James Earl Jones

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
James Earl Jones
James Earl Jones (2010)
James Earl Jones (2010)
Född 17 januari 1931 (83 år)
Arkabutla, Mississippi, USA
Aktiva år 1953–nutid
Maka Julienne Marie (skild)
Cecilia Hart (1982–nutid)
Betydande roller
Darth Vader (röst), Mufasa (röst)
IMDb

James Earl Jones, född 17 januari 1931 i Arkabutla, Mississippi (men huvudsakligen uppväxt i Jackson och Manistee County i Michigan), är en amerikansk skådespelare.

Hans första filmroll var i Dr. Strangelove (1964). Han har uppträtt i många roller, bland annat som amiral James Greer i filmerna baserade på Tom Clancys böcker. Han har också utfört åtskilliga dubbningsroller. Han är exempelvis känd som Darth Vaders röst i fyra av filmerna om Star Wars och har tre gånger gästspelat i TV-serien Simpsons, samt spelat en roll som general Solomon i datorspelet Command & Conquer: Tiberian Sun. Hans karaktäristiska röst används även för att påannonsera inslag i nyhetskanalen CNN.

Han vann Tony Awards 1959 i The Great White Hope och 1987 i Fences. Han vann Kennedy Center Honors 2002. Jones vann en Emmy för Outstanding Lead Actor in a Drama Series 1991 för hans roll som Gabriel Bird i TV-serien I lagens skugga. Den 23 april 1998 dödförklarades Jones av misstag under en livesändning av en slutspelsmatch i NBA. Det var dock egentligen Martin Luther Kings mördare James Earl Ray som avled den dagen.[1] James var mycket känd för sin ödmjukhet i sina filmer på 70-talet så han ville först inte att hans namn skulle stå med i eftertexterna i Star Wars-filmerna men han gav filmbolaget tillstånd att ha med hans namn i Jedins återkomst.[1]

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”James Earl Jones - Biography”. http://www.imdb.com/name/nm0000469/bio. Läst 19 maj 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]