Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Sand Hill, Mississippi, USA[redigera wikitext]

Har lagt till lilla orten Sand Hill här och försökt följa mallar i redigeringsläge enligt övriga Sand Hill, men koordinaterna stämmer inte. Man hamnar i Kina istället för i USA. Kan någon rätta till detta? Vad gjorde jag för fel när jag angav koordinaterna? --Christian47 (diskussion) 18 augusti 2016 kl. 07.14 (CEST)

Longitiuden ska vara negativ för att bli västlig i mallen. Jag ändrade, men hamnade lite bredvid ett Sand Hill, så jag justerade det också. Kolla gärna att det var rätt tänkt.--LittleGun (diskussion) 18 augusti 2016 kl. 08.14 (CEST)

Översätta Nils Ferlin till esperanto[redigera wikitext]

Jag har börjat studera esperanto litegranna. Om jag lär mig språket bra tänkte jag att det vore roligt att försöka översätta Nils Ferlin-dikter till esperanto. Om jag sedan lägger ut dikterna någonstans på nätet (webbsida eller blogg exempelvis), bryter jag då alltså mot upphovsrätten? (Då Nils Ferlin ej varit död i så många år för att upphovsrätten ej längre ska gälla). Jag är lite undrande då detta ej är i kommersiellt syfte. Jag mailade berörd person som avgör om tillåtelse till översättningar av Nils Ferlin. Fick ej något svar av personen så jag frågar här :) Snusmumriken TJ (diskussion) 20 augusti 2016 kl. 19.39 (CEST)

Upphovsrätten till översättningen skulle ägas av dig, men du skulle sannolikt bryta mot originaltextens upphovsrätt om du publicerar texten utan deras tillstånd. Riggwelter (diskussion) 20 augusti 2016 kl. 19.50 (CEST)
Tack för snabbt svar. Bryter jag alltså förmodligen mot originaltextens upphovsrätt även om jag endast publicerar min egen översättning av originaldikten? Snusmumriken TJ (diskussion) 20 augusti 2016 kl. 20.01 (CEST)
Jag är lite osäker på den delen i detalj, det medges, men se det så här: Om du skulle ta originaltexten, översätta den, publicera den och tjäna pengar på det utan att de skulle få del av de intäkterna tror jag att du skulle få problem. Man kan ju inte sälja något man inte äger. Riggwelter (diskussion) 20 augusti 2016 kl. 20.04 (CEST)
Du bryter definitivt mot upphovsrätten så fort du publicerar texterna utan att ha fått tillstånd till det. Du får naturligtvis göra översättningen, men för att publicera texterna måste du ha tillstånd från rättsinnehavaren, vilket kan vara ett förlag, eller Ferlins dödsbo. År 2031, 70 år efter poetens död, är texterna "fria" och då behöver du inget tillständ. Rex Sueciæ (disk) 20 augusti 2016 kl. 20.11 (CEST)
Tack för hjälpen till er båda! Nu vet jag hur det ligger till. Snusmumriken TJ (diskussion) 20 augusti 2016 kl. 20.17 (CEST)
Snusmumriken TJ: Även om upphovsrätten ännu inte gått ut, betyder det inte att det inte är omöjligt att få tillåtelse att översätta - det går alltid att höra av sig till de som sitter på upphovsrätten och fråga om lov (och det är alls inte omöjligt att få positiva svar). //Vätte (diskussion) 24 augusti 2016 kl. 22.37 (CEST)