Lekplats

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För sången Lekplatsen, se Lekplatsen.
Lekplats
Lekplats
Lekplats
Klätterställning vid lekplats

Lekplats, även lekpark, är ett område avsett för barn att leka på och är oftast beläget utomhus. På moderna lekplatser bruker det finnas exempelvis sandlåda, gungställning, klätterställning, rutschbana, gungbräda, gungleksaker, karusell och lekstuga.

Lekplatser kan vara belägna på olika ställen, till exempel i parker, förskolegårdar och skolgårdar. De kan också finnas i anslutning till företag, som McDonald's och Ikea, för att användas av kundernas barn. Lekplatser hålls vanligen öppna året runt, men är oftast mer attraktiva under vår- och sommartid.

Lekplatser tillverkas av olika material, men vanliga beståndsdelar är trä, laminat, stål och gummi.

EU införde 1998 ett program (EN1176 och EN1177) bestående av standarder om säkerheten på lekplatser, som en säkerhetsåtgärd.

Lekplatser i världen[redigera | redigera wikitext]

Sovjetunionen/Ryssland[redigera | redigera wikitext]

I det tidigare Sovjetunionen fanns under 1970-talet och 1980-talet lekplatser i de flesta parker. Utrustningen var vanligen gjord av metall och inte i trä, samt tillverkad i statsägda fabriker. År 1991 upplöstes Sovjetunionen, och under 1990-talet hände det ofta att tjuvar som var ute efter metall att stjäla och sedan sälja var framme och stal leksakerna. Dock var dessa lekplatser så många att åtskilliga av dem fortfarande finns kvar. Många av dessa lekplatser är fortfarande i gott skick, särskilt de som målades om.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Sveriges första offentliga lekplats för barn anlades 1899 i Vasaparken i Stockholm.[1] I Sverige har de vuxna sedan andra halvan av 1990-talet oftare än tidigare uppmärksammat säkerheten på lekplatser.

Ordet förekommer i Sverige från 1950-talet.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Populär historia”. 20 december 2011. http://www.popularhistoria.se/artiklar/nar-leken-blev-allvar-om-svensk-idrotts-historia/. Läst 4 september 2011. 
  2. ^ Nyord i svenskan från 40-tal till 80-tal, [Tredje upplagan, första tryckningen], red. Lillemor Swedenborg, Svenska språknämnden, Norstedts Ordbok, Stockholm 2001 ISBN91-7227-283-X, s. 148

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]