 17.51 (CEST)
Kategorin ska anges utan "category:". Thoasp (diskussion) 21 juni 2017 kl. 17.58 (CEST)
Precis så som Innocent bystander skrev ska man göra. Jag tycker fortfarande att det är en mycket dålig praxis att interwikilänka ihop kategorier med artiklar, men efter att ha fått mig en åthutning på min diskussionssida där har jag slutat ta bort sådana länkar. /ℇsquilo 21 juni 2017 kl. 19.45 (CEST)
Det kanske är dags att ta bort de här kategorierna i de fall det finns en sitelink till en kategori på commonswiki. Det finns fall där det inte är möjligt att sätta en sitelink, och det är när det finns två eller fler artiklar på WP som passar ihop med en sida på Commons. Därför tror jag P373 och motsvarande för Gallerier blir kvar. -- Innocent bystander (diskussion) 22 juni 2017 kl. 10.07 (CEST)

Fixa frågesidan för fikarummet[redigera | redigera wikitext]

PÅ våra admomröstningssidor så visas bara en del av sidan upp när vi röstar, genom olika användningar av section, noinclude etc. Skulle det gå göra något liknande för sidan Wikipedia:Fikarummet/Frågor, så att det den vanliga vägen visar upp "allt" på sidan, men att det gick lägga in sidan (med {{}}) här så att bara delar av innehållet visades upp, säg sista frågan/obesvarade frågor. Vi kunde då gör den aktuella frågan tillgänglig även på denna sida (ev efter egen rubrik etc).Yger (diskussion) 23 juni 2017 kl. 08.43 (CEST)

Tekniskt sett går det! Se nedan
Men det kräver närmast att någon (lämpligen en robot) håller section-parametrarna alternativt include-taggarna uppdaterade och på rätt plats hela tiden. Jag tror inte en nybörjare klarar det. Det är knappt etablerade wikitomtar reder ut det. -- Innocent bystander (diskussion) 23 juni 2017 kl. 08.57 (CEST)
Jag ser detta som en helt OK lösning. Det är ju ett inget stort jobb lite då och då flytta sektionen nedan neråt och flytta sectiontaggar.(sedan fungerar inte funktionen att ställa frågor efter trycka på en knapp, men det är en annan fråga)Yger (diskussion) 23 juni 2017 kl. 10.31 (CEST)
Den som har Wikipediafrågor men inte Fikarummet på sin bevakningslista kommer inte heller att se ändringarna där. Men det kanske inte är en stor sak att oroa sig för. Det kan ju om inte annat få anvöndare att lägga till en sida till på bevakningslistan. -- Innocent bystander (diskussion) 23 juni 2017 kl. 10.44 (CEST)
Och när hela avsnittet flyttas neråt på denna sida kommer en blänkare.Yger (diskussion) 23 juni 2017 kl. 10.47 (CEST)

Senaste frågan från Fikarummet:[redigera | redigera wikitext]

Fråga från Fikarummet:

Indrag i artikel[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag är inte någon särskilt ny skribent, men jag frågar här ändå. Jag blev upplyst om att jag inte skulle göra indrag i artikeltext med kolon. Kolon är bara för diskussioner. Jag letade efter ett alternativ, men på Wikipedia:Redigering nämns inget annat sätt att göra indrag. Hur gör jag indrag i en artikel? Jan Arvid Götesson (diskussion) 23 juni 2017 kl. 07.42 (CEST)

För vilket ändamål vill du göra indragningen? Yger (diskussion) 23 juni 2017 kl. 07.47 (CEST)
Ska man göra indrag i en artikel så ska man alltså göra det med kolon. Så jag tror upplysaren egentligen menade att indrag bara ska göras i diskussioner. Men det är ju ingen naturlag. Förtydliga gärna vilken artikel det gäller, så kan vi ta diskussionen där.--LittleGun (diskussion) 23 juni 2017 kl. 07.57 (CEST)
Yger undrade för vilket ändamål. Jag menade det slags indrag som ofta förekommer i tryckta sakprosaböcker, när en paragraf är ett citat som är för långt för att sätta inom citationstecken. Ett exempel:

Hjalmar Branting var reformist och inte revolutionär. I Socialismen – En historisk framställning skrev Branting:

Det säger sig själft, att detta med vår tids sätt att frambringa och fördela nyttigheterna särskilt sammanhängande missförhållande icke framstått i sin fulla skärpa och klarhet från en dag eller ett år till det nästa. Sociala förändringar ske lika litet som andra omdaningar i naturen plötsligt och utan förebud. Där det stundom förefaller som om denna regel jäfvades af revolutionära utbrott, visar alltid en djupare granskning, att det nya länge på förhand förberedts och att hvad som föll med brak och dån blott var gamla former, hvarur lifvet redan flytt och som ej längre kunde hålla sig uppe i en redan nyvorden omgifning.
Jag vet att mallen citat finns, men man kanske inte vill ha de blå citationstecknen. Jan Arvid Götesson (diskussion) 23 juni 2017 kl. 09.41 (CEST)
Det är som sagt inga problem att använda kolon i en artikel om det är motiverat. Jag vet inte om konsensus är att indrag vid citat alltid ska hanteras med mallen {{citat}}, men enligt stilguidens sida Wikipedia:citat är det inte tvingande, och jag tycker inte det ska vara tvingande. Samtidigt har alla rätt att ändra, så länge det är en förbättring. Så testa helt enkelt, och kanske be om fler åsikter på Wikipedia:Bybrunnen eller Wikipedia:wikipediafrågor så att inte bara de som är intresserade av Branting hör av sig i en generell stilfråga.--LittleGun (diskussion) 23 juni 2017 kl. 10.27 (CEST)
Jag skulle ha förklarat vilket råd det var jag fick om kolon. Så här skrev en hjälpsam person: ”Använd inte kolon för indrag i artikelnamnrymden. Kolon i wiki ger listelement i html vilket gör dikten orepresentabel i webbläsare för synskadade.” Det lät som en relevant synpunkt. Jan Arvid Götesson (diskussion) 23 juni 2017 kl. 11.17 (CEST)
Vi använder standardmässigt kolon för referenser i toppen av avsnitt och artikeln, vilket ju dock inte är substansdelen. Om du anser citat är viktigt som substans kanske du ändå bör använda {{citat}}, men om du kan acceptera att några läsare inte kan se den är väl kolon en möjlighet. Även att lämna et blanktecken i början av en rad ger indragning men det brukar vi se som fult/olämpligt.Yger (diskussion) 23 juni 2017 kl. 11.29 (CEST)
Där ser man, jag visste inte att det kunde påverka för synskadade. Nu när inläggen finns på Wikipediafrågor hoppas jag någon kan svara på hur man ska göra indrag annars som inte stör för synskadade. Stör inte mallar också t ex?--LittleGun (diskussion) 23 juni 2017 kl. 11.35 (CEST)
I wikipedia:citat anges också att "Taggarna <blockquote> och </blockquote> kan användas när man vill citera ett längre stycke text." Det kanske är något?--LittleGun (diskussion) 23 juni 2017 kl. 11.46 (CEST)
Tack, blockquote var det jag sökte efter. Jan Arvid Götesson (diskussion) 23 juni 2017 kl. 12.15 (CEST)


ORES, Bevakningslistan och Translatewiki[redigera | redigera wikitext]

På Wikidata finns det i bevakningslistans "teckenförklaring" en rad med texten:

"r This edit may have problems and should be reviewed (more info)"

Någon händig på Translatewiki kanske vill göra en insats för Ärans och Hjältarna språk! -- Innocent bystander (diskussion) 23 juni 2017 kl. 10.52 (CEST)