Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Kronprinsessans första tiara?[redigera wikitext]

Via nätet finner jag att kronprinsessan Victoria använde tiara offentligt första gången när hon var 18 år. Men jag lyckas inte hitta någonstans vilken tiara det var. Drottning Silvia hade Sibyllas diadem första gången hon hade tiara offentligt, kvällen före hennes bröllop, men vilken tiara bar kronprinsessan offentligt första gången? 62.119.166.9 6 september 2015 kl. 14.00 (CEST)

Det beror på när du menar. Då hon avlade trohetseden bar hon inte tiara (bild 2). Du kan själv läsa mer om vilka smycken hon bär i den här artikeln. Riggwelter (diskussion) 14 september 2015 kl. 21.43 (CEST)
Jag hittar uppgiften att hon bar tiara offentligt vid 18 års ålder, men efter mycket googlande kan inte heller jag hitta vilken tiara det var. Kanske kan man genom bildsök fastställa vilket som är det tidigaste kortet av henne med tiara? Idunius 26 september 2015 kl. 21.06 (CEST)
Kan detta vara korrekt svar? Idunius 26 september 2015 kl. 21.14 (CEST)

Katamaran[redigera wikitext]

I tidningen Båtliv läser jag om "foilande (dvs flygande)" katamaraner. Om någon som läser detta vet hur det fungerar vore det bra om artikeln Katamaran kompletterades. Elav W (diskussion) 17 september 2015 kl. 15.52 (CEST)

Ingen expert, men tekniken är gammal, dock ny i tävlingssammanhang tror jag. Flytetyget utrustas med bärplan som vid en viss hastighet lyfter skrovet från vattenytan och därmed minskar friktionen och hastigheten ökar. (Inget unikt för katamaraner) Se Bärplansbåt. - Skivsamlare (diskussion) 17 september 2015 kl. 16.05 (CEST)
"Flygande" kan vara lite lätt missledande. Det ser ut till exempel så här eller så här. /Julle (disk.) 17 september 2015 kl. 18.31 (CEST)
Var finns det utsagt att ”foilande” skall översättas med ”flygande”? Torde vara en felöversättning.Wvs (diskussion) 17 september 2015 kl. 18.42 (CEST)
Knappast en felöversättning, men möjligen finns fler alternativ. Innan Öresundsbron byggdes fanns "Flygbåtarna" mellan Malmö och Köpenhamn. Det var bärplansbåtar för passagerartrafik. Dessa båtar kallas "hydrofoils" på engelska. När de fick upp farten lättade skrovet och med endast bärplanen under vattenytan "flög" de fram. // jorchr 17 september 2015 kl. 19.04 (CEST)
Är du säker på att ”flygbåtarna” inte alluderar på flygplatsen Kastrup och flygpassagerarna som transporterades dit? /Wvs (diskussion) 17 september 2015 kl. 20.05 (CEST)
Ja, det vill jag mena. Flygbåtarna gick till centrala Köpenhamn. På slutet byttes dock bärplansbåtarna ut mot passagerarkatamaraner med större kapacitet. Samtidigt fanns under en period direkttrafik till Kastrups flygplats, men den utfördes med svävare för att kunna passera de grunda vattnen kring Saltholm. Och den bedrevs av ett annat bolag än Flygbåtarna. // jorchr 17 september 2015 kl. 20.25 (CEST)
Så länge inte hela skrovet lämnar vattenytan, så flyger ju inte båtarna. Därför blir det en felaktig term. Bärplansbåtarna som Flygbåtarna använde var ju inte heller flygbåtar på riktigt. Skogsvandraren (diskussion) 18 september 2015 kl. 08.35 (CEST)
”Fygbåtarna” verkar vara ett utslag av journalistisk jargong för att göra företeelsen lite intressantare och som inte har så mycket att göra med verkligheten./Wvs (diskussion) 18 september 2015 kl. 10.10 (CEST)
Nja, jag tror nog isåfall att det mer är ett utslag av marknadsföring. Företaget som drev Flygbåtarna ville nog anspela på att det gick så mycket fortare att komma över sundet jämfört med de gamla färjorna. // jorchr 18 september 2015 kl. 19.16 (CEST)
Jag skulle nog översätta "foil" med "plana" i det här fallet, som i vattenplaning. Det ordet används också i Wikipedias artikel om bärplansbåt. Egon Igel (diskussion) 2 oktober 2015 kl. 12.58 (CEST)

Var sjunger Nina & Kim...[redigera wikitext]

...i videon[1] till "Om du stannar hos mig"? Är det Dramaten? File:Inside the Royal Dramatic Theatre Stockholm.jpg (och NEJ, man får inte prata under låten). --Bensin (diskussion) 21 september 2015 kl. 19.43 (CEST)

I Wikipediaartikeln står det att det är Monumenthallen vid Skogskyrkogården. Har de anledning att tro att det inte stämmer? Skogsvandraren (diskussion) 22 september 2015 kl. 18.06 (CEST)
Jaha, nu tittade jag på videon och såg att de befinner sig på ett annat ställe också, där de sjunger på en scen. Det vet jag inte vad det är för plats. Skogsvandraren (diskussion) 22 september 2015 kl. 18.11 (CEST)
Det ser mer ut som Södra Teatern. Det finns dock ingen bra interiörbild på Commons därifrån.--Thurs (diskussion) 24 september 2015 kl. 16.30 (CEST)
@Thurs: Tack för tipset! Jag har efterlyst interiörbilder i den artikeln nu. Kan någon bekräfta Thurs tips eller komma med ett annat spår? --Bensin (diskussion) 25 september 2015 kl. 17.01 (CEST)
Bensin, visst är det Södra Teatern:[2].--LittleGun (diskussion) 25 september 2015 kl. 17.07 (CEST)
@LittleGun: Jepp. Det syns på det fotot. Tack! --Bensin (diskussion) 25 september 2015 kl. 17.10 (CEST)

Flikar med reklam[redigera wikitext]

Jag har den senaste problemet med att jag på många webbplatser får nya flikar med spamliknande reklam i när jag klickar på något, samt så kallade "enkäter" där man kan vinna det ena och det andra. Vet någon hur man får bort det? Det känns som något virusaktigt, men det är det kanske inte? Obelix (diskussion) 22 september 2015 kl. 17.44 (CEST)

Jag kör med Firefox med Adblock plus, jag ser nog aldrig reklam nånstans, inte den formen av reklam i alla fall. /Hangsna (diskussion) 22 september 2015 kl. 17.46 (CEST)
NoScript kan även vara bra för förhindrande av att nya flikar öppnas i dylika sammanhang (själv kör jag Firefox med både Adblock plus och NoScript). //Vätte (diskussion) 24 september 2015 kl. 00.18 (CEST)
Google Chrome-tillägget "Video Downloader Super" var boven när jag fick precis de symptom Obelix beskriver, trots att jag har Adblock Plus i Chrome.
Det räckte att inaktivera tillägget för att spammen skulle upphöra (så jag har fortfarande tillägget installerat, och aktiverar det tillfälligt vid användning).
Så mitt tips är att orsaken är något webbläsartillägg, fast det kanske inte är just "Video Downloader Super". Har du inte just det tillägget skulle jag rekommendera att du provar dig fram till vilket som är boven genom att inaktivera hälften av dina tillägg i taget, och om symptomen kvarstår med en grupp av tillägg inaktivera hälften av den gruppen, och så vidare tills symptomen upphör.
För övrigt borde du nämnt i vilken webbläsare och operativsystem du har dessa problem. --83.255.46.175 24 september 2015 kl. 14.27 (CEST)
Tack för svaren. Jag använder Windows 10 och Internet Explorer. Obelix (diskussion) 24 september 2015 kl. 16.04 (CEST)
@Obelix:Spontant låter det som vanlig poppuppreklam som öppnas i flikar istället för nya webbläsarfönster. Jag använder inte Windows 10, men jag vet att Internet Explorers inbyggda blockering släpper igenom mycket om man har inställningen "mellan" (vilket förmodligen är standard). I inställningarna till IE brukar det gå att välja att aktivera/avaktivera skyddet och där kan man välja att blockera "allt" som kommer upp. Däremot vet jag inte hur bra det fungerar i praktiken. Det kan variera mellan olika versioner, men här ligger det under "Verktyg->Internetalternativ->Sekretess" i IE. Man kan även skaffa tilläggsprogram, som andra påpekat. /Kyllo|diskutera?| 24 september 2015 kl. 20.49 (CEST)
Tack så mycket, Kyllo! Jag ska prova. Obelix (diskussion) 24 september 2015 kl. 21.52 (CEST)

Namn på ett 2 919 meter högt berg?[redigera wikitext]

Ber er ta del av Diskussion:Logotuli#Finns det ett namn på ett 2 919 meter högt berg? --Allexim (diskussion) 24 september 2015 kl. 21.29 (CEST)

Tror detta passar bättre i Användardiskussion:Lsjbot/Projekt alla platser#‎Namn på ett 2 919 meter högt berg?. Jag kopierar dit. Taxelson (diskussion) 24 september 2015 kl. 21.56 (CEST)
Artikeln om Logotuli verkar vara slarvigt skriven, för ingen av källorna visar att det skulle finnas en bergstopp med den höjden på det avståndet från Logotuli. Dammråtta (diskussion) 24 september 2015 kl. 22.06 (CEST)
@Dammråtta: Missar du "höjduppgifter (DEM 3") från Viewfinder Panoramas"? -- Innocent bystander 25 september 2015 kl. 18.05 (CEST)
Det finns inget som heter "höjduppgifter" på den sidan; den är på engelska. Logotuli nämns inte på sidan. Avsnittet om Afrika hänvisar till en annan sida. Dammråtta (diskussion) 25 september 2015 kl. 22.19 (CEST)
Inget krav på svwp att källor ska vara på svenska. Data tillgängliga på Viewfinder-Panorama-sajten visar att det finns ett så högt berg på angiven plats. Det enda boten gör är att ladda ner dessa data och avgöra vilken punkt i närhten av Logotuli som är högst. Inte annorlunda i princip än när en mänsklig användare tar reda på samma sak med hjälp av en topografisk karta. Lsj (diskussion) 25 september 2015 kl. 23.17 (CEST)
Nej, det finns inget krav på att svenska Wikipedias källor är på svenska och det har jag inte heller påstått. Jag påstår att det inte finns något som heter "höjduppgifter" i källan, eftersom källan är på engelska. Vidare menar jag att de fakta som du påstår finns i källan inte finns där. Logotuli nämns inte på sidan. Ingen bergstopp med angiven höjd nämns heller. Om siffror som har använts för någon form av navigationsbestämning finns någonstans på sidan, så har i alla fall jag inte hittat dem. Om en bot har hittat sådana uppgifter, så skall källan vara botens redovisning av dessa uppgifter, inte en sida som boten möjligen har passerat på sin väg till någon underliggande databank där den haf hämtat beräkningsunderlag. Dammråtta (diskussion) 26 september 2015 kl. 20.56 (CEST)

Är världens äldsta berg ett berg?[redigera wikitext]

Enligt vad jag har läst skulle Blå Jungfrun vara världens äldsta berg. (Faktiskt äldre än Ayers Rock i Australien.) Men kan ett berg som inte är högre än 86,5 m över havet verkligen kallas för berg? Den låga höjden sägs bero på erosion. En gång har Blå jungfrun kanske varit ett Mount Everest, men när berg blir tillräckligt gamla så sjunker de i höjd. Finns det någon definition för hur högt ett berg måste vara för att få lov att titulera sig berg? Fast om det finns en sådan definition så kan man ju undra om inte frågan vilket som är världens äldsta berg bli meningslös, eftersom detta aldrig kan vara ett berg? Eller ska höjden inte alls räknas med? Enligt artikel Berg här på Wp så ligger större delen av jordens berg på havsbottnen. Deras höjd är alltså si och så många meter under havet. / Dagsuddare (diskussion) 25 september 2015 kl. 22.59 (CEST)

Nu har jag inga texter alls att backa upp mina påståenden med, men jag tror inte att man här pratar om berg som tornar upp sig från marken. Jag gissar att man syftar på materialet sten, som kan befinna sig uppe på ett berg eller djupt nere i marken. Man kan säga att när sten blir magma, lava och åter sten så nollställs dess ålder. När det gäller berg på havsbottnen så talar man oftast inte om meter över eller under havsytan, utan om meter över havsbottnen. Utopiantos (diskussion) 26 september 2015 kl. 00.01 (CEST)
Men havsytan är ju konstant. Havsbottnen kan ju variera i djup hur mycket som helst. /Dagsuddare (diskussion) 26 september 2015 kl. 00.42 (CEST)
Tvärtom, foten av berget ligger där den ligger, medan vattenytan ändras med varje vågskvalp. -- Innocent bystander 26 september 2015 kl. 06.07 (CEST)
Nu nämns inte att Blå Jungfrun är äldst i artikeln, men texten talar inte om "berg" i betydelsen "bergart".
Men det är en hel del begreppsförvirring:
  • En ö kan säkert definieras som ett berg, men jag tror inte alla gör det och det är inte direkt POMMF, så det borde förtydligas.
  • Det är inte heller pommf att mäta berg från foten eller jordens centrum (något som skulle göra Mauna Kea resp. Chimborazo till världens högsta berg).
  • När ön jämförs med Ayers Rock görs det i betydelsen "Inselberg", intressantare är att båda är "monoliter", dvs "stenar" i ett stycke. Möjligen är det samma sak som "solitär" som nämns i texten, men inte i samband med Ayers Rock. Ett inselberg är säkert ofta en monolit, men måste inte vara det enligt källan. "Inselberg" betyder "öberg", men det är bara "ö" i överförd bemärkelse. Så att en ö definieras som ett "inselberg" måste vara fel, alla mindre öar är ju inselberg i såna fall eftersom ett berg inte ens måste bestå av bergarter, bara sticka upp från omgivningen.
Tyvärr vet jag inte ens var jag ska börja leta efter källor.--LittleGun (diskussion) 26 september 2015 kl. 07.21 (CEST)
Så vad Dagsuddare menar är alltså att Blå Jungfrun är världens äldsta monolit? /ℇsquilo 26 september 2015 kl. 09.27 (CEST)
Jag borde inte svara för Dagsuddare, men användaren verkar ha läst "berg" och frågan gällde om en ö kan ses som ett berg. För visst kan en monolit vara ett berg? Åtminstone i geografisk mening.--LittleGun (diskussion) 26 september 2015 kl. 09.33 (CEST)
Jag är väldigt tveksam om Blå Jungfrun kan ses som jorden äldsta berg. Berggrunden där är 1,5 miljarder år och uppenbarligen finns berg som är över 3 miljarder år gamla. Vad som är ett berg är inte helt entydigt men har inte med meter över havet som är det gängse måttet för berg eller meter över någon fot att göra heller. Vad som är ett bergs "fot" är ju också inte entydigt jorden består av oräkneliga "toppar", de räknas vanligen inte som berg, om de är tillräckligt markanta kan de räknas som en av ett bergs toppar men vanligen bara som kuperad terräng. Den andra extremen handlar om att se jorden som ett enda berg med bitoppar och foten i marianergraven. Räknar man från havsytan är varje ö eller kontinent ett berg. Nu brukar man ju normalt kräva ett visst förhållande mellan storlek och branthet för att kalla något ett berg. Det finns dock ingen entydig definition här. Höjder av berggrund brukar i högre grad räknas som berg än sådana av sedimentärt material. För att återgå till Blå jungfrun ligger den i ett område som är starkt påverkat av de senaste istiderna jag undrar om "berget" Blå Jungfrun verkligen såg ut som det gör nu före dessa, och om åldern inte handlar just om berggrundens ålder.FBQ (diskussion) 26 september 2015 kl. 11.47 (CEST)
Det var kanske dumt att dra in senaste istiderna som ju är en mycket kort och tillfällig period i geologiskt perspektiv men likafullt har de ju kraftigt påverkat Nordens geografi, jag är inte särskilt hemma på Blå Jungfrun geologi jag har bara väldigt svårt att se att Blå Jungfru skulle ligga i ett område som gjort den i mindre grad än andra påverkad av geologiska krafter, vilket skulle göra det till världen s äldsta berg.FBQ (diskussion) 26 september 2015 kl. 11.58 (CEST)

Tack för alla dessa svar som har gjort mig om möjligt än mer förvirrad. Det var en geolog som påstod att Blå Jungfrun var världens äldsta berg. Nu hittar jag inte var det stod, men jag har googlat runt lite: På den här länken http://www.kalmarlansmuseum.se/site/assets/files/1564/blajung.pdf påstås å sidan 1 att "Jungfrun är 570 miljoner år gammal och kanske världens äldsta berg". Andra googlingar har gett till resultat att jungfrugraniten skulle vara 1400 miljoner år -- om det är bergartens eller bergets ålder vet jag inte. /Dagsuddare (diskussion) 26 september 2015 kl. 13.00 (CEST)

Bergarten lär det inte vara som gör den äldst, den bestämmer inte om det är ett berg per se. Till och med Himalaya som "bara" är 70 miljoner år gammal består av bergarter som är "från alla jordens tidåldrar".
Berg blir till mark och grus. Ju högre berg ju yngre är det och nordens berg är både låga och gamla. Så 1,5 miljarder år är säkert gammalt för ett berg. Men frågan är om "jungfrun" verkligen är ett berg, vem som bestämmer det och kanske hur många som blivit åldersbestämda.--LittleGun (diskussion) 26 september 2015 kl. 13.23 (CEST)
Man får nog leva med att vissa saker som "Vad världens äldsta/största/snabbaste/högsta ..." har svaret "det beror på". Att hitta saker som är unika är enkelt, det är bara att skruva definitionen.--LittleGun (diskussion) 26 september 2015 kl. 13.27 (CEST)
Nu har jag läst Kalmar museums text också. De menar att Blå jungfrun blev ett berg för 500 miljoner år sedan, när den eroderades fram och stack upp som ett berg i landskapet. Det tokiga är att den inte har varit vad jag menar med ett berg hela tiden sen dess. Den har till och med i ganska sen tid legat under vatten och is och vissa tider bara varit en grynna, även om delar av den just nu kan tänkas ses som ett berg på en ö. Och som sagt, hur många grynnor, öar och berg har man egentligen undersökt. Ayers rock som ligger mitt i Australien och vad jag förstår inte översvämmats på samma sätt anser nog jag äldre med den minst förvånande definitionen av berg.--LittleGun (diskussion) 26 september 2015 kl. 13.45 (CEST)
Ok nu har jag också läst texten från Kalmar museum, och förstår att de menar hur lång tid kupolen varit skapad. Känner mig dock fortfarandet tveksam om det här verkligen skulle vara det äldsta berget utifrån den här definitionen. Ayers Rock är en sandstensformation, det borde ju annars finnas granitformationer på andra håll som motstått vittring bättre. Googling visar dock att det är ganska få som mäter bergs ålder på det här sättet.FBQ (diskussion) 26 september 2015 kl. 17.41 (CEST)
Det jag också tänker är att öland, vars kalksten härrör från ordovicium ursprungligen täckts av avlagringar från silur, flera hundra meter tjocka som nu slipats bort av isen. Om nu Blå jungfrun klarat sig skulle det möjligen kunna bero på att ursprungligen varit täckt av kalkstenslager som nötts bort. I sådana fall har den inte varit något berg under alla dessa 500 miljoner år vilket också gör definitionen av åldern vansklig. Men jag kan för lite om områdets geologi.FBQ (diskussion) 26 september 2015 kl. 18.24 (CEST)

Fyra miljarder år gammalt berg[redigera wikitext]

Hittade på enwp att en:Mount Elkins är bortåt fyra miljarder år gammalt och 2300 meter högt, och således både mycket äldre och mycket "bergigare" än Blå Jungfrun. Tror vi kan lugnt stryka BJ som kandidat till "äldsta berget" i någon vettig mening. Lsj (diskussion) 26 september 2015 kl. 18.45 (CEST)

Jag googlade "världens äldsta berg" på olika språk och hittade det i alla världsdelar utom Antarktis. Tack, Lsj för att du hittade det i Antarktis också! En kuriositet: På svensk wikipedia ligger "världens äldsta berg" i Kanada. /Dagsuddare (diskussion) 27 september 2015 kl. 06.23 (CEST)

Världsmästerskapet eller världsmästerskapen?[redigera wikitext]

Kategori:Världsmästerskap. Det verkar inte finnas någon ordning på om vi ska skriva världsmästerskap, världsmästerskapet eller världsmästerskapen i friidrott, eller i vilken sport som helst. Hur ska vi stava ordet? Namnet på kategorin är det inget fel på. Nej, jag pratar om namnet på alla dessa världsmästerskap i alla möjliga sporter. På engelska brukar man säga world championships in athletics, alltså i plural. Men jag har hittat oklarheter i den engelska kategorin också. Men hur vill vi ha det i vår Wikipedia? Vilka skrivregler finns det för detta ord? Hur ska vi skriva ordet inne i artikeltexten? Vad ska jag döpa artiklarna till som jag sitter och skriver på? Utopiantos (diskussion) 26 september 2015 kl. 22.17 (CEST)

Jag har tidigare tänkt att det har med antalet grenar att göra (, jämför Olympiska spelEN). Det är således Vär..EN i simning och friidrott men Vär..ET i fotboll, dock blir jag osäker nu. /Hangsna (diskussion) 26 september 2015 kl. 22.23 (CEST)
Visst är det så. Världsmästerskapen i friidrott innehåller världsmästerskapet i längdhopp och så vidare. //Romulus74 (diskussion) 27 september 2015 kl. 01.01 (CEST)
Varför säger man då en:2000 Men's World Floorball Championships, en:2008 Beach Handball World Championships, en:Karate World Championships och en:World Rowing Championships? Och varför säger man Världsmästerskapen i orientering 1979, Världsmästerskapen i fäktning och Världsmästerskapen i bordtennis 1956, när man säger Världsmästerskapet i basket för herrar och Världsmästerskapet i rugby? Om ni undersöker de olika kategorierna och artiklarna ser ni att bruket av ordet världsmästerskap verkar vara i kaos. Vilket är rätt och vilket är fel? Utopiantos (diskussion) 27 september 2015 kl. 01.24 (CEST)
Championship or Championships?. Mästerskapen i orientering, fäktning och bordtennis består av flera grenar/titlar, medan det i basket och rugby endast är en gren/titel. --Larske (diskussion) 27 september 2015 kl. 01.37 (CEST)
Så är det kanske! Vilka titlar pratar vi om? Damer och herrar? Alla världsmästerskap har väl minst en herrklass och en damklass? Och två är väl flera? Men det verkar ändå finnas andra konstigheter, som Världsmästerskap i badminton och Världsmästerskapen i badminton 2015. Utopiantos (diskussion) 27 september 2015 kl. 01.57 (CEST)
Orientering: Stafett, Långdistans, Medeldistans, Sprint, Sprintstafett. Fäktning: Sabel, Florett och Värja. Bordtennis: Singel, Dubbel, Lag. Världsmästerskapet i basket för herrar har nog ingen damklass. Smiley.svg --Larske (diskussion) 27 september 2015 kl. 02.10 (CEST)
Det verkar fortfarande finnas många felaktiga artikelnamn. Men då vet jag vilka riktlinjer som vi ska ändra om dem efter! Utopiantos (diskussion) 27 september 2015 kl. 02.23 (CEST)

Prepositioner[redigera wikitext]

Då artikeln Einar Lagerkrans nyligen skapades upptäckte jag att denna person enligt flera källor blev marinläkare av första graden i Marinläkarkåren 1932 och vid denna 1937. Även enligt Statskalendern, exempelvis här, var vissa personer utnämnda i Marinläkarkåren och andra vid denna. Tydligen var det inte samma sak att vara marinläkare i och vid denna kår; kan någon ge en förklaring till detta? /Annika (diskussion) 27 september 2015 kl. 14.52 (CEST)

Kan det vara reserven som gör skillnaden? Alltså "vid Marinläkarkåren" och "i Marinläkarkåren(s reserv)" enligt mönstret här:[3] Caztorp (diskussion) 27 september 2015 kl. 15.16 (CEST)
På stället jag länkar till ovan uppges några vara utnämnda "vid marinläkarkåren eller vid marinläkarkåren i flottans reserv" och andra "i marinläkarkåren", så det verkar inte vara reserven som är avgörande. /Annika (diskussion) 27 september 2015 kl. 15.32 (CEST)
Det är, så vitt jag vet, ingen skillnad annat än rent stilistisk dito. Det går bra att använda båda prepositionerna. @Joshua06: Riggwelter (diskussion) 27 september 2015 kl. 15.54 (CEST)
Instämmer i Riggwelters resonemang. //Joshua (diskussion) 27 september 2015 kl. 16.23 (CEST)
Varför ger då flera källor uppgifter av typen "marinläk av 2:a gr v mlk 29, av 1:a gr i mlk 32, v mlk 37" (i fallet Lagerkrans) och varför gör Statskalendern en uppdelning i olika grupper för dessa? /Annika (diskussion) 27 september 2015 kl. 16.26 (CEST)
Om jag tolkar frågan rätt, så beror det på att det är två skilda personalkategorier. Det vill säga Flottans personalkår är inte densamma som Flottans reservpersonalkår. I den länk du ovan uppgav, så återges "vid marinläkarkåren eller vid marinläkarkåren i flottans reserv". Utan att veta helt exakt vad Marinläkarkår var för något, så är min tolkning; Marinläkarkåren var en enhet (förband) inom Flottan (som är ett vapenslagen inom Marinen). "Marinläkarkåren i flottans reserv" kan slarvigt jämföras med personalkategorin reservofficer. Kan det vara svaret på din fråga? //Joshua (diskussion) 27 september 2015 kl. 17.25 (CEST)
Det kan ha att göra med lönen. Som det står i Dalregementets personhistoria IV (1900–1949) sid 55: "Ofta har brist på löner gjort att befäl tilldelas graden även om lönen får vänta. Detta uttrycks genom befordran i regementet. Däremot anger vid regementet att både lön och grad erhållits."--Thurs (diskussion) 27 september 2015 kl. 17.41 (CEST)
Thurs förklaring uppfattar jag som mycket trolig. Lagerkrans blev alltså marinläkare av 1:a graden 1932, men erhöll lön motsvarande denna grad först 1937. /Annika (diskussion) 27 september 2015 kl. 18.21 (CEST)
Mycket intressant. Detta kände jag inte till! Tack @Thurs: och @Annika64: för upplysningen! Smile.gif Riggwelter (diskussion) 28 september 2015 kl. 01.04 (CEST)

Hur översätter man subfamily i taxonomi?[redigera wikitext]

Hur översätter man subfamily i taxonomi och varför verkar vi inte ha några artiklar om några sådana, när vi har så många om arter och släkten? På engelska ligger det mellan family och genus. Utopiantos (diskussion) 29 september 2015 kl. 21.30 (CEST)

Svaret på den första frågan är underfamilj. Den andra frågan får någon annan svara på. --Larske (diskussion) 29 september 2015 kl. 21.44 (CEST)
Vill minnas att Catalogue of Life inte innehöll poster om underfamiljer (och inte heller om överfamiljer, underordningar etc annat än i undantagsfall). Därför skapade inte Lsjbot några sådana. Lsj (diskussion) 29 september 2015 kl. 22.08 (CEST)

Rötter[redigera wikitext]

I artikeln om boken "Rötter" står Alex Haley som författare inne i texten. Raymond Benson står som författare i en liten faktaruta till höger. Är han författare till minnesskylten ovanför?

Tack på förhand

Silent Sam1 (diskussion) 29 september 2015 kl. 21.45 (CEST)

Det är troligen ett misstag vid instoppandet av faktarutan, eller vad säger J 1982. Jag har ändrat till Alex Haley. --Larske (diskussion) 29 september 2015 kl. 21.53 (CEST)
Sådant är bara att ändra på. J 1982 (diskussion) 29 september 2015 kl. 22.19 (CEST)

"Adopterad friherre"[redigera wikitext]

Vad betyder detta? Har sett det användas i adelskalendrar och liknande. Se Falkenberg (släkt)#Friherrliga ätten Falkenberg af Trystorp, nr 255 för exempel. /Portunes (disk) 1 oktober 2015 kl. 19.24 (CEST)

Ugglans definition av adoption: Adoptera (lat. adoptare), utvälja, upptaga såsom egen (t. ex. en åsikt); upptaga till eget barn; på riddarhuset upptaga adlad person (och hans afkomlingar) under en äldre ätts namn, vapen och nummer. En barnlös greve adopterade en manlig släkting ur den lågadliga grenen och häpp så kunde titeln leva vidare. //Romulus74 (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 20.00 (CEST)
Intressant! Tack för svar Romulus74. Smiley.svg /Portunes (disk) 1 oktober 2015 kl. 20.16 (CEST)

Transair[redigera wikitext]

Jag satt och kollade på gamla flygplan som flögs av Transair och vad jag kan se så fattas ett speciellt plan.1967 så var jag på Cypern som FN-soldat.Vi hade ledigt ca två veckor och dom flesta for väl till LIbanon,men jag var en av dom lyckliga som fick fara till Afrika.Sent en kväll så lyfte vi från Nicosia med destination Addis Abeba.Det var något fel på planets tryckkabin som gjorde att vi fick landa i Kairo där det blev fixat men sen fick vi också landa i Jidda i Saudarabien där det blev fixat igen.Efter detta så flög vi till Etiopien och sedan till Kenya.PÅ vägen hem så uppstod samma problem igen och vi fick gå ner igen i Jidda och sedan tillbaka till Nicosia.Nu till min fråga.Jag är ganska säker på att planet var ett av typen Vickers Viscount men fyra turbopropmotorer och att det tillhörde Transair. I listan över Transairs plan finns inte Vickers Viscount med.Kan någon klarlägga varför det inte finns med på listan eller har jag fel om ägaren till planet

Vilket Transair var det? Detta uppges ha haft det aktuella planet. /Hangsna (diskussion) 1 oktober 2015 kl. 22.59 (CEST)