Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Kontakta Wikipedia
Frågor

Bildfrågor · Faktafrågor · Fikarummet · Persondatafrågor · Vanliga frågor · Wikidatafrågor · Wikipediafrågor · Översättningsfrågor

Kontakt

Anmäl ett fel · Bybrunnen · Faddrar · IRC-chatt · Kontakt · Pressfrågor · Wikipedia i media · Wikiträffar

 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedias teknik fungerar och om hur man kan lösa tekniska Wikipediaproblem. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall kommer svar inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera alltid dina inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte ange e-postadress, telefonnummer och andra personliga eller känsliga uppgifter. Vem som helst kan läsa uppgifterna och då föreligger alltid en risk att dina uppgifter sprids på internet och missbrukas. Frågor besvaras på den här sidan, så det finns inget behov av att ange sådana kontaktuppgifter.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor på följande ställen:

Senaste frågorna från Fikarummet:[redigera | redigera wikitext]

Fråga från Fikarummet:

Hur brukar man att skriva "Kategorier" längst ner i artikeln??[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag är ny användare här på "Wikipedia" som försöker lära mig grunderna hur man redigerar en sida/artikel! Min fråga just nu är i alla fall hur man ska göra när man skriver ner de "kategorier" om vad själva sidan/artikeln handlar om längst ner av sin artikel?? Just nu så håller jag på och redigerar en artikel som jag precis har skrivit, men när jag klickar på "Visa förhandsvisning" av artikeln så visas/syns inte "kategorierna" som jag har skrivit ner. Så jag undrar då vad jag har gjort för fel? Eller hur man brukar göra när man skriver ner sina "kategorier" av en sida/artikel helt enkelt?? Mvh (Användare:Tunnan00) Tunnan00 (diskussion) 24 april 2021 kl. 20.48 (CEST)

Hej igen! Kul att du vill lära dig att redigera artiklar på Wikipedia. För att skapa en kategori kan du klicka på "Redigera wikitext", ställa markören längst ned på sidan och skriva exempelvis [[Kategori:Hundraser]] för kategorin "hundraser". Ytterligare kategorier lägger du in på precis samma sätt, under varandra. Det förklaras ingående i Wikipedia:Kategorier. Kategorierna syns inte i förhandsgranskningen, utan först när artikeln är sparad. Om du behöver testredigera är det viktigt att du inte publicerar/sparar i faktaartiklarna, om det blir fel. Behöver du testa att spara något kan du istället göra det i din sandlåda genom att klicka på länken "Sandlåda" och börja redigera sidan. /Kyllo|kontakt| 24 april 2021 kl. 21.43 (CEST)
Okej tack för svaret Kyllo Mvh Tunnan00 (diskussion) 24 april 2021 kl. 22.25 (CEST)
Kategoriernas läge vid förhandsgranskning
Kyllo, Tunnan00: Kategorier syns vid förhandsgranskning, men väldigt långt ned. De är under redigeringsformuläret, ovanför sidfoten. Nirmos (diskussion) 25 april 2021 kl. 08.43 (CEST)
Det var lite slarvigt formulerat av mig. Jag menade att det inte går att se som det visas i artikeln i förhandsgranskningen. Redigerar man wikitext går det inte alls att se kategorierna som i artikeln. Däremot går det i redigeringsläget i VE. Nu tror jag att det blev tydligare. /Kyllo|kontakt| 25 april 2021 kl. 12.53 (CEST)
Kyllo: Jag har lagt till en bild till höger som visar var kategorierna är vid förhandsgranskning av wikitext. Nirmos (diskussion) 25 april 2021 kl. 14.11 (CEST)
Ja, det stämmer. /Kyllo|kontakt| 25 april 2021 kl. 14.21 (CEST)

Vem har skrivit/översatt insamlings-/donationsmeddelandena?[redigera | redigera wikitext]

Vem har skrivit/översatt insamlings-/donationsmeddelandena som just nu poppar upp för icke inloggade? Riggwelter (diskussion) 24 april 2021 kl. 18.57 (CEST)

Om du hakar på ?uselang=qqx på webbadressen så visas namnen på alla Mediawiki-textsträngar. Den kan du söka på i translatewiki för att se vem som har översatt. (Jag kan inte kolla själv eftersom att jag inte får upp meddelandena här i Nederländerna.) Ainali diskussionbidrag 24 april 2021 kl. 21.45 (CEST)
Det där fungerar inte. Ingen ruta visas med ?uselang=qqx. Jag testade att söka på translatewiki efter användarna som stöder oss kan och vi djupt tacksamma men hittar inget. Jag har också sökt på "frb-inline-message" i
 1. wikimedia-fundraising-LanguageTag
 2. wikimedia-fundraising-crm-modules-dedupe_review
 3. wikimedia-fundraising-civicrm-buildkit-vendor
 4. wikimedia-fundraising-civicrm-buildkit-vendor-totten
 5. wikimedia-fundraising-civicrm-buildkit-vendor-totten-git-scan
 6. Fund Raising Intuit Git
 7. wikimedia-fundraising-civicrm-buildkit-vendor-totten-amp
 8. wikimedia-fundraising-LoveMap
 9. wikimedia-fundraising-crm-drush
 10. wikimedia-fundraising-tools-DjangoBannerStats
 11. wikimedia-fundraising-centralnotice_analytics
 12. wikimedia-fundraising-dash-src-bower_modules
 13. wikimedia-fundraising-stats
 14. wikimedia-fundraising-centralnotice_changes_monitor
 15. wikimedia-fundraising-dash-node_modules
 16. wikimedia-fundraising-slander
 17. wikimedia-fundraising-dash
 18. wikimedia-fundraising-FRUEC
 19. extension-FundraisingEmailUnsubscribe
 20. wikimedia-fundraising-crm-civiproxy
 21. wikimedia-fundraising-process-control
 22. wikimedia-fundraising-crm-drupal
 23. wikimedia-fundraising-SmashPig
 24. wikimedia-fundraising-SmashPig-vendor
 25. extension-FundraiserLandingPage
 26. extension-FundraisingTranslateWorkflow
 27. wikimedia-fundraising-tools
 28. wikimedia-fundraising-crm-civicrm
 29. wikimedia-fundraising-crm-vendor
 30. wikimedia-fundraising-crm
 31. wikimedia-fundraising-dev
utan att hitta något. Nirmos (diskussion) 25 april 2021 kl. 05.30 (CEST)

Hittade det. Börja på m:Special:CentralNotice. Där finns länkar till kampanjerna C2021_svSE_m_FR och C2021_svSE_dsk_FR. Längst ned på kampanjsidorna finns sedan länkar till enskilda banners. Till exempel länkar den första som innehåller _m_ (för mobile) till

 1. m:Special:CentralNoticeBanners/edit/B2021_0421_svSE_m_p1_lg_amt_cnt
 2. m:Special:CentralNoticeBanners/edit/B2021_0421_svSE_m_p1_lg_amt_cadence
 3. m:Special:CentralNoticeBanners/edit/B2021_0421_svSE_m_p2_sm_amt_cnt
 4. m:Special:CentralNoticeBanners/edit/B2021_0421_svSE_m_p2_sm_amt_cadence

Den andra som innehåller _dsk_ (för desktop) länkar till:

 1. m:Special:CentralNoticeBanners/edit/B2021_0421_svSE_dsk_p1_lg_amt_cnt
 2. m:Special:CentralNoticeBanners/edit/B2021_0421_svSE_dsk_p1_lg_amt_cadence
 3. m:Special:CentralNoticeBanners/edit/B2021_0421_svSE_dsk_p2_sm_amt_cnt
 4. m:Special:CentralNoticeBanners/edit/B2021_0421_svSE_dsk_p2_sm_amt_cadence

De två sista länkarna ovan innehåller "användarna som stöder oss kan" och "vi djupt tacksamma" som jag nämnde i mitt första inlägg. Nirmos (diskussion) 25 april 2021 kl. 06.02 (CEST)

Det tog ett tag innan jag förstod att det bara är kampanjerna med grön bakgrundsfärg på m:Special:CentralNotice som är "aktiva", dvs pågående. Det är alltså bara 14 (30 %) av de 47 kampanjer som visas som är pågående, men det finns ingen knapp för att bara se pågående kampanjer. Fantastiskt korkat. Nirmos (diskussion) 25 april 2021 kl. 06.32 (CEST)
Meddelanden som visas utan avsändare är sällan en bra ide. Man vill kunna kontakta den som har utformat dem, till exempel om något är felaktigt. Och man ska inte behöva gräva i kod för att hitta vem det är. Varje språkversion borde ges bättre kontroll över vilka meddelanden som visas. Det ska inte poppa upp meddelanden utan att gemenskapen på sidan har åtminstone informerats i förväg. Se även Wikipedia:MediaWikinotis. --Bensin (diskussion) 25 april 2021 kl. 12.30 (CEST)
@Bensin: Vi har informerats på Bybrunnen. Ainali diskussionbidrag 25 april 2021 kl. 22.38 (CEST)
Tack för svar! Det var bra i så fall. --Bensin (diskussion) 25 april 2021 kl. 23.26 (CEST)
Det svarar dock inte på frågan om vem som översatt dem, och det är det jag försöker hitta. Wikimedia Information Team har fått flera mycket upprörda mail från folk som är rent ut sagt förbannade på dels "det jävla tiggeriet som visas hela tiden", dels det hotfulla sätt som meddelandena (minst ett av dem, iaf) är formulerade på. Den förstnämnda reaktionen kan vi hantera genom vänliga svar till dem, där vi förklarar varför de visas och varför vi ber om pengar, men vi är helt svarslösa vad avser vissa formuleringar. Riggwelter (diskussion) 26 april 2021 kl. 08.26 (CEST)
Du har rätt – jag svarade inte på frågan, men om du går till sidan för en specifik banner (t.ex m:Special:CentralNoticeBanners/edit/B2021_0421_svSE_dsk_p2_sm_amt_cadence) så kan du klicka på "Visa banderollhistorik". Då ser du i alla fall vem som har skapat bannern. Den personen vet troligtvis. Nirmos (diskussion) 26 april 2021 kl. 21.24 (CEST)
Ingen fara, ditt svar hjälpte mig vidare. Vi får se om det lyckas, tack för hjälpen! Riggwelter (diskussion) 1 maj 2021 kl. 12.59 (CEST)

Cirkeldiagram[redigera | redigera wikitext]

Jag lade in ett cirkeldiagram i artikeln Sveriges statsbudget, men posten övrigt uppges vara 29,7 när den egentligen är 25,3. Den grafiska representationen av övrigt ser dock rätt ut (ganska precis en fjärdedel). I mallanropet finns visserligen ytterligare 5 poster (numrerade 11-15) som inte syns, men att ta bort dessa gör ingen skillnad. --Bensin (diskussion) 25 april 2021 kl. 12.42 (CEST)

Mallen ser ut att bara vara byggd för 10 värden, men du har lagt in 15. 62 osv (diskussion) 25 april 2021 kl. 14.49 (CEST)
Jag minskade som sagt till 10 utan att det hjälpte. Men en anonym användare har nu rättat i mallen här. Tack till dig, och tack till den anonyma användaren! --Bensin (diskussion) 25 april 2021 kl. 21.45 (CEST)

En irriterande kategori som bör tas bort[redigera | redigera wikitext]

Kategori:CS1 maint: discouraged parameter‏‎ ligger och irriterar i artikeln Two-up. Kan någon få bort detta?--Bruno Rosta (diskussion) 29 april 2021 kl. 02.15 (CEST)

 Fixat! Disembodied Soul (diskussion) 29 april 2021 kl. 02.53 (CEST)
Vad bra! Tack före hjälpen!--Bruno Rosta (diskussion) 29 april 2021 kl. 15.47 (CEST)

"Sparad wikitext"[redigera | redigera wikitext]

Hur sjutton sparar den inte per flik för? Jag är en sån som har flera flikar (både existerande och nya artiklar) uppe samtidigt och skriver på de när jag får lust under tiden jag är vid datorn. Jag höll på skriva en samtidigt som jag hade en annan existerande artikel i redigeringsläge. Vet ej vad som hände men jag tryckte tydligen tillbaka på den jag höll på skapa när den var i förhandsgranskningsläge. När jag trycker på "Sparad wikitext" så har funktionen tagit den redan existerande artikeln som är öppen i redigeringsläge eftersom den "ligger" före den nya jag höll på att skapa i flikraden. Finns det nån möjlighet från lokalt håll att få den att spara per flik? DIEXEL (diskussion) 29 april 2021 kl. 10.55 (CEST)

Det finns två olika typer av Web Storage: localStorage och sessionStorage. localStorage är gemensamt för alla flikar och ska aldrig opåkallat tas bort av webbläsaren. sessionStorage är unikt för en viss flik och tas bort när fliken stängs. MediaWiki:Gadget-AutoSave.js är till för robust, långvarigt sparande som ska skydda mot:
 1. Windows Update
 2. Nätverksavbrott
 3. Strömavbrott
 4. Att råka komma åt datorns av/på-knapp med knät
 5. etc
Därför använder finessen localStorage. Vidare läsning: Wikipedia:Bybrunnen/Arkiv 2016-06#Finess som sparar wikitext på datorn. Nirmos (diskussion) 29 april 2021 kl. 11.37 (CEST)
@DIEXEL: Finessen "Spara wikitexten på datorn med jämna mellanrum" hanterar alltså bara ett lagringsutrymme som alla flikar delar på. Om du har mer än en flik i redigeringsläge kommer det sparade innehållet att växla mellan de olika wikitexterna och det blir slumpmässigt vilken av artiklarnas wikitext som du kan få tillbaka efter till exempel ett strömavbrott.
Om du vill se hur innehållet växlar kan du öppna två sidor i redigeringsläge och sedan, på någon av dessa eller någon annan sida öppna Webbläsarkonsolen (i Firefox öppnas den med F12) och under Lagring/Lokal lagring titta på den Key som heter svwikigadgetautosave vars innehåll kommer att flippra mellan de två sidornas wikitexter.
@Nirmos: Går det möjligen att varna för detta genom att man, om man redan har en sida i redigeringsläge när man öppnar nästa sida för redigering, får en varningas-alert om att funktionen inte klarar av att spara mer än innehållet från en sida och därför avstår från att aktiveras på den sist öppnade sidan för att undvika "lotteriet"? Alltså, kan jQuery hämta information från "flik-siblings" för att kunna upptäcka detta? Larske (diskussion) 29 april 2021 kl. 12.24 (CEST)
Antar att så inte är fallet eftersom det antagligen är en säkerhetsrisk. Men vad tror du om en ny "kaka" som vid varje lagring lagraraktuell tidpunkt? Om finessen då, vid start av en ny redigering, finner att den senaste tidpunkten för lagring är senare än nu minus lagringsintervallet kan den dra slutsatsen att det finns en annan instans av finessen i någon annan flik som redan är aktiv och då undvika att aktivera sig för den senast öppnade artikeln.
-- Larske (diskussion) 29 april 2021 kl. 12.44 (CEST)

Taxobox[redigera | redigera wikitext]

Från Linnéuniversitetet är vi nu igång att skapa nya artiklar. En student vill kopiera taxobox från engelska wikipediasida, https://en.wikipedia.org/wiki/Epstein%E2%80%93Barr_virus

Men i den artikeln är det valt en virusbox, vi har nästan alltid använt taxoboxar i de virusartiklar som har skrivits av studenterna. Var på Wikipedia hittar jag mallar för taxoboxar, någon som vet?

Tack för hjälpen, Hälsningar Pia --Pliiped (diskussion) 3 maj 2021 kl. 19.16 (CEST)

Pliiped: Att kopiera wikitext från ett projekt till ett annat fungerar bara sådär pga att kategorier och mallar bara existerar lokalt, samt pga att en del wikitext-konstruktioner är översatta. Engelskspråkiga Wikipedia har fler sidor och fler användare, så det är naturligt att det även finns fler kategorier och mallar. Det går att skapa Mall:Virusbox – det behövs inget särskilt tillstånd för att skapa nya mallar – men det krävs att någon kan och vill göra det. Alternativet är att använda en mer generell, redan existerande mall (som Mall:Taxobox). Och för att faktiskt svara på din fråga: Om det hade funnits någon mall som bygger på vår Mall:Taxobox, så hade den visats på den här sidan, men där finns just nu bara en hjälpsida till den mallen. Nirmos (diskussion) 4 maj 2021 kl. 01.59 (CEST)
En faktamall för virus hade sannolikt också funnits i Kategori:Biologifaktamallar. Jag tror att det är ganska lätt att ta informationen från virusfaktarutan i den engelskspråkiga artikeln och lägga in den i en {{taxobox}} i den svenskspråkiga. Det hade förstås varit enklare att bara kopiera och klistra in, men all informationen ser ut att kunna föras över. Det är antagligen inte värt besväret att skapa en skild virusfaktamall – utom att skapa den borde man ju se till att den används i åtminstone de flesta virusartiklar. –LPfi (diskussion) 4 maj 2021 kl. 14.59 (CEST)
Tack för svar, att utgå från en taxobox på den svenska wikipedian är att föredra. Pliiped (diskussion) 4 maj 2021 kl. 18.32 (CEST)