Wikipedia:Faktafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:FF WP:FL
Bluegradient1.svg
Faktafrågor
Fråga om det mesta eller skriv ett svar
Globe and books mgx.svg
För frågor angående översättningar från andra språk, se Wikipedia:Översättningsfrågor.
För redigerares frågor angående basala persondata i artiklar, se Wikipedia:Persondatafrågor.


Här kan du fråga om det mesta!

Faktafrågor som till exempel Vilken är världens minsta däggdjursart?

Vem som helst (även du!) kan sedan försöka svara efter bästa förmåga. Tänk på att de som svarar ofta inte är experter inom ämnet utan lekmän. Svar kommer alltifrån inom några minuter till några veckor. Skriv gärna under dina inlägg med fyra tilde (~~~~), så blir de automatiskt signerade och daterade. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Men detta svarar vi inte på...

Den här sidan ger inte svar på frågor som handlar om:

  • Läxhjälp (annat än möjligen hänvisning till artiklar i ämnet)
  • Tävlingar

Vi ger inte personlig rådgivning såsom:

  • Medicinsk rådgivning
  • Juridisk rådgivning
  • Rådgivning om relationer
  • Konfessionell rådgivning

I dessa fall kontakta en expert (läkare, jurist, psykolog etc). Det kan hända att det ändå dyker upp svar på sådana frågor, men dessa svar bör i så fall inte ses som något annat än en lekmans.

Om du arbetar med någon artikel och behöver hjälp med att ta reda på eller kontrollera fakta kan du gå till experthjälpen där du kan få hjälp av någon expert inom ditt område.


Gula skyltar brevid E4 i Småland[redigera | redigera wikitext]

Några meter ut i terrängen brevid E4 söder om Värnamo sitter det skyltar med några hundra meters mellanrum med nummer. Skyltarna är vinklade 45 grader uppåt så de även syns från luften. Jag gissar att det är någon slags ledning. Vad är det för ledning? --Kruosio (diskussion) 15 juli 2017 kl. 11.54 (CEST)

@Kruosio: På vilken sida om vägen? Om skyltarna syns från vägen kanske du kan klicka fram en "streetview" här och länka till. --Larske (diskussion) 15 juli 2017 kl. 12.05 (CEST)
Får inte fram någon bild nu på mobilen. Jag tror att det är fotograferat på fel sida vägen. De var på västra sidan. Längre söderut var de sedan på östra sidan.--Kruosio (diskussion) 15 juli 2017 kl. 17.14 (CEST)
Jag tror det handlar om en gasledning. Boⅳⅰᴇ (🖉) 15 juli 2017 kl. 20.11 (CEST)
Jag gissade själv på gasledning men hittade inget när jag googlade som kunde verifiera. Om det är en gasledning, varifrån och till var går den?--Kruosio (diskussion) 27 juli 2017 kl. 11.22 (CEST)
En av anledningarna till att jag gissade på gas, var att jag promenerade utmed en väg där det fanns liknande skyltar, och när jag tittade närmre på en av skyltarna stod det något om gas på en mindre skylt på samma stolpe. (jag kommer inte ihåg exakt vad). Men jag har inte hittat någon information om sträckningen vid E4. Boⅰⅵᴇ (🖉) 27 juli 2017 kl. 14.11 (CEST)

Samiskans inre gränser[redigera | redigera wikitext]

När man tittar på svenska kartor så har jag fått lära mig att norr och söder om vissa givna gränser kan jag förvänta mig nordsamiska/lulesamiska/sydsamiska etc namn. Men jag har inte fått någon bra sammanställning över dessa gränser. Ngn som vet? -- Innocent bystander (diskussion) 16 juli 2017 kl. 15.34 (CEST)

En omständighet kan vara att gränserna är historiska och att nordsamiskan tagit över alltmer och bitvis pressat undan de andra varieteterna. Vad jag vet så sänder väl Sameradion och SVT Sàpmi bara på nordsamiska, så nordsamiska har alltmer fått statusen som den officiella samiskan. Det kan inte heller vara lätt att få fram lärare i sydsamiska som bara har några hundra talare. /Ascilto (diskussion) 16 juli 2017 kl. 15.54 (CEST)
Nu är jag i princip bara intresserad av att veta var på kartan jag hittar samiska namn på olika språkvarianter, inte var det talas olika samiska språk idag. -- Innocent bystander (diskussion) 17 juli 2017 kl. 09.26 (CEST)
Kan gränserna som visas på kartan på den här sidan hos Lantmäteriet vara till nån hjälp? --Larske (diskussion) 17 juli 2017 kl. 09.40 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar även om den kanske var i grovaste laget! -- Innocent bystander (diskussion) 17 juli 2017 kl. 09.51 (CEST)
En verbal beskrivning av gränserna för olika ortografier på fjällkartorna, i termer av samebyar, finns i artikeln Samiska_ortnamnsefterled#Sverige. --Larske (diskussion) 17 juli 2017 kl. 10.03 (CEST)
BRA! Nu väntar vi bara för att Wikidata ska få stöd för Umesamiska! -- Innocent bystander (diskussion) 17 juli 2017 kl. 10.20 (CEST)
Inte bara på fjällkartorna, utan på alla kartor. Borde kanske förtydliga det i Samiska_ortnamnsefterled#Sverige.--Skogsfrun (diskussion) 27 juli 2017 kl. 11.53 (CEST)