Wong Kai Ying

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Wong Kay Ying (18?? - 1886) var en kinesisk kampkonstmästare som kanske är mest känd som far till Wong Fei Hung. Han förekommer som bifigur i flera kungfufilmer, bland annat Once upon a time in China med Jet Li och Iron Monkey.

Wong Kay Ying föddes i Xiqiao som ligger i landskapet Nanhai i Kwantung-provinsen, som son till Wong Tai. När han var ung livnärde han sig som akrobat på gatorna. En dag när han uppträdde utanför bostaden till en av generalerna i Kwantung, upptäcktes han av Luk Ah Choi som imponerades så av hans talang att han lät göra honom till sin elev. Wong Kay Ying tränade hårt i tio år under Luk Ah Choi, som han beundrade mycket. Han blev skicklig på sin mästares tekniker. Wong Kay Ying var väldigt vek som barn och han beundrade Luk Ah Chois kampkonstkunskaper. Så Wong Kay Ying bestämde sig för att viga sitt liv till Kung Fu, och i tio år så gjorde han just det. När han hade tömt sig på all hans resurser, då gick Wong Kay Ying till Hung Hei Gung för att få ännu mer insikt i Hung Gar.

Vid ett senare tillfälle så blev Wong Kay Ying tillfrågad om han ville bli en instruktör för armén i KwanTung, han tackade ja till erbjudandet. Med tiden byggde Wong Kay Ying upp ett rykte om sig själv och öppnade en egen Kung Fu-skola.

Wong Kay Yings skola växte väldigt snabbt. Elever från när och fjärran kom för att studera under honom. Det var en skola i närheten som började förlora elever på grund av Wong Kay Yings skola. Den rivaliserande läraren utmanade Wong Kay Ying till en fight i ett försök att driva bort honom. Men genom att Wong Kay Ying var en pelare i staden hade inte hans rival något legitimt själ att utmana honom. Så han skapade en öppen tävling av det och en inbjudan skickades till Wong Kay Ying. Wong Kay Yings motståndare var välkänd för sina stavtekniker och han ville visa vem som var den verkliga mästaren på stav. Wong Kay Ying accepterade inbjudan. Wong Kay Yings utmanare var även känd för sin stora styrka och hans stora kunskap i att kunna den så kallade ”Vänsterhänta fiskepålen”.

Wong Kay Ying sökte upp den nu sjuke och gamle mästaren Luk Ah Choi för råd hur han skulle kunna besegra sin motståndare. Wong Kay Ying berättade för Luk Ah Choi om sitt dilemma. Luk Ah Choi tog ett par ätpinnar, och genom att använda dem förklarade han för Wong Kay Ying den djupa meningen med Ng Loong Bat Dai Gwun (femte sonen och åtta diagram-staven). Wong Kay Ying höll i en stav och följde hans mästares alla rörelser. Wong Kay Ying var väldigt bra med lång stav så det tog inte lång tid för honom att bemästra teknikerna. Wong Kay Ying, med två av sina elever gick för att möta rivalen.

Ryktet hade spridit sig om tävlingen och en stor folkmassa hade samlat sig för att titta på tävlingen. Folkmassan gjorde rum för de två som skulle testa sina kunskaper mot varandra. I en stund stod de båda bara där och tittade på varandra. Till slut blev Wong Kay Yings motståndare väldigt otålig och skrek ”Hur kan vi göra upp om du inte attackerar mig”. Wong Kay Ying svarade ”Var det inte du som utmanade mig, så det är upp till sig att attackera först”. Så hans motståndare attackerade, Wong Kay Ying blockerade och slog tillbaka med sin överlägsna teknik och träffade motståndares bröstkorg. Det var redan över, motståndaren föll till marken. Wong Kay Ying hade hållit tillbaka sin dödliga teknik men det tog hans motståndare en lång stund att återhämta sig och medge nederlag.