Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Samarbeten: namnuppgift i OB, och Ofvandals grundande[redigera | redigera wikitext]

En användare ändrade med folkbokföringen som angiven källa följande i artikeln Oscar Bernadotte: [1]. Min undran var först om det kan ha skett en förväxling med andra Bernadottar, men nu när jag läste igen så antar jag att det inte är så troligt med "af Wisborg" som ättenamnet. Men ändå, nu när jag satt igång med det: stämmer det? Jag flyttar noten från meningen som nu inte längre tycks vila på den källan (kanske inte helt optimalt heller; jag vet inte totalsäkert om noten belägger resten av stycket heller..).

Ofvandahls grundande:

  • artikeln om Erik Ofvandahl skriver: "och drev åren 1877–1885 kaférörelse i Sala innan han startade först Anderssons Damcafé, och därefter det så småningom berömda konditoriet Ofvandahls i Uppsala"
  • konditoriets historiesida skriver (min kursivering):
”1878, inledde den unge Erik Andersson sin bana som sockerbagare i metropolen Sala. I Uppsala skrives sockerbagarhistoria då en rörelse kallad "Erik Andersson Konditori och Damkafé" startas. Den stora frågan, strax innan sekelskiftet var /../
Två år senare flyttades konditoriet till den nuvarande adressen på Sysslomansgatan, namnet var då Kafé Dahlia.
1901 var året då Nobelprisen för första gången delades ut och också året då Erik Andersson ändrade sitt namn till Erik Ofvandahl efter hembyn i Dalarna. Konditoriets nya namn blev Ofvandahls konditori.”

Samtidigt uppger vår artikel om konditoriet att det grundades 1878 (vilket även källan Dalarnas tidning uppger). Stämmer verkligen det? Bedrev EO konditori i både Sala och Uppsala samtidigt (och vid Sätra brunn)? Mvh, flinga 2 mars 2017 kl. 16.33 (CET)

37.247.11.5: Hej! Jag hänger inte riktigt med i varför du tar bort länken för Bernadotte af Wisborg i senaste redigeringen av Oscar Bernadotte. Artikeln som länken leder till beskriver väl bakgrunden till namnet? Se även ovan, ifall du har något att tillägga om frågan om OB där. Mvh, flinga 2 mars 2017 kl. 21.39 (CET)
flinga: Det går inte att pinga IP-användare, den funktionen finns bara för inloggade. Du får nog skriva på IP-numrets diskussionssida i så fall. /Julle (disk.) 6 mars 2017 kl. 17.25 (CET)
På ytterväggen till Ofvandahls hänger en stor (jag vet inte om man kan kalla det) skylt, som anger året för grundandet till 1878. Jag hittar ingen bild på den väggen på nätet dock. Så kom jag på att jag kunde kolla Google Streetview, men på just den bilden är "skylten" övertäckt, kanske för reparation? Nå, vad det är värt i sammanhanget vet jag inte. :) Matanb (diskussion) 13 mars 2017 kl. 21.06 (CET)
Tack Julle och Matanb! (Visst borde skylten vara av vikt.. åtminstone rent fysisk sådan :3). Jag ska fundera lite och försöka återkomma. flinga 24 mars 2017 kl. 19.36 (CET)
"Bumpar" tråden. flinga 4 april 2017 kl. 19.04 (CEST)
Jag vet inte om jag förstår frågan om Oscar Bernadotte. Det IP-numret tog bort var ju bara en mening som kunde tolkas som att alla ättlingarna heter Bernadotte af Wisborg i efternamn, med folkbokföringen visar att några av dem bara heter Bernadotte. /Elzo 90 (diskussion) 4 april 2017 kl. 19.51 (CEST)
Just så, tack. --37.247.11.5 8 april 2017 kl. 20.31 (CEST)

UKÄ[redigera | redigera wikitext]

I artikeln Universitetskanslersämbetet anges att myndigheten 1964-1977 hette Universitetskanslerämbetet (utan S). Stämmer detta verkligen? Jämför man med statskalendern 1970 stavas myndighetens namn med S. --Wolfgangus Mozart (diskussion) 9 april 2017 kl. 11.22 (CEST)