Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

 • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
 • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

 • Medicinsk rådgivning
 • Juridisk rådgivning
 • Rådgivning om relationer
 • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Man hörer fåglar sjunga med mångahanda ljud, men olika mycket olika dagar[redigera | redigera wikitext]

Utanför sovrumsfönstret finns en skog, där fåglarna så här på våren och försommaren börjar sjunga tidigt på morgonen. Jag har märkt att vissa morgnar är det full fart på sången redan vid femtiden. Andra morgnar är det tyst, kanske bara någon enstaka fågel som sjunger. Vad är det som styr när på dygnet de börjar sjunga och hur starkt de sjunger? Sjö (diskussion) 30 maj 2015 kl. 09.29 (CEST)

Jag är så långt ifrån en fågelexpert man kan komma, men en observation jag gjort är att det brukar låta mer när katten är inne. Närvaron av andra rovdjur/fåglar har kanske samma effekt. Har det regnat, så finns det andra typer av fåglar i närheten, isynnerhet om gräset är nyklippt. -- Innocent bystander (diskussion) 30 maj 2015 kl. 09.36 (CEST)
Jag är inte heller någon fågelexpert, men kan ju se andra detaljer, som att fåglarna normalt börjar sjunga mer när det är ljust ute - nattetid sjunger de normalt inte utom vissa ljusa sommarnätter. De sjunger mindre vid mulet väder, och när det regnar brukar de inte sjunga alls. När de börjat häcka sjunger de inte heller - sången är ju vanligen till för att locka till sig parter eller markera revir, när honorna ruvar på ägg eller de har småfåglar i boet sjunger de inte - antagligen för att inte locka till sig rovdjur - antagligen av samma skäl som Innocent bystander noterat att de inte sjunger när katten är ute - i stället brukar de ju däremot ge varningsläten. FBQ (diskussion) 3 juni 2015 kl. 23.22 (CEST)
OT-inlägg: jag har märkt att fåglarna börjar sjunga (odrägligt högt) när jag själv har för avsikt att sova... Smile.gif Riggwelter (diskussion) 5 juni 2015 kl. 17.51 (CEST)
Stickspår 2: Själv hör jag mycket tydligare på högerörat när jag har vaxpropp och noll hörsel på vänsterörat (typ just nu). Det kanske handlar om kompensation. :-)--Paracel63 (diskussion) 9 juni 2015 kl. 00.24 (CEST)
Jag observerar att det är många till synes lekmän som svarat. Nu är väl frågeställaren ingen nybörjare här, men det är nog bra att försöka länka till någon artikel eller hänvisa till källor också och inte bara gissa eller skriva om sina erfarenheter. Detta med tanke på att det är en frågesida och inget generellt diskussionsforum. Även om det kan vara en rolig diskussion också. Smiley.svg /Kyllo|diskutera? 6 juli 2015 kl. 17.53 (CEST)

Svenskt tangentbord i utdöende?[redigera | redigera wikitext]

Senaste tangentbordet jag köpte (mina tangentbord har bråkdelen livslängd mot datorerna själva) har dansk/norska tecken på tangenterna för Ä och Ö. Är det här standard nu för tiden, eller är det bara jag som haft otur vid senaste köpet?

De gånger jag nu tittar ner på tangentbordet, så råkar jag nu skriva fel, det blir Ä iställer för Ö och tvärtom. Ytterst irriterande! Så länge jag håller blicken på bildskärmen, eller boken jag läser ur, så går det dock bra. Men glider blicken ner mot händerna så ör det kärt... -- Innocent bystander (diskussion) 21 juni 2015 kl. 13.36 (CEST)

Mina 2 senaste tangenbord har haft 3 symboler på Ö- respektive Ä-tangenterna (ÖÆØ resp. ÄØÆ). På mitt förra tangentbord var de danska tecknen i framträdande färg och övriga i andra färger. På mitt nuvarande är de svenska tecknen mest framträdande. Vad ska man göra åt saken? Bryta loss tangenterna och fixa dit "nya" så tangentbordet stämmer eller kanske märka om tangenterna med märkmaskin. En bekant hade ett liknande problem när SVT bytte kanalplats på Aktuellt och Rapport. Efter att ha suttit och väntat på en nyhetssändning med fel kanal inställd för femtioelfte gången växlade han helt enkelt kanalplats på 1:an och 2:an. Rätt för honom, men förvirrande för alla som hälsade på... Nasko (diskussion) 21 juni 2015 kl. 15.36 (CEST)
Jag tror att det beror på vilket märke man använder. På jobbet har vi huvudsakligen tangentbord från Dell och HP och de har (fortfarande) de vanliga svenska tecknen för å, ä och ö. @Innocent bystander: Om ditt Wikipediaarbete blir lidande av att ditt tangentbord saknar svenska tecken så kan jag skicka ett med svenska tecken på till dig, men jag har ingen adress. /ℇsquilo 21 juni 2015 kl. 16.23 (CEST)
Jag har på sistone ofta skrivit ö istället för ä och tvärtom, jag tog för givet att var jag som sög. Vad skönt att kunna skylla på någon annan. Tack!--LittleGun (diskussion) 21 juni 2015 kl. 16.47 (CEST)
Eller har de inte bytt plats, bara utseende? I så fall är det ju jag som suger...--LittleGun (diskussion) 21 juni 2015 kl. 16.49 (CEST)
På min tangent som jag trycker på för att få ett Ö idag, står det nu Æ, så nog suger det alltid...
Det tog några år att lära bort att ÅÄÖ låg till höger om M, så det här ger mig grå hår (om jag har några kvar som inte är det redan). Men jag äverlöver nog dön hör gängen müd.
Köpa tangentbord av Dell eller HP inte, stjärnafyrkant. Ska försöka komma ihåg det, Esquilo! -- Innocent bystander (diskussion) 21 juni 2015 kl. 17.50 (CEST)
Mitt har Ä och Ö men också Æ och Ø målade på dem, för att sälja samma datorer i Norge och Danmark. Norge och Danmark har för övrigt Æ och Ø på tvärtom platser jämfört med varadra. Innocent bystander hade nog otur att någon skickat ett parti datorer avsedda för Danmark till Sverige. Jag har för övrigt (med Microsoft Keyboard Layout Creator) gjort en wikipedia-version av svenskt tangentbord med [ och ] på tangenterna närmast backspace och lite special på AltGr-kombinationer, såsom ß, ç, – och °. Den har CC-licens.--BIL (diskussion) 21 juni 2015 kl. 21.56 (CEST)
Alla bokstäver finns där, men de är inte lika framträdande. Tangentbordet är nog avsett för hela fastlands-Norden: Sverige, Norge, Danmark och Finland, men med Danmark som primär marknad. -- Innocent bystander (diskussion) 22 juni 2015 kl. 08.34 (CEST)
Jag har moddat om mitt tangentbord till svdvorak (som bara har två bokstäver som överensstämmer med vad som står tryckt på tangenterna). Det var två veckors rejäl frustration, men sedan har allt bara varit fördelar: jag behöver aldrig titta på tangentbordet, jag skriver betydligt snabbare (trots att jag innan använde korrekt QWERTY-fingersättning) och jag får inte längre värk i händer och handleder efter flera timmars skrivande. Att göra mig fri från vad som står tryckt på tangenterna är faktiskt något av det bästa jag gjort när det gäller datoranvändande, och jag kan verkligen rekommendera det, de inledande veckornas frustration till trots. :) //Vätte (diskussion) 1 juli 2015 kl. 12.46 (CEST)

Streckad rapporteringslinje[redigera | redigera wikitext]

Vad är en "streckad rapporteringslinje"? Termen används i vissa platsannonser. 62.119.166.9 1 juli 2015 kl. 11.00 (CEST)

Direktöversättning från engelskan, se [1]FBQ (diskussion) 1 juli 2015 kl. 12.48 (CEST)
Man kan nog också säga att denna "streckade linje" inte innefattar personalansvar, till skillnad från en heldragen linje i ett organigram. Tomas e (diskussion) 10 juli 2015 kl. 14.16 (CEST)

Kajor[redigera | redigera wikitext]

Är det sant att kajor inte skiter medan de flyger? /Krille

Ja. --Esquilo (diskussion) 8 juli 2015 kl. 09.47 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

ortsnamns betydelse Rigåsen?[redigera | redigera wikitext]

Hej.

Ja då dök namnet rigåsen upp för diskussion. Och vad betyder då det? För info så ligger det i Liden Västernorrland (Ngr kanske vid det här laget känner till mig och mina ortsfrågor) Men har man väl börjat att rota i detta så är det svårt att sluta. Och jag har fått enormt bra hjälp från flera på denna sida. Lite info kring stället rigåsen, ligger vid en stor sjö vallsjön och där ligger ett torp. Om det nu kan ha samband? Jag faller direkt in på ordet rig dvs jag tänker mig att man delar upp ordet i två delar och ordet åsen som betyder typ liten höjd el liknande. Och fokuserar på rig. Kommer då in på ordet ri dvs som betyder torka säd men får inte ihop det att man då lagt dit ett g? så nu återstår det bara för mig att be om HJÄLP. Tacksam värre om nån kan komma med förslag. Tack Mvh Magnus i Liden.

Enligt Ortnamnregistret hos Institutet för språk och folkminnen så kommer det första ledet av namnet från "rigor", ett slags utrustning för torkning av råg (se [2]). /FredrikT (diskussion) 6 juli 2015 kl. 12.43 (CEST)

Känns som det stämmer, jag är tacksam för svar, mvh Magnus. För er info om ni är intresserad, så följer jag vissa släkten med dess livsöden osv från 1800talet ner till ja 13-1400talet då här i Klärke Liden, och då dyker jag på vissa ställen dom varit på och vill således veta vad dom betyder. Tack.

Greklands kyrkas historia[redigera | redigera wikitext]

Hela den här eurokrisen i Grekland fick mig att fundera över kyrkans roll i samhällsbygget. Grekland var ju på medeltiden Östrom och Byzans, som blev erövrat av muslimer och blev Osmanska riket, varifrån Grekland bröt sig loss 1830. Den byzantinska/östromerska/grekisk-ortodoxa kyrkan leds av patriarken av Konstantinopel, men därifrån bröt sig Greklands kyrka ut 1833 och är därefter autokefal (med eget huvud). Men sedan står det nästan inget mer om denna grekiska kyrkas historia, vare sig i svenska, engelska eller tyska Wikipedia. Grekiska Wikipedia har en förteckning över alla ärkebiskopar och årtalen 1927 och 2004 nämns i texten, men inget om hur denna kyrka genomlevde andra världskriget eller militärdiktaturen eller vilken roll den har spelat under demokratiseringen eller EU-inträdet eller eurokrisen. Hur har dess förhållande varit till de slaviska ländernas ortodoxa kyrkor under sovjetkommunismen och efteråt? Utbyter dessa kyrkor munkar, prästlärlingar, ikonmålare, arkitekter? Har kyrkan berörts av det ekumeniska samarbetet som Nathan Söderblom ledde på 1920-talet? Här verkar det finnas ett hav av frågetecken. Vilka källor innehåller svaren? --LA2 (diskussion) 7 juli 2015 kl. 20.19 (CEST)

Jag googlade lite och hittade ett antal texter av blandad kvalitet. Här är några förslag:
 • [3] (verkar baserad på Library of Congress Country Studies + CIA World Factbook)
 • [4] (lite nyare info närmare botten)
 • [5] (intressant liten text som både tar upp 1940-talet och 2015)
 • [6] (länk till bok om kyrkan under ockupationen 1941–45)
 • [7] (ett tal av Greklands ärkebiskop inför Europarlamentet)
 • [8] (länksamling om modern grekisk historia, utvald av Grekiska ortodoxa kyrkan)
 • [9] (Britannica-text, kräver inloggning – gratis testinloggning finns)
Förhoppningsvis ger det här lite mer kött på benen. --Paracel63 (diskussion) 8 juli 2015 kl. 03.08 (CEST)
Det finns en grekisk-ortodox kyrka i Stockholm. Den kanske kan bidra med någon hjälp? Skogsvandraren (diskussion) 10 juli 2015 kl. 16.09 (CEST)
Jag skall se om jag kan hitta något i mitt bibliotek. Just nu vet jag tyvärr inte var jag skall leta. Vissa saker känner jag till, men inte tillräckligt mycket för att kunna ge något svar på frågorna. Tostarpadius (diskussion) 12 juli 2015 kl. 19.48 (CEST)

Alfa och omega[redigera | redigera wikitext]

Varför skrivs Alfa och Omega med versala begynnelsebokstäver på Wikipedia? Skogsvandraren (diskussion) 10 juli 2015 kl. 16.06 (CEST)

Kanske för att det inte är tekniskt möjligt att skriva dem bägge med gemena... -- Innocent bystander (diskussion) 10 juli 2015 kl. 19.19 (CEST)
Vi har flera artiklar som börjar på liten bokstav. Det görs genom att använda mall {{Gemener}}. AlphaZeta (diskussion) 10 juli 2015 kl. 19.26 (CEST)
Det är bara kosmetika. Det ändrar egentligen inte artikelns titel. -- Innocent bystander (diskussion) 10 juli 2015 kl. 19.36 (CEST)
I artikeln om Grekiska alfabetet verkar vi konsekvent skriva samtliga "namn" på dess bokstäver med inledande versal, både i löptext och tabeller. Det kanske är kutym? /FredrikT (diskussion) 10 juli 2015 kl. 19.33 (CEST)
Jag tror att det är kutym att artiklar om bokstäver skrivs med versal. Det gäller även latinska bokstäver. Artikeln A heter ju inte a. /ℇsquilo 10 juli 2015 kl. 21.11 (CEST)

Julianska kalendern[redigera | redigera wikitext]

Skulle vilja ställa en fråga angående den Julianska kalendern.

Läste på följande sida:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Julianska_kalendern

Det står bland annat:

  Alltså har den julianska kalendern fungerat som tänkt sedan år 5 e.Kr. 

År 5 borde det alltså skilja 0 dagar mellan Nya och Gamla stilen.

Jag har några 1700-tals almanackor. Där står det både Nya och Gamla stilen. Det skiljer 11 dagar mellan stilarna. Nu skiljer det 13 dygn, står det på eran sida.

Jag har räknat bakåt och kommit fram till en liten förbryllande slutsats.

1 mars år 200 till 28 februari år 300, skiljer det 0 dagar mellan Nya och Gamla stilen.

Om min beräkning stämmer, så är det något som är fel. Kan ni förklara detta?? --151.177.67.208 (diskussion) 10 juli 2015 kl. 22.23‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Jag har tyvärr inget riktigt svar till dig, men vill gärna tipsa om den engelska wp-sidan om Julianskt datum som är mer uttömmande än den svenska. Under See also finns länken Dual dating, kan det vara svaret du söker? (ignorera om du redan läst allt detta) Caztorp (diskussion) 12 juli 2015 kl. 13.54 (CEST)
Är almanackorna svenska? Sverige hade en period på 1700-talet då vi låg i ofas med båda kalendrarna (fast närmast den julianska)? /FredrikT (diskussion) 12 juli 2015 kl. 15.14 (CEST)

Jag har svenska almanackor. Men har ingen almanacka med "Svenska stilen". Men det är Gamla stilen och Nya stilen i samma almanacka, som jag har. Skillnaden var 11 dagar. Nu är det 13 dagar. Har gjort en tabell nedan. Hoppas den är rätt.

1 mars 200 - 28 feb 300  0  
1 mars 300 - 28 feb 500  1  
1 mars 500 - 28 feb 600  2  
1 mars 600 - 28 feb 700  3  
1 mars 700 - 28 feb 900  4  
1 mars 900 - 28 feb 1000  5  
1 mars 1000 - 28 feb 1100  6  
1 mars 1100 - 28 feb 1300  7  
1 mars 1300 - 28 feb 1400  8 
1 mars 1400 - 28 feb 1500  9 
1 mars 1500 - 28 feb 1700 10 
1 mars 1700 - 28 feb 1800 11 
1 mars 1800 - 28 feb 1900 12 
1 mars 1900 - 28 feb 2100 13 

Hittar inte hur man svarar på andras frågor. Så jag skriver igen här.

151.177.67.208 12 juli 2015 kl. 17.53 (CEST)

Man svarar genom att lägga till ett kolon före ens text, som jag gjorde före ordet man i denna mening. Den som vill svara på mina två meningar kan alltså göra det genom att lägga till två kolon (ett mer än i föregående kommentar alltså). Utopiantos (diskussion) 12 juli 2015 kl. 19.40 (CEST)
Nu har jag inte räknat exakt på detta, men det har med påskberäkningen att göra. Den är kopplad till vårdagjämningen och fastställdes på 300-talet (enligt traditionen vid kyrkomötet i Nicaea). Det var den tidpunkten påven var intresserad av att återställa på 1500-talet, inte den som gällde på Julius Caesars tid. Tostarpadius (diskussion) 12 juli 2015 kl. 19.44 (CEST)

Planerade kommundelningar?[redigera | redigera wikitext]

Den sista kommunsammanslagningen i Sverige skedde år 1977 då Bara kommun blev del av Svedala kommun. Sedan dess har dett skett följande kommundelningar:

I artikeln Kommunreformen i Sverige 1971 står det att "Under den borgerliga regeringsperioden 1976-82 genomfördes de första kommundelningarna, medan de stoppades av regeringen Palme 1982." Vilka planerade kommundelningar har regeringen Palme alltså stoppat?

Valmyndighetens lista över kommunala folkomröstningar innehåller några fall som handlar kommundelningar men som har inte förverkligats:

Är det här alla kommundelningar som planerats sedan kommunreformen 1971 eller har det funnits ännu mera delningplaner? Raksa123 (diskussion) 17 juli 2015 kl. 18.29 (CEST)

Vet ej, men tusen tack för genomgången. Delningar och förslag till delningar finns nu inlagda i kommunreformsartikeln (bästa stället, tills vidare?), tillsammans med lite fler källhänvisningar. :-)--Paracel63 (diskussion) 18 juli 2015 kl. 00.01 (CEST)
Från när jag bodde i Östergötland, minns jag diskussioner om Vreta kloster ur Linköping, Vikbolandet (+ kanske någon mer) ur Norrköping, Mantorp ur Mjölby. Här uppe finns det ett konkret förslag på att slå ihop Timrå med Sundsvall. Allt det här behöver förstås källor. Det är bara sådant som fastnat i de små grå hos just mig och det är ingen bra källa alls.
Sedan vill jag minnas att Stensjön överförts från Vetlanda till Nässjö, men det ligger mycket långt tillbaka i mitt minne. -- Innocent bystander (diskussion) 18 juli 2015 kl. 08.55 (CEST)
En ren spekulation om de stoppade kommundelningarna kan ju vara att regeringen Palme II 1982 deklarerade att de inte skulle godkänna några fler kommundelningar och då är det inte ens säkert att det kom in så många konkreta förfrågningar under de kommande åren. De fem delningar som trädde i kraft 1983 bör ju ha beslutats av regeringen Fälldin III under 1982. Tomas e (diskussion) 18 juli 2015 kl. 14.40 (CEST)
Vid senaste valet höll Bengtsfors kommun en folkomröstning om huruvida man skulle söka att bilda en Dalslandskommun med andra närliggande kommuner som Dals-Eds kommun och Melleruds kommun. /Portunes (disk) 18 juli 2015 kl. 14.46 (CEST)

Varför fanns det kvinnor på Vasaskeppet?[redigera | redigera wikitext]

Hej. Jag läste nyligen om de här uppgifterna, där det står att det tydligen fanns kvinnor ombord på skeppet Vasa när det sjönk: http://www.alltomstockholm.se/scenkultur/article4130924.aos Men jag undrar, var inte Vasa ett krigsskepp, eller i alla fall inte ett passagerarfartyg? Och varför fanns det då kvinnor ombord? Tack på förhand--85.226.51.101 29 juli 2015 kl. 13.52 (CEST)

Eftersom det var jungfrufärd enligt museet: Se t ex [10], [11] och [12].--LittleGun (diskussion) 29 juli 2015 kl. 13.58 (CEST)