Lejonkulan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Slottet Tre Kronor med den ursprungliga Lejonkulan, från sydväst 1661
Tre Kronor från Slottsbacken av Govert Camphuysen

Lejonkulan var en historisk svensk teater i Stockholm, aktiv cirka 1667-1689. Den brukar räknas som den första teatern i Sverige, trots att Björngårdsteatern öppnade runt 1640. Det var också här den första svensk teatertruppen hade premiär 1686. Lejonkulan spelar en viktig roll i den svenska teaterhistorien.

Lejonkulan har på senare tid återuppstått som teaterscen i Dramaten vid Nybroplan i Stockholm där entrén till scenen ligger vid Sibyllegatan.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

En byggnad vid södra slottsgaveln vid slottet Tre Kronor uppfördes 1649 i tegel och korsvirke av Hans Christoff von Königsmarck som bostad för två lejon och kallades därför Lejonkulan. De hade skänkts av drottning Kristina och hölls fångna där till 1663. Byggnaden invigdes officiellt som teater år 1667 av ett holländskt teatersällskap under beskydd av riksänkedrottning Hedvig Eleonora, men den användes möjligen även tidigare mer tillfälligt som teater. Studentteater hade spelats offentligt sedan 1571, utländska teatertrupper hade uppträtt i Sverige sedan 1592 och från 1620 fanns en dramabalett vid hovet, men någon riktig teater hade det inte funnits, förutom möjligen Björngårdsteatern, vars verksamhet är oklar. Man inredde nu byggnaden som teaterlokal, men det är möjligt att inredningen och scenen åtminstone de första åren var monterbar och inte fast.

Urban Hiärnes tragedi Rosimunda uppfördes på 1660-talet av studentamatörer i Uppsala, där senare den berömde läkaren och naturforskaren då studerade. Rosimunda var det första ofullkomliga försöket i Sverige till en klassisk tragedi med en fast knuten handling hos huvudpersonerna. När Urban Hiärne lämnade Uppsala upplöstes det av honom grundade amatörsällskapet. På 1680-talet bildades ett nytt amatörteatersällskap, som hade så stor framgång, att det flyttades över till Stockholm. Det var nu under några år som huvudstaden för första gången fick en fast inhemsk teater i Lejonkulan i byggnaden vid den nuvarande Slottsbacken. Då den brann 1697, på samma gång som slottet, var den inhemska skådespelartruppen redan upplöst, och de utländska sällskap, som sedan periodvis uppträdde i Stockholm, spelade i det närbelägna Stora Bollhuset (se nedan).

På Lejonkulan uppträdde utländska teatersällskap, vanligen endast för hovet, och scenen kan betraktas främst som en hovteater. Trupperna uppträdde dock ibland för allmänheten; den kanske första gången var 1684. År 1686 hade den första professionella svenska (helmanliga) teatertruppen premiär i Lejonkulan. Lejonkulan som teaterlokal har i historien ofta blandats samman med de två bollhusen vid slottet, som också till och från användes som teaterlokaler under samma period.

En lång rad trupper uppträdde i Lejonkulan och i Stora och Lilla Bollhusen: Johann Christoffer Loner, (som också uppträdde i Estland) 1662-64 och 1668-69, David Müllstreich 1686-87, Sebastiano di Scio, (aktiv vid hovet i Hannover) 1688-89 och 1695-96, Johann Augustus Ullich 1696-97.

Omkring år 1689 slutade Lejonkulan användas som teater och den svenska teatern flyttade nu över till Stora Bollhuset, som redan tidigare använts som teaterlokal ibland och som 1699 inreddes till en fast teater. Vissa källor uppger att Lejonkulan brann ned, andra att man helt enkelt bara slutade använda den som teaterlokal och att själva byggnaden brann ned med slottet år 1697.

En fransk trupp var verksam åren omkring år 1700 och de uppförde bland annat stycken av den franske tragedidramatikern under barocken Jean Racine och den franske dramatikern Molière och förmedlade därmed det inflytande från fransk kultur, som skulle bli så starkt under hela 1700-talet.

Skådespelare och teatertrupper verksamma i Bollhusteatern[redigera | redigera wikitext]

Dessa trupper uppträdde troligen även i Bollhusteatern.

Den Holländska Truppen 1667-1674

Den Holländska Truppen 1680-1684

 • Jillis Nozeman
 • Trial Parkar
 • Jacob Sammers, 1632-1689.

Den Svenska Studenttruppen från Uppsala 1686-1691

Denna trupp, som kallades Dän Swänska Theatren, bestod av en grupp idealistiska studenter från förmögna familjer; då truppen avvecklades 1691 tillträdde de högre ämbeten, så som de blivit lovade från början. Truppen flyttade över till Stora Bollhuset år 1689.

 • Olof Rudbeck den äldre, naturforskare, historiker, professor.
 • Johan Celsius
 • Isaak Börk, truppens direktör.
 • Carl Johan Ollieqvisth
 • Andreas Strömbergh
 • Georg Törnqvist-Adlercreutz, aktör, författare och översättare.
 • Johan Widman

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Dramaten