Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Indien![redigera wikitext]

Jag undrar vilket det första språket var som talades i Indien? och vart man kan hitta mer fakta om Indien? --85.228.88.184 (diskussion) 9 november 2015 kl. 16.29‎ (CET) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Tamil eller sanskrit gissar jag är de äldsta språken som forskare har hittat spår av i Indien. Sedan kan det naturligtvis finnas ännu äldre än vad någon har hittat spår av. I artikeln om Indien står det mycket. På engelska står det ännu mer. Längst ner kan du söka dig vidare för ännu mer. Biblioteken och Google har förmodligen också stora mängder information. Glöm inte att ta på dig en flytväst när du manövrerar i havet, så att du inte drunknar. En roddbåt kanske också kan vara en god idé. Utopiantos (diskussion) 10 november 2015 kl. 19.54 (CET)
Det går inte att säga vad det första språk som talades någonstans var såvida människan inte hittade dit i modern tid. Inte bara för att språk inte lämnar spår förrän de får skriftsystem, vilket är en sen utveckling, utan för att vi inte har den ringaste aning om hur språksituationen såg ut för tjugofemtusen år sedan. Vilka språk fanns? Hur lät de? Hur fungerade de? Vi vet inte.
Det första språk som talades på månen lär ha varit engelska. /Julle (disk.) 24 november 2015 kl. 13.54 (CET)
Språken lämnar spår i senare språk, och man har blivit ganska duktig på att konstruera gamla språk på basen av vad som nu talas (eller lämnat skriftliga spår). 25 000 år är förstås en lång tid, men jag har för mig att det åtminstone finns teorier om i vilken mån man talade samma eller liknande språk över större områden på den tiden. Så långt kommer man knappast med komparativ lingvistik, men med antaganden om hur befolkningsrörelser och kulturers spridning hänger samman med språkens dito kommer man en bit, så jag skulle inte våga mig på "inte den ringaste aning". Det är ändå ett svårt pussel; för de finsk-ugriska språken har man väl inte lyckats rekonstruera utvecklingen med någon nämnvärd säkerhet ens för tretusen år. --LPfi (diskussion) 27 november 2015 kl. 21.17 (CET)
Efter vad jag läst på senare tid så är det väl ungefär för 3000 år sedan de finsk-ugriska språken började divergera, med sydsamiskan som då blev isolerad från övriga språk. Om jag minns min källa rätt (boken är återlämnad) så ska det ha skett någonstans i Baltikum. Det bygger man på antagandet att det finns baltiska låneord i sydsamiskan som inte återfinns i andra finsk-ugriska ord. -- Innocent bystander 28 november 2015 kl. 08.58 (CET)

Durumvete[redigera wikitext]

Om man använder durumvete till exv pizzadeg, måste man öka vätskemängden då?Klementin (diskussion) 15 november 2015 kl. 10.00 (CET)

Nu talar jag bara om egna erfarenheter. Durumvete gör inte att bottnen reser sig lika mycket, gör den mer kompakt, gör den aningen segare och gör att den luktar lite annorlunda. Men det är ändå gott, lite omväxlande och framförallt nyttigare. Eftersom glutenet från kombinationen av durum och vatten inte är speciellt elastiskt så måste man blanda det med andra sorter. Jag rekommenderar att max en fjärdedel utgörs av durum, testa uppemot en tredjedel om du känner dig äventyrlig. När det gäller vatten så är jag mer osäker, men jag gissar att durum absorberar mer vatten och att det därför behövs lite mer vatten. Utopiantos (diskussion) 15 november 2015 kl. 15.23 (CET)
Tack för svaret, lite för sent läst :) Jag tog hälften durum och hälften vetemjöl special och det blev bra.Klementin (diskussion) 16 november 2015 kl. 00.01 (CET)
Hehe... Påminner mig om när jag för några månader sedan skulle använda rågmjöl i stället för vetemjöl till vanliga pannkakor. Vispade ihop sedvanligt, hade bara rågmjöl hemma (eftersom jag är ensam och inte mjölar så mycket och dessutom är rågmjöl nyttigare, använder till att panera). Det hela var bortkastat, smeten/laggen ville inte lossna från pannan, det blev bara trasor av alltihop. En fjärdedel rågmjöl till vetemjöl hade gått bra, läste jag efteråt. :-( --Christian47 (diskussion) 18 november 2015 kl. 05.47 (CET)

SLAVA[redigera wikitext]

Vi är hembjudna den 21 nov för att fira S:t Mikael. Bör man som gäst ta med sej någon speciell present?

Med vänlig hälsning B Molinder --88.129.221.172 (diskussion) 17 november 2015 kl. 12.26‎ (CET) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Om Molinder använder en signatur och tidsstämpel så vore det lättare at ta reda på vem som döljer sig bakom och vad man i så fall kunnat rekommendera. Men du har ju tid på dig att fundera. Nästa firning är ju den 29 september. Om det nu är så att du är 2 månader för sent ute så kan du ju ta med dig ett par dyra och bekväma löparskor. --Christian47 (diskussion) 18 november 2015 kl. 05.34 (CET)
Förlåt, ytterligare en kommentar; du säger att ni är hembjudna, alltså inte bortbjudna? Tänkte bara på att då kunde det ju vara enklare att inte behöva ta med sig present...? ;-) --Christian47 (diskussion) 18 november 2015 kl. 05.51 (CET)
Inom östliga kyrkor, främst den grekiska firas Sankt Mikael 8 november, så möjligen är det något östligt firande det handlar om, Molinder skriver ju att firandet skall vara. Fast frågan är synnerligen oklart formulerad.FBQ (diskussion) 18 november 2015 kl. 20.27 (CET)
Det är gammelkalendaristerna (ortodoxa kyrkan) som firar Mickelsmäss då. Jag vet inte om det finns någon enhetlig tradition, men en ikon på ärkeängeln Mikael borde väl vara en fin present.Klementin (diskussion) 19 november 2015 kl. 06.17 (CET)
Rubriken på den här frågan förklaras förhoppningsvis av artikeln Slava. --Pipetricker (diskussion) 27 november 2015 kl. 15.09 (CET)

Mall:Infobox skidåkare[redigera wikitext]

Diskussionen flyttad till WP:Wikipediafrågor#Mall:Infobox skidåkare. --Pipetricker (diskussion) 24 november 2015 kl. 04.22 (CET)

Erik Dahlbergs ritningar [redigera wikitext]

Jag är född i en gammal prästgård uppförd enligt Erik Dahlbergs ritningar till Fänriks- och Kornettbostäder, årtalet skulle ha varit 1685. Var hittar jag denna ritning? --Grundwallius (diskussion) 23 november 2015 kl. 21.01‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Menar du originalet, eller en kopia, eller...? Oavsett vilket borde du kunna få hjälp hos Arkitektur- och designcentrum. Riggwelter (diskussion) 23 november 2015 kl. 21.03 (CET)
Riksarkivet borde kunna ha en del i sina kyrkoarkiv. --افيراتير (diskussion) 23 november 2015 kl. 21.07 (CET)
@Grundwallius: Se https://sok.riksarkivet.se/?postid=ArkisRef+SE/RA/720269 --Larske (diskussion) 23 november 2015 kl. 21.37 (CET)
Hej! Jag är ganska säker på att Erik Dahlberg gjorde en ritning för kornet & fänriksbostäder år 1685 tror jag, problemet är att jag saknar bevis.. --Grundwallius (diskussion) 23 november 2015 kl. 23.57‎ (CET) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)
Krigsarkivet har mönsterritningar för officersboställen, det finns även en hel del litteratur i ämnet. Sedan är det viktigt att komma ihåg - det här var inte "ritningar" i modern betydelse. De var angivelser för mått och planlösning enligt etablerade normer. Byggmästarna hade inga ritningar när de byggde. De hade möjligen fått uppgifter om önskade mått. Fänriksboställens är vad jag minns vanligen parstugor eller framkammarstugor. Det finns flera exempel på kyrkliga byggnader som ligger väl i linje med mönsterritningarna för officersboställen. Byggmästarna kan givetvis även ha uppfört pfficersboställen och lånat sina kunskaper därifrån men generellt sett kommer överensstämmelsen av att de ligger i linje med ett etablerat sätt att bygga som gällde för såväl större bondgårdar som prästboställen och officersboställen, där endast dimensionerna varierades något utifrån den boendes status. Mönsterboställesritningarna var främst till för att säkra atr bönderna som skulle bekosta bygget inte skulle snåla.FBQ (diskussion) 24 november 2015 kl. 13.26 (CET)

Kan man återskapa en deletad artikel?[redigera wikitext]

Diskussionen flyttad till WP:Wikipediafrågor#Kan man återskapa en deletad artikel?. --Pipetricker (diskussion) 27 november 2015 kl. 14.22 (CET)

Bortagning av personer i en text när de inte har en egen artikel[redigera wikitext]

Diskussionen flyttad till WP:Wikipediafrågor#Bortagning av personer i en text när de inte har en egen artikel. --Pipetricker (diskussion) 27 november 2015 kl. 14.22 (CET)

Bandy inte på TV[redigera wikitext]

Varför är det så lite bandy på TV? --2a00:801:210:4605:5ce2:5b26:cba9:7b54 (diskussion) 27 november 2015 kl. 07.24‎ (CET) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Lite, jämfört med vad?
Orsaken till att bandy visas i den omfattning det görs är visningsrätt, d.v.s. en TV-kanal betalar för att få visa olika sporter. Den kostnad kanalen är beredd att betala för visningsrätt till en sport är vanligtvis sammankopplad till antalet människor som är intresserade av sporten. Därför visas mer fotboll än säg brännboll. Om du vill påverka TV-kanalernas utbud är rätt väg att kontakta individuella TV-kanaler och visa på att det finns ett intresse bland allmänheten.//Hannibal (diskussion) 27 november 2015 kl. 08.40 (CET)
Fast om någon kanal skulle vilja visa mer bandy borde det väl inte vara så dyrt att köpa rättigheterna till det? Jag tycker kostnaden för rättigheten borde följa marknadspriset som borde spegla publikintresset. Då tror jag mer andra kostnader avskräcker, som kostnader för produktion och löner till kommentatorer, tekniker och andra som behövs. Och sen behöver kanalerna tro att en bandymatch ger mer tittare än en billigt inköpt såpa eller vad man nu har för alternativa program i tablån. Boⅳⅰᴇ 27 november 2015 kl. 10.35 (CET)
Jag misstänker kanske att det är andra faktorer som spelar in. Bandy har ju traditionellt varit mer populärt i norra Sverige, och främst på landsbygden. Dessutom har det ju varit en sport på tillbakagång i popularitet, som säkert uppskattas mer bland äldre. Om det är grupper som är dåligt representerade på sportredaktionerna kan det spela in. Bandy anses ju också vara en dålig publiksport, då det är svårt att följa bollen på planen. Antar att det är en bedömningsfråga men kan spela in i bedömingen.FBQ (diskussion) 29 november 2015 kl. 11.50 (CET)
Det där är en myt. Det handlar om vana om det går att "följa bollen på planen" eller inte. Personligen ser jag nästan aldrig pucken mellan tekningarna i hockey, men det brukar å andra sidan vara ganska enkelt att se på spelarna var den är.
-- Innocent bystander 29 november 2015 kl. 13.20 (CET)
Ja, och dessutom syns bollen betydligt bättre på moderna Hd-TV-apparater än på gamla analoga. Dammråtta (diskussion) 29 november 2015 kl. 14.51 (CET)