Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Astronomi[redigera wikitext]

A) Är alla galaxer, stjärnor och planeter i rörelse? B) Hur kommer det sig att de rör sig? Bzwabi (diskussion) 7 juli 2016 kl. 20.47 (CEST)

Vi gör av princip inte skoluppgifter åt folk, men...
A) Rörelse är i princip alltid relativ något, så frågan kan vara knepigare än den först synes. Var det altangolvet som slog mig i ansiktet eller var det mitt ansiktet som slog i altangolvet?
B) Bland annat en konsekvens av Newtons rörelselagar. Saker fortsätter att röra på sig, om inget hindrar dem.
-- Innocent bystander 8 juli 2016 kl. 10.54 (CEST)

Varför tror du att min fråga är en skoluppgift? Jag kan försäkra dig att det är det inte! Det är bara saker som jag undrar. Om jag har förstått det rätt både vår galax och solen rör sig med hög hastighet. Det jag undrar är om ALLA galaxer och stjärnor gör det? Vad fick dem att röra på sig från början? Bzwabi (diskussion) 8 juli 2016 kl. 22.09 (CEST)

Artikeln Big bang torde besvara din fråga.FBQ (diskussion) 21 juli 2016 kl. 19.08 (CEST)
@Bzwabi: Ursäkta mitt inlägg, men sättet frågan ställdes på gjorde att det såg ut som något klipp-klistrat ur en skoluppsats.
Det är i princip alltid omöjligt att bevisa att "ALLA" rör sig, då man måste kontrollera varenda en för att se om de rör sig eller inte. Det är ingen uppgift för den som har begränsad med tid på sig. Big Bang tror jag inte ger svaret på din fråga, då Big Bang mer handlar om hur rymden mellan galaxerna expanderar än galaxernas och stjärnornas rörelse i sig själva.
På frågan om hur det kommer sig att allt rör sig, ... , om vi börjar med solsystemet. Det skapades ur ett gasmoln som drogs sig samman. Gasmolnet var inte helt symmetriskt, utan det fanns vissa obalanser i det. Jämför med när du drar ur "proppen" ur badkaret där hemma. Vattnet börjar rotera runt utloppet. I motsats till vad alla vandringssägner säger, så kan det rotera i vilken riktning som helst. Det går att få det att inte rotera alls, men vattnet måste då vara alldeles stilla (och symmetriskt) när proppen dras ur. Och själva utdragandet får inte orsaka någon turbulens åt något håll. Se här skapandet av Solen som en tredimensionell version av det som händer i badkaret. All rotation som du ser i Solsystemet idag, är en konsekvens av hur Solsystemet blev till en gång för längesedan. På samma sätt uppkom rotationen i Galaxen och den inbördes rotationen mellan de lokala galaxerna. Men mellan avlägsna galaxer påverkar också utvidgningen av själva rummet, så där är det andra aspekter som spelar in.
Det finns situationer där rotationen nästan upphört. Månen vänder alltid samma sida mot Jorden. Venus och Merkurius är inte långtifrån att göra samma sak emot Solen. -- Innocent bystander 21 juli 2016 kl. 20.11 (CEST)

Sjöbotten och Falmark[redigera wikitext]

Någon som har källor från lantmäteriet som kan säga vad platsen där småorterna Falmark och småorten Sjöbotten är belägna egentligen heter? Mitt intryck är att småorterna som har beteckningarna Falmark här har fått namn av trakten, och inte av en enskild by eller ett samhälle.

De som känner trakten får också gärna kommentera! -- Innocent bystander 17 juli 2016 kl. 13.19 (CEST)

Den gamla Buretraditionen gör gällande att Falmark fått sitt namn efter Fale, som förr antogs vara sonson till Fale hin unge, men som numera med DNA-analys kan bekräftas ha funnits åtminstone genetiskt. Fale lär ha fått 16 söner som slog sig ned i Falmark (Fales mark, namnetymologin tycks säker hur som helst). Däremot är det inte helt säkert att antavlan stämmer eftersom det är för många mutationer mellan Falmarkarna och Bureätten.[1]Klementin (diskussion) 17 juli 2016 kl. 13.26 (CEST)
DNA-testet visar alltså åtminstone att de ?16 bönderna i Falmark haft en gemensam anfader. De kanske slogs om den exklusiva rätten till förfaderns namn ;) Klementin (diskussion) 17 juli 2016 kl. 13.31 (CEST)
Kanske behöver förtydliga frågan. SCB har gett två småorter beteckningen "Falmark", en direkt söder om flygplatsen längs länsväg 774. Hela småorten ligger här väster om länsvägen. När vi kommer fram till korsningen med länsväg 821 så har småorten "Sjöbotten" tagit över och sträcker sig söderut längs länsvägen. Västerut längs länsväg 821 dyker en ny småort upp, även denna med beteckningen "Falmark". Sedan finns ytterligare orter, "Östra Falmark" och "Gamla Falmark", båda dessa ligger längre västerut på varsin sida om "Falmarksträsket".
Frågan var alltså om dessa två bosättningar verkligen har namnet Falmark, eller om det är trakten runt nämnda sjö som i stort bär detta namn. -- Innocent bystander 17 juli 2016 kl. 13.44 (CEST)
Kartsök och ortnamn har namnet Falmark vid Falmarksträskets sydöstra ända, Gamla Falmark längre västerut, vid Bureälvens utflöde i detsamma, samt Östra Falmark vid träskets utflöde i Bureälven. 1950-talets ekonomiska karta visar att Falmark är en by (i fastighetsrättslig bemärkelse) vars marker omfattar merparten av området kring Falträsket, inklusive Sjöbotten. Det får sägas vara en mycket stor by. Kuriöst nog har den blivit delad mellan två socknar, vilket jag aldrig förr sett i Norrland. Hemmanen Falmark 6–9 återfinns under Skellefteå socken medan nr 1–5 och 10–21 ligger under Bureå socken. Vilket kanske bidragit till förvirringen.--Skogsfrun (diskussion) 17 juli 2016 kl. 17.27 (CEST)
Och "Sjöbotten", är det grannbyn? -- Innocent bystander 17 juli 2016 kl. 19.33 (CEST)
Sjöbotten är ingen by i fastighetsrättslig bemärkelse utan en plats inom Falmarks by.--Skogsfrun (diskussion) 17 juli 2016 kl. 20.45 (CEST)
Har tittat på äldre kartor, av de framgår att det är byarnas fäbodar, Långviken som ursprungligen legat i Skellefteå socken. De tre byklungorna har för övrigt gamla anor, redan 1648 fanns 2 bönder i Östra Falmark (även om bebyggelsen då inte har något eget namn), 10 i (gamla) Falmark och 8 i Sjöbotten. Byklungan "Siöbottn" kallas så redan 1648, namnet Östra Falmark verkar dock komma först senare. Namnet "Gamla" Falmark hittar jag på 1850-talet om den gamla byklungan. 1768 indelas bönderna i byn i 6 i Gammel Phalmarcks byn, 4 i Långviken, 3 i det som då kallas "Östanträsket" och en i "Forssen", det som nu kallas Falmarksforsen.FBQ (diskussion) 25 juli 2016 kl. 02.37 (CEST)

När avskaffades Fälttygkåren[redigera wikitext]

Har stött på en del generalfälttygmästare och dessa blev 1937 chef för Fälttygkåren. Vet någon om den finns kvar, eller om inte - när kåren avskaffades? /Portunes (disk) 26 juli 2016 kl. 19.14 (CEST)

I NE kan man läsa: "År 1942 bröts tygstaten omfattande den civilmilitära personalen (utom tygingenjörerna) ut. År 1971 överfördes de tekniska stabsofficerarna från fälttygkåren till en teknisk stabskår som sammanslogs med generalstabskåren 1974. Fälttygkåren uppgick i den 1973 bildade försvarets intendentkår". --Larske (diskussion) 26 juli 2016 kl. 19.23 (CEST)
Tack så mycket! Jag har tyvärr inte tillgång till NE. Kan du lägga in det i artikeln, med källa? SMirC-smile.svg /Portunes (disk) 26 juli 2016 kl. 19.27 (CEST)
Fixat Fixat --Larske (diskussion) 26 juli 2016 kl. 19.54 (CEST)