Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:


Senaste frågorna från Fikarummet:[redigera | redigera wikitext]

Fråga från Fikarummet:

Föreläsning från Wikipedia-kunnig?[redigera | redigera wikitext]

Hej,

Sotenäs bibliotek har nyligen fått pengar från Statens kulturråd för att stärka sin digitala verksamhet. Bland annat planerar vi att starta en wikipedia-grupp kring bygdehistoria. Det finns flera aktiva historiska föreningar i Sotenäs och de är intresserade av att medverka. Vi skulle nu vilja komma i kontakt med en kunnig wikipedia-användare som kan tänka sig att hålla en föreläsning om grunderna i wikipedia, hur det fungerar och vilka artiklar och vilket arbete som kan vara intressant att publicera. Kan någon här hjälpa mig att komma i kontakt med en sådan person? OBS! Arbetet i wikipedia-gruppen utförs ideellt, men vi har möjlighet att arvodera en föreläsare. Maila mig gärna på carl.forsberg@sotenas.se

Med vänliga hälsningar, Erik Ringborg (diskussion) 27 juni 2018 kl. 10.18 (CEST)

Kul! Om du inte får något mer direkt napp här så kontakta Wikmedia Sverige som är en stödförening till Wikipedia: Wikimedia Sveriges webbplats. Jag förstår att Sotenäs ligger nära Göteborg, så jag rekommenderar absolut ett besök på någon av deras wikifikor eller skrivstugor, så får du träffa engagerade Wikipedianer. De har bland annat ett fika redan på måndag 2 juli, klockan 18 på Condeco, Condeco, Fredsgatan 14 (vid Harry Hjörnes plats). Och på tisdag 3/7 en skrivstuga på Göteborgs Lagerhus.
57°42′7.85″N 11°57′12.6″Ö / 57.7021806°N 11.953500°Ö / 57.7021806; 11.953500. Det är bara att dyka upp mellan 14 och 20 där. Här är mer träffar: wikifika.se. Lycka till!--LittleGun (diskussion) 27 juni 2018 kl. 10.46 (CEST)
Hej, Jag har pratat med Carl, och tagit upp göteborgsgemenskapens förträfflighet. Eller är det någon som har koll på om någon användare i Bohuslän gillar och är bra på att föreläsa och inspirera för ännu lokalare koppling? Jag kontaktar Göteborgarna med det vi pratade om så länge. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 27 juni 2018 kl. 11.20 (CEST)

Omstuvning av länkar hos länsstyrelserna[redigera | redigera wikitext]

Länsstyrelserna har byggt om sina webbplatser, bland annat har alla länkar till artiklar om naturreservat gjorts om.Vi har alltså ett stort antal artiklar med länkröta. IAB har just börjat bearbeta detta, men alla sidor har inte arkiverats hos Internet Archive så boten markerar vissa länkar som döda. Sidorna finns dock kvar, men har blivit svårare att hitta, då de inte längre går att hitta via ett ämnesträd utan bara kan hittas via en överdrivet komplicerad söktjänst. Inga problem om man vet vad naturreservatet heter, men det blir svårt att hitta nya naturreservat som man inte känner namnet på eller exakt utbredning för. Just nu gäller det dock i första hand att åtgärda döda länkar, något jag tänker att fler är intresserade av att hjälpa till med. /Ascilto (diskussion) 24 juni 2018 kl. 20.31 (CEST)

Och här är länken till sökfunktionen. Det går att filtrera, söka per län, eller via en karta.--Historiker (diskussion) 24 juni 2018 kl. 20.37 (CEST)
Jag har nu uppdaterat ett antal kulturreservat i Götaland.--Historiker (diskussion) 24 juni 2018 kl. 21.11 (CEST)
De verkar inte ha fått ordning på ombyggnaden ännu. Jag sökte på insource:http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur och fick 490 träffar. I den första sökträffen hittade jag http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/lanets-naturreservat/goteborg/anggardsbergen/Pages/index.aspx. Klick på den gav som väntat "404 - sidan hittades inte". Sökning via kartfunktionen gav https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/besok-och-upptack/naturreservat/anggardsbergen.html. Klick på den gav ... "404 - sidan hittades inte". Principerna för omstruktureringen verkar inte omöjlig att gissa sig till (Asciltos och Historikers ändringar ser likadana ut). Blir omstruktureringen konsekvent genomförd borde länkarna gå att konvertera automatiskt. Plumbum208 (diskussion) 24 juni 2018 kl. 21.17 (CEST)
Jag provade med botändring och det gick tämligen bra. Dock Lövsjö ängar hade fått ett förlängt namn. Och Torne bokskog har de stavat fel på urlen (boksskog).Yger (diskussion) 1 juli 2018 kl. 10.51 (CEST)
Jag har sökt på ett antal naturreservat med den nya söktjänsten och det verkar snarare vara regel än undantag att de i dagsläget saknar sidor hos länsstyrelserna, åtminstone vad gäller Västra Götalands län. Då jag använt kartsökfunktionen torde det inte bero på ändrade namn eller felstavningar. /Ascilto (diskussion) 1 juli 2018 kl. 12.24 (CEST)
Jag tror mig kunna fixa alla dessa länkar till naturreservat de närmaste dagarna. För kulturreservaten verkar det vara krångligare, men de är å andra sidan inte så många. Ändringen de gjort är knäpp, både ur url och sidstruktursynpunkt och att de gör om siten från en fakta lista till en försäljningsgrej, där ingen hittar. Och de har inte klarat av kartinterfacet Men vi har ju bara att följa deras ändringar.Yger (diskussion) 1 juli 2018 kl. 13.16 (CEST)
Jag har nu gått igenom de 126 skapade i Kronobergs län (där ytterligare tre saknar artiklar). För 12-14 fick jag justera kopplingen wikipediaartikel-Wikidata. Sedan var det knappt 10 fall där min enkla bot inte klarade av konvertera namnet rätt. Men sedan var det ett otal problem med namnen på reservaten, tre fall av enkel s som skall vara dubbel s, problem med domänreservaten och andra problem. Sammantaget klart görbart men mycket mer pill än jag trott. Jag får se om jag går vidare med detta som annars ser ut att vara en bra början att fixa till dessa artiklar mha Wikidata.1 juli 2018 kl. 20.54 (CEST)~
Inte nog med detta. Det är även problem med beslutssidorna, det vill säga länsstyrelsernas beslut om inrättande av kulturreservat. Exempel är Kvarnstensbrottet i Östra Utsjö och länken beslutet 3 november 2003.--Historiker (diskussion) 1 juli 2018 kl. 21.45 (CEST)
Detsamma gäller alla pressmeddelanden om nyinrättade reservat, puts väck hos länsstyrelserna men de finns kvar hos Mediearkivet Retriever, som man dock inte kan länka till. /Ascilto (diskussion) 1 juli 2018 kl. 21.58 (CEST)
Jag har nu ändrat baslänken för reservaten i de flesta länen. Jag kunde dock inte genomföra detta fullt ut då de var för dåligt genomfört hos länsstyrelserna i Stockholms och Västra Götalands län, se mer om detta på Wikipedia:Projekt naturreservat.Yger (diskussion) 13 juli 2018 kl. 10.52 (CEST)

Hjälp med ett Wikidataobjekt som skulle varit en property[redigera | redigera wikitext]

Jag upprättade ett objekt på Wikidata (Q55235918), som egentligen skulle ha varit en property. Det är möjligt att den redan finns, men jag har inte lyckats hitta den. Kan någon som är mer kunnig än jag på det tekniska rätta till mitt misstag? Det är enklare att ta upp det här, där jag kan skriva på svenska. Tostarpadius (diskussion) 28 juni 2018 kl. 12.00 (CEST)

Det felaktiga objekt är nu, efter rensning av uttalanden, ihopslaget med Dansk kvindebiografisk leksikon (Q259197). Det finns flera tusen properties att leta bland, men om propertyn för "Dansk kvindebiografisk leksikon ID" redan funnes, borde den återfinnas i d:Category:Denmark-related_properties (men det är ingen garanti för det).
För att skapa nya properties behöver man lägga upp ett "ärende" för detta på d:Wikidata:Property proposal. Det behövs lite uppgifter om hur propertyn är tänkt att användas, uppgift om förväntat färdigställande (P2429), hur format för URL (P1630) och format som reguljärt uttryck (P1793) ska se ut och så vidare. Om förslaget får stöd skapas sedan propertyn av en admin på Wikidata efter någon vecka och kan därefter börja användas. --Larske (diskussion) 28 juni 2018 kl. 12.46 (CEST)
Enligt den här sökningen är ett vanligt format som används http://www.kvinfo.dk/side/170/bio/ följt av ID bestående av enbart siffor (0-9), i till exempel da:Tina Kiberg. Men det verkar också vanligt med länkar som slutar på /origin/170/, till exempel i da:Karen Ankersted. De verkar genomgående vara ganska "döda". Detta bör redas ut innan man kan specificera hur propertyn ska fungera. --Larske (diskussion) 28 juni 2018 kl. 13.07 (CEST)
Bland de 419 länkarna i svwp I svwp verkar det vara vanligast med länkar som slutar på /origin/170/ och mindre vanligt med http://www.kvinfo.dk/side/170/bio/ följt av siffror trots att de förstnämnda är om inte döda så mycket "trögladdade". Jämför
med
för Kristina av Danmark
--Larske (diskussion) 28 juni 2018 kl. 16.39 (CEST)
Det hela föranleddes av att jag skapade objektet för Petrine Fredstrup. Tostarpadius (diskussion) 28 juni 2018 kl. 19.59 (CEST)
Och tanken är att det skall finnas med bland auktoritetsdata. Tostarpadius (diskussion) 28 juni 2018 kl. 20.00 (CEST)
Det verkar inte som om online-versionen av "Dansk Kvindebiografisk Leksikon" fungerar för tillfället. --Larske (diskussion) 30 juni 2018 kl. 15.22 (CEST)
Nu är den igång igen. Tostarpadius (diskussion) 14 juli 2018 kl. 16.24 (CEST)

En rödlänkad kategori i flera tusen artiklar[redigera | redigera wikitext]

Kategori:Pages using Timeline ligger för närvarande i över 16000 artiklar. Kan någon få bort detta?--Bruno Rosta (diskussion) 1 juli 2018 kl. 21.59 (CEST)

Jag tippar att detta är en ny funktion som Wikimediaprogamvaran har. Nu är kategorin skapad (så att den inte lyser rött) och gjord som en dold kategori (så att den inte syns om man inte har begärt det i sina inställningar). Kategorin är placerad i Kategori:Mediawiki spårningskategorier. --Larske (diskussion) 1 juli 2018 kl. 22.28 (CEST)
Tillägg: Jag har också försökt översätta av kategorinamnet till svenska, med det kanske ett tag innan det slår igenom. --Larske (diskussion) 1 juli 2018 kl. 22.47 (CEST)
Jag flyttade kategorin till svenska namnet nu när översättning finns. Anledningen till kategorin verkar vara att utvecklarna diskuterat att avveckla <timeline>-taggen för att istället helt övergå till <graph>-taggen (Kategori:Sidor med grafer). /EnDumEn 1 juli 2018 kl. 23.36 (CEST)
Kategori:Sidor som använder Timeline. --Pipetricker (diskussion) 4 juli 2018 kl. 15.22 (CEST)

Redigering av listor över OS-medaljörer[redigera | redigera wikitext]

Jag tänkte äntligen lägga in de länge efterfrågade saknade uppgifterna i Lista över manliga OS-medaljörer i löpning (och flera liknande listor), men de tabellerna är ju placerade på separata sidor och problemet är, att jag inte kommer ihåg hur man hittar till sådana sidor (tabellsidorna)?--Bemland (diskussion) 4 juli 2018 kl. 03.43 (CEST)

De ligger i mallar som du hittar genom att gå in i redigeringsläge och scrolla ned till botten av sidan där rubriken Mallar som används på den här sidan: finns. De är mer eller mindre konsekvent namngivna i stil med Mall:OS-medaljörer i friidrott: 100 m herrar och om du vill göra det riktigt smidigt så kopierar du bara hela medaljtabellerna härifrån så blir det enhetligt med resten av medaljlistorna. Det är bara att lägga till <noinclude>[[Kategori:OS-mallar|Namn på mallen]]</noinclude> i slutet av mallkoden. Murmeldjuret (diskussion) 4 juli 2018 kl. 03.57 (CEST)
 1. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 1 500 m herrar
 2. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 10 000 m herrar
 3. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 100 m herrar
 4. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 110 m häck herrar
 5. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 2 500 m hinder herrar
 6. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 2 590 m hinder herrar
 7. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 200 m herrar
 8. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 200 m häck herrar
 9. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 3 000 m hinder herrar
 10. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 3 200 m hinder herrar
 11. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 4 000 m hinder herrar
 12. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 400 m herrar
 13. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 400 m häck herrar
 14. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 5 000 m herrar
 15. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 5 miles herrar
 16. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 60 m herrar
 17. Mall:OS-medaljörer i friidrott: 800 m herrar
 18. Mall:OS-medaljörer i friidrott: Maraton herrar
 19. Mall:OS-medaljörer i friidrott: Terränglöpning herrar
Nirmos (diskussion) 4 juli 2018 kl. 04.10 (CEST)
Tack för er information! Ja, då minns jag hur det är upplagt, så då är det bara att ge sig på det då...--Bemland (diskussion) 4 juli 2018 kl. 05.01 (CEST)

En helt felaktig bild i en artikel[redigera | redigera wikitext]

I artikeln Soni Malaj finns bilden Fil:ESC 2007 Serbia - Marija Serifovic - Molitva (2).jpg. Det ser ut som om bilden föreställer henne, vilket den inte alls gör. Bilden visar istället sångerskan Marija Šerifović som vann Eurovision Song Contest 2007. Bilden har alltså inget i artikeln att göra. Jag hittar inte wikikoderna för att ta bort bilden. Kan någon åtgärda detta?

Jag vill dessutom påpeka att samma vansinne finns i den franska artikeln om Soni Malaj, se fr:Soni Malaj. Kan någon åtgärda detta problem även där?--Bruno Rosta (diskussion) 5 juli 2018 kl. 02.54 (CEST)

Bilden fanns på Wikidata men är nu borttagen därifrån. Tostarpadius (diskussion) 5 juli 2018 kl. 02.59 (CEST)
Vad bra! Tack för hjälpen!--Bruno Rosta (diskussion) 5 juli 2018 kl. 03.25 (CEST)

Skillnadssida med rader i fel ordning[redigera | redigera wikitext]

den här skillnadssidan ser det ut som om ordningen mellan 2017 och 2018 är omkastad så att 2017 kommer sist i listan, men så är det inte i verkligheten.

Är det någon som har sett den här typen av fel tidigare? Är det möjligen redan felrapporterat? --Larske (diskussion) 5 juli 2018 kl. 06.01 (CEST)

Phabricator: T197157: New diffs show lines in the wrong order, verkar vara samma fel. Jag skriver en kommentar där med en länk till din diff, eftersom årtalsordningen gör felet lätt att se. --Pipetricker (diskussion) 5 juli 2018 kl. 11.08 (CEST)

En felaktig kategori[redigera | redigera wikitext]

Kategori:Articles using Billboard ID with invalid artist ligger i flera artiklar. Kan någon få bort detta?--Bruno Rosta (diskussion) 5 juli 2018 kl. 06.22 (CEST)

Detta är en åtgärdskategori som kommer från mallen {{BillboardID}} som importerats till svwp av Kuriosatempel. Jag har kommenterat bort inläggning av artiklar i kategorin, som därmed tömts, från mallen eftersom mallen kräver ett stort antal undermallar varav bara {{BillboardID/R}} ännu finns på svwp. Jämför med enwp där alla dessa mallar finns. --Larske (diskussion) 5 juli 2018 kl. 07.22 (CEST)
Tack för hjälpen!--Bruno Rosta (diskussion) 5 juli 2018 kl. 13.17 (CEST)

Felaktig kategori?[redigera | redigera wikitext]

Kategori:Illustrationsbehov-s län ligger i artikeln Fästeredssund. Kan någon få bort detta?--Bruno Rosta (diskussion) 7 juli 2018 kl. 23.12 (CEST)

Fixat Fixat Någon hade tagit bort Ulricehamns kommun (Q382808) som liggande inom administrativt område (P131) för Fästeredssund (Q33110384) i Wikidata. --Larske (diskussion) 7 juli 2018 kl. 23.26 (CEST)
Tillägg apropos illustrationsbehov:
På den här zoombara kartan visas alla småorter och tätorter (nuvarande eller tidigare) i Sverige, totalt cirka 7 000, med en färg på kartpricken som visar om det finns en bild eller ej i Wikidata för respektive objekt. Det går att visa valfri "färg" via lagerikonen uppe till höger.
Och här är en topplista som visar, per nuvarande eller tidigare län, andelen orter som har en bild i Wikidata. Kristianstads län toppar med 72 procent (65 av 90 orter) medan Gävleborgs län ligger lägst med 30 procent (257 av 869 orter). I absoluta tal toppar Västra Götalands län med 2 193 orter varav 841 (38 procent) har bilder och Skåne län där 853 av de 1 494 orterna (57 procent) har bilder.
--Larske (diskussion) 8 juli 2018 kl. 00.38 (CEST)

Röd länk med kolon syns inte[redigera | redigera wikitext]

När jag nyss redigerade Arbetarnas bildningsförbund upptäckte jag att en sån här länk inte syns i förhandsgranskningen: [[HSB:s Riksförbund]]. Någon som sett samma sak eller kan förklara varför? PS: den syns inte här heller efter att jag sparat redigeringen, men ni kan kolla att den finns i wikitexten. Det borde vara en röd länk, USA:s president som är blå syns däremot. Plumbum208 (diskussion) 8 juli 2018 kl. 14.17 (CEST)

Kan det vara högsorbiska Wikipedia som spökar? Turgenjev (diskussion) 8 juli 2018 kl. 14.55 (CEST)
Ja, eftersom hsb: är språkprefixet för högsorbiska så orsakar frågans länk [[HSB:s Riksförbund]] inte en normal länk i texten, utan i stället en länk under rubriken "Språk" i sidans vänstermarginal, till (den sannolikt icke-existerande) artikeln "S Riksförbund" på högsorbiska Wikipedia (Hornjoserbsce). En artikel kan alltså inte ha ett namn som börjar med ett språkprefix eller annat prefix med särskild betydelse. --Pipetricker (diskussion) 8 juli 2018 kl. 16.27 (CEST)
Eftersom vi inte ska ha den felaktiga högsorbiska-länken i den här sidans vänstermarginal kommer jag senare ta bort den länken från frågan. --Pipetricker (diskussion) 8 juli 2018 kl. 16.55 (CEST)
Klurigt, tack så mycket! Plumbum208 (diskussion) 8 juli 2018 kl. 17.03 (CEST)
Se även: Varför går det inte att länka till "EU:s flagga"? --Pipetricker (diskussion) 8 juli 2018 kl. 19.24 (CEST)
Det går dock att låta länken se ut så, under förutsättning att den går till en sida som heter något annat. Tostarpadius (diskussion) 13 juli 2018 kl. 00.10 (CEST)

Tabellformatering[redigera | redigera wikitext]

En snabb kort fråga - går det att högerställa siffror i tabeller?

Stringence (diskussion) 9 juli 2018 kl. 19.41 (CEST)

Ja. Editera och se koden.
Vänsterjusterad Centrerad Högerjusterad
121 122 123
TernariusD 9 juli 2018 kl. 19.56 (CEST)
Vill du ha vänsterjusterad text skriver du:
| style="text-align:left" | Etttvåett / TernariusD 9 juli 2018 kl. 20.08 (CEST)
Och om du vill ha högerjustering i alla celler i tabellen kan du skriva så här:
{| class="wikitable" style="text-align:right;"
kolumn 1 kolumn 2 kolumn 3
121 122 123
313 314 315
De celler som inte ska vara högerjusterade får du då hantera separat, så här:
Modell Beställda Levererade Återstår I tjänst W/O
A318 80 80 0 67 13
A319ceo 1 489 1 469 20 1 446 23
A319neo 56 0 56 0 0
--Larske (diskussion) 9 juli 2018 kl. 20.33 (CEST)

Internt fel[redigera | redigera wikitext]

[W0ScMwpAME4AAJ97IlQAAAAN] 2018-07-10 11:44:51: Allvarligt undantag av typen "Exception".

Jag får detta meddelande när jag försöker redigera i ett flertal artiklar/diskussionssidor, på min smarttelefon. Vad är det för fel? Först hände det i artikeln I vår Herres hage.

Mvh TJ Lusitanias (diskussion) 10 juli 2018 kl. 14.16 (CEST)

 • Kolla först: Får du fortfarande felet efter att du stängt av och satt på telefonen? Får du felet om du redigerar med en annan telefon? Får man samma fel om man redigerar samma sidor med ett annat Wikipediakonto med din telefon?
 • För att någon (inte jag) ska kunna hjälpa dig bör du sedan tala om: Mobil vy eller stationär vy, eller en app? iOS eller Android eller ...? Vilken version? Vilken mobil (och version)?
--Pipetricker (diskussion) 10 juli 2018 kl. 15.43 (CEST)
Jag fick samma sorts fel alldeles nyss när jag försökte spara en annan artikel (Helsingfors bokmässa). Redigerar på en data. Det tog några försök men till slut sparades artikeln. --Vesihiisi (diskussion) 10 juli 2018 kl. 15.49 (CEST)
På en dator? Så då är det inte mobilrelaterat, och de flesta frågorna jag skrev ovan är irrelevanta (men kan vara bra att komma ihåg vid felsökning). --Pipetricker (diskussion) 10 juli 2018 kl. 16.08 (CEST)
Ja. --Vesihiisi (diskussion) 10 juli 2018 kl. 16.15 (CEST)
Får se om problemet återkommer. Återkopplar här isåfall. Bara jag och Vesihiisi som rapporterat problemet här, än så länge. Mvh TJ Lusitanias (diskussion) 11 juli 2018 kl. 11.21 (CEST)
Jag fick samma problem igår vid 13:30 tiden när jag redigerade min sandlåda via en dator med trådlöst nätverk Janee (diskussion) 11 juli 2018 kl. 15.13 (CEST)

Åtgärdskategori saknas för Mall:Förklaring behövs[redigera | redigera wikitext]

En liten blänkare till vad jag skrev på mallen {{Förklaring behövs}} diskussionssida. Borde den inte ha en åtgärdskategori? Någon mallkunnig? --Fredde 11 juli 2018 kl. 15.57 (CEST)

Samma källa men olika sidor?[redigera | redigera wikitext]

Hej! Om jag vill använda mig av exempelvis en bok som källa i en artikel, men hänvisa till den flera gånger fast till olika sidor i boken --- borde jag (1) Lägga in en ny källhänvisning till samma bok men med annat sidnummer? (2) Skriva exempelvis |sida=51-53, 365-368| i källmallen? (3) Något annat möjligt sätt, t.ex. på enwp har jag sett följande lösning: exempel1[1]:31 [...] exempel2[1]:72 där källa nummer 1 i artikeln på påståendet "exempel1" kommer från sida 31, medan exempel2 kommer från sida 72 i samma bok.

Finns det någon "best practice"? --Treetear (diskussion) 11 juli 2018 kl. 20.53 (CEST)

Hej,
Tyvärr står det inte mycket om saken i Wikipedia:Källhänvisningar; det konstateras bara att "ibid." inte bör användas (vilket jag iofs förstår, ordningen mellan källreferenserna kan ju ändras i samband med kommande editeringar), men det ges inga tips hur en bör göra i stället. Min egen lösning är att under "== Källor ==" ha en underavdelning "=== Bokkällor ===" där jag tar upp den fullständiga referensen till bokkällan i fråga, fast utan sidor, och sedan en underavdelning "=== Referenser ===" (eller Fotnoter eller något liknande) där jag lägger den egentliga referenslistan. De olika radreferenserna skriver jag sedan med samma typografi som Bokref-mallen men i kondenserad form med bara författare, titel, ev. årtal och sidangivelse angivna, exempel <ref>Anna Anderson (2011). ''Den monetära revolutionen i mellankrigstidens Liechtenstein''. sid. 10–12</ref>, vilket alltså blir: "Anna Anderson (2011). Den monetära revolutionen i mellankrigstidens Liechtenstein. sid. 10–12". Andra medarbetare med större kännedom om professionella referenssystem kan säkert ge dig andra och bättre råd. / TernariusD 11 juli 2018 kl. 21.58 (CEST)
Ungefär det som Ternarius föreslår är väl vanligast, men med verknamnet uteslutet. Har en författare utkommit med flera böcker samma år sätter man istället en gemen efter årtalet: "Einstein (1905a), sid. 2". Detta är inte i enlighet med någon akademisk standard jag känner till utan snarare en hybridform, men fungerar bra för Wikipedia eftersom det dels utnyttjar stödet för fotnoter, dels håller mängden kod i artikeltexten nere.
andejons (diskussion) 11 juli 2018 kl. 23.10 (CEST)

Kunna redigera språklistan?[redigera | redigera wikitext]

Sedan en tid tillbaka syns inte alla språk i listan över länkar till andra språkversioner, utan bara de vanligaste. Detta får man förmoda underlättar för de flesta användare. Men om man (som jag) ofta vill titta i en viss annan språkversion blir det mycket knöligare än innan. Finn det något sätt att konfigurera per användare vilka språk som visas i listan? Rimligtvis vill en användare snabbt komma åt länkar för de språk hin behärskar, men har kanske (i de flesta fall) inget intresse av länkar för språk hin inte behärskar. 83.185.82.49 (diskussion) (Signatur tillagd i efterhand.)

Du kan göra vissa inställningar om du skapar ett konto och loggar in. Thoasp (diskussion) 16 juli 2018 kl. 21.20 (CEST)