Wikipediadiskussion:Projekt datorspel/Arkiv 2004–2008

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Angående faktamallen[redigera wikitext]

När jag konstruerade faktamallen hade jag mest tv-spel i tankarna vilket jag märkte så fort jag skulle använda mallen på ett datorspel. I tv-spels-världen finns det en tydlig uppdelning mellan Europa, USA och Japan och därför är det relevant att lista när och av vilka spelen distribuerades i de olika länderna men med datorspel känns sådana uppgifter inte så viktiga och det är dessutom svårare att hitta info om det. Jag föreslår därför att Mall:Spelfakta blir Mall:TV-spelsfakta och att vi dessutom skapar Mall:Datorspelsfakta som istället visar relasedatum för olika plattformar (mac, pc, amiga, linux etc.) och vilka som portade spelen. Till vissa tv-spel lämpar det sig därför att använda datorspelsmallen när spelet även är släppt till flera datorformat. T.ex. skulle Halo: Combat Evolved som ju ursprungligen är en xbox-spel passa på en datorspelsmall. Vad tycker ni? Jag kan ta på mig att fixa mallarna. /Jonatan Lindström 4 december 2004 kl.17.09 (CET)

Håller med totalt, bra jobbat! Inte många som är aktiva här känns det som, kul att du orkar! /Grillo 8 januari 2005 kl.03.02 (CET)
Så hade det gått en månad då. Sorry, jag skyller på Jesus. Tar itu med det efter min tenta nästa vecka. /Jonatan Lindström 9 januari 2005 kl.20.07 (CET)
Voila, en snabb fix, nu finns det två mallar. Tyvärr kom jag inte på någon bra lösning till "format"-delen av datorsspelsmallen för att kunna använda ett variabelt antal poster och ändå göra det tydligt vilken info som ska in. Nu är det bara en post där man får föra in alla format och datum och distributörer. Några förslag på hur man kan lösa det? /Jonatan Lindström 14 januari 2005 kl.20.01 (CET)
Jag håller på att göra några större förändringar på Mall:TV-spelsfakta (se Mall:TV-spelsfakta/ny) och behöver lite idéer och feedback så att jag inte känner att jag kastar bort tiden. Tack på förhand. // Sertion 6 november 2008 kl. 23.31 (CET)[svara]

Helt appropå så finns det ju en Mall:Datorspel och en Mall:Datorspelsfakta, vilken är det man ska använda? Jag är litet ny på det hela. Datorspelsfakta saknar också en plats för utgivningsår (även om det kanske hör hemma på formatdelen) Shinan 13 juni 2006 kl.12.34 (CEST)

Min syn på agendan[redigera wikitext]

Dessa saker behöver göras. Bidra gärna till listan.

  • Standardisera uppgifter och terminologi:

Absolut!

    • Ska man skilja på TV- och Datorspel eller finns det ett bra förenande namn?

Flipperspel, Arkadspel, Konsollspel (TV-spel), Datorspel och Handhållna spel är dom katergorier som jag tycker att det verkar bäst att dela upp spelen i.

    • Vad ska man ange för årtal för utgivningen av ett spel, det ursprungliga eller det för Sverige?

Både och men främst orginalåret.

  • Ordna med genresidor för tv- och datorspel som både förklarar genren och länkar till listor över spel som ingår i den.

Absolut igen.

  • Göra en navigeringsmall för spel så som det redan finns för film.

Mallar, flera olika till olika saker, är en självklarhet, det här är ju tekno =)

// Solkoll 13 oktober 2004 kl.17.46 (CEST)

Jag tycker absolut att vi ska skilja på datorspel och TV-spel. Det var jag som skapade de olika kategorierna och min tanke med detta var att man så småningom skulle splittra upp TV-spelen i Nes-spel, playstation-spel, dreamcast-spel o.s.v.

En fundering angående handhållna spel: Om vi har både kategorin handhållna och kategorin konsollspel, var hamnar tetris till gameboy?/Jono 30 oktober 2004 kl.10.50 (CEST)

Visst kan en artikel ha mer än en kategori, eller? Det finns ju spel som är släppta till pc, alla stora konsoller och en handhållen konsol. Om tanken med kategorier är att länka samman artiklarna bättre så bör man väl kunna nå sådana spel från minst så många håll./Jonatan Lindström 30 oktober 2004 kl.14.09 (CEST)

Hej alla! Jag blev nyss inbjuden hit, en tanke som slår mig - fast jag inte har varit med från början - är att det är dumt att skilja på dataspel och TVspel. Jag tycker gott att man kan kalla allt för dataspel. Dagens videospel är inuti mycket kraftfulla datorer till PS2 kan man till och med koppla tangentbord. Allt utom visa specifika spel släpps dessutom till nästan alla platformar alltid, och så har det varit de senaste 25 åren. --Cl5z 2 februari 2005 kl.11.45 (CET)

Kul att du bestämde dig för att gå med! Däremot håller jag inte med. För det första är det långt ifrån ett fåtal spel som lanseras till bara ett format, och för det andra finns det ofta en skillnad mellan dator- och TV-spel. Strategi- och simulatorspel samlas ju ofta på datorn, och plattformsspel, japanska rollspel etc oftare på konsol. Tycker definitivt att man ska skilja dem åt, även om de alla i slutändan är just elektroniska spel. /Grillo 2 februari 2005 kl.15.42 (CET)

Ang. "spel-imdb"[redigera wikitext]

Ta en titt på Mobygames.com, där finns väldigt mycket info. [1] är dessutom en spelwiki som ser exakt likadan ut som wikipedia. /Grillo 2 februari 2005 kl.02.15 (CET)

Skärmdump ok? Licens?[redigera wikitext]

Försökte hitta något relativt definitivt svar på om skärmdumpar är ok att ladda upp, och i så fall vilken copyright att använda. Jag har för mig att jag såg en specifik fair use för skärmdumpar av dator- och TV-spel på eng-wiki. har vi en liknande? //Hvordan 28 maj 2005 kl.18.01 (CEST)

Mall:Screenshot är nog precis vad du letar efter. Använd {{screenshot}} på bildbeskrivningssidan. Thuresson 28 maj 2005 kl.18.10 (CEST)
Tack - det är precis vad jag ville ha. //28 maj 2005 kl.18.15 (CEST)

Nya spelartiklar[redigera wikitext]

Jag har suttit hela förmiddagen och knappat in resultaten från Club Nintendo Awards. Ta gärna en titt om du inte vet vad du ska göra, där finns miljoner exempel på spelartiklar som inte finns ännu. /Helena 25 juli 2005 kl.14.26 (CEST)

Nu finns även Nintendo SM upplagt. Ytterliggare en artikel där det finns massor med exempel på spelartiklar som ännu inte finns. /Helena 23 oktober 2005 kl.09.39 (CEST)

Slå ihop?[redigera wikitext]

Se diskussionen på Portal:Spel. --Redux 7 mars 2006 kl.16.22 (CET)

Jag har ändrat några av listorna på projektsidan, det verkar mest somom projektet varit dött den senaste tiden. Kanske det finns möjlighet för någon form av nystart? Shinan 28 juli 2006 kl.14.13 (CEST)

Jodå, men många är nog på semester nu, dessutom så pågår ju arbete hela tiden, dock vorde det trevligt med lite mer exakta direktiv om vad som behöver göras. Sollentuna 3 augusti 2006 kl. 11.44 (CEST)[svara]

Andra världskrigsspelkategori?[redigera wikitext]

Jag har länge funderat om man ska samla alla spel som är baserade på Andra Världskriget i en kategori, på en har dom en kat. för det: en:Category:World War II games, problemet är dock, vad ska den heta? Spel baserade på andra världskriget? Andra världskrigsspel? den sistnämnda är visseligen det bästa alternativet, men vet inte om det funkar här, nå, vad säger ni? Sollentuna 3 augusti 2006 kl. 11.44 (CEST)[svara]

Jag skulle nästan saäga att det som saknas just nu är kategorier för de olika spelgenrerna. Det är något som möjligtvis borde fixas innan vi tar itu med specifika kategorier som WWII-spelkategorier. Just nu verkar det endast finnas FPS, sport och Strategispelsgenrekategorier. Shinan 7 augusti 2006 kl. 16.04 (CEST)[svara]
Kanske Kategori:Andra världskriget i dator- och TV-spel? J 1982 13 september 2009 kl. 00.59 (CEST)[svara]
Fast det tycker jag itne låter som en kategori för själva spelen, utan det namnet associerar jag med till 2:a världskrigetfenomen som förekommer i spel. Kategori:Andra världskrigetspel kanske? –dMoberg 13 september 2009 kl. 01.45 (CEST)[svara]
Jag föreslår Kategori:Datorspel baserade på Andra världskriget som i Kategori:Filmer baserade på datorspel. Egon Eagle 13 september 2009 kl. 15.10 (CEST)[svara]

Kategorier?[redigera wikitext]

Just nu så ligger de flesta dator- och TV (konsol)-spel under just kategorin "datorspel" eller "tvspel", jag föreslår att vi rensar upp i dom kategorierna, spelen borde kategoriesras under följande:året det släpptes och vad det kan spelas på, vilken genre spelet ingår i, dessutom om spelet är en del av en spelserie som borde det kategoriserats, någon som har något annat förslag? Sollentuna 14 augusti 2006 kl. 12.49 (CEST)[svara]

Principbeslut angående de där årtalen/årtalskategorierna?[redigera wikitext]

Jag kastade in ett inlägg på Wikipediadiskussion:Projekt ludologi -Shinan 2 december 2006 kl. 12.34 (CET)[svara]

Kategoriträdet[redigera wikitext]

Jag har försökt att reda ut det något snåriga kategoriträdet Kategori:Elektroniska spel. Funkar det på ett ungefär som det har blivit nu? Pierre 13 januari 2007 kl. 01.48 (CET)[svara]

Jag tycker det arbete du gjort är förbannat bra. TV- och datorspelen behövde någon kategori som slog ihop de båda. Och istället för att som jag bara sitta och tänka "nog borde det ju göras". Så gjorde du det. Applåder och allt det där. Det kommer säkert att behövas vissa småjusteringar eller något i framtiden. (Halvprefixet "Datorspels-yadayada" kunde kanske ändras till något mer "allmänt" t.ex. Men som jag tidigare sade så tänker jag bara och gör mycket sällan som den lata fan jag är.)
Jag har alltså inget konstruktivt att komma med utan ville bara berömma det goda arbetet (för ibland vill man ju ha beröm också). Shinan 13 januari 2007 kl. 22.35 (CET)[svara]
Hehe - jag slickar i mig ;)
Naturligtvis krävs det småjusteringar (och mycket möjligt även en del större justeringar :) ) men nog har det blivit bra mkt bättre. Det finns fortfarande en del att göra. På rak arm kan jag komma på att vi bör byta namn på kategorierina Kategori:Datorspelsfigurer och Kategori:Datorspelspersonligheter - Jag föreslår Kategori:Figurer i elektroniska spel och Kategori:Personer inom elektroniska spel (en kategori för figurer i samtliga elektroniska spel, arkad-, tv-, mobil- och dator-, är tillräckligt för dessa områden; knappast någon idé med Kategori:TV-spelspersonligheter och Kategori:TV-spelsfigurer.) samt komma upp med ett nytt namn på "Datorspelsåret XXX". Mitt förslag är "Elektroniska spel-året", även om jag inte är helt nöjd med det. Jag tycker dock att det klart är att föredra framför alternativet "Dator- och tvspels-året", då även arkadspel och mobilspel torde inkluderas i artiklarna. Nackdelen är dock att "Elektroniska spel-året" är språkligt svårhanterat - det handlar ju dock till stor del bara om att få in vanan. Pierre 13 januari 2007 kl. 23.34 (CET)[svara]

Projektbeskrivning[redigera wikitext]

Jag har flyttat samtliga listor över saknade artiklar till Wikipedia:Projekt elektroniska spel/Önskelista, tagit bort rubiken "färdiga artiklar" (något sådant finns inte på Wikipedia) och rubriken "artiklar som kan förbättras", då Kategori:Datorspels- och TV-spelsstubbar fyller detta behov. Dessutom har jag lagt till en blänkare om både önskelistan och stubkategorin i "Agenda"-stycket.

Vidare funderar jag på det här med "underprojekt".... Är inte "delmål" ett bättre namn? Och är verkligen varje spelgenre att kalla för ett underprojekt/delmål? Innehållet i dessa artiklar blir ju ungefär likadant (dispositionsmässigt). Mer relevanta avdelningar borde väl vara typ, "enskilda spel", "personer", "figurer", "företag", "plattformer" etc. Dvs i princip samma uppdelning som finns på Portal:Spel och Kategori:Elektroniska spel. Inte sant?Pierre 14 januari 2007 kl. 01.08 (CET)[svara]

Jag har tagit bort avsnittet Underprojekt, då ingen protesterat. Pierre 16 januari 2007 kl. 16.43 (CET)[svara]

På projektsidan ställdes tidigare frågan "Vad ska man ange för årtal för utgivningen av ett spel, det ursprungliga eller det för Sverige?". Då det är en fråga för diskussionssidan, snarare än projektsidan, flyttar jag den hit. Jag är inte helt säker på vad frågeställaren menade när han ställde frågan (och misstänker att frågan ställdes för flera år sedan) - I artikeln bör båda framgå. När det gäller kategoriseringen (Kategori:2006 års GameCube-spel etc) är väl svaret glasklart. Precis som med filmer, böcker etc. är det ursprungsåret som gäller - allt annat strider mot WP:s riktlinjer om globalt perspektiv. Eller hur? Pierre 14 januari 2007 kl. 01.08 (CET)[svara]

Japp. /Moberg 23 april 2007 kl. 19.19 (CEST)[svara]

Projekt Ludologi[redigera wikitext]

Projekt Ludologi är numera infogat i Projekt Elektroniska Spel. Pierre 16 januari 2007 kl. 16.43 (CET)[svara]

Expansioner[redigera wikitext]

Har precis skapat mallen Mall:The Elder Scrolls. Hur ska jag på ett bra sätt infoga expansionerna? Eller är det bra som det är nu? /Spetsen 4 februari 2007 kl. 13.27 (CET)[svara]

Jag ändrade lite, ser det bra eller hemskt ut? Kanske ska varje del (I, II, III ...) få en egen rad i mallen istället? /Moberg 23 april 2007 kl. 19.25 (CEST)[svara]

Jag har två frågor:

1.Mall:Pokéstub är till för korta Pokémon-artiklar, ska jag lägga till den i mallistan?

2.Ska jag kategorisera in Kategori:Pokémon i Kategori:Enskilda elektroniska spel? Leobd 5 februari 2007 kl. 15.34 (CET)[svara]

1. Eftersom Pokémon inte enbart är ett spel tycker jag inte att det behövs. Om du påbörjar en artikel om ett Pokémon-spel, så infoga både Mall:Pokéstub och Mall:datorspelsstub.
2. Det är redan gjort... Ligger under "spelserier". /Spetsen 5 februari 2007 kl. 18.39 (CET)[svara]
Okej! Leobd 6 februari 2007 kl. 16.11 (CET)[svara]

Mall:Elektroniska spel[redigera wikitext]

Jag har nu skapat navigeringsmallen Mall:Elektroniska spel. Det krävs dock en del förbättringar. Det skulle vara bra om någon fixade det. /Spetsen 7 februari 2007 kl. 19.43 (CET)[svara]

Tips på förbättringar? :) /Moberg 23 april 2007 kl. 19.17 (CEST)[svara]

Det känns litet sådär halvt som Mallsjuka. Inte för att de gör någon skada eller så men en del av dem har ju inte ens individuella artiklar (exempel:Mall:Dead or Alive) och många av (de planerade?) "delartiklarna" kunde ibland hållas inne i en översiktsartikel snarare än att ha egna artiklar. (exempel några av "uppgraderingarna" i Mall:Segahårdvara).

Nåh inte för att jag har så mycket att säga till om men det känns litet överdrivet ibland då mallen tar upp dubbelt så mycket plats som artikeln den handlar om. Shinan 22 februari 2007 kl. 13.49 (CET)[svara]

Mallarna är till för att göra det lätt att hitta mellan artiklar som behandlar samma eller ett nära relaterat ämne. Hjälp gärna till och fyll ut de artiklar som är innehållsfattiga! /Overengen 22 februari 2007 kl. 14.10 (CET)[svara]

Jag håller med om det är lite löjligt att mallar tar upp så mycket plats (och användandet överhuvudtaget börjar bli lite överdrivet), föreslagsvis minskar man storleken ordentligt, se till exempel Mall:Call of Duty. sollentuna 22 februari 2007 kl. 14.17 (CET)[svara]

Borde vi ha en mall för alla spel i Ratchet & Clank? Isåfall har jag gjort ett test här. Leo bidrag diskussion 16 mars 2007 kl. 18.14 (CET)[svara]

Mallen för Call of Duty är riktigt snygg! Gör gärna om resten så att de liknar den. /Overengen 16 mars 2007 kl. 18.29 (CET)[svara]

Ja, testet på en Ratchet & Clank-mall har jag gjort så att den liknar den, men jag undrar fortfarande: ska jag skapa Mall:Ratchet & Clank och där lägga in koden som jag gjort i min testmall? Leo bidrag diskussion 16 mars 2007 kl. 18.42 (CET)[svara]
Den ser utmärkt ut, kör hårt! /Overengen 17 mars 2007 kl. 17.53 (CET)[svara]
Tack, jag ska skapa den nu. Leo bidrag diskussion 17 mars 2007 kl. 18.42 (CET)[svara]
Jag har tagit mig friheten att stöka om lite bland många mallar. Har exempelvis ändrat utseendet och kategoriseringen på {{Ratchet & Clank}} och {{Call of Duty}}. Den nya kategorin heter Kategori:Navigationsrutor-Spel, döpte den efter efter ett par andra kategorier med samma format, kanske ett dumt namn? Bättre och dela upp det till Kategori:Navigationsrutor för spelserier?
Med istället vill jag passa på att utmana alla att inte skapa massa småartiklar. När jag ändrat om bland navigationsmallarna har jag kollat på artiklarna de länkar till. >50% av alla artiklarna verkar ha blivit skapta för att de är rödlänkar i mallen. Således innehåller de bara X är ett spel utvecklat av Y till konsol Z. Dessa artiklar har jag märkt som stubbar, och ibland även substubbar. Slutpoängen är i alla fall att dessa artiklar är ganska värdelösa! Skriv hellre något än vad som bör framgå i artikeln kring hela serien! se Grandia (som handlar om serien) och Grandia (spel) och Grandia II om specifika spel. /Moberg 23 april 2007 kl. 18.55 (CEST)[svara]
Okej, men Grandia (spel) borde väl stub(b)-märkas? Leo 23 april 2007 kl. 18.59 (CEST)[svara]
Gjort... men inget att invända mot ändrandet av mallarna? Kolla Kategori:Navigationsrutor-Spel så ser man vilka mallar jag redigerat. /Moberg 23 april 2007 kl. 19.16 (CEST)[svara]
Nej, jag har inget att invända. Leo 24 april 2007 kl. 14.19 (CEST)[svara]

Veckans samarbete[redigera wikitext]

Det kanske vore trevligt med någon form av veckans/varannan veckas samarbete här i projektet. Det vore lite trevligt så kan man verkligen satsa på en artikel tillsammans, för att göra svwikis spelartiklar ännu bättre. Dessutom slipper man känna att man är helt ensam om att redigera! Vad sägs om idén? /Moberg 23 april 2007 kl. 19.21 (CEST)[svara]

Låter som en utmärkt idé. Alla deltagare borde också ha denna sida på övervakningslista. --Idrougge 23 april 2007 kl. 19.37 (CEST)[svara]
Jag håller med Idrougge, men det gäller att alla verkligen får reda på att ett sådant projekt ska inledas. Dock borde vi vänta med att skapa något sådant samarbete, och jag tycker också att det ska vara ett av de andra samarbetena, inte bara för deltagare i projektet. På Wikipedia:Samarbeten finns lite info om samarbetena, men som tidigare sagt borde vi vänta ett tag (någon/några veckor) med att starta det så att de andra samarbetena kan komma igång ordentligt. Det namnet jag tänkt mig är Wikipedia:TV/dator-spel-samarbetet eller kanske Wikipedia:Elektroniska spel-samarbetet. Vad säger ni? Leo 24 april 2007 kl. 14.26 (CEST)[svara]
Jag skulle nog rösta på att samarbetet heter Wikipedia:Elektroniska spel-samarbetet eftersom det är elektroniska spel det handlar om (vilket även innefattar exempelvis mobilspel). Dessutom heter ju prjoektet elektroniska spel. --Spetsen 24 april 2007 kl. 20.01 (CEST)[svara]
Ja, men som sagt borde vi vänta ett tag med att starta det. Leo 24 april 2007 kl. 20.05 (CEST)[svara]
Jo, vänta ett tag. Tänkte bara, de samarbeten som finns nu heter ju något i stil med veckans sammhällslära osv. Skulle detta samarbete kanske kunna heta, Wikipedia:Veckans ludologilära? (För att använda ett ord jag lärde mig igår). Är de för luddigt för ovetande vad det betyder? /Moberg 24 april 2007 kl. 22.39 (CEST)[svara]
Är det något fel på "veckan dataspel"? --Idrougge 24 april 2007 kl. 23.59 (CEST)[svara]
För övrigt är "ludologilära" en tautologi. --Idrougge 25 april 2007 kl. 00.00 (CEST)[svara]
Wikipedia:Veckans elektroniska spel är ett annat, enligt mig, bra namn. Leo 25 april 2007 kl. 07.29 (CEST)[svara]
Jag funderade också på det, men platsar då en artikel om ett spelföretag? /Moberg 25 april 2007 kl. 14.13 (CEST)[svara]
Ja, allt som är relatrerat till elektroniska spel, men eftersom det skulle bli ett väldigt långt namn om man skulle skriva alla sorters artiklar som kunde vara med i namnet vill jag hellre ha ett ganska kort namn. Vilka artiklar som kan finnas med kan man ju skriva på sidan. Leo 25 april 2007 kl. 14.58 (CEST)[svara]
Okej jag vet inte riktigt, men när man säger Veckans elektroniska spel, så känns det verkligen som att det ska handla om ett spel. Men vad vet jag. /Moberg 25 april 2007 kl. 17.54 (CEST)[svara]
Ja, men Wikipedia:Veckans ludologilära är troligtvis för okänt (alltså ordet ludologi), och de andra varianter jag kan komma på är ganska långa, men om ni har något bättre förslag/tycker att något av de tidigare alternativen är bättre är jag naturligtvis med på det, trots allt är det ett namn på en sida som kan ändras hur lätt som helst. (iallafall en gång, med hjälp av "Flytta"-knappen) Leo 25 april 2007 kl. 17.58 (CEST)[svara]
Projektet heter ju elektroniska spel, och det handlar om mer än bara själva spelen. Ludologi är en tämligen okänd term, men det skulle leda till ett hyfsat kort namn. Mne jag tycker nog Wikipedia:Veckans elektroniska spel är ett bra namn.Spetsen 28 april 2007 kl. 13.20 (CEST)[svara]
"Veckans spel" eller "veckans spelartikel" då? --Idrougge 29 april 2007 kl. 00.00 (CEST)[svara]
Båda förslagen är de bästa hittills. Måste det begränsas till elektroniska spel, och måste det i sådana fall nämnas i namnet? >MoBerg 29 april 2007 kl. 10.20 (CEST) (som bara slänger ut en fråga i luften)[svara]
Om det ska heta veckans spel så ska det kunna handla om vilket spel som helst, exempelvis Monopol. Och visst, varför inte? Spetsen 30 april 2007 kl. 14.05 (CEST)[svara]
Precis! Är "Veckans spel" eller "Veckans spelartikel" något vi kan enas om? omröstning här/bybrunnen/någon annanstans? -Moberg 30 april 2007 kl. 16.03 (CEST)[svara]
Ja, det måste ju inte vara bara elektroniska spel som går att välja, så Veckans spel skulle vara bra! Leo 1 maj 2007 kl. 14.28 (CEST)[svara]

(Börjar om) Jag har nu sammanställt alla förslag hittills: Wikipedia:TV/dator-spel-samarbetet, Wikipedia:Elektroniska spel-samarbetet, Wikipedia:Veckans ludologilära, Wikipedia:Veckans elektroniska spel, Wikipedia:Veckans spel samt Wikipedia:Veckans spelartikel. Leo 12 juni 2007 kl. 14.56 (CEST)[svara]

Vet inte om det var tänkt att vi skulle ha en omröstning, men i så fall skulle jag rösta på Wikipedia:Veckans spelartikel. Spetsen 12 juni 2007 kl. 19.32 (CEST)[svara]
Jo, jag hade nog tänkt att det någon gång skulle bli en omröstning, men helst inte nu; det har åtminstone en gång varit så att ingen redigerat ett av samarbeten inte redigerats, och då är det nog inte så bra att starta ett nytt samarbete. Å andra sidan kan vi ju ha en omröstning om namnet så att vi kan skriva in det på avsnittet idéer på Wikipedia:Samarbeten. Jag ska skapa en omröstning nu. Leo 12 juni 2007 kl. 19.42 (CEST)[svara]

Omröstning[redigera wikitext]

Detta är en omröstning om vilket namn det eventuella nya samarbetet ska ha. Leo 12 juni 2007 kl. 19.46 (CEST)[svara]

Wikipedia:TV/dator-spel-samarbetet
Wikipedia:Elektroniska spel-samarbetet
Wikipedia:Veckans ludologilära
Wikipedia:Veckans elektroniska spel
Wikipedia:Veckans spel
Wikipedia:Veckans spelartikel
  1. Leo 12 juni 2007 kl. 19.46 (CEST) (Jag tycker att det även kan vara ett samarbete för konsoler, personer som jobbar med spel och "vanliga " spel också, och då är Wikipedia:Veckans spelartikel ett bra namn)[svara]
  2. Moberg 13 juni 2007 kl. 00.54 (CEST)[svara]
  3. Hannibal 13 juni 2007 kl. 12.13 (CEST) (så att andra typer av spel också kan komma ifråga.)[svara]
  4. Jalla bidr. 13 juni 2007 kl. 15.48 (CEST) Håller med Leo, härunder kan även spelkonsoler platsa[svara]
  5. "...Brallan 13 juni 2007 kl. 15.52 (CEST) ..."[svara]
  6. Spetsen 13 juni 2007 kl. 21.16 (CEST) Kort och bra namn, och det skadar ju inte om det handlar om "vanliga" spel också.[svara]
  7. Jono 15 juni 2007 kl. 14.53 (CEST)[svara]
  8. Midna 25 juni 2007 kl. 23.08 (CEST)[svara]

Sammanställning[redigera wikitext]

Eftersom att det har gått snart två månader sedan röstningen startade, och den enda kandidaten som fått röster har fått åtta röster, kommer jag nu skriva in Wikipedia:Veckans spelartikelWikipedia:Samarbeten#Nya samarbeten med en hänvisning till denna diskussion/omröstning och ett tillägg om att samarbetet även kan innehålla "vanliga spel", personer som jobbar eller har jobbat med spel samt konsoler och annat spel-relaterat. Om någon annnan användare tycker att det är en dålig idé att ha med andra artiklar än om just elektroniska spel eller så kan vi ju ha en omröstning/diskussion om det också. Leo 1 augusti 2007 kl. 13.15 (CEST)[svara]

Dubbletter[redigera wikitext]

Hallåj, jag håller på att gå genom kategorin Kategori:Sidor som bör slås ihop och hittade där dubbletterna Lista över tillverkare av elektroniska spel samt Lista över datorspelsutvecklare. Skulle någon av er kunna avgöra vilken som gör bäst nytta och avveckla den andra? Tack. //Knuckles...wha? 1 maj 2007 kl. 00.15 (CEST)[svara]

Den som listar efter land tillför i alla fall någon slags ny information. --Idrougge 1 maj 2007 kl. 21.28 (CEST)[svara]
Det finns väl vissa företag som är verksamma i flera länder? Jag tycker det känns smidigare med Lista över tillverkare av elektroniska spel. //Spetsen 2 maj 2007 kl. 18.38 (CEST)[svara]
Visst finns det det, men de flesta företag har ändå sitt huvudkontor på ett visst ställe eller har grundats på ett visst ställe, och om de har utländska avdelningar kan dessa tas upp om de är av tillräckligt enycklopediskt intresse (exempelvis är Rockstar uppdelat på det viset). --Idrougge 2 maj 2007 kl. 19.25 (CEST)[svara]

Castlevania[redigera wikitext]

Nu har jag lagt till en lista med alla Castlevania-spelen i artikeln Castlevania (spelserie). INGET av spelen hade någon artikel. Jag skapade en för Castlevania: Symphony of the Night och kommer även skapa för de andra. Dock är det önskvärt med hjälp, det finns mycket info på The Castlevania Dungeon. Jag ser Castlevania som en mycket viktig spelserie och tycker att det är nästintill skamligt att svenska Wikipedia har så dåligt med information. Man skulle kanske till och med kunna starta ett Castlevania-projekt, men tills vidare uppmuntrar jag er att fylla i. //Spetsen 11 maj 2007 kl. 20.46 (CEST)[svara]

Namnet "elektroniska spel"[redigera wikitext]

Jag har tidigare ondgjort mig över begreppet "elektroniska spel" i Diskussion:Elektroniska_spel. Duger det inte att säga "datorspel"? /Yvwv [y'vov] 13 juni 2007 kl. 12.29 (CEST)[svara]

Jag tror att det har varit mycket diskussion kring det, och jag tror att det främsta argumentet för "elektroniska spel" är att "datorspel" kan betyda bara spel som går att spela på en dator, inte spel som går att spela på andra konsoller. Leo 13 juni 2007 kl. 12.34 (CEST)[svara]
Om du syftar just på omröstningen så får du naturligtvis lägga till ett nytt förslag. Leo 13 juni 2007 kl. 12.35 (CEST)[svara]
En spelkonsol är en typ av dator, d v s en turingkomplett maskin. En PC är en annan typ av dator, en Macintosh är ännu en typ, och en mobiltelefon av aktuell modell är ytterligare en. Jag tycker det är rimligt att kalla spel som spelas på datorer för datorspel, oavsett vad datorn har för gränssnitt och yttermått. Om man vill precisera sig till PC så kan man prata om PC-spel. /Yvwv [y'vov] 13 juni 2007 kl. 12.53 (CEST)[svara]
Okej, jag visste inte detta. Isåfall håller jag med dig delvis, dock tror jag att de flesta tänker på just PC-spel när man säger datorspel. Leo 13 juni 2007 kl. 17.49 (CEST)[svara]

Spelfigurstub[redigera wikitext]

För ett tag sen lade jag jag förslag på en stub för spelfigurer men ingen har skapat en sån, jag har döpt den till mall:datorspelsfigurstub. Jag skulle kunna tänka mig citatet Denna artikel om en spelfigur är bara påbörjad, hjälp Wikipedia att fylla mer och då har jag också tänkt om vi kunde lägga en figur som t.ex. Mario eller Doom. Egon Eagle 27 juni 2007 kl. 14.06 CEST

Det verkar bra, med lite ändring av texten till kanske Denna artikel om en figur i ett elektroniskt spel är bara påbörjad. Hjälp gärna Wikipedia genom att lägga till mer, där någon mallkunnig länkar texten "lägga till mer" till sidan där man redigerar en sida. Leo 11 juli 2007 kl. 19.17 (CEST)[svara]
I så fall vore det bra för denna stub skulle vara till nytta till spelrelaterade artiklar, jag föreslår ditt förslag md den texten och jag föreslår spaken eller figuren från Doom ska vara med eller båda. /Egon Eagle 12 juli 2007 kl. 03:21 CEST
Jag tog mig friheten att skapa en, och pga att det bara fans en fri bild på huvudkaraktären i Doom så fick det bil han, nu så är det bara till att använda den också. //Sertion 30 oktober 2008 kl. 22.50 (CET)[svara]

Om någon är intresserad av att leta efter bra information om spel på svenska rekomenderar jag FZ Wiki. /Egon Eagle 5 augusti 2007 kl 19.39 CEST

Angående ändringen till "datorspel".[redigera wikitext]

Nu har ändringen av ordet "elektroniska spel" till datorspel pågått ett tag. Jag förstår inte varför denna ändring pågår. Troligtvis är det väl för att man tycker att datorspel är ett mer känt ord än elektroniska spel. Den är sock i många fall extremt felaktig. Att kalla spel som Super Mario Galaxy för datorspel är ju bara helt fel! Jag trodde att wikipedia skulle vara en fri encyklopedi där man kan slå upp lite vad som helst och få korrekt fakta om ämnet. Visst, man kanske inte vet vad elektroniska spel är, men det kan man också slå upp här på Wikipedia. Att man i artiklar kallar ett spel för TV-spel eller datorspel är acceptabelt, men ska man samla ihop dem ska de samlas under elektroniska spel och inte under datorspel.

Är det bara jag som tycker så här?

//Spetsen 5 december 2007 kl. 19.28 (CET)[svara]

Jag gillar elektroniska spel bättre än datorspel, jag tycker definitivt inte om datorspel i alla fall. En dator är en dator för mig och itne en spelkonsol, det vill säga en dator är mac/pc, bärbar/stationär, verkar konstigt att kalla tevespel för datorspel här på wiki när det inte gör det någon annanstans! vad jag vet... -Moberg 5 december 2007 kl. 21.52 (CET)[svara]
Jag uppfattar ordet ”dataspel” som så gott som heltäckande, då det inte direkt knyts till datorer. Att hålla på och dela upp dator- och tevespel är i längden ohållbart (eftersom spelen inte respekterar gränserna mellan konsoler och datorer och leder till många dubbla kategorier och mallar), men elektroniska spel känns både konstruerat och klumpigt. --Idrougge 7 december 2007 kl. 17.33 (CET)[svara]
Efter en snabb googling på "elektroniska spel" såg jag att begreppet faktiskt existerar i hyfsad omfattning, men att det då i regel syftar på en enhet som innehåller ett spel och där det inte går att spela andra spel. Exempel är Tamagotchi. Alltså kanske inte heller elektroniska spel är ett särskilt bra ord för att sammanfatta spelen som det här projektet sysslar med. "Dator- och TV-spel" skulle väl vara den mest korrekta och förståeliga termen för spelen. Då inkluderas dock inte spelen till de bärbara konsolerna, men jag vet inte om det finns nån egentlig term som man brukar kalla dem för. De brukar väl falla in under TV-spel, men det känns inte helt korrekt. "Dator- och TV-spel" skulle i alla fall enligt min mening vara bättre än Datorspel. //Spetsen 9 december 2007 kl. 21.40 (CET)[svara]
Vilka saker man säger. Jag tycker att "dataspel", precis som Idrougge säger, är en bra term! :) –dMoberg 28 mars 2008 kl. 23.18 (CET)[svara]
Det är väl ingen som använder Tamagotchi idag? Nä, skämt åsido så är termen "datorspel" mer etablerad, lättare att använda i språket, och mer precis. Som jag skrivit femtielva gånger så är Wii, Nintendo DS, och Tamagotchidosor olika typer av datorer (läs definitionen av dator i vilken faktabok som helst), och alltså är spelen som spelas på detta datorspel. /Yvwv [y'vov] 22 maj 2008 kl. 01.02 (CEST)[svara]

Flytta till Wii?[redigera wikitext]

Hej! Jag har läst på engelska Wikipedia (i artikeln om Wii) att Nintendo har sagt att den INTE heter Nintendo Wii utan bara Wii. Borde man inte byta namn på Kategori:Nintendo Wii och alla andra artiklar som har namnet Nintendo Wii till Wii? Retle 3 mars 2008 kl. 12.20 (CET)`[svara]

I svenska butiker så har jag nog bara sett den kallad Nintendo Wii, så det är kanske olika i olika länder. Andreas 26 mars 2009 kl. 15.00 (CET)[svara]
Artikeln ligger redan under Wii, Nintendo Wii är en omdirigering. //Sertion disk.|Bidrag 26 mars 2009 kl. 16.37 (CET)[svara]

Förbättra Huvudsidan?[redigera wikitext]

Jag tycker att huvudsidan till Projekt datorspel borde förbättras. Det jag menar är att lägga till en eller två rubriker som till exempel nyheter eller/och tillkännagivanden, nya artiklar o.s.v. Jag tycker också att dem redan existerande rubrikerna behöver förbättras, jag vet inte varför men det känns så. Man skulle också kunna ändra hela projektet till ett nyckelfärdigt projekt, vilket skulle se mycket bättre ut. /Poxnar 16 mars 2008 kl. 13.32 (CET)[svara]

Det finns en del nackdelar med nyckelfärdigt projekt, dels att det blir jobbigt att skapa alla dessa undersidesrubriker- Förbättra gärna rubrikerna och lägg till fler, menm med större ämdringar såsom ädring till nyckelfärdigt projekt bör EMM konsensus bland projektets deltagare skapas först. Leo Johannes 16 mars 2008 kl. 14.22 (CET)[svara]

Jag har nu skapat den här mallen vilket kan börja läggas in i artiklar (till exempel MGS4, GTA 4 o.s.v). /Poxnar 28 mars 2008 kl. 14.56 (CET)[svara]

Jag har märkt att det finns väldigt många artiklar om kommande spel som har mallen Kommande produkt eller Framtida mjukvara som mall. Vi kanske ska lägga en punkt på att göra listan om att ändra dom mallarna till Framtida spel mallen, eller något liknande? /Poxnar 28 mars 2008 kl. 21.58 (CET)[svara]

Jag har nu ändrat de flesta artiklar till den här mallen nu. Så nu behövs inte det ovanstånde förslaget. Jag har också lagt in en dokumentation för mallen /Poxnar 30 mars 2008 kl. 12.43 (CEST)[svara]

Spelmoddar[redigera wikitext]

Spelmoddar och sådant är ju kul! Men inte så kul att det behövs 3st artiklar om samma sak (Modifikation, Modding och Modifikation (datorspel)). Så någon får gärna städa upp där, klippa och klistra och kanske utöka med kända moddar eller spel som är kända för många moddar (half-life?). –dMoberg 28 oktober 2008 kl. 18.40 (CET)[svara]