Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Man hörer fåglar sjunga med mångahanda ljud, men olika mycket olika dagar[redigera | redigera wikitext]

Utanför sovrumsfönstret finns en skog, där fåglarna så här på våren och försommaren börjar sjunga tidigt på morgonen. Jag har märkt att vissa morgnar är det full fart på sången redan vid femtiden. Andra morgnar är det tyst, kanske bara någon enstaka fågel som sjunger. Vad är det som styr när på dygnet de börjar sjunga och hur starkt de sjunger? Sjö (diskussion) 30 maj 2015 kl. 09.29 (CEST)

Jag är så långt ifrån en fågelexpert man kan komma, men en observation jag gjort är att det brukar låta mer när katten är inne. Närvaron av andra rovdjur/fåglar har kanske samma effekt. Har det regnat, så finns det andra typer av fåglar i närheten, isynnerhet om gräset är nyklippt. -- Innocent bystander (diskussion) 30 maj 2015 kl. 09.36 (CEST)
Jag är inte heller någon fågelexpert, men kan ju se andra detaljer, som att fåglarna normalt börjar sjunga mer när det är ljust ute - nattetid sjunger de normalt inte utom vissa ljusa sommarnätter. De sjunger mindre vid mulet väder, och när det regnar brukar de inte sjunga alls. När de börjat häcka sjunger de inte heller - sången är ju vanligen till för att locka till sig parter eller markera revir, när honorna ruvar på ägg eller de har småfåglar i boet sjunger de inte - antagligen för att inte locka till sig rovdjur - antagligen av samma skäl som Innocent bystander noterat att de inte sjunger när katten är ute - i stället brukar de ju däremot ge varningsläten. FBQ (diskussion) 3 juni 2015 kl. 23.22 (CEST)
OT-inlägg: jag har märkt att fåglarna börjar sjunga (odrägligt högt) när jag själv har för avsikt att sova... Smile.gif Riggwelter (diskussion) 5 juni 2015 kl. 17.51 (CEST)
Stickspår 2: Själv hör jag mycket tydligare på högerörat när jag har vaxpropp och noll hörsel på vänsterörat (typ just nu). Det kanske handlar om kompensation. :-)--Paracel63 (diskussion) 9 juni 2015 kl. 00.24 (CEST)

–Vilka rivsår du har! –Det var klor i vattnet.[redigera | redigera wikitext]

Svenskt vatten skriver att man kan avklorera vatten med askorbinsyra. Men vad händer rent kemiskt, vart tar kloriden (tror jag att det är egentligen?) vägen, och vad händer med askorbinsyran? (Jag tror mig vara med på kemi såpass mycket fortfarande att syror och baser tar ut varandra, och kloriden borde kunna vara en bas..?) Ingående ämnen kan ju antingen luftas bort, eller stanna kvar i vattnet. flinga 10 juni 2015 kl. 10.56 (CEST) (tidsstämplat något efteråt pga felsignering).

Klorerat vatten innehåller klor antingen som löst klorgas (Cl2) eller som kloramin (ClNH2). Klorid är istället en jon som är helt verkningslös/ofarlig och den tillsätts aldrig. Klorgasen eller kloraminet kan reagera med askorbinsyran (C-vitamin). Exakt vad som då händer med kloret vet jag inte. Men jag tror det då ombildas till just kloridjoner. Det skulle också kunna bildas någon ny sorts klorerad askorbinsyreliknande molekyl där kloret då sitter fast där. --افيراتير (diskussion) 10 juni 2015 kl. 13.08 (CEST)
flinga: Askorbinsyra och hypokloritsyra blir dehydroaskorbinsyra, väteklorid och vatten:
C5H5O5CH2OH + HOCl → C5H3O5CH2OH + HCl + H2O
Nirmos (diskussion) 10 juni 2015 kl. 14.25 (CEST)
Fast vatten brukar väl kloreras med natriumklorit eller kloramin och inte med hypokloriter? /ℇsquilo 10 juni 2015 kl. 16.22 (CEST)
ℇsquilo, se Kalciumhypoklorit#Användning och [1]. Nirmos (diskussion) 10 juni 2015 kl. 18.26 (CEST)
All right. Då uppkommer den intressanta frågan: Kan askorbinsyra neutralisera alla former av klorering? /ℇsquilo 11 juni 2015 kl. 07.29 (CEST)
Averater, Nirmos: tack! :) Naivt trodde jag att klorid som jag kunde läsa mått på i flera olika vatten var den formen som klor befann sig i i vatten, men det är alltså inte det man har vid klorering.
Jag har en slags eksem, som jag märkte blev bättre när jag vistades i en av de kommunerna jag brukar befinna mig. Skälen kan förstås vara flera. En släkting drack en period mineralvatten när hen hade sitt eksem, så till slut så bestämde jag mig för att prova att göra likadant, och eksemet blev klart bättre. Nu var jag ute efter skälet (delvis för att det är väldigt omständigt i längden att köpa mineralvatten), någon pratade om klor, och jag tänkte, kanske det.. (jag hittar för den delen bara siffror för kloreringen för det ena kommunvattnet). Uppslag och idéer är välkomna, vad som skulle kunna skilja (i stort, förutom t ex placebo.. och om någon har liknande erfarenheter), och också hur man skulle kunna testa sig fram till att identifiera någon orsak, eller orsaker... Det kan ju som sagt fortfarande finnas flera olika skäl.
Esquilos fråga återstår förresten också. :) flinga

Homeopati[redigera | redigera wikitext]

Hej, vem har skrivit informationen om homeopati? Det är väldigt mycket faktafel och den genomsyras av en person som inte har någon som helst kunskap om homeopati. Måste vara bättre att någon som kan ämnet skriver informationen istället, eller?

Vänliga hälsningar Suzanne --90.226.181.133 (diskussion) 15 juni 2015 kl. 22.24‎ (CEST) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Wikipedias artiklar kan redigeras av alla, och den aktuella artikeln om homeopati har redigerats av många användare. Du är välkommen att diskutera artikelns utformning på diskussionssidan.--Historiker (diskussion) 15 juni 2015 kl. 22.28 (CEST)
En komplettering: Du är självklart även välkommen att redigera artikeln och korrigera eventuella felaktigheter. Tänk dock på att det skall vara verifierbart och stödjas av referenser.--Historiker (diskussion) 15 juni 2015 kl. 22.33 (CEST)

Klaratunneln[redigera | redigera wikitext]

Hur många bussar fastnar i Klaratunneln per år? 90.227.135.41 18 juni 2015 kl. 21.28 (CEST)

Vet inte. Men enligt uppgift fastnade sex stycken fordon (varav två var bussar) i tunneln under 2013.--Paracel63 (diskussion) 18 juni 2015 kl. 23.47 (CEST)

Svenskt tangentbord i utdöende?[redigera | redigera wikitext]

Senaste tangentbordet jag köpte (mina tangentbord har bråkdelen livslängd mot datorerna själva) har dansk/norska tecken på tangenterna för Ä och Ö. Är det här standard nu för tiden, eller är det bara jag som haft otur vid senaste köpet?

De gånger jag nu tittar ner på tangentbordet, så råkar jag nu skriva fel, det blir Ä iställer för Ö och tvärtom. Ytterst irriterande! Så länge jag håller blicken på bildskärmen, eller boken jag läser ur, så går det dock bra. Men glider blicken ner mot händerna så ör det kärt... -- Innocent bystander (diskussion) 21 juni 2015 kl. 13.36 (CEST)

Mina 2 senaste tangenbord har haft 3 symboler på Ö- respektive Ä-tangenterna (ÖÆØ resp. ÄØÆ). På mitt förra tangentbord var de danska tecknen i framträdande färg och övriga i andra färger. På mitt nuvarande är de svenska tecknen mest framträdande. Vad ska man göra åt saken? Bryta loss tangenterna och fixa dit "nya" så tangentbordet stämmer eller kanske märka om tangenterna med märkmaskin. En bekant hade ett liknande problem när SVT bytte kanalplats på Aktuellt och Rapport. Efter att ha suttit och väntat på en nyhetssändning med fel kanal inställd för femtioelfte gången växlade han helt enkelt kanalplats på 1:an och 2:an. Rätt för honom, men förvirrande för alla som hälsade på... Nasko (diskussion) 21 juni 2015 kl. 15.36 (CEST)
Jag tror att det beror på vilket märke man använder. På jobbet har vi huvudsakligen tangentbord från Dell och HP och de har (fortfarande) de vanliga svenska tecknen för å, ä och ö. @Innocent bystander: Om ditt Wikipediaarbete blir lidande av att ditt tangentbord saknar svenska tecken så kan jag skicka ett med svenska tecken på till dig, men jag har ingen adress. /ℇsquilo 21 juni 2015 kl. 16.23 (CEST)
Jag har på sistone ofta skrivit ö istället för ä och tvärtom, jag tog för givet att var jag som sög. Vad skönt att kunna skylla på någon annan. Tack!--LittleGun (diskussion) 21 juni 2015 kl. 16.47 (CEST)
Eller har de inte bytt plats, bara utseende? I så fall är det ju jag som suger...--LittleGun (diskussion) 21 juni 2015 kl. 16.49 (CEST)
På min tangent som jag trycker på för att få ett Ö idag, står det nu Æ, så nog suger det alltid...
Det tog några år att lära bort att ÅÄÖ låg till höger om M, så det här ger mig grå hår (om jag har några kvar som inte är det redan). Men jag äverlöver nog dön hör gängen müd.
Köpa tangentbord av Dell eller HP inte, stjärnafyrkant. Ska försöka komma ihåg det, Esquilo! -- Innocent bystander (diskussion) 21 juni 2015 kl. 17.50 (CEST)
Mitt har Ä och Ö men också Æ och Ø målade på dem, för att sälja samma datorer i Norge och Danmark. Norge och Danmark har för övrigt Æ och Ø på tvärtom platser jämfört med varadra. Innocent bystander hade nog otur att någon skickat ett parti datorer avsedda för Danmark till Sverige. Jag har för övrigt (med Microsoft Keyboard Layout Creator) gjort en wikipedia-version av svenskt tangentbord med [ och ] på tangenterna närmast backspace och lite special på AltGr-kombinationer, såsom ß, ç, – och °. Den har CC-licens.--BIL (diskussion) 21 juni 2015 kl. 21.56 (CEST)
Alla bokstäver finns där, men de är inte lika framträdande. Tangentbordet är nog avsett för hela fastlands-Norden: Sverige, Norge, Danmark och Finland, men med Danmark som primär marknad. -- Innocent bystander (diskussion) 22 juni 2015 kl. 08.34 (CEST)
Jag har moddat om mitt tangentbord till svdvorak (som bara har två bokstäver som överensstämmer med vad som står tryckt på tangenterna). Det var två veckors rejäl frustration, men sedan har allt bara varit fördelar: jag behöver aldrig titta på tangentbordet, jag skriver betydligt snabbare (trots att jag innan använde korrekt QWERTY-fingersättning) och jag får inte längre värk i händer och handleder efter flera timmars skrivande. Att göra mig fri från vad som står tryckt på tangenterna är faktiskt något av det bästa jag gjort när det gäller datoranvändande, och jag kan verkligen rekommendera det, de inledande veckornas frustration till trots. :) //Vätte (diskussion) 1 juli 2015 kl. 12.46 (CEST)

Streckad rapporteringslinje[redigera | redigera wikitext]

Vad är en "streckad rapporteringslinje"? Termen används i vissa platsannonser. 62.119.166.9 1 juli 2015 kl. 11.00 (CEST)

Direktöversättning från engelskan, se [2]FBQ (diskussion) 1 juli 2015 kl. 12.48 (CEST)

Kajor[redigera | redigera wikitext]

Är det sant att kajor inte skiter medan de flyger? /Krille