Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Har säpochefen Sven-Åke Hjälmrot skrivit en bok om sin tid som säpochef?[redigera | redigera wikitext]

Har inte säpochefen Sven-Åke Hjälmrot skrivit en bok om sin tid som säpochef??

Han måste tydligen lära sig hur man använder en dator först (intervju). Tills dess kan man med fördel läsa Carl Perssons Utan omsvep. Thuresson (diskussion) 16 oktober 2016 kl. 16.16 (CEST)

Vem var Överexekutor?[redigera | redigera wikitext]

Hej! Utmätningsman var efter 1/1 1918 landsfiskalen, men vem var Överexekutor? /Portunes (disk) 24 oktober 2016 kl. 18.01 (CEST)

"Denna myndighet är för landet K. M:ts befallningshafvande, hvar inom sitt län, i Stockholm öfverståthållareämbetet samt i rikets öfriga städer magistraten eller, der konungen det förordnar, viss ledamot af magistraten." Ugglan -Wvs (diskussion) 24 oktober 2016 kl. 20.21 (CEST)
Enligt NF 1951-55 års upplaga: "Överexekutor, den överordnade exekutiva myndigheten. Ö. är på landet samt i stad utan magistrat länsstyrelsen. I stad med magistrat är magistraten ö, Efter förordnande av konungen kan emellertid borgmästaren el, annan led. av magistraten fungera som ö. Vidare kan för stad utan magistrat förordnas särskild Ö. För några av de minsta städerna är icke magistraten utan länsstyrelsen ö. Överståthållarämbetet är ö. i Stockholm."--Wvs (diskussion) 24 oktober 2016 kl. 21.01 (CEST)
Jag har nu gjort tillägg i artikeln.--Wvs (diskussion) 25 oktober 2016 kl. 11.34 (CEST)
Och före 1918 var det kronofogden som var utmätningsman [1] på landsbygden, vilket jag också lade till i artikeln.FBQ (diskussion) 26 oktober 2016 kl. 23.47 (CEST)
Kanon, bra jobbat, och tack för svar! /Portunes (disk) 26 oktober 2016 kl. 23.52 (CEST)

Rotfrukter som är ätbara som råa[redigera | redigera wikitext]

Man kan äta visa rotfrukter som råa som tex rättika och rädisa. Andra som tex potatis är giftiga som rå. 1- Vad beror det på? 2- Hur är det med kålrot och rotselleri? Är de ätbara som råa? Bzwabi (diskussion)

Nej, rå potatis är inte giftig såvida den inte har utsatts för solljus och blivit grön. Däremot är rå kassava giftig eftersom den innehåller cyansyra. /ℇsquilo 27 oktober 2016 kl. 20.58 (CEST)
Rotselleri kan ätas rå. Matanb (diskussion) 27 oktober 2016 kl. 21.20 (CEST)
Kålrot kan ätas rå.FBQ (diskussion) 27 oktober 2016 kl. 23.29 (CEST)