Mentos och läsk-utbrott

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Läskgejser av Diet Coke och Mentos.
Läskgejsrar av, från vänster till höger, bordsvatten av märket Perrier, klassisk Coca-Cola, Sprite och Diet Coke. I vardera flaska har använts fem Mentos-tabletter. De gröna markeringarna i bakgrunden markerar gejsrarnas höjd i intervall om 50 cm.

En läskgejser är ett vardagsexperiment där man sänker ned Mentos godistabletter i en stor flaska med sötad läskedryck, särskilt lightdrycker. Detta leder till ett utbrott av skum där skumpelaren kan bli en halvmeter hög, eller ännu högre om man använder flera tabletter.

Fenomenet lär bero på att sötningsmedlet aspartam och konserveringsmedlet kaliumbensoat i lightläsk, som till exempel Coca-Cola Light, reagerar våldsamt med gelatinet och akaciagummit i Mentos-tabletterna,[1] samtidigt som tabletternas porösa yta påskyndar bildandet av koldioxidbubblor.[2]

Det har blivit en något av en sport att sätta nya världsrekord i antal samtidiga läskgejsrar. Det senaste rekordet, på 1 911 flaskor, sattes 19 juni 2008 i Lettland.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mythbusters, säsong 4, episod 14 – Diet Coke and Mentos
  2. ^ Coffey, Tonya Shea (juni 2008). ”Diet Coke and Mentos: What is really behind this physical reaction?”. American Journal of Physics 76: sid. 551–557. http://ajp.aapt.org/resource/1/ajpias/v76/i6/p551_s1?isAuthorized=no. 
  3. ^ YoutubeCola & Mentos Guiness World record Riga, Latvia