Zoia Lagerkrans

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Quarenghi's originalritning av Smolnyjinstitutet 1806

Zoia Korvin-Krukovsky Lagerkrans, född 18 januari 1903 i St Petersburg, död 22 november 1999 i Stockholm, var en ryskfödd svensk konstnär.

Zoia Lagerkrans gick på flickskolan Smolnyjinstitutet i St Petersburg, växte upp i närheten av det ryska hovet och hade från den tiden många minnen av tsar Nikolai II. Efter den ryska revolutionen tvingades familjen att flytta till Moskva, varefter hon studerade vid Konstakademin i Moskva under ledning av Vasilij Kandinskij (1866-1944). Hon gifte sig 3 januari 1938 med arkitekten Gunnar Lagerkrans (1898-1980).

Zoia Lagerkrans bilder närmade sig 1300-talets italienska kyrkokonst och det holländska blomstermåleriet, samt den östaasiatiska bildkonstens klassiska lackarbeten. Hon gick en lång väg, eller en omväg, för att komma dit. Det var inte de ryska ikonmålarna, utan den japansk-franska konstnären Tsuguharu Foujita (1886-1968) som lärde henne att måla på metall. Det skedde i Paris, där Zoia Lagerkrans studerade 1925-30 på Académie de la Grande Chaumière och för Fernand Léger. I Paris fick hon många konstnärsvänner, bland annat Per Krohg och Nils von Dardel, och blev också Tsugoharu Foujitas privatelev.

Det är dock porträtten snarare än blomstermålningarna, som blev Zoia Lagerkrans mest kända. Hennes första separatutställning var på Galerie Bernheim-Jeune i Paris 1929 och innehöll endast porträtt. Hennes modeller var bland annat den iranska kejsarinnan Farah Pahlavi, kung Hassan av Marocko, Leonid Brezjnev, drottning Silvia och medlemmar av familjen Wallenberg.

Zoia Lagerkrans är representerad på Moderna museet i Stockholm.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Zoia Krukovskya Lagerkrans, presentation av auktionsföretaget Bukowskis

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]