Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:

Signering och ping[redigera wikitext]

Om man lägger till en annan användare i sitt inlägg i efterhand, så sker inget ping. Det måste ske i samma redigering som sin signering. Vad i detta fall räknas som en signering? Fyra maskar? Sedan undrar jag även: Inträffar ett ping om jag i tillägget både lägger till en annan användare och byter ut signaturen mot fyra maskar? Utopiantos (diskussion) 7 november 2015 kl. 17.12 (CET)

Se mw:Manual:Echo#Technical details, som bland annat säger:
  • for the signature to be recognised, the post must contain the exact same markup that writing ~~~ (and ~~~~) generates.
  • The diff chunk must be recognised as an addition of new lines of text, not a change to existing lines.
Så den tillagda användarlänken och signaturen måste vara i ett sammanhängande tillägg – inte ändring – av textrader när man tittar på diffen av redigeringen, vilket jag gissar betyder text i diffens högerspalt utan motstående text i vänsterspalten. Så om du som exempel tittar på diffen för redigeringen som lade @Utopiantos till det här inlägget borde du se varför det inte orsakade ett ping. --Pipetricker 7 november 2015 kl. 18.27 (CET)
Jag fick inget! Tack för inget hjälpen! Okej, lite invecklat, men jag är med på vad du menar. Men ersatte du verkligen din ursprungliga signering verkligen till fyra maskar samtidigt som du gjorde tillägget? Låt mig prova. Denna meningen är tillägget, och här Pipetricker ingår ditt namn. Utopiantos (diskussion) 7 november 2015 kl. 23.01 (CET)
Och jag fick som förväntat inget ping för det omnämnandet, säkerligen beroende på att systemet uppfattade redigeringen som ändring av befintlig text, vilket framgår av diffen.
(Och ja, när jag redigerade mitt föregående inlägg så skrev jag en ny signatur med ~~~~, men oavsiktligt gjorde jag det inom samma minut som den ursprungliga signaturen, så signaturen ser oförändrad ut.) --Pipetricker 8 november 2015 kl. 10.56 (CET)
Du gjorde aldrig någon ny rad. För att ping ska fungera krävs länk till användaren, signering och ny rad. Det räcker inte att bara lägga till text. Fick jag lära mig häromdagen och det står i andra punkten i engelska texten ett par inlägg upp.--LittleGun (diskussion) 8 november 2015 kl. 13.26 (CET)
Ja, och det var det jag försökte demonstrera med min redigering av det inlägget (jag har förtydligat det nu). --Pipetricker 8 november 2015 kl. 16.12 (CET)
Ny rad, ett enter räcker alltså? Jag måste prova.
Pipetricker, detta är en ny rad, enter, så nu då?
Pipetricker, jag skrev fel, här kommer ännu en ny rad, gick det? Utopiantos (diskussion) 8 november 2015 kl. 19.42 (CET)
Av någon anledning har ni inte undersökt hur det funkar med koden {{ping|Utopiantos}}. Funkar inte heller den om den läggs till som en komplettering av existerande meddelande?/Ascilto (diskussion) 8 november 2015 kl. 19.54 (CET)
Jag använde {{ping|Utopiantos}} i det första pingexemplet ovan (men substade det senare). Det exemplet var avsett att inte funka, men det beror inte på om man använder {{Ping}} eller inte. {{Ping}} är bara ett sätt att göra en länk till användarsidan. --Pipetricker 8 november 2015 kl. 20.25 (CET)
Utopiantos, den senaste pingen, kl. 19.42, funkade. Men länken måste som du märkte vara till användarsidan, inte till diskussionssidan! --Pipetricker 8 november 2015 kl. 20.25 (CET)
Success! Då har vi listat ut hur man i praktiken kan pinga någon i efterhand. Jag är säker på att många har funderat på det. Ni som vill veta, titta på min senaste diff i denna diskussion (förutom detta inlägg jag skriver nu). Man tar i en och samma redigering bort sin signatur, enter och skriver till användaren och en ny signatur på den nya raden. Utopiantos (diskussion) 9 november 2015 kl. 00.32 (CET)
Istället för att fiffla med tidstämplar och ändra i efterhand är det (enligt mig) bättre att på en ny rad under skriva "Pingar {{Anv|Utopiantos}} som kan vara intresserad av ämnet. /~~~~" Eventuellt kan man ju lägga in <small></small> runt det om man så önskar. /Hangsna (diskussion) 10 november 2015 kl. 17.40 (CET)
Utopiantos, att ersätta befintlig signatur med ny rad, användarlänk och ny signatur garanterar inte ett ping. Borttagandet av den tidigare signaturen kan ibland göra att redigeringen, trots ny rad, uppfattas som en ändring av det tidigare inlägget, har jag genom tester kommit fram till. --Pipetricker (snack) 11 november 2015 kl. 16.51 (CET)
Det bästa (säkraste och enklaste) sättet att lägga till ett ping är att göra det i ett nytt inlägg, utan att modifiera föregående inlägg.
Om man i samma redigering ändrar någon del av inlägget närmast ovanför (eller nedanför) det nya inlägget kan det nämligen göra att hela redigeringen uppfattas som ändring av befintlig text, vilket gör att inget ping skickas. --Pipetricker (snack) 11 november 2015 kl. 16.53 (CET)
Menar du att systemet skulle vara nyckfullt? Att om man gör en specifik redigering så väljer systemet att ibland imprementera bidraget och ibland inte? Den redigeringen jag gjorde då det faktiskt fungerade väl, om jag upprepar precis det jag gjorde, är det då inte säkert att det fungerar? Jag syftar på att ta bort sin signatur, enter och skriva till användaren och en ny signatur på den nya raden. Känner du till någon situation då detta inte fungerar? Det hade varit användbart för mig att veta. Utopiantos (diskussion) 11 november 2015 kl. 19.56 (CET)
Nej, inte nyckfullt – samma redigering ger nog alltid samma resultat.
När jag experimenterade med detta verkade din metod inte funka vid ett av testen, och jag tolkade det som att ändrad text (raden med borttagen signatur) omedelbart före tillagda rader kunde göra att tillägget räknades som en del av den ändrade texten (och således inte orsakade ett ping), fastän det inte gick att avgöra kriterierna för detta genom att titta på diffen. Även om vi hade de exakta kriterierna – som kanske inte är triviala eftersom de är baserade på diff-funktionen – så tror jag de flesta användare inte har intresse att hålla reda på de reglerna. Bättre då att hålla sig till en enkel metod som alltid fungerar. --Pipetricker (snack) 11 november 2015 kl. 21.20 (CET)
Jag gjorde återigen ett antal tester av metoden "ersätt befintlig signatur med ny rad, användarlänk och ny signatur" (och variationer där jag samtidigt redigerade det befintliga inlägget), och nu fungerade pinget varje gång ...
När man förhandsgranskar sin redigering genom att klicka på "Visa ändringar"; om diffen då visar den nya användarlänken och den nya signaturen i ett sammanhängande tillägg utan motstående text i vänsterkolumnen, då kan man nog vara ganska säker på att pinget kommer att fungera.
Tyvärr hade jag raderat testsidan med mina tidigare test där det vid ett av testen inte blev något ping, så det är möjligt att jag misstog mig på orsaken till det uteblivna pinget vid det tidigare testet. --Pipetricker (diskussion) 16 november 2015 kl. 12.21 (CET)
Ett specialfall där det inte kommer att fungera är om den ursprungliga signaturen står på en egen rad och man är så snabb med redigeringen att den nya signaturen – också skriven på egen rad – får en identisk tidsstämpel. Den nya signaturen kommer då att uppfattas som oförändrad text, vilket framgår av "Visa ändringar"-diffen. --Pipetricker (diskussion) 16 november 2015 kl. 12.21 (CET)
Apropå tidsstämpeln hade jag tänkt nämna att tiden i signaturens tidsstämpel inte spela någon särskild roll för pingfunktionen. Som framgår av Technical details kan man signera med tre tilde ~~~ vilket ger en signatur utan tidsstämpel. Så tiden är bara som vilken annan text som helst i analysen av diffen. --Pipetricker (diskussion) 17 november 2015 kl. 12.08 (CET)

Vad är en nod?[redigera wikitext]

Och vad menas med ”Antal nodbesök för preprocessor”? --Omnibit (diskussion) 8 november 2015 kl. 15.09 (CET)

Vet inte exakt, men det är en av de bitar som sätter en gräns för hur mycket text och kod det kan vara på en sida. -- Innocent bystander 8 november 2015 kl. 15.24 (CET)
@Omnibit: Det finns en länk till en beskrivning på åtgärdskategorisidan Kategori:Sidor där antalet noder har överskridits. Det kanske finns mer beskrivningar på kategorins engelska motsvarighet (har inte kollat på länge). --MagnusA 16 november 2015 kl. 12.37 (CET)

Tekniskt fel på en underhållssida[redigera wikitext]

Sidan Special:Trasiga omdirigeringar uppdateras inte längre av någon anledning. Vanligtvis uppdateras den en gång var tredje dag. Men nu har den inte uppdaterats sedan 1 november. Övriga underhållssidor uppdateras, men inte denna. Så vad är fel? Går detta att rätta till?--Bruno Rosta (diskussion) 10 november 2015 kl. 23.19 (CET)

Jag tror det har att göra med Phab:T113721. /EnDumEn 11 november 2015 kl. 17.52 (CET)
Fortfarande fungerar inte den uppdateringen. Jag förstår mig inte på hur detta kan fixas. Men är det någon som kan fixa detta här? Eller någon som kan anmäla det här felet vidare till någon som sköter någon server eller liknande?--Bruno Rosta (diskussion) 14 november 2015 kl. 01.30 (CET)
@Bruno Rosta: Följde du EnDumEn's länk? -- Innocent bystander 14 november 2015 kl. 18.09 (CET)

Varför inga botar som kopplar ihop artiklar med varandra på Wikidata?[redigera wikitext]

Hur kommer det sig att Wikidata har inga botar som kopplar rätt artiklar med varandra efter vissa satta parametrar? Finns flera exempel på att man skapar en artikel på sv.Wiki och en tid senare så skapas det en artikel på en.wiki. Båda två hamnar med två olika Q-nummer eftersom de engelsktalande verkar bara tro att det pratas engelska på planeten och skippar att länka. När man väl upptäcker det och ska koppla ihop dem MANUELLT då kan man inte göra det fören man har raderat ena språkversionens Q-nummer. När ska Wikidata ta sig i kragen och börja införa såna där botar så det underlättas vid språklänkningar? Varför inte bara kunna slå ihop ett Q-nummer med ett annat? Senaste exemplet: svenska och engelska och andra språk. Suck. DIEXEL (diskussion) 11 november 2015 kl. 14.31 (CET)

På frågan Varför är svaret troligen helt enkelt att Ingen Annan har byggt någon. Svaret på frågan när Wikidata "tänker ta sig i kragen" vet troligen endast de själva, om ens de. Går det överhuvudtaget att maskinellt avgöra om en viss artikel (med ett Q-nummer) på en språkversion handlar om samma sak som en viss artikel (med ett annat Q-nummer) på en annan språkversion? Redan vi kolbaserade tvistar ju om hur kopplingarna lämpligen skall ske. Eller hur är "vissa utsatta parametrar"? --MagnusA 11 november 2015 kl. 14.53 (CET)
Om du aktiverar finessen Merge (högst upp) så blir det väldigt enkelt att slå ihop objekt på Wikidata. Jan Ainali (WMSE) (diskussion) 11 november 2015 kl. 14.54 (CET)
Jan Ainali (WMSE): Men varför måste man gå in på inställningar och aktivera funktionen? Den borde vara som standard på Wikidata för bekräftade/etablerade användare så att användarna vet om detta vid liknande situationer. Jag har då aldrig hört talas om den och då har jag varit här innan Wikidata introducerades. DIEXEL (diskussion) 11 november 2015 kl. 15.37 (CET)
Något du absolut inte vill råka ut för är att dela upp två objekt som inte bör ha slagits ihop. Det gör en massa skada och är inte enkelt att återställa. -- Innocent bystander 11 november 2015 kl. 18.45 (CET)

Nu verkar det inte ens fungera efter en flytt. Vad har hänt? Tostarpadius (diskussion) 11 november 2015 kl. 17.36 (CET)

Det är långt ifrån trivialt att avgöra huruvida artikel X på ett språk handlar om samma sak som artikel Y på ett annat språk. Desto mer så om man inte behärskar det ena språket eller kanske inte ens dess alfabet. De senaste veckorna har jag slagit samma ganska många kategorier genom att kolla om det går att lägga in en sitelänk till motsvarande kategori på Wikimedia Commons eller om någon annan kategori redan har den. I de flesta fall är sådana konflikter klara kandidater för ihopslagning, men inte alltid. Det är snarare på tiden att de som skriver artiklar på Wikipedia tar sig i kragen och ser till att söka efter det som de har skrivit om på Wikileaks för att kunna länka sitt alster till rätt objekt. /ℇsquilo 11 november 2015 kl. 18.29 (CET)
Det finns ett gäng verktyg på Wikidata för att avgöra om två objekt beskriver samma sak. Nästan alla sådana förutsätter dock att man har börjat fylla i sådant som label/beskrivning på mer än ett språk, samt att man har börjat fylla i vissa grundläggande statements. Ett sådant verktyg är ett som tittar efter om det finns personer som är födda OCH avlidna samma dag. Men har ingen fyllt i födelsedag och dödsdag, så faller det verktyget bort. -- Innocent bystander 11 november 2015 kl. 18.45 (CET)

Jag har med Lsjbot jobbat en del med att försöka koppla ihop en viss post i GeoNames med rätt Wikidata-objekt. I princip samma problem som det som tas upp ovan. Det är INTE enkelt. Hjälper inte ens alltid att platserna har samma latitud/longitud och samma namn. Kan inte rekommendera att göra detta generellt på Wikidata. Lsj (diskussion) 11 november 2015 kl. 19.11 (CET)

Varför fungerar inte längre den automatiska ändringen efter en flytt? Meddelandet har ändrats, så det verkar vara bestående. Tostarpadius (diskussion) 14 november 2015 kl. 02.33 (CET)

Nu fungerade det plötsligt igen. Då bör meddelandet ändras tillbaka, så vi inte utför helt onödigt arbete. Denna gång hoppas jag dock att det får den korrekta konstruktionen "kommer att". Jag har stört mig på detta länge, men har ingen aning om hur man rättar en sådan sak. Tostarpadius (diskussion) 14 november 2015 kl. 02.37 (CET)

Kommunalpolitisk mandattabell[redigera wikitext]

I mandattabellerna i artiklar om kommuner, där det anges hur många mandat respektive parti har i kommunfullmäktige efter varje val, så finns det också uppgifter om valdeltagande. Jag tycket att det borde tas bort därifrån och lägga för sig i en egen tabell, kanske tillsammans med valresultat i procent. Valdeltagandet har inte direkt med mandatfördelningen att göra. Dammråtta (diskussion) 14 november 2015 kl. 12.53 (CET)

Men det hänger ihop med politiken i kommunen. Dessutom brukar inom all statistik bortfall/antal anges vid resultaten i dylika tabeller. Det är ju stor skillnad på om man får 50 % men endast 10 % röstade eller om man får 10 % men 50 % röstade även om det då faktiskt var lika många röster man fick. --افيراتير (diskussion) 14 november 2015 kl. 13.11 (CET)
Ja visst, men valdeltagandet har med valresultatet på valdagen att göra, det har inget med mandatfördelningen att göra. Får man 10 % och 5 mandat, så har det ju 0 betydelse om valdeltagandet var 90 % eller 10 %. Valdeltagandet skall kopplas till antalet röster och procent av rösterna, inte till hur många mandat detta sedan leder till. Dammråtta (diskussion) 14 november 2015 kl. 14.18 (CET)
Nej, för antalet mandat spelar det ingen roll. Men för den politiska situationen är det mycket betydelsefullt. Kanske man kan ändra rubriken? Att göra två tabeller tror jag blir rörigare än det är nu. Ge gärna ett förslag i en sandlåda. Det blir nog lättare att se för och nackdelar då. --افيراتير (diskussion) 14 november 2015 kl. 14.31 (CET)
Artikeln Politik i Stockholms kommun har två slags tabeller, ett med valresultat och ett med mandatfördelning. Valresultatet borde höra till den förstnämnda sortens tabell, inte till den andra sortens tabell. Dammråtta (diskussion) 14 november 2015 kl. 15.37 (CET)

Ta bort lsjbot från slumpartikel-funktionen[redigera wikitext]

hitflyttat från WP:KAW.

Jag gillar att läsa slump-artiklar. Tyvärr blir det nuförtiden väldigt ofta träffar på artiklar skrivna av lsjbot. Det är väldigt ytliga och nästintill innehållslösa artiklar, dessutom oftast inom något specialområde från biologin. Prova gärna att trycka slumpartikel några gånger i rad. Det blir oftast något skrivet av lsjbot, ibland över fem gånger i rad. Jag föreslår att artiklar som genererats av botar, alternativt har mindre än säg 100 ord, inte finns i sök-utrymmet för slumpval

mvh

/Peter

Om du trycker på (-bot) så slipper du den problematiken. Matanb (diskussion) 15 november 2015 kl. 22.17 (CET)
Då söker slumpgeneratorn enbart på artiklar som inte skapats av bottar. Matanb (diskussion) 15 november 2015 kl. 22.17 (CET)
Ärendet hör hemma under Wikipediafrågor och inte här (på KAW). Tostarpadius (diskussion) 16 november 2015 kl. 02.18 (CET)

Infobox Parisgata[redigera wikitext]

Mall:Infobox Parisgata skulle behöva ett par åtgärder: på sidan Place Saint-Pierre finns en länk till Rue Livingstone, 7, och rue Charles Nodier (Paris). Det vore säkert bättre om man kunde manuellt lägga till länkarna. Sedan är den blåa bakgrunden inte alltför läsarvänlig, det vore bättre om det vore som i franska Wikipedia, jämför artikeln fr:Place Saint-Pierre (Paris). Slutligen har jag på sidan Place Saint-Pierre behövt skriva koordinaterna två gånger, en gång för infoboxen och en annan gång så att de syns då man använder geolänk. Jag försöker inte själv mig på detta, då jag inte behärskar mallar tillräckligt bra för att kunna vara säker på att det inte resulterar i stor förstörelse. K9re11 (diskussion) 16 november 2015 kl. 12.41 (CET)

Någon har lagt ner mycket möda på den mallen. Dessvärre tycker jag inte att vi ska använda den alls på svenskspråkiga och istället ersätta dom med {{infobox gata}}.--LittleGun (diskussion) 16 november 2015 kl. 12.50 (CET)
Jag håller med LittleGun. Vi kan inte ha specifika gatufaktamallar för varje stad. --Omnibit (diskussion) 16 november 2015 kl. 13.50 (CET)
Medhåll, den är dessutom ganska svårläst med all färg. /Ariam (diskussion) 16 november 2015 kl. 14.23 (CET)
Jag är böjd att hålla med. Som skapare av {{infobox gata}} tar jag gärna emot tips om hur den mallen kan utvecklas ytterligare. Den är visserligen väldigt allmän, men kanske har jag glömt något uppenbart. :-)--Paracel63 (diskussion) 21 november 2015 kl. 02.32 (CET)

Kategori:Levande hundraåringar[redigera wikitext]

Är det lämpligt att den nya kategorin Levande hundraåringar ersätter kategorin Levande personer? Då kommer de väl inte med i Ändringar på sidor länkade från Kategori:Levande personer? / Pontuz (diskussion) 17 november 2015 kl. 22.52 (CET)

Nej, precis. Jag anser att Kategori:Levande hundraåringar bör avskaffas och återersättas med Kategori:Levande personer. Vi har redan Kategori:Hundraåringar och den som vill veta vilka av dem som lever hänvisas till artikeln Lista över världens äldsta människor. --Omnibit (diskussion) 17 november 2015 kl. 22.56 (CET)
Medhåll, "Levande personer" bör vi ha på alla som lever, oavsett hur gamla de är. /Hangsna (diskussion) 17 november 2015 kl. 22.57 (CET)
Medhåll. kategorin Levande personer kom till som komplement till alla Avlidna-år-kategorier så att alla personer "hör hemma" i någon av dem.--MagnusA 18 november 2015 kl. 10.21 (CET)
Precis. Kategorin har ett alldeles speciellt syfte, och ska inte delas upp i underkategorier. Det framgår av själva kategorisidan, Kategori:Levande personer. /NH 18 november 2015 kl. 10.25 (CET)
Tack för att ni tog tag i det hela. När man ser den ena efter den andra komma upp i bevakningslistan med tveksamma ändringar som man inte hinner strida om känns det skönt att det finns duktiga fixare här på Wikipedia! / Pontuz (diskussion) 18 november 2015 kl. 22.29 (CET)

Mall:Infobox skidåkare[redigera wikitext]

Diskussion hitflyttad från Wikipedia:Faktafrågor. --Pipetricker (diskussion) 24 november 2015 kl. 11.11 (CET)

Varför finns det ingen parameter angående make/maka/sambo i rubricerad faktaruta? Det är väl lika viktigt och intressant att nämna detta här som i andra personfaktarutor? Försökte själv lägga till parameter som make = ... maka = ... men det funkade inte. Måste dessutom tillägga att den parametern saknas i stor del i infoboxar just vad gäller personer knutna till idrott. (Även de har väl ett liv utanför idrotten.) Tack för ordet. --Christian47 (diskussion) 18 november 2015 kl. 05.27 (CET)

@Christian47: Du har rätt. Så många som möjligt av faktarutorna borde funka ungefär som {{faktamall biografi}} eller {{serieskapare}}, anser jag. Både de övergripande biografikategorierna och lämpligt utplacerade underrubriker gör saker och ting tydligare. Nu har jag lagt in parametrar för Make, Maka, Partner, Föräldrar och Barn. De funkar dock bara om man samtidigt ändrar om löpnumreringen så att parametrarna visas på lämpligt ställe i den presenterade faktarutan. Kan du hjälpa till med det vore det toppen (klicka på länken och redigera). Dessutom behöver de nya parametrarna synas i dokumentationen (klicka och fixa även här). Hojta om du vill ha mer hjälp eller en annan lösning. Allt gott. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 21 november 2015 kl. 02.23 (CET)
Bra, tack! Jag ska se vad jag kan göra. Inte så hemma i just hur man själv kan gå in och hyfsa till i boxarna, men jag gör ett försök. --Christian47 (diskussion) 21 november 2015 kl. 05.01 (CET)
Facebook like thumb.pngGillar Har du gjort det en gång, kan du göra det fler gånger. Du ser parameterparen "etikett" och "innehåll". De måste numreras i löpnummerordning, för att de ska visas i den ordningen också i artiklarna. Så allt efter etikett11/innehåll11 behöver numreras om. Det är enkelt att göra men lite tidskrävande.--Paracel63 (diskussion) 21 november 2015 kl. 23.53 (CET)

Sökning av andra språkversioners artiklar[redigera wikitext]

Tidigare kom man enkelt till t.ex. estniska Wikipedia genom att skriva et: i sökrutan. Nu fungerar det inte. Vet någon något om detta? Fungerar inte heller på estniska och engelska Wikipedia. K9re11 (diskussion) 18 november 2015 kl. 09.20 (CET)

Byt till monobook. Då får du en "Gå till" och en "Sök"-ruta. Tryck på "Gå till" och du slipper ditt strul. -- Innocent bystander 18 november 2015 kl. 09.32 (CET)
Tack för svaret. Hur gör man i praktiken för att byta till monobook? K9re11 (diskussion) 18 november 2015 kl. 10.16 (CET)
Det gör man på Special:Inställningar#mw-prefsection-rendering. /Hangsna (diskussion) 18 november 2015 kl. 10.18 (CET)
För mig funkar et: och andra språkprefix i Vector (det ordinarie utseendet). --Pipetricker (diskussion) 18 november 2015 kl. 14.21 (CET)

Redigeringssvårigheter[redigera wikitext]

Förutom att det är svårare att flytta sig mellan andra språkversioner har jag upptäckt andra konstiga saker. Då man trycker på en bild syntes den tidigare som större, men man blev kvar på samma sida. Nu kommer man till en ny sida. Och då jag skulle redigera Wikidataobejktet Q1364330 (om Gammelstaden i Helsingfors, där nynorska artikeln Gammelstaden i Norrbotten av någon orsak var) kom det fram en sida med texten Ange en webbplatslänk, och sådan text som Detta formulär tillåter dig att ange webbplatslänken för ett objekt. Du behöver ange ID:et för objektet (t.ex. Q23), ett webbplats-ID (t.ex. "svwiki") och den önskade länken. Du kan dessutom ange olika emblem för denna platslänken som listas nedan.. Tidigare var det mycket enklare att redigera Wikidata. Vet någon vad det är för något? K9re11 (diskussion) 18 november 2015 kl. 10.39 (CET)

Det där kan hända mig på Wikidata ibland om man inte "väntat till sidan laddat klart". Om du väntar till det står "(129 uppslag)" (eller hur många det nu är) innan du klickar på redigera så slipper du det. Om du laddar en sida på Wikidata kan du se att det tar ett litet ögonblick innan den texten ploppar upp mellan texten "Wikipedia [ Redigera ]". /Hangsna (diskussion) 18 november 2015 kl. 10.41 (CET)
Jag upptäckte felet. Det handlade om min dator. K9re11 (diskussion) 18 november 2015 kl. 10.44 (CET)

No local image but image on Wikidata[redigera wikitext]

I kategorin No local image but image on Wikidata finns många (~25000) artiklar. Jag tänkte försöka få till en botbegäran för att få över bilderna till wikidata. Därför körde jag i CatScan med filter på att de skulle ha {{Taxobox}} och inte skulle ha {{robotskapad}}. Detta för att filtrera bort de där bot lagt in bilderna utan kontroll och få art-artiklar (som jag gillar mer). Men i resultatet där var det få som faktiskt hade bilder. Då räknar jag inte bilder inlagda av mallar ({{wikispecies}} och {{robotskapad stub om ...}}) (Exempel: Alepes djedaba). Andra artiklar har verkligen inga bilder (Exempel: Algoasaurus bauri). Ett fall (Ancistrus) jag hittade hade bild både här och på Wikidata åtminstone sedan 2013. Finns det någon förklaring eller är det bara att ge upp och be folk med databasdump om hjälp? --افيراتير (diskussion) 18 november 2015 kl. 22.18 (CET)

Andra listas inte alls i kategorin (Exempel: Dionysia zschummelii) trots att de har bild här men inte på Wikidata. --افيراتير (diskussion) 18 november 2015 kl. 22.24 (CET)
Du måste ha fått något om bakfoten. Kategorin listar artiklar där det finns en bild på Wikidata men inte i artikeln här.--Thurs (diskussion) 18 november 2015 kl. 23.05 (CET)
Jag har lagt in Kategori:Ingen bild på Wikidata men det finns lokalt i den här mallen, så den funkar åt bägge hållen. -- Innocent bystander 19 november 2015 kl. 08.32 (CET)
Tack båda. Måste vart trött igår. --افيراتير (diskussion) 19 november 2015 kl. 09.05 (CET)
Men Dionysia zschummelii är inte med i den kategorin heller? --افيراتير (diskussion) 19 november 2015 kl. 10.12 (CET)
JOdå, men den är dold. -- Innocent bystander 19 november 2015 kl. 10.52 (CET)
Men den listas inte här. --افيراتير (diskussion) 19 november 2015 kl. 10.55 (CET)
Nollredigering löste det... Tack igen. --افيراتير (diskussion) 19 november 2015 kl. 10.58 (CET)

Förändrad besöksstatistik fr.o.m. visst datum[redigera wikitext]

Som några kanske vet kollar jag ofta och gärna besöksstatistiken för artiklar jag skrivit. Jag har noterat att ett gäng sådana fick ett förändrat besöksmönster fr.o.m. 7/10. Det gäller statsorganiserad brottslighet, no-go-zon, parallellsamhälle, våldsfrämjande radikalisering - vilket är vilka jag hittat hittills.

Vad kan det förändrade mönstret bero på? 7/10, jag ser ingen uppeñbar logik.Klementin (diskussion) 19 november 2015 kl. 05.05 (CET)

Det ser konstigt ut. 7 oktober var en onsdag och det är på onsdagar ny programvara läggs in, kanske är det något bakomliggande som ändrats? /Hangsna (diskussion) 19 november 2015 kl. 07.47 (CET)

Snabb och enkel redigeringsräknare?[redigera wikitext]

Hej? Det här är nästan samma fråga som ovan. Även jag har en länk på min användarsida som borde ge svar på antalet redigeringar. I mitt fall handlar det om antalet redigeringar senaste 30 dagarna. Länken har fungerat under hela 2014 och fram till för några veckor sedan. OBS! Jag vet att jag kan klicka på den här och den här länken. Men ibland vill jag bara ha en snabbt presenterad siffra på antalet redigeringar senaste månaden. Går det att lösa? Stort tack på förhand.--Paracel63 (diskussion) 20 november 2015 kl. 16.39 (CET)

Nej, den Extension som gjorde detta plockades bort ur MediaWiki för ett tag sedan. -- Innocent bystander 20 november 2015 kl. 16.41 (CET)
Se Wikipedia:Wikipediafrågor/Arkiv/2015#Numera obsolet API-fråga userdailycontribs? -- Innocent bystander 20 november 2015 kl. 16.51 (CET)
Tack för svar. Det här API-anropet ger totalt antal redigeringar, så det är alltid något.--Paracel63 (diskussion) 21 november 2015 kl. 01.46 (CET)

Konstig kategori[redigera wikitext]

Kategori:Historiska valresultat under länskod 1 dyker upp. Jag hittar tyvärr inte i vilken mall detta kan finnas. Är det någon här som kan få bort detta?--Bruno Rosta (diskussion) 21 november 2015 kl. 21.42 (CET)

Du har nog skrivit "{{mandattabell_start|län=1" i stället för "{{mandattabell_start|län=01" någonstans. Svensson1 (diskussion) 21 november 2015 kl. 23.44 (CET)

Redigeringsfördelning[redigera wikitext]

Någostans har jag sett ett verktyg som visar ens redigeringar och grafiskt presenterar dem i någon form av cirkeldiagram. Vad är det för verktyg jag söker? Riggwelter (diskussion) 21 november 2015 kl. 23.17 (CET)

Länken "Redigeringsräknare" längst ned på sidan "Användarbidrag"? /Annika (diskussion) 21 november 2015 kl. 23.31 (CET)
Ja, just det! Tack! SMirC-smile.svg Riggwelter (diskussion) 22 november 2015 kl. 00.58 (CET)

Problem med att dölja robotredigeringar automatiskt i "Nya sidor".[redigera wikitext]

När man går in på "Nya sidor" och trycker så att robotredigeringarna döljs då har jag märkt att den inte fortsätter att dölja dessa redigeringar när man går in där igen. Det har varit så här i minst två veckor för mig. Är det nån inställning eller är det nåt problem som har uppstått i källkoden för den specifika sidan? DIEXEL (diskussion) 22 november 2015 kl. 01.24 (CET)

Det går att ändra var länken "Nya sidor" på Special:Senaste ändringar går till genom att lägga till
$( function() {
	'use strict';
	$( '#rclinks_nya_sidor' ).find( 'a' ).attr( 'href', function() {
		return this.href + '?hidebots=1';
	} );
} );
Special:Min sida/common.js. Nirmos (diskussion) 22 november 2015 kl. 17.08 (CET)
Nirmos: Men bara för några veckor sen så kunde man bara trycka på knappen så kom den ihåg att man hade gjort det utan att behöva lägga till nåt i sin common.js. Varför funkar det inte nu för? DIEXEL (diskussion) 23 november 2015 kl. 21.46 (CET)

Problem med geolänk[redigera wikitext]

Igår skapade jag några nya artiklar, som har koordinater, men de syns inte då man öppnar geolänken. Ett vidare exempel är detta: San Girolamo della Carità syns i kartan för kategorin Romersk-katolska kyrkobyggnader i Rom, men inte i kartan för kategorin Rione Regola. Jag antar att detta beror på att den senast nämnda kategorin skapades idag. K9re11 (diskussion) 22 november 2015 kl. 11.59 (CET)

Bredden förändras i navigationsrutor[redigera wikitext]


{{Periodiska systemet|typ=kompakt|bredd=32|legend=nej}} resulterar i brödtext i:Om man bäddar in mallen i en navigationsruta, utnyttjas dock inte en signifikant del av bredden:

Varför är det så? Kan man ändra navigationsrutan så att hela bredden utnyttjas? --Omnibit (diskussion) 23 november 2015 kl. 10.28 (CET)

Den första tabellen flyter ut utanför kanten på min browser. Den andra passar precis oavsett hur brett/smalt browserfönster jag har när jag laddar sidan. Helt klart bättre! /ℇsquilo 23 november 2015 kl. 16.21 (CET)
OK – då använder jag navigationsrutan! --Omnibit (diskussion) 23 november 2015 kl. 16.28 (CET)

Översättning av deadurl[redigera wikitext]

Flyttat frågan från Wikipediadiskussion:Projekt_översätta_källmallar#.C3.96vers.C3.A4ttning_av_deadurl

Parametern "deadurl" dyker upp på rätt många ställen numera, finns det någon vedertagen översättning av den? "dödlänk"? /Fluff?Fluff! 20 november 2015 kl. 09.59 (CET)

"Död länk", särskrivet om det är synligt. Möjligen "Död internetlänk", för att särskilja wikilänkar.--

Grundämnen[redigera wikitext]

Vad är det som ger upphov till den (enligt mig) inte alls vackra boxen i övre vänstra (!) hörnet av artiklar om grundämnen, exempelvis Cerium? Detta ser inte alls ut som några andra artiklar att vi lägger något uppe i det hörnet samtidigt som vi ju har en box till höger. Å varför skulle någon läsare uppe till vänster, det första av det första i artikeln vilja ha en länk till 58 (tal)? Det verkar ligga i Mall:Grundämne men är inte dokumenterat där och i så fall får man väl baka in det i samma box (alltså till höger)? /Hangsna (diskussion) 24 november 2015 kl. 23.16 (CET)

Det är {{Grundämnescell2}} i faktamallen {{Grundämne}} som ger upphov till den extra rutan. Vad som är vackert är ju förstås subjektivt (jag själv anser att det ser bättre ut i fallen där ingressen är längre), men jag anser ändå att mallen platsar där. Alla grundämnen utgör en helhet i form av det periodiska systemet, och delarna representeras just av dessa grundämnesceller som visar vilket grundämne artikeln behandlar, med fundamental information om grundämnet ifråga. Utökad information finns i faktamallen. Länken till talartikeln som motsvarar atomnumret – som jag anser är lagom diskret – fyller sin främsta funktion med att vissa läsare möjligtvis är intresserade av vilka andra användningsområdet talet har. --Omnibit (diskussion) 24 november 2015 kl. 23.34 (CET)
Visst bör det se enhetligt ut över hela periodiska men att lägga rutor eller bilder uppe i övre vänstra hörnet är väl inget som vi gör i någon annan artikel(serie)? Motsvarande information borde kunna rymmas till höger istället, så ser det ju ut i nästan alla våra artiklar och det är (enligt mig) ett för stort "konsekvens-avsteg" från uppslagsverket som helhet att börja lägga saker i övre vänstra hörnet av en artikel. /Hangsna (diskussion) 24 november 2015 kl. 23.38 (CET)
Jag kan inte heller hålla med om detta ger mig så mycket "fundamental information" när det inte finns några rubriker eller något som talar om vad siffrorna ens är frågan om.
6
Kol
12,0107(8)
2s2 2p2
Möjligen om man "redan kan ämnet" att det kan vara något man snabbt kan se men det måste vara bättre att beskriva det i boxen där det har ett sammanhang och rubriker som talar om vad siffror är för något. /Hangsna (diskussion) 24 november 2015 kl. 23.42 (CET)
Allt som står i den där kvadratiska rutan står också i infoboxen till höger, dessutom ganska högt upp. Rutan tillför alltså ingenting och den ska definitivt inte vara placerad i det övre vänstra hörnet. Där ska uppslagsordet stå. Att länka 6 till artikeln om det naturliga talet 6 är helt meningslöst enligt mitt sätt att se. Om den ska länkas till något så är det till artikeln om Atomnummer. Jämför C som inte länkas till artikeln om bokstaven C utan till artikeln om kol. --Larske (diskussion) 25 november 2015 kl. 00.01 (CET)
@Omnibit: Jag har ändrar defaultvärdet för parametern grundämnescell i mallen {{Grundämne}} så att man måste ange explicit (=ja) att man vill ha den där rutan. Om du kan hitta en bättre placering, inom ramen för infoboxen, kan vi ändra tillbaka så att rutan kommer med som default. Men att lägga den uppe till vänster i artikeln är ett alldeles för stort avsteg från den layoutstandard som vi har. --Larske (diskussion) 25 november 2015 kl. 00.25 (CET)
Vad är felet med att placera rutan högst upp till vänster? Se ru:Углерод och uk:Вуглець – varifrån jag även tog idén. --Omnibit (diskussion) 25 november 2015 kl. 16.56 (CET)
Utöver vad som redan framförts här ovan så är rutan något som vänder sig till dem som vill ha detaljerade kunskaper om ett grundämne, men de som kanske inte ens vet att uppslagsordet är ett grundämnet ska på ett vanligt sätt, genom artikelinledningen få reda på det och sedan förhoppningsvis läsa vidare och kanske komma till dessa detaljer som finns i infoboxen till höger. De ska inte, som det allra första de stöter på, mötas av en kryptisk ruta med atomvikter med många decimaler och elektronkonfigurationer som de knappast kan förväntas känna till hur de ska tolka. Om sidan var ett "samlarkort för kemister" så skulle det kanske passa med diverse rutor i kortets alla hörn men inte i ett uppslagsverk som vänder sig till alla. Därmed inte sagt att rutan inte ska finnas någonstans i artikeln, men då helst inom ramen för inforutan till höger. Samma sak bör gälla andra språkversioner. I ukwp verkar man dessutom ha givit upp efter grundämne nummer 7, se uk:Оксиген. --Larske (diskussion) 25 november 2015 kl. 18.07 (CET)
Jag är kemist, och jag förstår inte syftet med rutan när samma information finns på ett tydligare sätt i infoboxen. Rutan ser ut att vara "urklippt" ur ett periodiskt system, men där kan man ha en gemensam teckenförklaring för alla rutor. I periodiska systemet är det också frågan om ett system, dvs inbördes förhållanden mellan grundämnenas egenskaper, inte bara varje grundämnes egenskaper för sig. //Essin (diskussion) 25 november 2015 kl. 18.45 (CET)
Jag tycker nog rutan var helt ok. Särskilt med tanke på hur svårt det kan vara att hitta grundläggande fakta i infoboxen bland all annan fakta. Jag tror att de som oftast läser en grundämnesartikel är elever/studenter från högstadienivå till grundläggande universitetsstudier. Men det jag egentligen helst förordar, vilket nog är ett lite större jobb som kräver att någon med god kemikunskap och god förståelse av vad gemene man efterfrågar tänker igenom, är att infoboxen struktureras om. Exempelvis måste ju den info som flyttas ut ur den kunna hittas enkelt på sin nya plats. --افيراتير (diskussion) 25 november 2015 kl. 19.25 (CET)
@Averater: Bara för att säkerställa att vi pratar om samma sak: Det är placeringen av rutan på detta sätt i alla grundämnesartiklar som jag främst invänder mot. --Larske (diskussion) 25 november 2015 kl. 19.49 (CET)
Jodå, jag är med. För de som inte redan kan ett ämne är det viktigt att det grundläggande kommer tidigt och tydligt. Så jag tycker den är ok (men inte mer) där den är men ser ännu hellre att infoboxen istället förenklas. --افيراتير (diskussion) 25 november 2015 kl. 19.57 (CET)
På vilket sätt anser du att faktamallen skall förenklas? --Omnibit (diskussion) 25 november 2015 kl. 21.28 (CET)
Precis vad kräver mycket eftertanke så det vågar jag mig inte på nu. Men den borde kortas till max en fjärdedel av vad den är nu. De andra åtminstone tre fjärdedelarna bör flyttas ut i artikeln under lämpliga rubriker. Generellt endast det som många kan förväntas vara på jakt efter om de söker efter just ämnets namn finnas i infoboxen. --افيراتير (diskussion) 25 november 2015 kl. 21.48 (CET)
Jag ser inte något problem med faktamallens längd. All information som finns i faktamallen just nu kan potentiellt vara till nytta – särskilt för de som söker efter snabbinformation. Att flytta informationen till brödtexten gör den mer svårfunnen, och dessutom finns det risk för inkonsekvens i framställningssättet då. Information som finns i faktamallen kan dock i viss mån upprepas i brödtexten, om det är relevant för sammanhanget. --Omnibit (diskussion) 25 november 2015 kl. 22.55 (CET)
I Ytterbium är boxen så stor (lång) att jag får 1,5 sidor i höjdled som är helt tomma på artikeltext, bara en spalt till höger med boxen och i övrigt ett vitt hav i mitten. Det någon bemödat sig om att lägga in i boxen då kanske till viss del kan vara i löpande text och så blir det lite mer balans. Det är dock inte en lika viktig fråga som att vi inte ska lägga miniboxar uppe till vänster. /Hangsna (diskussion) 26 november 2015 kl. 08.13 (CET)
Jag menar inte att informationen ska flyttas till brödtexten (även om den får finnas där också) utan till tabeller under respektive avsnitt. Nu kvävs viktigare information bland alla annan så att det blir svårt att hitta det man vill i den stora mängden information. Att infoboxen blir för lång så det blir tomrum till vänster är en layoutfråga som enligt mig är klart underordnad men givetvis också ett minus för långa infoboxar. Viktigare problem med långa infoboxar är att de tar upp plats där bilder skulle kunnat vara som hör ihop med texten. Denna fråga ser jag som klart viktigare är den lilla rutan och den skulle dessutom ta bort behovet av rutan. --افيراتير (diskussion) 26 november 2015 kl. 08.24 (CET)
Sant med tabeller där, brödtext är inte det optimala sättet att visa upp information i ett ämne som detta. /Hangsna (diskussion) 26 november 2015 kl. 08.33 (CET)
Faktamallen är ännu längre på engelskspråkiga Wikipedia i artikeln Ytterbium. Att det är obalans mellan faktamallen och brödtexten ser jag inte som något problem. Faktamallen och brödtexten utgör två olika universa, och de är och bör vara ganska oberoende av varandra – dock inte motsäga varandra. Man kan dock upprätthålla balans genom att utöka artikeln med brödtext, men att lösa problemet genom att kontrahera faktamallen är enbart kontraproduktivt. Det finns ganska mycket information i en:Ytterbium som kan användas som underlag för en artikelutökning. Det som är det viktiga är dock informationen i sig som faktamallen innehåller, inte hur estetiskt tilltalande den är. Bilder kan man vänsterjustera, [[Fil:Exempel.jpg|vänster]], eller flytta in i ett bildgalleri. En artikel i längd av engelskspråkiga Wikipedias artikel ger även ganska mycket utrymme kvar utöver faktamallen – där kan man ha vanliga högerjusterade bilder. --Omnibit (diskussion) 26 november 2015 kl. 16.28 (CET)

Kan man återskapa en deletad artikel?[redigera wikitext]

Diskussion hitflyttad från Wikipedia:Faktafrågor. --Pipetricker (diskussion) 27 november 2015 kl. 14.13 (CET)

Igår uppdaterade jag en artikel om den svenska organisationen Min Stora Dag som förverkligar önskedrömmar för barn med svåra sjukdomar.

Idag är allt jag skrev borta.

Hur?

Jag har fått ett anonymt meddelande att någon tyckte att informationen jag skrivit om vår organisation var "partisk marknadsföring"...

Var finns det jag skrev så jag kan återanvända och korrigera - vad det nu kan ha varit som uppfattades som marknadsföring?

Jim, Min Stora Dag --85.226.148.179 (diskussion) 25 november 2015 kl. 13.53 (CET) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Texten återfinns i historiken. Se mer om detta på din diskussionssida Användardiskussion:85.226.148.179.Yger (diskussion) 25 november 2015 kl. 14.23 (CET)

Bortagning av personer i en text när de inte har en egen artikel[redigera wikitext]

Diskussion hitflyttad från Wikipedia:Faktafrågor. --Pipetricker (diskussion) 27 november 2015 kl. 14.13 (CET)

Är det verkligen meningen att personer som figurerar i en text och saknar egen artikel bara tas bort? Jag skrev in "Rune Sörmander" i "kända personer från Nässjö" för ett bra tag sen. Nu gjorde jag min första artikel och den skulle handla just om "Rune Sörmander". Någon gång måste vara den första. När jag nu går in och tittar i den gamla artikeln kan jag inte annat än häpnas över att länken som nu skulle finnas var borttagen. Är det så här Wikipedia fungerar? Har inte sett att "röda" länkar bara har försvunnit förut. Är det inte lite grejen att man skriver en egen artikel när man ser att den saknas? Silent Sam1 (diskussion) 26 november 2015 kl. 18.34 (CET)

För levande personer är kraven ganska höga för att de inte ska tas bort härifrån. Därför krävs antingen en god källa eller en egen artikel (med goda källor) för att de inte ska tas bort. För andra företeelser (historiska personer, föreningar och dyl) ska källor också finnas men där är kraven inte lika absoluta. --افيراتير (diskussion) 26 november 2015 kl. 18.45 (CET)
Redigeringskonfikt Redigeringskonflikt Redigeringskonfikt Två problem här: 1. I listor över kända personer från olika orter läggs ständigt in personer vars relevans inte är uppenbara. Därför tas personer utan artikel ofta bort från dessa, men när artikeln är skriven kan man lägga dit dem igen (rödlänkar i löptext är en helt annan sak). 2.Din artikel om Rune Sörmander saknar källor och uppgifter om vad som gör honom relevant. Det behöver alltså framgå att han var tillräckligt framstående i sporten för att passa i uppslagsverket, och finnas källor som styrker detta. I sitt nuvarande skick kommer nog artikeln att raderas inom kort. Taxelson (diskussion) 26 november 2015 kl. 18.49 (CET)
Fast nu har Hangsna byggt ut artikeln på ett sätt som gör relevansen uppenbar. /FredrikT (diskussion) 26 november 2015 kl. 19.20 (CET)
Ja, däremot vidhåller jag att det är ett bra arbetssätt att skapa artikeln först. Jag tycker nämligen det är bra att vi tar bort personer utan artiklar från "kända personer från". /Hangsna (diskussion) 26 november 2015 kl. 19.29 (CET)
Och nu när artikeln är skriven framgår att Rune Sörmander inte är från Nässjö tätort. Han är född i kommunen men inte i orten som artikeln handlar om.FBQ (diskussion) 26 november 2015 kl. 19.51 (CET)
Tack, miss av mig där! /Hangsna (diskussion) 26 november 2015 kl. 19.57 (CET)

Text efter kategori[redigera wikitext]

Har vi inte något filter som ska plocka detta? Jag avser inte ordvalet men jag vill minnas att det funnits något filter som märker upp "text efter kategorier tillagd". /Hangsna (diskussion) 26 november 2015 kl. 19.31 (CET)

Det filtret har varit i funktion sedan juni 2014. Det där klottret gjordes två månader tidigare. Svensson1 (diskussion) 26 november 2015 kl. 19.34 (CET)

Svensk beteckning för engelskans "professorial fellow"[redigera wikitext]

När jag i artikeln om Jocelyn Bell uppdaterade hennes akademiska titlar översatte jag självsvåldigt engelskans "professorial fellow" med biträdande professor. Jag är emellertid osäker om begreppen är likvärdiga. "Professorial fellow" har ingen egen artikel på enwp, bara omnämnande i artikeln Research fellow. Finns det någon bättre skolad i högre akademiska titlar som vet om min översättning är korrekt eller ej? / TernariusD 27 november 2015 kl. 14.38 (CET)