Augusta Viktoria av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg

Från Wikipedia
Auguste Viktoria av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg
Auguste Viktoria tillsammans med sin make Kejsare Vilhelm II omkring 1910
Personfakta
Född 22 oktober 1858
Dolzig, Konungariket Preussen
Död 11 april 1921
Huis Doorn, Nederländerna
Dödsorsak Hjärtbesvär
Begravd Potsdam, Tyska riket
Släkt
Frälse- eller adelsätt Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg
Far Fredrik av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg
Mor Adelheid av Hohenlohe-Langeburg
Familj
Gift 27 februari 1881
Berlin, Tyska riket
Make/maka Vilhelm II av Tyskland
Barn Vilhelm, Eitel Fredrik, Adalbert, August Vilhelm, Oskar, Joakim, Viktoria Luise

Kejsarfamiljen på 1890-talet

Auguste Viktoria av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg (fullständigt namn Auguste Viktoria Friederike Luise Feodora Jenny), född den 22 oktober 1858 i Dolzig i Niederlausitz, död den 11 april 1921 av hjärtbesvär på Huis Doorn i Nederländerna, var tysk kejsarinna och drottning av Preussen 1888-1918.

Auguste Viktoria var dotter till hertig Fredrik av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg och dennes gemål Adelheid av Hohenlohe-Langenburg.

Auguste Viktoria gifte sig 27 februari 1881 i Berlin med den tyske och preussiske kronprinsen Wilhelm, senare kejsar Vilhelm II.

Barn

Auguste valdes ut av Wilhelm, som ville gifta sig snabbt efter att hans förra förlovning, med kusinen Elisabeth av Hessen, slogs upp. Äktenskapet var först inte godkänt av hovet eftersom Augustes far inte var monark, men det stöddes av Bismarck, som betraktade det som en lösning på konflikten mellan Preussen och hennes far, och fick slutligen hovets godkännande.

Hon blev dock i början ringaktad vid hovet på grund av att fadern endast var hertig. Auguste kallades i familjekretsen för "Dona". Hon låg ofta i konflikt med sin svärmor Viktoria, vars politiska åsikter var motsatsen till hennes, vilket tog sig uttryck i saker som att framhålla att hon skulle välja en annan klänning än den svärmodern rekommenderat eller att hennes dotter inte hade fått sitt namn efter henne. Viktoria var också upprörd över att Auguste hade fått posten som Röda korsets överhuvud, trots att Auguste inte intresserade sig för sjukvård. Auguste umgicks trots det en del med Viktoria, eftersom hon ville umgås med en person av samma socialgrupp och rang som sig själv, och de kunde ses åka vagn tillsammans: Auguste höll dock sina barn borta från Viktoria i fruktan för att hon skulle ge dem vänsterpolitiska idéer.

År 1890 kom drottningen i konflikt med svägerskan Sofia av Preussen, som konverterade till den ortodoxa tron; Auguste hotade med att Sofia skulle förvisas från Tyskland och hennes själ hamna i helvetet, och då Sofia svarade att det var hennes sak vilken tro hon hade, blev Auguste så hysterisk att hon födde sitt barn för tidigt.

Hon skildras som naiv, trångsynt och med mycket bestämda sympatier och antipatier, starkt konservativ och traditionell. Hon tog sina traditionella uppgifter som "första dam" vad gällde etikett och välgörenhet på stort allvar.

Efter monarkins avskaffande bodde hon i Nederländerna med maken. Hon ska ha chockats svårt då monarkin avskaffades, och hennes hjärtbesvär klarade inte av att yngste sonen Joakim begick självmord. Hon begravdes i Potsdam i Tyskland.

Litteratur och källor

  • Herzogin Viktoria Luise von Braunschweig, Deutschlands letzte Kaiserin (Göttinger Verlagsanstalt, 1971)
  • Ponsonby, sir Frederick, Letters of the Empress Frederick, London, 1929

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Augusta Victoria of Schleswig-Holstein, 4 april 2010.
Företrädare:
Viktoria av Storbritannien
Drottning av Preussen
1888-1918
Efterträdare:
Titeln avskaffad
Företrädare:
Viktoria av Storbritannien
Kejsarinna av Tyskland
1888-1918
Efterträdare:
Titeln avskaffad