Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Berättelsen om Narnia:
Häxan och lejonet

(The Chronicles of Narnia:
The Lion, the Witch and the Wardrobe
)
Genre Äventyr
Regissör Andrew Adamson
Producent Mark Johnson
Manus C. S. Lewis
Ann Peacock
Andrew Adamson
Christopher Markus
Stephen McFeely
Skådespelare Georgie Henley
William Moseley
Skandar Keynes
Anna Popplewell
Tilda Swinton
Liam Neeson
Originalmusik Harry Gregson-Williams
Amy Lee
Produktionsbolag Walt Disney Pictures
Walden Media
Lamp Post Productions Ltd
Premiär 2005
Land Storbritannien, USA, Nya Zeeland
Språk Engelska
Uppföljare Berättelsen om Narnia: Prins Caspian
IMDb

Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet är en brittisk/amerikansk/nyzeeländsk film från 2005.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Andra världskriget rasar och filmens fyra protagonister, de fyra syskonen Pevensie, Peter, Susan, Edmund och Lucy, flyr från sitt hem i London till sin avlägsna släkting Professor Kirkes storslagna hem på landet. De infinner sig och installerar sig i huset, men deras ungdomliga intressen är förståeligt nog inte av samma natur som den till åren komna professorns, och de blir snabbt uttråkade. För att fördriva tiden bestämmer de sig för att leka kurragömma och den yngsta av barnen, Lucy, gömmer sig i en garderob. Den visar sig vara förtrollad, och Lucy ramlar rakt in i det förtrollande landet Narnia där djur kan tala. En faun vid namn Tumnus uppenbarar sig snart inför Lucy och de två börjar prata, och allteftersom konversationen lider så får Lucy reda på att Narnia styrs av Den Vita Häxan, Jadis. Hon har besvärjt Narnia att för alltid, året om, vara täckt av is och snö. Vintern har pågått i över 100 år, men det har ännu inte blivit jul. Detta berättar en faun vid namn Herr Tumnus för lilla Lucy, och faunen bjuder in henne till sitt hem på en kopp te. Han plockar fram sin flöjt och söver sedermera henne med sin magiska musik.

När Lucy vaknar finner hon Tumnus gråtande i ett hörn, klagande över att han är en stygg faun. Lucy ifrågasätter hans egenagg, och Tumnus viskar då ångerfullt att han kidnappar Lucy åt Vita Häxan. Alla människor som kommer till Narnia måste nämligen omedelbart dödas. Men Tumnus ångrar uppenbarligen sitt beslut och trotsar sin plikt genom att hjälpa Lucy tillbaka hem genom garderoben. Det har nu gått flera timmar i Narnia, men när Lucy snubblar ut ur garderoben på andra sidan har det bara gått några sekunder i den verkliga världen. Det är som att tiden står still i Narnia.

Ingen tror Lucy när hon berättar om det förtrollade landet och faunen Tumnus. De avfärdar hennes berättelse som fantasier och Edmund förlöjligar henne. En natt smyger Lucy tillbaka genom garderoben. Vad hon inte vet är att Edmund följer efter henne, och han blir mäkta överraskad när han inser att Lucy har talat sanning. Edmund vandrar förvånat omkring i vinterlandet till dess att han stöter på Vita Häxan i dennas eskort efter att ha tappat bort Lucy. Till henne råkar han försäga sig om att Lucy har varit i Narnia tidigare, och den Vita Häxan låtsas blir mycket intresserad och ber Edmund ta med sina syskon till hennes slott någon gång, i utbyte mot konfekt och framtida kungatron. Edmund, förhäxad av godiset hon har gett honom, lovar henne detta, men han förstår inte att Vita Häxan är ute efter att döda dem.

Edmund och Lucy springer sedan på varandra och Lucy hjälper Edmund att hitta tillbaka till garderoben. Men när Lucy berättar vad som hänt för Peter och Susan hävdar Edmund att han bara spelade med i Lucy lilla Narnia-spel. Den lilla flickan blir upprörd och springer på Professor Kirke som ber att få prata med Peter och Susan. Susan berättar om Lucy och hennes Narnia och Professorn tycker att det är helt otroligt att de inte tror henne. Så den logiska förklaringen är att hon talar sanning.

Nästa resa till Narnia blir också den längsta. Barnen har råkat skjuta en boll genom ett glasfönster och letar efter en plats att gömma sig på...

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet är regisserad av Andrew Adamson och producerad av Walt Disney Pictures. Filmen bygger på C. S. Lewis bok Häxan och lejonet. Filmen hade svensk premiär den 21 december 2005. Den belönades med en Oscar för bästa smink.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]