Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:

Varför inleds alla uppslagsord med versal?[redigera wikitext]

Jag undrar varför alla uppslagsord i Wikipedia inleds med versal, även de som egentligen har gemen. Om man behöver vägledning i hur insatta människor använder vissa beteckningar osv inom sitt ämne är Wikipedia en svåröverträffad källa, men ibland kan man inte avgöra om det brukar skrivas med stor eller liten bokstav (i de fall då ordet inte förekommer mitt i en mening i brödtexten). --90.224.93.235 (diskussion) 13 april 2016 kl. 22.20 (CEST) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Faktiskt inte tänkt på det. Men spontant känns det som att det är en slags "rubrik" och att det skulle se konstigt ut om den inleddes med en gemen bokstav. --Andhanq (diskussion) 13 april 2016 kl. 23.17 (CEST)

Tack för snabbt svar! Jag jobbar med korrekturläsning, och många av mina sökningar handlar just om att fastställa rätt skrivsätt. Just den där grejen gör att information jag behöver (och som egentligen finns där, för jag antar att ändringen till versal ligger i något slags formatmall) faller bort. Hur gör man om man skulle vilja föreslå en sådan ändring? --90.224.93.235 (diskussion) 13 april 2016 kl. 23.29 (CEST) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Om uppslagsordet är ett ord som "ska" stå med inledande gemen så brukar vi väl lägga till så att det blir så i titeln? Annars tror jag du får svårt att få igenom en ändring som bryter mot svenska skrivregler, en mening ska inledas med versal. Dock kanske man kan skriva det inom parentes eller så efteråt men vi ska nog inte börja inleda meningar med gemener. De enda undantagen är väl von och sådana, även om det i mina ögon ser bedrövligt ut. /Hangsna (diskussion) 13 april 2016 kl. 23.46 (CEST)
Nej, herregud, jag menar inte så. Jag menar själva ”rubrikordet” överst på sidan, det inleds alltid med versal även i de fall det ska vara gemen. Det är snarare det skrivsättet som bryter mot skrivkonventioner, jag vet inga andra uppslagsverk som gör så. Så mitt förslag är en rättning av ett felaktigt bruk. --90.224.93.235 (diskussion) 13 april 2016 kl. 23.58‎ (CEST) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)
När skall det vara liten bokstav, förutom i fråga om vissa efternamn med prefix? Ataraxim (diskussion) 14 april 2016 kl. 00.04 (CEST)
Ifråga om myndigheter är det ofta oklart om det är frågan om namn eller benämningar. Unix-kommandon skrivs normalt med gemener, men här på Wikipedia används ofta inledande versal i rubriken.
I fall då det skall vara gemen, à la von Rehbinder, går det att använda konstruktionen {{DISPLAYTITLE:von Rehbinder}}. Annars betraktar vi alltså rubrikerna som rubriker och inleder dem med versal. Det har föreslagits att artiklarna skulle inledas med artikel: "En möbel är ...", och detta förekommer i en del artiklar. Med en sådan formulering visar man både om inledningsbokstaven skall vara versal och genus, vilket som du säger kan vara en fördel. Andelen artiklar där svensktalande ofta är osäkra på någondera är liten, så stilen har inte slagit igenom. Den accepteras, men ändras ofta till den sedvanliga, där uppslagsordet står först.
För myndigheter hjälper det inte. Vi vill ju tala om försvarsministeriet, "ett försvarsministerium" behandlas i en skild artikel. Man borde antagligen försöka få namnet att förekomma också inne i en mening. Oftast torde det vara lätt att åstadkomma, men inte nödvändigtvis alltid. LPfi (diskussion) 14 april 2016 kl. 00.16 (CEST)

Tack, bra svar, nu förstår jag mer av det bakomliggande. Som korrekturläsare vet jag att svensktalande i stor utsträckning är osäkra just när det gäller versal/gemen-frågor eftersom jag så ofta får rätta sådana fel. Synd att det bruk du beskriver inte slagit igenom. --90.224.93.235 (diskussion) 14 april 2016 kl. 00.29‎ (CEST) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Ja LPfi, det finns ju en ganska så stark konvention att rubriker inleds med versal. Ataraxim (diskussion) 14 april 2016 kl. 00.25 (CEST)
Konventionen att inleda en rubrik med versal är mycket stark skulle jag vilja påstå, men det intressanta är att ne.se inte gör det. Rex Sueciæ (disk) 14 april 2016 kl. 00.34 (CEST)
I NE skrivs alla uppslagsord som inte är egennamn med gemener. Så om vi skulle vilja ändra, finns det gott stöd för det. /Ascilto (diskussion) 14 april 2016 kl. 06.45 (CEST)
NE:s rubriker är väl identiska med dess lemman? Traditionella uppslagsverk har ju inga rubriker alls.
andejons (diskussion) 14 april 2016 kl. 07.51 (CEST)
Jag blev jätteförvånad att NE (och även Bra Böckers lexikon) inleder sina uppslagsord med gemen. Jag har aldrig noterat det tidigare. Även om traditionella uppslagsverk inte har rubriker har jag uppfattat varje uppslagsord som ett nytt stycke. Wikipedia har gjort det självklart för mig att uppslagsordets titel är en rubrik och att ingressen är en ny mening och att därför båda ska inledas med versal. Jag skulle iofs säkert kunna vänja mig vi en annan ordning. Om vi införde gemener på Wikipedia, hur gör man då med inledningar av typen "En möbel är en...", inte ska väl de också ha inledande gemen? @andejons: Har "lemma" någon betydelse i "skrivbranschen"?--LittleGun (diskussion) 14 april 2016 kl. 08.04 (CEST)
Borde nog kollat så länken gick rätt: Lemma (ordform) borde det varit. Eller kanske uppslagsord.
andejons (diskussion) 14 april 2016 kl. 09.31 (CEST)
Ursprungligen var det av tekniska skäl som rubriken på alla sidor visades med stor bokstav (alltså även Von Anka). Sedan dess har mjukvaran bytts ut och förändrats och numera kan man välja hur titeln ska visas, men praxis har hängt kvar dels i form av en mjukvaruinställning, dels i form av att alla sidor har namn som börjar på stor bokstav i databasen. Det finns alltså inget sätt att automatiskt låta icke-egennamn och liknande få liten bokstav, alla artiklar måste isåfall gås igenom mer eller mindre manuellt. På Wiktionary används i de flesta fall liten bokstav, se t ex wikt:fiol. Hur det görs rent tekniskt där vet jag inte. /NH 14 april 2016 kl. 08.12 (CEST)
Personligen tycker jag att det bör räknas som en rubrik och skrivas med versal som det görs nu. Så görs väl också på alla andra språkversioner. Problemet med adelsprefix och liknande som tydligen alltid ska skrivas gement kan man väl lösa genom att rubricera det som "Släkten von X" eller så. --Andhanq (diskussion) 14 april 2016 kl. 09.13 (CEST)
Så hur tycker du att man ska göra med de Havilland Sea Vixen? Ska den heta "Flygplansmodellen de Havilland Sea Vixen"? /ℇsquilo 14 april 2016 kl. 09.23 (CEST)
Vi skall inte ändra i artikelnamnen på grund av konstiga tekniska lösningar. Heter det inte "Släkten Johansson" skall det inte heta "Släkten von Anka". Dessutom finns det även andra artiklar där vi behöver använda displaytitle, som t.ex. e (tal).
andejons (diskussion) 14 april 2016 kl. 09.31 (CEST)
Jag undrar om de "tekniska skäl" NH nämner verkligen är grundorsaken. Min gissning är följande: Det var ett avsiktligt val när programvaran konstruerades: Man gjorde första bokstaven i artikelnamnet skiftlägesokänslig för att exempelvis länkarna solen och Solen ska gå till samma artikel, och man valde att göra artikelnamnets första bokstav versal (av skäl jag nämner i kommentaren nedan, och för att egennamn med inledande gemen är fel och fult). Ett indicium på detta är att i Wiktionary är uppslagsordets första bokstav skiftlägeskänslig, så att wikt:solen och wikt:Solen är olika uppslag, gissningsvis för att man vill skilja egennamn med inledande versal från icke-egennamn i ordboken. Jag gissar att när man hänvisar till "tekniska skäl" till att {{PAGENAME}} (sista delen av webbadressen) för artikeln en:iPhone är "IPhone" så är det tekniska skälet detta ursprungliga designval, som man sedan gjort möjligt att kringgå för de artikelnamn man vill visa med inledande gemen. --Pipetricker (diskussion) 14 april 2016 kl. 15.28 (CEST)
Javisst – med "tekniska skäl" menade jag inget annat än att det var så programvaran fungerade. Efterhand kom det att innebära en begränsning, som man nu tar sig runt med "DISPLAYTITLE" och liknande. Men det innebär också fördelar, t ex att man inte behöver bry sig om problemet med vad som händer om man vill länka första ordet i en mening. /NH 14 april 2016 kl. 15.46 (CEST)

En viktig aspekt på detta är att artikelns rubrik (som även är webbadressens avslutande del) också fungerar som artikelns namn, vilket är ett egennamn, och den inledande versalen signalerar detta. Exempelvis diskuteras egennamn i artikeln Egennamn. Detta ger större tydlighet när man diskuterar artiklar och vill omnämna en specifik artikel, till skillnad från att omnämna artikelns ämne. För läsare av Wikipedia är toppnoter med hänvisningar till andra artiklar exempel på detta. --Pipetricker (diskussion) 14 april 2016 kl. 12.32 (CEST)

Jag vet inte om jag håller med om att artiklarnas titlar är egennamn. Används de som sådana? Isåfall är Glödlampa ett märkligt val av namn på en artikel om glödlampor. /NH 14 april 2016 kl. 15.07 (CEST)
Artikeln om glödlampor, har inte den artikelnamnet Glödlampa? Prova reglerna för böjning som nämns i artikeln Egennamn. Kan artikelnamnet böjas i plural, som glödlampor? Jag tycker inte Glödlampa är ett märkligt namn på artikeln om vad en glödlampa är. Visst används artikelnamnen som egennamn, även av de som skriver med inledande gemen, när man skriver t.ex. "Jag har redigerat groda", snarare än "Jag har redigerat en groda". --Pipetricker (diskussion) 14 april 2016 kl. 17.49 (CEST)
Nej, uppslagsorden är inte egennamn, det är inte därför de inleds med versaler. Uppslagsorden är rubriker, det är därför de inleds med versaler. Dammråtta (diskussion) 18 april 2016 kl. 05.00 (CEST)

Jag har väl alltid haft för mig att det är versal i "uppslagsorden", just för att det inte är "uppslag" utan "artiklar". Jämför med Wiktionary som tillåter att man har "Adam" och "adam" som två separata uppslag, det kan man inte här. Det finns ett fåtal språk på Wikipedia som tillåter artiklar med gemena, men ingen av dem använder, så vitt jag vet, latinska alfabet. -- Innocent bystander 14 april 2016 kl. 15.13 (CEST)

I exempelvis Ugglan används versaler. Jag har själv reagerat på att Nationalencyklopedin inte gör det. Tostarpadius (diskussion) 14 april 2016 kl. 16.07 (CEST)
Det är svårt att veta vad som är vanligast i uppslagsverk. Encyclopædia Britannica skriver versaler liksom Ugglan. NE, BBL, Den Store Danske och Store norske leksikon använder gemener. Men eftersom det är ogörligt att med robot skilja egennamn från andra ord, är det väl inte så mycket att diskutera? En förändring kan inte vara så angelägen att den är mödan värd. Vi som redigerar har bättre projekt att lägga energi på än att ändra allt manuellt. Vi får acceptera att de avgörande valen träffades i Wikipedias begynnelse. /Ascilto (diskussion) 14 april 2016 kl. 16.19 (CEST)
Frågeställaren efterlyste vägledning i hur ord brukar skrivas, men en Wikipedia-artikel handlar inte primärt om ordet som är artikelns titel, utan om ämnet som titeln syftar på. Information om själva ordet är vad ordböcker är till för, som i kombination med skrivregler och exempel på verklig användning bör ge tillräcklig vägledning. --Pipetricker (diskussion) 14 april 2016 kl. 17.17 (CEST)
Det har väl mest med dispositionen att göra? På Wikipedia har varje uppslagsord en egen rubrik, medan traditionella uppslagsverk bara har en rubrik per bokstav. /ℇsquilo 16 april 2016 kl. 09.07 (CEST)
Fast det är väl ändå konstigt att inleda en mening i nya stycken och avsnitt med gemen som åtminstone senare svenska uppslagsverk gör. Möjligen är det en service till läsaren som visar hur det ska skrivas men det verkar långsökt för ett uppslagsverk. Och naturligtvis skulle vi kunna göra samma sak om vi vill.--LittleGun (diskussion) 16 april 2016 kl. 09.54 (CEST)
Ja, jag tycker också att det är lite konstigt. Att man gör så i ordböcker är väl okej, men i ett uppslagsverk? /ℇsquilo 16 april 2016 kl. 10.16 (CEST)

En felaktig kategori[redigera wikitext]

Kategori:Articles including recorded pronunciations ligger i Användare:Svenji/Snickarbod. Jag hittar inte var den ligger och får inte bort kategorin. Är det någon som kan ordna detta?--Bruno Rosta (diskussion) 16 april 2016 kl. 03.45 (CEST)

|audio=Punjab.ogg i {{IPAc-en}}-mallen i första meningen? --Pipetricker (diskussion) 16 april 2016 kl. 08.22 (CEST)
Kanske. Jag ser att det är borta nu i alla fall--Bruno Rosta (diskussion) 16 april 2016 kl. 20.48 (CEST)

Ifsats om bild finns[redigera wikitext]

Kan man i en artikel göra något liknande "if exist File:Gurka.jpg then [[File:Gurka.jpg|Detta är en gurka.]]" så att en bild visas om den finns men annars visas inget? /Hangsna (diskussion) 16 april 2016 kl. 19.07 (CEST)

Hangsna:
 • {{#ifexist: Media:Example.png | finns | finns inte }} → finns
 • {{#ifexist: Media:Nirmos.png | finns | finns inte }} → finns inte
Nirmos (diskussion) 16 april 2016 kl. 19.26 (CEST)
Då testar jag här:
Example.png


Å det verkar ju fungera. /Hangsna (diskussion) 16 april 2016 kl. 19.29 (CEST)

Tillämpning[redigera wikitext]

Okej, det jag ville göra var att få bort två sidor ur sidor som innehåller felaktiga fillänkar. Det gick bra på den ena men när jag ändrar på Mall:BS-anleitung12 så blir det "Sidor med för många resurskrävande parserfunktioner" på Wikipedia:Projekt linjekarta/Ikonkatalog/stationer. Någon ide hur man kan komma runt det? /Hangsna (diskussion) 16 april 2016 kl. 19.42 (CEST)

Hangsna: ifexist är med flit märkt som dyr. Även om du hittar ett sätt att kringgå det så gör du inte servrarna eller läsarna en tjänst genom att göra det. Nirmos (diskussion) 16 april 2016 kl. 20.39 (CEST)
Nej, det är inte lämpligt att lägga det här upprepade gånger på samma sida. Det funkar ett par gånger, exempelvis i faktamallarna där det finns ett par bildlänkar, men sedan börjar det bli dyrt. -- Innocent bystander 17 april 2016 kl. 08.50 (CEST)
Och vad betyder det konkret att det är "dyrt" (resurskrävande)? Det brukar ju hävdas att vi har praktiskt taget obegränsat utrymme. Tostarpadius (diskussion) 30 april 2016 kl. 21.45 (CEST)
Det kräver mycket "processortid", alltså att servern får jobba väldigt hårt med att göra kontrollen. Vi har praktiskt taget obegränsat med utrymme för text, men processortiden är inte obegränsad. Dyra funktioner skapar långsamma sidor. (Hoppas jag lyckades förklara någotsånär.)//Romulus74 (diskussion) 30 april 2016 kl. 22.00 (CEST)

Kategoribevakning[redigera wikitext]

Jag har för mig att det för en tid sedan diskuterades bevakning av kategorier och att det skulle gå att få notifieringar i bevakningslistan när nya artiklar lades till i en bevakad kategori. Nu har jag upptäckt att det inte funkar. Är det någon inställning jag missat eller har jag fått allt om bakfoten? /Ascilto (diskussion) 19 april 2016 kl. 13.25 (CEST)

Ascilto: Jag tror du får kryssa bort Dölj kategorisering av sidor. Nirmos (diskussion) 19 april 2016 kl. 14.49 (CEST)
Tack! /Ascilto (diskussion) 19 april 2016 kl. 17.03 (CEST)

Kartposition Fiji[redigera wikitext]

Mallen {{Kartposition Fiji}} uppför sig konstigt. När den används fristående fungerar den som den ska, se t.ex. Vunimoli Creek. Men när den används inne i en geobox i de botskapade artiklarna hamnar kartpricken fel, se t.ex. Vunimoli Creek (vattendrag i Norra divisionen, lat -16,78, long 178,68). Att ändra lat/long i geoboxen flyttar kartpricken lite grann, men inte alls så mycket som den borde. Dessutom påverkar koordinaterna varann, så att pricken flyttar sig lite även i latitud när man ändrar longitud. Däremot funkar mallen inne i en geobox i den människoskapade artikeln Suva. Några tankar om vad allt detta kan beror på? Lsj (diskussion) 21 april 2016 kl. 14.59 (CEST)

Map_locator är fel. Artiklarna använder "Stilla havet", men det ska vara "Fiji". Nasko () 21 april 2016 kl. 18.22 (CEST)
@Lsj: Av de 10 092 artiklarna i Kategori:Robotskapade Fijiartiklar är det 1 270 som använder Fijikartan och de måste då, som Nasko skriver, använda map_locator = Fiji för att kartprickarna ska hamna rätt. Men det finns även 8 822 artiklar i denna kategori som använder kartan över Stilla havet. Borde inte även dessa artiklar använda Fijikartan? Ser också att parametern för sommartid (timezone_DST) verkar vara felaktigt ifylld, endast [[|]] för många robotskapade artiklar, till exempel Liunikula Creek. --Larske (diskussion) 21 april 2016 kl. 22.41 (CEST)
Problemen med Stilla havet och sommartid är jag medveten om och håller på att fixa. Tyvärr glömde jag visst ändra map_locator när jag bytte kartpositionsmall. Tack för hjälpen! Lsj (diskussion) 21 april 2016 kl. 22.48 (CEST)

<span class="math-template"></span>[redigera wikitext]

Jag försökte använda ovanstående kod i mallen {{Math}}, men koden verkar inte fungerar. Däremot fungerar den på ryskspråkiga Wikipedia. Jag antar att något lokalt systemmeddelande måste ändras. Kan någon fixa det? --Omnibit (diskussion) 25 april 2016 kl. 16.47 (CEST)

ruwp har följande kod i sin common.css
/* {{math}} */
.math-template {
    white-space: nowrap;
    font-family: times, serif, palatino linotype, new athena unicode, athena, gentium, code2000;
    font-size: 120%;
}

Men om det bara är i mallen {{Math}} som denna stil är tänkt att användas kan du lika gärna lägga in koden där som
<span style="white-space: nowrap; font-family: times, serif, palatino linotype, new athena unicode, athena, gentium, code2000; font-size: 120%;"> ... </span>
vilket gör att {{math|({{sqrt|β}})<sup>2</sup> {{=}} {{!}}β{{!}}}} presenteras som
(β)2 = |β|
istället för som
(β)2 = |β|
--Larske (diskussion) 25 april 2016 kl. 17.51 (CEST)

AWB[redigera wikitext]

Varför ändras {{DEFAULTSORT:Nylen, Olof}}<!-- ingen accent --> till {{DEFAULTSORT:Nylen, Olof}} av AWB? Maundwiki (diskussion) 26 april 2016 kl. 16.18 (CEST)

Jag tror det skedde en ändring 2013, så att sorteringen nu fungerar även med accenter, så det varnande tillägget behövs inte längre. JohanahoJ (diskussion) 26 april 2016 kl. 17.02 (CEST)
Enligt praxis undviker vi dem dock ändå, för säkerhets skull. Tostarpadius (diskussion) 28 april 2016 kl. 02.54 (CEST)
Min fråga var mer än just den texten. Varför ska en allmän bot ta bort några kommentarer omsluten av <!-- --> Maundwiki (diskussion) 28 april 2016 kl. 03.10 (CEST)
I den artikeln verkar inget ha hänt. Var har det ägt rum? Tostarpadius (diskussion) 28 april 2016 kl. 15.13 (CEST)
Jag tog bort ändringen innan jag sparade. Maundwiki (diskussion) 28 april 2016 kl. 15.20 (CEST)
@Maundwiki: Det är nog någon som någon gång har uttryckt till inutvecklarna av AWB att den här texten (som ofta bara handlar om att accenten är borttagen med flit) nu är obsolete och kan tas bort. InUtvecklarna har gjort som de blivit ombedda och lagt in den funktionen tillsammans med alla andra funktioner som finns i AWB, såsom omflyttning/städning av mallar, flytta kategorier sist och annat kosmetika som AWB-botar ibland gör, om man inte explicit ber AWB att låta bli. -- Innocent bystander 28 april 2016 kl. 16.59 (CEST) (Pinga mig om du har en följdfråga, jag bevakar inte denna sida.)

Fel information för Arbetsförmedlingen på olika orter i landet[redigera wikitext]

Hej!

När jag är i Stockholm och googlar på Arbetsförmdelingen på en smartphone så visas en blurb med korrekt nummer till Kundtjänst och Teknisk support.

När jag är i Göteborg och googlar på Arbetförmedlingen på en smartphone så visas en blurb med INKORREKT nummer till Kundtjänst och Teknisk support. Där visas istället nummer till ett specifikt Arbetsförmedlingskontor i Göteborg, som inte ska ha dessa samtal.

Var samlas denna information in ifrån och hur kan jag ändra denna felaktiga information, som jag inte kan återskapa från den plats där jag är då det är i Stockholm? --192.121.232.7 (diskussion) 27 april 2016 kl. 15.56 (CEST) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

De uppgifterna skapar Google från andra källor än Wikipedia.Yger (diskussion) 27 april 2016 kl. 15.58 (CEST)
OffT: Vad är "en blurb"? – GeMet [diskussion] 27 april 2016 kl. 16.10 (CEST)
GeMet:En blurb är ungefär en blänkare i form av en inforuta.--LittleGun (diskussion) 27 april 2016 kl. 16.43 (CEST)
En popup? – GeMet [diskussion] 27 april 2016 kl. 17.15 (CEST)
Nej, en "fast" informationsruta som skapas i samband med att sökresultaten presenteras.--LittleGun (diskussion) 27 april 2016 kl. 18.44 (CEST)
Här finns mer läsning om hur man kan uppdatera sin verksamhets kontaktuppgifter hos Google: [1] Rotsee (diskussion) 27 april 2016 kl. 16.24 (CEST)
Smartphonen känner av var man befinner sig och Google baserar sin blurb bland annat på den infon. Testa att ta bort "min position" innan du googlar AF när du är i Göteborg eller klicka dig fram till rätt AF nummer via söklänkarna.--LittleGun (diskussion) 27 april 2016 kl. 16.47 (CEST)

Hej och tack för alla input! Att ändra positionen innan jag googlar är bara att ta hand om symptomen. Informationen är fortfarande fel. Ska man ringa Kundtjänst eller Teknisk support så visas i Göteborg fel telefonnummer. Hur/vem kan ändra informationen så att ett specifikt kontor INTE ska få samtal som de inte ska behöva få, då det inte rör deras verksamhet? Det här gäller alla som googlar på Arbetsförmedlingen i Göteborg och inte bara mig som nu har fått den här informationen från er. Jag vill lösa grundproblemet med att fel information visas :)

Rotsee har ovan gett dig vem du kan kontakta. Ingen av oss aktiva på Wikipedia kan göra något åt detta som helt hanteras av google.Yger (diskussion) 28 april 2016 kl. 13.18 (CEST)

Jag har dock redan pratat med Google och de säger att det här ligger hos Wikipedia, så jag sitter lixom fast...

Ja att de säger så kan vi inte göra något åt. Och du kan ju själv konstatera att i vår artikel finns inget alls om kontaktuppgifter med.Yger (diskussion) 28 april 2016 kl. 14.20 (CEST)
Och jag tror inte Google anser att det är fel, utan att de med flit ger information till den filial som ligger närmast för att det är det som de förväntar sig att de flesta önskar.--LittleGun (diskussion) 29 april 2016 kl. 16.56 (CEST)

Användar-ID[redigera wikitext]

Går det att se sitt ID längre? – GeMet [diskussion] 27 april 2016 kl. 17.14 (CEST)

Det togs bort från Inställningar: Mitt konto för ett par år sedan eftersom det inte anses intressant för vanliga användare (och med den globala inloggningen är det globala ID:et inte samma som det lokala ID:et på denna wiki. Se Tech News 19 May 2014 och T60626: Remove user ID from user preferences output). Det är dock tillgängligt via Wikipedias programmeringsgränssnitt (API) för den som behöver det. --Pipetricker (diskussion) 27 april 2016 kl. 20.41 (CEST)
GeMet: Du kan se det om du går hit och trycker på Utför begäran. Nirmos (diskussion) 28 april 2016 kl. 00.39 (CEST)

Funktionen att aa ae oe ger bokstäver[redigera wikitext]

Funktionen finns och försvinner medan browsern är öppen. Kommer tillbaka senare. Lösning? Maundwiki (diskussion) 28 april 2016 kl. 22.38 (CEST)

CTRL+m sätter på och stänger av den funktionen. --Larske (diskussion) 28 april 2016 kl. 23.23 (CEST)

Syntax i källhänvisningar till Internet[redigera wikitext]

Jag har noterat att det finns olika principer för källhänvisningar till Internet, en del har bara url, andra url och hämtdatum, ytterligare andra har url och arkivurl. Jag tillhör de sistnämnda eftersom jag menar att det blir mest stabilt i längden. Finns det någon best practice? --Klättermusen (diskussion) 29 april 2016 kl. 14.33 (CEST)

Best practice: Fyll i så många du kan. Url är ett måste, hämtdatum är enkel, arkivurl är bättre (men funkar inte alltid), titel, författare med mera gör det snyggare och mer lättläst. --افيراتير (diskussion) 29 april 2016 kl. 16.34 (CEST)
Kanske dum fråga: Vad är en arkivurl och vad skiljer den från en vanlig? Sjö (diskussion) 29 april 2016 kl. 17.44 (CEST)
Se beskrivningen av arkivurlMall:Webbref#Valfria parametrar. --Pipetricker (diskussion) 29 april 2016 kl. 18.36 (CEST)

wiwosm-problem[redigera wikitext]

Verkar inte fungera för närvarande (sedan några dagar) för wp-artiklar (exempel) men väl för commons. Lyckas inte hitta var man anmäler fel. Taxelson (diskussion) 30 april 2016 kl. 15.04 (CEST)

Taxelson: Fungerar för mig (tror jag – jag får upp en karta). Om du ändå har problem får du nog kontakta Simon04, Retsam eller Kolossos som står som maintainers här. Nirmos (diskussion) 30 april 2016 kl. 16.16 (CEST)
@Nirmos: Får du upp en karta med en polygon som markerar gränserna på sjön i det exempel som Taxelson gav? Alltså som det här exemplet från enwp. --Larske (diskussion) 30 april 2016 kl. 16.30 (CEST)
Larske: Aha, nej, det får jag inte. Nirmos (diskussion) 30 april 2016 kl. 16.33 (CEST)
(Redigeringskonflikt)Alltså, kartan får jag upp, men inga wp-artiklar på den. På centralpunkten borde alltså finnas Byasjön (Asarums socken, Blekinge), och så ett antal andra artiklar med koordinater i närheten. Så fungerade det tills för några dagar sedan, och så fungerar commonsmotsvarigheten fortfarande. Taxelson (diskussion) 30 april 2016 kl. 16.39 (CEST)
Det fungerar om jag skriver in "Sverige" i adressfältet, men inte med Byasjön, så det måste vara åäö som gör att det pajar. Nirmos (diskussion) 30 april 2016 kl. 16.42 (CEST)
"title=Byasjön (Asarums socken, Blekinge)" i urlen gör att det inte blir någon flagga på platsen, men oavsett visar den bara osm-kartan och inga wikipediaartiklar (borde vara många, bla Karlshamn och Mörrum och många sjöar. Se commonsexemplet för hur det har fungerat tidigare. Taxelson (diskussion) 30 april 2016 kl. 16.51 (CEST)
För Malmö kommun får man fram en karta med områdesgränser trots "ö" i namnet. --Larske (diskussion) 30 april 2016 kl. 16.55 (CEST)

Jag ser ett antal fel i webbläsarkonsolen:

Om Simon04, Retsam eller Kolossos får den informationen kanske problemet kan lösas. Nirmos (diskussion) 30 april 2016 kl. 17.18 (CEST)

Jag har meddelat Simon04de:wp. Taxelson (diskussion) 30 april 2016 kl. 17.46 (CEST)
[2] is the lake that should be displayed on Byasjön (Asarums socken, Blekinge)? If yes, there's no technical problem with WIWOSM, but the corresponding osmwiki:Key:wikipedia wikipedia tag is not set. To fix this, create an OpenStreetMap account, and add wikipedia=sv:Byasjön (Asarums socken, Blekinge) to the object [3]. After the next update (which is performed every night), the lake should be displayed – Simon04 (diskussion) 1 maj 2016 kl. 11.42 (CEST)
@Simon04: Thanks for the suggestion. Actually there are two issues discussed here. My primary concern is that no longer other nearby articles are displayed. That function was very useful in my work on tracing lake doublets, which we have some of, due to ambiguous sources in a bot-project some years ago. Could there be a problem with some extensive kml-file containing a list of wp-articles with coordinates somewhere? Taxelson (diskussion) 1 maj 2016 kl. 14.05 (CEST)

Okategoriserade sidor[redigera wikitext]

Special:Okategoriserade sidor ligger just nu en massa sidor som är kategoriserade, men indikeras som okategoriserade. Kan någon ordna detta med t ex någon bot eller så som tar bort detta. Det räcker med en "noll-redigering" för att aktivera kategorierna i dessa artiklar--Bruno Rosta (diskussion) 1 maj 2016 kl. 03.47 (CEST)

Sidan uppdateras inte så fort någon ändring sker, utan med några dagars mellanrum. Sista uppdateringen var 29 april 2016 kl. 09.20, så ändringar senare än då är inte med. Thoasp (diskussion) 1 maj 2016 kl. 09.09 (CEST)
Det är inte själva sidan Special:Okategoriserade sidor jag pratar om. Jag vet mycket väl när denna uppdateras. Denna uppdateras efter ca 3 eller 4 dagar. Det jag pratar om är de artiklar som indikeras som okategoriserade, trots att de har kategorier. Detta beror på att det ligger någon bugg i systemet som gör att robotskapade artiklar läggs in som okategoriserade, trots att de har kategorier. Därför efterlyser jag att en bot tar bort denna felaktiga indikering på själva artiklarna. Den är över 200 artiklar det rör sig om just nu, så detta orkar man inte göra för hand--Bruno Rosta (diskussion) 1 maj 2016 kl. 13.53 (CEST)