Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:

Okategoriserade sidor[redigera wikitext]

Special:Okategoriserade sidor ligger just nu en massa sidor som är kategoriserade, men indikeras som okategoriserade. Kan någon ordna detta med t ex någon bot eller så som tar bort detta. Det räcker med en "noll-redigering" för att aktivera kategorierna i dessa artiklar--Bruno Rosta (diskussion) 1 maj 2016 kl. 03.47 (CEST)

Sidan uppdateras inte så fort någon ändring sker, utan med några dagars mellanrum. Sista uppdateringen var 29 april 2016 kl. 09.20, så ändringar senare än då är inte med. Thoasp (diskussion) 1 maj 2016 kl. 09.09 (CEST)
Det är inte själva sidan Special:Okategoriserade sidor jag pratar om. Jag vet mycket väl när denna uppdateras. Denna uppdateras efter ca 3 eller 4 dagar. Det jag pratar om är de artiklar som indikeras som okategoriserade, trots att de har kategorier. Detta beror på att det ligger någon bugg i systemet som gör att robotskapade artiklar läggs in som okategoriserade, trots att de har kategorier. Därför efterlyser jag att en bot tar bort denna felaktiga indikering på själva artiklarna. Den är över 200 artiklar det rör sig om just nu, så detta orkar man inte göra för hand--Bruno Rosta (diskussion) 1 maj 2016 kl. 13.53 (CEST)
Felet är phab:T117332.
Man kan använda Wikipedias API för att få bort de felaktigt okategoriserade sidorna. Med https://sv.wikipedia.org/w/api.php?action=purge&forcelinkupdate=1&generator=querypage&gqppage=Uncategorizedpages&gqplimit=37 fixas de 37 sidor som nu sägs sakna kategorier. Sidorna borde tas bort från Special:Okategoriserade sidor nästa gång listan uppdateras. /EnDumEn 14 maj 2016 kl. 18.28 (CEST)

Märke vid felkategorisering[redigera wikitext]

Är det tekniskt möjligt att göra ett märke som utlöses vid inläggning av kategorier i namnrymden Användare? Undantaget Kategori:Wikipedia:Om användare och dess underkategorier. – GeMet [diskussion] 11 maj 2016 kl. 14.52 (CEST)

Ja, men man måste då nämna varje kategori som ska undantas och det är väldigt många. Listan över kategorier som ska undantas behöver dessutom hållas uppdaterad, så det blir praktiskt omöjligt. Svensson1 (diskussion) 14 maj 2016 kl. 18.47 (CEST)

Wikistream[redigera wikitext]

Är det någon som vet om wikistream är nere just nu, eller är det bara för mig som det strular? Stickekott (diskussion) 11 maj 2016 kl. 17.23 (CEST)

Felet är Uncaught TypeError: Cannot read property 'msie' of undefined och kommer från rad 18 i jquery.ba-bbq.min.js. Det har att göra med att $.browser inte finns i jQuery från och med version 1.9. Nirmos (diskussion) 11 maj 2016 kl. 20.05 (CEST)
Nu funkar wikistream igen. Mvh Luriflax (diskussion) 11 maj 2016 kl. 21.24 (CEST)
Japp, nu funkar det för mig med igen. Stickekott (diskussion) 11 maj 2016 kl. 21.34 (CEST)

Stickekott, Luriflax: Jag har gjort en finess som tillåter en att se en automatuppdaterad version av SÄ på Wikipedia:Senaste ändringar/Flöde. Fördelen jämfört med wikistream är att märken syns, och det är inte nödvändigt att hovra över någon ikon för att se vilken användare som har gjort redigeringen (användbart eftersom det tillåter en att mentalt filtrera bort bekanta namn). Om det låter intressant kan ni kryssa i finessen här och säga vad ni tycker. Nirmos (diskussion) 12 maj 2016 kl. 04.00 (CEST)

Nirmos: Du jobbar riktigt fort! Ska testa den under dagen. Stickekott: här är ursprungskoden och här är min fork. Den lyssnar till alla ändringar på svenska wikimedia-projekt. I nuläget visar den bara ändringar och inte nya sidor, nya användare, blockeringar och dylikt. Hade tänkt bygga vidare bland annat med olika filter och en möjlighet att importera en lista för dölja redigeringar av betrodda användare. Mvh Luriflax (diskussion) 12 maj 2016 kl. 08.08 (CEST)
Tackar både Nirmos och Luriflax. Jag ska kolla mer på detta senare i kväll efter jobb och träning. Tittade dock lite snabbt på det efter lunchen och det jag hann se såg bra ut. Men kollar som sagt på det mer senare i kväll. Stickekott (diskussion) 12 maj 2016 kl. 14.30 (CEST)
Jag har pillat lite mer idag så nu syns även skapande av nya sidor men har inte lagt in någon särskild formatering för dem. Tror inte jag ska lägga allt förmycket jobb på detta då jag misstänker att det flödet Nirmos bygger kommer vara till hjälp för fler. Mvh Luriflax (diskussion) 12 maj 2016 kl. 14.34 (CEST)
Nu så har jag tittat lite mer på era varianter och tycker att ni båda gjort ett riktigt bra jobb! Jag har dock hittat några saker som jag hade velat ha med eller ha ändrat.
När jag jämför era 2 varianter så ligger artikelnamnet före användarnamnet i ena varianten och i andra varianten tvärt om. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vilken ordning jag gillar bäst. Det som slår mig är att det som ligger först går snabbt att registrera för hjärnan och sortera ut, men det som ligger efter blir förskjutet och tar längre tid att få en "sortering" på. Här skulle man kanske kunna få till det i kolumner så att både användarnamn och artikelnamn står prydligt under varandra. Det skulle underlätta när det är ett stort antal ändringar som kommer in samtidigt.
När det gäller hur många rader som visas så vet jag inte riktigt vad som kan vara lagom, men det känns som lite väl lite med 10 rader som finns i Nirmos variant. Just scrollrutan som Luriflax har är i sin variant är en sak som jag saknar i Wikistream.
Om man kan få med både märken och redigeringskommentarer så hade det varit bra. Likaså kanske ändringsstorlek och klockslag kan vara bra ibland. Men det får samtidigt inte bli för mycket data heller då det lätt kan bli rörigt. Det gäller som sagt att hitta en lagom nivå. Men här är väl problemet att man kanske använder flödena på olika sätt. Det mest optimala hade ju varit om man kunnat slå på eller av vilken data man vill se på via kryssrutor eller liknande. Stickekott (diskussion) 13 maj 2016 kl. 02.15 (CEST)
Stickekott: Nu har jag knåpat ihop en ny version här. Det som är nytt är att den listar även andra typer av händelser utöver redigeringar och markerar dem med en liten symbol beroende på vilken typ av ändring det är. Min tanke med formateringen är att det snabbt ska gå att avgöra om det är möjligt klotter eller inte och därför satte jag användarnamnet först (användare du känner igen klottrar troligen inte). Just nu är dispositionen projektikon (länk till senaste ändringar) - eventuell symbol - användarnamn (länk till användarens bidrag) - artikel (länk till senaste versionen) - storleksförändring - redigeringskommentar. Jag har valt att inte ta med en tidsstämpel dels för att den kommer i Unix-tid och jag varit lat men främst för att jag vill hålla nere mängden information för läsbarhetens skull. Om jag har lugnt på jobbet nästa vecka kan det tänkas att jag bygger möjlighet för användaren att själv anpassa utseendet. Mvh Luriflax (diskussion) 13 maj 2016 kl. 20.41 (CEST)

Möjligt klotter?[redigera wikitext]

Tjena! Jag skrev artikeln Thor Nis Christiansen‎ och la upp den. Jag undrar varför det står "möjligt klotter" i loggen? Avtrubbad (diskussion) 13 maj 2016 kl. 09.30 (CEST)

Vissa ord triggar klotterfiltret. Det betyder inte att allt som märks "misstänkt klotter" är klotter, som i detta fallet. Jag misstänker det beror på orden "sex" och "nekrofil", men är inte säker. Artikeln kommer inte att raderas (den var intressant). MVH Adville (diskussion) 13 maj 2016 kl. 09.44 (CEST)

Wikidata[redigera wikitext]

När jag försöker lägga in svenska sidor där får jag budskapet "Forbidden". Vad har hänt? Tostarpadius (diskussion) 13 maj 2016 kl. 12.03 (CEST)

Nu fungerar det för mig, men inte inatt och inte då jag skrev inlägget. Tostarpadius (diskussion) 13 maj 2016 kl. 12.43 (CEST)
Nu hände det igen. Tostarpadius (diskussion) 17 maj 2016 kl. 20.48 (CEST)
Jag har lagt in ett trettiotal svenska sidor idag utan något sådant. JohanahoJ (diskussion) 17 maj 2016 kl. 21.47 (CEST)
Ja, nu fungerar det för mig också. Tostarpadius (diskussion) 17 maj 2016 kl. 23.32 (CEST)
Nu har det börjat krångla igen. Det har hänt när jag arbetat från olika datorer och servrar. Tostarpadius (diskussion) 23 maj 2016 kl. 15.30 (CEST)
Och nu fungerar det. Tostarpadius (diskussion) 23 maj 2016 kl. 17.57 (CEST)

Problem vid förhandsgranskning och sparande av artikel[redigera wikitext]

Jag har märkt de senaste typ två veckorna att om man inte förhandsgranskat en artikel på ett tag så brukar det oftast komma upp en ljusröd varningsskylt längst ner med följande text "Ett fel uppstod när dina ändringar skulle förhandsgranskas. HTTP error: error", det försvinner dock när man förhandsgranskar igen. Jag själv använder Firefox som webbläsare och det händer då och då att när man ska spara en artikel så blir man flyttad till en grå sida med ett felmeddelande med följande text "Säker anslutning misslyckades. Anslutningen till servern bröts under hämtningen av sidan. Sidan du försöker se kan inte visas eftersom autenticiteten för mottagen data inte kan verifieras." Går man tillbaka och trycker igen på spara så sparas artikeln. När jag skrev de här inlägget så kom det där felmeddelandet om "HTTP error: error" upp igen när jag skulle förhandsgranska inlägget. Hm. Är det nån annan som har dessa "problem"? DIEXEL (diskussion) 14 maj 2016 kl. 14.52 (CEST)

Jag har märkt något liknande de senaste dagarna. --Larske (diskussion) 14 maj 2016 kl. 14.56 (CEST)
Jag har haft liknande problem idag. Använder Firefox.--Chandra Varena (diskussion) 14 maj 2016 kl. 15.20 (CEST)
en:WP:Village pump (technical)/Archive 146#Annoying "Secure connection failed" --Pipetricker (diskussion) 14 maj 2016 kl. 17.42 (CEST)

Märklig ruta[redigera wikitext]

Längst upp på Special:Bidrag/Innocent bystander ser jag en märklig ruta. Den innehåller tre delar, en länk till Special:Önskade sidor märkt "Ny sida", en länk till Commons uppladdningstjänst märkt "Ladda upp media" och en länk till den där funktionen: "Innehåll Översättning" som NH döpte den till på BB för ett tag sedan. Det märkliga är dock att jag inte ser denna ruta i någon annan användares bidragslista och jag ser det inte på något annat projekt och jag ser den inte om jag är inloggad som någon annan. Är jag särskilt utvald av inutvecklarna på något sätt eller vad har hänt? -- Innocent bystander 14 maj 2016 kl. 15.35 (CEST)

Rutan dyker upp för att du har "Innehållsöversättning" ikryssad under Betafunktioner. --Larske (diskussion) 14 maj 2016 kl. 16.00 (CEST)

Flaggmallar?[redigera wikitext]

Vad är syftet med flaggmallar? Jag skapade Mall:Flagga/Tuva men det verkar som om mallen är totalt värdelös(?), då det som egentligen behövdes för att få flaggmallen att fungera är Mall:Landsdata Tuva. Verkar inte som om Mall:flagga behövs för att landsdatamallen ska funka heller, då Mall:Landsdata Kalmuckien funkade utmärkt utan den. --Skottniss (diskussion) 18 maj 2016 kl. 19.01 (CEST)

Jag har kopierat frågan till Malldiskussion:Flagga#Vad är syftet med denna mall? och föreslår att diskussionen fortsätter där. --Pipetricker (diskussion) 22 maj 2016 kl. 19.47 (CEST)

Länkar saknas på sidan "Sidor som länkar hit"[redigera wikitext]

De tre länkarna "Dölj inkluderingar", "Dölj länkar" och "Dölj omdirigeringar" saknas. Felet tycks finnas på nästan alla andra språkversioner också, dock inte på t.ex. engelska, norska och isländska. Exempel: På denna sida ska dessa länkar finnas: Dölj inkluderingar, Dölj länkar, Dölj omdirigeringar. Vad kan detta bero på? Svensson1 (diskussion) 20 maj 2016 kl. 06.04 (CEST)

Orsaken är en misslyckad uppdatering som återställdes, se en:Wikipedia:Village pump (technical)#WhatLinksHere broken, och att återställningen av språkanpassningar (som nämns här) inte gick automatiskt. Detta har åtgärdats, så förhoppningsvis är det bara att vänta lite. --Pipetricker (diskussion) 20 maj 2016 kl. 11.17 (CEST)

Mallen "Ledamöter av Sveriges riksdag för socialdemokraterna under mandatperioden 2006-2010"[redigera wikitext]

Under gårdagen uppdagade en ny användare att den avlidna Margareta Persson (1945–2015) sammanblandats med Margareta Persson (född 1950) (den sistnämnda har i dag fått egen egen artikel).

Med anledning av detta behöver justering göras i mallen "Ledamöter av Sveriges riksdag för socialdemokraterna under mandatperioden 2006-2010" som finns i artikeln Margareta Persson (1945–2015) så att den inte länkar till Margareta Persson som nu är en grensida. För övrigt behöver rubriken på mallen få det långa strecket mellan årtalen (så här: "Ledamöter av Sveriges riksdag för socialdemokraterna under mandatperioden 2006–2010"). Hoppas någon mallkunnig kan lösa detta. Vänligen Pontuz (diskussion) 22 maj 2016 kl. 09.35 (CEST)

Fixat Fixat --Larske (diskussion) 22 maj 2016 kl. 09.54 (CEST)
Det var snabba ryck! Tack! / Pontuz (diskussion) 22 maj 2016 kl. 09.58 (CEST)

Titlar för svenska ambassadörer/sändebud[redigera wikitext]

Hej! Vad tycker ni, ska man skriva "Sveriges sändebud i Köpenhamn", "Sveriges envoyé i Köpenhamn" (eller ambassadör, eller ministre plénipotentiaire) eller "Sveriges sändebud i Danmark", "Sveriges envoyé i Danmark". Problemet kommer ju på 1950-talet, när företrädaren kan ha haft titeln envoyé och efterträdaren titeln ambassadör. /Portunes (disk) 26 maj 2016 kl. 22.39 (CEST)