Yorkshire och Humber

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Yorkshire och Humber
Yorkshire and the Humber
Region
Land Storbritannien Storbritannien
Riksdel England
Region Region
Administrativ huvudort Leeds
Yta 15 420 km²
Folkmängd 5 284 000
Befolkningstäthet 343 invånare/km²
Tidszon GMT (UTC+0)
 - sommartid BST (UTC+1)
EnglandYorkshireHumber.png

Yorkshire och Humber (eng. Yorkshire and the Humber) är en av de nio regioner som England är uppdelat i. Den består av större delen av det historiska grevskapet Yorkshire samt de delar av Lincolnshire som tidigare tillhörde Humberside.


Leeds är administrativt centrum för regionen som har omkring 5 000 000 invånare.

Det fanns planer på att ha en folkomröstning och att skapa ett regionsvalt parlament, men sedan motsvarande planer för region nordöstra England blivit nedröstade har planerna övergivits.

Den består av 15 lokala enheter med valda organ: Sheffield, Rotherham, Barnsley och Doncaster (alla i South Yorkshire), Wakefield, Kirklees, Calderdale, Bradford och Leeds (alla i West Yorkshire), North Yorkshire, York, East Riding of Yorkshire, Hull, North Lincolnshire och North East Lincolnshire.

Yorkshire och Humber Midlands utgör en valkrets vid valen till Europaparlamentet och representeras sedan valet 2009[Uppdatering behövs] av Timothy Kirkhope (Konservativa partiet), Edward McMillan-Scott (vald som konservativ, numera grupplös), Linda McAvan (Labourpartiet), Godfrey Bloom (UK Independence Party), Diana Wallis (Liberaldemokraterna) och Andrew Brons (British National Party).