Dvärghare

Från Wikipedia
Version från den 14 maj 2017 kl. 10.47 av Nordelch (Diskussion | Bidrag) (länkfix)
Som dvärghare eller dvärgkanin betecknas även olika former av tamkanin. Se bland annat dvärghare (ras)!
Dvärghare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Dvärghare
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningHardjur
Lagomorpha
FamiljHarar och kaniner
Leporidae
SläkteBrachylagus
Miller, 1900
ArtDvärghare
B. idahoensis
Vetenskapligt namn
§ Brachylagus idahoensis
AuktorMerriam, 1891
Utbredning
Utbredningsområde

blå - ursprunglig

pink - åter införd
Hitta fler artiklar om djur med

Dvärghare eller dvärgkanin (Brachylagus idahoensis) är en art i familjen harar och kaniner (Leporidae). Den är nära släkt med bomullssvanskaninerna och listas ibland i samma släkte (Sylvilagus). Arten förekommer i nordvästra USA i delstaterna Washington, Idaho, Montana, Wyoming, Nevada och i norra Kalifornien.

Pälsen är på ovansidan gulbrun och på buken vitaktig. Djurets bakben är jämförelsevis korta. Kroppens längd är mellan 22 och 28 centimeter och vikten mellan 250 och 450 gram.[2] Detta gör dvärghararna till de minsta medlemmarna i familjen harar.

Dvärgharen föredrar områden som är rika på salviabusken (Artemisia spp.) vilken är deras huvudföda.[2] De bygger system av underjordiska gångar, som ligger upp till en meter under markytan och som har vanligtvis fyra till fem utgångar. De skapar även stigar som underlättar för dem att ta sig fram. Dvärgharar är aktiva vid skymningen och under natten och stannar i närheten av sina bon.

Honan får oftast tre kullar per år med fyra till åtta ungar i varje kull. Dräktighetstiden uppskattas med cirka fyra veckor, liksom arter i släktet Sylvilagus[2].

Hotet för dvärgharar består i omvandlingen av deras habitater till ängar.

Källor

Noter

  1. ^ Brachylagus idahoensisIUCN:s rödlista, auktor: Beauvais, G.P., Sequin, E., Rachlow, J., Dixon, R., Bosworth, B., Kozlowski, A., Carey, C., Bartels, P., Obradovitch, M., Forbes, T. & Hays, D. 2008, besökt 7 januari 2010.
  2. ^ [a b c] Brachylagus idahoensis på Animal Diversity Web (engelska)