Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:


Periodiska systemet[redigera | redigera wikitext]

I denna mall:

finns det ett stort "blankspace" i gruppkolumnen och längst ned. Går det att åtgärda? Tack på förhand. 176.68.217.48 30 september 2017 kl. 12.19 (CEST)

Det vore också bra om någon vet hur man kan få ner bredden på mallen utan att behöva välja inställningen "enkel". Nu är den för bred och gör att sidor pressas ihop för många användare. --JohanahoJ (diskussion) 30 september 2017 kl. 14.27 (CEST)
Lite svårt att veta vad IP-numret menar med "gruppkolumnen" och "längst ned". Jag har i alla fall tagit bort lite onödigt "blankspace" i raden grupp i och med att alla gruppnamn nu står på en och samma rad. Tidigare hamnade gruppnamnet för den grupp som står längst till höger en rad högre upp än alla övriga gruppnamn. Jag har också smalnat av kolumnen längst till vänster (Grupp/Period) lite genom av avfeta och skriva "Grp." och "Per." i stället för "Grupp" och "Period". Orden är fortfarande wikilänkade så förklaringen är bara ett klick bort. --Larske (diskussion) 4 oktober 2017 kl. 16.47 (CEST)
Larske, "blankspace" längst ned: I nedersta fältet i undermallen "Förklaring", under raden med rutorna "Naturligt", "Sönderfallsprodukt" och "Syntetiskt", finns tomt utrymme motsvarande höjden på två av dessa rutor (i senaste Safari i macOS). --Pipetricker (diskussion) 13 oktober 2017 kl. 10.12 (CEST)
Jag har försökt få bort de tomma raderna längst ned i Förklaringsmallen. Jag lyckades dock inte med 100 procent wikikod utan fick "fuska" lite och ta till en html-tagg (</tr>) för att det skulle bli som jag ville. --Larske (diskussion) 13 oktober 2017 kl. 11.31 (CEST)
Larske: Jag vet inte om det där blev så bra. Nu syns |- |- i mallen. Nirmos (diskussion) 14 oktober 2017 kl. 16.14 (CEST)
@Nirmos: Nej, det såg inte alls bra ut. Tack för att du påpekade det. Nu har jag gjort ett nytt försök. --Larske (diskussion) 14 oktober 2017 kl. 18.38 (CEST)

Konstig artikel med Katalonien[redigera | redigera wikitext]

Ta en titt på Europamästerskapet i futsal 2006. Det står att Katalonien var värdland 2006. Men ska det verkligen stå Katalonien? Inte Spanien? Vi vet inte just nu om Katalonien blir självständigt. Det finns nu de som försöker med det, och omöjligt är det inte. Men ännu när jag skriver denna text är Katalonien INTE självständigt. Alltså bör ännu dessa områden ses som Spanien, i alla fall just nu. Så stämmer verkligen innehållet i artikeln? Eller är den skapad som något som ska försöka "bekräfta" Katalonien som självständigt land? Om så är så bör den ju redigeras eller tas bort. Artikeln gäller ju dessutom 2006. Och då var ju Katalonien spanskt, precis som för att ta ett annat exempel att 1986 var Slovenien jugoslaviskt--Bruno Rosta (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 08.43 (CEST)

@Bruno Rosta: Det är fotbollsförbund som är värdar och spelar i de här turneringarna. Därför kan "länder" som "Färöarna", "Wales" och "Gibraltar" vara med i fotbolls-VM/EM. Att Färöarna sedan inte spelar sina hemmamatcher på Färöarna, beror på att de saknar godkända fotbollsarenor, inte att de inte är ett självständigt land. -- Innocent bystander (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 08.57 (CEST)
Färöarna spelar sina hemmamatcher på Färöarna (på godkända Tórsvøllur) sedan en del år tillbaka, det var (vad jag vet) bara under deras första EM-kval som hemmamatcherna spelades utomlands. \\\D.S.Skåningen (diskussion) 4 oktober 2017 kl. 15.49 (CEST)
Så den här artikeln är alltså helt i sin ordning? Och den har inget att göra med läget i Katalonien just nu?--Bruno Rosta (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 09.02 (CEST)
Nej, det skall inte ha någon särskild koppling till läget i Katalonien just nu. / Reddarn (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 09.10 (CEST)
Fast "värdland" är en knepig titel. Bode vara "förbund".--LittleGun (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 09.18 (CEST)
Ja då får vi väl hoppas att det är i sin ordning. Tack för hjälpen!--Bruno Rosta (diskussion) 2 oktober 2017 kl. 11.25 (CEST)
Det stämmer, det skall stå ”Katalonien” som värdland även fast Katalonien inte är ett land — Katalonien är en egen medlem i UEFS, precis som England, Skottland m.m är egna medlemmar i Uefa och Fifa och behandlas som länder. När England arrangerade fotbolls-VM står det inte ”engelska fotbollsförbundet”, så ändrade tillbaka för att hålla allt konsekvent. Förbundet som arrangerar tävlingen kan dock länkas vid ”arrangör” istället”, men inte vid ”värdland”. --94.234.170.1 (diskussion) 3 oktober 2017 kl. 11:41 (CEST) (Signering gjord i efterhand)
Det stämmer att Katalonien är medlem skilt från Spanien, se på Uefs hemsida så står Spanien och Katalonien (även Baskien) listade som enskilda medlemmar. UEFS (precis som AMF, AMF motsvarar Fifa) godkänner (fler) områden som inte är självständiga länder, t.ex Abchazien, Sydossetien. \\\D.S.Skåningen (diskussion) 4 oktober 2017 kl. 15.49 (CEST)
På Wikidata har vi en separat property för "Land (sport)" skild från "Land" i övrig betydelse, just för att slippa problem av den här typen. -- Innocent bystander (diskussion) 3 oktober 2017 kl. 16.58 (CEST)
@Bruno Rosta, DenSportgladeSkåningen, Innocent bystander, LittleGun: Kataloniens fotbollsförbund är inte medlem i vare sig Uefa eller Fifa. Men som noteras ovan är man medlem av Unión Europea de Futsal, som inordnas under Asociación Mundial de Futsal. UEFS konkurrerar med Uefa om organiserandet av futsal i Europa. Som av en händelse verkar UEFS ha säte i Moskva (medan AMF har säte i Paraguay). Däremot står det nog fel i mästerskapsartikeln, eftersom det verkar som om Federació Catalana de Futbol Sala (FCFS) hanterar futsal i Katalonien, inte Federació Catalana de Futbol. Enligt den här artikeln blev man invald i AMF 2006, dvs. samma år som det där mästerskapet spelades. Mina två cèntims.--Paracel63 (diskussion) 14 oktober 2017 kl. 22.52 (CEST)
Så här har jag förstått det: Katalonien (och Baskien m.m) har eget medlemskap i UEFS skilt från Spanien. Så som jag förstår dig, så har Katalonien ett förbund för fotboll och ett för futsal? \\\D.S.Skåningen (diskussion) 15 oktober 2017 kl. 23.20 (CEST)

Senaste frågorna från Fikarummet:[redigera | redigera wikitext]

Fråga från Fikarummet:

Hur finna en fadder?[redigera | redigera wikitext]

Hej Jag undervisar i svenska på en gymnasieskola i Huddinge. Just nu är vi (åk 1) på väg in i ett arbete om källkritik, information, demokrati och att konsumera resp. producera information. Jag vill att eleverna ska förstå vikten av att inte enbart konsumera utan bli en del i att aktivt producera. Vi läser på och arbetar med bland annat wikipedia. Jag sitter själv och försöker lära mig wikipedia men upplever det snårigt. Jag letar efter någon som kan hjälpa oss att komma igång som producenter och skribenter på wikipedia. Jag sökte faddrar men på den sidan är det oklart för mig hur jag kommer i kontakt med någon fadder. Finns här någon som vet hur jag kommer i kontakt med någon som är intresserad av att hjälpa mig och mitt gäng med 15-16 åringar att orientera oss i wikipedia?

Mvh Valborg08 (diskussion) 12 oktober 2017 kl. 21.31 (CEST)

Valborg08: Det finns information på Wikipedia:Använda Wikipedia i undervisningen som kanske intresserar dig. Listan över faddrar finns på Wikipedia:Faddrar, men jag hjälper också gärna till, så du kan fråga på Användardiskussion:Nirmos om du vill. En av de starkaste rekommendationerna till lärare som vill använda Wikipedia i undervisningen brukar vara att se till att eleverna skapar ett eget konto, alltså inte två eller fler elever på ett konto. På så sätt är det enkelt för läraren att se vem som har gjort vad, och eleven får en känsla av ansvar vilket minskar risken för klotter etc. Nirmos (diskussion) 13 oktober 2017 kl. 03.09 (CEST)

Nytt filter i SÄ[redigera | redigera wikitext]

Hej, jag slog på det nya filtret i SÄ och det kanske blir bra. Just nu laddar den lite långsammare tycker jag. Men går det att flytta ner rullgardsmenyn "Sparade filter" som ligger uppe till höger ovanför rutan "Aktiva filter", till under den rutan. Den skulle då hamna under "Avancerade filter" och på samma rad som de andra två rullgardinsmenyerna "Visa senaste XX ändringarna" och "XX dagar". Det skulle göra paketet mer kompakt (fler rader syns i SÄ) och "Sparade filter" syns tydligare, nu försvinner den om man inte drar upp fönstret förbi den stora gråa rutan.--LittleGun (diskussion) 6 oktober 2017 kl. 08.28 (CEST)

Saken är den att den nya SÄ:n byggs upp med JavaScript. Det är mycket svårt eller omöjligt att med JavaScript påverka något som redan bygger på JavaScript eftersom du inte kan garantera att kod på Special:Min sida/common.js körs efter MediaWikis kod på SÄ. Det kan finnas ett event som avfyras när det är färdigkonstruerat, men det måste inte göra det, och även om det finns så måste man veta vad det eventet heter. Nirmos (diskussion) 6 oktober 2017 kl. 23.25 (CEST)

LittleGun: Nu har jag hittat och gått igenom koden till rcfilters. Den finns här. På rad 93 i mw.rcfilters.init.js står det

mw.hook( 'structuredChangeFilters.ui.initialized' ).fire();

vilket tillåter oss att göra något när användargränssnittet för rcfilter är klart. Det görs så här:

mw.hook( 'structuredChangeFilters.ui.initialized' ).add( function() {
	//Kod som ska utföras när UI:t för rcfilter är klart
} );

För att flytta knappen lägger man in:

mw.hook( 'structuredChangeFilters.ui.initialized' ).add( function() {
	$( '.mw-rcfilters-ui-rcTopSectionWidget-savedLinks' ).appendTo( '.mw-rcfilters-ui-filterWrapperWidget-bottom' );
} );

Special:Min sida/common.js och

.mw-rcfilters-ui-rcTopSectionWidget-savedLinks {
	float: right;
}

Special:Min sida/common.css. Det resulterar dock inte i att fler rader visas eftersom "Andra granskningsverktyg" är på samma rad. Du kan naturligtvis ta bort den genom att lägga till

.mw-rcfilters-ui-rcTopSectionWidget-topLinks-table {
	display: none;
}

Special:Min sida/common.css. Du kan också ta bort minimihöjden på hela rutan (också CSS):

.client-js .rcfilters-head {
	min-height: 0;
}

...eeeeeeeeller så kan du använda Wikipedia:Senaste ändringar/EventStreams som inte har några blaffor ovanför diffarna. Ditt val :D Nirmos (diskussion) 7 oktober 2017 kl. 02.47 (CEST)

Den laddar lite långsammare första gången, men det är tid man snabbt sparar igen genom att slå på liveuppdateringar (så att man slipper att ladda om sidan igen). Ainali diskussionbidrag 7 oktober 2017 kl. 11.26 (CEST)
Jag har försökt slå på allt med liveuppdateringa, men jag får inget rullande flöde. Jag får en länk "visa nyaste ändringarna", när nya ändringar skapas. Jag vet inte om det är så mycket bättre än innan eller att högerklicka "reload" och jag tycker den laddar långsammare fortfarande. Jag tror inte jag är intresserad av ett rullande flöde, men jag tänkte testa. Jag brukar öppna SÄ och skumma igenom och lägga upp sånt som är intressant i en ny tab. Sen kanske jag trycker uppdatera igen eller går igenom tabbarna och trycker uppdatera då. Ett rullande flöde låter hoppigt.--LittleGun (diskussion) 8 oktober 2017 kl. 17.14 (CEST)
Knepigt, det funkar för mig. Och när den funkar behöver man ju aldrig ladda om, så den långsammare laddningen första gången har man ju tjänat in efter din första högerklick. Men det låter som en bugg för dig. Ainali diskussionbidrag 8 oktober 2017 kl. 22.11 (CEST)
Vad jag kan se måste man kryssa i "Nya filter för redigeringsgranskning" här för att "Liveuppdateringar" ska visas. Annars visas "Visa de nyaste ändringarna" som LittleGun beskriver. Nirmos (diskussion) 8 oktober 2017 kl. 23.09 (CEST)
Gjorde det, ingen skillnad (alltså fortfarande inget flöde). Måste kanske kryssa bort något också.--LittleGun (diskussion) 9 oktober 2017 kl. 18.12 (CEST)
LittleGun: Ser du knappen "Liveuppdateringar" på Special:Senaste ändringar? Har du sökt på sidan (ctrl-F) efter "Liveuppdateringar"? Nirmos (diskussion) 11 oktober 2017 kl. 18.47 (CEST)
Nirmos: Ja, jag hittade den sen. Glömde återkoppla det. Däremot funkade inte din pingning, så därför blev det här svaret sent. Tack för hjälpen.--LittleGun (diskussion) 15 oktober 2017 kl. 00.03 (CEST)
Det är problem med pingningar just nu. Detta är phab:T177825. Nirmos (diskussion) 15 oktober 2017 kl. 00.16 (CEST)
Nirmos: Du är banne mig magisk! Precis så som jag menade. Mycket självklarare för mig att hitta "sparade filter"-rullgardinsmenyn. Stort tack! Kan du hjälpa mig att tipsa utvecklarna om att den placeringen är bättre, den gråa rutan funkar som en naturlig gräns uppåt, och jag upplever det som att det blir färre rader innan listan (även om det inte blir det) och de andra rullgardinsmenyerna ligger ju under, och med högerställningen hamnar rullgardinsmenyn med sparade filter rakt under där de skapas och sparas.--LittleGun (diskussion) 8 oktober 2017 kl. 17.14 (CEST)

Länkarna längst upp[redigera | redigera wikitext]

En annan sak är att de praktiska länkarna som visas längst upp på den gamla senaste ändringar (Mediawiki:Recentchangestext) är försvunna. Om många vill ha dem kan man fundera över om de borde finnas även i den nya versionen. Jag kan tycka att åtminstone loggarna över raderingar etc bör kunna kommas åt därifrån. /NH

De finns kvar, infällda under "Andra granskningsverktyg". Fäll ut dom så är de utfällda till nästa inlogg.--LittleGun (diskussion) 7 oktober 2017 kl. 12.14 (CEST)
Aha, ja där är de. Tack. I Safari blir det dock bara textmos av alltihop när man fäller ut dem. Men så småningom kommer det nog att fungera.. /NH 7 oktober 2017 kl. 12.27 (CEST)
Jag vet inte om jag ser samma fel som NH, men rutan som innehåller "Veckans..." och "Månadens..." går utanför den yttre rutans ramar. Det är på grund av float:right;. Det kan naturligtvis lösas genom att ta bort den rutan, men jag vet inte om jag vågar göra det. De länkarna har varit där länge och det är säkert många som förlitar sig på att ha de länkarna där. Jag tycker inte att de här länkarna har något med Senaste ändringar eller klottersanering att göra, så för min del får de gärna flyttas. Kanske behövs det en "hub" som innefattar veckans tävning, veckans översättning, månadens uppdrag etc, så att detta kan hållas separat från SÄ. Wikipedia:Deltagarportalen länkas från sidomenyn, och jag får intrycket att den sidan inte används så mycket. Kanske kan den bli en hub för detta. Nirmos (diskussion) 8 oktober 2017 kl. 16.24 (CEST)
Jag gör mycket av min SÄ-koll för klottersanering m m på min iPad, dvs med Safari. Jag får också det fel Nirmos beskriver. Lite (men bara lite) irriterande. Jag håller också med om att de länkarna inte har med SÄ att göra. Kanske borde de arbetas in i Anslagstavlan. Där känns det som att "Veckans..." och "Månadens..." hör hemma. Anslagstavlan visas ju dessutom på Deltagarportalen och Bybrunnen. Kitayama (diskussion) 8 oktober 2017 kl. 17.49 (CEST)
@Nirmos, Kitayama: Om länkarna ska vara kvar borde det gå att lösa med <div style="clear:both;"></div> längst ner i MediaWiki:Recentchangestext, alternativt sätta overflow:auto;div#rclinks. Jag är inte administratör längre, så kan inte fixa själv. /Frisko (dis.) (bid.) 8 oktober 2017 kl. 17.52 (CEST)
Tack, Frisko! Fixat nu. Nirmos (diskussion) 8 oktober 2017 kl. 20.24 (CEST)
Fortfarande textöverlapp i min Safari (både iPad och iPhone). Kitayama (diskussion) 8 oktober 2017 kl. 22.28 (CEST)
Nu är den floatade länksamlingen helt borttagen enligt Wikipedia:Bybrunnen#"Veckans..." och "Månadens..." på SÄ. Nirmos (diskussion) 9 oktober 2017 kl. 23.39 (CEST)

En bugg[redigera | redigera wikitext]

Kategori:Fel härstammande från Modul:Partier se finns i Lidingö kommun. Kan någon få bort detta?--Bruno Rosta (diskussion) 7 oktober 2017 kl. 13.02 (CEST)

Fixat Fixat Men kategorin är ingen bugg, den fungerade precis som det var tänkt! -- Innocent bystander (diskussion) 7 oktober 2017 kl. 13.46 (CEST)
Vad bra! Tack för hjälpen!--Bruno Rosta (diskussion) 7 oktober 2017 kl. 14.49 (CEST)

Referensfel[redigera | redigera wikitext]

Någon som kan fixa/förklara vad det är för ett referensfel i artikeln SWAPO. Det ser ut att ha uppkommit i denna redigering. Kolurpen (diskussion) 12 oktober 2017 kl. 18.17 (CEST)

@Kolurpen: Det är {{Anm}} som gör att det krävs något sådant som <references group=not/> under en lämplig rubrik. -- Innocent bystander (diskussion) 12 oktober 2017 kl. 18.28 (CEST)
@Kolurpen, Innocent bystander: {{Anmärkningslista}} är rekommenderat i det här fallet. Det löser länkproblematiken.--Paracel63 (diskussion) 14 oktober 2017 kl. 22.58 (CEST)

Fråga om mallflyttning[redigera | redigera wikitext]

Om man flyttar Mall:Periodiska systemet/Legend till Mall:Periodiska systemet/Förklaring och lämnar kvar en omdirigering, kommer då Mall:Periodiska systemet och andra sidor med mallanrop till "Legend" att funka utan uppdatering av dessa sidor? @Larske. --Pipetricker (diskussion) 13 oktober 2017 kl. 10.44 (CEST)

Jepp! Omdirigeringar funkar! -- Innocent bystander (diskussion) 13 oktober 2017 kl. 10.45 (CEST)
Ok. Funkar det alltid, eller kan tekniskt komplicerade mallar ställa till det? --Pipetricker (diskussion) 13 oktober 2017 kl. 10.52 (CEST)
Det kan finnas fall där anrop inte funkar. Men det borde begränsa sig till områden där vi har hierarkier mellan huvudsidor och undersidor, såsom portaler och användarsidor. (Såsom relationen mellan just Mall:Periodiska systemet och Mall:Periodiska systemet/Legend.) Men jag kan inte föreställa mig att det skulle strula i artiklar här på WP. -- Innocent bystander (diskussion) 13 oktober 2017 kl. 11.21 (CEST)
Även om det fungerar med en omdirigering ser jag inget större värde i flytta mallen. Om det är för att legend inte skulle vara ett svenskt ord (med den avsedda betydelsen) vill jag citera Nationalencyklopedin: "legend ... 4 förklarande text eller teckenförklaring till karta eller diagram". --Larske (diskussion) 13 oktober 2017 kl. 11.39 (CEST)

Externa länkar ändrade[redigera | redigera wikitext]

Allt oftare när man går in på en diskussionssida, står "Externa länkar ändrade". Men när jag går in på en diskussionssida förväntar jag mig att det finns en diskussion där, inte att det berättas om vilka ändringar som gjorts. (för ungefär 10 år sedan hade vi samma diskussion, eftersom det ibland stod på diskussionssidorna att artikeln var med i ett projekt). J 1982 (diskussion) 14 oktober 2017 kl. 23.57 (CEST)

Hur löd frågan? - Tournesol (diskussion) 14 oktober 2017 kl. 23.58 (CEST)

Kan en beskrivning av historien om Mobitex komma in i Wikipedia?[redigera | redigera wikitext]

Hej, jag sitter i styrelsen för "STIFTELSEN FÖR FORSKNING OCH UTBILDNING INOM RADIO- OCH TELETEKNIKEN OCH DESS HISTORIA" vi delar ut stipendier. Ett stipendie var att dokumentera hur Mobitex systemet utvecklades och dess spridning över världen. Dokumentet finns idag på nätet och hittas:

Mobitex historia www.agestam.net/mobitex/ 11 okt. 2016 - Detta är en sida för nerladdning av dokumentet med Mobitex historia. Du besökte den här sidan den 2017-10-15. [PDF]Här kan du ladda ner dokumentet med Mobitex historia. www.agestam.net/mobitex/files/mobitexhistoria.pdf Några axplock i Mobitex historia ... Några var med från början och andra är ... som borde in i dokumentet så får du gärna .... arbete hade lagts ner på att få alla ...


Hur gör man för att få in detta i Wikipedia?

Åke Johansson 0705 399931

ake.k.johansson@gmail.com

Det finns redan en kort version av Mobitex på Wikipedia som är fri att bygga vidare på. Om du själv vill arbeta vidare på artikeln så rekommenderar jag att börja stega dig genom Wikipedia:Introduktions-sidorna. Har du fler frågor är du välkommen att skriva dem här eller t ex på artikeln diskussionssida, eller på min diskussionssida. Du kan med fördel börja med att skapa ett användarkonto. Lycka Till! Mvh --Bairuilong (diskussion) 16 oktober 2017 kl. 11.37 (CEST)

Behovet av nollredigeringar[redigera | redigera wikitext]

Varför ser man sällan den senaste versionen numera? Interwiki syns inte omedelbart efter att den lagts in på Wikidata, inlägg på SFFR inte heller. Ständigt krävs nya publiceringar utan innehållslig förändring. Varför är det så? Kan något göras? Det blir alltmer störande. Tostarpadius (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 12.44 (CEST)

Du är nog inte ensam om att uppleva problem med det tekniska. Enligt senaste Tech news, så är vissa funktioner i SÄ och Bevakningslistan avstängd på Commons och Ryskspråkiga Wikipedia, och man varnar för att det kan ske på fler projekt. -- Innocent bystander (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 14.05 (CEST)
Att uppdateringar på SFFR dröjer ett tag har väl med datorns cacheminne att göra? Det finns någon länk på sidan man kan klicka på för att rensa cachen. /FredrikT (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 14.17 (CEST)
Istället för en nollredigering kan du lägga till "?action=purge" på webbadressen så uppdateras sidan. Jag håller med om att det är ett problem och föreslår att vi lägger in en uppdateringslänk bland verktygen i vänstermenyn. Fem5 (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 14.18 (CEST)
Så det är alltså något som inte drabbar alla? Jag trodde det var ett generellt problem. Tostarpadius (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 15.37 (CEST)
En purgelänk bland verktygen var en riktigt bra idé. Går det att fixa?--LittleGun (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 15.44 (CEST)
Jag har också länge önskat en sådan länk! / Reddarn (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 16.24 (CEST)
Har kollat runt lite nu. Purge-länk finns som finess på engelska wikipedia men inte på svenska som jag kan se(?). Koden för den engelska ([1]) borde vara problemfritt att kopiera över hit. Så någon med adminrättigheter skulle kunna göra det. Kanske @Nirmos:? Fem5 (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 17.42 (CEST)
Jag har kopierat koden från Mediawikiwiki:Snippets/Purge action till Mediawiki:Gadget-purgelink.js så att den fungerar som finess här. /EnDumEn 17 oktober 2017 kl. 19.07 (CEST)
Jag har också upplevt att det tar tid och kan krävas en nollredigering vid flera tillfällen. Först var det när jag städade i Lista över bästsäljande datorspel som innehåller flera listor som inkluderas som mallar. När en av dessa listor redigeras tar det ett tag innan det slår igenom i artikeln med bästsäljande datorspel. Det har då inte spelat roll om jag uppdaterat sidan med f5 eller ctrl + f5 (uppdatera och rensa cache för sidan).
Sedan har jag lagt in ett bidrag i wikipedia:Patenterat nonsens som har raderats/2017 som det dröjde en dag innan det dök upp i wikipedia:Patenterat nonsens som har raderats, även här inkluderas första sidan som mall i den andra. Likaså här spelar det ingen roll om man rensar cachen.
Sedan ett till problem ( som kan vara helt orelaterat) är att i kategori:sidor med referensfel låg lsjbot-artiklar där artikeln inte angavs som att ligga i kategorin på artikelsidan (jag vet att detta är en dold kategorin.) Artikeln innehåll inte heller några referensfel. Problemet löstes med att göra en nollredigering. Kolurpen (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 15.56 (CEST)
Purgefunktionen gör ibland inte lika mycket som nollredigeringar gör. Om en mall omkategoriseras genom att include-only-kategorier i dess dokumentationsfil ändras, så ger en purge av mallen att "den nya" kategorin anges längst ned på sidan som om mallen nu tillhörde den; men det är bara "den gamla" kategorin som faktiskt innehåller mallen. Denna paradoxala skillnad håller i sig länge, men kategoriseringen rättas till om man nollredigerar. Jörgen B (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 18.43 (CEST)
Det finns olika cacher. Den som oftast är problem är cachen på Wikipedias servrar. Den rensar man med "action=purge" som Fem5 nämner ovan eller med en nollredigiring. Sedan finns en cache i din webbläsare som du rensar med Ctrl+f5, men det hjälper inte om det är serverns cache som innehåller gammal data. I Kategori:Sidor med referensfel var det inte cacherna utan Wikipedias databas som inte var uppdaterad, där krävdes en nollredigering för att uppdatera databasen. /EnDumEn 17 oktober 2017 kl. 18.44 (CEST)
Jag gör ett försök till att förklara: Att rensa cashen för en mall genom att klicka på "rensa-cash-knappen" (som brukar finnas på sidorna för de mallar som innehåller translokerade dokumentationssidor) ger inte samma effekter som att göra en nollredigering av mallen. Exempelvis innehåller sidan Mall:Profil UU långt upp till vänster en blåmarkerad text rensa sidcashen. Om man trycker på denna text, och därefter trycker på en OK-knapp för den dialogruta man får upp, så får man alltså inte samma effekt som om man i stället gör en nollredigering. Gör man detta, så är det just en "action=purge" man utför, vilket du kan se här.
Som du kan se i Wikipedia:Wikipediafrågor/Arkiv_2017#Besynnerliga_(icke)effekter_av_omkategoriseringar_av_mallar var det inte bara jag som fick denna paradoxala situation, där informationen längst ned på sidan påstod att mallen låg i den nya kategorin, men den egentligen bara fanns i den gamla. Din kommentar där till det fenomen jag (och MagnusA) kunde se var:
Att rensa sidcachen sparar ingenting i databasen. Det uppdaterar bara html-koden som visas när man besöker sidan. Databastabellen för kategoritillhörighet innehåller fortfarande den gamla datan som visas på kategorisidorna. För att något ska sparas i databasen får man antingen trycka på spara-knappen eller vänta tills programvaran hinner till den aktuella sidan i kön av sidor måste uppdateras när en mall ändrats.
Jag antar att du då verkligen förstod att vi verkligen hade gjort "purge", inte bara tryckt ^F5 (eller ^R, vilket i Firefox ger liknande effekter). M. v. h., Jörgen B (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 19.29 (CEST)
I den här diskussionen tyckte jag det behövdes en förklaring om rensning av olika cacher eftersom kommentaren jag svarade på nämnde att uppdatering med ctrl+f5 inte hade fungerat. /EnDumEn 17 oktober 2017 kl. 22.21 (CEST)

Nu har både EnDumEn och jag lagt till finesser för att avhjälpa detta. EnDumEn importerade den från enwiki, och jag har skrivit en ny. Min version försöker spara om sidan. Om det fungerar, så borde det vara mer kraftfullt än en purge, och borde därför kunna lösa problem som inte en purge gör. Den som EnDumEn lade till finns näst längst ned på Special:Inställningar#mw-prefsection-gadgets medan min finns allra längst ned. Nirmos (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 19.52 (CEST)

Tack! Jag hittade inget avsnitt "mv-prefsection-gadgets", men längst ned under "Övrigt" fanns en knapp "Lägger till en länk för att rensa servercachen för en sida" samt en knapp "Lägger till en länk för att spara om en sida". Jag gissar att det är dessa du avser. Jag markerade den sistnämnda, och skall meddela dig om "Spara om sidan" fungerade eller inte, när jag har haft orsak att testa denna funktion. Jörgen B (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 20.12 (CEST)
Jag testade med en ny mallomkategorisering, och "Spara om sidan" gav precis samma effekt som en nollredigering skulle ha givit. Tack igen! Jörgen B (diskussion) 17 oktober 2017 kl. 21.23 (CEST)
@Nirmos: Jag fick också anledning att testa "Spara om sidan". Funkade perfekt, så tack från mig med!--LittleGun (diskussion) 20 oktober 2017 kl. 06.34 (CEST)
MediaWikis purge-api (som koden från mediawikiwikin använder) har kraftfullare funktioner än bara "action=purge". Det skulle gå att låta cacherensningslänken använda "forcelinkupdate" så att databastabellerna för bland annat kategorisering uppdateras. Det finns också en funktion "forcerecursivelinkupdate" för sidor som inkluderas som mallar, men då används jobbkön och det problem vi har är (ofta) att vi inte vill vänta på jobbkön, så det kanske inte är så användbart i cacherensningslänken. /EnDumEn 17 oktober 2017 kl. 22.21 (CEST)
Det är inte alltid det är önskvärt att tvinga fram en uppdatering. Om uppdateringen är i en jobbkö så får vi väl anta att den uppdateras enligt den prioritet servrarna antar att uppdateringen har. Att tvinga fram uppdateringen betyder att jobbet kilar i kön, vilket är på sin plats om uppdateringen verkligen behöver göras nu, men inte som rutinåtgärd bara för att bli av med märkligheter. Då får ju motsvarande andra märkligheter istället vänta längre tid. Antagligen är det inte ens ett nollsummespel, utan kön torde fungera så att jobben i kön kan optimeras, medan tvingade uppdateringar tar mer resurser, eller resurser som för tillfället är knappa. --LPfi (diskussion) 18 oktober 2017 kl. 16.09 (CEST)
Ungefär så! Jag brukar idag bara tvinga fram för att försäkra mig om att det blir rätt eller för att inte få nyskapade sidor raderade. Sidor baserade på Wikidata ser lite småroliga ut när de är nya och inte fått sin WD-koppling än. -- Innocent bystander (diskussion) 18 oktober 2017 kl. 16.30 (CEST)
När det gäller beteendet för mallsidor som fått ändrad kategorisering enbart på grund av ändringar av dok-källfilen är jag faktiskt inte alls säker på att omkategoriseringen ens köplaceras utan att man gör en nollredigering. Jag avvaktade i några fall mycket länge utan att någon uppdatering skedde. (Vi talar alltså inte om minuter, utan om dagar. Vid samma tillfälle uppdaterades däremot andra omkategoriseringar av mallar, som jag gjort senare, men där kategorierna stod i själva mallens källfil.) Innocent bystander ansåg det meningslöst att rapportera detta beteende, eftersom en nollredigering alltid kan avhjälpa det. Jag följer hans råd; men beteendet är i och för sig misstänkt likt en lus. Min misstanke är att bara sidor som redigerats köplaceras, inte sidor som translokerar en dokumentationssida som ändrats.
I just det fallet rekommenderar jag därför att något verktyg (som Nirmros nollredigeringsalternativ) används. Jag undrar också om detta verktyg i sig verkligen bryter köordningen. Min misstanke är att effekten bara blir att mallens nya kategorisering faktiskt köplaceras. Jörgen B (diskussion) 19 oktober 2017 kl. 13.24 (CEST)
Att det kan ta flera dagar innan sidor renderas om är i sig inget nytt. Efter vad jag förstått så renderas alla sidor om förr eller senare, och då ofta senare. Det var så vi fick de här massiva scriptfelen i var och varannan bot-artikel ett tag. Den bugg som var aktiv i Wikibase påverkade sidorna trots att ingen rört dem, och det när omrenderingen inte gick rätt. -- Innocent bystander (diskussion) 19 oktober 2017 kl. 15.32 (CEST)

Blaffan för det nya SÄ-filtret[redigera | redigera wikitext]

Jag brukar mer sällan använda SÄ, så jag råkar ännu ut för blaffan: en text på engelska i en ruta som täcker sidans innehåll (på bärbar med måttlig skärm blir sidan oanvändbar) med en box "OK, jag förstår". Utan att påstå sig förstå den engelska reklamtexten blir man vad jag förstår inte av med blaffan på något enkelt sätt.

Vanligen har sådana här popup-fönster ett kryss med vilket de kan stängas utan att man tar hänsyn till innehållet (varvid systemet kan välja att visa det på nytt nästa gång) och antingen minst två alternativ eller en ruta med "dismiss" eller liknande. Hur har man tänkt här? Tvinga folk att genast sätta sig in i de nya funktionerna?

Råkar någon veta vilken fil man skall redigera för att ändra på eländet?

--LPfi (diskussion) 19 oktober 2017 kl. 10.29 (CEST)

Sedan måste ju blaffan upp en gång för varje projekt man ramlar in på. J-igt less är bara förnamnet, för vad jag är på **vecklarnas metoder! -- Innocent bystander (diskussion) 19 oktober 2017 kl. 10.40 (CEST)