Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor
Kontakt
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Betala till wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Vi över 60 år vill ha en fakture

Hej! Det är inget krav att donera till Wikipedia utan helt frivilligt. De donationsmöjligheter som finns är de som anges på webbsidan. Om de inte fungerar för just dig, finns inget krav för dig att donera. Då Wikimedia Foundation, som man donerar till, är baserad i USA blir det av naturliga skäl mest internationellt gångbara betalningsmetoder. /Grillo (diskussion) 7 april 2019 kl. 14.04 (CEST)
Sen finns det nog folk både över och under 60 som både vill och inte vill ha en faktura.--LittleGun (diskussion) 7 april 2019 kl. 14.09 (CEST)

LÅNGFILMER[redigera | redigera wikitext]

Hej, detta kanske är fel sida att fråga det jag ska fråga , men det är inte så lätt att hitta rättpå er sida på internet.Men min fråga är , varför gör ni reklam om att ni sänder långfilmer varje dag kl 22.00,när ni inte gör det ? Och varför sänder ni bara SKRÄPFILMER och dessutom bara gamla filmer.Nä sänd något nytt någon gång,om man tittar på er vinst så borde det väl finnas pengar att köpa in något nytt i filmväg och inte bara gammalt skräp som dessutom har sänts i olika kanaler i flera år.Nä det är tur att det finns andra kanaler som sänder lite fräschare och nyare filmer.Kanal 12 och era filmkvällar har gjort sitt i vårt hem och jag vet massor med vänner och bekanta som har slopat er så kallade " filmkväll.

Med vänlig hälsning. Tomas Nilsson

Hej Tomas Nilsson. Helt rätt du har kommit lite fel. Det här är uppslagsverket Wikipedia och en öppen och allmän sida för faktafrågor. Frågor av typen "När dog Karl XII". TV12 är en kommersiell TV-kanal som tillhör TV4-gruppen, så jag föreslår att du skickar ett mail till TV4-gruppen med din fråga och kommentar: tittarservice@tv4.se. Hoppas det leder till en bättre TV upplevelse för dig och dina vänner.--LittleGun (diskussion) 10 april 2019 kl. 08.21 (CEST)
TV12 har för övrigt ingen egen webbplats, så det är TV4:s du får besöka. TV4-gruppen äger båda kanalerna och några till. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 10 april 2019 kl. 15.07 (CEST)

Trivia/kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Vad är skillnaden mellan trivia och kuriosa? Har alltid trott att det är samma sak. 85.30.130.1 10 april 2019 kl. 14.16 (CEST)

Enligt Svenska Akademiens ordlista över svenska språket (SAOL) är kuriosa en samling märk­värdiga eller egendomliga saker. Medan trivia betyder trivialiteter, som kommer av trivial, som bland annat betyder all­daglig eller vanlig. Se även Wikipedias artiklar om trivia och kuriosa. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 10 april 2019 kl. 15.14 (CEST)

"Friherrinnan von Rosen"[redigera | redigera wikitext]

Hej! Det här är en chansning, men jag har länge letat efter identiteten på den kvinna som drev "Friherrinnan von Rosens flickpension" i Helsingfors i början av 1800-talet. Tydligen var hon välkänd på sin tid: [1], men jag har haft svårt att hitta information. Det kan kanske bero på att mycket av den informationen borde vara på finska, men skolan och "friherrinnan von Rosen" borde ändå ha varit svensktalande. Har någon en idé om vem hon kan ha varit? Det borde inte ha funnits så många friherrinnor von Rosen i Finland i början av 1800-talet, så hon borde egentligen vara lätt att urskilja för den som har kunskap om adel i Finland på den tiden. Eftersom hon drev en flickpension var hon troligen en änka efter någon friherre von Rosen. Är tacksam för alla idéer! Mvh--Aciram (diskussion) 10 april 2019 kl. 19.17 (CEST)

Nu har jag ju inget svar, men personligen tycker jag friherrinnan Sofia Elisabet von Rosen (1746-1827) är den som känns troligast. Nu dör hon ju året efter att Adelaide Ehrnrooth föds, men möjligen har hon grundat pensionen. Jag hittar nu inget säkert om var Sofia Elisabeth avled. Hon var gift med majoren Lars Arnell som avled 1790. Till saken hör dock att en av hennes döttrar gifte sig 1800 med Josef Pipping (adlad Pippingsköld) i Helsingfors, från 1825 var även sonen Lars Arnell bosatt i Helsingfors, jag ser det inte som otroligt att modern flyttat med något av sina barn dit. Kanske vagt men det känns ändå som värt fortsatta efterforskningar.FBQ (diskussion) 11 april 2019 kl. 14.26 (CEST)
I tidskriften Skolhistoriskt arkiv utgiven av Svenska skolhistoriska föreningen i Finland skall det enligt detta artikelregister ha publicerats en artikel 1969 om "Svenska flickskolan i Helsingfors" av Tor Holm och Kurt Ekman. Kan kanske vara något att försöka få fram via något välsorterat bibliotek (eller via fjärrlån)? /FredrikT (diskussion) 11 april 2019 kl. 14.53 (CEST)
Friherrinnan von Rosen är troligen inte från Finland utan var bosatt i Reval i Estland innan hon startade skolan i Helsingfors. Enligt anmälan i 15.05.1838 Finlands Allmänna Tidning no 112 ska pensionen startas hösten 1838, av "Twänne för närvarande i Reval bosatte Damer, Fru von Rosen och Demoiselle Gedner, hwilka sedan 12 år med erkänd framgång handhaft unga flickors uppfostran af Adeln och de högre Stånden i Esthland och derunder, flere af de sistförflutne åren, förestått en af nämnde Lands Adel inrättad och af hwarje competent person särdeles låfordad bildningsanstalt för unga fruntimmer". Av en senare anmälan framgår det att hennes förnamn är Sofie (15.06.1838 Finlands Allmänna Tidning no 137).--Thurs (diskussion) 11 april 2019 kl. 15.40 (CEST)
Där ser man - hon var alltså från Estland, inte konstigt att hon var svår att finna! Men Sverige, Finland och Baltikum hade ju många adelsfamiljer gemensamma. Det bör absolut ha varit samma kvinna som Adelaide Ehrnrooth gick i skola hos - årtalen stämmer. Tack för responsen! Nu återstår bara att finna hennes dödsdata och hur länge skolan var aktiv. Den torde ha varit av viss relevans. --Aciram (diskussion) 11 april 2019 kl. 17.48 (CEST)
Här [2] sid.34/35, kan man läsa "…då Fruntimmersskolan i Helsingfors öppnades på hösten 1844, indrog friherrinnan v. Rosen sin skola och återflyttade själv till Estland." -Wvs (diskussion) 11 april 2019 kl. 18.17 (CEST)
Den där boken var ju en klockren källa till relevansen också: "[...] friherrinnan v.Rosens pension i Helsingfors, en skola, som torde räknat ett större antal elever än något liknande läroverk förut lyckats tillvinna sig. Man kan säga, att den i viss grad bearbetade jordmånen för de offentliga flickskolorna [...]". /FredrikT (diskussion) 11 april 2019 kl. 19.00 (CEST)
Det var en nyttig källa! Det verkar absolut vara en notabel skola. Det här besvarar många av mina frågor. Stort tack för responsen - det är inte ofta det ordnar upp sig så prydligt!--Aciram (diskussion) 11 april 2019 kl. 23.48 (CEST)

GreyGoneMad[redigera | redigera wikitext]

hej

jag såg tidigare att det fanns en wiki-sida för min youtubekanal, denna är nu borta och undrar om detta är nått wikipedia tar bort. jag är inte så aktiv på min kanal i nuläget vilket kan vara orsaken till sidan försvunnit. hade varit kul om man kunde få upp den sidan igen och undrar därför om detta är nått som är möjligt?Greygonemad (diskussion) G13 april 2019 kl. 14.25‎ (Signatur tillagd i efterhand.)

Hej, Greygonemad:
Du kan kolla vad våra relevanskriterier skriver om krav på webbplatser:
  • Har exceptionellt hög trafik
  • Har hög Alexaranking (låg Alexaranking innebär dock inte automatiskt att en webbplats inte duger)
  • Har uppmärksammats av flera etablerade massmedier utanför Internet
Ingenting i den nu raderade artikeln visade att Greygonemad uppfyllde de kraven. I princip var bara artikeln en presentation av din Youtubekanal, och sådana är alltså inte per automatik relevanta. Du kan också se vad vår riktlinje Wikipedia:Vad Wikipedia inte är nämner om att använda Wikipedia som något reklammedium. Det faktum att Greygonemad bara existerade mellan 2015 och 2017 kan också ligga dig i fatet; två år är inte mycket för att en youtubekanal ska skilja sig så pass från mängden att den blir relevant för Wikipedia. Vi skriver om mycket här på Wikipedia, men har vi ingen gräns för sådant som kommer nära personlig reklam riskerar vi lätt att bli dränkta i artiklar som riskerar att bli ren gratisreklam, och det är inte en utveckling vi vill ha. Givetvis kan en ibland ifrågasätta gränserna, men gränser måste vi ha.
Vänligen / TernariusD 13 april 2019 kl. 15.39 (CEST)
Och artikeln låg på wikipedia bara i sju minuter en dag 2017.Yger (diskussion) 13 april 2019 kl. 15.53 (CEST)

Maria Cordtman[redigera | redigera wikitext]

Artikeln om Maria Cordtman nämner inte när hon levde utan saknar både döds- och födelseår. Hon nämns här och var i litteraturen, särskilt när det handlar om gifta kvinnors roll i affärsvärlden under 1700-talet, men levnadsåren saknas jämt. Kanske känner någon här till åtminstone dödsåret? --Aciram (diskussion) 14 april 2019 kl. 14.24 (CEST)

Har lämnat en ledtråd på Wikipedia:Persondatafrågor#Maria Cordtman. /FredrikT (diskussion) 14 april 2019 kl. 19.24 (CEST)