Johannelundstoppen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Parkområdet på Johannelundstoppen.

Johannelundstoppen är en konstgjord kulle som ligger utmed Lövstavägen i stadsdelen Vinsta i stadsområdet Västerort i Stockholm. Kullen har en höjd av 66 meter över havet och är uppbyggd av fyllnadsmassor från rivnings- och byggnadsprojekt från det så kallade miljonprogrammet.[1]

Johannelundstoppen utformades av stadsträdgårdsmästare Holger Blom och landskapsarkitekt Erling Smedberg som en del i ett större projekt.[2] Idén var att använda schaktmassor från stora byggprojekt i Hässelby och Vällingby för att bygga ett slags landskapsskulptur utformad som fritids- och rekreationsområde.[1]

Kullen har sitt namn efter statarbostaden Johannelund som låg på platsen innan den revs på 1960-talet.[3] Det ursprungliga namnet var Johannelundstippen, men det ändrades 1962 i samband med omvandlingen till friluftsområde.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]