Kasimir IV av Polen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kasimir IV av Polen
Kazimierz IV Jagiellończyk
Regerade 1446 -
7 juni, 1492
Kröntes 25 juni, 1447,
Wawelkatedralen,
Krakow, Polen
Kungahus Jagiellon
Föräldrar Vladislav II av Polen,
Zofia Holszańska
Gift med Elżbieta Rakuszanka (1436-1505)
Barn med Elżbieta Rakuszanka: Władysław II Jagiellończyk,
Jadwiga Jagiellon,
Kazimierz Święty,
Jan I Olbracht,
Alexander Jagiellon,
Zofia,
Elżbieta,
Zygmunt I den äldre,
Fryderyk Jagiellon,
Elżbieta II,
Anna,
Barbara,
Elżbieta III.
Född den 30 november, 1427
Född i Kraków, Polen
Dog den 7 juni, 1492
Dog i Grodno, Polen
(numera Vitryssland)
Begravd i Krakow, Polen
(12 juli, 1492)
Coat of Arms of Casimir Jagiellon as king of Poland.svg

Kasimir IV av Polen (polskt namn: Kazimierz IV Jagiellończyk ; litauiskt namn: Kazimieras Jogailaitis), född 30 november 1427, död 7 juni 1492, var en polsk kunglighet av den jagellonska ätten, storhertig över Litauen från 1440 och kung i Polen från 1447.

Kasimir var son till Vladislav II av Polen, bror till Vladislav III av Polen, far till Johan I Albrekt av Polen, Alexander av Polen och Sigismund I av Polen. Kasimir besegrade den mäktiga och expansionshungriga Tyska orden i Preussen och gjorde det till en polsk vasall. Under hans regeringsperiod växte det polsk-litauiska samväldet till en stormakt av rang.

Kasimir Jagiellonczyk fick på grund av dynastin Jagiellos framgångar mot de rivaliserande dynastierna Luxemburg och Anjou postumt eftermälet "Centraleuropas Fader" eftersom hans ättlingar återfinns i snart sagt alla centraleuropeiska furstehus.

Kasimir Jagiellonczyks äldste son Vladislav II av Böhmen och Ungern satte sig på Tjeckiens tron (1471) och därefter även på Ungerns (1490); hans andre son Kasimir erbjöds den ungerska tronen (1471) men dog i förtid (1484) och förklaras helig; Jagiellonczyks återstående tre söner John I Olbracht, Alexander av Polen och Sigismund I av Polen blev alla i tur och ordning kungar i Polen och Litauen. Den sjätte sonen, Fredrik, blev kardinal och ärkebiskop i Polen; dottern Sofia gifte sig med Brandenburgs furste med vilken hon fick sonen Albrecht von Brandenburg-Ansbach, som blev den siste stormästaren över Ordenstaten i Preussen. Jagiellonczyks två döttrar Barbara och Jadwiga Jagiellon gifte in sig i de sachsiska respektive bayerska furstehusen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Vladislav III
Herb Polski.svg
Kung av Polen

14471492
Efterträdare:
Johan I Albrekt
Företrädare:
Sigismund Kęstutaitis
Coat of arms of Lithuania.svg
Storfurste av Litauen

14401492