Flash mob

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En grupp människor har samlats på en offentlig plats för att ha kuddkrig i Toronto.

En flash mob är när en grupp människor plötsligt samlas på en offentlig plats, och där gör någonting oväntat en kort period och sedan skingras direkt efter. Flash mobs organiseras via internets sociala medier, e-post eller telekommunikation.

Världen[redigera | redigera wikitext]

Ett mycket stort antal flash mobs har arrangerats på alla möjliga håll i världen. Den vanligaste typen är att en större folkmassa samlas och dansar till en tidigare bestämd låt med bestämda danssteg. Andra exempel är att man har kuddkrig, vattenkrig eller snöbollskrig. Oftast filmas allt och läggs upp på bland annat sociala medier och andra delar av internet.

På senare år har även en brottslig typ av flash mob skapats då flera människor, oftast ungdomar går in i en bestämd affär och stjäl saker.[källa behövs]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Det finns ett par exempel på flash mobs i Sverige, till exempel i Stockholm, där en grupp på tjugo personer ställde sig framför en och samma bankomat, trots att där fanns ytterligare en bankomat bredvid denna. Ett par minuter senare började alla prata i mobiltelefon samtidigt[1]. Ett annat exempel är i Jönköping, där man startade ett kuddkrigJuneporten vid ett visst klockslag. Citykaos var ett program som gjorde flashmobs under hösten 2008.

Den 8 juli 2009 arrangerade dansgruppen Bounce en flash mob då de dansade på Sergels torg, Stockholms centralstation och Stureplan till låten Beat It för att hylla den nyligen bortgångne Michael Jackson,[2][3] Bounce hade på sin Myspace-sida efterlyst minst 100 dansare som ville delta, och i förväg lära sig stegen till dansen. Hyllningen filmades och lades upp på videosajten Youtube.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.aftonbladet.se/vss/stockholm/story/0,2789,349406,00.html
  2. ^ ”DN webbtv:Hela plattan dansade”. http://www.dn.se/webbtv/kultur-noje/hela-plattan-dansade-1.907992. 
  3. ^ ”SvD Hundratals dansade till Beat it”. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/webbtv/artikel_3181623.svd. .