Fjärilsländor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fjärilsländor
Libelloides coccajus
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Nätvingar
Neuroptera
Familj Fjärilsländor
Ascalaphidae
Vetenskapligt namn
§ Ascalaphidae
Auktor Rambur, 1842
Hitta fler artiklar om djur med

Fjärilsländor (Ascalaphidae) är en familj i insektsordningen nätvingar som innehåller omkring 400 kända arter.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Fjärilsländor är medelstora till ganska stora nätvingar med långa antenner med klubblik spets. En del arter, som Libelloides coccajus, har brokigt svart- och gulfärgade vingar, något som gör att de påminner om fjärilar. De flesta arter har dock klara, genomskinliga vingar och påminner då till utseendet något mer om trollsländor, förutom de långa och klubbförsedda antennerna.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Fjärilsländor förekommer främst i tropiska eller subtropiska områden, men finns även i mildare tempererat klimat. I Sverige finns ingen art ur denna familj.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Fjärilsländor är rovdjur både som larver och imago. De fullbildade insekterna jagar i luften och tar andra, mindre flygande insekter, medan larverna som lever på marken livnär sig på mindre marklevande ryggradslösa djur, som myror.

Larverna påminner till utseendet om de nära besläktade myrlejonsländornas larver, de så kallade myrlejonen, men har ett bredare och mer hjärtformat huvud och särskilda utskott längs sidan. Fjärilsländornas larver gräver heller ingen fångstgrop som myrlejonen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Norling, Ulf & Svensson, Bo. Sländor: naturguide i färg om sländornas utseende, utveckling, levnadssätt och beteenden. Interpublishing AB, 1977.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]