Craig Ferguson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ferguson juli 2013

Craig Ferguson, född 17 maj 1962 är en skotsk-amerikansk komiker, skådespelare och författare som är programvärd för talkshowen The Late Late Show with Craig Ferguson som sänds varje veckodag på CBS.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Craig kommer från Skottland och flyttade till USA 1994 och medverkade i några mindre lyckade komediserier. 1996 fick han chansen att medverka i ett par avsnitt i komediserien The Drew Carey Show som den suspekta chefen Nigel Wick. Det slutade med att han blev en av huvudkaraktärerna i serien fram till 2003 då serien slutade sändas.

The Late Late Show with Craig Ferguson[redigera | redigera wikitext]

Sedan 2005 är han programvärd för talkshowen The Late Late Show with Craig Ferguson på kanalen CBS. Craig skiljer sig en del från sina "late night-kollegor", inte bara genom sin skotska dialekt utan även bland annat genom att monologerna är något längre och påminner mer om spontan stand-up och är inte så manusbundna. Han börjar showen med en monolog då han ibland pratar med någon ur publiken, mimar till en sång eller använder sig av en av sin handdockor. Sedan kommer monologen och efter den läser han Tweets och E-mails som tittare har skickat in. När det är dags för intervjuerna, möter han gästerna när de kommer in och sedan river han frågekorten för att istället prata med gästerna om det som faller honom in.

På grund av att showen inte har någon större budget, har man inget husband och ingen riktig sidekick. Den sidekick som finns är Geoff Peterson, ett robotskelett byggt av Grant Imahara från Mythbusters. Den gjorde premiär 5 april 2010 och till en början använde man sig av förinpelade one-liners men sedan maj 2011 sköts den av Josh Robert Thompson.

Anmärkningsvärda avsnitt[redigera | redigera wikitext]

I november 2010 uppdagades det att den franska talk show-värden Arthur hade stulit hans koncept men istället för att stämma honom, bjöd Craig in honom som gäst.

Första veckan i augusti 2011 sändes fem avsnitt som var inspelade i Paris där han bland annat besökte Eiffeltornet och Louvren och var gäst hos Arthur. I maj 2012 sändes fem avsnitt av The Late Late Show in Scotland där Craig bl a besökte sin hemstad Cumbernauld Cumbernauld.

Craig är sedan 1992 nykterist sedan han haft stora alkoholproblem sedan sin ungdomstid, vilket han pratat öppet om i sin talkshow. Då och då visar Craig en allvarligare sida av sig själv då han säger vad han verkligen tycker om allt från politik till att man behandlar Britney Spears orättvist. När hans pappa dog valde han att ändå göra showen och gjorde den då till hans minne. Likaså när han mamma hade gått bort. Han har även intervjuat ärkebiskop Desmond Tutu för vilket han vann en Peabody Award, och Stephen Fry (den senare genomfördes utan en studiopublik).

Skådespeleri[redigera | redigera wikitext]

Han har också skrivit och medverkat i en del filmer, bland andra, The Big Tease, Saving Grace, och I'll Be There.

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

I januari 2008 blev Craig amerikansk medborgare. I april samma år gav han ut sin första roman, Between the Bridge and the River och samma månad fick han förtroendet att gästuppträda som komiker på Vita husets korrespondentsmiddag. I september 2009 gav han ut sin självbiografi American on Purpose: The Improbable Adventures of an Unlikely Patriot.