Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Kontakta Wikipedia
Frågor
Kontakt
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:


Senaste frågorna från Fikarummet:[redigera | redigera wikitext]

Fråga från Fikarummet:

Donation[redigera | redigera wikitext]

Jag har gett en donation till Wikipedia men ändå får jag vid varje sökning upp begäran om donation. Vore mycket tacksam slippa detta.

Hälsningar

Ulla Lindskog

Hej Ulla! Jag tror inte att donationer tar bort bannerreklam för din ip-adress (ditt datornätverk). Däremot om du registrerar dig gratis och loggar in kommer du att slippa det mesta av reklamen. Har du en egen dator går att det att vara permanent inloggad, så att du inte behöver logga in och logga ut varje gång du besöker Wikipedia. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 16 april 2019 kl. 13.42 (CEST)
Jag antar att WMF inte kopplar ihop din donation med din IP-adress. Beroende på hur du betalar förmedlas ju inte ens den informationen åt dem. Inloggade kan klicka bort reklamen, men eftersom WMF inte kan veta att det är du nästa gång du kommer till sidan så är det svårt att erbjuda sådana funktioner för icke-inloggade. --LPfi (diskussion) 16 april 2019 kl. 14.15 (CEST)

vad har ni för swishnummer?[redigera | redigera wikitext]

Vad är numret till ert swishkonto?31.209.55.206 28 mars 2019 kl. 17.51 (CET)

Det går inte att bidra till Wikipedia med Swish. Det beror på att Swish är en svensk företeelse, men Wikipedia drivs från USA. Mvh NH 28 mars 2019 kl. 19.03 (CET)
Däremot ska det gå att bidra till Wikimedia Sverige via Swish, vilket kanske kan vara ett alternativ. Se denna sida i så fall. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 28 mars 2019 kl. 22.32 (CET)

lägga in bild[redigera | redigera wikitext]

Hej! Undrar ett par saker. 1. Hur får jag in ett foto? 2. Hur får jag in en faktaruta ( likt IKEAs) 3. Hur kan jag bifoga länkar? Tack på förhand! taggad på detta! MVH HelenaWphåfa (diskussion) 4 mars 2019 kl. 20.42 (CET)

Hej Helena, kul att du hittat hit! Svar på dina frågor hittar du i denna introduktionskurs. Jag tror att det är bättre att du stegar dig igenom den (det går ganska snabbt) än att jag svarar dig här, för därifrån kommer du också att kunna hitta svar på följdfrågor som kan uppstå. Ainali diskussionbidrag 4 mars 2019 kl. 21.13 (CET)
Tack för snabbt svar! Får bli i morgon. MVH HelenaWphåfa (diskussion) 4 mars 2019 kl. 21.44 (CET)

Lägga in en ny artikel[redigera | redigera wikitext]

Hej,

Jag heter Mikael Örnliden och arbetar på Städa Sverige. Idrottens miljöorganisation. Vi skulle vilja skriva om verksamhet på svenska Wikipedia. Hur går vi tillväga?

Med vänliga hälsningar

Mikael Örnliden, Projektledare
Städa Sverige, Idrottens miljöorganisation
Hemsida: www.stadasverige.se
213.132.113.130 4 mars 2019 kl. 15.36 (CET)

Hej Mikael Örnliden. Det korta svaret är att det bara är att skriva. Men, eftersom du är anställd på projektet är det bra att du frågar. Mitt tips är att du skapar ett användarnamn, alltså en inloggning, och att du skriver på en undersida. Där kan du testa dig fram både i form och språk och be om feedback, här i fikarummet eller direkt hos en användare. Du måste inte ha någon inloggning, och du kan använda en undersida på min användare. Jag hjälper dig gärna. Gå in på min användardiskussion via länken "diskussion" i min signatur, och klicka på "Nytt ämne" och skriv att du är redo. Vill du inte göra en inloggning kan jag göra en undersida på mitt konto som du kan skriva i.
Själva skrivandet gäller det att visa relevans och källor, samt att skriva lite torrt och tråkigt. Källor bör helst vara externa, men viss basfakta går att ta från egna webbsiddan. Relevans finns menar jag, och den kan visas med källor i dagspress i varje fall. Det finns en sida om Operation Dagsverke, som du kan titta på, men den är inte så stringent, men en början.
Sen är det bara att börja skriva på undersidan, tänk på att genren är "encyklopedi" som sagt och inte en hurtfrisk insäljningstext till en presumptiv sponsor. Inled med att besktriva vad Stäsda Sverige är och fotrsätt sedan med historik, nuvarande administrationssätt och sedan några större kampanjer eller återkommande kampanjer som älvstdnigar.. Det här skulle kunna vara en bra början:
Städa Sverige är en ideell stiftelse som i samarbete med idrottsrörelsen genomför lokala projekt där ungdomar i idrottsrörelsen samlar skräp i älvar, skogar och längs vägarna. Stiftelsen ägs av trettiofyra svenska specialidrottsförbund och genom sponsorsamarbeten ersätts de lokala föreningarna för sitt arbete. Den grundades 1989...
Lycka till, och som sagt: Klicka gärna på länken "diskussion" i min signatur om du vill ha handfast hjälp.--LittleGun (diskussion) 4 mars 2019 kl. 17.43 (CET)

Standardsortering av ü[redigera | redigera wikitext]

Jag har lagt märke till att ü (ibland?) standardsorteras som u. Det måste väl vara fel. Borde inte ü standardsorteras som y? /Ascilto (diskussion) 12 april 2019 kl. 19.08 (CEST)

Enligt WP:ÅAFS, så är det vad som gäller för tyska ü. Övriga fall ser det inte ut att finnas någon stenhuggen regel för. IP 62.20.170.74 (diskussion) 12 april 2019 kl. 19.17 (CEST)
Brrr... Hemskt. I tyskan sorteras den som u. Att leta efter München under Mynchen känns helt fel. Men konsensus är konsensus till dess ny konsensus finns. --Kitayama (diskussion) 12 april 2019 kl. 19.47 (CEST)
Det här behöver väl egentligen inte standardsorteras alls längre? Tekniken har ändrats. IP 62.20.170.74 (diskussion) 12 april 2019 kl. 19.53 (CEST)
Provar i sorterbar wikitabell. ü sorteras som en egen bokstav efter ö, så i vart fall där blir sorteringen helt fel. --Kitayama (diskussion) 12 april 2019 kl. 20.30 (CEST)
Jag la till Ü i MediaWiki:Gadget-tableSorterCollation.js så det sorteras som Y i sorterbara tabeller. Det motsvarar sorteringen som programvaran gör i kategorier. /EnDumEn 12 april 2019 kl. 21.30 (CEST)
Vi sorterar ju också utan att tveka tyska ä och ö som vore det fråga om de svenska bokstäverna, så att placera ü under u skulle inte bara bryta mot svensk standard, det vore också inkonsekvent.
andejons (diskussion) 12 april 2019 kl. 21.38 (CEST)
Vi behöver nästan aldrig standardsortera för att tecken ska sorteras rätt. Det är vanligare att sorteringen är fel på grund av stavfel när användare tagit bort specialtecken från sorteringen än att Mediawiki sorterar specialtecknen fel. Det finns fortfarande tecken som inte sorteras rätt (se Kategori:Sidor med specialtecken som titel). De felsorterade tecken jag har sett faktiskt användas i Kategori:Kvinnor och Kategori:Män är franska ô (sorteras som ö), turkiskt litet ı utan prick (egen bokstav mellan i och j), azerbadzjanska Ə (egen bokstav mellan e och f) och polska ę (sorteras som ä). Sorteringen av de turkiska och azeriska tecknen beror på att det inte finns några svenska regler för dem, de sorteras med de generella regler som ska passa hyfsat bra för alla språk. Konstigare är att de svenska sorteringsreglerna faktiskt säger att ô och ę ska sorteras som ö och ä. F.d. 82.212.68.183 (diskussion) 13 april 2019 kl. 10.44 (CEST)
Varianten "ô" används ju för att beteckna ö-liknande ljud i svensk dialektforskning, men den användningen torde vara sällsynt i artikelnamn.
andejons (diskussion) 13 april 2019 kl. 13.05 (CEST)

Radera sandlådan[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag har tidigare material på min sandlåda, vilket är publicerat och godkänt av er. Jag vill nu skriva om något helt annat. Kan jag radera sandlådan utan att den tidigare publicerade artikeln försvinner? Var hittar jag knappen "Radera Sandlådan"?. Hälsningar! Anders

Man kan begära radering av sandlådesidan genom att skriva {{radera|Författarens begäran}} överst på denna och spara. /Annika (diskussion) 19 april 2019 kl. 13.32 (CEST)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag har under åren samlat tidig okänd information om utvecklingen av en känd svensktillverkad spinnare för fiske. Insamlandet har skett genom samtal med berörda personer, bilder från fotoalbum och egna studier av prototyper av spinnaren. Information har hämtats från icke publicerade dagböcker som skildrar test av prototyperna. Patentansökan är publicerad. Bild på tillverkaren är publicerad i bok liksom hans övriga livsverk (Wikipedia).

Är detta referenser som är dugliga för att presentera ett antal prototyper till en välkänd svensk spinnare som under flera år tillverkades av ABU i Svängsta? Spinnaren finns dokumenterad i ABU-kataloger med bild och text samt i reklampamfletter, men föregångaren till den färdiga spinnaren har alltså aldrig presenterats. Är detta för "nytt material" för publicering i Wikipedia.se? Hälsningar! Anders Hedin PhD

Tyvärr går det inte på Wikipedia. Problemet är inte att det är nytt, problemet är att det inte är publicerat. Däremot kan källmaterialet och/eller prototypbeskrivningarna, kanske presenteras på vårt systerprojekt Wikisource? Ta gärna en titt där. --LittleGun (diskussion) 19 april 2019 kl. 13.50 (CEST)
Nej, ett grundkrav på Wikisource är att det är publicerat material. IP 62.20.170.74 (diskussion) 19 april 2019 kl. 16.08 (CEST)
Ajdå, klumpigt. Wikibooks, då? En del material, framförallt bilder kan publiceras på Wikimedia Commons om materialet är fritt att använda och dela.--LittleGun (diskussion) 19 april 2019 kl. 16.21 (CEST)

Radera sandlådan[redigera | redigera wikitext]

Kan jag radera sandlådan utan att den tidigare publicerade artikeln försvinner? --SK10DPB (diskussion) (Signatur tillagd i efterhand.)

Ja. Det finns inget samband mellan dem. --Kitayama (diskussion) 20 april 2019 kl. 08.40 (CEST)

Resource request[redigera | redigera wikitext]

Hi,

Over en.wiki, a long-standing editor need to access, that is published from Switzerland and (regrettably) is scarcely available. As ought be the case, the Swiss National Library holds the journal and (probably) other prominent libraries hold it too. Can any kind samaritan help in accessing the particular article of the December, 2004 issue? Thanks, Winged Blades of Godric (diskussion) 20 april 2019 kl. 16.47 (CEST)

Is this a cross-wiki request or do you confuse Sweden with Switzerland? (common among americans) In Sweden or Finland there is few people who has access to swiss libraries. /Ascilto (diskussion) 20 april 2019 kl. 16.59 (CEST)

Gross error and I apologize for confusing the two. Have a good day:-) Winged Blades of Godric (diskussion) 20 april 2019 kl. 18.15 (CEST)

@Winged Blades of Godric: To reach swiss users you have to post your request on dewp, frwp and itwp, since they have those three languages. Kind regards. /Ascilto (diskussion) 20 april 2019 kl. 18.24 (CEST)
Anecdote: Once I bought a used book from Amazon. It turned up to have been stolen from a library in Los Angeles. When I contacted the library to make them aware of the theft I had some difficulties to explain that Sweden not was a place in the States but a country in Europe... :-) /Ascilto (diskussion) 20 april 2019 kl. 18.32 (CEST)