Joakim Jennefors

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Joakim Jennefors
Född Bo Joakim Jennefors
10 juni 1966 (48 år)
Andra namn Jocke Jennefors
Maka Charlotte Ardai Jennefors

Bo Joakim Jennefors, född 10 juni 1966 i Avesta, är en svensk skådespelare, sångare, musikalartist och kompositör.[1] Han är gift med röstskådespelaren Charlotte Ardai Jennefors och tillsammans har de döttrarna Mikaela och Amanda.

Jennefors är utbildad vid Södra Latins musiklinje i Stockholm och debuterade 1986 i rollen som Gabriel i musikalen RingoGöta Lejon i Stockholm. Som sångare och skådespelare har man kunnat se honom i diverse huvudroller i musikaler som West Side Story som Tony, Les Misérables som Enjolras, Kristina från Duvemåla som Karl Oskar, samt i Chess.

Jennefors har lånat ut sin röst till många svenskdubbade filmer och har regisserat dubbningen i flertalet filmer såsom Steven Spielbergs Tintin, Lorax, Upp, Toy Story 3, Narnia-filmerna, Familjen Robinson, Ringaren i Notre Dame, Vilddjuren och Herbie: Fulltankad.

Musikaliskt ansvarig har han varit i produktioner som Bilar 2, Trassel, Lilla kycklingen, filmerna om Tingeling, Kalle och chokladfabriken, Happy Feet och Happy Feet 2, Tarzan 2 och Bambi 2. Han har också skrivit filmmusiken till Pernilla Hinsefelts prisbelönta animerade kortfilm Schack och även musiken till trailern för Zon 261.

Han sjöng även i den svenska versionen av det första Pokémon-ledmotivet.[2]

Roller[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Joakim Jennefors”. Svensk Filmdatabas. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=PERSON&itemid=199633&ref=%2ftemplates%2fSwedishFilmSearchResult.aspx%3fid%3d1225%26epslanguage%3dsv%26searchword%3djoakim+jennefors%26type%3dPerson%26match%3dBegin%26page%3d1%26prom%3dFalse. Läst 4 maj 2014. 
  2. ^ ”Pokémon”. Dubbningshemsidan. http://www.dubbningshemsidan.se/sangtexter/index.php?titel=59. Läst 4 maj 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]