Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:

Lista som automatisk genererar artiklar jag har startat[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag har en teknisk fråga som jag undrar om någon kan hjälpa mig med? Sedan starten på Wikipedia har jag tyckt att de är kul att ha alla artiklar jag har skapat på min användarsida. Varje gång jag har skapat en ny artikel har jag därför lagt in den på min användarsida. (Tröttsamt och fåfängt, jag vet) Jag undrar om det finns en funktion/bot (eller vad det kallas) som automatisk kan lista mina bidrag på min användarsida? Tacksam för hjälp! Tromber ★ (diskussion) 26 juni 2015 kl. 14.58 (CEST)

@Tromber: Du kan lägga in den här länken. Se min användarsida. Lsj (diskussion) 3 juli 2015 kl. 12.51 (CEST)
@Lsj: Tusen tack! Då har jag lagt till länken ;-) Tromber ★ (diskussion) 5 juli 2015 kl. 12.28 (CEST)

Återgivning av ovanliga skriftsystem[redigera | redigera wikitext]

Hejsan allesamman!

Jag återupptog nyligen mitt gamla projekt att skriva artiklar om världens många skriftsystem. I de flesta fall har jag valt att återge de olika bokstäverna och tecknen med Unicode. Det gör det otroligt smidigt att skriva artiklarna men kräver å andra sidan att rätt typsnitt finns installerade på datorn.

I några fall har jag använt existerande bilder på de individuella tecknen eller rent av laddat upp egna. Det har dock i regel bara skett när…

 1. skriftsystemet inte har inkluderats i Unicode
 2. det inte finns några fungerande gratis typsnitt
 3. när det finns olika traditioner med distinkta skillnader i utseende på bokstäverna

En kompromiss vore att inkludera både bilder och Unicode-tecken men det innebär ett enormt arbete med att generera och ladda upp alla bilder. Därför kommer jag personligen fortsätta att använda Unicode i första hand.

Jag har försökt se till att det alltid finns länkar till olika typsnitt i artikeln. Dessa ligger dock relativt undanskymda under "externa länkar". Det hade förmodligen varit bättre med en tydlig inforuta högt upp i artikeln.

Min fråga till er andra är därmed: Vilken information vill vi förmedla till användarna och på vilket sätt? Ska vi länka direkt till lämpligt typsnitt (som Noto), eller till en sida som Wikipedia:Återgivning_av_främmande_språk eller Wikipedia:Specialtecken (som dock verkar hopplöst utdaterad)? Som jag ser det kan jag identifiera följande potentiella problem som vi behöver göra användare uppmärksamma på:

 1. Användaren saknar typsnitt och ser bara fyrkanter, så kallad "tofu"
 2. Typsnittsmotorn/typsnittet klarar inte att rendera diakriter på rätt sätt. Detta gäller i synnerhet brāhmī-baserade skriftsystem som placerar vissa vokaldiakriter till vänster om konsonanten.
 3. Typsnittsmotorn/typsnittet klarar inte av att rendera de komplexa ligaturer som finns i många brāhmī-baserade skriftsystem
 4. Typsnittsmotorn/typsnittet klarar inte att välja rätt variant av en bokstav. Tänk som i arabiskan där många bokstäver har en initial, medial, final och isolerad form.

Tack på förhand!

Tasnu Arakun (diskussion) 5 maj 2015 kl. 14.53 (CEST)

Tack för frågorna. Jag har inget (snabbt) svar, men jag (från och till språknörd) hjälper när tid finnes gärna till att åtgärda diverse saker. Förhoppningsvis kan andra komplettera. :-)--Paracel63 (diskussion) 7 maj 2015 kl. 20.34 (CEST)
Är det verkligen ingen som har några åsikter eller idéer att bidra med? Den något vaga plan som jag har har skissat på ser ut ungefär såhär:
 • Översätta mallarna en:Template:Contains special characters och en:Template:Contains Indic text. Det är dock inget jag känner mig mogen att ge mig på på egen hand så jag skulle vara tacksam för lite hjälp.
 • Lägga till sagda mallar på de sidor där de behövs.
 • Översätta relevanta delar av sidan en:Help:Multilingual support (Indic) och fokusera på sådant som är relevant för moderna operativsystem, d v s typsnitt och inmatningskällor. Dock kan jag ingenting om Windows så lite hjälp med den biten hade varit bra.
 • Uppdatera Wikipedia:Specialtecken så att den blir aktuell. Med tanke på hur hopplöst utdaterad den är så vore det nog lättast att radera alltihop och börja om från början. (Netscape 4 och Internet Explorer för Mac!? Men snälla!)
Tasnu Arakun (diskussion) 20 maj 2015 kl. 22.25 (CEST)
Tasnu Arakun: Jag läste nu idag, och jag tycker väl inte riktigt att något av spåren du är inne på låter dåligt. Att länka till gratis (gärna fria som i fri mjukvara) typsnitt tycker jag låter hjälpsamt gentemot läsaren. Jag tror inte man behöver vara blyg med att göra om meta-artiklar/hjälp-artiklar från början, sålänge man vet vad man gör. De relevanta delarna av "multilingual support (indic)" kanske kan ligga i en samlad artikel för "multilingual support" på svenska tills vidare? Personligen tycker jag det är bättre att börja med ofullständiga översiktsartiklar än underartiklar innan man har så mycket att det behöver delas upp.
Inget fel med mallarna heller. Är det den tekniska biten du känner dig osäker på? De ska mer eller mindre vara att kopiera dem i grunden, men.. det finns ett aber, och det är att båda beror på andra mallar, ser man i källkoden. Det går att slå ihop var och en av de mallarna med koden i den mall de beror på (och så vidare, om det finns ytterligare beroenden) i teorin, alternativt kopiera in och översätta alla fyra (det är det bästa, tänker jag, om parametrar i mallarna osv är översatta till svenska (vilket inte bör vara krångligt rent tekniskt). (Pinga mig gärna vid svar.) flinga 26 maj 2015 kl. 17.33 (CEST)
Välkommen tillbaka, @Tasnu Arakun:. Ser fram emot dina bidrag och jag ska se vad jag kan göra för att hjälpa.--ボスニア (diskussion) 29 maj 2015 kl. 00.06 (CEST)
@Paracel63, Flinga, Bothnia:
Det var svårare än förväntat att försöka översätta hjälpsidorna. Tekniken utvecklas så snabbt att även dessa var tämligen utdaterade. Dagens operativsystem har välutvecklat stöd för komplex textlayout och kommer med typsnitt för en mängd skriftsystem förinstallerade. Moderna webbläsare kompletterar dessutom med ännu kraftfullare layoutmotorer som gör att de hanterar så gott som alla skriftsystem jag har testat med. (Till och med Raspbian på min Raspberry Pi visade ett antal indiska skriftsystem korrekt utan att jag behövde installera något.) Därför kan jag begränsa artikeln till att främst handla om mer ovanliga skriftsystem samt hur man skriver med de olika skriftsystemen på olika operativsystem.
Jag är inte helt glad i namnet på källartikeln "en:Help:Multilingual support (Indic)". "Indic" syftar här tydligen på skriftsystemen i brahmi-familjen som används i stora delar av Syd- och Sydostasien. Det får det dock att låta som det endast handlar om Indien. Jag hittar heller ingen bra översättning av ordet. Å andra sidan tror jag inte att folk i allmänhet är så bekanta med termen "brahmi-baserade skriftsystem". Jag funderar på att skapa två artiklar kallade "Wikipedia:Flerspråksstöd (Sydasien)" och "Wikipedia:Flerspråksstöd (Sydostasien)". Är det en vettig namngivning och uppdelning? Naturligtvis kommer jag också att skapa en huvudsida kallad "Wikipedia:Flerspråksstöd" som även får fungera som slasktratt för övriga skriftsystem.
Återkommer när artiklarna så smått börjar bli klara. Då kan vi flytta diskussionen till deras diskussionssidor.
Tasnu Arakun (diskussion) 2 juni 2015 kl. 20.47 (CEST)
Vad du kan göra är att ersätta "Indic" med ett sammansatt ord som börjar på/innehåller "Indo-", vilket borde vara det närmsta vi har i svenska språket.--Paracel63 (diskussion) 4 juni 2015 kl. 00.27 (CEST)
Denna sida innehåller specialtecken.
Utan rätt teckenkodning, typsnitt och stöd för komplex textlayout riskerar tecknen att visas felaktigt. Om tecknen visas som fyrkanter eller frågetecken kan du få hjälp här.
@Paracel63, Flinga, Bothnia:
Nu tyckte jag att det var dags att släppa ifrån mig det här. Jag har lagt upp sidorna Wikipedia:Flerspråksstöd och Wikipedia:Flerspråksstöd (Sydasien) och hoppas på bra och mycket feedback. Avsnittet med instruktioner för Windows-användare gapar tyvärr tomt och jag skulle vara tacksam om någon kunde fylla på det. Dessvärre går det inte bara att översätta från ENWP då mycket information redan är utdaterad. Kommentera gärna även på utformningen av Mall:Specialtecken så att jag har möjlighet att förbättra den innan jag börjar skapa dussintals med barn-mallar för olika skriftsystem. Det slutade med att jag blandade Mall:Avestiska tecken (som skapades av Paracel63) med kod från ENWP och NOWP. Jag har även kommit en bra bit med Wikipedia:Flerspråksstöd (Sydostasien) så den bör också dyka upp snart. Det visade sig att uppdelningen är ungefär samma som Unicode med flera använder sig av.
Tasnu Arakun (diskussion) 16 juni 2015 kl. 20.08 (CEST)
Tack! Jag tar och börjar litet med mongoliskan.--ボスニア (diskussion) 17 juni 2015 kl. 03.42 (CEST)
Stort tack för de klart användbara hjälpartiklarna. Jag har nu börjat samordna dem i den här navigationsrutan: {{Teknik (wp)}}.--Paracel63 (diskussion) 17 juni 2015 kl. 23.54 (CEST)

censur av pinsamma påpekanden[redigera | redigera wikitext]

varför behagar ¨wikipedia¨ att censurera, d. v. s. radera pinsamma påpekanden, rörande hur riket skötes? m.v.h. alf --95.192.245.20 (diskussion) 4 juni 2015 kl. 14.15‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Kan du ge exempel så är det lättare att svara på varför.//Hannibal (diskussion) 4 juni 2015 kl. 14.27 (CEST)
Därför att "pinsamma påpekanden, rörande hur riket skötes" med största sannolikhet kvalar in som WP:POV och WP:OVIKT och med nästan lika stor sannolikhet saknar trovärdiga källor. /ℇsquilo 5 juni 2015 kl. 14.49 (CEST)
Förtydligande av ovan: Wikipedia är ett allmänt uppslagsverk och ska beskriva världen på ett balanserat och trovärdigt sätt. Källbelagda kritikavsnitt finns i många artiklar, där det anses lämpligt, allmänt uppmärksammat och viktigt för förståelsen av artikelämnet. Vi ägnar oss inte åt smutskastning.--Paracel63 (diskussion) 7 juni 2015 kl. 11.09 (CEST)

Radera rubrikerna sandlåda och beta[redigera | redigera wikitext]

Mellan rubrikerna diskussion och inställningar i menyn högst upp står det sandlåda. Eftersom varken jag eller någon annan har skapat sidan Användare:Utopiantos/sandlåda så visas rubriken i röd text. Jag vill överhuvudtaget inte ha rubrikerna sandlåda och beta synliga. Hur raderar jag dessa två? Om detta inte går, kan man åtminstone göra bokstäverna i rubriken sandlåda blåa, utan att skapa själva sidan? Utopiantos (diskussion) 4 juni 2015 kl. 21.18 (CEST)

Du får skapa Användare:Utopiantos/common.css som är en personlig sida för dina inställningar. Jag har nu skapat den åt dig med den kod som behövs för att det ska fungera. (Bara du och administratörer kan redigera den sidan så jag tog mig friheten, hoppas det var okej.) /Hangsna (diskussion) 4 juni 2015 kl. 21.22 (CEST)
Det kan göras med lite CSS-kodning i din css-fil. Såhär har jag gjort i min:
li#pt-sandbox { display: none; } /* "Påtvingad" sandlåda */
li#pt-betafeatures { display: none; } /* Snabblänk till en enskild inställningsflik */
Jag har gömt mycket annat också som jag tycker är onödigt och du (och andra) får gärna "knycka" ideer från min css-fil. --MagnusA 4 juni 2015 kl. 21.27 (CEST)
Jag är positivt överraskad av den för mig höga flexibiliteten i Wikipedia. Tack, Hangsna och MagnusA! Now I shall take a look on what all the CSS-fuss is about. Utopiantos (diskussion) 5 juni 2015 kl. 00.54 (CEST)
Det går att göra massor. Om du istället lägger koden på https://meta.wikimedia.org/wiki/User:Utopiantos/global.css så kommer det att påverka din inloggning på alla språkversioner. Det finns även en common.js där du kan hantera Javascript (antingen lokalt eller för alla språk). På Wikipedia:Personliga stilmallar och skript kan du läsa mer. /Hangsna (diskussion) 5 juni 2015 kl. 07.44 (CEST)

@Hangsna: Lägg gärna in denna kod även hos mig! Tostarpadius (diskussion) 13 juni 2015 kl. 13.26 (CEST)

@Tostarpadius: Utfört Utfört. (Kollar inte mina notifieringar under semestern men fick nu syn på detta inlägg, därför så sent svar.) /Hangsna (diskussion) 24 juni 2015 kl. 10.10 (CEST)

Babel[redigera | redigera wikitext]

acehnesiska (ace), kabardinska (kbd), afrikaans (af), akan (ak), Alemannisch (als), amhariska (am), fornengelska (ang), abchaziska (ab), arabiska (ar), aragonesiska (an), arameiska (arc), Aromanian (roa-rup), frankoprovensalska (frp), assamesiska (as), asturiska (ast), guaraní (gn), avariska (av), aymara (ay), azerbajdzjanska (az), bambara (bm), bengali (bn), banjariska (bjn), Chinese (Min Nan) (zh-min-nan), min nan (nan), Basa Banyumasan (map-bms), basjkiriska (ba), vitryska (be), беларуская (тарашкевіца)‎ (be-x-old), भोजपुरी (bh), Bikol Central (bcl), bislama (bi), bulgariska (bg), bayerska (bar), tibetanska (bo), bosniska (bs), bretonska (br), буряад (bxr), katalanska (ca), tjuvasjiska (cv), cebuano (ceb), tjeckiska (cs), chamorro (ch), Chavacano de Zamboanga (cbk-zam), nyanja (ny), shona (sn), tumbuka (tum), choctaw (cho), korsikanska (co), walesiska (cy), danska (da), Pennsylvaniatyska (pdc), tyska (de), divehi (dv), navaho (nv), lågsorbiska (dsb), bhutanesiska (dz), marshalliska (mh), estniska (et), grekiska (el), Emiliano-Romagnolo (eml), engelska (en), erjya (myv), spanska (es), esperanto (eo), Extremaduran (ext), baskiska (eu), ewe (ee), persiska (fa), Fiji-hindi (hif), färöiska (fo), franska (fr), västfrisiska (fy), fulani (ff), friulianska (fur), iriska (ga), manx (gv), gagauziska (gag), skotsk gäliska (gd), galiciska (gl), gan (gan), kikuyu (ki), gilaki (glk), gujarati (gu), gotiska (got), hakka (hak), kalmuckiska (xal), koreanska (ko), hausa (ha), hawaiiska (haw), armeniska (hy), hindi (hi), hirimotu (ho), högsorbiska (hsb), kroatiska (hr), ido (io), igbo (ig), iloko (ilo), bishnupriya (bpy), indonesiska (id), interlingua (ia), interlingue (ie), inuktitut (iu), inupiak (ik), ossetiska (os), xhosa (xh), zulu (zu), isländska (is), italienska (it), hebreiska (he), javanesiska (jv), grönländska (kl), kannada (kn), kanuri (kr), pampanga (pam), karachay-balkar (krc), georgiska (ka), kashmiriska (ks), kasjubiska (csb), kazakiska (kk), korniska (kw), kinjarwanda (rw), rundi (rn), swahili (sw), kome (kv), kikongo (kg), haitiska (ht), kurdiska (ku), kuanyama (kj), kirgisiska (ky), västmariska (mrj), ladino (lad), лакку (lbe), laotiska (lo), lettgalliska (ltg), latin (la), lettiska (lv), luxemburgiska (lb), lezghien (lez), litauiska (lt), liguriska (lij), limburgiska (li), lingala (ln), lojban (jbo), luganda (lg), lombardiska (lmo), ungerska (hu), makedonska (mk), malagassiska (mg), malayalam (ml), maltesiska (mt), maori (mi), marathi (mr), Mingrelian (xmf), egyptisk arabiska (arz), mazanderani (mzn), malajiska (ms), minangkabau (min), Min Dong Chinese (cdo), mirandesiska (mwl), moksja (mdf), молдовеняскэ (mo), mongoliska (mn), muskogee (mus), burmesiska (my), Nāhuatl (nah), nauru (na), fijianska (fj), nederländska (nl), Low Saxon (Netherlands) (nds-nl), cree (cr), nepalesiska (ne), newariska (new), japanska (ja), napolitanska (nap), tjetjenska (ce), nordfrisiska (frr), Norfuk / Pitkern (pih), norska (no), norskt bokmål (nb), nynorska (nn), Nouormand (nrm), Novial (nov), szezuan i (ii), occitanska (oc), Eastern Mari (mhr), oriya (or), oromo (om), ndonga (ng), herero (hz), uzbekiska (uz), punjabi (pa), pali (pi), Pfalz-tyska (pfl), pangasinan (pag), Western Punjabi (pnb), papiamento (pap), afghanska (ps), komi-permjakiska (koi), kambodjanska (km), pikardiska (pcd), piemontesiska (pms), tok pisin (tpi), lågtyska (nds), polska (pl), pontiska (pnt), portugisiska (pt), afar (aa), karakalpakiska (kaa), krimtatariska (crh), tahitiska (ty), kölniska (ksh), rumänska (ro), Romani (rmy), rätoromanska (rm), quechua (qu), rusyn (rue), ryska (ru), jakutiska (sah), nordsamiska (se), samoanska (sm), sanskrit (sa), sango (sg), sardiska (sc), skotska (sco), saterfrisiska (stq), sydsotho (st), nordsotho (nso), tswana (tn), albanska (sq), sicilianska (scn), singalesiska (si), Simple English (simple), sindhi (sd), swati (ss), slovakiska (sk), slovenska (sl), kyrkslaviska (cu), silesiska (szl), somaliska (so), soranisk kurdiska (ckb), sranan tongo (srn), serbiska (sr), serbokroatiska (sh), sundanesiska (su), finska (fi), svenska (sv), tagalog (tl), tamil (ta), kabyliska (kab), tarandíne (roa-tara), tatariska (tt), telugiska (te), tetum (tet), thailändska (th), tigrinja (ti), tadzjikiska (tg), tonganska (to), cherokesiska (chr), cheyenne (chy), venda (ve), turkiska (tr), turkmeniska (tk), twi (tw), tuviniska (tyv), udmurtiska (udm), buginesiska (bug), ukrainska (uk), urdu (ur), uiguriska (ug), zhuang (za), venetianska (vec), veps (vep), vietnamesiska (vi), volapük (vo), Võro (fiu-vro), vallonska (wa), Classical Chinese (zh-classical), västflamländska (vls), waray (war), wolof (wo), wu (wuu), tsonga (ts), jiddisch (yi), yoruba (yo), Cantonese (zh-yue), Zazaki (diq), zeeländska (zea), Samogitian (bat-smg), kinesiska (zh), Chinese (Taiwan) (zh-tw), Chinese (China) (zh-cn)

I listan ovan har jag listat språket relaterat till alla språkkoder som används till interwiki idag och översatt dem till svenska med hjälp av det stöd som finns i programvaran. De med fet stil är identiska både på svenska och engelska. Det misstänker jag betyder att dessa språknamn inte är översatta till svenska än. (Romani kanske heter exakt lika på svenska och engelska, no big deal där kanske). Och vissa ser inte ens ut att ens ha engelska namn. Hur/Var fixar man detta? -- Innocent bystander (diskussion) 7 juni 2015 kl. 15.54 (CEST)

Språkamnen kommer från Unicode Common Locale Data Repository via Mediawiki-tillägget CLDR. På translatewiki:CLDR finns lite information om hur man kan få namnen översatta eller ändrade. På translatewiki:Support borde det finnas användare att fråga om man behöver hjälp. /EnDumEn 7 juni 2015 kl. 17.10 (CEST)
Tack! Samogitian borde då vara žemaitiska, Alemannisch alemanniska, Võru võru, Cantonese kantonesiska, Low Saxon (Netherlands) lågtyska (Nederländerna), Emiliano-Romagnolo emiliano-romagnolo, Extremaduran extremaduriska. Alla språk, inklusive Romani bör förstås skrivas med gemen första bokstav. -- Innocent bystander (diskussion) 7 juni 2015 kl. 17.42 (CEST)
Aromanian = arumänska, Chinese (Min Nan) = minnan, беларуская (тарашкевіца) = taraškievica, भोजपुरी = bihari, буряад = rysk burjatiska, лакку = lakiska, Mingrelian = megreliska, Min Dong Chinese = mindong, молдовеняскэ = moldaviska, Nāhuatl = nahuatl, Novial = novial, Eastern Mari = östmariska, Zazaki = zazaiska, Chinese (Taiwan) = taiwanesisk mandarin, Chinese (China) = förenklad kinesiska. Thoasp (diskussion) 7 juni 2015 kl. 19.54 (CEST)
Basa Banyumasan = banyumasan (javanesisk dialekt), Bikol Central = bikol (enligt NE.se), Chavacano de Zamboanga = chavacano, Norfuk / Pitkern = norfuk / pitcairnesiska, Nouormand = normandiska, Western Punjabi = punjabi (västpunjabi?), Simple English = förenklad engelska (?), Tarandíne = tarentinska (?), Classical Chinese = klassisk kinesiska.--Paracel63 (diskussion) 9 juni 2015 kl. 01.20 (CEST)

FORSKNING om wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Finns det någon forskning om Wikipedia ?

Jag tänker speciellt på vetenskaplig trovärdighet. Själv brukar jag motivera mina elever med att Vetenskapliga artiklar har kvalitativ peer review med ett fåtal kunniga medan Wikipedia har en kvantitativ peer review då tusentals ofta mycket kunniga läser artiklar och rättar dem. Detta är ju en hypotes som skulle kunna leda till en forskningsfråga men är det redan gjort ???

Finns det forskning inom bibliometrifältet ?

Janivar1 (diskussion) 7 juni 2015 kl. 17.36 (CEST)

Det finns mycket forskning om Wikipedia. Se sammanställningen här. Lsj (diskussion) 7 juni 2015 kl. 19.14 (CEST)

Not i not[redigera | redigera wikitext]

Jag försöker ha en not inuti en annan not, men det funkar inte om man bara rättframt skriver såhär:

<references>
<ref name = "not1">Text till not 1</ref>
<ref name = "not2">Text till not 2.<ref name = "not1"/></ref>
</references>

Någon som vet ett sätt att få det här att fungera? Lsj (diskussion) 8 juni 2015 kl. 19.41 (CEST)

Nej, och det kan aldrig vara meningen att man skall ha noter i noter på det där sättet hellre. Tänk om, tänk rätt.
andejons (diskussion) 8 juni 2015 kl. 22.30 (CEST)
Det finns vissa användningsområden. Du kan använda {{anmärkning|Not 2-text}} om du behöver göra så, och sedan lägga in en {{anmärkningslista}} på det ställe i texten där du vill att noten ska hamna. Den måste då ligga efter <references />-mallen.//Hannibal (diskussion) 8 juni 2015 kl. 23.59 (CEST)
Efter <references />-mallentaggen? Kommentarsrubriken (som använder {{anmärkning}}/{{anmärkningslista}}-kombon läggs ju alltid före <references />-mallen. Är det något jag (som ofta taggar mina kommentarnoter med källnotstaggar) missat här?--Paracel63 (diskussion) 9 juni 2015 kl. 00.52 (CEST)
Min tanke är ungefär som Hannibal är inne på -- not2 är en kommenterande fotnot, och fotnoten ska i sin tur ha not1 som källa. Jag ska prova {{anmärkning}}, tack för tipset! Lsj (diskussion) 9 juni 2015 kl. 00.16 (CEST)
Fungerar utmärkt med {{anmärkning}} -- se exempel här. Beträffande ordningen mellan anmärkningslista och referenser fungerar båda ordningarna rent tekniskt. Men visst brukar böcker med både not- och källförteckning ha noterna först, så som Paracel63 skriver. Lsj (diskussion) 9 juni 2015 kl. 15.39 (CEST)
Jo, min logik är att en kommentar(not) är en utvikning av en artikeltext. En sådan kan i vissa lägen läggas direkt i anslutning till tabell eller motsvarande. En källhänvisning är mer perifert kopplad till artikeltexten och därför mer att se som rent sidfotsmaterial. Därför känns det bättre att lägga kommentarslistan över källnotslistan.--Paracel63 (diskussion) 10 juni 2015 kl. 01.40 (CEST)
<ref> funkar inte att snärja i varandra, men {{#tag:ref}}-parsern (som gör samma sak) går att snärja. Det är den som {{anmärkning}} bygger på. -- Innocent bystander (diskussion) 9 juni 2015 kl. 17.26 (CEST)
Beklagar missförståndet. Jag snurrade ihop det.//Hannibal (diskussion) 9 juni 2015 kl. 17.53 (CEST) (PS. Innocent bystander: Hur ser man det?)
Redigera mallen så syns att den bygger på #ref:tag. Ni har bevisat det ovan, och jag har testat förut, det funkar inte att snärja <ref>, men #ref:tag funkar att snärja. - Innocent bystander (diskussion) 9 juni 2015 kl. 18.32 (CEST)
Var det så enkelt? :-) /Hannibal (diskussion) 10 juni 2015 kl. 01.51 (CEST)

(utdrag) En liten utvikning.… Det finns fler "nästlingar" som kan få konsekvenser. Att lägga en ref-tagg inuti en {{anmärkningar}}-mall funkar, men att lägga den kombon inuti en tabell går inte alls (vill jag minnas).

En helt annan nästlingskonsekvens… Det går enkelt att förkorta visningen av ett wikilänkat artikelord med särskiljningsled genom ett enkelt lodstreck. Men om detta artikelord hamnar mellan <gallery>-taggar (exempelvis i bildtexten) går det inte alls! Då är man tvungen att skriva in det som ska visas efter lodstrecket. Märkligt är ordet, sa Bull… :-)--Paracel63 (diskussion) 10 juni 2015 kl. 01.52 (CEST)

Det är en märklighet som jag har hakat upp mig på ett par gånger, fast det är väl inte riktigt relaterat till noter i noter? /ℇsquilo 10 juni 2015 kl. 08.35 (CEST)

Märkligt fenomen[redigera | redigera wikitext]

Från att jag började publicera biografiska artiklar 22 maj hade artiklarna omkring 50 besökare första dygnet. 11 maj upphörde detta stora intresse abrupt och besöksantalet första dygnet gick ner till noll. Är det verkligen så många som sitter och hänger vid senaste ändringarna? Från att jag sattes upp på whitelistan var det tydligen inte längre obligatoriskt att patrullera mina redigeringar. Jag har varit aktiv i många år, sedan 2008, och har aldrig tidigare märkt ett så stort intresse för mina redigeringar. Visserligen är det roligt att 50 personer omedelbart läser det en skriver, men märkligt är det. /Ascilto (diskussion) 12 juni 2015 kl. 17.01 (CEST)

verkar gälla generellt annat exempel att en ny artikel ger noll träffar efter någon dag får noll ses som mer normalt.Yger (diskussion) 12 juni 2015 kl. 17.16 (CEST)
Det är så jag är van vid att det är. Just därför undrar jag över 50 besökare första dygnet. /Ascilto (diskussion) 12 juni 2015 kl. 17.54 (CEST)
Det kan var en bug, att det är många botar mm som patrullerar nytt eller att det faktiskt är väldigt många som patrullerar nytt. Jag skulle dock gissat på 5-10 pga manuella tittar.Yger (diskussion) 12 juni 2015 kl. 18.18 (CEST)

Översättning[redigera | redigera wikitext]

Jag får ofta upp sidor skrivna på engelska. Hur får man en översättning?--Hjalmarzon (diskussion) 14 juni 2015 kl. 13.12 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Det låter inte rätt. Det är inte så att du har hamnat på engelskspråkiga Wikipedia? Om det inte är så (förlåt att jag ställde den kontrollfrågan först) får du gärna anmäla det som ett fel - eller översätta texten själv.//Hannibal (diskussion) 14 juni 2015 kl. 15.57 (CEST)
Du avser nog vart Google pekar dig när du till Google matar in en sökning. Längst nere tv i artikeln på engelskspråkiga wikipedia finns det länkar till andra språk inklusive svenska, om du klickar där kommer du till artikeln på svenska.Yger (diskussion) 14 juni 2015 kl. 18.09 (CEST)
Hur mallar man sidor på SVWP som är oöversatta? Stötte just på sidan Daniel Lozakovitj. (Kanske borde frågan egentligen vara om det är relevant med artiklar om fjortonåringar som fortfarande studerar?) /Ascilto (diskussion) 14 juni 2015 kl. 20.25 (CEST)
Hittar ni artikeltext som inte är på svenska är det bara att ta bort, översätta eller anmäla på WP:FEL. Behövs inga mallar för det. --افيراتير (diskussion) 14 juni 2015 kl. 21.21 (CEST)
Och för den som letar, finns ett urval av åtgärdsmallar här (se navigationsrutan).--Paracel63 (diskussion) 15 juni 2015 kl. 01.35 (CEST)

Sökning[redigera | redigera wikitext]

Varför fungerar inte sökningar på wikipedia just nu? Jag får endast felmeddelandet Ett fel uppstod under sökningen: Söktjänsten är för närvarande för upptagen. Försök igen senare. även på engelskspråkiga wikipedia anges An error has occurred while searching: Search is currently too busy. Please try again later.. Har pågått alla fall sedan i morse.FBQ (diskussion) 15 juni 2015 kl. 13.45 (CEST)

Samma här. Under de senaste dagarna har jag även ibland fått detta meddelande när jag tryckt på spara. Vad betyder det? Men när jag försökt igen så har det alltid fungerat andra gången. Utopiantos (diskussion) 15 juni 2015 kl. 14.22 (CEST)
Nu fick jag även detta meddelande --- Wikimedias servrar har för tillfället tekniska problem. Du kan försöka igen om någon minut. 503 Service Temporarily Unavailable. Utopiantos (diskussion) 15 juni 2015 kl. 16.17 (CEST)

Varför stavas Dominikanska republiken med bara en versal?[redigera | redigera wikitext]

Varför stavas Dominikanska republiken med bara en versal? De flesta andra länder som har ett eller två mellanrum i sitt namn stavar så vitt jag vet med två eller tre versaler, däribland Nya Zeeland, El Salvador och Papua Nya Guinea. Även NE, TT och Landguiden stavar Dominikanska republiken med en versal, men endast de två sista stavar Förenade arabemiraten med en versal. Stavningen skiljer sig alltså åt beroende på var man letar, och vardera källa är inte konsekvent med sitt bruk av versaler och gemener. Varför är det så och vilka regler ska vi på svwiki följa? Utopiantos (diskussion) 15 juni 2015 kl. 14.29 (CEST)

Det går att hänvisa till språkrådet, etc, men jag brukar ha en enklare regel. Gemen betyder det är ett generiskt begrepp, versal det är ett egennamn. Så om det står Söderhamns Hamn så avser det något som inte är en hamn tex en restaurang, medan när det står Söderhamna hamn, så vet man det avser just en hamn. Och då Dominkanska republiken är en republik är det korrekt med gemen. Fallet arabemirat är inte självklart, men får nog ändå ses som ett generiskt begrepp.Yger (diskussion) 15 juni 2015 kl. 14.41 (CEST)
Det är inte riktigt så enkelt. Om det är ett generiskt begrepp stavas det med gemen, men för egennamn varierar praxis, i allmänhet enligt vad det namngivna faktiskt heter. Restaurangen kunde heta Söderhamns hamn, åtminstone om det inte fanns en hamn med det namnet. Dominikanska republiken har knappast ett formellt namn på svenska, men eftersom det är namnet på ett land bör namnet inledas med versal ("D"). Den senare delen är beskrivande och det finns ingen särskild orsak att versalisera, alltså låter man bli. För Nya Zeeland och Nya Guinea är den senare delen ett namn, som bör versaliseras också om man har en bestämning före ("el Salvador" torde syfta på Frälsaren, vilket kunde spela in, men att "el" är en partikel är antagligen den primära orsaken). Den som versaliserar Arabemiraten uppfattar antagligen det som det egentliga namnet och "förenade" som en bestämning. --LPfi (diskussion) 16 juni 2015 kl. 15.25 (CEST)

Din redigering har sparats[redigera | redigera wikitext]

På sistone har det börjat dyka upp en upplysning "Din redigering har sparats" när min redigering har sparats. För mig är det en självklarhet att min redigering sparas när jag trycker på en knapp det står Spara på. Hur får man bort den upplysningen? Jag har för mig att jag lyckats få bort en liknande upplysning att "Sidan är nu bevakad" när jag tryckte på knappen "Bevaka" men förstår inte mekanismen bakom så jag vet inte hur man får bort denna övertydlighet. (Inom parentes, hur dumförklarade är vi användare egentligen...) --MagnusA 16 juni 2015 kl. 13.59 (CEST)

Jag gissar att Wikipedia har god infrastruktur, men alla platser på nätet har inte det, och det har hänt ett flertal gånger att mina texter inte sparats på vissa platser. Det är betryggande för nybörjare. Och för min del vill jag ha kvar det. Jag gillar det. Men om det fanns en inställning för det så hade de som vill kunnat välja bort det. Kanske CSS-sidan? Utopiantos (diskussion) 16 juni 2015 kl. 15.04 (CEST)
Eftersom texten försvinner om en stund torde det vara Javascript. Hittade inget relevant på Common.js, vad annat körs? --LPfi (diskussion) 16 juni 2015 kl. 15.39 (CEST)
Tidigare har det funnits en inställning (under Redigeringar eller Finesser) som gjorde att man välja bort "Din ändring är sparad"-skylten. Den hittar jag nu inte, så någon utvecklare har gjort något med systemet. Vet Nirmos eller Josve05a något?--Paracel63 (diskussion) 16 juni 2015 kl. 22.52 (CEST)
@MagnusA: Du kan lägga till
.postedit { display: none !important; }

Special:Min sida/common.css (eller m:Special:MyPage/global.css om du vill att det ska verka på alla projekt). Josve05a (diskussion) 16 juni 2015 kl. 23.54 (CEST)

Tack Josve05a. Det visade sig att jag hade gömt undan den där skylten redan för 2,5 år sedan men numera behövs tydligen även !important. Smaken kan vara olika, men åtminstone jag tycker inte det behövs bekräftelse på varje gång det fungerar som det ska i synnerhet inte för en så vanlig åtgärd som Redigera/Spara. Däremot vill jag veta när det inte har fungerat. Men det är jag det. --MagnusA 17 juni 2015 kl. 08.37 (CEST)
Nej, postedit-grejen fungerade inte. Det blänker fortfarande till en liten skylt "Hör och häpna! MediaWiki har lyckats spara din redigering i databasen!!" (men i andra ord). --MagnusA 17 juni 2015 kl. 08.46 (CEST)
@MagnusA: Och rensade du cachen? (ctrl+r eller något sånt). Josve05a (diskussion) 17 juni 2015 kl. 15.36 (CEST)
Jupp, men hjälpte inte. F5 (för Firefox) och dessutom stor historikrensning via knapp i FF-inställningarna (besökta sidor, kakor, cache, ...). --MagnusA 17 juni 2015 kl. 17.20 (CEST)
.postedit { display: none; }

verkar fungera för mig... Josve05a (diskussion) 17 juni 2015 kl. 17.45 (CEST)

Såja! Den senaste .postedit-grejen fungerade. Det var visserligen just den jag hade tidigare, men nu fick jag syn på ett typo från en redigering häromdagen (en annan döljning) och det störde denna .postedit. Mitt eget slarv med andra ord och tack för ert tålamod, särskilt Josve05. :-) --MagnusA 17 juni 2015 kl. 17.53 (CEST)

Språk på Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Eftersom det inte går att hitta information på svenska där ställer jag frågan här. Jag har haft finska och tornedalsfinska bland mina språk och därmed kunnat lägga in etiketter på dem. Jag har t o m lärt mig vad grensida heter på förstnämnda tungomål. Nu är de borta. Hur får jag tillbaka dem (och/eller in danska, som jag har ett visst intresse av)? Tostarpadius (diskussion) 17 juni 2015 kl. 16.59 (CEST)

Lägg in {{#Babel:sv|da|fi|fit}} med lämplig nivå (fit-1/da-3 tex) i din användarsida på Wikidata! -- Innocent bystander (diskussion) 17 juni 2015 kl. 19.28 (CEST)
Urvalet av språk när du inte använder babel-mallen på din användarsida, bygger på vilken geografisk plats din IP-adress tolkas befinna sig vid. VArför jag då har meänkieli men inte sydsamiska är lite av en gåta, men allt i livet är inte logiskt. -- Innocent bystander (diskussion) 17 juni 2015 kl. 19.46 (CEST)
Tack för besked! Jag har förstått så mycket som att detta försvinnande anses ha varit en förbättring. Svaret verkar komplicerat. Jag skall se som jag orkar göra ett försök. Det tekniska är inte min "grej". Tostarpadius (diskussion) 17 juni 2015 kl. 21.16 (CEST)
Tack än en gång! Det var inte så svårt som det i förstone verkade. Tostarpadius (diskussion) 18 juni 2015 kl. 06.56 (CEST)

Ännu ett obegripligt budskap[redigera | redigera wikitext]

Vad betyder detta? Tostarpadius (diskussion) 17 juni 2015 kl. 21.16 (CEST)

Du använder troligen redigeringshjälpmedel som är på väg att sluta fungera. Det är nämligen ändringar i MediaWikis API på gång. -- Innocent bystander (diskussion) 17 juni 2015 kl. 21.43 (CEST)
Vad kan det handla om rent konkret? Det enda hjälpmedel jag använder är HotCat. Kommer det att försvinna? Tostarpadius (diskussion) 18 juni 2015 kl. 06.57 (CEST)
Hade det varit HotCat hade säkert fler användare fått detta meddelande, då många använder HotCat. Nu var det bara du och Hangsna, och för Hangsnas del beror det nog på hans bot, då han fått samma meddelande på ett annat projekt. Det här är fixbart, bara man vet vad som ska fixas. Frågan i ditt fall är vad som triggat meddelandet? En möjlighet är att det att du använder HotCat mer än många andra, och utvecklarna bara skickat ut detta meddelande till de som triggat felet mer än X antal gånger de senaste Y dagarna. -- Innocent bystander (diskussion) 18 juni 2015 kl. 09.03 (CEST)
Jag har fixat gadgeten som markerar länkar till grensidor och gadgeten som visar bidrag från IP-intervall. HotCat från Commons måste en Commonsadmin fixa, men utan att ha kollat koden noggrant ser det ut som den borde fortsätta fungera ändå. /EnDumEn 18 juni 2015 kl. 18.42 (CEST)

Faktaruta[redigera | redigera wikitext]

Skulle fixa en faktaruta till min nya artikel om Le Boreal, den blev inte som jag tänkt mig, jag kopierade en från Isbrytaren Bore och ändrade på texten bara, men kan inte få det bra ändå, finns det en grundmall för dessa rutor som man utgår ifrån, hur bygger man upp en sån här ruta. Jonnmann (diskussion) 18 juni 2015 kl. 14.07 (CEST)

@Jonnmann: Du bör först bestämma dig för vilken typ av faktaruta du vill använda dig av. Det ser ut som om du har kopierat koden från en artikel med mallen {{Isbrytare}} och sedan bara ändrat till Passagerarfartyg. Då missar du att det finns en mall som är bättre att använda om det handlar om ett passagerarfartyg. Du kan kopiera hela stommen från {{Faktaruta fartyg}} och sen stoppa in värden på så många parametrar som möjligt i den. Lycka till. --Larske (diskussion) 18 juni 2015 kl. 14.33 (CEST)

OK!, ja de är inte så lätt att bena ut själv, men nu ska det bli bättre Tack - Jonnmann (diskussion) 18 juni 2015 kl. 14.38 (CEST)

Praxis för artiklar om mord[redigera | redigera wikitext]

Nyligen gjordes en klipp och klistra-flytt av artikeln Anna Lindh-mordet till Mordet på Anna Lindh som jag återställde. Finns det någon praxis för vad denna typ av artiklar ska heta? / Pontuz (diskussion) 18 juni 2015 kl. 21.40 (CEST)

Mordet på John F. Kennedy, Mordet på Abraham Lincoln, Mordet på Gustav III, Mordet på Benazir Bhutto och Mordet på Wisby Hotell; Visserligen betonar den sistnämnda platsen för mordet, men de följer ändå alla samma mönster. JFK, Lincoln, Bhutto och Palmemordet börjar alla med assassination of på engelska. Jag tycker att vi borde vara enhetliga och använda samma system på alla. Sedan tycker jag även att vi borde inleda alla med mordet på, men detta kan jag bara motivera med att det låter bäst på tungan. Utopiantos (diskussion) 18 juni 2015 kl. 23.21 (CEST)
(Redigeringskonflikt) :Jag såg efter i "Kategori:Mord i Stockholm" õch i "Kategori:Mord i Sverige" med underkategorier. Mord kan uppkallas efter offrets namn, platsen där det skedde eller efter någon omständighet kring hur det utfördes. I den första kategorin är det vanligaste en formulering som börjar med offrets namn. "Gerdmordet", "von Sydowska morden", "Palmemordet" och nu "Anna Lindh-mordet". Ett undantag är "Mordet på Gustav III".
Nu är listorna inte så väldigt långa, men det enda jag har att säga är att man borde sortera sådana artiklar efter huvudordet, alltså Sydow (inte von), och Lindh (inte Anna).
Mord som har namn efter en speciell omständighet bör nog också ges en geografisk bestämning. "Koffertmordet" bör då flyttas till "Koffertmordet i Göteborg" i analogi med "Styckmordet i Bagaremossen". Emellertid tror jag att vi kan leva med en smula oreda vid namngivningen av brott. POMMF är viktigare. Roufu (diskussion) 18 juni 2015 kl. 23.49 (CEST)
Artikarna handlar ju inte enbart om själva mordet utan även om de efterföljande polisutredningarna, rättegångarna osv. /ℇsquilo 19 juni 2015 kl. 15.48 (CEST)

Felaktig kategori[redigera | redigera wikitext]

Kategori:Wikipedia:Projekt Internet i Sverige: Kvalitetsmärkning: Senast kontrollerad 2015-06 kommer upp på Diskussion:Daniel Nyhlén. Det verkar dessutom inte ha kommit dit genom användaren själv. Går detta att få bort?--Bruno Rosta (diskussion) 19 juni 2015 kl. 02.09 (CEST)

Fixat Fixat Kategorin skapad. Julle kanske kan svara på om det var rätt åtgärd. Dessa "senast kontrollerad"-kategorier verkar inte användas så ofta. --Larske (diskussion) 19 juni 2015 kl. 15.40 (CEST)
Skall kika på det. /Julle (diskussion) 19 juni 2015 kl. 18.05 (CEST)

Wikidata och commonskategorier[redigera | redigera wikitext]

Detta kanske inte är en ren Wikipediafråga men jag hoppas att jag ändå kan få svar här: Artikeln Nils Rasing har en wikidata-post och en commons:Category:Nils Rasing. I commons har jag klickat nere i vänstra hörnet på "Redigera länkar" och länkat samman kategorin med wikipediabiografin. Därigenom skapades en direktlänk till wikipediartikeln på commonssidan. I wikidata lades kategorin in under "Other sites". Är detta rätt förfarande, eller skall commonskategorier endast länkas mot wikipediakategorier? --I99pema (diskussion) 22 juni 2015 kl. 07.56 (CEST)

Ping Esquilo, Innocent bystander. Nirmos (diskussion) 22 juni 2015 kl. 08.16 (CEST)
Redigeringskonfikt Redigeringskonflikt Redigeringskonfikt Se d:Wikidata:Wikimedia Commons/Development. "Other sites" är det enda stället en "sitelink" till Commons kan ligga i. (I praktiken finns den platsen bara i gränssnittet, i koden bakom, ligger alla sitelinks huller om buller.) Om det var rätt att koppla en c:Kategori till en w:artikel, det vete f-n, men många gör så, rätt eller ej. Det finns också properties kopplade till commons, tex d:Property:P373. -- Innocent bystander (diskussion) 22 juni 2015 kl. 08.23 (CEST)
Pingar också Väsk -- Innocent bystander (diskussion) 22 juni 2015 kl. 08.25 (CEST)
Nej, det är inte rätt. Det ska inte finnas några interwiki-länkar mellan artiklar och kategorier. Rätt sätt är att lägga till egenskapen Commonscat. /ℇsquilo 22 juni 2015 kl. 11.18 (CEST)
Mellan ett objekt med titeln Nils Rasing och ett med titeln Kategori:Nils Rasing kan du också använda P910 (artikelns huvudkategori) och P301 (huvudartikel i denna kategori). Tack Esquilo, själv inte jobbat så mycket Commons-länkar! -- Innocent bystander (diskussion) 22 juni 2015 kl. 11.24 (CEST)
OK. Innebär det att om jag vill lägga in direktlänkar till wikipediaartiklar i commonskategorier (som exempelvis i commons:Category:Gösta Åbergh) får dessa läggas som "fritext" högst upp för respektive språkversion och underhållas manuellt om det kommer ytterligare språkversioner? I99pema (diskussion) 22 juni 2015 kl. 11.53 (CEST)
Det går att skapa interwiki mellan två olika sidor, utan att länkarna finns direkt i samma objekt. Se src:Bibeln 1917 tex, som bygger på en sådan lösning. Det kräver dock antingen att man lägger in en mall eller modul som hämtar denna information från Wikidata, eller att man bygger in det med javascript. Jag skulle vara förvånad om inte de användare som arbetar både på Wikidata och Commons, redan har en sådan lösning färdig. Det förstnämnda kräver dock att något som heter "Arbitrary access" aktiveras på Wikimedia Commons, och det dröjer kanske lite till. Imorgon aktiveras det på ryska och tjeckiska wikipedia, och någon färdig tidsplan för Commons verkar inte finnas än. -- Innocent bystander (diskussion) 22 juni 2015 kl. 12.26 (CEST)

dewp och Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Dewp har haft en diskussion om Wikidata här. Någon som är bra på utrikiska, som kan sammanfatta de viktigaste slutsatserna? Själv är jag ungefär lika bra på tyska som på xhosa, så jag missar en del... -- Innocent bystander (diskussion) 22 juni 2015 kl. 08.40 (CEST)

Är det något särskilt du vill ha svar på (det är en lång diskussionssida…)? I det här fallet kan möjigen Google Översätt ge en liten sammanfattning.--Paracel63 (diskussion) 26 juni 2015 kl. 00.06 (CEST)
Som sagt, "de viktigaste slutsatserna". Autmatöversättningar från tyska ger mig aldrig mer information än att titta på myrornas krig. -- Innocent bystander (diskussion) 26 juni 2015 kl. 11.09 (CEST)
Eftersom jag är ännu sämre på xhosa än på tyska, ger jag mig på ett sammanfattningsförsök. Det verkar att handla om en tillämpning av ett för de-wp eget omröstningsförfarande för att klarlägga ett opinionsläge. Enligt den övergripande artikeln de:Wikipedia:Meinungsbilder bör förfarandet bara tillämpas när det ej gått att nå samsyn på sedvanligt wikimanér. (Jag är tveksam till om detta kriterium var uppfyllt i detta fall.) Förfarandet kan ge nya riktlinjer; men värdet av det beror bl. a. på hur många som deltar.
I det här fallet var det en förslagsställare som skrev ett längre inlägg och ställde en rätt trasslig uppsättning komplicerade frågor. Hela "meningsbildsförfarandet" kritiserades också på den grunden, men uppnådde ändå 55,6% acceptans för att genomföra opinionspejlingen, vilket var över 50%, och därför tillräckligt.
Majoritets"besluten" blev: Wikidata skall tillåtas på de-wp, men endast i de fall uppgifterna på wikidata källbeläggs, och endast indirekt, via mallar, som förutom att lägga in de uppgifter man hämtar från wikidata också lägger in artikeln i en lämplig kategori och gör det relativt lätt för användare att genom t. ex. CSS-inställning se att vissa uppgifter hämtats från wikidata.
Förutom frågan om själva pejlingen alls vore meningsfull, verkade den största diskussionen vid omröstningen gälla huruvida man också skulle kräva att de data som hämtas skulle skyddas från klotter på liknande sätt som de-wp nu skyddas; alltså så att redigeringar av relativt nya eller oinloggade användare inte syns innan de patrullerats. Rätt många verkade att egentligen vilja ha det kravet, men inte konsekvensen att därmed de-wp skulle spärras för användning av wikidata (enligt grundantagandet att patrullering enligt tyck modell inte ginge att få till stånd på wikidata). Resultatet blev ett jämförelsevis stort antal nedlagda röster.
Jag hoppas att detta är till någon hjälp. Jörgen B (diskussion) 4 juli 2015 kl. 22.40 (CEST)

Lägga till på bevakningslista vid redigering[redigera | redigera wikitext]

När jag sparar en artikel får jag ju upp en svävande ruta att det är sparat (se rubriken "din redigering har sparats" ovan). Om jag samtidigt vid sparaknappen kryssar i (eller ur!) att jag vill lägga artikeln på min bevakningslista borde jag då inte få upp även den svävande rutan om det när jag tycker på spara? /Hangsna (diskussion) 24 juni 2015 kl. 10.42 (CEST)

PDF utan faktaruta[redigera | redigera wikitext]

När jag laddar ner en artikel som PDF, saknas faktarutan (om artikeln har en sådan). Vad kan det bero på? Disembodied Soul (diskussion) 26 juni 2015 kl. 00.32 (CEST)

Se Kategori:Uteslut vid utskrift. -- Innocent bystander (diskussion) 26 juni 2015 kl. 11.06 (CEST)

Lista som automatisk genererar artiklar jag har startat[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag har en teknisk fråga som jag undrar om någon kan hjälpa mig med? Sedan starten på Wikipedia har jag tyckt att de är kul att ha alla artiklar jag har skapat på min användarsida. Varje gång jag har skapat en ny artikel har jag därför lagt in den på min användarsida. (Tröttsamt och fåfängt, jag vet) Jag undrar om det finns en funktion/bot (eller vad det kallas) som automatisk kan lista mina bidrag på min användarsida? Tacksam för hjälp! Tromber ★ (diskussion) 26 juni 2015 kl. 14.58 (CEST)

Tools (fast det är inte någons användarsida, krånglar tyvärr också rätt ofta). J 1982 (diskussion) 26 juni 2015 kl. 19.29 (CEST)
@Tromber: Du kan få fram en lista på dina skapade artiklar via den här sidan. --Larske (diskussion) 26 juni 2015 kl. 20.13 (CEST)
@Tromber: du kan även titta här. Svensson1 (diskussion) 4 juli 2015 kl. 22.45 (CEST)

länka till en annan sida[redigera | redigera wikitext]

Hej. När jag skriver en ny artikel, hur länkar jag till en annan sida så att ett ord blir blått, och när man klickar på det så kommer man till en annan sida? Jag begriper inte skillnaden mellan "länktext" och "sidtitel" inom "intern länk" (sidan jag vill länka till är en engelsk wikipediasida). --Studentroland (diskussion) 20:57, 29 June 2015‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Hej och väkommen Studentroland och tack för dina bidrag! Det du frågar om förklaras bra i Wikipedia:Nybörjarkurs - där ser du att det inte är svårt. Enklast brukar vara att se hur det är gjort i en befintlig artikel, och att börja med att redigera befintliga artiklar, och även att redigera sin egen användarsida. innan man skapar nya aritklar. Men nu har du ju redan lyckas skapa två nya artiklar, och andra användare har putsat vidare på dem.Mange01 (diskussion) 29 juni 2015 kl. 21.58 (CEST)

O.K. Jag skall försöka smälta detta, medan jag förundrat åser hur en massa blå länkar plötsligt infinner sig i texten, plus att den engelska artikeln plötsligt fått en länk till en svensk version, vilken den inte hade tills alldeles nyligen...märkligt...

Blå länkar: [[Fritz Heider]] ger Fritz Heider. Flera användare ändrade enligt detta [1] efter din första sparning. Länken till engelska och andra version sker via wikidata. En av de som gjorde de andra ändradngarna gjorde denna [2] som gjorde att det kom information till vänster. Maundwiki (diskussion) 30 juni 2015 kl. 02.20 (CEST)

Vad är detta är Wiki hackat eller[redigera | redigera wikitext]

Har varit runt på ett 10-tal artiklar, och alla bilder är borta, på alla sidor är bilden ersatt med en länk hit - https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Panoramafrihet --Jonnmann (diskussion) 1 juli 2015 kl. 12.55‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

läs mer om varför och hur det beslutats på Wikipedia:Bybrunnen#Panoramafriheten_hotad.3F.Yger (diskussion) 1 juli 2015 kl. 12.58 (CEST)

Hur hitta ett namn i andra artiklar när namnet har en egen artikel?[redigera | redigera wikitext]

Jag skapade nyss artikeln Christer Solén och borde ha fixat länkar i de artiklar han nämns innan jag skapade artikeln. Finns det någon metod för att hitta dessa artiklar nu i efterhand? / Pontuz (diskussion) 2 juli 2015 kl. 23.51 (CEST)

Pontuz, du kan klicka på förstoringsglaset och därefter söka, till exempel så här. Nirmos (diskussion) 2 juli 2015 kl. 23.54 (CEST)
Tack så jättemycket, ibland kan man inte det enklaste. :) / Pontuz (diskussion) 3 juli 2015 kl. 00.00 (CEST)

Globalt konto-trassel?[redigera | redigera wikitext]

Jag har sedan en tid problemet att när jag loggar in på ett projekt så tycks den globala inloggningen fungera bara för detta projekts språkversioner. Loggar jag t. ex. in på sv-wp, så är jag automatiskt inloggad även på en-wp och andra wikipedior, men inte på några wikibooks eller wiktionaries. Loggar jag även in på sv-wikt, så är jag fortfarande inte inloggad på sv-b; et cetera, men däremot på en-wikt.

Jag tror inte att detta har med cashning att gör; jag har försökt fräscha upp sidorna innan jag tar till "extrainloggning"; men omnedladdning gör mig bara inloggad på sidor som hör till ett projekt där jag explicit loggat in. Så här fungerade det inte förut; och jag är fortfarande noterad på de olika projekten, att döma av vad specialsidan "Slå_ihop_konton" anger (oavsett från vilket projekt jag tittar på den). Det verkar också att gälla detsamma, om jag går till en "ny" sida jag rimligen inte kan ha i kashen.

Har någon annan upplevt något liknande? Jörgen B (diskussion) 4 juli 2015 kl. 23.39 (CEST)

Inte idag, men känner igen problemet sedan tidigare. Det här kan ha att göra med vilka typer av kakor din browser tillåter. Browsern ser ju tydligt kopplingen mellan sv.wikipedia.org och xyz.wikipedia.org och inloggningen fungerar. Men det är inte lika självklart för browsern att inloggningen hos sv.wiktionary.org ska tillåtas styras av kakor från wikipedia.org. -- Innocent bystander (diskussion) 5 juli 2015 kl. 07.35 (CEST)
Vet någon vilka kakor varifrån det handlar om? Jag har problemet på en av datorerna jag brukar använda och hittar inte vilka inställningar som skulle vara annorlunda. Min webbläsare ger möjlighet att förbjuda "tredjepartskakor" och jag antar att det är dem det gäller, men vad jag kan se accepterar jag dem från de berörda projektens webbplatser. Åtminstone login.wikimedia.org (heter den så?) torde vara inblandad, men jag ser inte något märkligt med inställningarna där heller. --LPfi (diskussion) 5 juli 2015 kl. 18.19 (CEST)