Cupcake

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Chokladcupcakes
Creme cheese cupcakes

Cupcake (fairy cake, koppkaka) är en sötare muffins med glasyr. Det finns inga regler för vad frostingen får bestå av men några vanliga varianter är s.k. fluffy frosting som är en variant av maräng som inte gräddas, cream cheese frosting, och fromage av olika slag. Detaljer i dekorationen görs oftast i sockermassa eller flowerpaste.

En cupcake är en individuell bakelse, eller en en-portions-tårta och har alltid frosting på toppen – ofta med dekorationer i form av strössel, marsipan och/eller sockermassa. Det är också vanligt med en fyllning, till exempel bär eller vaniljkräm.

Skillnader mot muffins[redigera | redigera wikitext]

Muffins används i engelskan som namn för mindre matbröd och sötare bröd. I svenskan kan muffins användas för att beskriva både cupcakes och mindre matbröd. Cupcakes äts heller aldrig varma till skillnad från muffins. Skillnaden mellan muffins och cupcakes är att receptet skiljer sig för att i cupcakes finns det mer socker och ägg enligt regel.

Sveriges Cupcake City[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har Kristinehamn utnämnt sig som Sveriges Cupcake City, och håller varje år ett Cupcakekalas i maj månad. 2011 skedde det den 14 maj.[1]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Ska bli Sveriges Cupcake City”. Karlskoga Kuriren. http://karlskoga-kuriren.se/nyheter/lanet/1.1104253-ska-bli-sveriges-cupcake-city. Läst 10 augusti 2011. [död länk]