Hoppa till innehållet

Vinsta

För ett naturreservat i Värnamo kommun, se Vinsta (naturreservat).

Vinsta
Vällingby brandstation i sydöstra Vinsta
Vällingby brandstation i sydöstra Vinsta
Vällingby brandstation i sydöstra Vinsta
KommunStockholm
KommunområdeVästerort
StadsdelsområdeHässelby-Vällingby
DistriktVällingby distrikt
Bildad1953
Antal invånare4 583 (2017)
Landareal167 hektar²
PostortVällingby
PostnummerLägsta: 162 00
Högsta: 162 88

Vinsta är en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun. Vinsta har en yta på 1,67 km². Den inrättades 1953 i området som köpts in av Stockholms stad 1949 från Spånga, och fick sitt namn efter byn Vinsta.

Bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Vinstas norra del är ett radhus- och villaområde med flerfamiljsinslag. Den sydöstra delen består av Vinsta företagspark (tidigare Johannelunds industriområde) och den sydvästra av kullen Johannelundstoppen.

Vinsta har flera mataffärer, bland andra Coop Konsum (Tidigare Björnbodahallen), Coop Forum och Willys. Bilprovningen hade fram till våren 2012 sitt huvudkontor i Vinsta.[1] Fram till juli 2017 fanns två automatbensinstationer i Vinsta, Tanka samt Ingo, där den sistnämnda stängdes och revs till förmån för byggnationen av Förbifart Stockholm, enligt krav från Stockholms kommun.

Björnbodaskolan är grundskolan för de mindre barnen (1–6) och Vinstagårdskolan för årskurs 7–9. Det finns även en friskola (gymnasium med idrottsinriktning), en SFI-skola och ett antal förskolor.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Bostadsområdena i Vinsta trafikeras av SL:s busslinje 116, från Vällingby och Spånga, samt av busslinje 119 från, Backlura och Spånga centrum. Vinsta företagspark ligger intill tunnelbanestationen Johannelund. I höjd med Lövstavägen/Bergslagsvägen samt Skattegårdsvägen/Bergslagsvägen kommer Vinsta att anslutas till Förbifart Stockholm.[2]

Demografi[redigera | redigera wikitext]

År 2017 hade stadsdelen cirka 4 600 invånare, varav cirka 44,6 procent med utländsk bakgrund.[3]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]