Ädelspinnare

Från Wikipedia
Ädelspinnare
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
ÖverfamiljLasiocampoidea
FamiljÄdelspinnare
Lasiocampidae
Vetenskapligt namn
§ Lasiocampidae
AuktorHarris, 1841
Underfamiljer
Hitta fler artiklar om djur med

Ädelspinnare (Lasiocampidae) är en familj i ordningen fjärilar.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Ädelspinnarna är från relativt små till mycket stora kraftigt byggda fjärilar. Vissa arter har ett vingspann på mer än 100 millimeter. De nordiska arterna har ett vingspann på mellan 24 och 70 millimeter för hanarna och 31 och 90 millimeter för honorna. Honorna är normalt betydligt större än hanarna. De har ofta långa hår på kroppen och de inre delarna av vingarna och färgteckningen är vanligen diskret gul, brun eller grå. Vingarna hålls under vilan takformigt hoplagda. Bakvingarnas framkant skjuter något ned under framvingarnas. Detta kallas för amplexiform vingkoppling. Vingkoppling med frenulumborst förekommer inte. Hanarna har breda dubbelt kamtandade antenner medan honans är smalare med kort sågtandning. Larverna har ofta kraftig behåring och är rikt mönstrade i olika färger.

Larv björkspinnare och kokong av ekspinnare Larv björkspinnare och kokong av ekspinnare
Larv björkspinnare och kokong av ekspinnare

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Ädelspinnarna lever oftast i skogsmiljöer. Larverna lever enskilt eller ibland i större grupper som lever i spunna spånader. De unga små larverna har ofta förmåga att transporteras längre sträckor med vinden. De vuxna fjärilarna saknar fungerande sugsnabel och intar ingen föda. De är därför kortlivade och flyger inga längre sträckor. Den vuxna larven kan ibland krypa ganska långa sträckor för att söka efter en lämplig förpuppningsplats. Den spinner en kokong som den förpuppas i. Håren från vissa arters larver och kokonger kan orsaka hudirritation på en människa som rör dem.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Ädelspinnarna räknades tidigare till överfamiljen Bombycoidea men placeras numera tillsammans med familjen Anthelidae i överfamiljen Lasiocampoidea. Familjen har cirka 2200 arter, de flesta i tropiska områden i Afrika och Indoaustralien. I palearktis finns 290 arter varav 39 arter i Europa. I Norden finns 16 arter.

Släkten och arter i Norden[redigera | redigera wikitext]

[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Lasiocampidae, 1904–1926.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Ädelspinnare-tofsspinnare. Lepidoptera: Lasiocampidae-Lymantriidae. 2006. ArtDatabanken, SLU, Uppsala, ISBN 91-88506-58-4

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]