Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Flaggor i Sverige under unionstiden med Norge[redigera | redigera wikitext]

Hej! Använde man unionsmärket på statliga och svenska flaggor eller var det bara till havs det gäller? Tycker artikel är lite otydlig, eller bara jag som är lite seg nu på morgonen och missar något. /Portunes (disk) 7 januari 2017 kl. 07.13 (CET)

Den "vanliga" svenska flaggan på den tiden var väl den här? /ℇsquilo 7 januari 2017 kl. 16.51 (CET)
Ja tittar man på gamla bilder och ser flaggor hissade så är det den här flaggan man brukar se. Unionsmärket separat verkar aldrig ha hissats som flagga. Liksom rena svenska flaggor utan unionsmärke i hörnet verkar inte heller ha varit aktuella på den tiden--Bruno Rosta (diskussion) 7 januari 2017 kl. 17.01 (CET)
Ni har helt rätt med användning av "vanliga flaggan", det jag tänkte på var alltså om man använde den svenska flaggan utan unionsmärket. Tack för svar! /Portunes (disk) 8 januari 2017 kl. 01.13 (CET)
Och svaret är nej, även på privata flaggstänger för namnsdagsfirande och liknande användes unionsflaggan. I Norge var det däremot inte så, där var också motståndet mot unionen starkare.FBQ (diskussion) 8 januari 2017 kl. 12.25 (CET)
Färgerna i unionsflaggan och den nuvarande avviker något. Det är inte ett tillfällighet, utan ett, vid tiden för unionsupplösningen, försök att återskapa hur den svenska flaggan såg ut före unionen. Om de färger vi har idag verkligen är de ursprungliga, är det väl ingen som vet. -- Innocent bystander (diskussion) 8 januari 2017 kl. 12.44 (CET)
Jag tror att de nuvarande färgerna är ljusare. Att döma av gamla målningar verkar det ha varit ett drag av rött i flaggan: det gula korset gick åt det orangea hållet, de blå fälten drog lite grand åt violett. Skulle vara intressant om någon visste mer om detta. — Dagsuddare (diskussion) 8 januari 2017 kl. 21.23 (CET)

Lantförsvarsdepartementets kommandoexpedition[redigera | redigera wikitext]

Jag ser massor av hänvisningar till det här under mitten/sent 1800- och tidigt 1900-tal, vad är det för något? Är det någon som har någon källa till vad det är, så man kanske kan skriva en artikel om det? /Portunes (disk) 7 januari 2017 kl. 12.43 (CET)

Det namnändrades 1920 till Lantförsvarets kommandoexpedition och uppgick 1945 i Försvarets kommandoexpedition, där bland andra Stig Wennerström var verksam. /Annika (diskussion) 7 januari 2017 kl. 13.19 (CET)
Nu finns artikeln Kommandoexpedition. Det behövs knappast separata artiklar om de olika kommandoexpeditioner som existerat. /Annika (diskussion) 7 januari 2017 kl. 15.58 (CET)
Tack för att du skapat artikeln, och nej - det känns inte så nödvändigt med separata artiklar. Dock en synpunkt: jag ser att ordet kommandomål är rödlänkat, vilket är olyckligt då jag inte förstår vad det betyder. /Portunes (disk) 7 januari 2017 kl. 16.12 (CET)
Och där kom den artikeln också. Kanon, Annika, tusen tack! SMirC-smile.svg /Portunes (disk) 8 januari 2017 kl. 01.15 (CET)

Kartor och orter[redigera | redigera wikitext]

Oxnö (småort) och Svärdsö (småort) är två artiklar om småorter. De båda småorterna har upphört och nu är min fråga om det verkligen finns/har funnits någon by med något av dessa namn, eller om SCB namngivit dem bara efter namnen på öarna? Min tolkning är att det finns bebyggelse som har "Oxnö" som en del av namnet, och att det tidigare kan ha funnits en by med detta namn. För "Svärdsö" hittar jag dock ingen by med detta namn?! -- Innocent bystander (diskussion) 9 januari 2017 kl. 14.05 (CET)

Jo - även om "by" kanske är mycket sagt. Svärdsö finns dokumenterat första gången 1286 då kung Magnus donerar ön till Israel och Andreas And. "insulam dictam Suerzø" syftar väl iofs främst på ön, men det bör ha funnits en gård där. Elin Ingemundsdotter (Tre sjöblad) pantsatte 1430 halva Svärdsö som då räntade 7 öre årligen. Ett torp omtalas uttryckligen här 1470. 1573 redovisas två tiondepliktiga brukare på ön så by är kanske rimligt. Oxnö har också 1573 två tiondepliktiga brukare. En gård på ön omtalad 1475 och troligen redan 1451 då det fanns en jordäga där. Har inte kollat om de varit jordeboksenheter i modern tid.FBQ (diskussion) 9 januari 2017 kl. 20.12 (CET)
Jo, enligt lantmäteriet var Oxnö och Svärdsö två jordeboksenheter vardera. Ekonomiska kartan 1977 verkar till och med ange tre jordeboksenheter i Oxnö. Hittade tyvärr inte särskilt mycket dokument under byarna eller Torö socken över huvud taget, men enligt en rågångstvist mellan Berga by i Sorunda socken 1903, tydligen tillhörde en del av Svärdsö där torpen Nabben, Gropen, Ängsholmen och Bergholmen låg Sorunda socken. Där kallas hemmanen Norr och Söder Svärdsö respektive Öster och Väster Oxnö. FBQ (diskussion) 9 januari 2017 kl. 22.01 (CET)
Ok, den här frågan ställde jag med anledning av att stora delar av de båda öarna nu bildar en gemensam tätort. SCB's preliminära namn på denna nya tätort är "Svärdsö och Oxnö". Om Svärdsö inte hade varit en "riktig" by hade vi inte förlorat särskilt mycket om uppslaget "Svärdsö" blivit flyttad till det föreslagna namnet. Nu är jag inte lika säker. Man skulle kunna välja att göra om en av artiklarna till tätortsartikel i alla fall. Det valde jag att göra i fallet "Gräddö" då dewiki redan hade valt att göra så. Man kan också skapa en ny, tredje artikel. -- Innocent bystander (diskussion) 10 januari 2017 kl. 09.09 (CET)
Med tanke på att det finns artiklar om de f.d. öarna kan man ju lägga information om byarna där även om ägogränserna inte varit exakt samma som öns utbredning. Jag upplever att det på grensidorna finns en rad artiklar som handlar om "nästan" samma sak utan att det är tydligt hur det hänger ihop riskerar det bara snarare förvirra än hjälpa.FBQ (diskussion) 10 januari 2017 kl. 10.43 (CET)


Skapa en religion[redigera | redigera wikitext]

Vad krävs för att kunna på något slags sätt "stifta" en ny religion? Amandawikipedia (diskussion) 16 januari 2017 kl. 19.00 (CET)