Amalia av Oldenburg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Amalia av Oldenburg

Amalia av Oldenburg född 1818, död 1875, drottning av Grekland 1836-62. Gift med den nyutnämnde kung Otto I av Grekland 1836. Hon var den första drottningen av det enade Grekland.

Dotter till Paul Friedrich August, storhertig av Oldenburg och Adelheid av Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym.

Som den första drottningen i Grekland hade hon stort inflytande på hur sällskapslivet utformade sig i det nyligen självständiga Grekland. Amalia blev initialt mycket populär och förde med sig en känsla av det moderna Europa till ett Grekland som länge varit isolerat under den osmanska ockupationen. Hon designade en hovdräkt som var en blandning av det europeiska modet och den grekiska klädedräkten. Det blev en folkdräkt som kallades Amaliaklänning och populär för icke-muslimska stadskvinnor över hela Balkan. Hon utövade välgörenhet och grundade parker i Aten.

Med tiden förlorade hon sin popularitet eftersom hon förblev protestant, inte fick några barn och började bli politiskt aktiv. Hon utsattes för ett attentat 1861, men lät benåda attentatsmannen. 1862 blev paret avsatta och lämnade Grekland hastigt med ett brittiskt skepp. De levde resten av livet i makens hemland Bayern.

Staden Amalias och byn Amaliapolis fick sina namn efter henne.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga WikipediaFöreträdare:
Förste ämbetsinnehavaren
Drottning av Grekland (ej regent)
1836-1862
Efterträdare:
Olga Konstantinovna av Ryssland