Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kontakta Wikipedia
Frågor

Bildfrågor · Faktafrågor · Fikarummet · Persondatafrågor · Vanliga frågor · Wikidatafrågor · Wikipediafrågor · Översättningsfrågor

Kontakt

Anmäl ett fel · Bybrunnen · Faddrar · IRC-chatt · Kontakt · Pressfrågor · Wikipedia i media · Wikiträffar

 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Kunglig hovleverantör[redigera | redigera wikitext]

Jag är kunglig hovleverantör sedan 11 mars 1982, men syns inte i er lista över hovleverantörer. Varför? Jens Sandegaard --45.152.174.237 (diskussion) 22 februari 2021 kl. 22.42‎ (Signatur tillagd i efterhand.)

Allt som skrivs i Wikipedia görs av frivilliga krafter. Det finns ingen redaktion som bestämmer vad som ska skrivas eller ser till att det är heltäckande. Så att du inte syns i listan beror helt enkelt på att varken du eller någon annan har lagt till dig i listan. --北山 Kitayama (diskussion) 22 februari 2021 kl. 22.48 (CET)
Finns du med i listan här: [1] ?Wvs (diskussion) 23 februari 2021 kl. 16.49 (CET)
Nej Sandegaards företag finns inte med. Jag ser att det bara fanns 100 med på listan men att det anges att hovleverantörerna är 130, man kan tydligen beställa en ny lista. Men, om man tittar på villkoren ser man en del krav där. Bland annat gäller tillståndet att kalla sig hovleverantör bara i fem år, sedan måste man skicka in en förnyad ansökan. Jag gissar att det kan vara det som är orsaken att han inte finns med.FBQ (diskussion) 23 februari 2021 kl. 19.11 (CET)

Engelskspråkig faktaruta[redigera | redigera wikitext]

Jag får oftast enWP:s artikel som förstaval på Google, och Googles sammanfattningsruta är på engelska och hänvisar til enWp. Jag förmodar att det är någon inställning jag lyckats peta på, eller har andra märkt att det ändrat sig? Jag har bytt chromebook nyligen, så att det beror på det är ju rimligt. Eller har någon annan noterat samma sak, så att det ändå är en glitch i algoritmerna?--LittleGun (diskussion) 26 februari 2021 kl. 15.17 (CET)

Jag får svwp-text och -länk i första hand, som tidigare, med iPad. Går jag in på Google Books verkar däremot språket för menyval o.dyl. bero på språket i mina senaste sökningar. Är det kanske någon liknande anpassning utifrån sökhistorik som styr vilken wp-version som visas först? /JohanahoJ (diskussion) 26 februari 2021 kl. 16.51 (CET)
Språkinställning i webbläsaren, operativsystemet och i inloggat google-konto skulle kanske också kunna påverka? Boivie (diskussion) 26 februari 2021 kl. 18.23 (CET)

Förkortning av Namn[redigera | redigera wikitext]

Hej, har följande fråga. När man har två efter namn och vill korta av det ena och i detta fall namnet Nilsson vilket är då korrekt:

N:son eller N-son? Är det lika korrekt att använda vilket som

Bästa hälsningar Hans-Lennart

I svenskan används kolon för att visa en bortlämnad del inne i ett ord, såsom i S:t Michael. N:son torde alltså vara korrekt, också om jag inte sett den konstruktionen (i fråga om namn, alltså) i modern text. Bindestreck har jag inte sett användas på det sättet. –LPfi (diskussion) 28 februari 2021 kl. 21.39 (CET)
Antonia Ax:son Johnson och Thomas G:son är två exempel på personer som använder sig av kolon. ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 28 februari 2021 kl. 22.20 (CET)
I Språkrådets "Myndigheternas skrivregler" (2014) rekommenderas kolon,"... (A:son, T:son)", som vid andra sammandragningar av ord. /JohanahoJ (diskussion) 1 mars 2021 kl. 11.55 (CET)

Giltigt frimärke?[redigera | redigera wikitext]

Hej! Vet ni om ett frimärke (Sverige brev) från 2019 duger som porto i år? 83.249.182.76 3 mars 2021 kl. 14.31 (CET)

hur mycket är det värt? brukar ju stå på. dom har höjt priset från 9 kr till 11 kr men de är giltiga. --EstrellaSueciadiskussion, 3 mars 2021 kl. 14.42 (CET)
Det står inget annat än "SVERIGE BREV". 83.249.182.76 3 mars 2021 kl. 15.01 (CET)
Valörlösa frimärken är giltiga i all framtid för "normalbrev". Jag har frimärken från 1990 (inköpspris 2,30) som jag använder. Se portotabell här: [2]. --北山 Kitayama (diskussion) 3 mars 2021 kl. 15.04 (CET)
"Valörlösa frimärken har samma värde som priset på ett 50-grams inrikesbrev." Källa:[3] Portot för ett "normalbrev" är för övrigt 12 kr, inte 11 kr. --北山 Kitayama (diskussion) 3 mars 2021 kl. 15.08 (CET)
Tack båda för svar! Då vet jag! :) 83.249.182.76 3 mars 2021 kl. 15.09 (CET)
Det är dock förbjudet att fästa frimärken med pappersklister, även om de aldrig har använts. Postnord jagar numera misstänkta fuskare och det är lätt att åka på eftertaxering. Hellre fälla än fria är den princip som gäller för dem. /Annika (diskussion) 3 mars 2021 kl. 15.19 (CET)