Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Camorran eller camorran[redigera | redigera wikitext]

Hejsan! Jag undrar vad som är rätt: "Camorran" med stort C eller "camorran" med litet c. Artikeln https://sv.wikipedia.org/wiki/Camorra är inkonsekvent. /Kristian

Jag menar att det borde vara med versalt "C", när det handlar om organisationen med det namnet. Sen kan det möjligt vis vara ett samlingsbegrepp på viss organiserad brottslighet och då bör det vara med gemen "c". I artikeln tycker jag det genomgående sak stå med versalt C, tillfället när litet c har valts så står det just begreppet och att det är problematiskt att använda det som egennman. Jag tycker ändå att det ska stå som egennamn där, eftersom det är just att det är ett egennamn som problematiseras. Jag har ändrat i den riktningen--LittleGun (diskussion) 10 september 2017 kl. 17.47 (CEST)
De första exemplen jag får upp när jag kollar stora svenska tidningar verkar ge ungefär hälften hälften. Man kan ju jämföra med maffian, som delar samma språkliga bakgrund, men det är ju vid det här laget ett namn på en typ av organisation, snarare än ett egennamn. /Julle (disk.) 10 september 2017 kl. 17.56 (CEST)
Tack så mycket! Då skriver jag med stort C. /Kristian

Information om nya filmer[redigera | redigera wikitext]

Jag har det senaste året eller så hållit mig uppdaterad om alla nya filmer genom att se på C-G Karlssons och Göran Everdahls recensioner varje torsdag i Gomorron Sverige. Nu verkar det dock som om dessa två herrar inte längre får någon tv-tid på torsdagsmorgnarna. Vad finns det för andra kanaler jag kan ersätta dem med? Jag prenumererar inte på några dags- eller veckotidningar, och jag har bara fri-tv-kanaler hemma (dock inte TV4 p.g.a. dålig mottagning). Jag vill helst se kritiker av en viss "mognadsgrad", i stil med C-G Karlsson, Göran Everdahl och Fredrik Sahlin. --Andreas Rejbrand (diskussion) 10 september 2017 kl. 18.52 (CEST)

Tidningen Nöjesguiden (gratistidning som finns på webben): Nöjesguiden film, Sveriges Radio: Björns filmguide, Radio Stockholm, Kulturnytts filmrecensioner.--LittleGun (diskussion) 11 september 2017 kl. 05.51 (CEST)

Tradera i Danmark eller Norge[redigera | redigera wikitext]

Är det någon som känner till vad motsvarigheterna till Tradera heter i Danmark och Norge och adresserna dit? /Ascilto (diskussion) 16 september 2017 kl. 19.30 (CEST)

I Danmark har du Den blå avis. --Caztorp (diskussion) 16 september 2017 kl. 20.04 (CEST)
Tack! Har du någon erfarenhet av att handla där? /Ascilto (diskussion) 16 september 2017 kl. 20.13 (CEST)
Nej tyvärr, Tradera och Ebay UK har räckt för mig så här långt. --Caztorp (diskussion) 16 september 2017 kl. 20.32 (CEST)