Mastaba

Från Wikipedia
Exempel på en mastaba.
Mastabans struktur.
Karta över Gizaplatån med mastabor markerade.

Mastaba, fornegyptisk gravöverbyggnad. Ordet mastaba betyder "bänk" på arabiska. Mastaban är föregångare till pyramiden.

Historia

Redan tidigt lade egyptierna mycket möda på sina gravanläggningar. Där både palats och bostäder kunde uppföras som enkla konstruktioner i soltorkat tegel och trä var de första gravarna både konstruktivt avancerade och påkostade. Mastabor för icke kungliga var typiska för gamla riket och vanliga vid pyramiderna i Giza, Abusir och Maidum. De nischprydda kungagravarna från arkaisk tid, 3000-2700 f.Kr., som finns i Sakkara och Abydos har benämnts mastabor, vilket är felaktigt.[1]

Konstruktion

Mastaban var en massiv tegel- eller stenkonstruktion med inåtlutande sidor och rektangulär grundplan. Själva graven utgjorde inte mer än ett schakt i berget, men ovanpå den uppfördes en tumulus, den gravhög som senare kom att utvecklas till de välkända, monumentala gravanläggningarna, mastaborna och pyramiderna. Dessutom har man grävt ut tidiga gravar där äkta tunnvalv använts. Mastaban var den kvadratiska överbyggnad som uppfördes ovanpå gravkammaren och rymde det kapell eller serdab, där statyer av den döde placerades. Till denna första version av det egyptiska templet tillfördes senare betydligt mer komplexa gravanläggningar som skulle skydda den dödes själ, Ka, mot gravplundrare. Det har föreslagits att de yngsta fornegyptiska templens invecklade processionsanläggningar endast är stiliserade versioner av dessa komplexa tillägg.

Källor

  1. ^ Nationalencyklopedin, på internet, besökt 22 maj 2010, uppslagsord: mastaba