Xun Zi

Från Wikipedia
Xunzi 荀子
Född313 f.Kr.
Död238 f.Kr. (?)
Andra namnXun Kuang 荀況, Sun Qing 孫卿
RegionKinesisk filosofi
SkolaKonfucianism
IntressenEtik, politisk filosofi, människans natur
IdéerMänniskans natur är ond
InfluenserKonfucius
InflueratHan Feizi
Ett avsnitt (宥坐, Yòu zùo) ur Xun Zis skrifter, avskrivet i insegelskrift (篆書) på 1700-talet av kalligrafen Dèng Shírú (鄧石如).

Xun Zi (荀子, pinyin: Xún Zǐ, Wade-Giles: Hsün Tzu), Mästaren Xun född ca 313 f.Kr., död ca 238 f.Kr., var en kinesisk konfuciansk filosof.

Xun levde under De stridande staternas period. Utmärkande för Xun Zi som konfuciansk filosof var att han menade att människans natur var ond, till skillnad från många andra, inte minst konfucianska, kontemporära kinesiska filosofer.

På grund av att hon var ond behövde hon ha regler att följa för att inte begå dåliga handlingar. Xun Zi systematiserade Konfucius idéer, och satte upp ett system innehållande metafysik, språkfilosofi, etik och politiska idéer. Han menade också att ritualer var viktiga för att människan skulle göra gott.

Xun Zis syn på människans natur som ond stod i strid med konfucianen Mencius idéer, som grundade sig på att människans natur istället var god, och att hon blev ond i de fall då den goda potentialen hos människan inte fick fullgoda förutsättningar för att kunna spira. Efterhand kom Mencius perspektiv att bli det dominerande inom konfucianismen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

De stridande staterna c:a 260 f.Kr. Xunzi studerade och undervisade i Qi.