Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Matematik - Geometri[redigera | redigera wikitext]

Hej alla Smile.gif

Sitter och läser på lite inför ett matematikprov imorgon. Går bet på en uppgift som jag inte lyckas hitta hur man löser. Tänkte om någon vänlig själ kanske har tid att försöka sig på att förklara hur jag ska gå tillväga? Uppgiften lyder:

En rätvinklig triangel har en katet som är 2cm längre än den andra kateten och en hypotenusa som är dubbelt så lång som den kortaste kateten. 
a) Skriv en ekvation till uppgiften.
b) Beräkna triangelns sidor.

Såhär långt hänger jag med och har ekvationen nu ekvationen: Förenklar sedan ekvationen till: (Härefter blir min lösning fel) Om man sedan tar bort det "enkla" så står det nu: för att slutligen bli och

--Hastrian (diskussion) 7 maj 2017 kl. 16.54 (CEST)

Du får titta lite noggrannare på hur stor kvadraten av hypotenusan är. 90.227.175.244 7 maj 2017 kl. 17.03 (CEST)
Alltså vad kvadraten av 2x är.--LittleGun (diskussion) 7 maj 2017 kl. 17.10 (CEST)
Försökte skriva ett svar här, men alla mina försök med math ger att änden på varje bild huggs av. -- Innocent bystander (diskussion) 11 maj 2017 kl. 13.44 (CEST)
är en andragradsekvation och har därför två lösningar. Den ena är x=-1. /ℇsquilo 15 maj 2017 kl. 13.31 (CEST)
Men här är problemet främst att ekvationen istället bör vara , eftersom . JohanahoJ (diskussion) 15 maj 2017 kl. 13.39 (CEST)

ang Albert Einstein...[redigera | redigera wikitext]

Albert Einstein omnämns som tysk-judisk teoretisk fysiker i wikipedias text. Hade han omnämnts som tysk-lutheransk, tysk-katolsk, tysk-muslimsk, tysk-buddistisk, tysk-hinduistisk o.s v om han hade varit trosbekännare av någon av tidigare uppräknade?

Utan att ta ställning till om det är en vettig formulering eller inte är inte alltid helt enkelt att göra dylika paralleller, i och med att judendomen brukar definieras som etnoreligiös snarare än religiös – se en:Jewish atheism. Det kan vara värt att läsa en:Religious and philosophical views of Albert Einstein#Jewish identity i sammanhanget. /Julle (disk.) 15 maj 2017 kl. 01.07 (CEST)