Giovanni Giorgi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Giovanni Giorgi, född 27 november 1871, död 19 augusti 1950, var en italiensk fysiker och elektroteknisk ingenjör samt var upphovsman till Giorgisystemet, en föregångare till dagens SI-system.

Giorgi tog sin civilingenjörsexamen 1893 och arbetade under åren 18971906 i olika företag inom elektroteknik och mekanik. 1906–1921 ledde han arbetet vid tekniska kontoret i Rom. Från 1910 och framåt undervisade han och innehade sedermera flera professurer i varierande vetenskapsområden vid bland andra universiteten i Rom (La Sapienza), Cagliari och Palermo.

Giorgi har också publicerat ett stort antal böcker och artiklar om bland annat elektrisk mätteknik, meteorologi, matematik, mekanik, elektroteknik, radioteknik och vetenskapshistoria och -filosofi. Bland övriga bidrag finns de till Enciclopedia Italiana om användandet av färg under medeltiden och i modern konst, korrespondens med Albert Einstein om relativitetsteori samt didaktiska spörsmål för att formulera vetenskapliga teorier för den stora allmänheten.

I och med att internationella standardorganisationen för diskussioner kring hur man ska namnge viktenheten i SI-systemet, när man definierat om kilogrammet, så är Gio, till minne av Giorgi, ett av två namnförslag.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kilogram ska byta namn”. Ny Teknik. 8 november 2007. http://www.nyteknik.se/art/53370. Läst 2007-11-09.