Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Overall[redigera]

Är en overall alltid i ett stycke eller kan termen användas också om delade kostymer? Egon Igel (diskussion) 4 augusti 2015 kl. 17.45 (CEST)

Definition enligt Norstedts uppslagsbok 1948: "Overall är ett överdragsplagg bestående av blus o. byxor i ett stycke". Dra därav din egen slutsats. Wvs (diskussion) 4 augusti 2015 kl. 18.02 (CEST)
Fast betydelsen har vidgats med tiden. En träningsoverall består av jacka och byxor.--Skogsfrun (diskussion) 5 augusti 2015 kl. 12.47 (CEST)
I artikeln träningsoverall står det att det egentligen inte är en overall, men det kanske kan vara svårt att hitta färska källor. /Kyllo|diskutera?|🕒 5 augusti 2015 kl. 13.43 (CEST)
Min uppfattning är att betydelsen snarare ha inskränkts med tiden. Ordet träningsoverall etablerades innan overall helt tydligt hade blivit ett ord bara för plagg i ett stycke. Det är skälet till att just träningsoveraller kan kallas overaller fast de inte är overaller. Skogsvandraren (diskussion) 5 augusti 2015 kl. 19.10 (CEST)
Skogsvandraren har troligen rätt om man tittar i SAOB:s artikel från 1951. Det har använts om arbets- eller lekdräkt i ett stycke, men även om grova överdragsbyxor med blus i samma material, overallblus och overallbyxor finns belagt under 1920- och 1930-talen, jag vet att overallbyxor använts om hängselbyxor i grövre material betydligt längre än så.FBQ (diskussion) 6 augusti 2015 kl. 10.47 (CEST
Där ser man, kul med dessa nya upplysningar!--Skogsfrun (diskussion) 6 augusti 2015 kl. 15.07 (CEST)
Men en kostym kan väl aldrig kallas en typ av overall? Inte drar jag på mig en overall när jag tar på mig byxor och kavaj i likadant tyg. Vi får nöja oss med att det ska vara avgränsat till träning/arbete/"specialsyfte". /Hangsna (diskussion) 6 augusti 2015 kl. 17.53 (CEST)
En kostym är inte överdragsklädsel, så nej, det kan inte kallas overall. Möjligtvis att man skulle kunna göra en overall som ser ut som en kostym ... //Vätte (diskussion) 6 augusti 2015 kl. 17.57 (CEST)
Det beror väl på vad man menar med kostym. En maskeradkostym kan väl ha formen av en overall? ;-) Skogsvandraren (diskussion) 6 augusti 2015 kl. 18.56 (CEST)
Någon gång på 60-/70-talet lanserade Sighsten Herrgård ett slags unisexkostym som bestod av byxor och väst i ett stycke (bars ihop med skjorta/blus). Den var avsedd för finbruk och kallades något med "herrgårds-" men jag minns inte om det var "herrgårdskostymen", "herrgårdsoverallen" eller "herrgårdsdräkten". /FredrikT (diskussion) 6 augusti 2015 kl. 19.45 (CEST)
Det är nog riktigt att betydelsen snarare blivit mer inskränkt med åren än tvärtom. SAOB 1951 tar alltså upp "träningsoverall" som ett specialfall av "overall"; men när SAOB år 2005 hunnit fram till själva ordet träningsoverall, så förklaras ordet utan hänvisning till "overall".
Jag tror dock inte att det är riktigt att tala om "egentlig" betydelse. Av SAOBartikeln overall framgår att det amerikanska ursprungsordet även och kanske ursprungligast kunde användas om flerdelade överdragskläder av samma sorts tyg. Där står:
av eng.(-amerik.) overalls, pl., grova överdragsbyxor (med blus i samma material), overall
Det engelsk-amerikanska språkbruket verkar dock att koncentreras kring just byxorna; det är inte utan skäl som systerartikeln till en:Overall är snickarbyxor. OED anger också ett även nutida brittiskt språkbruk för en annan typ av plagg, som tydligen kan hänga löst över de vanliga kläderna, Jag lutar åt att helt enkelt NE-artikeln har fel, när den jämställer svenska overall och amerikanska overalls som sammanhängande (arbets)överdragskläder. Vi borde nog modifiera artikeln overall litet, och i det sammanhanget ta upp träningsoverall som exempel på den litet äldre alternativa användningen av ordet. Vi bör också ännu tydligare varna för att "overall(s)" i en engelskspråkig text kan betyda flera andra saker än vad vi i första hand associerar till. Jörgen B (diskussion) 6 augusti 2015 kl. 21.48 (CEST)

Inskrivningsmyndigheten[redigera]

Inskrivningsmyndigheten i Härnösand omdirigerar till Ångermanlands tingsrätt. Baserat på det ringde jag idag till tingsrätten, och fick där till svar att det var inte deras bord. När jag nu läser på om Inskrivningsmyndighet så var det ju helt korrekt. Men bör då inte denna omdirigering tas bort, för att inte skicka fler förvirrade personer till fel ställe? -- Innocent bystander 10 augusti 2015 kl. 16.29 (CEST)

Jo, hellre en rödlänk. --افيراتير (diskussion) 10 augusti 2015 kl. 16.34 (CEST)
Hur är det med följande utsaga i artikeln Ångermanlands tingsrätt:
Tingsrätten fungerar också inskrivningsmyndighet för alla fastigheter inom Gävleborgs län, Västernorrlands län och Jämtlands län.
Är den felaktig (syftningsfelet oräknat); eller handlar det om olika slags "inskrivningar"? Jörgen B (diskussion) 12 augusti 2015 kl. 18.11 (CEST)
Det är troligen en gammal uppgift från före 2008 när Lantmäteriet tog över inskrivningen från tingsrätterna.FBQ (diskussion) 15 augusti 2015 kl. 15.04 (CEST)

Achilles Wiggen[redigera]

Inlägg flyttat till Wikipedia:Anmäl ett fel.--12 augusti 2015 kl. 08.57 (CEST)

Brödtext[redigera]

Apropå Brödtext här på wikipedia: är det inte också vad Reportrarna fick betalt per ord/rad i tidningen? /Lärlingsutbildad Boktryckare m.m. --85.224.130.85 (diskussion) 2015 augusti 13 kl. 00.11 (CEST)‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Denna fråga ställdes även på Diskussion:Brödtext och diskuteras där. --Pipetricker 24 augusti 2015 kl. 14.28 (CEST)

Dödsår önskas[redigera]

Någon med tillgång till Sveriges dödbok eller annan lämplig källa som kan bidraga med dödsåren för Ragnar Berlins hustru, föräldrar och svärfar (samt svärmoderns förnamn)? /FredrikT (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 12.43 (CEST)

För Allan Berlin kanske man kan inskränka sökningen till annandag påsk eller påskafton 1951,[1] och för Karin Flodman till maj 1946.[2] Edaen (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 12.53 (CEST)
Viran (Erika Elvira Vilhelmina) Lindholm, född 15 december 1888 i Eskilstuna Fors församling, dotter till sergeanten och fattigvårdsföreståndaren Erik Albert Lindholm, född 22 april 1865 i Eskilstuna församling och Hilda Vilhelmina Lund, född 2 augusti 1866 i Eskilstuna Fors fsg. Lysning till äktenskap med järnhandalren Anders Leonard Andersson utfärdades 27 oktober 1915. Hon flyttade till Stockholms Oskar 11 december 1915.[3] Edaen (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 13.23 (CEST)
Allan Berlin dog 26 mars 1951 [4]. /Annika (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 13.24 (CEST)
Tack alla! Intressant med namnet på kvinna som han delar grav med och som inte förefaller att vara hans hustru (om han inte gifte om sig senare i livet). /FredrikT (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 13.43 (CEST)
Edla Maria Katrina Berlin född Flodman.[5] Edaen (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 13.47 (CEST)
Tack igen! Då låg det egendomliga bara att gravar.se utlämnar just det namn som var tilltalsnamnet. /FredrikT (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 14.26 (CEST)

Definition av amatör[redigera]

jag är inne i en diskussion på engelska Wikipedia om statusen på Genealogiska föreningen som en användare hävdar är en förening för amatörer som därför inte duger som källa. Det stämmer inte med min uppfattning om föreningen i fråga. Vad är definitionen av amatörförening för entusiaster?Klementin (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 18.19 (CEST)

En "gentleman of independant means" som ägnar sig åt vetenskap som hobby. Den industriella revolutionens brittiska vetenskapsmän och upptäcktsresande var alla amatörer. Edaen (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 18.33 (CEST)
Håller med i att distinktionen mellan amatör eller professionell i sig är betydelselös. Sedan kan det vara svårt att referera till föreningar som består av både duktiga amatörer och mindre duktiga dito. Hur kvaliten på Genealogiska föreningen är eller hur man kan referera till specifik deras medlemmar som man kan veta har koll har jag ingen aning om. --افيراتير (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 19.20 (CEST)
Det finns åtskilliga områden där den allra viktigaste forskningen bedrivits av amatörer. Vi hade t ex troligen vetat mycket mindre om den tidiga jazzens historia om inte entusiastiska amatörer (ofta unga europeer) från 1940-talet och framåt sett till att skriva till, leta upp och intervjua gamla jazzmusiker, plöja drösvis med gamla dags- och branschtidningar m m och sedan publicera detta i olika "fanzine" och liknande långt innan akademiska musikhistoriker intresserade sig härför. Jag skulle säga att genealogi nog är ett annat sådant område där amatörerna ofta ligger före proffsen. /FredrikT (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 19.32 (CEST)
Å andra sidan finns det oerhörda mängder genealogisk skit utlagt på internet. Eftersom det ofta finns ett egenintresse i att ha så fina anor som möjligt bör man därför iaktta normal försiktighet.
andejons (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 20.18 (CEST)
Distinktionen mellan amatör eller professionell är ju lättare att dra inom akademiska ämnen, även om det finns skickliga amatörer där också. Genealogi är inget akademiskt ämne, och alla framstående forskare i Sverige är ju därmed amatörer, även om en och annan haft examina inom närliggande ämnen. Givetvis har Andejons rätt i att det finns mängder med "genealogisk skit", inte bara på nätet utan även i tryckt form, men Genealogiska Föreningen är ju en förening som trots allt ställer höga källkritiska krav i sina publikationer. Det blir ju problem om en modern artikel i släkt och hävd anses mindre tillförlitlig än Starbäck eller Elgenstierna, och eftersom ingen akademisk forskning inom genealogi förekommer och få historiker själva är intresserade av genealogi eller läser modern genealogisk litteratur är det ju inte ovanligt att äldre felaktiga uppgifter hänger sig kvar. Det hade ju varit intressant att veta vilken artikel det handlar om.FBQ (diskussion) 17 augusti 2015 kl. 21.14 (CEST)
Det handlar om att jag sent omsider såg att det i den engelska artikeln om Y-haplogrupp G:s distribution i världen felaktigt påstods att det inte förekommer i Norrland, och då lade jag först dit en källa från bloggen om Bureättens DNA och sedan, sedan det blev återställt källbelade jag det bl.a. med videon från GF och lade också in faktan i artikeln om Bureätten. Personen jag diskuterar med är övertygad om att det är stormaktstida fantasier och hävdar att GF är amatörer.Klementin (diskussion) 18 augusti 2015 kl. 02.42 (CEST)
Fast jag blir mer och mer övertygad om att det inte handlar om källor. När jag nu källbelagt från Family Tree DNA, som anger Gamle Olof i Bureå b about 1380, så påstår personen att det inte säger något om Bureättens DNA.Klementin (diskussion) 18 augusti 2015 kl. 02.45 (CEST)
Definitionen av en amatör inom ett ämne är att personen i fråga inte har sin huvudsakliga försörjning genom arbete i ämnet. Exempel: En amatörfotograf kan ta lika bra bilder som en professionell fotograf och även sälja sina bilder, men om han/hon inte försörjer sig på sitt fotograferande så är han/hon fortfarande en amatör. /ℇsquilo 18 augusti 2015 kl. 08.43 (CEST)
Ett problem blir ju att även om amatörfotografen tar lika bra bilder som en professionell krävs att någon har erkänt att bilderna är just så bra. Det är ju inte enskilda wikipedianer som skall göra de bedömningarna. Inom genealogi blir det ett problem när det inte finns vetenskapliga auktoriteter som kan göra bedömningen. Däremot finns ju fortfarande tidskrifter och forskare med större och mindre auktoritet. När spridd genealogisk forskning inte håller måttet brukar det finnas källor på det. När du nämner Family Tree DNA och Gamle Olof i Bureå b about 1380 så förstår jag att de blir skeptiska. Även om DNA-undersökningarna konstaterat en gemensam anfader i de leden säger de ingenting om att den anfadern verkligen hette Olof och bodde i Bure. Bureätten är ju ett ganska infekterat ämne där väldigt många tveksamma uppgifter cirkulerar, så jag förstår att man reagerar med ryggmärgen. Efter att ha läst diskussionen är det som jag förstår just det Thomas.W reagerar på - DNA testerna kan säga hur nära personer är släkt på Y-kromosomlinjen. Jag vet inte men jag har fått intrycket att man inte kan fastställa exakt hur många generationer tillbaka en gemensam anfader går, även om man kan göra en kvalificerad gissning. Man kan ju däremot inte säga vad den gemensamma anfadern hette eller var personen bodde.--FBQ (diskussion) 18 augusti 2015 kl. 11.47 (CEST)
Det var ju där GF komemr in eftersom de stödjer projektet med Bureätten, såväl Sikeborgs (som är standardlitteratur i ämnet) och kopplingen till DNA-undersökningen. Det den användaren hävdar däremot är egen forskning, forskning som vederlägegr den numera vedertagna.Klementin (diskussion) 18 augusti 2015 kl. 17.22 (CEST)
Jag har inte läst ditt inlägg som rullades tillbaks, inte heller artikeln som sådan, så jag skall inte fördjupa mig i ämnet. Din upplevelse av att det är annat än frågan om amatörkällor kontra akademiska källor kan säkert delvis stämma - ofta är det ju enklare att hitta en enkel princip att hänvisa till än att behöva fördjupa diskussionen. Så vitt jag förstår pågår dock en diskussion som handlar om vad DNA-undersökningarna egentligen kan säga.FBQ (diskussion) 18 augusti 2015 kl. 21.13 (CEST)

Finska postadresser[redigera]

Jag har sedan ett tag varit medveten om att det finns en särskilt postadress om man ska skriva brev till Finland i skatteärenden. "00052 Skatt" är adressen till Huvudstadsregionens skattenånting. Nu skulle jag skriva ett brev till ett privat företag, och företaget hade också en specialdesignad postadress. Är det här vanligt? -- Innocent bystander 19 augusti 2015 kl. 13.50 (CEST)

Hur det i detalj fungerar i Finland vet jag inte, men i Sverige kan en adressat som får större mängder försändelser tilldelas ett eget postnummer. Jag vill minnas att det är Posten själva (på PTS uppdrag?) som identifierar behovet och tar initiativ till detta. Postadressen har då formen Regeringskansliet, 103 33 Stockholm. Eftersom posten sorteras på postnummer, torde ju postorten i praktiken helt kunna utelämnas. Jag misstänker att det är frågan om ett liknande arrangemang i Finland. Se även Postnummer#Finland som nämner fenomenet, men inte ger någon ingående förklaring. Wolfgangus Mozart (diskussion) 23 augusti 2015 kl. 01.41 (CEST)
Företagspostnummer är en tjänst som Posti erbjuder, öppningsavgiften år 2015 är 5500€. Här finns en lista över alla nuvarande företagspostnummer. Weikrx (diskussion) 23 augusti 2015 kl. 11.59 (CEST)

Uppslagsordet Eskilstuna lasarett ...[redigera]

... lyser rött i ett antal av våra artiklar. Är det någon som vet ifall det endast är en äldre benämning på det som i dag heter Mälarsjukhuset och rödlänkarna i så fall kan lösas med en omdirigering? /FredrikT (diskussion) 20 augusti 2015 kl. 13.30 (CEST)

Om det gäller från 1914 så är det samma. Se här.
Om det gäller 1871 - 1914 så är det inte samma. Se här. /Hangsna (diskussion) 20 augusti 2015 kl. 16.52 (CEST)
Tack, fast det tolkar jag mest som att man bytte lokaler 1914. Organisatoriskt är det kanske ändå samma sjukhus hela vägen? /FredrikT (diskussion) 20 augusti 2015 kl. 16.56 (CEST)
Det lär det nog vara, jag har dålig koll på medicinsk historia på det sättet. Klart är i alla fall att det gamla stängde och det nya öppnades 1914, på den plats där dagens Mälarsjukhuset ligger, då måste det väl bara vara lokalbyten det är frågan om. Omdirigering blir bra. Jag får se om jag orkar ge målartikeln lite kärlek någon dag, det är inte mycket att hurra för där. /Hangsna (diskussion) 20 augusti 2015 kl. 17.00 (CEST)

Är mint kallt?[redigera]

Hej!

Om man äter en mintpastill och sedan tar ett djupt andetag så känns det väldigt kallt, likaså om man äter mint och sedan dricker vatten. Kyler mint ner, eller är det något annat som ger effekten av kyla? 83.223.9.191 20 augusti 2015 kl. 13.39 (CEST)

Se artikeln Mentol! Vänligen, Rex Sueciæ (disk) 20 augusti 2015 kl. 13.44 (CEST)

Foto på Face[redigera]

Hitflyttat från Wikipedia:Wikipediafrågor. /FredrikT (diskussion) 20 augusti 2015 kl. 16.49 (CEST)

Hur gör jag för att föra över foton på Facebook till min dator.

Vänligen, Gösta

I nederkanten på alla bilder på Facebook (om Du tittar i den sk "bildvisaren" där bilden förstoras upp mot en svart bakgrund) finns en meny med diverse alternativ. Ett av dessa heter "Alternativ". Vänsterklickar Du på den får Du fram en meny som bl a innehåller alternativet "Ladda ner". /FredrikT (diskussion) 20 augusti 2015 kl. 16.46 (CEST)

Var kan jag lägga in koordinater från en lista för att se dem på en karta, t ex OSM[redigera]

Någon som har en idé? Koordinaterna är i decimal och ligger i en excel-fil. /Portunes (disk) 23 augusti 2015 kl. 12.40 (CEST)

Omvandla till text och läs in som lager i QGIS. Edaen (diskussion) 23 augusti 2015 kl. 12.44 (CEST)
Berönde på omständigheterna kan man också vara i sin sandlåda och göra som jag gjorde här. I ett kalkylblad kan man nog få till motsvarande (jag hade bara wp-artiklar). Taxelson (diskussion) 23 augusti 2015 kl. 12.52 (CEST)
Edaens förslag fungerade väldigt bra. Jag undviker att ladda upp det då det är en lista över bebodda fastigheter i Hietaniemi socken. Till ett framtida projekt.. /Portunes (disk) 23 augusti 2015 kl. 13.57 (CEST)

Lincoln[redigera]

Jag läste i artikeln om Abraham Lincoln. Det står i stycket om hans uppväxt att han föddes "som en kun" Jag vet inte vad "kun " är och jag hittar det inte på webben. Är det en felskrivning och i så fall vad skall det stå?

Artikeln om Abraham Lincoln är ganska utsatt för klotter. Just denna skrivning kommer från en IP-address som klottrar mycket. Jag tar bort texten. // jorchr 26 augusti 2015 kl. 20.11 (CEST)

Nämndemän i rådhusrätterna före 1948?[redigera]

I artikeln nämndeman står det att "nämndemän har på olika sätt medverkat i den dömande verksamheten i underrätt, det vill säga tingsrätterna och deras föregångare härads- och rådhusrätterna sedan 1300-talet". Meningen är källbelagd med en not, men det är väl en felaktig uppgift att nämndemän förekom i städernas rådhusrätter före den nya rättegångsbalken infördes 1948? Ursprungligen verkade de väl enbart i häradsrätterna, medan borgmästaren och rådmännen dömde i rådhusrätterna? --Wolfgangus Mozart (diskussion) 27 augusti 2015 kl. 20.38 (CEST)

Nej, det är väl mitt fel som lade in källan. Meningen löd tidigare Nämndemän har på olika sätt medverkat i den dömande verksamheten i underrätt, det vill säga tingsrätterna och deras föregångare härads- och rådhusrätterna under hundratals år. Men uppgiften handlar ju bara om häradsrätterna. Å andra sidan var väl städernas rådmän i äldre tid i stort sett att jämställa med nämndemän, och blev först senare ämbetsmän.FBQ (diskussion) 28 augusti 2015 kl. 11.51 (CEST)
Jag tog igår bort rådhusrätterna ur meningen, men undrar lite om det egentligen var rätt, då rådmännen under medeltiden fungerade på samma sätt som nämndemän.FBQ (diskussion) 29 augusti 2015 kl. 11.16 (CEST)
Ja jag lutar åt att Rådman var en titel på nämndeman i Rådhusrätten. Jag tycker den tidigare formuleringen kan återgå men med en kort bisats ~som att i rådhusrätten fungerade rådmän på motsvarande sätt.Yger (diskussion) 29 augusti 2015 kl. 11.20 (CEST)
Det fanns väl något som kallades "illitterata rådmän" i rådhusrätterna, vilket innebar att de inte hade formell juridisk utbildning? /FredrikT (diskussion) 29 augusti 2015 kl. 11.28 (CEST)
Ja, men den skillnaden uppkommer ju efterhand. Det är först 1749 det kommer krav på att borgmästaren skall ha juristutbildning, jag försöker hitta datumet för när kravet infördes för rådmän, men har inte hittat något, men av de dokument jag läst förefaller det som det gick gradvis och att man till en början försökte uppmuntra fler juristutbildade rådmän men inte hade något formellt krav.FBQ (diskussion) 29 augusti 2015 kl. 11.39 (CEST)
Jag gjorde nu ett försök att förtydliga förhållandet nämndemän/rådmän i artikeln nämndeman, som i likhet med artikeln rådman skulle vara betjänt av att byggas ut med fylligare historik. --Wolfgangus Mozart (diskussion) 30 augusti 2015 kl. 04.16 (CEST)

Skepp – Söker information om kolpråmen Renaren[redigera]

Söker efter ett skepp / Pråm Fd kronans kolpråm renaren från 1906...Byggdes av w.lindebergs varv ab Konstruktör .Carlscrona Ingenjörs Departement Längd 33.7 meter bredd 7.10 djup 1.0 meter Vikt 250 ton .. vill restaurera Skönheten men finner inte någon info om detta vackra skepp Hoppas någon med kunskap hör av sig Med vänlig hälsning, Jonas Isaksson --83.254.71.252 (diskussion) 30 augusti 2015 kl. 02.31‎ (CEST) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Jag tror att det blir mycket svårt att säga något med så lite information. Heter kolpråmen Renaren? Hur långt tillbaka går det namnet att belägga? Många pråmar saknade i äldre tid namn, så det gör pråmarna svåra att spåra. Var har pråmen gått i trafik? Om du har uppgifter om var och när den byggts borde det även finnas annan information.FBQ (diskussion) 1 september 2015 kl. 14.43 (CEST)