Wish You Were Here

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Wish You Were Here (olika betydelser).
Wish You Were Here
Studioalbum av Pink Floyd
Utgivning15 september 1975
InspelatJanuari-juli 1975
GenreSoftrock Längd = 44 min 28 sek
SkivbolagHarvest Records (UK);
Capitol Records (US)
ProducentPink Floyd
Pink Floyd-kronologi
The Dark Side of the Moon
(1973)
Wish You Were Here
(1975)
Animals
(1977)

Wish You Were Here är ett musikalbum av Pink Floyd, utgivet den 15 september 1975. Albumet kretsar kring alienation, nedbrytning av mänskliga relationer och hur människor behandlas som ting av t.ex. företag och stater; även förlusten av ungdom och oskuldsfull glädje är ett genomgående tema. Vissa texter tematiserar musikbranschen och dess avsaknad av förståelse för musikernas villkor (t.ex. den ironiska Have A Cigar) samt saknaden efter den tidigare bandmedlemmen Syd Barrett, som albumet också är tillägnat, men musiken syftar också på brutalitet, vansinne och främlingskap i andra sammanhang som var aktuella vid denna tid, t.ex. militarisering och byråkratisk paranoia. Roger Waters skulle komma att fullfölja denna kritik mot samtiden både på de tre följande albumen med gruppen (där han var huvudansvarig för texter och upplägg) innan den splittrades, och som soloartist med t.ex. Amused To Death.

Albumet domineras av den långa sviten Shine On You Crazy Diamond, vars båda delar öppnar och avslutar albumet. Dess totala längd är 26 minuter, men bandet beslöt sig att dela upp stycket som två "bookends". Dess långa intro, buret av orgel och gitarr, kan räknas som en av de tidigaste föregångarna till trance-musiken. Först efter nästan nio minuter inleds den första textraden, och Shine On formades, vilket Gilmour har bekräftat i intervjuer, inte utifrån en vers-refrängidé eller ett riff, utan ifrån små motiviska byggstenar, framförallt den fras på fyra toner (Bb - F - G - E) som hörs, lätt varierad, i gitarren i början av del II.

Roy Harper är gästsångare i låten Have a Cigar. Dick Parry spelar saxofon på albumet, vilket han även gjorde på The Dark Side of the Moon.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

Nr Titel Text och musik Längd
1 Shine On You Crazy Diamond, Parts I–V Gilmour/Waters/Wright 13.40
2 Welcome to the Machine Waters 7.31
3 Have a Cigar Waters 5.08
4 Wish You Were Here Gilmour/Waters 5.34
5 Shine On You Crazy Diamond, Parts VI–IX Gilmour/Waters/Wright 12.31

Total speltid: 44 minuter och 28 sekunder.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Pink Floyd
Övriga musiker

Återutgivning[redigera | redigera wikitext]

2011 gavs en ny version av albumet ut, Wish You Were Here – Experience Edition. Det är ett dubbelalbum som innehåller en ommastrad version av originalalbumet, samt tidigare outgivet material.

Källor[redigera | redigera wikitext]