Drake (båtmodell)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Drake
Drachen black.svg

Drachen 001.jpg

Drake utanför Hamburg
Totallängd 8,90 m
Vattenlinjeslängd 5,66 m
Bredd 1,95 m
Djup 1,20 m
Deplacement 1 700 kg
Kölvikt 1 000 kg
Konstruktör Johan Anker
LYS-tal 1,07
Segelyta
Storsegel 16 m²
Genua 11.7 m²
Spinnaker 23,6 m²

Drake är en tremanssegelbåt, konstruerad i slutet av 1920-talet av norrmannen Johan Anker. Draken byggdes först enbart i trä och med trämast fram till ca 1975 då den också började byggas i glasfiberarmerad plast med aluminiummast. Nya båtar tillverkas fortfarande, om än i något begränsad omfattning. Draken har ett D som beteckning i seglet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Draken tillkom genom en konstruktionstävling utlyst av GKSS, för vilken man angivit att man önskade en "relativt snabb, lagom stor och sjöduglig häckbåt med ett för seglaren tilltalande yttre". Fyra förslag inkom och GKSS antog alltså Johan Ankers förslag. Man lät härvid Hjalmar Johansson bygga tre båtar, som utlottades 1929. Samtidigt byggdes sex båtar i Danmark. En drake kostade i början 1600 kr.

Efter andra världskriget började båten anses för långsam. Båten fick därför både genua och spinnaker. Tack vare det blev draken en av seglingsklasserna vid Olympiska sommarspelen 1948. Svensk Drakklubb bildades 1948 inför OS-seglingarna i Torquay. Draken försvann från OS-programmet till Olympiska sommarspelen 1976. Ett stort återkommande kappseglingsevenemang för drakar är Dragon Cup.

Draken har länge ansetts som kungafamiljernas båttyp för kappseglingssammanhang. Några kända drakseglare är Harald V av Norge, Wallenbergarna, Prins Philip i Storbritannien och Konstantin II av Grekland. Konstantin II tog OS-guld vid OS i Rom 1960.

I början av 1970-talet vann bröderna Sundelin (Ulf, Jörgen och Peter) betydande internationella framgångar med deras drake Debutant, bland annat en sjätteplacering vid OS i München 1972. En framträdande nordisk båtbyggare och seglare av draken har Børge Børresen från Vejle i Danmark varit.

Drakar under segel[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]