Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:

Mallar[redigera wikitext]

Hej,

jag har försökt sätta mig in i hur Wikipedias mallar och moduler fungerar vid lite olika tillfällen men kan inte få någon klarhet och det känns övermäktigt (jag är ändå lite kvalificerad, med kunskaper i php, sql, html, css).

Nu tänkte jag försöka göra ett ytdiagram för en artikel, men det verkar inte finnas någon mall för det på svenska Wikipedia(?). På engelska dito hittade jag https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Graph:Chart som verkar jättebra - men att försöka föra över den till sv.wiki klarar jag inte i nuläget.

Någon som har något tips på annan ytdiagramsmall eller tillvägagångssätt för att föra över den engelska mallen ovan?

MVH Utloggad

Special:Skapa konto krånglar[redigera wikitext]

För några veckor sedan klagade en användare på att det var svårt att skapa ett konto, och efter att ha provat lite så måste jag hålla med.

Om man anger ett användarnamn som redan finns, så ska det dyka upp en röd ruta som berättar det. I praktiken fungerar den funktionen väldigt dåligt. Vad som istället händer är att man kan ange önskat användarnamn, lösenord, eventuellt epostadress och lösa captchan, och sedan får man ett meddelande att användarnamnet redan används. Och då är alla fält blanka igen, och man måste fylla i allt en gång till och lösa en ny captcha. Och sådär kan man hålla på, eftersom många "vanliga" användarnamn såklart är upptagna.

Mer konkret är problemet att den röda rutan som varnar för att användarnamnet är upptaget bara dyker upp ibland. Och ibland, när man gjort ett par försök, så dyker det upp två röda rutor som säger att användarnamnet är upptaget. Den ena ligger kvar, trots att man väljer ett namn som inte är upptaget.

Detta är en bugg, och behöver rapporteras. Vore tacksam dels för hjälp med att prova funktionen lite mer, dels med att rapportera buggen. Jag vet inte riktigt hur man gör nuförtiden, kanske t ex Josve05a vill hjälpa till? /NH 15 augusti 2016 kl. 10.24 (CEST)

Märklig radering[redigera wikitext]

Jag noterar här att Tostarpadius raderade en sida. Men h*n är väl inte administratör? Eller har jag missat någonting? Disembodied Soul (diskussion) 26 augusti 2016 kl. 00.59 (CEST)

Man kan, utan att vara administratör, flytta en artikel till en omdirigeringssidas plats, och med det automatiskt radera målsidan, förutsatt att denna aldrig varit mer än en omdirigering. Så verkar ha varit fallet här. JohanahoJ (diskussion) 26 augusti 2016 kl. 01.10 (CEST)

Felaktiga kategorier eller buggar[redigera wikitext]

I Modul:Infoboxtest finns Kategori:Articles which use infobox templates with no innehåll rads och Kategori:Pages which use embedded infobox templates with the titel parameter Detta har legat nu i månader. Kan någon få bort detta?

Ett annat lika irriterade fel är Wikipedia:Wikipediafrågor/Arkiv/2011 där Kategori:Sidor med matematikfel envist har legat kvar nu i månader.

Kan någon få bort dessa saker?--Bruno Rosta (diskussion) 26 augusti 2016 kl. 15.52 (CEST)

Modulen är något CFCF fixar med. Den andra är ingen bugg, det är en ny underhållskategori för renderingsfel. -- Innocent bystander 26 augusti 2016 kl. 16.20 (CEST)
Är det någon som kan åtgärda Modul:Infoboxtest? Detta har legat så här nu i månader och användaren själv har alltså inget gjort--Bruno Rosta (diskussion) 26 augusti 2016 kl. 16.28 (CEST)
Fixade matematikfelet. /NH 26 augusti 2016 kl. 17.42 (CEST)
Jättebra! Finns det då någon som kan ordna Kategori:Articles which use infobox templates with no innehåll rads och Kategori:Pages which use embedded infobox templates with the titel parameter? Antingen få bort dessa eller skapa dessa på något sätt? Jag tror att de borde tas bort--Bruno Rosta (diskussion) 26 augusti 2016 kl. 17.46 (CEST)
Förresten, jag hittade själv dessa kategorier och tog bort dessa från mallen. Hoppas detta kan fungera--Bruno Rosta (diskussion) 26 augusti 2016 kl. 17.50 (CEST)