Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Keltiska namn[redigera | redigera wikitext]

Flyttat till Diskussion:Gro#Keltiska namn

Regnérs uppdrag i FN[redigera | redigera wikitext]

Eftersom jag inte får någon respons på diskussionssidan, ställer jag frågan nu här. Vilket/vilka är Åsa Regnérs uppdrag i FN? Det står i vår artikel, helt korrekt källhänvisat, att hon är biträdande generalsekreterare för FN, men den posten innehas av en annan, mer meriterad kvinna, Amina J. Mohammed från Nigeria. https://www.un.org/sg/en/dsg/index.shtml

FN:s pressmeddelande angav bara att Regnér blivit vice exekutiv direktör för UN Women med ansvar för mellanstatliga relationer och strategiska partnerskap https://www.unric.org/sv/nyhetsarkiv/27500-fns-generalsekreterare-utser-asa-regner-till-vice-chef-foer-un-women och inget om att hon var biträdande generalsekreterare för hela FN.

Hur är det?

--Klementin (diskussion) 14 april 2018 kl. 11.04 (CEST)

Om missuppfattningen om biträdande generalsekreterare fanns i källan förut, så är den borta ur källan nu. Där nämns bara jobbet med UN Women. //Romulus74 (diskussion) 14 april 2018 kl. 12.24 (CEST)
Men googlar man ser man att alla tidningar angav att hon blivit biträdande generalsekreterare så det är inte konstigt att detta står i artikeln. Men det verkar vara falskt... pinsamt... Klementin (diskussion) 14 april 2018 kl. 15.14 (CEST)
http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/03/asa-regner-utses-till-assisterande-generalsekreterare-for-fn-och-vice-chef-for-un-women/ Regeringen skriver ”assisterande generalsekreterare”. Klementin (diskussion) 14 april 2018 kl. 15.17 (CEST)
Enligt den här sidan [1] om generalsekreterarens stab finns ingen post som heter assisterande generalsekreterare och Åsa Regnér räknas inte upp. /Ascilto (diskussion) 14 april 2018 kl. 15.21 (CEST)
Det var onekligen flera journalister som sprang med den titeln... Jag kan ändå inte få det till annat än att de missuppfattat FN:s meddelande [2]. //Romulus74 (diskussion) 14 april 2018 kl. 15.42 (CEST)
På FNs webbplats kan man hitta personer med titeln "assistant secretary-general" (t.ex. här bl.a. Regnérs företrädare Lakshmi Puri). Enligt en:Under-Secretary-General of the United Nations#Assistant Secretary-General är det ofta personer på liknande poster som Regnér som har den titeln. 90.227.175.244 14 april 2018 kl. 17.35 (CEST)
Här är FN:s not om att Regnér utses till exekutiv direktör för UN Women, där nämns ingenting om assistant secretary-general. Googlar man på "Åsa Regnér" och "assistant secretary-general" på domän un.org får man inte upp någon sida om att hon utnämnts till den titeln. /Ascilto (diskussion) 14 april 2018 kl. 17.50 (CEST)
Ursprungligen stod det assisterande generalsekreterare i artikeln https://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=%C3%85sa_Regn%C3%A9r&diff=42564699&oldid=39851278 men detta ändrades sedan till biträdande. Hur som helst tycker jag att det är konstigt att det inte står någonstans på FN:s webbplats och har raderat allt. Klementin (diskussion) 14 april 2018 kl. 19.33 (CEST)
FN verkar anmäla offentligt att ngn blivit assisterande generalsekreterare https://www.un.org/development/desa/stateagments/asg.html Det här verkar konstigt tycker jag.Klementin (diskussion) 14 april 2018 kl. 20.26 (CEST)