Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


swnet.*-hierarkin på Usenet[redigera wikitext]

Någon som vet när swnet.* hierarkin på Usenet skapades och första postningen gjordes? vilka grupper vart först ut och vem genomförde det hela? Fanns det andra grupper som användes för sådant av svensk relevans? Något att tänka på att detta kommunikationssätt användes långt innan www eller wiki ens vart påtänkt. Ferrofield (diskussion) 28 mars 2016 kl. 12.16 (CEST)

Jag känner inte dess tidiga historia, men jag antar att mycket av relevans för svenska förhållanden diskuterades i internationella grupper. Åtminstone de svenska grupper jag bekantade mig med hade mycket mindre trafik än motsvarande finska (t.ex. den om båtliv och de om IT). Det kan ha berott på extrem aktivitet på finska, att svenskarna engagerade sig i de internationella grupperna eller att svenskarna helt enkelt aldrig i stor utsträckning hittade Usenet. Det är möjligt att bulletin board-systemen kom att utvecklas bättre i Sverige och därmed uppta en del av Usenets nisch. T.ex. ABC-klubbens diskussionsforum verkar att ha spelat en roll motsvarande Usenet-gruppernas, också om klubben säkert hade en roll i att introducera Usenet bland svenskarna. --LPfi (diskussion) 3 april 2016 kl. 09.27 (CEST)
Netnews/Usenet (news) introducerades i Sverige 1983 av Enea Data och organisationer anslutna via dem, se denna lista citerad från net.news.map (de relevanta sajterna utöver "enea" är de fyra med raden "News: enea"). 1998 lanserades se.*-hierarkin som var tänkt att ersätta swnet. Så swnet skapades någon gång däremellan, förmodligen närmare början av tidsperioden än slutet. Sannolika skapare av swnet är bland andra de kontaktpersoner för svenska sajter som anges i net.news.map (se sajterna med "News: enea" i svenska delen av denna lista från slutet av 1984, då antalet news-sajter anslutna via Enea ökat till åtta) och i synnerhet Björn Eriksen på Enea (och senare på KTH), som var den som skapade nya grupper (vilket framgår av "Hur gör man för att skapa en ny grupp?" i "Svar på vanliga frågor om swnet.* (FAQ)", 1996). Gissningsvis var några av de första grupperna swnet.internet.news, swnet.test, swnet.general och swnet.followup. Organisationer med egen news-server hade (och har) interna diskussionsgrupper i det egna nätverket. --Pipetricker (diskussion) 12 april 2016 kl. 13.14 (CEST)
Ur listan ifall orginalet bortfaller..
Chalmers University of Technology, Dept. of Computer Science
ENEA DATA Svenska AB
Telefon AB L M Ericsson
FRI
Dept. of Solid State Physics, Royal Institute of Technology
University of Stockholm
Statskonsult AU AB
Dept. of Computer Systems, Royal Institute of Technology
Enea förekommer visst flitigt av någon anledning. Hursomhelst, kikar man i Googles arkiv som köptes från Dejanews så hittar iaf jag inlägg med start 1992. Så det minskar tidsspannet till (1983-1992]. Någon som vet förresten när ABC-klubben ordnade modem ingång? (noterar att betydelsen av FRI är osäker och att "Statskonsult" saknar wikisida) Ferrofield (diskussion) 22 april 2016 kl. 00.42 (CEST)
Jag glömde nämna att de relevanta sajterna i listan är "enea" samt de med raden "News: enea", vilket betyder att de utbytte news med enea (som i sin tur utbytte news med mcvax). Så med avseende på news 1983 kan du stryka FRI, Statskonsult och Fasta tillståndets fysik på KTH från din lista (du har för övrigt rätt betydelse av FRI, kort senare bytte deras sajt namn från "forward" till "fmv"). Jag har redigerat det jag skrev här ovanför så att Eneas roll framgår tydligare. --Pipetricker (diskussion) 22 april 2016 kl. 19.14 (CEST)
Den senaste person som postat på swnet.test är förresten någon som är mycket kunnig om detta (och bra på att besvara tekniska frågor). --Pipetricker (diskussion) 22 april 2016 kl. 20.37 (CEST)

Böra[redigera wikitext]

Svenskans "skall, vill, måste, kan, må" kan motsvaras med engelskans "shall, will, must, can, may" och tyskans "soll, will, muss, kann, mag". Inte direkt, men ordena liknar varandra. Men "böra" i svenskan, den står ensam i familjen, eller hur? Har norska eller danska verbet "böra"? Är det svårt att översätta till engelska? --Pxos (diskussion) 15 april 2016 kl. 16.08 (CEST)

Burde (presens bør) på både norska och danska. /Julle (disk.) 15 april 2016 kl. 16.39 (CEST)
Svårt att översätta och svårt att översätta. Det finns ingen självklar kognat som fungerar i alla sammanhang. Men det gäller ju för nästan alla ord till nästan alla språk. Att översätta olika former av böra till engelska är enklare än mycken annan översättningsproblematik. /Julle (disk.) 15 april 2016 kl. 16.43 (CEST)
Dina ord: (skall, vill, måste, kan, må) tycker jag ofta översätts med sina falska vänner. Problemet är väl att de här falska vännerna inte är genomfalska, utan faktiskt fungerar ibland. För "måste" föredrar jag nog inte "must", men det känns som det funkar ibland.
böra, kanske "obligate"? -- Innocent bystander 15 april 2016 kl. 16.52 (CEST)
De är ju etymologiskt besläktade och motsvarigheter på så sätt. Betydelsemässigt är det förstås en annan sak: "will" har orsakat ganska mycket problem för svenska skolelever genom åren. /Julle (disk.) 15 april 2016 kl. 16.58 (CEST)
Grundformen "böra" är föråldrad, det är bara SAOL som inte riktigt snappat upp det ännu. Ge det ett par år till så kommer det i SAOL bakom "bör" stå "i riksspråk utan inf." precis som det redan gör med "måste" (som man en gång i tiden envisades med hette "måsta" i infinativ). Och "bör" är smidigast att översätta med engelskans "should". //Romulus74 (diskussion) 15 april 2016 kl. 17.34 (CEST)
Infinitivformen ”böra” är inte föråldrad. Det vore olyckligt om det ordet gick samma väg som ”måste” till mötes. --Omnibit (diskussion) 16 april 2016 kl. 12.25 (CEST)
@Omnibit: Kanske inte. Men det är inte vanligt i nutidssvenskan. Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien från 2009 meddelar: "vanl. pres., pret. el. supinum" (betydelse 1) samt "vanl. pres. el. pret." (betydelse 2).--Paracel63 (diskussion) 17 april 2016 kl. 22.56 (CEST)
Infinitivformer används inte så ofta och kanske därför kan uppfattas som föråldrade, fast de självklart inte är det. Grundformen av ett verb föråldras inte så länge inte verbet i sig föråldras. Dammråtta (diskussion) 18 april 2016 kl. 05.22 (CEST)
Jag instämmer med Dammråtta. Jag uppfattar i övrigt användningsfrekvensen av olika hjälpverb och deras böjningar som följande:
Infinitiv Presens Preteritum Konjunktiv Supinum
böra bör borde bort
får fick finge fått
kunna kan kunde kunnat
måtte måtte
måsta måste måste måst
skola skall skulle skulle skolat
vara är var vore varit
vilja vill ville vilja velat
Frekvenstabell över hjälpverbens användning:
     Används frekvent
     Används emellanåt
     Obsolet (används inte längre i rikssvenskan)
--Omnibit (diskussion) 18 april 2016 kl. 08.47 (CEST)
Jag tycker nog att "att måsta" är vanligare än "att böra", men, som sagt, det är ju inte så ofta man har behov av att använda infinitivformen av dessa verb. /ℇsquilo 18 april 2016 kl. 08.56 (CEST)
Angående det fina schemat! "Vilja" kan ju inte vara konjunktiv av "vilja". Däremot "ville". "Jag ville, jag vore i Indialand..."---Skogsfrun (diskussion) 20 april 2016 kl. 11.10 (CEST)
Jag använder konjunktivformen av kunna ibland, så att den rutan skall vara röd är inte riktigt. Dammråtta (diskussion) 26 april 2016 kl. 00.53 (CEST)

Restverdiredning[redigera wikitext]

Hei, vi har en artikkel om Restverdiredning på no:wp. Vi leter etter interwiki, og er usikre på om dette er en unik norsk tjeneste, eller om dere kjenner til at noe tilsvarende finnes i Sverige? Mvh --Morten O Haugen (diskussion) 20 april 2016 kl. 00.13 (CEST)

I Sverige finns Försäkringsbranschens Restvärderäddning, men det verkar inte finnas någon artikel om restvärderäddning på svenskspråkiga wp ännu. Mvh /JohanahoJ (diskussion) 20 april 2016 kl. 07.33 (CEST)
Jag har satt den svenska etiketten på Q11997639 i Wikidata till "restvärderäddning", så om man söker efter "restvärderäddning" kan man via "Sökresultat från Wikidata" hitta den norska artikeln no:Restverdiredning, som i avsnittet Sverige nämner den svenska termen. --Pipetricker (diskussion) 1 maj 2016 kl. 20.01 (CEST)

Chaerephon[redigera wikitext]

Vilket namn används i svenska verk för greken en:Chaerephon som var vän till Sokrates? --Nordelch För Wikipedia - i tiden 21 april 2016 kl. 20.11 (CEST)

Chairephon har jag läst här. Men jag vet inte hur vanligt det är i övrigt. //Romulus74 (diskussion) 21 april 2016 kl. 20.19 (CEST)
Hittade själv Chairefon i denna skoluppgift: Sokratesgestalten. --Nordelch För Wikipedia - i tiden 21 april 2016 kl. 20.20 (CEST)

Västerviks kommun i Östergötland?[redigera wikitext]

Om jag tolkar denna karta rätt så ligger en bit av Västerviks kommun i Östergötland. Stämmer det? – GeMet [diskussion] 25 april 2016 kl. 03.18 (CEST)

Västerviks kommun ser ut att ligga i landskapet Östergötland. Men bara i Kalmar län. --Civilspanaren (diskussion) 25 april 2016 kl. 03.24 (CEST)
Jo, om en kommun hade legat i två olika län hade jag ramlat av stolen. Hehe. – GeMet [diskussion] 25 april 2016 kl. 03.28 (CEST)
Det är bara Smålands sydgräns som stämmer väl med länsgränserna. -- Innocent bystander 25 april 2016 kl. 07.58 (CEST)

Stabsläge[redigera wikitext]

SÄPO befinner sig nu i stabsläge. Vad är det? /Dagsuddare (diskussion) 26 april 2016 kl. 16.20 (CEST)

Se http://www.svt.se/nyheter/sapo-i-stabslage-efter-ny-information --Larske (diskussion) 26 april 2016 kl. 22.04 (CEST)
Tack! /Dagsuddare (diskussion) 27 april 2016 kl. 03.27 (CEST)

Återställ av krypterade dokument och bildfiler.[redigera wikitext]

Jag öppnade ett mail som kommit till min box och i och med detta krypterades alla mina bild- och dokumentfiler. Hur gör jag för att få tillbaka filerna? Först av de krypterade låg en fil _HELP_ instructions. Gäller den. Hur kan detta hända?? Min adress (borttaget) --212.214.226.98 (diskussion) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Hej! Jag tog bort din epostadress så den inte ska användas för reklam, och eftersom vi svarar här. Det verkar som om du blivit utsatt för ransomware, men utan att veta mer kan ingen svara på vad du ska göra. Sjö (diskussion) 27 april 2016 kl. 21.19 (CEST)

tavla[redigera wikitext]

Hej har en olje målning av axel martin med signatur
den heter steamer och gjord 1902 31/9 det finns revor i duken men inte försökts lagas..allt orört.han levde 1857-1949 min fråga är finns det information om målningen --81.237.203.143 (diskussion) 28 april 2016 kl. 03.16 (CEST) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Om du ger oss mer av den information du redan har så ökar chansen att någon kan hjälpa dig:
Vad är tavlans motiv? Ångfartyg, mindre ångbåt, ånglok, eller något annat? I vilken omgivning? (Vad är det för väder?) Vad finns det för detaljer i bilden? Hur vet du tavlans namn, står det skrivet någonstans? Står det något mer? Hur vet du konstnärens levnadsår? Om du är tavlans ägare, hur blev du det? Vad är det för information du vill ha? --Pipetricker (diskussion) 28 april 2016 kl. 14.43 (CEST)
Förresten, är det en slump att konstnären Axel Martins angivna levnadsår är samma som Axel Munthes? (Munthe var inte konstnär och har så vitt jag vet inte målat någon tavla.) --Pipetricker (diskussion) 4 maj 2016 kl. 01.28 (CEST)

Vaktfri[redigera wikitext]

Hej! Begreppet Vaktfri förekommer mycket i statskalendrar under 1900-talet. Vad betyder det? /Portunes (disk) 4 maj 2016 kl. 02.30 (CEST)

Hederstitlar: personen har inte några uppgifter. Kungen har ett par vaktfria adjutanter även idag. (Vaktfri har en annan betydelse på fartyg, men jag gissar att det är adjutanter och liknande du hittat i statskalendern). //Romulus74 (diskussion) 4 maj 2016 kl. 04.08 (CEST)
Det är personer kopplade till hovet som jag har hittat, ja. Hade varit bra om man kunde få ihop en liten wikiartikel om den här betydelsen. Någon som kan hitta någon användbar källa för begreppet? /Portunes (disk) 4 maj 2016 kl. 11.15 (CEST)
Vad är statskalendrar? – Sveriges statskalender.
Jag får intrycket ("Kommendör X placeras som vaktfri adjutant till H.M. Konungen från den 1 januari 2016") att en vaktfri adjutant kanske inte nödvändigtvis är fri från uppgifter, fastän fri från ett fast tjänstgöringsschema? – analogt med att vaktfria befattningar på fartyg, som till exempel sekond och maskinchef, är undantagna från vaktsystemet (det rullande arbetsschemat). --Pipetricker (diskussion) 4 maj 2016 kl. 11.43 (CEST)
Det är Sveriges statskalender som jag menar. /Portunes (disk) 5 maj 2016 kl. 17.16 (CEST)

Ändrad häradsgräns[redigera wikitext]

Brömsehus är en ruin som ligger strax innanför gränsen till Kristianopels socken i Östra härad, Blekinge län.56°19′19,63″N 16°2′50,81″Ö / 56.31667°N 16.03333°Ö / 56.31667; 16.03333 Enligt den här källan [1] från mitten av 1800-talet ligger ruinen i Söderåkra socken i Södra Möre härad, Kalmar län. Det verkar alltså som om det skett en gränsförändring mellan socknarna/häraderna/länen, möjligen under andra halvan av 1800-talet eller senare. Någon som vet besked? /Ascilto (diskussion) 5 maj 2016 kl. 09.48 (CEST)

Jag tror det är ihoprört i källan. Borgen var dansk och ödelades av svenskarna, och låg sådledes på danska/blekingska sidan. Den gränsen (gamla riksgränsen) har knappast ändrats. Taxelson (diskussion) 5 maj 2016 kl. 10.06 (CEST)
här beskrivs samma historia i bok från 1842 men med rätt fakta, borgen var dansk etc. Historiskt-geografiskt och statistiskt lexikon öfver Sverige är svårartad som källa och innehåller mycket slarv av denna typ.Yger (diskussion) 5 maj 2016 kl. 10.27 (CEST)
Stort tack! (Andra gränsförändringar har gått att få bekräftade, t.ex. [2] och länsgränsen gör snirklar just runt Brömsehus, så misstaget är i det här fallet begripligt. - Fornsök har problem med Blekinge- och Smålandsvyerna sedan en tid, så jag kan inte länka till kartbilden.) /Ascilto (diskussion) 5 maj 2016 kl. 10.53 (CEST)
här en den kartbild jag brukar använda.Yger (diskussion) 5 maj 2016 kl. 12.22 (CEST)
Det är samma kartbild som jag syftade på, men för min del har sockenkoderna för Blekinge och Småland inte funkat som sökning på flera veckor. I övriga landet fungerar det. /Ascilto (diskussion) 5 maj 2016 kl. 13.47 (CEST)
Det som också kan ställa till det är att Sten Kristiernsson (Oxenstierna) 1505 meddelade att han låtit befästa en holme vid Brömsebro i syfte att den skulle fungera som gränsbefästning mot Danmark. Han nämner också att holmen tidigare varit befäst. Så åtminstone en tid har den fungerat som svensk gränsfästning mot Danmark. Brömsehus beskrivs då ligga på en holme i Brömsebäcken som ju annars varit landsgräns mellan Sverige och Danmark.FBQ (diskussion) 5 maj 2016 kl. 16.01 (CEST)