Conan Barbaren (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om filmen från 1982 med titeln Conan Barbaren. Se Conan för närmare information om Robert E. Howards karaktär.
Conan Barbaren
(Conan the Barbarian)
Genre Action, äventyr, fantasy
Regissör John Milius
Producent Raffaella De Laurentiis, Buzz Feitshans, Edward R. Pressman
Manus John Milius, Oliver Stone
Skådespelare Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Max von Sydow
Originalmusik Basil Poledouris
Produktionsbolag Dino De Laurentiis Productions, Universal Pictures
Premiär 1982
Speltid 129 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Conan Barbaren är en amerikansk film från 1982, regisserad av John Milius, löst baserad på Robert E. Howards karaktär Conan.

Handling[redigera | redigera wikitext]

När Conan (Arnold Schwarzenegger) var en liten pojke så plundrades hans by och båda hans föräldrar mördas av Thulsa Dooms (James Earl Jones) gäng. Själv tas Conan som slav. Conan tvingas arbeta hårt, vid vuxen ålder tvingas han till gladiator, visar sig vara mycket skicklig och skickas till orienten för att fullända sin stridsförmåga, men så en dag släpps Conan fri av sin ägare.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Universal har släppt filmen i en rad versioner. Originalklippningen var 129 minuter lång. När filmen släpptes till VHS kom den i tre klippningar: originallängden, en 115-minutersklippning och en 123-minutersklippning. Filmen släpptes på DVD 1998 i originallängden 129 minuter, men 2000 kom en två minuter längre DVD-version som ersatt den gamla och numera är den enda tillgängliga. I de brittiska versionerna av filmen har man klippt bort scener där hästar dör eller blir skadade.

Den grekisk-amerikanske kompositören Basil Poledouris komponerade musiken, som är klassisk musik med körer och orkester.

Filmen hade svensk premiär 2 april 1982 på biografen Rigoletto i Stockholm.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]