Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:

Donationer[redigera | redigera wikitext]

Varför använder ni inte swisch? Då hade jag donerat. Mvh

Förklaras på Wikipedia:Wikipediafrågor/Arkiv/2015#Bidrag och Wikipedia:Wikipediafrågor/Arkiv/2016#Betalning. Nirmos (diskussion) 13 februari 2017 kl. 20.57 (CET)
Dvs. du kan swisha, fast till den svenska stödorganisationen Wikimedia Sverige. Se betalningsalternativen och sidfoten på den här sidan.--Paracel63 (diskussion) 16 februari 2017 kl. 04.15 (CET)

Någon bugg eller liknande i någon konstig mall[redigera | redigera wikitext]

Kategori:Sidor med olösta egenskaper ligger i Mall:Taxonbar/Link. Kan någon få bort denna kategori? Och kanske fixa mallen med? Jag vet inte riktigt vad felet är--Bruno Rosta (diskussion) 14 februari 2017 kl. 07.43 (CET)

Fixat Fixat --Larske (diskussion) 14 februari 2017 kl. 09.10 (CET)
Vad bra! Tack för hjälpen!--Bruno Rosta (diskussion) 14 februari 2017 kl. 11.48 (CET)

Mall:Ortsfakta Sverige buggad[redigera | redigera wikitext]

Såg det först i artikeln Katrineholm, punkten visar inte längre ortens plats på kartan. Någon som experimenterar? /Portunes (disk) 14 februari 2017 kl. 11.45 (CET)

@Portunes: Det var en ändring som Silverkey gjorde i natt som inte var helt komplett. Nu ska det vara åtgärdat. --Larske (diskussion) 14 februari 2017 kl. 11.55 (CET)

Hotcatstrul[redigera | redigera wikitext]

Har just flyttat 18 artiklar från Kategori:Japanska regissörer till Kategori:Japanska filmregissörer utan att det slår igenom i kategoriträdet. Kategoribytet syns dock korrekt i själva artiklarna. De 32 jag flyttade strax innan fungerade som vanligt. Vad kan ha hänt? /Ascilto (diskussion) 15 februari 2017 kl. 15.07 (CET)

Kan det vara en cache-grej, dvs att det bara är din webbläsare som inte uppdaterar utan visar gammal info? Åtminstone Takahisa Zeze, som var den senaste du justerade ligger under Kategorin Japanska filmregissörer när jag tittar.--LittleGun (diskussion) 15 februari 2017 kl. 15.24 (CET)
Tack! Det brukar lösas med en null-edit, men så skedde inte nu. /Ascilto (diskussion) 15 februari 2017 kl. 15.35 (CET)

Platsbyte av "[redigera | redigera wikitext]" efter rubriken[redigera | redigera wikitext]

Hej!

Det vore jättebra om ni kunde flytta "[redigera | redigera wikitext]" som står direkt efter rubriken till artiklarna på Wikipedia. Jag jämförde med engelska Wikipedia och de har valt att placera de verktygen på annan plats på sidan. Varje gång man ska googla på rubriken hänger "[redigera | redigera wikitext]" med och det är störande att behöva radera det varje gång istället för att på nolltid kunna trycka ctrl+c>ctrl+t>ctrl+v. Kika gärna på den engelska versionen och ta efter för att glädja mig och andra användare som finner det här irriterande.

Jag har inga problem att markera rubriker utan att redigera-knapparna följer med. De ligger tillräckligt långt ifrån för att man ska kunna markera både från höger och från vänster utan att de ska komma med. Använder du nån specialpekdon eller liknande som minskar precisionen ordentligt? /Grillo (diskussion) 17 februari 2017 kl. 13.20 (CET)
Det kan säkert skilja sig mellan olika webblaäsare också. Vilken använder du? Men det är ändå konstigt om svWP är annorlunda än enWP.--LittleGun (diskussion) 17 februari 2017 kl. 13.24 (CET)
Detta är ett resultat av finessen "Visa [redigera]-länk för att redigera ingressen.", markerar man från höger till vänster händer det att länken hänger med. Abbe98 (diskussion) 17 februari 2017 kl. 13.28 (CET)

Hej igen och tack för svaren! Jag använder Google Chrome. Jag markerar första ordet genom att dubbelklicka på det och sedan kör jag kortkommandot ctrl+shift+höger piltangent. Markerar jag för hand är det självklart inga som helst problem. Då hänger inte "[redigera | redigera wikitext]" med, men för mig som primärt använder mig av tangentbordet och vill att surfandet ska gå så snabbt och smidigt som möjligt hade det underlättat om "[redigera | redigera wikitext]" inte hade hängt med då man använder sig av markering med kortkommandon.

Är det en väldigt gammal version av Chrome? Vad jag kan se finns följande CSS-regel som gör att det inte ska markeras:
.mw-editsection, #jump-to-nav {
	-moz-user-select: none;
	-webkit-user-select: none;
	-ms-user-select: none;
	user-select: none;
}
Nirmos (diskussion) 17 februari 2017 kl. 14.02 (CET)
Med chrome version 56.0.2924.87 så markeras länkarna, vet inte om den är gammal. Däremot så ser de inte markerade ut. Med ctrl+shift+höger markeras ett ord i taget. När det sista ordet i rubriekn markerats följer "[redigera | redigera wikitext]" med, men det syns inte att det markerats. Tar CSS-regeln bara bort markeringen av valet, men inte valet i sig?--LittleGun (diskussion) 17 februari 2017 kl. 14.22 (CET)

Jag använder mig av senaste versionen av Chrome. Dessvärre har jag bristande kunskaper inom webbutveckling så det du skickade om CSS-regler sa mig inte så mycket. Du har rätt i det du skriver om att det inte syns men ändå följer med. Det vore intressant om ni kunde testa att göra samma markering och se ifall ni får andra resultat. Jag skickar med en bild som visar hur det blir för mig. http://puu.sh/u7gF6/edfbdd168e.png

Ok, jag lyckades återskapa problemet nu. Det är helt klart en bugg i Chrome, och det är verkligen begränsat till när det markeras genom att tangentkombinationerna du skrev ned (inget som jag använder). Det är hursomhelst inget som vi på Wikipedia kan eller bör göra något åt. Det får helt enkelt skapas en buggrapport mot Chrome (eller möjligtvis Chromium som Chrome bygger på). Nirmos (diskussion) 17 februari 2017 kl. 14.37 (CET)

Tack för svaret! Ni kan alltså inte flytta på redigera-knapparna, likt den engelska versionen, för att slippa problemet? Om inte ska jag skicka en buggrapport till Chrome och se ifall de kan åtgärda det.

Du säger "flytta på redigera-knapparna, likt den engelska versionen", men på enWP finns också redigeringsknappar vid rubrikerna. Om det enbart är redigeringsknapparna vid huvudrubriken som stör dig, och det här är ett så stort problem för dig, så är nog enklaste lösningen att:
  1. Logga in
  2. hit
  3. Kryssa bort "Visa [redigera]-länk för att redigera ingressen."
  4. Spara inställningarna
Nirmos (diskussion) 17 februari 2017 kl. 15.03 (CET)
Jag testade tangentbordsgenvägen som det hänvisas till med senaste version av Chrome (samma som LittleGun hänvisar till) och det går utmärkt att markera utan att redigeralänken följer med... Faktum är att om jag fortsätter trycka på höger piltangent börjar webbläsaren markera artikeltext och hoppar helt över redigeralänken. Detta gäller både artikelrubrik och underrubriker. Kan det ha att göra med att jag avaktiverat Visual Editor? /Grillo (diskussion) 18 februari 2017 kl. 09.28 (CET)
Testade att logga ut och göra om testet och nej det funkar som ovan då med. /Grillo (diskussion) 18 februari 2017 kl. 09.28 (CET)
Menar du att det ser ut som att det inte markerats? Så är det för mig med. Men när jag väljer att kopiera texten och klistrar in den är redigeralänktexten ändå med. Testade du att kopiera rubriken?--LittleGun (diskussion) 18 februari 2017 kl. 10.12 (CET)
Aaah, nu förstår jag problemet... /Grillo (diskussion) 19 februari 2017 kl. 07.00 (CET)

Burmesisk text fungerar ej[redigera | redigera wikitext]

Hej! Någon som vet varför burmesisk text inte fungerar på Wikipedia? Finns det något plugin till min webbläsare (Firefox) som jag kan ladda ner? /Portunes (disk) 18 februari 2017 kl. 12.05 (CET)

Kan du utveckla vad du menar med "inte fungerar". Jag har senaste version av Firefox och ser en massa text på mywp-motsvarigheten till Bybrunnen, my:Wikipedia:လက်ဖက်ရည်ဆိုင်. Vad ser du? --Larske (diskussion) 18 februari 2017 kl. 12.18 (CET)
Bara fyrkanter med siffror i (till exempel 10 48, 10 16, 10 00) osv /Portunes (disk) 18 februari 2017 kl. 12.21 (CET)
I källkoden på sidan finns följande:
font-family:mm3web,Myanmar3,TharLon,"Masterpiece Uni Sans",Parabaik,Yunghkio,Thanlwin,"Win Uni Innwa",Padauk ,"MyMyanmar Unicode","Myanmar Text","WinUni Innwa",Myanmar2;
Det enda av dessa typsnitt som jag har på min dator är "Myanmar Text", och det resulterar i en massa tecken som jag antar är burmesiska. Men om man inte har något av teckensnitten ovan blir det kanske fyrkanter med siffror. Kolla vilka typsnitt du har. --Larske (diskussion) 18 februari 2017 kl. 12.44 (CET)
För mig fungerar burmesiska tecken till och med på mobiltelefonen där första tecknet i min signatur inte fungerar. /ℇsquilo 18 februari 2017 kl. 14.05 (CET)
Jag har Windows 7 och Firefox. Efter ha laddat ner två stycken typsnitt fungerar nu burmesisk text ibland i wikipediaartiklar och ibland inte. Om texten är i infoboxen eller i en URL syns den inte som annat än fyrkanter. /Portunes (disk) 19 februari 2017 kl. 13.23 (CET)
@Portunes: Vad heter typsnitten som du kompletterat med? Kan du ge något exempel på artikel där texten syns och där den inte syns. --Larske (diskussion) 19 februari 2017 kl. 13.26 (CET)
"Zawgyi-One Normal" och "Myanmar3 Normal". Här kan du se ett exempel i en:Wikipedia:Naypyidaw. /Portunes (disk) 19 februari 2017 kl. 13.31 (CET)

Något konstigt med Stieg Trenter[redigera | redigera wikitext]

När jag letar efter Stieg Trenter på min Iphone kommer texten "svensk arkitekt" upp, både i sökrutan och under rubriken i själva artikeln. Detta syns inte när jag öppnar artikeln på datorn. Inte heller syns det i wikitext-läge. Är det något mysko med det? 83.223.29.23 18 februari 2017 kl. 21.29 (CET)

Det är någon på Wikidata som tycker att han är en arkitekt: d:Q457555. 81.237.245.154 18 februari 2017 kl. 21.40 (CET)
Fixat. Riggwelter (diskussion) 18 februari 2017 kl. 21.41 (CET)

Johan Giesecke[redigera | redigera wikitext]

Hej!

Några personer (inte många) har letat efter mig på svenska Wikipedia, men då bara hittat min far och min son. Tycker ni det är olämpligt att jag själv skriver några korta fakta om vem jag är och vad jag gjort? Det som möjligen kunde motivera en sådan artikel är att jag är professor, var den förste Chief Scientist vid EUs smittskyddsinstitut (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), och har skrivit en kursbok i smittskydd som sålt i 30-40 000 exemplar globalt ("Modern Infectious Disease Epidemiology", även översatt till ryska och japanska). - Jag kan också se att min efterträdare som statsepidemiolog för Sverige, Annika Linde, har en kort artikel.

Eller vore det förmätet?

Bästa hälsningar, Johan Giesecke 19 februari 2017 kl. 14.08 (CET)

Att du lägger upp rena basfakta som namn, ålder, utbildning och arbetet som professor, allt med källor är helt OK. Också det andra som du nämner. Men ju längre du kommer från rena basfakta, ju känsligare blir det. Och när du på detta sätt har en intressekonflikt är angivandet av källor ett måste. Yger (diskussion) 19 februari 2017 kl. 14.14 (CET)
Bra svar!--Paracel63 (diskussion) 23 februari 2017 kl. 01.34 (CET)

Meddelande om dokumentation av moduler[redigera | redigera wikitext]

Hej, var kan man ändra meddelandet på Modul:Mandattabell som lyder "Dokumentationen för denna modul kan skapas på Modul:Mandattabell/dok"? Jag undrar för jag skulle vilja uppdatera det på sv.Wiktionary Moberg (diskussion) 21 februari 2017 kl. 23.04 (CET)

Moberg: MediaWiki:Scribunto-doc-page-does-not-exist. Nirmos (diskussion) 22 februari 2017 kl. 03.53 (CET)
Tack, vilket meddelanden visas när dokumentation finns då? Jag är förvirrad :P Moberg (diskussion) 26 februari 2017 kl. 21.29 (CET)
Då ser man dokumentationssidan, se Modul:Wikidata för ett exempel. En dokumentationssida bör alltid finnas, men vi har nog slarvat en del med det. --Larske (diskussion) 26 februari 2017 kl. 21.57 (CET)
Nu har jag gjort en enkel dokumentationssida även för modulen Modul:Mandattabell. --Larske (diskussion) 26 februari 2017 kl. 22.22 (CET)
Moberg: Som Larske säger visas dokumentationen om sådan finns. Är det bilden Template-info.png, texten "Dokumentation" och länkarna "visa", "redigera", "historik" och "rensa sidcachen" du menar? Det är inte ett systemmeddelande, utan definieras i Mall:Dokumentation. Annars får du gärna förtydliga vilken text du menar. Nirmos (diskussion) 27 februari 2017 kl. 00.35 (CET)
Jag menade en header som syns på alla modulsidor, och nu hittade jag det, meddelandet som jag sökte var MediaWiki:Scribunto-doc-page-show. Nu slipper man länka till dokumentationssidan manuellt; tack för hjälpen :) Moberg (diskussion) 27 februari 2017 kl. 08.37 (CET)

Hur redigeras Special-sidor?[redigera | redigera wikitext]

Senaste ändringar finns ett sidhuvud, med bl.a. en länk till wp:Månadens artiklar. Men sidhuvudet visar fortfarande det gamla, längre namnet på projektet. Hur ändrar man?--Paracel63 (diskussion) 23 februari 2017 kl. 04.21 (CET)

Jag har nu ändrat i "MediaWiki:Recentchangestext‎". Svensson1 (diskussion) 23 februari 2017 kl. 04.32 (CET)
Facebook like thumb.pngGillar--Paracel63 (diskussion) 24 februari 2017 kl. 00.23 (CET)

Jag ger månadsbidrag till Wikipedia, hur slipper jag bannern som "tjatar" om bidrag![redigera | redigera wikitext]

Jag har lagt in via paypal att betala bidrag Wikipedia varje månads! Det tycker jag är viktigt och det behövs!

Då vill jag slippa få upp "tjat" om bidrag hela tiden av wikipedia...!!! Hur gör man?

Om alla gav det jag ger skulle det täcka det ni behöver för överskådlig tid framöver. --62.108.199.197 (diskussion) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Hej! Jättebra att du donerar till projektet! Bästa sättet att slippa dessa banners är att skapa ett konto. Mvh Luriflax (diskussion) 23 februari 2017 kl. 11.55 (CET)
Även jag har noterat att bannern är väldigt påträngande i år, när man är oinloggad. Boⅰⅵᴇ (🖉) 23 februari 2017 kl. 11.57 (CET)

Hur hanterar Wikipedia okynnesradering?[redigera | redigera wikitext]

En användare okynnesraderar i artikeln Sollefteå sjukhus. Hur kan det stoppas? Välfärd - att färdas väl (diskussion) 26 februari 2017 kl. 18.38 (CET)

Raderingar sker därför att redigeringar av Välfärd - att färdas väl har en tydlig POV. Hela artikeln har slagsida åt BB. Den är illa skriven och spretigt disponerad. Alltför specifika detaljer tillmäts vikt. Artikeln om ett gammalt anrikt sjukhus blir en partsinlaga. Användaren skriver också om ockupationer som enl vederbörandes kristallkula pågår 2018. Ataraxim (diskussion) 26 februari 2017 kl. 18.42 (CET)