Arkadspel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Moderna arkadspel i Japan.

Ett arkadspel är ett datorspel i en spelautomat, eller ett elektromekaniskt spel, som flipperspel. I överförd betydelse används ordet även om spel på andra plattformar när dessa påminner om de spel man hittar i spelautomater.

Anledningen till att det kallas arkadspel är att spelautomater i USA oftast finns i speciella spelhallar som kallas penny arcades eller video arcades. I Sverige däremot hittar man dem oftare i pizzerior, videobutiker och köpcentrum. Spelhallar är lite ovanligare, men brukar vanligtvis finnas vid nöjesområden.

Spel[redigera | redigera wikitext]

Typiskt för de ursprungliga arkadspelen är en enkel spelidé, kort speltid och mycket action. Dels ska de gå att spela utan att läsa omfattande instruktioner först, dels ska det se häftigt ut, dels ska de inte ta längre tid än att många hinner spela. Arkadspel kännetecknas ofta av en hög svårighetsgrad (som med hjälp av reglage inuti spelet ofta kan justeras).

För att bli skicklig på ett visst spel krävs därför i regel omfattande övning. Att få tillräckligt höga poäng för att kunna ta sig in på spelets så kallade highscorelista - en lista som visar de högsta poäng som lyckats uppnåtts – kan för en nybörjare därför vara svårt på gränsen till omöjligt. Elektromekaniska arkadspel saknar tv-skärm och datorkapacitet och de saknar en så kallad highscorelista.

Alla arkadspel fram till och med tidiga 70-talet var elektromekaniska.

Konverterade arkadspel[redigera | redigera wikitext]

Arkadspel är även benämningen på allehanda datorspel, som är av samma typ som de myntopererade spelen. När arkadspel konverterats till olika datorer och tv-spelskonsoler har spelbranschen – något missvisande – behållit benämningen arkadspel. Benämningen kan därför användas i en bredare omfattning än ordets ursprungliga betydelse.

Arkadkabinett[redigera | redigera wikitext]

Ett arkadkabinett är, enkelt uttryckt, en stor låda med antingen elektromekanik (gäller äldre arkadspel upp till tidiga 70-talet) eller någon typ av dator/hårdvara (gäller arkadspel från och med tidiga 70-talet) innanför skalet. Kort sagt, ett arkadspel enligt den ursprungliga betydelsen av ordet är monterad i ett arkadkabinett.

Några klassiska arkadspel[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]