Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Agnes Palmgren, Helios förlag[redigera | redigera wikitext]

Hej,

Jag sitter hemma med den första svenska översättningen av Brygge-den-döda (Georges Rodenbach). 1904 översattes den till svenska av Agnes Palmgren på det finlandssvenska förlaget Helios, enligt bokens paratexter. Jag hittar dock ingen vettig information vare sig om Agnes Palmgren eller förlaget Helios. Är det någon som har bättre koll om vilka dessa är? Tanzania (diskussion) 18 februari 2018 kl. 21.28 (CET)

Översättaren är Agnes von Kraemer (född Palmgren). Förlaget har jag dock ingen koll på. Ma805 (diskussion) 21 februari 2018 kl. 11.55 (CET)
Enligt Libris hade det Helsingforsbaserade förlaget Helios utgivning mellan 1895 och 1908 [1]. 1912 återkom förlaget med en enstaka utgivning. Sammanlagt rör det sig om strax under 90 titlar. /Ascilto (diskussion) 21 februari 2018 kl. 12.07 (CET)
Tack, båda! @Ma805:: Jag insåg det till slut, och skrev den korta artikeln om von Kraemer. @Ascilto:: Värdefull information! Blev också uppmärksammad på att det finns en kort blänkare i Ugglan (såklart). Vore intressant att veta varför det slutade ge ut. Tanzania (diskussion) 21 februari 2018 kl. 12.30 (CET)

Elfsborg istället för Göteborg[redigera | redigera wikitext]

I Fotbollsallsvenskan 2000 står det i tabellen att Elfsborg gick vidare till spela i Uefacupen men Göteborg som kom före i tabellen gjorde det inte. Min fråga är: varför? – GeMet [diskussion] 19 februari 2018 kl. 20.55 (CET)

Elfsborg vann Svenska cupen Boⅳⅰᴇ (🖉) 21 februari 2018 kl. 10.17 (CET)

Keltiska namn[redigera | redigera wikitext]

Flyttat till Diskussion:Gro#Keltiska namn