Kjell Wretling

Från Wikipedia
Kjell Wretling
Född15 november 1904[1]
Umeå[2], Sverige
Död23 april 1998[1] (93 år)
Lidingö[2], Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningArkitekt[1]
FöräldrarOtto Wretling
SläktingarDavid Wretling (syskon)
Stig Wretling (syskon)
Redigera Wikidata

Kjell Leonard Wretling, född 15 november 1904 i Umeå, död 23 april 1998 i Lidingö, var en svensk arkitekt.[3] Han var stadsarkitekt i Umeå mellan 1935 och 1951 samt arkitekt för många kyrkor, skolor och andra byggnader i Västerbotten.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Kjell Wretling var ett av sex barn till möbelfabrikören och konstnären Otto Wretling. Brodern David var skulptör, brodern Bo lut- och gitarrbyggare och brodern Stig Otto Wretling var konstnär (och morfar till Olof Wretling).[4] Alla syskon, inklusive systrarna Anna och Brita, arbetade periodvis i familjeföretaget. År 1927 var Kjell Wretling klar med sin arkitektutbildning vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm[5] och kort därefter började han sin arkitektkarriär, som sträckte sig över 30 år.[6] Hans tidiga verk var i 20-talsklassicistisk stil, men senare verk har andra stilar via femtiotalet måttfulla modernism till sträng abstraktion på sextiotalet. Han tog fram ritningar till flera kyrkor i norra Sverige. För flera av dessa stod brodern brodern David för den konstnärligt utsmyckade inredningen.[7]

Mellan åren 1935 och 1951 var han stadsarkitekt i Umeå där han även ägnade sig åt stadsplanearbete för bland annat stadsdelarna Haga, Sandbacka, Sofiehem och Berghem i Umeå. Han står bakom 30-talet byggnader i staden. Han var även verksam i Lycksele, Vännäs, Bjurholm, Vilhelmina, Åsele och Dorotea.

Kjell Wretling är gravsatt i minneslunden på Lidingö kyrkogård.[8]

Urval av byggnadsverk[redigera | redigera wikitext]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]