Jätteälggräs

Från Wikipedia
Jätteälggräs
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningRosordningen
Rosales
FamiljRosväxter
Rosaceae
UnderfamiljRosoideae
SläkteÄlggrässläktet
Filipendula
ArtJätteälggräs
F. camtschatica
Vetenskapligt namn
§ Filipendula camtschatica
Auktor(Pallas) Maximowicz, 1879

Jätteälggräs (Filipendula camtschatica) är art i familjen rosväxter från östra Ryssland (Kamtjatka, Khabarovsk, Kurilerna, Magadan, Sachalin och Japan (Hokkaido, Honshu), möjligen även i norra Kina. Högörtsängar och längs floder. Arten är den största i släktet och odlas som prydnadsväxt på många håll.

Flerårig, korthårig ört med krypande jordstammar, 150-350 cm. Blad mörkt gröna, kala på ovansidan, mer eller mindre vithåriga på undersidan, ojämnt tandade. De basala bladen är parbladiga, njurlika med 3-5 delblad, 30-40 cm breda. Uddbladet är djupt 3-5-flikigt, hjärtlikt vid basen och mycket större än de övriga, icke flikiga delbladen. Stjälkbladen är treflikiga, mindre. Stiplerna är stora, smalt avlånga, tandade. Blomställningen är en flock med håriga grenar, mångblommig med vita blommor. Foderbladen är fem, kala på insidan och med få vita hår på utsidan. Kronbladen är fem, 3-4 mm, gradvis avsmalnande till en otydlig klo. Karpellerna är vanligen 5, fästade vid basen.

Det är vanligt med stavningen kamtschatica, men camtschatica är det rätta eftersom det var så Pallas stavade Spiraea camtschatica.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

  • Spiraea camtschatica Pallas, 1794
  • Spiraea palmata Miquel