Mariakyrkan, Fyllinge

Version från den 3 maj 2017 kl. 23.11 av Jorva (Diskussion | Bidrag) (könsn + språk)
Mariakyrkan
Kyrka
Land Sverige Sverige
Län Hallands län
Ort Fyllinge
Trossamfund Svenska Kyrkan
Stift Göteborgs stift
Församling Snöstorps församling
Koordinater 56°38′57″N 12°55′17″Ö / 56.64917°N 12.92139°Ö / 56.64917; 12.92139
Invigd 1986
Bebyggelse‐
registret
21300000011016
Mariakyrkan, interiör
Mariakyrkan, interiör
Mariakyrkan, interiör
Webbplats: Snöstorp-Breareds Församlingar

Mariakyrkan är en kyrkobyggnad i Fyllinge i Göteborgs stift. Den är församlingskyrka i Snöstorps församling.

Historia

En fridens bonad på krigisk mark. Med den förhoppningen togs de första spadtagen till Mariakyrkan i Fyllinge våren 1986. Kyrkan är byggd på ett gammalt slagfält. På området utkämpades slaget vid Fyllebro den 17 augusti 1676, då Karl XI:s här besegrade danskarna och tog 4000 av dem tillfånga. Minnessten över slaget är rest i närheten, strax väster om kyrkan. Kyrkan ligger mitt i byn med en skola och en pizzeria som närmsta grannar.

Kyrkobyggnaden

Kyrkan uppfördes efter ritningar av arkitekt Morgan Bergwall och invigdes Första advent samma år av biskop Bertil Gärtner. Då var förstås arkitekten speciellt inbjuden. Kyrkan var inte helt komplett vid invigningen. Bl a fattades orgel och altarutsmyckning. Kyrkobyggnaden har en åttakantig planform och ytterväggar klädda med fasadtegel. Detta är en form som många kyrkor, speciellt dopkyrkor, har fått sedan gammalt. Åttan är en sinnesbild för tidlösheten, ett tecken för oändlighet. Sju-talet står för totalitet, t.ex. består veckan av sju dagar. Åttan symboliserar då det som spränger det tidsburna, återfödelsen, den nya skapelsen, uppståndelseundret.

Utanför står en klockstapel och Inga Larsson, Kronogård, Röinge har, med slaget i Fyllebro i tankarna, författat dessa ord i kyrkklockan: "Må klockan ringa i morgonväkten! Kalla samman till aftonbön. Minna om hänsovna idoga släkten, som ur blodbestänkt mull fick sin lön. Ring ut över nejden de trösterika orden: Gemenskap i Kristus ger frid över jorden."


Det uppkom fuktskador i kyrkan och efter sanering och renovering återtogs kyrkan i bruk på Tacksägelsedagen 1995. Då invigdes också Mariaskulpturen i trä framme vid koret.

Inventarier

  • Orgeln byggdes 1991 av Nils-Olof Bergs orgelfirma i Nye, Vetlanda.
  • Altarväggen färdigställdes samma år av konstnären Kajsa Mattas, Stockholm, och kallas Jungfru Marie lövsal - det nya paradiset. Detta assosierar till såvöl lidandet, uppståndelsen som det eviga livet. Det anknyter också till lövhyddan i judisk bemärkelse -att bo under Guds beskydd - där man möter Gud. Lövhydda kan också ses som en bild av Maria, som är huset där Gud bor. På korset kan man i vaga konturer skönja en Kristusgestalt.

Den dominerade färgen i kyrkorummet är blå. Det är Marias färg och leder tankarna till det överjordiska , gudomliga, till himlen och trofastheten.

  • Kyrksilvret, dopskål, altarljusstakar, processionskors och nattvardssilver är tillverkat 1986 till kyrkans invigning av silversmeden Martin Öhman, Halmstad. Här återfinns det åttkantiga mönstret.
  • En Mariaskulptur framme i koret är liksom ett processionskors tillverkat av Eva Spångberg, Gamla Hjälmseryd.

Externa länkar