Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:

Lista som automatisk genererar artiklar jag har startat[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag har en teknisk fråga som jag undrar om någon kan hjälpa mig med? Sedan starten på Wikipedia har jag tyckt att de är kul att ha alla artiklar jag har skapat på min användarsida. Varje gång jag har skapat en ny artikel har jag därför lagt in den på min användarsida. (Tröttsamt och fåfängt, jag vet) Jag undrar om det finns en funktion/bot (eller vad det kallas) som automatisk kan lista mina bidrag på min användarsida? Tacksam för hjälp! Tromber ★ (diskussion) 26 juni 2015 kl. 14.58 (CEST)

@Tromber: Du kan lägga in den här länken. Se min användarsida. Lsj (diskussion) 3 juli 2015 kl. 12.51 (CEST)
@Lsj: Tusen tack! Då har jag lagt till länken ;-) Tromber ★ (diskussion) 5 juli 2015 kl. 12.28 (CEST)

dewp och Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Dewp har haft en diskussion om Wikidata här. Någon som är bra på utrikiska, som kan sammanfatta de viktigaste slutsatserna? Själv är jag ungefär lika bra på tyska som på xhosa, så jag missar en del... -- Innocent bystander (diskussion) 22 juni 2015 kl. 08.40 (CEST)

Är det något särskilt du vill ha svar på (det är en lång diskussionssida…)? I det här fallet kan möjigen Google Översätt ge en liten sammanfattning.--Paracel63 (diskussion) 26 juni 2015 kl. 00.06 (CEST)
Som sagt, "de viktigaste slutsatserna". Autmatöversättningar från tyska ger mig aldrig mer information än att titta på myrornas krig. -- Innocent bystander (diskussion) 26 juni 2015 kl. 11.09 (CEST)
Eftersom jag är ännu sämre på xhosa än på tyska, ger jag mig på ett sammanfattningsförsök. Det verkar att handla om en tillämpning av ett för de-wp eget omröstningsförfarande för att klarlägga ett opinionsläge. Enligt den övergripande artikeln de:Wikipedia:Meinungsbilder bör förfarandet bara tillämpas när det ej gått att nå samsyn på sedvanligt wikimanér. (Jag är tveksam till om detta kriterium var uppfyllt i detta fall.) Förfarandet kan ge nya riktlinjer; men värdet av det beror bl. a. på hur många som deltar.
I det här fallet var det en förslagsställare som skrev ett längre inlägg och ställde en rätt trasslig uppsättning komplicerade frågor. Hela "meningsbildsförfarandet" kritiserades också på den grunden, men uppnådde ändå 55,6% acceptans för att genomföra opinionspejlingen, vilket var över 50%, och därför tillräckligt.
Majoritets"besluten" blev: Wikidata skall tillåtas på de-wp, men endast i de fall uppgifterna på wikidata källbeläggs, och endast indirekt, via mallar, som förutom att lägga in de uppgifter man hämtar från wikidata också lägger in artikeln i en lämplig kategori och gör det relativt lätt för användare att genom t. ex. CSS-inställning se att vissa uppgifter hämtats från wikidata.
Förutom frågan om själva pejlingen alls vore meningsfull, verkade den största diskussionen vid omröstningen gälla huruvida man också skulle kräva att de data som hämtas skulle skyddas från klotter på liknande sätt som de-wp nu skyddas; alltså så att redigeringar av relativt nya eller oinloggade användare inte syns innan de patrullerats. Rätt många verkade att egentligen vilja ha det kravet, men inte konsekvensen att därmed de-wp skulle spärras för användning av wikidata (enligt grundantagandet att patrullering enligt tyck modell inte ginge att få till stånd på wikidata). Resultatet blev ett jämförelsevis stort antal nedlagda röster.
Jag hoppas att detta är till någon hjälp. Jörgen B (diskussion) 4 juli 2015 kl. 22.40 (CEST)

Lista som automatisk genererar artiklar jag har startat[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag har en teknisk fråga som jag undrar om någon kan hjälpa mig med? Sedan starten på Wikipedia har jag tyckt att de är kul att ha alla artiklar jag har skapat på min användarsida. Varje gång jag har skapat en ny artikel har jag därför lagt in den på min användarsida. (Tröttsamt och fåfängt, jag vet) Jag undrar om det finns en funktion/bot (eller vad det kallas) som automatisk kan lista mina bidrag på min användarsida? Tacksam för hjälp! Tromber ★ (diskussion) 26 juni 2015 kl. 14.58 (CEST)

Tools (fast det är inte någons användarsida, krånglar tyvärr också rätt ofta). J 1982 (diskussion) 26 juni 2015 kl. 19.29 (CEST)
@Tromber: Du kan få fram en lista på dina skapade artiklar via den här sidan. --Larske (diskussion) 26 juni 2015 kl. 20.13 (CEST)
@Tromber: du kan även titta här. Svensson1 (diskussion) 4 juli 2015 kl. 22.45 (CEST)

Globalt konto-trassel?[redigera | redigera wikitext]

Jag har sedan en tid problemet att när jag loggar in på ett projekt så tycks den globala inloggningen fungera bara för detta projekts språkversioner. Loggar jag t. ex. in på sv-wp, så är jag automatiskt inloggad även på en-wp och andra wikipedior, men inte på några wikibooks eller wiktionaries. Loggar jag även in på sv-wikt, så är jag fortfarande inte inloggad på sv-b; et cetera, men däremot på en-wikt.

Jag tror inte att detta har med cashning att gör; jag har försökt fräscha upp sidorna innan jag tar till "extrainloggning"; men omnedladdning gör mig bara inloggad på sidor som hör till ett projekt där jag explicit loggat in. Så här fungerade det inte förut; och jag är fortfarande noterad på de olika projekten, att döma av vad specialsidan "Slå_ihop_konton" anger (oavsett från vilket projekt jag tittar på den). Det verkar också att gälla detsamma, om jag går till en "ny" sida jag rimligen inte kan ha i kashen.

Har någon annan upplevt något liknande? Jörgen B (diskussion) 4 juli 2015 kl. 23.39 (CEST)

Inte idag, men känner igen problemet sedan tidigare. Det här kan ha att göra med vilka typer av kakor din browser tillåter. Browsern ser ju tydligt kopplingen mellan sv.wikipedia.org och xyz.wikipedia.org och inloggningen fungerar. Men det är inte lika självklart för browsern att inloggningen hos sv.wiktionary.org ska tillåtas styras av kakor från wikipedia.org. -- Innocent bystander (diskussion) 5 juli 2015 kl. 07.35 (CEST)
Vet någon vilka kakor varifrån det handlar om? Jag har problemet på en av datorerna jag brukar använda och hittar inte vilka inställningar som skulle vara annorlunda. Min webbläsare ger möjlighet att förbjuda "tredjepartskakor" och jag antar att det är dem det gäller, men vad jag kan se accepterar jag dem från de berörda projektens webbplatser. Åtminstone login.wikimedia.org (heter den så?) torde vara inblandad, men jag ser inte något märkligt med inställningarna där heller. --LPfi (diskussion) 5 juli 2015 kl. 18.19 (CEST)

Bilder i stridsvagnsartiklar[redigera | redigera wikitext]

Det skulle vara snyggt om bilden var över {{Första världskrigets stridsvagnar}} i t.ex. Char 2C. Hur? Maundwiki (diskussion) 9 juli 2015 kl. 15.08 (CEST)

Jag skulle gärna se att faktarutan Mall:Stridsfordon lades in i artiklarna och bilden lades i denna.--Historiker (diskussion) 9 juli 2015 kl. 15.14 (CEST)
Mallen {{Första världskrigets stridsvagnar}} borde göras om till en {{Navbox}}. /ℇsquilo 9 juli 2015 kl. 15.28 (CEST)
@Esquilo: Fixat Fixat Jag har nu även mallat alla de här miniartiklarna utan en enda källhänvisning. Det är kanske inte främst faktaruta som saknas i artiklarna utan rejält med text och några källor. Först då kommer layouten att fungera ihop med inlagd faktaruta. Se exempel på artikel med faktaruta. Allt gott.--Paracel63 (diskussion) 9 juli 2015 kl. 17.06 (CEST)
Tack. Maundwiki (diskussion) 9 juli 2015 kl. 17.09 (CEST)
@Paracel63: Tack för det! Det var så jag tänkte mig det hela och bra att det blev en navbox av mallen. Sedan håller jag med om att texten behöver utökas.--Historiker (diskussion) 9 juli 2015 kl. 18.05 (CEST)

Iw-länkar för "Raggare"?[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag ser inga iw-länkar på Raggare. Iw-länkarna syns dock på den här och de andra fem artiklarna kopplade till det här Wikidata-objektet. Jag ser ingen förvirrande iw-länkning i själva artikelkoden. Så vad står på?--Paracel63 (diskussion) 9 juli 2015 kl. 16.44 (CEST)

Fixat Fixat En null-edit fick länkarna att dyka up. --Larske (diskussion) 9 juli 2015 kl. 16.51 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar Ibland räcker det med att röra om i grytan för att det ska bli trolldryck! :-)--Paracel63 (diskussion) 9 juli 2015 kl. 17.08 (CEST)

Harvnb och Citation[redigera | redigera wikitext]

Jag fick inte kombon harvnb/citation att fungera som den skall förrän jag tog bort mellanslaget framför årtalet och parametern ref=CITEREF.... helt i strid med instruktionerna här. Eller är det något annat fel jag gjort? Se historiken för Karen Blixen. Caztorp (diskussion) 9 juli 2015 kl. 17.45 (CEST)

När jag jämför länkarna, så kan jag tyvärr inte annat än bekräfta din observation. VARFÖR den beter sig så här är för mig ett mysterium. Något måste ha ändrats i programvaran? -- Innocent bystander (diskussion) 9 juli 2015 kl. 18.55 (CEST)
Funkar bra för mig, efter att tagit bort några mellanslag i alla fall. Dieselmotorvagnar (till stationen) 10 juli 2015 kl. 09.29 (CEST)
Det borde fungera även med mellanslag, men eftersom det inte verkar göra det så tog jag bort mellanslagen från instruktionerna. De tillför inte något i alla fall. /ℇsquilo 10 juli 2015 kl. 09.46 (CEST)

Mellanslag vid procent i math?[redigera | redigera wikitext]

Varför ger inte denna ändring någon effekt? Borde man inte kunna ställa in så att math förstår att på svenska har vi ett mellanslag mellan talet och procenttecknet? /Hangsna (diskussion) 10 juli 2015 kl. 09.13 (CEST)

math använder någon specialvariant av TeX. I TeX betyder ett mellanslag ingenting utan man måste tvinga det genom att skriva ett \ före. Men man borde kunna ställa in hur math ska göra så att de mellanslagen kommer automatiskt... --افيراتير (diskussion) 10 juli 2015 kl. 09.28 (CEST)
\, ger ett "halvt mellanslag" vilket är att föredra. /ℇsquilo 10 juli 2015 kl. 09.40 (CEST)
Var kan man då ändra hur math ska fungera? Kan det göras lokalt? /Hangsna (diskussion) 10 juli 2015 kl. 19.51 (CEST)
Du har ett "locale-problem" till i ditt exempel ovan; 0,05 återges inte enligt svensk (och faktiskt ISO-)standard. Det finns dock skäl för att inte mickla med tex-en. Producerar man tex-text i olika språkområden, så bör man kunna lita på att utseendet blir detsamma var man än befinner sig.
När det gäller representation av stora tal, och decimalbråk rekommenderar vi i löpande text användning av formatnum. Procenttal borde i princip hanteras på liknande "localeberoende" sätt; men jag har inte hittat något sätt att göra dett på. Formatnum fungerar dåligt eller inte alls i tex. Å andra sidan är det EMÅ många gånger bättre att producera en textsnutt utan att använda "math". I exemplet du gav typsattes t. ex. "Prevalence" som om det handlade om produkten av variablerna P, r, e, v, a, l, e (igen), n, c och e (ytterligare en gång). I anvisningar för professionellt bruk av tex brukar man därför starkt avrekommendera att skriva på det viset. Esquilos variant är bättre; men ger inte heller säkert det man vill ha.
En av fördelarna med användningen är att man direkt kan kopiera över textsnuttar där formatnum har använts, och automatiskt få en anpassning till den "locale" som tillämpas på mottagarsidan. En annan är att vi om standarden i framtiden skulle ändras mycket enkelt ändrar alla formatnumtillämpningars utseende på en gång.
Exempel: Källtexten
Prevalens = 16/320 = {{formatnum:0.05}} = {{formatnum:5%}}
ger på sv-wp textsnutten
Prevalens = 16/320 = 0,05 = 5%
där du fått decimalkommat korrekt enligt vår standard, men där tyvärr procenttecknet inte hanterats korrekt. Naturligtvis kan du skriva
Prevalens = 16/320 = {{formatnum:0.05}} = {{formatnum:5}} %
vilket ger
Prevalens = 16/320 = 0,05 = 5 %
men måste korrigeras för hand om du vill överföra textsnutten till en-wp.

"Källa-knappen" i verktygsfältet är återigen försvunnen?[redigera | redigera wikitext]

Är det bara jag som inte får fram källa-knappen i verktygsfältet även om man laddar om redigeringsläget i en artikel ett x antal gånger? Det är dock inget nytt att den jäklas. Man skulle kanske lägga in en (webb)källa-länk i rutan under redigeringsrutorna (där det står "#OMDIRIGERING", "Kategori:", "Fil:|miniatyr" osv) och trycker man på det så kommer det upp de vanligaste parametrarna som länk, titel, efternamn, förnamn, utgivare, språk och datum? DIEXEL (diskussion) 10 juli 2015 kl. 09.14 (CEST)

Har även tagits upp här: Wikipedia:Anmäl ett fel#Källor. /Ariam (diskussion) 10 juli 2015 kl. 09.21 (CEST)
Tack, Ariam. DIEXEL (diskussion) 10 juli 2015 kl. 09.43 (CEST)
DIEXEL, det låter som att {{Bokref}}, {{Tidningsref}}, {{Tidskriftsref}}, {{Webbref}} och {{Pressmeddelanderef}} bland redigeringsverktygen redan gör det du efterfrågar. Nirmos (diskussion) 10 juli 2015 kl. 10.04 (CEST)
Nirmos: Ja, det syns nu men inte när jag skapade avsnittet. För övrigt bör man lägga till fler parametrar i {{Webbref}}. DIEXEL (diskussion) 10 juli 2015 kl. 10.16 (CEST)
DIEXEL, redigeringsverktygen är namnrymdskänsliga. Det gör att du ser käll- och åtgärdsmallar i huvudnamnrymden, varningsmallar i användardiskussionsnamnrymden och parserfunktioner i mallnamnrymden. Nirmos (diskussion) 10 juli 2015 kl. 11.28 (CEST)
Går det att peta in {{lagref}} och {{domref}} i den verktygsraden också, eller blir det för trångt då? /ℇsquilo 10 juli 2015 kl. 13.48 (CEST)

Omkategoriseringar med bot?[redigera | redigera wikitext]

Personer med anknytning till religioner har kategoriserats som "personligheter", medan de med anknytning till bland annat politiska rörelser kategoriserats som "personer". Är det möjlgt att ändra detta med en bot, t.ex. att byta textsträngen "[[Kategori:Personligheter" mot strängen "[[Kategori:Personer" inom hela svesnska wikipedia? Detta skulle vara mycket arbetsbesparande vid en eventuell omkategorisering. Roufu (diskussion) 10 juli 2015 kl. 11.56 (CEST)

Skulle det inte öppna för att kategorisera varenda italienare som "personer inom katolicismen"? Då funkar "personligheter" bättre, för det kräver att de gjort något för religionen i fråga, inte bara varit medlem. -- Innocent bystander (diskussion) 10 juli 2015 kl. 12.04 (CEST)
Svaret på frågan huruvida det går att göra: Det skulle man mycket enkelt kunna göra, men det bör diskuteras först. Om diskussionen leder fram till att det ska göras kan man därefter be någon att göra det på Wikipedia:Robothjälp. Svensson1 (diskussion) 10 juli 2015 kl. 12.09 (CEST)
"Personligheter" är ett laddat begrepp. "Personer" är neutralt och bra. Tostarpadius (diskussion) 11 juli 2015 kl. 00.01 (CEST)

Könsneutrala ord[redigera | redigera wikitext]

I inställningarna kan man välja mellan att omtalas med "han" eller "hon". Varför är det inte möjligt att markera att man inte vill omtalas som "hen"? Tostarpadius (diskussion) 10 juli 2015 kl. 23.08 (CEST)

Om man väljer alternativet hon i inställningarna, är det inte då underförstått att man inte vill omtalas med han eller hen? Därtill undrar jag en sak till; I inställningarna står det att programvaran använder detta värde för att... --- Vad betyder det egentligen? När kommer programvaran att använda detta? Eller ser även andra användare vilket alternativ jag har valt, på något sätt? Utopiantos (diskussion) 10 juli 2015 kl. 23.21 (CEST)
Man kan använda mallen {{Genus}}. Om man skriver...
så här så översätts det till
{{Genus|Utopiantos}} han
{{Genus|Höstblomma}} hon
{{Genus|Tostarpadius}} hen
beroende på hur respektive användare har valt i sina inställningar. --Larske (diskussion) 10 juli 2015 kl. 23.38 (CEST)
Men varför används ett så kontroversiellt begrepp för den som inte vill avslöja sitt kön? Det är ännu inte etablerat i svenska språket enligt min mening. Tostarpadius (diskussion) 10 juli 2015 kl. 23.58 (CEST)
Tack, Larske. Nu inser jag vad du menar, Tostarpadius; Jag instämmer. Utopiantos (diskussion) 11 juli 2015 kl. 00.59 (CEST)
Det finns språkversioner där Användarnamnrymden är genuskänslig. Ställer jag in "hon" där, kommer jag att få en användarsida som heter Använderska:Innocent bystander istället för Användare:. Ett exempel är portugisiska, där man har alternativen: Usuária (fem), Usuário (mask) eller Usuário(a) (neutr).
Personligen tycker jag inte "hen" är genusneutralt. Möjligen "hn", men aldrig "hen". -- Innocent bystander (diskussion) 11 juli 2015 kl. 08.54 (CEST)
Jag håller med, hen är varken vedertaget eller könsneutralt. Jag uppskattar inte heller att kallas hen. Vederbörande tycker jag är för krångligt, den för opersonligt och hn tror jag kan missförstås så jag föreslår h*n. --افيراتير (diskussion) 11 juli 2015 kl. 09.11 (CEST)
Vi kanske kan införa hun som könsneutralt så vi återfår utrum. Då skulle vi ha han för maskulinum, hon för femininum, den för reale hun för okänt, hin för håle, hyn för da och hjn för de som inte kan stava samt h*n eller h?n för de som fortfarande inte kan bestämma sig. --افيراتير (diskussion) 11 juli 2015 kl. 09.20 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar -- Innocent bystander (diskussion) 11 juli 2015 kl. 09.48 (CEST)
Vad man än tycker om det så är "hen" etablerat inom svensk press som ett könsneutralt pronomen – vissa tidningar undviker könsneutrala pronomen, men använder man sådana är det alltid "hen". Men vi ska alltså ersätta det med ett egentillverkat hitte-på-ord? Och varför ska de som ogillar könsneutrala pronomen avgöra vad de användare som väljer sådana i Inställningar ska kalla sig? Ett ord som "h*n" har för övrigt den obestridliga nackdelen att det inte går att uttala. / TernariusD 11 juli 2015 kl. 10.34 (CEST)
Även om vissa skribenter har börjat använda hen så är det fortfarande långt ifrån etablerat. Liksom här så finns det många journalister som ogillar den termen och undviker den. Själv föredrar jag han/hon vilket var det vedertagna innan ordet "hen" lanserades från feministiskt håll. /ℇsquilo 11 juli 2015 kl. 10.53 (CEST)
Även om Svenska kyrkans biskopar har glömt bort att "människa" är ett feminint ord och talar om "människan" - "hen" i stället för "hon" betraktar jag inte ordet som korrekt språkbruk, lika litet som "en" i stället för "man" i rikssvenskan. I provinsiellt präglat talspråk är det i sistnämnda fall en helt annan sak. Tostarpadius (diskussion) 11 juli 2015 kl. 11.53 (CEST)
@Ternarius: Mitt påstående var att "hen" inte alls är genusneutralt. Det uppfattar jag inte alls som samma sak som könsneutralt. -- Innocent bystander (diskussion) 11 juli 2015 kl. 12.39 (CEST)
Hur kontroversiellt "hen" än är för vissa, så är det numera det i särklass mest brukade ordet i svenska media för de som vill ha ett könsneutralt (som det stod i rubriken) eller genusneutralt alternativ. Jag har under en följd av år sett hur positionerna i genusfrågor flyttats allt längre bort i svenskspråkiga Wikipedia: Yrkestitlar, förnekanden om att det skulle vara färre kvinnliga skribenter än manliga, o.s.v., o.s.v. Att "hen" fortfarande anses för icke-etablerats för att användas i artikelnamnrymden säger jag inte så mycket om, men nu ska vi som vill använda det absolut vanligaste genusneutrala pronominet i svenskan tydligen förbjudas att göra det. För att lägga till fler alternativ än tre i Inställningar lär knappast gå utan en massa tekniskt merarbete. / TernariusD 11 juli 2015 kl. 13.11 (CEST)
Jag håller helt med Ternarius. "Hen" är en praktisk utveckling av vokabulären och har motsvarigheter på många andra språk, alltså alls inget feministiskt påhitt. Det är tråkigt med kverulansen, men självklart skall alla få kalla sig för vilket pronomen som helst, således även "hen" för den som håller på sin anonymitet fullt ut. /Ascilto (diskussion) 11 juli 2015 kl. 14.19 (CEST)
Jag instämmer inte i att "hen" vore lämpligt för dem som inte berättat sitt kön, att referera till mig som han är korrekt, "han/hon" korrekt, "hon" fel (dock inte allvarligt) och "hen" ännu mer fel. Så "hen" är inte det rätta "pronomenet" för dem som inte uppgett kön, och skall inte användas då. Vad gäller motsvarigheter i andra språk känner jag inte till något sådant (förutom kanske i norska, jag minns inte), finskans "hän" är könsneutralt, men inte alls politiskt laddat och "hen" kan inte ses som en motsvarighet till det. K9re11 (diskussion) 11 juli 2015 kl. 17.19 (CEST)
När jag läste en StarTrek-roman för ett tag sedan, så använder "hir" som engelskt "könlöst possessivt pronomen" (hens?). Det handlade då om en ras av bokstavligt talat ryggradslösa utomjordingar som inte alls var indelade i kön. -- Innocent bystander (diskussion) 11 juli 2015 kl. 17.37 (CEST)

Men hen används inte bara för de som valt att varken kalla sig han eller hon utan också för de som inte gjort någon inställning alls och de som vill hålla det anonymt. Det är inte samma saker. Han/hon låter som ett bra förslag tills man faktiskt kan välja att vara "mellantinget" hen. --افيراتير (diskussion) 11 juli 2015 kl. 15.38 (CEST)

Visst, men mer rimligt borde då vara att använda det mindre kontroversiella "den". Dammråtta (diskussion) 11 juli 2015 kl. 15.41 (CEST)
Hen är det enda könsneutrala pronominet som har fått någon som helst spridning i media, det står med i SAOL 2015 [1], och nej, det lanserades inte från feministiskt håll, det föreslogs redan 1966 i Upsala Nya Tidning av Rolf Dunås, som på den tiden hade en språkspalt där (se gärna våra egna artiklar Könsneutrala personliga pronomen och Hen).
Motståndet mot hen i den här diskussionen har i hög grad fått karaktären av personligt tyckande, jag ser väldigt få faktaargument (med undantag för Tostarpadius inlägg att det inte skulle vara tillräckligt etablerat i svenska språket, något som jag dock tycker motsägs av inklusionen i SAOL). Vi kan inte bara redovisa våra personliga preferenser, det för inte diskussionen framåt. / TernariusD 11 juli 2015 kl. 18.54 (CEST)
Att föreslå något är inte samma sak som att lansera något. Jag betvivlar inte ditt påstående om att Rolf Dunås föreslog ordet, men det var likväl framförallt feministiska kretsar som lanserade ordet. Utopiantos (diskussion) 13 juli 2015 kl. 04.33 (CEST)
Skulle man inte kunna ersätta hen i mallen med själva användarnamnet? Alltså att det om specat "han" skulle bli "han är en mycket bra Wikipedian", om "hon" skulle det vara "hon är en mycket bra Wikipedia" och om inte valt "Användarnamnet är en mycket bra Wikipedian". /Hangsna (diskussion) 11 juli 2015 kl. 18.59 (CEST)
Ett från språkvårdare tididare rekommenderat alternativt könsneutralt pronomen var "den". Till skillnad från hen har ordet länge funnits i språket, och har i vissa mål också använts om personer (särskilt i objektsställning: "Att skriva några ord till den, det kunde nöje vara"). "Hen" börjar dock få ett starkare genomslag; ordet ses ej som lika "opersonligt" som en del uppfattar "den", tror jag; och det är som sagt var med i SAOB XIV. Rekommendationerna börjar glida över mot "hen". Jag har därför börjat övergå till att använda det flitigare inom sv-wp; vilket ibland lett till mothugg. En person önskade sig i stället bli kallad "vederbörande", vilket jag givetvis försöker respektera. ("Vederbörande" är ur rent funktionell synpunkt ett litet klumpigt men precist "pronomen".)
Kanske vi kunde ge användare en handfull könsneutrala alternativ: Hen, den, vederbörande,...? Jörgen B (diskussion) 11 juli 2015 kl. 19.26 (CEST)
Förslaget från Hangsna ställer jag mig mycket positiv till. Även JoergenB's förslag låter förnuftigt. Utopiantos (diskussion) 13 juli 2015 kl. 04.38 (CEST)
@Ternarius: Min poäng är inte att argumentera om "hen", utan bara att säga att det finns folk som inte alls tycker om det och bör inte refereras till som "hen". K9re11 (diskussion) 11 juli 2015 kl. 19.31 (CEST)
Så länge som vi inte på ett enkelt sätt kan utöka alternativen i Inställningar lär det finnas personer som tycker illa om vilket ord vi än anvärder. Det är därför jag menar att vi inte bara bör tycka, utan komma med litet mer substansiella argument för eller emot. / TernariusD 11 juli 2015 kl. 19.52 (CEST)
Mitt argument är att "hen" har blivit något mycket mer än ett pronomen. Det har blivit ett politiskt värdeord i genusdebatten. Jag är inte på något sätt emot feminismen, jag är för jämställdhet, och det även för de som inte vill bekänna sig till "han"- eller "hon"-lägren. Men oavsett huruvida mina åsikter stämmer eller inte med någon sådan filosofi, vill jag inte bli förknippad med den politiska delen av genusfrågan. Det lika lite om mina åsikter ofta hade överenstämt med Miljöpartiets, så vill jag inte därför bli kallad miljöpartist. "hen" är inte genusneutralt, och därför vill jag inte bli benämnd som "hen". -- Innocent bystander (diskussion) 11 juli 2015 kl. 20.37 (CEST)
Man kan ändra mallen {{Genus}} så att den tittar efter en mall som är en undersida till användarsidan som heter {{Användarnamn/vad jag vill kallas}}. Om mallen inte finns blir det som nu, dvs han, hon eller hen beroende på valet under "Inställningar". Om mallen finns ersätts hen med det egna favoritpronomenet som kan vara vad som helst, "han/hon", "hon/han", "vederbörande", "den" eller "en som inte gillar hen". --Larske (diskussion) 11 juli 2015 kl. 20.11 (CEST)
Det låter onekligen som ett konstruktivt förslag. Går det att rent tekniskt testa om en undersida finns eller ej? (Hör kanske inte riktigt hit, men finns det något slags manual i "Anvancerad mallkonstruktion" som man kan slå upp i inför sådana här frågor?) / TernariusD 11 juli 2015 kl. 20.29 (CEST)
PS. Det är möjligt att MediaWikis mw:Help:Magic Words kan vara till någon hjälp. Jag känner mig alldeles för oteknisk för att gå igenom hela den långa artikeln. / TernariusD 11 juli 2015 kl. 20.36 (CEST)
Det finns en "#ifexists:"-parser som går att använda i mallen för att åstadkomma något sådant! -- Innocent bystander (diskussion) 11 juli 2015 kl. 20.39 (CEST)
Ja just det, fast den heter #ifexist, utan s på slutet. Så här fungerar den:
Anrop Resultat
{{#ifexist:Användare:Ternarius/Artiklar|sidan finns|sidan finns inte}} sidan finns
{{#ifexist:Användare:Ternarius/pronomen|sidan finns|sidan finns inte}} sidan finns inte
--Larske (diskussion) 11 juli 2015 kl. 22.30 (CEST)
Utanför media och sociologiska insitutioner har jag aldrig sett "hen" användas annat än som sarkastiskt skällsord, så det torde redan falla under WP:Inga personangrepp. Smetanahue (diskussion) 11 juli 2015 kl. 19.40 (CEST)

Tydligen skall man förhandsgranska sitt inlägg då man använder {{genus}}. Om mallen visas som "hen" får man själv ta ställning till vilken formulering man använder. Problemet handlar ju inte om att inte acceptera användarens val eller att inte få formulera sig som man vill, utan att "hen" väljs oberoende av både personens och författarens preferenser. --LPfi (diskussion) 11 juli 2015 kl. 21.24 (CEST)

Det klagas på att många av argumenten har karaktär av personligt tyckande. Hen är inte etablerat även om det har haft en ökad användning. Hen är inte genusneutralt oavsett vem som lanserade det. Hen handlar inte endast om könsneutralitet eftersom det också används för tredje könet. Hen används inte enbart för de som valt det utan även för de som inte gjort något val alls eller som inte vet att man kan göra ett val. Argumenten för att ha det verkar vara att det är vanligast (omskrivningar dock oräknade). Språkrådet: "Om sammanhanget är oklart eller om skribenten har normkritiska intentioner kan texten förses med en klargörande kommentar om skribentens intentioner med att använda hen". Eftersom vi inte ska göra några normkritiska ställningstaganden och sammanhanget är oklart (många vet inte om inställningen) är det fel att använda ett så pass kontroversiellt ord.
Språkrådet rekommenderar att de som vill kallas hen ska få göra det och därför är Larskes lösning utmärkt då de skulle kunna skriva in hen i en sådan undersida. Man kanske bör sätta en maxgräns på hur lång sidan får vara så inte någon lägger in en hel essä? För anonyma eller de som inte gjort någon inställning kan nog även den fungera även om det nu för tiden anses opersonligt. Han/hon är uttalbart och etablerat om än kanske inte lika vanligt nu och lider inte av samma problematik som hen. Jag är inte så anonym, men enda anledningen att jag gjorde någon inställning om kön var att slippa "hen". --افيراتير (diskussion) 12 juli 2015 kl. 09.09 (CEST)

Till saken hör även att det är två helt skilda saker att inte vilja definiera sitt kön (genus) utanför Wikipedia och att ha samma önskan här. Det första är ett politiskt ställningstagande, oavsett motiv, det andra handlar om rätten till anonymitet. Tostarpadius (diskussion) 12 juli 2015 kl. 09.20 (CEST)
Jag tycker förslaget om en mall som undersida låter utmärkt. Är det tekniskt möjligt upprätta en vitlista av ord (kanske med förklarande text, till exempel om ordet är dialektalt) och på så sätt begränsa vad som får skrivas in? Själv ser jag inga större problem om vi tillämpar ungefär samma regler som vid användarnamn, men skulle någon ta illa upp om någon vill kallas "gudinnan" eller "guden", vad om "övernaturliga varelsen" då? Undrar också om det med en tooltip-text (eller vad heter det? Den text som dyker upp när man för muspekaren över något) går att tyda på vilken användare avses. Dieselmotorvagnar (till stationen) 12 juli 2015 kl. 09.51 (CEST)
@Dieselmotorvagnar: Det kan heta tooltip. Alternativt inforuta, knappbeskrivning eller verktygstips. Den sista varianten skulle jag själv rekommendera.--Paracel63 (diskussion) 12 juli 2015 kl. 15.40 (CEST)
Tekniskt var ordet sa Bull!
Se {{Testmall|Innocent bystander}} 
Se User:Innocent bystander/pronomen och User:Innocent bystander/pronomentooltip
och {{Testmall|Innocent bot}} 
Se User:Innocent bot/pronomen
Vitlistan finns nu i Mall:Hinken och spaden. -- Innocent bystander (diskussion) 12 juli 2015 kl. 12.33 (CEST)
Det är toppen! Dieselmotorvagnar (till stationen) 12 juli 2015 kl. 12.41 (CEST)
Tooltipen får inte innehålla några vanliga citattecken. De mer grafiska dylika ska dock gå bra. -- Innocent bystander (diskussion) 12 juli 2015 kl. 13.18 (CEST)
Vi kanske inte ska sväva ut alltför mycket och göra det här till en alltför lång önskelista? Någon ska göra det också, och då är det nog sannolikare att det blir gjort om det inte blir för tekniskt avancerat. / TernariusD 12 juli 2015 kl. 14.01 (CEST)
Som du ser Ternarius, det Dieselmotorvagnar frågar efter finns redan i den testmall jag satte ihop. Det är bara att flytta ut det i de "riktiga" mallarna, så är det klarrt. -- Innocent bystander (diskussion) 12 juli 2015 kl. 14.21 (CEST)
Det var ju onekligen snabbt! Ett mindre påpekande, dock: Den andra parametern (1), som styr om pronominet ska ha stor bokstav (t.ex. i början av en mening), fungerar inte ihop med ett egenvalt ord. {{genus|Ternarius|1}} ger "Hen", men {{genus|Innocent bystander|1}} ger fortfarande "hn". Men det är kanske inte hela världen, det är väl mest inne i meningar som man använder mallen. / TernariusD 12 juli 2015 kl. 14.59 (CEST)
Trodde jag hade tagit hänsyn till det. Men det funkar kanske inte i de fall det finns en tooltip. -- Innocent bystander (diskussion) 12 juli 2015 kl. 15.46 (CEST)
Nu fungerar det med versaliseringsparametern också. Det var pronomentooltip'et som Innocent bystander hade kryddat anrättningen med som ställde till det. tänkte inte på att ucfirst blev störd av "span-koden". Eller nåt annat?
Det här med vitlista tycker jag är lite "overkill". Vad är det vi vill stoppa med den? --Larske (diskussion) 12 juli 2015 kl. 16.11 (CEST)
Jag tyckte att den kunde användas för att förhindra helt absurda ersättningar (i synnerhet mycket långa eller kränkande). Om gemenskapen inte ser något behov, så kan den gärna avskaffas. Dieselmotorvagnar (till stationen) 12 juli 2015 kl. 16.24 (CEST)
Ja, det är möjligt att någon skulle tappa omdömet och ge sig själv ett pronomen som väcker anstöt, men jag undrar om detta med "individuella personliga pronomen" kommer att användas av så många. Det är bara de som inte vill ställa in han eller hon i inställningarna och som inte accepterar att bli omnämnd som hen som kommer att hitta på något annat. Och dessa personer kan ju ändå kalla sig vad de vill på sina användarsidor. Mallen används bara på diskussionssidor och liknande och i ganska blygsam omfattning. Men visst, man skulle kunna ha en begränsning till 10-20 tecken så att man inte genom att skapa en jättestor användarsida kan översvämma de diskussionsidor där man eventuellt är omnämnd. --Larske (diskussion) 12 juli 2015 kl. 16.49 (CEST)

Jag noterar att den nya mallen inte verkar lösa ett av grundproblemen som det är nu. Det blir fortfarande det kontroversiella "hen" för de som inte gjort några inställningar. Men det är ju iaf en förbättring iom att det blir möjligt för de som kan krångla att då slippa det. --افيراتير (diskussion) 12 juli 2015 kl. 17.18 (CEST)

Vilken som är "default" går också att ändra, men jag vet inte om det finns en tillräcklig enighet om ett alternativ. --- Innocent bystander (diskussion) 12 juli 2015 kl. 18.04 (CEST)

Ej kategoriserade mallar[redigera | redigera wikitext]

Special:Okategoriserade mallar finns ett antal mallar som inte är kategoriserade. Jag kommer själv inte på hur dessa ska kategoriseras. Men kanske någon eller några här kan fixa detta? För det vore ju bra om även dessa kategoriserades--Bruno Rosta (diskussion) 11 juli 2015 kl. 00.08 (CEST)

Tack för flaggningen. Nu ligger alla mallarna i minst en kategori. I ett fall fanns en kategorisering (via dok.-undersida), men den syntes inte eftersom den var omgiven av noinclude-taggning; detta gjorde hela informationen i dok.-undersidan osynlig.--Paracel63 (diskussion) 12 juli 2015 kl. 15.51 (CEST)

Faktaruteproblem[redigera | redigera wikitext]

I artikeln Emanuel Walberg så så är det flera parametrar (bland annat bildtext och födelseort) i faktamallen som inte syns i visningsläge. Vad är problemet? /FredrikT (diskussion) 12 juli 2015 kl. 11.44 (CEST)

Parameternamnen stämde inte med mallens funktion [2]. -- Innocent bystander (diskussion) 12 juli 2015 kl. 11.57 (CEST)
Det är som Innocent bystander säger. Jag har nu kopierat in hela mallen (och snyggat till lite). Dieselmotorvagnar (till stationen) 12 juli 2015 kl. 11.58 (CEST)
Tack! /FredrikT (diskussion) 12 juli 2015 kl. 12.04 (CEST)
Stötte precis på samma problem med mallen i artikeln Edvard Lidforss. Ni kan jag ju fixa det själv med det förra fallet som förlaga, men finns det något sätt att med t ex bot ta reda på hur många sådana här felaktiga rutor det finns ute i artikelnamnrymden (och korrigera dessa mot mallen)? /FredrikT (diskussion) 13 juli 2015 kl. 15.02 (CEST)
LarskeBot har hittat och åtgärdat ett tjugotal förekomster av parametrarna bildtext eller födelseort och ändrat dem till beskrivning respektive födelseplats. Ett alternativ hade varit att tillåta alias för dessa parameternamn, men det gör mallen onödigt krånglig. Låt oss hoppas att skapare av nya artiklar kopierar mallstommen för {{Infobox forskare}} och därmed får de korrekta parameternamnen. --Larske (diskussion) 13 juli 2015 kl. 15.47 (CEST)
Ånyo: tack! /FredrikT (diskussion) 13 juli 2015 kl. 16.05 (CEST)

Ok, här är ett nytt problem. Den här gången är det dock nog inget direkt fel utan bara så att jag har stött på någon ny teknisk finess som jag helt enkelt inte begriper... Det handlar om artikeln Carl Charlier där jag skulle vilja byta ut den lilla gryniga bilden i faktarutan mot nyuppladdade Fil:Charlier, C V L 1923 (ur Astronomien i Lund 1667-1936).jpg. Men när jag öppnar artikeln i redigeringsläge så ser jag ingen kod alls för vare sig bilden eller faktarutan som sådan - bara en liten mallkod "infobox biografi WD" (inom knollriga klamrar), Vad är nu detta och hur redigerar jag i en sådan faktaruta??? /FredrikT (diskussion) 14 juli 2015 kl. 16.06 (CEST)

Mallen är Wikidata-anpassad. Du kan själv välja bild som vanligt: bild=Charlier, C V L 1923 (ur Astronomien i Lund 1667-1936).jpg och bildtext=Qwertyuiop
eller byta bild direkt på Wikidata.
Just bilder, tycker jag vi inte ska överlåta åt Wikidata! Bilder har med fördel bildtext, och jag ser inte att Wikidata kan fixa det inom någon rimlig tid. -- Innocent bystander (diskussion) 14 juli 2015 kl. 16.16 (CEST)
Det korta svaret, så som jag förstår mig på saken, är att {{Infobox biografi WD}} utnyttjar information som lagras i Wikidata (det kan förklara varför mallen heter just Infobox biografi WD). För att byta bilden måste man ta sig in på wikidata:Q478599 och ändra i parametern bild. Om jag har fått något fel kommer Innocent bystander, Larske eller någon annan säkert att säga till. Dieselmotorvagnar (till stationen) 14 juli 2015 kl. 16.14 (CEST)
Jag provade att bytta bild i wikidata:Q478599 och vips så har svenska, spanska och slovenska artiklarna fått den nya bilden!Magnus242 (diskussion) 14 juli 2015 kl. 16.21 (CEST)
Ok, då fattar jag. Gick in på wikidatasidan och försökte redigera "Image". Lyckades fram till när jag skulle spara ändringen - då fick jag bara felmeddelandet "An error occurred while saving. Your changes could not be completed"... /FredrikT (diskussion) 14 juli 2015 kl. 16.19 (CEST)
Antagligen mitt fel.Magnus242 (diskussion) 14 juli 2015 kl. 16.23 (CEST)
Det här är "felet" (Magnus242 hann byta bild först). Själv instämmer jag med Innocent bystander, att bilder bör hanteras lokalt. Dieselmotorvagnar (till stationen) 14 juli 2015 kl. 16.25 (CEST)
Jag tycker det funkar smidigt att hämta infoboxbilder från Wikidata. Dock funkar det som sagt inte om bilden behöver en bildtext då den istället måste anropas lokalt. En lösning på detta skulle kunna vara att koda mallen så att den enbart hämtar bilder från Wikidata om fältet för bildtext är tomt. Väsk 17 juli 2015 kl. 22.57 (CEST)

Verktyg för indata?[redigera | redigera wikitext]

Hej! När jag klickar i ett redigeringsfält (inklusive Sök-rutan) dyker det upp en ikon och nedfällningsbar meny för "Verktyg för indata" upp i ena hörnet. Gör jag inget försvinner ikonen efter tre sekunder. Detta händer varje gång jag klickar i ett redigeringsfält, i alla mina fyra webbläsare. Verktyget innehåller en funktion för "Inaktivera verktyg för indata", och jag har bekräftat att funktionen är avaktiverad i Språkinställningar (kugghjulet i vänsterspalten). Hur jag än klickar bland de olika funktionsvalen dyker den här "tresekundersikonen" ändå upp, och det är minst sagt störande. Indatafunktionen har funnits tidigare, men då tror jag att det gått att stänga av. Hur blir jag av med det här eländet? Vem kan man be om teknisk hjälp? Hjälp!--Paracel63 (diskussion) 13 juli 2015 kl. 16.30 (CEST)

Paracel63, du kan lägga till
.imeselector {
	display: none !important;
}
Special:Min sida/common.css (eller m:Special:MyPage/global.css om du vill dölja den på alla projekt). Nirmos (diskussion) 13 juli 2015 kl. 16.40 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar Underbart! Det funkar! Jag märkte också att enwp (och kanske andra upplagor) inte hade det här problemet. Så något var speciellt på svwp. Jag hade inte skapat min globala css än.--Paracel63 (diskussion) 13 juli 2015 kl. 16.45 (CEST)
Paracel63, det här är inget unikt för svwiki. Testa till exempel nowiki. Nirmos (diskussion) 13 juli 2015 kl. 16.55 (CEST)
Jag vet. Dock hade jag i hastigheten glömt den lilla tilläggsknappen "Applicera inställningar" i Språkinställningar. På något sätt syntes denna knapp lättare på både nowp och enwp, eller så var inställningarna på de andra wp-versionerna redan tryggt avaktiverade. Lite skräp bakom mitt pannben kan också vara orsaken. Tack för hjälpen, i vilket fall som helst.--Paracel63 (diskussion) 13 juli 2015 kl. 17.07 (CEST)

Manövrera i stora kategorier[redigera | redigera wikitext]

Hur manövrerar jag i stora kategorier som denna (varför blir det ingen blå länk?)? Den har ingen innehållsförteckning. Säg att jag vill komma till bokstaven m - hur kommer jag dit utan att behöva trycka på nästa 150 gånger? Utopiantos (diskussion) 14 juli 2015 kl. 19.52 (CEST)

Därför -- Innocent bystander (diskussion) 14 juli 2015 kl. 20.04 (CEST)

Så här! -- Innocent bystander (diskussion) 14 juli 2015 kl. 20.08 (CEST)

EnDumEn, jag behöver hjälp. Följande fungerar, men mallen är inte kollapsad vid sidladdning.

//<nowiki>
$( function () {
	'use strict';
	var cat = mw.config.get( 'wgPageName' );
	if ( mw.config.get( 'wgNamespaceNumber' ) === 14 && $( '#kat_toc' ).length === 0 ) {
		$.getJSON(
			'//sv.wikipedia.org/w/api.php?action=query&prop=categoryinfo&titles=' + cat + '&indexpageids=&format=json',
			function ( data ) {
				var pageid = data.query.pageids[ 0 ],
					size = data.query.pages[ pageid ].categoryinfo.size;
				if ( size > 1000 ) {
					$.getJSON(
						'//sv.wikipedia.org/w/api.php?action=parse&prop=text&title=' + cat + '&text={{StorkategoriTOC}}&format=json',
						function ( subdata ) {
							$( '#mw-content-text' ).prepend( subdata.parse.text[ '*' ] );
						}
					);
				}
			}
		);
	}
} );
//</nowiki>

Nirmos (diskussion) 14 juli 2015 kl. 22.52 (CEST)

Om det finns intresse, så har jag gammal botkod liggande för att systematiskt lägga in {{kategoriTOC}} i alla stora kategorier. Bör det göras? Lsj (diskussion) 14 juli 2015 kl. 23.37 (CEST)

Lsj, jag har nu löst det här med MediaWiki:Gadget-KategoriTOC.js som lägger till {{KategoriTOC}} om storleken är större än 500, eller {{KategoriTOC|stor kategori}} om storleken är större än 1000. Jag tycker lösningen är bra eftersom den tar hänsyn till om en kategori i framtiden blir större eller mindre. Dessutom låter den communityn bestämma vad som är en stor kategori och inte, och gränserna kan ändras väldigt enkelt om man kommer fram till något nytt.
När jag har testat det här har jag dock hittat en annan sak som du väldigt gärna får göra: Sorteringsnycklar för till exempel Kategori:Platygaster. Vore inte kategorin mycket mer användbar om Platygaster aberrans stod under "A" och Platygaster zosine stod under "Z"? Nirmos (diskussion) 15 juli 2015 kl. 05.18 (CEST)
Ok, jag ser vad du menar. Har ingen färdig kod för det, men ska gå att göra utan alltför mycket besvär. Ska se när jag har en stund över. Lsj (diskussion) 15 juli 2015 kl. 10.15 (CEST)

Förgreningssida[redigera | redigera wikitext]

Hej,

Hur skapar man en förgreningssida på ett redan existerande namn?

När mallen ska användas dyker den befintliga sidan upp och det syns ingenstans på den sidan hur man skapar en förgrening.

Av rädsla att förstöra någon i den befintliga avvaktar vi tills vi har fått svar på frågan.--83.250.16.79 (diskussion) 14 juli 2015 kl. 22.07‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Det finns två sätt. Antingen måste man först flytta den som är "i vägen" och sedan skapa en ny där det just blev ledigt. Eller så skapar man omdirigeringen på "Artikelnamn (förgrening)" och lägger sedan in en länk överst i den som redan fanns. --افيراتير (diskussion) 14 juli 2015 kl. 22.17 (CEST)
Eller ännu hellre "Artikelnamn (olika betydelser)" så följer man standard. Taxelson (diskussion) 14 juli 2015 kl. 22.33 (CEST)
Redigeringskonfikt Redigeringskonflikt RedigeringskonfiktNu vet jag inte vilken sida det gäller, men antagligen är det lämpligt att flytta den befintliga sidan "Förnamn Efternamn" till t.ex "Förnamn Efternamn (yrke)". Flyttning ska göras med hjälp av den flik som syns bland flikarna i ovankant om man är inloggad (och kontot är några dagar gammalt - 4? - I annat fall kan man begära flyttning på wp:boå). Sedan gör man om den omdirigeringssida som återstår på det gamla namnet till den grensida man önskar. Man behöver också ändra de länkar som går till denna sida från andra artiklar. Dessa hittar man genom att klicka på "Sidor som länkar hit" som återfinns i vänstermarginalen. Taxelson (diskussion) 14 juli 2015 kl. 22.26 (CEST)
Grensidor av typ "Förnamn Efternamn" bör ha mallen {{namnförgrening}} och standarsorteras. Se på en befintlig sida hur detta görs. Båda dessa åtgärder är till nytta när man senare skall finna tillbaka till sidan. Kolla vidare om den nya artikeln och grensidan platsar i en listartikel om efternamnet. Sådana listartiklar finns bland annat i kategorierna "Svenska efternamn", "Svenska släkter" och motsvarande för andra språk. Roufu (diskussion) 15 juli 2015 kl. 06.16 (CEST)

Felaktig kategori eller komplicerad kategori[redigera | redigera wikitext]

Kategori:AutoWikiBrowser läggs in i Wikipedia:AutoWikiBrowser/Template redirects. Jag vet inte vad man ska göra här. Är det någon som kan lösa detta?--Bruno Rosta (diskussion) 15 juli 2015 kl. 02.33 (CEST)

Har du kollat längst ner på sidan i redigeringsläge? -- Innocent bystander (diskussion) 15 juli 2015 kl. 11.00 (CEST)

Vad är den bästa varianten för förgreningssidan enligt "minsta möjliga förvåning"[redigera | redigera wikitext]

Det finns en svensk punkband Norma Bates och olika novel-, filmkaraktärer med namn en:Norma Bates. --Nordelch För Wikipedia - i tiden 15 juli 2015 kl. 10.05 (CEST)

Jag hade gissat själv eller gjort det som kräver minst jobb. Tror nämligen det ändå är upp till ganska mycket löst tyckande. En princip skulle kunna vara att det måste vara ganska stor övervikt för att något ska gå före. Jag tror inte det är fallet här. --افيراتير (diskussion) 15 juli 2015 kl. 10.19 (CEST)
Man kan ju även resonera som så att bandet förmodligen tagit namnet från karaktären. Med det resonemanget bör ju karaktären har företräde till uppslagsordet och bandet bli "(band)". /Hangsna (diskussion) 15 juli 2015 kl. 10.23 (CEST)
Finns flera betydelser bör huvudregeln vara att grensidan får det "rena" namnet, om det inte är helt uppenbart att en av betydelserna är mycket mer känd än alla de andra. Ursprunget kan också vägas in, som Hangsna föreslår, men bör inte väga alltför tungt. Lsj (diskussion) 15 juli 2015 kl. 10.30 (CEST)
Jag instämmer helt med Lsj. Tostarpadius (diskussion) 17 juli 2015 kl. 15.43 (CEST)
Jag instämmer också helt med Lsj. Maundwiki (diskussion) 17 juli 2015 kl. 16.22 (CEST)

Kan Wikipedia få brist på datautrymme?[redigera | redigera wikitext]

Internet är gigantiskt, precis som mängden dataservrar runt om i världen. Men antalet byte som finns lagrade på Wikimedia Foundations olika projekt (Wikipedia, Commons osv.) är väldigt stort och ökar kraftigt för varje år som går. Vilka gränser (fysiska, ekonomiska, lagliga, praktiska) för hur mycket som får plats finns det? Riskerar vi att överskrida några av dessa gränser inom de närmsta åren eller decennierna? Vilka konsekvenser kan det få? Är avhållsamhet med tanke på dessa gränser något vi överhuvudtaget bör tänka på när vi skapar eller utökar artiklar eller bilder? Utopiantos (diskussion) 15 juli 2015 kl. 23.50 (CEST)

Artikeltext tar inte mycket plats, det kommer inte att vara ett problem inom överskådlig framtid. En dump av hela svenska wikipedia får plats på en USB-sticka. Även enwiki är hanterbart på en hemmadator. Commons tar lite mer plats, uppskattningsvis 25 TB, men det är fortfarande inte särskilt mycket med servermått mätt. Tror vi kan lugnt fortsätta att bidra fritt. Lsj (diskussion) 16 juli 2015 kl. 00.12 (CEST)
Om det skulle bli utrymmesbrist så är jag rätt säker på att det är på Commons det kommer att städas; oanvända bilder av dålig kvalitet, gamla versioner, etc. /ℇsquilo 16 juli 2015 kl. 06.57 (CEST)
Jag har ingen aning om rimliga storleksordningar på lagringsutrymme eller hur mycket material som krävs för nå dit. Däremot har jag i samband med filmuppladdning till commons sett ett uttalande från Wikimedia Foundation att ingen användare ska bekymra sig om lagringsutrymme, typ: "ladda upp, vi fixar utrymmet".--LittleGun (diskussion) 16 juli 2015 kl. 09.04 (CEST)
Bara för att ge lite perspektiv på storleksordningar: Jag jobbar på en halvstor arbetsplats med ca 700 anställda. Vår IT-avdelning har ungefär 300 TB lagring på servrarna. Skulle utrymmesmässigt inte vara några problem att husera Wikipedia hos oss, eller hos tusentals andra organisationer av samma storlek. Bandbredden är en annan fråga... Lsj (diskussion) 16 juli 2015 kl. 10.44 (CEST)
Jag pratade med lite Wikimedia Foundation-utvecklare här på hackathonet på Wikimania och signalen är: gör bra grejer för fri kunskap så löser de det fysiska, tekniska, ekonomiska och praktiska. Jan Ainali (WMSE) (diskussion) 16 juli 2015 kl. 20.13 (CEST)

Mallfråga (hur skapa parameter för rubrik?)[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag fuskar i mallarnas värld från och till. Bland annat har jag skapat {{MetaSidonav}}, som används i {{BegreppSidonav}} och {{GrammSidonav}}. Det handlar om enkla mallar där inga spalter eller extra rubriker behövs. Helt enkelt rutor som man kan fylla med egenformaterat innehåll.

Fråga: Hur skapar jag en parameter för att fritt välja namnet i rubriklisten? Just nu utgår de här stående text-/faktarutorna från det magiska ordet {{PAGENAME}}, vilket genererar sidans namn. Jag har tittat lite i koden på {{Navbox}} och {{Faktamall}} och känner mig plötsligt som i ett kärnkraftsverk (dvs förstår inte mycket). Så kanske någon av er har lösningen? Allt gott.--Paracel63 (diskussion) 16 juli 2015 kl. 18.57 (CEST)

Jag är inte helt med på vad du vill åstadkomma, men att skriva {{{namn|{{PAGENAME}}}}} ger effekten att man hämtar värdet från parameter namn om den finns eller inte är tom, annars hämtas information från sidans rubrik, exklusive namnrymd. -- Innocent bystander (diskussion) 16 juli 2015 kl. 19.15 (CEST)
Toppen! Precis det ville jag. Nu kan du se på {{BegreppSidonav}} och {{GrammSidonav}} hur exempelmallarna har skräddarsydda rubriknamn, trots att de befinner sig på en dokumentationssida till en mall. Möjliga användningsområden kan vara som enkla faktarutor som förklarar en del av en sida (och därför inte kan ha sidtiteln). De kan också användas i användarnamnrymden, på diskussionssidor och i personliga sandlådor, på projekt- och tävlingssidor (loggar, förklaringsrutor etc) och liknande. Den enkla kodningen gör mallen enkel att hantera i blandade sammanhang. Bakgrundsfärgen för rubriktexten är visserligen fast, men det går nu lätt att skapa dubblettmallar med valfri bakgrundsfärg. Tack!--Paracel63 (diskussion) 17 juli 2015 kl. 03.26 (CEST)

sv.Wiki behöver en ny åtgärdsmall![redigera | redigera wikitext]

Är det inte på tiden att även sv.Wiki får sin egen "ej komplett/ofullständig"-mall (en:Template:Incomplete) som man kan ha i artiklar för till exempel ej kompletta listor/sektioner? Mallen finns redan på 19 andra språkversioner och den skulle verkligen behövas här! DIEXEL (diskussion) 17 juli 2015 kl. 15.11 (CEST)

Om du tycker att den behövs så är det väl inget som hindrar att du gör den och börjar använda den? Någon Annan har väldigt mycket att göra verkar det som. --MagnusA 17 juli 2015 kl. 15.13 (CEST)
{{Stubavsnitt}} används ofta för det ändamålet.Yger (diskussion) 17 juli 2015 kl. 15.21 (CEST)
Ja, sistnämnda mall torde vara fullt tillräcklig. Tostarpadius (diskussion) 17 juli 2015 kl. 15.39 (CEST)
Nej, jag ser en väsentlig skillnad mellan {{Stubavsnitt}} och {{ej komplett}}. Ett stubavsnitt är kort och borde vara längre, men mallen är bara en allmän önskan om att det ska skrivas mer. Att markera något som "ej komplett" är istället en varning till läsaren att här är en lista eller liknande som kunde ha varit komplett, men inte är det. Den är också en önskan om att listan görs komplett, inte bara byggs ut i allmänhet. Lsj (diskussion) 17 juli 2015 kl. 15.47 (CEST)
Jag förstår den poängen. Däremot har vi {{Brister}} och/eller {{Inaktuell}} som nog kan användas i sådana fall.--Paracel63 (diskussion) 18 juli 2015 kl. 00.50 (CEST)

Badge[redigera | redigera wikitext]

Vi har sedan några dagar en ny åtgärdskategori: Kategori:Wikipedia:Utvalda artiklar utan korrekt badge på Wikidata. Den är nu tom, tack vare Deryni. Den innehåller sidor med mallar som {{Utmärkt}} och {{Bra}} mfl, men där införandet av mallen inte kompletterats med en motsvarande Badge på Wikidata. Utan denna Badge, kan inte andra projekt se att vi har Utmärkta/Bra/Rekommenderade artiklar idag.

En not bara: Badges kan bara redigeras av bekräftade användare på Wikidata. -- Innocent bystander (diskussion) 19 juli 2015 kl. 13.17 (CEST)

Tack för info, tillagd för bevakning för min del. /Hangsna (diskussion) 19 juli 2015 kl. 13.35 (CEST)
Finns det någon liknande kategori för artiklar som blivit utsatta för omprövning? Tostarpadius (diskussion) 20 juli 2015 kl. 14.16 (CEST)
Du menar en kategori för artiklar som blivit av med sin stjärna helt, men som fortfarande har en badge?! Inte vad jag vet, och jag vet inte hur vi skulle kunna åstadkomma en heller. -- Innocent bystander (diskussion) 20 juli 2015 kl. 15.56 (CEST)
Det tekniska förstår jag mig inte på, men det är vad jag menar. Jag plockade bort markeringen på tre artiklar som nyligen omprövats, men det borde nog gås igenom systematiskt. Tostarpadius (diskussion) 20 juli 2015 kl. 15.58 (CEST)
Och två miljoner artiklar är mycket att gå igenom. Det enda jag kan tänka mig är att någon som är händig med databasdumpar av Wikidata som kan jämföra kategorierna med dumpen. Det finns nämligen ingen teknik idag för att lista alla artiklar med en viss badge, inte ens på tools eller liknande. Man har dock börjat efterfråga saken. -- Innocent bystander (diskussion) 20 juli 2015 kl. 16.03 (CEST)
Det kan givetvis finnas fel, men annars borde det räcka att gå igenom dem som listas i WP:Tidigare utvalda artiklar. Tostarpadius (diskussion) 20 juli 2015 kl. 16.06 (CEST)
Õch i den listan finns inte "rekommenderade" så det är en mycket långt ifrån komplett lista. Den listar inte heller sådana som fått en bagde av misstag. @Nirmos, EnDumEn: Finns det någon smidig js-lösning för att hitta artiklar med en badge som inte ska ha det? -- Innocent bystander (diskussion) 20 juli 2015 kl. 16.11 (CEST)
Fel är en sak, ändringar en annan. Hur mister en artikel rekommendationen? Tostarpadius (diskussion) 20 juli 2015 kl. 16.33 (CEST)
Ungefär som de får sin rekommendation: Någon går in i sidan, tar bort mallen och gör en not på diskussionssidan om att de inte instämmer i att den ska rekommenderas, gärna med en not om varför. Nya åtgärdsmallar kan ju tex tillkomma, eller blir inaktuella. -- Innocent bystander (diskussion) 20 juli 2015 kl. 17.03 (CEST)

Innocent bystander, jag är inte bekant med wikidatas API. Vet du hur jag kommer dit från API-sandlådan? Nirmos (diskussion) 21 juli 2015 kl. 04.24 (CEST)

Ignorera ovanstående. Jag har hittat nu. Nirmos (diskussion) 21 juli 2015 kl. 05.37 (CEST)
$( function () {
	'use strict';
	var site = mw.config.get( 'wgDBname' ),
		page = mw.config.get( 'wgPageName' );
	$.getJSON(
		'//www.wikidata.org/w/api.php?action=wbgetentities&format=json&sites=' + site + '&titles=' + page + '&props=sitelinks&sitefilter=' + site,
		function ( data ) {
			console.log( data );
		}
	);
} );

ger XMLHttpRequest cannot load https://www.wikidata.org/w/api.php?action=wbgetentities&format=json&sites=svwiki&titles=Tchad&props=sitelinks&sitefilter=svwiki. No 'Access-Control-Allow-Origin' header is present on the requested resource. Origin 'https://sv.wikipedia.org' is therefore not allowed access.. Nirmos (diskussion) 21 juli 2015 kl. 06.12 (CEST)

@Nirmos: Kan det vara att det behövs något anrop för att få en centralauthtoken först? Se rutan "Generiska parametrar" i API-sandlådan.
En annan tanke var att svwp kanske inte är "origin-vitlistad" på wikidataservern. Jag provade därför din kod från enwp, men fick samma fel. Från en webbläsare, åtminstone från Firefox, går det däremot bra att klicka på länken ovan och få fram "badge'arna" för en artikel. --Larske (diskussion) 21 juli 2015 kl. 07.37 (CEST)
Larske, det är mycket möjligt att du har rätt, men jag får det inte att fungera. Nirmos (diskussion) 21 juli 2015 kl. 08.23 (CEST)
Det behövs ett + '&origin=https://sv.wikipedia.org' i wikidata-api-urlen. I MediaWiki:Gadget-socialmedialinks.js finns exempel på kod som hämtar data från wikidatas api. /EnDumEn 21 juli 2015 kl. 20.07 (CEST)
Tack, EnDumEn! Då blir nästa fråga: Hur kommer jag åt Q657 om jag inte vet siffrorna i förväg? På MediaWiki:Gadget-DiffDialog.js löste jag det med &indexpageids=. Finns motsvarande parameter för wikidata? Nirmos (diskussion) 22 juli 2015 kl. 06.45 (CEST)
@Nirmos: API-frågan "action=wbgetentities" & "sites=svwiki&titles=Tchad" ger dig objektet för den artikel som motsvarar artikel "Tchad" dvs Q657 i detta fall, (om det nu var det frågan gällde). Du ska alltså inte behöva veta Qid, bara titelrubriken och vilken kod projektet har (svwiki). -- Innocent bystander (diskussion) 24 juli 2015 kl. 15.18 (CEST)
Jag tror det är tänkt att man ska använda en loop för att gå igenom api-resultat:
for ( var qid in data.entities ) {
	data.entities[ qid ];
}
Det fungerar även med bara ett resultat. Om du bara är intresserad av sidan som skriptet körs ifrån så finns qid i mw.config.get( 'wgWikibaseItemId' ) /EnDumEn 24 juli 2015 kl. 17.23 (CEST)

Jag hittar följande sidor som har en utmärktbadge men ingen mall.

 1. Ronald Reagan
 2. Queen
 3. Megadeth
 4. Danvikens hospital
 5. Miljonlotteriet

Och med brabadge utan mall:

 1. Wolfgang Amadeus Mozart
 2. Bob Dylan
 3. Galax
 4. Linux
 5. Napoleon I
 6. Richard Nixon
 7. Cher
 8. 90377 Sedna
 9. Norrköping
 10. Bertil Ohlin
 11. Lewis och Clarks expedition
 12. Ronja Rövardotter
 13. Storyville, New Orleans
 14. Israel–Libanon-konflikten

Rekommenderade sidor:

 1. Barack Obama
 2. Lejon
 3. Indonesien
 4. Jesus
 5. Zambia
 6. Lesotho
 7. Beirut
 8. Ekorre
 9. Kilimanjaro
 10. Terrorism
 11. Richard Stallman
 12. Cristiano Ronaldo
 13. Endokrina systemet
 14. Kesha
 15. Sumeriska
 16. Martin Scorsese
 17. Michel Foucault
 18. Astrid Lindgren
 19. Robinho
 20. Persiska krigen
 21. Berguv
 22. Fåglars anatomi
 23. Saab 39 Gripen
 24. Lang Lang
 25. Sveriges historia
 26. Härjedalen
 27. Kanariefågel
 28. Testament (musikgrupp)
 29. Oljekrisen 1973
 30. Joe the Plumber
 31. Sunil Chhetri
 32. Sverige under andra världskriget
 33. Samael (musikgrupp)
 34. Sydlig varfågel
 35. Victor Hedman
 36. Naurus historia
 37. Island och Europeiska unionen
 38. Mucc
 39. Sture Bergwall
 40. Progg
 41. Dark Funeral
 42. Miljonlotteriet

/EnDumEn 24 juli 2015 kl. 22.07 (CEST)

Translitteration[redigera | redigera wikitext]

Det finns olika metoder att göra translitteration från kyrillisk till latinsk skrift, Är det anledningen till att Gorky blir Gorkij av kyrilliska Го́рькій. Det skulle vara bra med en mall "translitteration|kyrilliska|Го́рькій" som skulle ge (ryska:Го́рькій, svenska:Gorkij, engelska:Gorky) Om det går att skriva logik? Det finns ofta men inte alltid omdirigeringar av vad jag tror är engelsk translitteration och ibland finns den med i texten i målartikeln ibland inte. Maundwiki (diskussion) 21 juli 2015 kl. 00.20 (CEST)

Njae, det är ju inte bara ryska som använder kyrilliska alfabet. Även ukrainska och bulgariska gör det. Och för att förvilla det ytterligare så har de språken förstås andra translittereringsregler. /ℇsquilo 21 juli 2015 kl. 09.09 (CEST)
Och ett dussin språk till, med vissa mindre justeringar av transkriberingsreglerna i varje. Men oavsett detta, ser du någon dylik mall hos andra projekt? -- Innocent bystander (diskussion) 21 juli 2015 kl. 09.15 (CEST)
Nja, translitteration är något annat. I detta fallet är det transkription. Горький translittereras "Gorʹkij". Vissa bibliotekskataloger använder en form av translitteration från ryskan som är gemensam för alla språk som använder varianter av det latinska alfabetet. Libris har en hel lista med olika varianter av "Gorkij".[3] Transkriptionsreglerna varierar både beroende på om det är ryska, ukrainska, serbiska med flera språk och även med målspråket, tyska, svenska, franska, engelska m.fl. Reglerna är inte fasta, det kan finnas flera samtidiga för ett målspråk och de förändras över tid. I flera fall finns det dessutom person- och ortnamn som har fast stavning på målspråket och där man inte använder dessa regler. T. ex. Viborg transkriberas Выборг på ryska. Enligt de vanliga transkriberingsreglerna från ryska till svenska blir det "Vyborg". En av konstigheterna här är att transkriberingen borde vara symmetrisk. Det borde bli "Viborg" –> "Выборг" –> "Viborg". Att man får ett "y" i "Vyborg" beror på en kombination av ryska stavningsregler och konventioner för transkribering. På ryska finns egentligen ingen motsvarighet till vårt "y". Den bokstav som används här, "ы", kallas "hårt i" och har bland annat den egenheten att den inte kan stå först i ett ord. Edaen (diskussion) 21 juli 2015 kl. 09.30 (CEST)
Förvisso ett krångligt område. Jag satt i helgen och kodade kyrillisk translitterering för mitt geografiska botprojekt -- se diskussion här. Här är resultatet: Wikipedia:Projekt DotNetWikiBot Framework/Lsjbot/Cyrillic, som gärna får användas som utgångspunkt om någon har lust att knåpa med en translittereringsmall. Translittererar från diverse kyrilliskskrivna språk, men bara med svenska som målspråk. Exempel på output: Användare:Lsj/sandlåda/translitKZ. Lsj (diskussion) 21 juli 2015 kl. 10.00 (CEST)
Pillar med något sdåant i Modul:Sandlådan/Innocent bystander/2. Bara från ryska till svenska här iofs... -- Innocent bystander (diskussion) 21 juli 2015 kl. 10.20 (CEST)
Helt buggfritt är det inte, men Го́рькій -> Górkіj ger min algoritm nu. En bug är att den inte hanterar diakritiska tecken som förväntat. -- Innocent bystander (diskussion) 21 juli 2015 kl. 11.18 (CEST)
De diakritiska tecknen är väl bara betoningshjälp och inget som måste vara med. Btw, är inte Горькій så det såg ut fram till 1918? Nu mer är det väl Горький? Edaen (diskussion) 21 juli 2015 kl. 14.09 (CEST)
@Edaen Knaset är att den ser ut att betrakta enskilda diakritiska tecken som egna bokstäver. -- Innocent bystander (diskussion) 24 juli 2015 kl. 15.20 (CEST)

Albanova eller Alba Nova[redigera | redigera wikitext]

Hur ska AlbaNova Universitetscentrum skrivas på Wikipedia? Tyck till och motivera på diskussionsidan om du bryr dig!--LittleGun (diskussion) 21 juli 2015 kl. 14.02 (CEST)

Märke: Möjligen felaktig tagg för referenslista[redigera | redigera wikitext]

fick jag på den här redigeringen. Någon som vet vad som triggade, och om jag gjorde något galet, som jag inte inser själv? (förutom att kommentaren blev lite sned) Taxelson (diskussion) 21 juli 2015 kl. 20.59 (CEST)

Det är redigeringsfilter 100 som ger en falsk positiv. @Svensson1:! -- Innocent bystander (diskussion) 21 juli 2015 kl. 21.08 (CEST)
@Taxelson, Svensson1: Jag tror att det var ett 'e' som fattades i </references>. --Larske (diskussion) 21 juli 2015 kl. 22.31 (CEST)
Aha, det snubblet såg jag inte, men då hade filtret rätt och jag fel, alltså. Så bra att du fixade det! Taxelson (diskussion) 21 juli 2015 kl. 22.35 (CEST)

En bugg med felaktigt datumformat[redigera | redigera wikitext]

Kategori:Artiklar som behöver enstaka källor 2 015-07 bildas i artikeln La Rinconada. Datumformatet blir alltså fel med ett mellanslag i årtalet. Kan någon få bort felet?--Bruno Rosta (diskussion) 22 juli 2015 kl. 19.14 (CEST)

Fixat. Såna där mallningar fungerar vanligen inte i infoboxarna så jag tog helt enkelt bort uppgiften därifrån. När uppgiften kan källbeläggas kan den läggas tillbaka igen. --MagnusA 22 juli 2015 kl. 19.22 (CEST)
Fint! Tack för hjälpen!--Bruno Rosta (diskussion) 22 juli 2015 kl. 20.36 (CEST)
Mallarna kan läggas i notparametern istället! -- Innocent bystander (diskussion) 23 juli 2015 kl. 12.34 (CEST)

Mobbning och misskreditering[redigera | redigera wikitext]

Hej!

Wikipedia är en fantastisk idé. Tyvärr blir det mer och mer tydligt att den missbrukas, vilket ibland tycks vara satt i system. Olika intressenter lägger uppenbart ner mycket energi på att just deras blid av sanningen ska komma fram.

En allvarlig sak som hänger ihop med det är att Wikipedia kan utnyttjas som ett verktyg för att mobba eller misskreditera enskilda människor. Jag tycker exempelvis att https://en.wikipedia.org/wiki/Daniele_Ganser till stor del är en smutskastning av en seriös forskare, men det finns säkert många fler och värre exempel.

Därför är min fråga vad man kan göra åt detta? Att försöka ändra vissa uppgifter på Wikipedia tycks ju vara hopplöst, eftersom "trollen" (eller vilka det nu är) verkar arbeta heltid på att ge sin version. I Wikipedias "Terms of Use" har jag läst att ett villkor för användning är "Civility – You support a civil environment and do not harass other users", men det är naturligtvis en svår gränsdragningsfråga.

Kan man som enskild människa kan förhindra att det skapas en sida på Wikipedia om en själv eller kräva att en sådan sida raderas? Google lär ju tvingas radera personlig information då någon privatperson kräver det. Vad gäller Wikipedia finns det dock antagligen flera sätt att gå runt det. Därför tror jag det är otroligt viktigt att Wikipedia tar tag i frågan ordentligt.

Det gäller att både skydda enskilda människor och skydda trovärdigheten hos Wikipedia. Jag är rädd att loppet är kört för båda dessa, men hoppas jag har fel.

Med vänlig hälsning

Sven--81.233.199.145 (diskussion) 23 juli 2015 kl. 12.31 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

De olika Wikipediaversionerna är helt fristående från varandra. Den artikel du refererar till, en:Daniele Ganser, finns på engelskspråkiga Wikipedia. Vill du diskutera Wikipedias policy rörande personartiklar med utgångspunkt från den artikeln, är det kanske bättre du gör så på engelskspråkiga Wikipedia.
Med vänlig hälsning / TernariusD 23 juli 2015 kl. 12.39 (CEST)
I övrigt är det så att basfakta om en person som framkommer från flera officiella källor, tar vi inte gärna bort. I övrigt om man inte anser artikeln är balanserad/korrekt beskriver fakta, så är arbetssättet att ta upp det på artikelns diskussionssida. Då får dialogen där alla är välkommen delta, avgöra hur innehållet blir.Yger (diskussion) 23 juli 2015 kl. 12.44 (CEST)
Som du ser i Wikipedia:Biografier om levande personer är kravet på källorna och på författarnas omdöme större just ifråga om uppgifter om levande personer. Normalt tar vi mycket allvarligt på eventuell smutskastning. Jag har för mig att man på engelskspråkiga Wikipedia är ännu mer medveten om problematiken (efter en viss incident för några år sedan).
Men som Yger skriver är det en sak att ta bort förtal och en annan att ta bort väl källbelagda uppgifter. Det är inte ovanligt att kända personer vill ha kontroll över artiklarna om dem, vilket kan leda till konflikt. Du kan utgå från att i princip ha stöd från gemenskapen, men det lönar sig att vara ganska ödmjuk (alla orkar inte ta parti för någon som ger dåligt intryck). Om du inte får gehör på artikelns diskussionssida, tag reda på hur den rekommenderade proceduren ser ut på språkversionen ifråga. På engelskspråkiga Wikipedia har man formella procedurer för det mesta, här på svenskspråkiga är vi mer informella.
--LPfi (diskussion) 25 juli 2015 kl. 19.12 (CEST)

Kategoriordning[redigera | redigera wikitext]

När jag skapar eller redigerar en artikel och lägger till kategorier, händer det emellanåt att andra användare går in och ändrar ordningen på kategorierna, till exempel här. Finns det någon i konsensus förankrad ordning enligt vilken kategorier skall anges? Disembodied Soul (diskussion) 23 juli 2015 kl. 22.34 (CEST)

Några nedskrivna "regler" finns nog inte. Har du frågat den som gjorde den aktuella ändringen om anledningen till just den ändringen? --MagnusA 23 juli 2015 kl. 22.39 (CEST)
Just den ändringen som nämns verkar vara av typen "städning". Yrkesrelaterade kategorier hamnade för sig och biografiska basdata för sig. Ingen nödvändig ändring men kanske snyggare så.--Paracel63 (diskussion) 25 juli 2015 kl. 00.32 (CEST)
Jag tycker också att det blev snyggare så.
Du lade in en ny kategori med Hotcat. Det gör jag också, då och då. Det är dock ibland ett litet problem att den nya kategorin då alltid tycks hamna sist (vilket ofta är en litet osnygg placering, av skäl liknande de Paracel nämnde); åtminstone när jag använder Hotcat. Har någon annan hittat ett sätt att lägga in kategorier med Hotcat (eller lika smidigt), men på annan plats än sist? Jörgen B (diskussion) 30 juli 2015 kl. 17.06 (CEST)

Bortfall av sessionsdata[redigera | redigera wikitext]

Sedan någon månad tillbaka har jag märkt att följande meddelande ofta dyker upp när jag ska spara sidan. När jag provar att spara igen så har det alltid fungerat. Men jag är likväl nyfiken. Får fler än jag upp meddelandet? Vad betyder det? Varför dyker det upp så ofta?

Databasen kunde inte bearbeta redigeringen på grund av ett bortfall av sessionsdata. Försök igen; om det fortfarande inte fungerar, prova att öppna om redigeringssidan, logga ut och logga in igen eller vänta ett tag på att felet fixas. Utopiantos (diskussion) 23 juli 2015 kl. 23.58 (CEST)

Jag har också märkt att det dyker upp oftare och även om redigeringsfönstret varit öppet mkt kort. Trycker jag på spara igen så har det alltid gått bra meddetsamma. Tidigare upplevde jag ovanligt och bara om man hade haft en sida öppen i redigeringsläge riktigt länge, typ en dag.
Det betyder väl att det man skickar inte tas emot av databasen. Som jag förstod det innan på grund av en sorts time-out, typ att databasen slutar förvänta sig info från ett aktiverat redigeringsfönster efter ett tag eftersom är det öppet mer än en viss tid har det förmodligen glömt att stängas. Nån sorts kontakt med databasen har i varje fall tappats. Varför det sker oftare nu har jag däremot ingen aning om, "glitch in the matrix" eller nåt? Jag blir också utloggad ibland nu, det blev jag aldrig förut.--LittleGun (diskussion) 24 juli 2015 kl. 00.07 (CEST)
Hangsna, MagnusA och Ternarius, har någon av er någon aning? Har ni fått samma varningsmeddelande? Är det vida utbrett? Förekommer det på andra språkversioner? Utopiantos (diskussion) 30 juli 2015 kl. 22.12 (CEST)
En eller två gånger i månaden max, inget försvinner och jag trycker bara spara igen och så är det inga problem. /Hangsna (diskussion) 30 juli 2015 kl. 22.35 (CEST)
Precis som Hangsna har jag stött på det några gånger i månaden. Litet oftare än Hangsna kanske, max någon gång i veckan, men annars samma erfarenhet: Inget försvinner, jag trycker bara spara igen och allt sparas utan några problem. Orsaken har jag emellertid ingen aning om, tyvärr. / TernariusD 30 juli 2015 kl. 23.03 (CEST)
Jag får det ganska ofta. Särskilt som jag tenderar att förhandsgranska ett par gånger så att det ska bli rätt, och gärna översätter eller forskar länge mellan gångerna jag sparar. Men som sagts ovan: det löser sig om man sparar igen. Det hade dock varit skönt att slippa. Fast å andra sidan kanske det betyder att jag kommer igång med snabbkommandona. Alt+Shift+S blir spara i min webbläsare.//Hannibal (disk) 31 juli 2015 kl. 02.01 (CEST)
Även jag har fått detta meddelande rätt ofta på sistone. Precis som andra beskriver ovan har det dock alltid fungerat på "andra försöket". /FredrikT (diskussion) 31 juli 2015 kl. 09.41 (CEST)

Regex[redigera | redigera wikitext]

Jag har fastnat lite. Jag vill göra en sök och ersätt på |???px| -> |. men bara om det finns mellan dubbelhakar och det i sin tur inte finns i en tabell eller mall. Regex som funkar bara för sök och ersätt är enkel (\|\s*[23][0-9]{2}\s*px\s*\|). Den hittar alla bildstorlekar 200-399. Att hitta en träff i dubbelhakar är också lätt. Det är det där att det inte får finnas i mallar eller tabeller som strular. --افيراتير (diskussion) 27 juli 2015 kl. 15.47 (CEST)

Antal senaste ändringar[redigera | redigera wikitext]

I senaste ändringarna kan man såvitt jag kan se maximalt se de senaste 500 ändringarna. Varför finns denna gräns? Hur gör jag för att se längre tillbaka? Jag kan inte hitta någon nästa-knapp. Utopiantos (diskussion) 28 juli 2015 kl. 21.42 (CEST)

Här är det 1000, skriv direkt i URL:en det värde du vill ha. /Hangsna (diskussion) 28 juli 2015 kl. 21.45 (CEST)
Så det var inte svårare än så. Nu vet jag. Tack, Hangsna! Utopiantos (diskussion) 28 juli 2015 kl. 21.56 (CEST)
Däremot får du räkna med att sidan blir mer "tung" att ladda ju fler ändringar den ska visa på en gång. Jag har inte gått över 2000.--Paracel63 (diskussion) 29 juli 2015 kl. 17.18 (CEST)
Min tanke är att reda ut hur många senaste ändringar man som mest kan se. Jag tänkte börja med 88730 och prova mig fram därefter. Två veckor och tre utbrända hårddiskar senare återkommer jag med svar. Fram till dess ber jag er alla att visa tålamod. Utopiantos (diskussion) 29 juli 2015 kl. 18.43 (CEST)
Gränsen verkar ligga på 5000. Jag testade 6000 och då visade den ändå 5000 av "Visa senaste..."-klicklänkarna att döma. Testade även för ett icke-adminkonto jag har och det blev samma resultat för denne. --MagnusA 29 juli 2015 kl. 19.01 (CEST)

Utopiantos, MagnusA: 5000 poster är vad vilken lista som helst maximalt kan visa på en och samma gång. $wgRCMaxAge är satt till 30 * 86400 sekunder, det vill säga 30 dagar. Nirmos (diskussion) 29 juli 2015 kl. 19.33 (CEST)

API't ger max 500, 5000 om man är robot eller admin. Det går att å längre tillbaka, men man får högst 500(0) redigeringar åt gången. -- Innocent bystander (diskussion) 29 juli 2015 kl. 21.07 (CEST)