Hoppa till innehållet

Hapkido

Från Wikipedia
Version från den 8 mars 2013 kl. 18.05 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 37 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q200333Wikidata)
Hapkido
Hangul합기도
Hanja合氣道
Reviderad romaniseringHapgido
McCune-ReischauerHapkido
Hapkido-tävling i Korea

Hapkido är en koreansk kampkonst med rötter i den japanska kampkonsten Jujutsu. Hapkido har också rötter i den koreanska kampsporten Taekwondo. Signifikativt för hapkido är cirkelrörelserna, stora som små, som används både i defensivt och offensivt syfte.

Historik

Hapkido introducerades i Korea samtidigt som buddhismen och teknikerna utövades av munkar och högt uppsatta personer som en självförsvarsmetod. Teknikerna var således inget som "vanligt folk" kände till. Hapkido blev populärt i landet och det finns bevis som styrker detta i from av väggmålningar, som visar munkar som tränar Hapkido. Under KORYO dynastin fick Hapkido status som en officiell kunglig kampkonst. Experter blev inbjudna till palatsen för att göra uppvisningar. En stormästare i Hapkido som hade tränat sina munkar i konsten hade stor betydelse, då den japanska Im Jin Wae Ran invasionen slogs tillbaka. Efter detta hade Hapkido en storhetstid i Korea. Denna storhetstid varade till ända fram till Lee-dynastin, då konfucianismen ersatte buddhismen. Konfucianismens intressefokus på den personliga utvecklingen genom studier gjorde att intresset för Hapkido avtog. Enda anledningen att konsten överlevde var att den fortfarande användes som en "hemlig" självförsvarskonst av främst munkar.

Efter stillahavskriget

Den person som ligger bakom Hapkidons nyväckta popularitet och således brukar kallas Hapkidons moderna fader är Yong Sool Choi (1904-1986). Han hade studerat i ett avlägset kloster sedan nio års ålder, när han återvände till "världen". Korea hade nyligen blivit befriade från den japanska kolonialmakten och Yong Sool Chois lärjungar hjälpte till att popularisera Hapkido under Koreakriget. Hapkido blev nu en konst för alla och det går idag inte att hitta en koreansk stad utan en hapkidoskola. Hapkidon spred sig över gränserna och tränas idag över hela världen.

Svenskt intresse

I Sverige är hapkido i sin utvecklings sköraste början och organiseras enligt svensk folkrörelsetradition av bland annat Svenska Taekwondoförbundet, som har tillsatt en kommitté. Samtidigt finns Svenska Hapkido-förbundet, som är en organisation med enbart hapkido på sitt program. Instruktörerna i dessa två svenska organisationer genomgår en instruktörskurs, som till sin grund bygger på ledarskapet samt träningslära i olika steg med en indelning i kategorierna c, b, a. Båda dessa organisationer har som mål och syfte att svensk hapkido ska hålla en god standard baserad på den internationella standarden i respektive världsförbund. Detta medför att alla som så önskar kan via någon av dessa två svenska hapkido-organisationer erhålla en god kvalité i sin hapkido-utbildning. I Sverige representeras hapkido av olika världsförbund och just neutralitet och förbundens lika värde är en delad inställning inom de två svenska hapkido-organisationerna. I Sverige finns det officiella representanter ifrån världsorganisationerna.

Externa länkar