Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Djursholms stad = socken?[redigera | redigera wikitext]

Är Djursholms stad att likställa med den socken som har sockenkod 0010 (och ibland kallas Djursholms stad och ibland bara Djursholm)? Inget om socknen nämns i artikeln. Ainali diskussionbidrag 7 februari 2017 kl. 14.34 (CET)

Efter vad jag förstått: Städer var ofta i princip "sockenfria". (Jämför Kommunfritt område.) Antikvarisk-topografiska arkivet har haft behov av att dela upp hela Sverige, och då har även "sockenfria" områden fått en sockenkod. -- Innocent bystander (diskussion) 7 februari 2017 kl. 15.50 (CET)
Den har ATA-kod 0010, men har aldrig varit en socken. Då städerna område förändrades frekvent är det också osäkrare vilket område den egentligen avser, att den är den ytan staden hade just 1952/53 är långt ifrån självklart för den som läser uppgifter relaterade till 0010. Yger (diskussion) 7 februari 2017 kl. 16.07 (CET)
Aha, då blir det lite klarare. Även om ytan har förändrats så har väl "enheten" varit densamma? Det jag menar är att det alltså borde vara korrekt att lägga till sockenkoden på deras Wikidata-objekt. Ytan kan ha olika geoshapes med bestämningsord för att specificera vilken tid de gäller för (när de väl kommer). Ainali diskussionbidrag 7 februari 2017 kl. 16.15 (CET)
Ja det tycker jag. Yger (diskussion) 7 februari 2017 kl. 16.38 (CET)
P777 har haft "ATA-kod" som svenskt alias ända sedan första dagen propertyn existerade. -- Innocent bystander (diskussion) 7 februari 2017 kl. 17.24 (CET)
Stort tack! Då har jag lagt till koder även på dessa objekt så nu borde alla koder vara i bruk på Wikidata. Ainali diskussionbidrag 8 februari 2017 kl. 09.34 (CET)
Sockenbegreppet kan ju användas på olika sätt beroende på sammanhang. Att städer var sockenfria hänger samman med de förhållanden som rådde före 1843/63. Då var sockenstämman beslutande organ på lokalplanet, vilket framgår av artikeln Sveriges kommuner. Men detta gällde endast på landsbygden. I städerna var det i regel magistraten som hade ansvaret, också för många av de kyrkliga ärendena. Tostarpadius (diskussion) 8 februari 2017 kl. 09.46 (CET)

Andra världskriget.[redigera | redigera wikitext]

Hej! Mitt namn är Jerry. För några år sedan ville jag få reda på hur många som dog i Holland (Nederländerna)under andra världskriget,för att jag själv är från Holland tyckte det kunde vara av intresse för mig. För på hemsidan stod det bara att 200.000 judar dog,undrade då om det fans något mer specifikt som var upp delat på ett ungefär exempel hur många Engelsmän hur många Amerikanare eller kanske till och med hur många civila. Fick då till svars att mina frågor hörde hemma i sandlådenivå. Nu går ni ut med att ni är på top10 listor och att alla som använder sig av Wikipedia ska skänka 30 kr. Men hur är det möjligt att ett så stort (Företag)Hemsida som inte kan ge en vanlig människa ett vettigt svar på en så enkel fråga kan ligga på top10 listor Och av visade mig från sin sida. va det för att jag trampade er på tårna när jag sa att det måste väl ha varigt mer än bara judar som dog under andra världskriget? Eller vad va det som var fel på min fråga? mycket upprörd holländare.Som fortfarande inte fått något vettigt svar på sin fråga..........

Se Engelskspråkiga Wikipedias artikel, "205,901 Dutch men and women had died of war-related causes". Snusmumriken TJ (diskussion) 12 februari 2017 kl. 16.49 (CET)
Hej Jerry. Du har nog helt missuppfattat vad wikipedia är för något. Det består av obetalda personer som jag och du som själva skriver artiklar. Du lade upp din fråga bland artiklarna och där hör inga frågor hemma. Wikimedia foundations och deras banner får de själva svara för, men det står dig fritt att själv välja om du vill skänka några pengar.FBQ (diskussion) 12 februari 2017 kl. 23.59 (CET)

DVD-försäljare[redigera | redigera wikitext]

Det blir ju allt svårare att komplettera sin filmsamling, fler och fler filmer är slutsålda på Discshop, Cdon och Filmkedjan. Inte ens Filmtipset ger längre tips om var man kan köpa dvd:er. Många finns på Amazon men är då region 1. Häromdagen hittade jag den danska försäljaren Gucca. Nu undrar jag om någon känner till fler onlineförsäljare i Danmark, Norge eller Storbritannien? Dansk, norsk eller engelsk textning funkar utmärkt för min del. Bokbörsen har ju gjort mig bortskämd med att få tag i alla böcker jag vill ha, tyvärr verkar det inte finnas något liknande för filmer. /Ascilto (diskussion) 15 februari 2017 kl. 15.31 (CET)

Har du kollat ginza? Och tradera har 64593 träffar i kategorin DVD-filmer. //Vätte (diskussion) 15 februari 2017 kl. 16.00 (CET)
Tackar, alltid något! På Blocket säljs bara dvd-filmer i klump. /Ascilto (diskussion) 15 februari 2017 kl. 16.14 (CET)
På Tradera hittade jag faktiskt ett par av de filmer jag söker mest akut! /Ascilto (diskussion) 15 februari 2017 kl. 16.35 (CET)
Åh, så bra! :) //Vätte (diskussion) 15 februari 2017 kl. 16.41 (CET)
Bokbörsen säljer även filmer (se länkordet högst upp på deras hemsida). Sedan finns t ex Amazon med många internationella, även äldre titlar, liksom svenska Filmkedjan, samt t ex antikvariska butiker som Kvarnvideo och Skivesset i Malmö (finns motsvarande i bl a Göteborg och Stockholm). Lycka till, det är inte alltid så lätt att hitta äldre filmer, det vet jag!--Bemland (diskussion) 15 februari 2017 kl. 17.06 (CET)

(utdrag) Själv köper jag till mina regionfria DVD-spelare bl.a. från de här ställena:

Jag har tyvärr inte så många fler nordiska tips, men kanske kan någon av länkarna vara till nytta? SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 16 februari 2017 kl. 04.07 (CET)

Stort tack! Det här var en hel del att leta igenom! /Ascilto (diskussion) 16 februari 2017 kl. 09.14 (CET)
Prisjakt samlar dvd-filmer från olika försäljare också, men är främst inriktad på teknikprylar verkar det som: Prisjakt /Grillo (diskussion) 17 februari 2017 kl. 13.22 (CET)

Gamla yrken[redigera | redigera wikitext]

Min förfader på 1600-talet hade yrke som SLAGMAN i Kalix. Vad var detta för yrke. Saknas i Vikipedias lista över gamla yrken.

Häslningar Göran Bergman goran.g.bergman@telia.com

Ser du på artikeln slaga så ser du ett jordbruksredskap som användes till skörden. Den som anvönde slagan var en slagman. På denna blogg i i lägget 8 oktober 2015 ser du en slagman och det förklaras lite mer där. Och du har rätt att man nog skulle skriva något om detta på wikipedia, bäst i artikeln om slaga. Hoppas detta svar hjälpte dig. Mvh Adville (diskussion) 18 februari 2017 kl. 00.44 (CET)
Men som yrke? Det måste ju ha varit en väldigt kort tid av året man kunde jobba som det.--Skogsfrun (diskussion) 19 februari 2017 kl. 16.55 (CET)
Möjligen även slagruteman - vilket man kunde göra året om, men hur sannolikt det är att slagman och slagruteman är samma sak skall jag låta vara osagt. Riggwelter (diskussion) 19 februari 2017 kl. 18.53 (CET)
SAOL tycks endast känna till betydelsen "deltagare med uppgift att slå till boll" [1]. Intressant.
andejons (diskussion) 19 februari 2017 kl. 20.47 (CET)
Kan det handla om klubbslag vid auktion?-Wvs (diskussion) 19 februari 2017 kl. 21.19 (CET)
Det är ett yrke från 1600-talet. Det är försvunnet nu. Se länken jag lade in i mitt förra inlägg. Adville (diskussion) 19 februari 2017 kl. 21.30 (CET)
Det är orimligt att tro att man haft så långt driven specialisering. Tröskning är inte ett såpass kvalificerat eller kapitalkrävande arbete att man kunde ha det som yrke. "Slagman" i blogginlägget bör rimligen förstås på samma sätt som "slåtterman", det vill säga någon som vid just det tillfället utför den sysslan, men som också sysslar med annat och som inte skulle välja det som yrkesbenämning.
andejons (diskussion) 19 februari 2017 kl. 21.49 (CET)
Rimligen bör det vara så. Det fanns inte "yrken" på landet vid denna tid; de flesta var mångsysslare. Jag kan tänka mig att en torpare som hade för vana att ställa upp som slagtröskare då det behövdes, även i andra sammanhang kunde kallas för "slagman" utan att det var ett yrke. Att det säsongsvis behövdes mycket folk, därom vittnar sammansättningen SLAG-TIGGARE "(†) person som (vandrar omkring o.) försörjer sig gm slagtröskning (mot ersättning in natura) o. (medföljande familjemedlemmars) tiggeri, tiggande spanntröskare. Alt löst och lättferdigt Partie, Landsstrykare och Slagtiggare, skola icke lidas, utan straxt köras sin wäg. Salander Gårdzf. 10 (1727)." — Många sådana här beteckningar har säkert varit tillfälliga och svåra att i efterhand genomskåda. Vad var t.ex. en slagdjäkne? SAOB har en krystad förklaring. F A Dahlgren skriver bara ett fr?getecken. /Dagsuddare (diskussion) 20 februari 2017 kl. 00.29 (CET)

Kommuner i Burma[redigera | redigera wikitext]

När Lsjbot körde igenom Burma så översatte den township som kommun och jag har fortsatt med den benämningen, men börjar bli mer osäker. Vet någon om det finns någon källa till namnbytet? Om inte måste vi väl skriva Township på svenska wikipedia också? /Portunes (disk) 20 februari 2017 kl. 23.19 (CET)

Engelska är inte officiellt språk i Burma så det blir lite konstigt att använda engelskspråkiga termer för deras kommuner/län/vad det nu är då. Därmed inte sagt att kommun är den bästa termen. Men ska ett ickesvenskt namn användas ska det helst vara ett på burmesiska. /Grillo (diskussion) 21 februari 2017 kl. 01.13 (CET)
Det blir bökigt. Då tycker jag i alla fall att man kan låta benämningen kommun stå kvar. I engelskspråkiga källor (till exempel den engelska översättningen av Burmas konstitution) använder man termen township, och den används nämligen av FN när det handlar om internflyktingar, konflikter osv. /Portunes (disk) 21 februari 2017 kl. 15.58 (CET)