Wojtek

Från Wikipedia
Wojtek
Wojtek sittande framför en soldat, 1942.
Född1942
Hamadan, Iran Iran
DödDecember 1963
Edinburgh Zoo, Skottland Skottland, Storbitannien Storbritannien
Känd förSoldat
Längd180 cm (1963)
Vikt230 kg (1963)

Wojtek (1942–1963) var en brunbjörn som hittades i Iran och adopterades av polska soldater under andra världskriget. Under slaget om Monte Cassino hjälpte han till att förflytta ammunition.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

1942 hittade en pojke en björnunge, vars mor hade blivit skjuten, i närheten av Hamadan i Iran. Pojken sålde björnen till en ung polsk flykting som i sin tur senare donerade den till den polska armén.

Björnen hade till en början svårigheter att svälja och matades därför med kondenserad mjölk. Födan bestod därefter av frukt, marmelad, honung och sirap. Han belönades ofta med öl som blev hans favoritdryck, och uppskattade att röka och äta cigaretter som soldaterna gav honom. Han tyckte också om att brottas och lärde sig göra honnör.

Wojtek blev en behållning hos både soldater och civila och blev en maskot bland enheterna som var stationerade i området. Tillsammans med sitt kompani tjänstgjorde han i Irak, Syrien, Palestina och Egypten.

Menige Wojtek[redigera | redigera wikitext]

Emblemet för 22:a transportkompaniet

Wojtek tog plats som menig i den polska armén och värvades i 22:a artilleritillförselskompaniet. Två soldater utsågs till björnskötare och som "soldat" i kompaniet levde Wojtek ibland de andra mannarna.

Som en följd av Wojteks popularitet och för hans insatser i slaget om Monte Cassino, godkändes ett officiellt emblem för kompaniet (som då bytt namn till 22:a transportkompaniet) föreställande en björn bärandes en granat.

Efter kriget[redigera | redigera wikitext]

Efter krigsslutet 1945 transporterades Wojtek till Berwickshire i Skottland. Han blev där omtyckt både bland allmänheten och den lokala pressen. 1947 gavs Wojtek till Edinburgh Zoo och fick där besök av polska tidigare soldater. Han tillbringade resten av sin tid i djurparken och dog i december 1963.

Björnen har en bronsstaty i Jordanparken i Kraków sedan maj 2014.[1] I september 2013 beslutade Edinburgh att en bronsstaty av Wojtek ska uppföras i en av stadens parker[2].

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]