En komikers uppväxt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En komikers uppväxt
Författare Jonas Gardell
Originalspråk svenska
Förlag Norstedts Förlag
Utgivningsår 1992
Antal sidor 247
ISBN (inbunden) ISBN 91-1-912492-9
Del i serie
Del 1
Efterföljs av Ett ufo gör entré

En komikers uppväxt är en roman från 1992 av Jonas Gardell. Boken handlar om tolvårige Juha Lindström och hans uppväxt i en övre medelklassförort norr om Stockholm, kallad Sävbyholm (starkt inspirerad av Gardells egen uppväxtort Enebyberg). Boken skildrar främst mobbning men är även ett skillingtryck av 1970-talets Sverige.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I handlingens centrum står Juha, som har en finsk mamma och en svensk pappa och en lillasyster. Juhas bäste vän är den utstötta flickan Jenny, som han bor granne med - men de umgås mest i smyg utanför skolan. I skolan vill Juha helst av allt bli accepterad av de tuffa grabbarna och bli en i gänget. Men det är inte särskilt lätt.

I skolan är Juha även klassens clown, och på rasterna och under roliga timmen drar han ofta roliga historier, spelar upp sketcher eller sjunger smått humoristiska sånger - allt till lärarinnans förtret. Juha trivs egentligen inte i rollen som klassens clown, men han spelar den ändå bara för att känna sig accepterad av de andra barnen i klassen.

I boken förekommer mycket mobbning och svek.

Om boken[redigera | redigera wikitext]

En komikers uppväxt är den första boken i en serie av tre där de följande böckerna är Ett ufo gör entré och Jenny. År 1992 gjordes det en miniserie i tre delar baserad på boken, se En komikers uppväxt. I rollerna syns bland andra Björn Kjellman och David Boati.

Boken gavs som gåva till alla elever i skolår 8 på Världsbokdagen den 13 april 2000.