Wolfram von Eschenbach

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Wolfram von Eschenbach

Wolfram von Eschenbach
med väpnare från Codex Manesse

Wolfram von Eschenbach (Wolfram från Eschenbach), född omkring 1170, död omkring 1220, var en tysk riddare och poet, räknas till en av de största episka diktarna av sin tid. Som minnesångare skrev han också lyrisk poesi.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Mycket lite är känt om Wolframs liv. Av hans namn kan man sluta sig till att han föddes troligen i Wolframs-Eschenbach i Bayern, nära Ansbach och det är känt att han verkade vid ett flertal hov under sin livstid. Man antar också att han var analfabet, eftersom han i sitt verk Parzival nämner att arbetet skrevs ned genom diktat.

Idag är Wolfram ihågkommen främst för just Parzival, av många ansett som det främsta episka verket från denna tid. Det är det äldsta bevarade verket på tyska som omnämner den heliga Graal och Wolfram anses av de flesta ha hämtat mycket av historien i berättelsen från Chrétien de Troyes' Perceval. Wolfram anger dock den i princip helt okände poeten Kyot från Provence som en viktigare källa. Hjälten i verket (med den tyska titeln Parzival) kallas Parsifalsvenska.

Parzival var huvudkällan till Richard Wagners libretto i operan med samma namn. Wolfram själv förekommer dessutom i operan Tannhäuser.

von Eschenbach tillskrivs också citatet "Den som behärskar ögonblicket, han behärskar livet" som har överlevt till vår tid.

Verkförteckning[redigera | redigera wikitext]

Parzival omkring 1200-1210
Willehalm omkring 1212-1217
Titurel omkring 1217
Dessutom ett flertal sånger

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]