Zenon från Kition

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Zenon från Kition

Zenon från Kition, "Feniciern", född 333, död 264 f.Kr., var stoicismens grundare och föddes i Cypern.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Zenon var ursprungligen en handelsman och hade inte avsett att bo i Grekland, men när hans skepp sjunkit utanför Attikas kust blev han kvar i landet.

Han studerade under Krates från Thebe, Xenokrates och Polemon, och han grundade sin egen skola, Stoa Poikile cirka 300 f.Kr. Han undervisade i etik, och hävdade att man måste kontrollera sig själv och leva i harmoni med naturen, något han själv praktiserade. Han sade att naturen givit oss en mun och två öron, vilket betyder att man bör lyssna dubbelt så mycket som man talar.

Zenon var den förste anarkisten, som i opposition till Platons ideala stat med kraft hävdade den fria kommunen utan privategendom, regering, pengar, tempel, lagar och poliser i sitt arbete Politeia (Πολιτεία). Förnuft och kärlek och könens lika rättigheter är fundamentet och de enda gällande lagarna är enligt Zenon naturlagarna. Här formuleras för första gången ett utkast till en frihetlig utopi många århundraden innan vare sig liberalism eller socialism var påtänkta. Frasen: "an archos" (utan härskare) hittades vid flera tillfällen i Politeia. Arbetet har dessvärre inte överlevt tidens gång, men har nämnts av flera stoiska filosofer. Politeia är hans mest kända verk.[1][2] Zenon undervisade i Aten i över 50 år, men vägrade bli atensk medborgare eftersom han ville vara lojal mot Cypern.

Med ordet stoisk menas i dagligt tal en som är orubblig och möter sina svårigheter med huvudet högt.

Stålsätt dina känslor så att inte livet skadar dig och gå dit förnuftet leder dig.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Jacobson, Staffan: Anarkismens Återkomst. Lund 2006, s. 8-9.
  2. ^ Zenon: Republic.

Anm.[redigera | redigera wikitext]

Illustrationen nedan återger Rafaels målning Skolan i Aten, 1511. I detta filosofernas Pantheon återfinns Zenon numrerad som 1 av en sentida illustratör, längst till vänster i bilden; Sokrates är nummer 12, Platon 14, Aristoteles 15 och Rafael själv betecknad med bokstaven R längst till höger i bilden.

På denna målning, Skolan i Athen av Rafael, återfinns Zenon som nummer 1, längst till vänster