Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Äldre än vi tror?[redigera wikitext]

I dikten "Ode" av Johan Gabriel Werving heter det: "Jag menar att med svavelstickor Jag säkert hade mer förtjänt". Vad syftar han på? Fanns det tändstickor redan på hans tid? Tostarpadius (diskussion) 29 maj 2016 kl. 14.44 (CEST)

Vår artikel om tändstickor hoppar onekligen över en hel del av de tidiga svavelstickornas långa historia. Den engelska versionen har bättre koll. //Romulus74 (diskussion) 29 maj 2016 kl. 15.17 (CEST)
Inte heller av den får jag intrycket att svavelstickor användes i västerlandet före 1800-talet. Tostarpadius (diskussion) 29 maj 2016 kl. 15.44 (CEST)
Jag tänkte på att Boyle kom på svavel+fosfor-principen på 1600-talet och faktiskt gjorde några fungerande tändstickor. Jag tror dock att det diktaren avser är "SVAVEL-STICKA . (förr) med svavel l. svavelförening preparerad trästicka (avsedd att lätt kunna antändas, t. ex. av gnista från eldstål o. sedan användas som tändare l. för desinficering o. d." (SAOB), som såldes för fullt under 1700-talet. Ex [1] //Romulus74 (diskussion) 30 maj 2016 kl. 01.54 (CEST)