Jan Kubelík

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jan Kubelík.

Jan Kubelík, född 5 juli 1880 i Prag, död 5 december 1940, var en tjeckisk violinist och kompositör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kubelík var lärjunge till Otakar Ševčík i Prag. Han vann sensationell framgång genom sin teknik och ansågs i början av 1900-talet som den främste violinisten i världen utifrån den tekniska aspekten. Under sina vidsträckta turnéer fick han rykte som den "tjeckiske Paganini".[1]

Kubelik gjorde mängd inspelningar, för The Gramophone Company, och för Fonotipia/Polydor. The Gramophone Company spelade in hans obligat till Dame Nellie Melba 1904, en matchnng som återspeglade den klassiska frasering, tonal renhet och säkerhet i hans konst och var ett perfekt komplement till den.

Deras tidiga version av Bach - Gounod Ave Maria spelades in två gånger, i oktober 1904 och i februari 1905, och detta var en av de stora tidiga klassikerna på grammofon, och en av de inspelningar som "gjorde" instrumentet till en populär framgång.

Nio år senare (när tekniken hade förbättrats) återupptogs samarbetet för att upprepa inspelningen i maj 1913 med orgelackompanjemang och sedan i oktober 1913. Det var den senare versionen som sedan överlevde i mellankrigstiden i dubbelsidig form. Hans konsert 1935 i Carnegie Hall spelades också in och har återutgivits.

Som tonsättare blev han känd genom 6 violinkonserter och några mindre stycken.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1977

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]