Centralposthuset, Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Centralpostkontoret eller Klara postterminal.
Centralposthuset i Stockholm.

Centralposthuset är ett före detta posthus i centrala Stockholm. Det upptar kvarteret Blåmannen 21, mellan Vasagatan, Mäster Samuelsgatan, Klara norra kyrkogata och Bryggargatan, med huvudentré på Vasagatan 28–34.

Centralposten[redigera | redigera wikitext]

Vasagatan 1904. I bakgrunden syns det nybyggda Centralposthuset.
Tornet med tornur från Linderoths urfabrik.

Posthuset uppfördes under åren 1898–1903; arkitekter var Ferdinand Boberg (exteriör och posthallen) och Frans Gustaf Abraham Dahl (planlösning). Det utvidgades mot Klara Norra Kyrkogata 1915 efter Bobergs ritningar, och har senare restaurerats och byggts om på 1940- och 1950-talen (Lallerstedts arkitektbyrå),[1] 1984–1992 (AOS och BSK Arkitekter)[1][2] och 2006–2008 (Ahrbom & Partner).

Fasaduppbyggnaden ger vissa associationer till Vadstena slott, vilket inte är förvånande då Boberg var mycket intresserad av medeltida borgar och just till detta posthus hämtade han inspiration från Vadstena slott, men byggnaden är också karaktäristisk för Bobergs strävan till en självständig och modern stil. Granitsockeln gör en mjuk övergång till bottenvåningens röda sandsten, där djupt inskurna muröppningar bildar en kraftfull arkad, dess pelare förs vidare som tunna pilastrar i mellanvåningens mur av mörkt rödgult tegel. Översta våningen är av sandsten och det mjukt rundade taket är klätt med svart skiffer.

Centralposthuset invigdes under högtidliga former av konung Oscar II den 27 oktober 1903. Postverket gav 1974 ut en frimärksserie med bland annat två vyer från huset.

Sedan mitten på 1990-talet finns inget postkontor i huset och Postens huvudkontor flyttade ut under hösten 2003. Huset renoverades under åren 2006–2008. Under maj och juni 2008 flyttade Näringsdepartementet, Arbetsmarknadsdepartementet och delar av Regeringskansliets förvaltningsavdelning in i huset.

Postgirot[redigera | redigera wikitext]

Förbindelsebyggnaden och funkisklockan.
Huvudartikel: Postgirot (byggnad)

Centralposthuset tillbyggdes mellan 1930 och 1938 med byggnaden för postgirot efter ritningar av Erik Lallerstedt. Stilen är funktionalistisk med likformiga upprepningar av stora fönsteröppningar. Då tillkom två kraftiga, broliknande förbindelsebyggnader som spänner över Klara norra kyrkogata. Förbindelsebyggnadernas valv smyckas på undersidan av en rutnätsrelief, där kvadraten utgör grundformen. Fasaderna är slätputsade och avfärgade i beige kulör. Karakteristiskt är även byggnadsuret i funkis på den norra överbyggnaden.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bebyggelseregistrets anläggningspresentation
  2. ^ Uppgift enligt BSK Arkitekter
  3. ^ Andersson, Henrik O.; Bedoire, Fredric (1977) [1973]. Stockholms byggnader: en bok om arkitektur och stadsbild i Stockholm (3). Stockholm: Prisma. Libris 7406664. ISBN 91-518-1125-1 , sida 125

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Koordinater: 59°19′56″N 18°3′33″Ö / 59.33222°N 18.05917°Ö / 59.33222; 18.05917