Fredsklockorna

Från Wikipedia

Fredsklockorna (Peace Bells) från Nässjö är en välbekant klockspelsgrupp, som under en stor del av 1900-talet turnerade i landets kyrkor och konsertsalar. Välbekanta även i grannländerna och USA, där de under ett 10-tal turnéer gästade samtliga 50 delstater, Alaska och Hawaii ej undantagna. Ett antal kanadensiska provinser har också besökts.

Off Table eller Yorkshire ringing style kallas den använda spelmetoden, utvecklad i England under 1800-talet. Första gången offentligt använd i Manchester 1867 i en tävling som hette British Open Handbell Competition. Men redan i slutet av 1700-talet förekom varianter som kan betraktas som föregångare till nämnda metod.

Den berömda gruppen The Royal Poland Street Ringers of London gjorde 4 omfattande turnéer i Europa i slutet av 1800-talet på begäran av de europeiska kungahusen. Efter den sista turnén såldes klockorna till en svensk grupp med namnet Norrländska Klockspelarna (troligen hemmahörande i Söderhamn), för att senare övertas av Fredsklockorna i Nässjö.

Man spelar med handklockor (handbells) uppställda med öppningen nedåt på ett bord. Klockan lyfts och avger sin ton med hjälp av en handvickning i riktning från kroppen.

Gruppens 163 klockor spelas av 5 personer. Spelmetoden är fysiskt ansträngande, särskilt för den som fått de djupa tonerna (=de stora klockorna) på sin lott, då den största väger 6,5 kg.

Fredsklockorna har också samarbetat med Svenska freds- och skiljedomsföreningen (Svenska Freds), som på sin Fredsmarknad saluför en bok om gruppen, kompletterad med en CD - se extern länk.

Janne Fredriksson i Nässjö är en av de senaste årens "ringare". Han berättar i november 2005 att klockorna för tillfället är nerpackade och verksamheten vilande.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]